2021-07-02 647 浏览
每次一諗起食米線就諗起深水埗呢間米線。每次入到去一定唔使諗黃鱔米缐。 實在太好味 所以我一定推介 另外仲有汽鍋雞炸雞翼都係非常之好味。如果唔想飲汽水或者其他飲品嗰度仲有茶飲啊非常之體貼的
黃鱔米缐
黃鱔米缐
2021-06-30 549 浏览
深水埗呢間米線鋪雖然地方比較擠迫,但舖頭晚市時間依然有唔少人。黎到必定叫雲南過橋米線,湯底、米線、配料係分開,食既時候將配料同米線倒落碗湯度,佢既湯底好特別,出面搵唔到,而且啲餸都唔少,有火腿、腩肉、雞肉等,食完一碗都好鬼飽。

2021-06-13 671 浏览
汽鍋雞 都有唔少雞仲有雲耳係底雞 好入味 甚至過鹹 偏油黃鱔米線 加大 加炸醬黃鱔好食 唔腥 唔會過淋佢有啲豬皮係上面米線煙韌炸醬偏鹹其實成碗嘢都有啲鹹我係選擇咗隔咗湯食呢度特別嘅地方係枱面有壺茶好似去咗飲茶咁我飲咗好多杯 因為啲嘢實在太鹹
汽鍋雞

呢度特別嘅地方係枱面有壺茶
好似去咗飲茶咁
我飲咗好多杯 因為啲嘢實在太鹹

2021-06-07 610 浏览
今次去左長沙灣呢間餐廳食米線我叫左黃鱔腩肉米線$43味道好濃,而且份量多,1人一定夠食之後又叫左個炸豬扒味道好好,仲鬆脆再叫左碟油菜-腐乳通菜腐乳係特別調配下次一定要再食整體評分:4/5味道:4/5環境:3/5抵食:5/5
今次去左長沙灣呢間餐廳食米線

整體評分:4/5
味道:4/5
環境:3/5
抵食:5/5
廿年前年青時到過雲南,從昆明石林、經女兒國、香格里拉、德欽,走南線進入西藏境。那年,西部經濟尚待開發,四處民風純樸,藏獒吼聲震天,外來商業文化仍未入侵。雲南鄉郊飲食選擇不多,都是農村小炒、臘肉炒菜、又或過橋米線,很不習慣。當到達麗江縣城,喜見麥當勞、肯德基如獲至寶,大快朵頤。我第一次吃到正宗的雲南過橋米線,就在落機後之昆明長途汽車站旁邊的攤檔店,環境不好受,但正正可以體現正宗地道食物。送來時,一碗熱騰騰的高湯,另上一碗熟透米線,及十幾個小碗層層疊疊的餸菜,有火腿片、腩肉片、韮菜、雞蛋等等。當時一頭霧水,不知如何享用,幸有服務員講解及幫忙,指要先放麵條,然後再將餸菜全倒進湯內即成。這絕非現在譚仔那碗車仔麵式大雜燴食法。正宗雲南過橋米線是湯、麵、餸分上的,是要自已動手搞伴的。網見米線群組極力推薦此店,便周末前往。車可泊在寶血醫院附近的元州街及青山道,抄牌自理。十二時正,只得人客數張,每人可以自由霸佔一桌,懷疑是否中伏?但逐漸地,附近教會解散,三五青年魚貫而入,全店滿座。餐牌釘在牆上,全為客人配了餸菜選擇,猶豫應當選擇令人懷念的「正宗過橋米線」、又或自己味蕾喜愛罕有的「黃鱔米線」。桌上備有茶

桌上備有茶壺茶杯,微熱普洱濃茶任飲,清滯解渴。樓面間格不像原先經營麵檔,對街位置添置一間頗大的茶房,浪費位置,估計原為燒味企檔用途,現只淪至擺放過橋米線那些層層疊疊的餸菜之用。
酸辣黃鱔豬潤米線

【酸辣黃鱔豬潤米線】
因為黃膳罕見,所以決定點選,加了一菜豬潤,看店家的手功如何?嚐一口酸湯,味道開胃,鱔糊濃稠啡色醬汁污染了清晰高湯。份量有點取巧,混合了豬皮。大約三份豬皮,才得一份黃鱔肉,吃來室溫像久放了般,聊勝於無,但勝在味道濃郁。豬潤無渣清脆易咬,尚佳處理功勢,值得推薦。
鮮炸豬排

【鮮炸豬排】
突然,旁邊青年人對侍應大喚「加多塊豬排」。自己立即跟從識途老馬吃法。豬排是即時鮮炸,送來時灼熱油泡還在肉上跳躍,要放涼一會才能食用。咬進豬排外表香脆,內裡肉質嫩滑,味道略施微微鹽醃,十分可口。

總括而言,這店菜款特別,非雲南之菜,但有雲南之實,值得再來。
2021-04-09 809 浏览
呢間米線都好多人推介,所以來試一試!地鐵站行過去都好快好方便,一去到門面,發現原來以前已經食過一次,都係朋友推介去食。一心諗住嚟食黃鱔,因為好少何米線舖有呢個餸。仲叫咗炸醬,另外叫咗一份雞翼(2隻)先講下個米線,炸醬超級鹹,個湯本身清清地都幾好飲。本身諗住炸醬撈埋落啲湯度會冇咁鹹,點知變到成碗都好鹹。其實我本來都係食好重口味,但點我都有啲頂唔順。至於個黃鱔,都鹹到唔係好食到咩味。同場有個食客問:「點解啲豬皮仲多過黃鱔?」個姐姐話:「黃鱔得四舊㗎,啲嘢貴。」原來係咁~ 啲豬皮好爽口,好入味。米線都係爽口嘅,都幾特別,勁好食。個雞翼就好厚炸左一層,唔係好明點解要炸到咁厚🙈 我冇食到出面嗰一層,入面嘅雞翼都算大隻,好嫩滑多汁,不過都係好鹹😐下次可以再試下個豬扒、雞肉,不過食米線就未必會特登去呢間啦🤭
呢間米線都好多人推介,所以來試一試!
一心諗住嚟食黃鱔,因為好少何米線舖有呢個餸。
仲叫咗炸醬,另外叫咗一份雞翼(2隻)

黃鱔炸醬米線
炸雞翼
2021-03-27 659 浏览
每檯都有壺熱既茶葉茶, 唔錯。叫左2餸炸醬腩肉米線, 湯面送一隻小小昆蟲, 另外匙羹都有一pat麵線痴係上面, 衛生真係唔多得。至於湯麵味道係幾好, 食完唔會口喝, 另外腩肉都爽冧。
每檯都有壺熱既茶葉茶, 唔錯。
至於湯麵味道係幾好, 食完唔會口喝, 另外腩肉都爽冧。
2021-03-27
2021-03-20 526 浏览
食來食去都係呢間最合口味由94年開始食,嗰陣做學生時已覺得好好味之後畢咗業無論搬左去天水圍定西貢喺中環定大埔返工都會特登去食(姐食的是感情)🥰中間都會去試下其他但都食唔到深水埗呢間的味道😋😋😋最愛食炸醬黃鱔雞肉,腩肉其實都多叫,但間中太肥,所以雞肉穩陣啲😂炸雞翼同氣鍋雞都好好食氣鍋雞就要多啲人先叫到了講到店的員工有兩三個真係由細94年見到而家態度就唔係顧客至上嗰隻㗎喇但又唔係冇禮貌咁話時話 細個見個老闆覺得佢幾有型近幾年唔見到佢 而家個老細應該係佢個仔?佢都幾好禮貌的講起又想食⋯⋯😂
食來食去都係呢間最合口味

有兩三個真係由細94年見到而家
態度就唔係顧客至上嗰隻㗎喇
但又唔係冇禮貌咁
話時話 細個見個老闆覺得佢幾有型
近幾年唔見到佢 而家個老細應該係佢個仔?
佢都幾好禮貌的

講起又想食⋯⋯😂
2021-03-13 466 浏览
見到有咁多好評話呢到既米線好味,於是放工就帶埋朋友一齊去試下。.一入餐廳門口感覺已經唔太好,個阿姐已經好急咁問你食啲咩。我地話要睇睇餐牌先,佢就開始hard sell我地要點氣鍋雞同過橋米線,話枱枱都必點。咁我地未食過就當然跟佢試下。.✨氣鍋雞 ($98)雞件份量算多但全部都醃到好重胡椒粉味,而且偏油偏咸,完全食唔到雞本身既肉味。幸好雞肉肉質都唔鞋口,鍋底放左既雲耳都算爽口入味,喺食完會好口乾口渴。以$98呢個價錢換來咁既質素就覺得唔太抵食。.✨雲南過橋米線 ($52)餸料米線同湯底喺分開上的,要自己先放餸後放米線去整返熱佢。餸料主要有腩肉、豬潤、火腿同埋一啲腐竹,每樣都得三兩片份量好少,反而其他三餸米線價錢仲平,早知叫其他款既米線食好過。湯底既味道一般,唔算好特出。.食完之後都懷疑阿姐介紹食呢兩款食物喺因為食水夠深,唔太老實。.另外,舖頭一張細枱坐兩個人已經唔鬆動,但仍然都要硬塞多兩個客搭枱,啲米線碗同茶都喺岩岩夠位放,中間又無隔板分隔開,快快食完就走人了。
✨氣鍋雞 ($98)
✨雲南過橋米線 ($52)

2020-12-19 978 浏览
每次經過長沙灣一定會食既米缐,間間都唔食,來長沙灣必食啊,我好鍾意呢間既黃鱔米線,真係超級好吃!!!最近自己係呢頭有野做,做完去食呢度米缐,簡直一!級!棒!呢度仲有清茶飲,食完可以解膩
黃鱔米線
2020-09-27
用餐时段
下午茶
黃鱔米線
2020-11-13 658 浏览
呢間野啲食唔係特別好食,味精勁重。重點係態度勁差,入到去個女人手指指,指你坐邊,大聲夾惡問一坐低一秒問你食乜,講左要外賣自己聽唔到,又話你冇講。呢間野趕客永不幫襯!
呢間野啲食唔係特別好食,味精勁重。

呢間野趕客

永不幫襯!
2020-11-11 794 浏览
米線迷朋友帶我嚟試呢間炸醬米線,兩點左右到都好full🙈店內舊式裝修,餐牌簡單。炸醬豬潤魚蛋米線炸醬好香好好食😋好濃味噌味炸醬加埋米線真係一流😃魚蛋好彈唔錯炸蛋翼外面果層好脆好薄
米線迷朋友帶我嚟試呢間炸醬米線,
兩點左右到都好full🙈

店內舊式裝修,餐牌簡單。

炸醬豬潤魚蛋米線
炸醬好香好好食😋好濃味噌味
炸醬加埋米線真係一流😃
魚蛋好彈唔錯

炸蛋翼
外面果層好脆好薄
十幾年前已經見過尼間舖!但從來無幫襯過咁啱路過見到有黃鱔小窩米線!咁特別!見咁多年尼間舖都屹立不倒咪入去試吓枱上上有一壺茶及抷!大家可隨意飲!不過疫情下要舆人搭枱並共用尼壺茶!好似唔係太好!一入座無耐阿姐就不斷問食乜嘢!都唔比時間我吔諗但態度尚算可接受!黃鱔小窩米線🍜⋯⋯有點失望!正式應該話係黃鱔豬皮小窩米線,份量算足夠,並附帶韭菜同蔥花!不過豬皮比黃鱔多,有點辣!但太咸炸醬腩肉火腿米線🍜⋯朋友叫!我無食!賣相箅OK!
十幾年前已經見過尼間舖!但從來無幫襯過
咁啱路過見到有
黃鱔小窩米線!咁特別!見咁多年尼間舖都屹立不倒
咪入去試吓
但態度尚算可接受!

炸醬腩肉火腿米線🍜⋯朋友叫!我無食!賣相箅OK!
2020-10-15
2020-06-30 1179 浏览
去完深水埗行街,見到出名個幾間粉麵店好多人唔想等咁再睇下有咩好食,點知俾我發現到至愛既米線,一於去試下😆同平時一樣有好多款餸揀,我揀左鱔同豬潤鱔肉數量比較小但係質素好好,啖啖肉無淡水魚既味道,可能佢醃得好好,再加上豬皮吸收晒啲汁,令到個湯底都好味,而豬潤好滑,唔會煮得太老好鞋👍🏼👍🏼另一碗係炸醬豬肉魚蛋豬肉片店員話每日用新鮮既肉,唔會用雪藏肉,又真係喎,又有豬味又有肉味,又唔韌炸醬就酸酸甜甜好開胃下次要試下個汽鍋雞先😗😗
同平時一樣有好多款餸揀,我揀左鱔同豬潤
另一碗係炸醬豬肉魚蛋
炸醬就酸酸甜甜好開胃
下次要試下個汽鍋雞先😗😗
2020-06-12
用餐时段
下午茶
  • 黃鱔小鍋米線
2020-05-21 974 浏览
朋友介紹來這裏吃米線,見朋友叫黃鱔小煱米線, 於是我都試下。堂食及外賣都是38元。個湯好好味,好濃郁,而且帶點辣,喜歡辣和喜歡吃濃味的朋友一定很喜歡。除了有黃鱔之外,也有很多切到幼身的豬皮,豬皮索晒湯汁,非常惹味!加埋韭菜,呢碗米線真係非常好味!試過之後,今次都要外賣買返去食!
堂食及外賣都是38元。