2009-04-26 98 浏览
因為近我, 平均一星期最少會食兩三次, 但近哩一兩個月水準越嚟越差, 成日俾少咗餸, 一係無加配料, 一係湯底唔掂, 我食嚟食去都係嗰兩款, 所以有唔同味一定知, 要等好彩嗰次先掂, 唔知哩排搞乜鬼, 我忍咗好耐, 再係咁差唔會再去.
2009-04-24
1:00am時要開飯,選擇不多,這裡幾近通宵營業,只好將就。厚福街分店的出品,印象是可以醫肚的。(醫肚定義,能填飽肚子,味道不過不失,略有可取之處)這間分店大概專攻附近酒吧買醉的客人,深宵裡要求自然不太高.......所以就出事了,熱伴酸辣薯粉+年糕+豬脷,年糕完全沒有味道,凍而略硬,沒有煙韌口感;豬脷太厚,不爽口。熱伴酸辣薯粉(小辣),非常大碗,但如題...不酸不辣不熱,伴以莞茜、花生、蔥粒,少量酸辣湯.....難道把湯粉的湯倒掉大半就是熱伴粉????猶記得厚福街的伴粉有肉碎、辣椒.....這裡都走掉了,那酸辣湯稀稀的怎麼為薯粉增添味道呢?下回還是到隔壁吃打冷!
厚福街分店的出品,印象是可以醫肚的。
(醫肚定義,能填飽肚子,味道不過不失,略有可取之處)
這間分店大概專攻附近酒吧買醉的客人,
深宵裡要求自然不太高.......

所以就出事了,熱伴酸辣薯粉+年糕+豬脷,
年糕完全沒有味道,凍而略硬,沒有煙韌口感;
豬脷太厚,不爽口。
熱伴酸辣薯粉(小辣),非常大碗,
但如題...不酸不辣不熱,
伴以莞茜、花生、蔥粒,少量酸辣湯.....
難道把湯粉的湯倒掉大半就是熱伴粉????
猶記得厚福街的伴粉有肉碎、辣椒.....
這裡都走掉了,那酸辣湯稀稀的怎麼為薯粉增添味道呢?

下回還是到隔壁吃打冷!

$31 (宵夜)
2008-09-05 51 浏览
今日去附近拎野~之後肚餓食個lunch~ 之前都有食開~荃灣同mk都食過~最差都係依間~我照舊叫左個小鍋米線~豬軟骨~走西~小辣~~黎到點知有茜味=___=算照食~豬軟骨太硬唔入味...米線有點硬=_=~無奈地食完~個到冷氣唔係好夠~食到流哂汗=___=個湯同之前食開有點不同~雖然味道差唔多....但係較重味精~食完好口乾~食左好多水~埋單24蚊~又貴又唔太好食~下次都係食返mk~/荃灣
埋單24蚊~又貴又唔太好食~下次都係食返mk~/荃灣
2008-09-04 56 浏览
響尖咀食過晒所有雲南桂林過橋米線 , 比較鐘意喱間 , 因為比較少人 , 個米線都幾隱定 , 今次巳是第4次光臨 , 叫左雞翼 , 都係大辣 。 碗野黎到 , 望上去d湯勁結 , 平時都唔係甘 , 心lum可能d米線過冷河未夠 , 搞到d湯結 , 試一啖 , 嘩 , d湯勁油 , 直頭好似成碗油甘 , 點都要食啦 , 加埋野飲成30蚊 , 愈食愈頂唔順 , 好似食緊四川ga水煮牛肉甘 , 食左一半唔食啦 , 好失望水準差左 , 好希望會charge番好d啦 。
好失望水準差左 , 好希望會charge番好d啦 。
2008-08-29 24 浏览
今次已經係近幾日第二次食米線啦, 今日黎左呢間試下, 睇下同之前激讚果間邊間好食d. 我要左一個小辣嘅墨魚丸同金菇小鍋米線, 唔知係咪因為係酸辣嘅關係, 一食就已經好開胃, 個湯酸酸咪咪, 不其然就會飲多幾啖, 哈哈. 墨魚丸幾好味, 金菇索晒d湯一流呀, 不過d米線就淋左dd. 我覺得個湯底就好得, 下次一定會挑戰中辣架. 不過美中不足係原來d配料無腐竹架, 早知就叫啦. 凍檸茶又係大大杯, 好味道.

凍檸茶又係大大杯, 好味道.
$35 (宵夜)
2008-06-10 23 浏览
我食過TST呢間野兩次兩次都好OK喎樓上個個comment 都咁差...好難相信其實我第一次係在荃彎果間食過我叫左 牛展米線 少/中辣 再加蘿白/其他野第二次係係TST呢間食都係食牛展D牛展好入味 好正因為我太鍾意所以我第三次去都係食牛展三次既經驗都係 好好好正!!! (但感覺上荃彎果間好D)我覺得比過幾條街要上樓大D果間 好味D (for 牛展)其他野我無試過, 所以無comment另外我覺得佢D檸茶無乜味...唔好飲
我食過TST呢間野兩次

都係食牛展
D牛展好入味 好正
因為我太鍾意
所以我第三次去都係食牛展
三次既經驗都係 好好好正!!! (但感覺上荃彎果間好D)
我覺得比過幾條街要上樓大D果間 好味D (for 牛展)

其他野我無試過, 所以無comment
另外我覺得佢D檸茶無乜味...唔好飲
$3X (午餐)
2007-08-30 25 浏览
始終都是懶惰的禍! 因為太累不想行到厚福街, 於赫德分店叫一個例牌的貢丸小鍋, 怎知又是中招……….中辣不是辣, 食味不是味…………都是懶惰的禍.....

中辣不是辣, 食味不是味…………

都是懶惰的禍.....
2006-05-25 21 浏览
行過呢間心癢癢,點都要食過先.叫左個小辣既麻辣牛肉米線.牛肉幾好味,鹹鹹地,帶有少少麻辣味.米線ok,唔覺突出.酸菜ok,幾醒胃.不過講到湯底,就真係麻麻.小辣就係名符其實的小辣,但得個咸+辣,攪到我要落辣椒醬去調味.對我黎講,衰湯底就會扣好多分,形同拉麵一樣.環境一般,又多人煲煙.至於價錢就真係貴,盛惠26大洋,真係冇野講.我都未必會回頭咯!
行過呢間心癢癢,點都要食過先.

我都未必會回頭咯!
2006-04-30 25 浏览
中午放飯跟同事光雇此店. 我點了一份麻辣牛肉米線(中麻),加水餃及蘿蔔.- 米線:爽,好味- 湯底:夠麻夠香夠辣,我鍾意!但太多辣椒粒+香業,肉碎又勁少.有點兒搵丁-_-"- 水餃:$4有3粒.硬繃繃,清淡無味!- 蘿蔔:$4有3片年齡很大的蘿蔔!(好多渣)- 份量:對男仔而言,實在吃不飽.慘!!!- $26(米線,湯底)+$4(水餃)+$4(蘿蔔)=$34- 服務:好辣,但連一杯清水或一張面紙都沒有供應.要嘛,請額外購買. 請問有多少人在吃辛辣的食物時可以不用飲料及面紙的? 附近普通茶餐廳都有免費供應啦.
- 米線:爽,好味
- 水餃:$4有3粒.硬繃繃,清淡無味!
- 蘿蔔:$4有3片年齡很大的蘿蔔!(好多渣)
- 份量:對男仔而言,實在吃不飽.慘!!!
2006-03-25 18 浏览
24/3(五) 6:30pm返學前入黎填飽肚子,叫左碗香菇丸雲吞米線,要左小麻辣$24.等左5分鐘,米線徐徐送上.睇見個樣已知吾惹小,份量吾算巨型;呷啖湯,麻辣味十足,帶點酸辣,醒胃非常!見到湯裏用左吾少辣椒籽,愈食愈辣!米線口感一般!不算特別滑/有咬口.香菇丸及雲吞2粒似乎寒酸左d!香菇丸全無味道!不堪一提!白菜餡雲吞反而頗新鮮!$26不算抵食,若再光顧,只為其湯底!
24/3(五) 6:30pm

$26不算抵食,若再光顧,只為其湯底!
2006-01-07 17 浏览
唔知係咪食上癮, 又想再食多次過橋米線, 但係今次係厚福街無晒位, 唯有走左去赫德道分店食啦坐底好耐都無人理, 伙記唔夠厚福分店咁醒目, 之後落單叫左個小鍋, 照舊小辣, 今次叫雲吞加香菇丸先!! 等左好耐, 成三個字先有得食, 小辣的湯底唔辣……..芽菜依舊好多, 碎肉好少……..雲吞一樣水準, 不錯不錯, 香菇丸一咬落去, 原來係爆油香菇丸, 香菇只得一小片係面, 好細個隻, 但入面係勁多油個隻, 第一粒咬左一啖, 見到咁多油, 好驚……..唔敢再食第二粒伙記阿姐叫極唔理, 食物又唔夠厚福分店咁好, 下次都係去番個間好d

2005-10-12 13 浏览
尋日5點幾同男友一齊去食lunch,我叫了腩肉,雞翼大辣米線,而男友則叫了腩肉,豬大腸清湯米線,男友那碗先到,佢話豬大腸幾好味,而湯底也不錯,但我碗一來到,首先望到個樣已經有d唔開胃,個湯很結,又唔熱,只係暖暖地,食落去唔夠辣亦冇乜酸味,腩肉亦"un",雞翼亦唔夠入味,同佐敦個間簡直差得遠,唉,真的很差,而且整間舖頭又多人食煙,充斥著煙味,真係難食到暈同臭到暈,而且最衰係每款餸的價錢要成4蚊,人地佐敦都係3蚊ja,簡直係搶錢,一定冇下次呀
2005-08-31 12 浏览
星期一晚去咗呢度食晚飯,由於最近成日食貴嘢,所以呢餐決定平平地食個麵就算啦!我只係叫咗個一餸既辣麵,因為只係$22蚊,叫咗少辣,因為個朋友話呢度既少辣都幾夠辣!點知都真係幾唔錯,因為有啲地方叫少辣既嘢同冇辣味真係差唔遠,呢度就肯定食得出辣!求祈一餐黎講,呢度都算OK。

求祈一餐黎講,呢度都算OK。
2005-08-06 17 浏览
第一次同bf黎因為驚太辣,所以我叫左個小辣gei小鍋米線加魚腐同一個唔記得咩丸…bf果個係麻辣gei肥牛米線加店員(定係老闆lei??)推介gei腩肉…佢\仲好細心咁問我地食唔食li樣果樣…因為佢\話有d唔知乜菜乜菜咁…如果唔要可以幫我地走左佢\…li下贏晒服務分…可惜佢\只記得問我地走唔走d乜菜乜菜…無話我知有肉碎...雖然成碗野係ok…但因為我唔太like d肉碎…所以都覺得麻麻…而個小辣又真係唔係幾辣gei…可以試中辣…初初仲諗緊會唔會d肉碎係個湯底gei一部分,無得走ga lei…之後再問果個人,佢\話肉碎都可以走…於是第2 次再同bf去…走肉碎…果然o岩我多d…hehe…至於bf la wor…佢\話個腩肉好好味wor…所以佢\encore左li個…另外唔記得加左d乜…不過我又唔o岩gei…所以無試過…但係睇樣又好似ok幾正咁…
2005-06-05 20 浏览
在尖沙咀逛街,時間還早,男友已說肚餓,經過這店黃色的招牌很吸引,雜誌近期又買著米線,便走進試試.店內不多人.兩人最後只叫了一碗米線和雞翼分享:竹豬紅小鍋米線($26)---叫了不辣,很大碗但賣相不太吸引,內有芽菜,酸菜,菜,芽菜有很多,酸菜和菜只有小量,湯是酸酸的,頗"野"味,米線很淋,不好吃,豬紅和竹都沒有甚麼特別.香草雞翼($15)---都等了一段時間,是即整的,有三隻,幾好食,內裏的肉汁還在.總括,味道只是一般,價錢略貴,只會偶然才來幫襯.
總括,味道只是一般,價錢略貴,只會偶然才來幫襯.