2021-02-10 43 浏览
雲魅今日難得週末當然就係搵朋友食好西啦朋友介紹話最近有間米線喺旺角都幾出名當然就係要試試啦雲魅小窩米線加肥牛佢哋嘅米線都幾大碟份量都幾多配左小窩米線又滑又好味肥油都好新鮮唔會有太多嘅雪藏味傣族手撕雞依個值得推介因為佢個手撕雞真係辣得來又好滑,雞味十足。睇得出佢哋係真材實料雲魅辣雞尖辣嘅食落去非常之入味雞翼尖配上秘製嘅辣醬下次去開旺角又唔知食咩好嘅話如果又想食米線絕對係一個唔錯嘅選擇高水準又抵食之選
雲魅
今日難得週末當然就係搵朋友食好西啦
朋友介紹話最近有間米線喺旺角都幾出名當然就係要試試啦

雲魅小窩米線加肥牛
佢哋嘅米線都幾大碟份量都幾多
配左小窩米線又滑又好味
肥油都好新鮮唔會有太多嘅雪藏味

傣族手撕雞
依個值得推介因為佢個手撕雞真係辣得來又好滑,雞味十足。
睇得出佢哋係真材實料

雲魅辣雞尖
辣嘅食落去非常之入味
雞翼尖配上秘製嘅辣醬

下次去開旺角又唔知食咩好嘅話
如果又想食米線絕對係一個唔錯嘅選擇
高水準又抵食之選

2021-02-09 79 浏览
第一次試呢個咁傳統嘅過橋米線,特登嚟到旺角呢一度試一試佢!因為佢哋位於商業大樓入邊,所以個景觀都非常開陽,可以望到市景。佢哋會先上小菜同埋配料,然後先至會上個湯,上湯之後要即刻將肉同埋菜放入個湯到,因為你個湯係滾湯,啱啱先煮起!成個lunch set好抵,只需要$88,就已經包括左10樣配料、麵、肉、小食同飲品。而湯底方面亦都有兩款:特色湯底同蕃茄湯。可惜呢度沒有辣嘅選擇😔蕃茄湯嘅味道唔算好濃,相對比較淡味。而我就分別叫左佢哋嘅米線同埋七彩面,七彩面嘅味道相對小麥味比較重,食落都煙韌,係一個唔錯嘅嘗試。肉類方面,我就選擇咗豬腩片,肉質比較普通,係冰鮮肉。總括來講佢哋嘅份量都好多,食到好飽,但味道方面就不過不失,如果想試一個過橋米線嘅體驗嘅話呢間就唔錯!

肉類方面,我就選擇咗豬腩片,肉質比較普通,係冰鮮肉。

2021-02-08 38 浏览
今日約咗閨蜜去shopping,之前IG見到呢間米線店,D過橋米線好豐富,而且坐窗口位仲打卡一流添~訂位時註明想坐窗口位,去到真係有好開心米線配料有10小碟加煮食肥牛一盤(大約4~5塊)麵食可選七彩麵或米線我覺得配料裏面酸菜同魚腐係最好味嘅~其他都真係普普通通。七彩麵質地軟滑,唔比米線輸蝕,可以一試!另外要讚嘅係湯底夠熱,可以煮熟配料之餘,仲夠時間影相打卡總括嚟講可以一試,不過無驚喜,價錢亦唔平~唔會成日幫襯。

訂位時註明想坐窗口位,去到真係有好開心

米線配料有10小碟
加煮食肥牛一盤(大約4~5塊)
麵食可選七彩麵或米線

我覺得配料裏面酸菜同魚腐係最好味嘅~
其他都真係普普通通。
七彩麵質地軟滑,唔比米線輸蝕,可以一試!
另外要讚嘅係湯底夠熱,可以煮熟配料之餘,仲夠時間影相打卡

總括嚟講可以一試,不過無驚喜,價錢亦唔平~
唔會成日幫襯。
2021-02-06 45 浏览
新式雲南餐廳,以簡約竹林作佈置,好似返咗去古代園林,位於18樓,透過大落地玻璃可以遠眺到夕陽🌇,適合朋友暢談。💡主打正宗過橋米線,分開上米線、新鮮食材同砂鍋熱湯,再自行將食材同米線放入砂鍋熱湯內燙熟。❣️午市套裝$88 (全包,另收加一)🤍麵底(二選一 七彩麵/米線 )店員温馨提醒:麵嘅口感係視乎浸灼時間自然嘅顏色主要依靠玫瑰、南瓜、火龍果、菠菜而成,打卡一流。店員温馨提醒:麵嘅口感係視乎浸灼時間。 🤍雲魅特色湯有蕃茄湯底選擇,但特色湯係獨有。每日鮮熬雞湯配以雲魅秘製醬汁而製,鹹香嘅雞味比起酸辣味更突出。🤍肉類(二選一 肥牛/豬腩片 )肥牛有4 片,尚算鮮嫩。🤍昆明風味配菜有炸醬、酸菜、生鵪鶉蛋、酥肉、午餐肉、番茄仔、粟米、響鈴、魚片、芫荽🤍小食涼拌黑木耳 (原價$25)爽口, 不過相對米線連鎖店未夠入味,可能更入麻辣會香口惹味。本來想試雲魅手撕鬼雞,但太受歡迎,5:00pm 已售罄。🤍凍柚子蜜雖然免費升級,但係叫少冰,冰粒都令柚子味出奇地淡🙈建議叫熱飲。

昆明風味配菜

❣️午市套裝$88 (全包,另收加一)
🤍麵底(二選一 七彩麵/米線 )
店員温馨提醒:麵嘅口感係視乎浸灼時間
七彩麵

🤍雲魅特色湯

🤍肉類(二選一 肥牛/豬腩片 )
肥牛有4 片,尚算鮮嫩。

🤍昆明風味配菜

🤍小食
涼拌黑木耳 (原價$25)
本來想試雲魅手撕鬼雞,但太受歡迎,5:00pm 已售罄。

🤍凍柚子蜜
七彩麵
2021-02-05 112 浏览
-雲魅🍽-未試過用熱鍋去食米線感覺幾新鮮🤣Lunch Set $88有牛同豬揀因為D配料係自己落所以2個人可以share食😉跟餐有小食同飲品🥤-1️⃣雲魅特色湯配肥牛同七彩麵特色湯有少少似酸菜湯但又冇酸菜魚咁酸同有D胡椒味咁都幾開胃😂七彩麵賣相當然吸引軟硬度都ok😉配料用一個盤擺得靚靚咁當然係會加分既😌跟住個食法將配料同麵放入一個勁滾既熱鍋度😍配料有魚片/炸醬/響鈴/粟米/酸菜/鵪鶉蛋/午餐肉/酥肉/葱花/蕃茄仔🍱配料雖然每樣份量好少但其實款式夠多係ok既👍係個酥肉比較失敗因為本身炸左所以浸落湯會爛哂😂-2️⃣雲魅蕃茄湯配豬腩片同米線蕃茄湯配米線其實就一定好食既不過個湯底可以再濃味d😉估唔到個熱鍋就算冇火都淥得熟D腩片🤣-跟餐小食: 傣族手撕鬼雞/雲魅辣雞尖手撕雞係幾好食😂望落雖然冇紅油個D但其實食落係小小辣😋辣雞尖就正常原來係凍既D醬變左啫喱咁口感有D怪但個味係ok🤣-跟餐飲品: 青檸薑蜜/蘋果蜜蘋果蜜有D蘋果粒有D咬口幾好飲清清甜甜🧃青檸薑蜜都ok鐘意薑味朋友可以試😉-🌟評分:🏅🏅🏅🏅
雲魅🍽
1️⃣雲魅特色湯配肥牛同七彩麵

2️⃣雲魅蕃茄湯配豬腩片同米線

跟餐小食: 傣族手撕鬼雞/雲魅辣雞尖

跟餐飲品: 青檸薑蜜/蘋果蜜

🌟評分:🏅🏅🏅🏅
2021-01-31
2021-02-01 52 浏览
餐廳有落地大玻璃,景觀開陽,光綫充足。雲魅小鍋米線(+$10配肥牛)$68 (配小食及飲品)好大碗!米線、酸菜、炸醬同魚腐分量好足。酸菜夠酸,個人鍾意食酸野,所以覺得好夠味😋。炸醬唔係平時三哥甜甜地既炸醬,偏咸鹹。米綫煮得岩岩好,軟硬適中,唔會淋到一夾就斷👍。 雲魅香煎雞扒配米線  $68(配小食及飲品)好多雞扒,件件都好大塊,雞肉香脆嫰滑,雞皮無咩脂肪好薄好脆,平時唔食雞皮既我都食曬😆。米綫好大碗,但湯底好清淡得鹽味,所以撈埋涼拌黑木耳汁會好味啲。米線軟硬適中,小小不足位係米線有啲碎好難夾。不得不説份量好多,飽到食唔晒🙆‍♀️。泰族手撕鬼雞酸酸辣辣好開胃🤤,無骨啖啖肉,而且分量多到食唔晒,不過肉質略為有啲唔夠嫩。涼拌黑木耳醬汁酸酸地微辣,木耳爽口唔淋😛,辣味係口水雞既辣味,用汁撈米線食幾好味。青檸姜蜜冬天暖胃之選🥰!青檸、檸檬同蜜糖酸酸甜甜,味道好濃。加埋薑飲落去暖笠笠~紅棗蜜甜度適中唔太甜,真材實料,真係有紅棗肉係底👍,好養生滋潤。
餐廳有落地大玻璃,景觀開陽,光綫充足。

雲魅小鍋米線(+$10配肥牛)$68 (配小食及飲品)

雲魅香煎雞扒配米線  $68(配小食及飲品)

泰族手撕鬼雞

涼拌黑木耳

青檸姜蜜

紅棗蜜
甜度適中唔太甜,真材實料,真係有紅棗肉係底👍,好養生滋潤。

• 傣族手撕鬼雞
今日去旺角買野,就係附近食埋野先~呢幢大廈一向都好多野食!今日就揀左食呢間米線一入到去SURPRISE左! 點解食米線個格局可以咁有中國風同舒適?睇得出呢到既老闆落左心機去裝修~ 仲有D字畫~成個環境被人感覺好舒服!叫左兩個LUNCH SET, 過橋米線+雲魅小鍋米線過橋米線有10小碟再加肉片,個湯底係用個小鍋裝住,我地跟住步驟咁落,哈哈,幾過癮!不過落蕃茄同粟米感覺有點不配,如果係芽菜或腐竹或豆卜會同挾啲!小鍋米線反而用普通膠碗裝住~前菜分別叫左刀拍青瓜同埋傣族手撕鬼雞! 手撕雞味道唔錯,亦都好入味。米線偏幼身,好彈牙爽口,應該有過過冷河先做到咁既效果湯底係偏酸, 唔覺得辣。可惜湯底唔夠熱,呢個位遜色左少少!平時食完TAMJAI會比較口乾,反而呢間食完無感覺口乾~飲品分別叫左紅棗蜜同埋青檸薑蜜, 感覺好健康同養身~鬧市中可以坐係咁舒服既環境下食米線,確實不錯哦!
叫左兩個LUNCH SET, 過橋米線+雲魅小鍋米線
小鍋米線反而用普通膠碗裝住~

米線偏幼身,好彈牙爽口,應該有過過冷河先做到咁既效果

湯底係偏酸, 唔覺得辣。可惜湯底唔夠熱,呢個位遜色左少少!
平時食完TAMJAI會比較口乾,反而呢間食完無感覺口乾~
飲品分別叫左紅棗蜜同埋青檸薑蜜, 感覺好健康同養身~

鬧市中可以坐係咁舒服既環境下食米線,確實不錯哦!
2021-01-31 36 浏览
早就聽說旺角好吃的東西很多,今天決定去吃過橋米線,彌敦道的“雲魅”我還是第一次來,餐廳在18樓上,視野很開闊,環境雅致,寬敞舒適,第一感覺不錯👍HKD88過橋米線套餐(選的雲魅特色湯/肥牛/七彩面)是店裏的主打品牌,一大盤餐盒裏各種各樣的菜品小碟竟達十余種,從肉到菜及醬,五顏六色,錯落有致,餐桌上的溫馨提示更是暖心。按照順序放入,瞬間一鍋熱氣騰騰的過橋米線就完成了。鍋中湯汁濃郁,味道鮮美,肥牛香嫩入味,七彩面好看又好吃,與所有的小菜混搭在壹起,真的是營養豐富,實惠可口,而湯中略帶微微的酸辣味,應該就是店家特色湯的含義吧!雲魅蟲草花雞湯泡飯,裏面的雞塊真不少,湯汁鮮美無比,肉質細嫩香滑,與紅色蟲草花、黑木耳、蔥花香菜搭配在壹起,色彩斑斕,食欲大增!傣族手撕鬼雞,口感微辣,肉嫩味鮮;涼拌黑木耳,香脆爽口,酸辣開胃;熱朱古力,口感細膩,香純入心;柚子蜜,清涼爽口,甜蜜有佳。今天別有風味的雲魅過橋米線給我留下了深刻的印象,在冬季吃一頓熱乎乎的米線也是一個不錯的選擇!

2021-01-29 27 浏览
有無米線控👋🏻一嘗九宮格豪華米線♥️雖然我個人好愛三哥,但係米線呢家嘢而家好多間都越整越出色同豪華,今次試既呢間位於旺角樓上舖,正宗雲南米線,你又試過未呢💁🏼‍♀️教你品嘗過橋米線步驟!lunch去食呢個九宮格豪華米線套餐,湯底揀左呢個雲魅特色湯(雞湯再加少少酸辣)對於唔係好食得辣但又試到dd辣就正啦,主菜可以揀肥牛片or🐷楠片,麵可以揀正宗米線或者七彩麵。配菜方面以上已經嘩嘩聲,九宮格出場,有午餐肉,番茄,粟米,炸醬,酸菜,炸肉卷,響鈴等,超級豐富。湯以鐵鍋的方式呈上,甚有氣派,跟住就可以自己落配菜⏩食得!午餐仲有小食同飲品,抵食之選!嗌咗木耳同手撕雞 兩款都唔錯!手撕雞性價比高到不得了添 小小辣好開胃
有無米線控👋🏻一嘗九宮格豪華米線♥️

教你品嘗過橋米線步驟!

湯以鐵鍋的方式呈上,甚有氣派,跟住就可以自己落配菜⏩食得!

午餐仲有小食同飲品,抵食之選!
嗌咗木耳同手撕雞 兩款都唔錯!
手撕雞性價比高到不得了添 小小辣好開胃
2021-01-29
午餐
2021-01-28 28 浏览
🍜米線用碗上太唔特別了,要食得破格啲😜🤫。旺角呢間🌟主打砂鍋食雲南米線的餐廳,位於旺角🚶🏻行人天橋附近的彌敦道726號大廈1️⃣8️⃣樓,👀居高臨下噉食米線,另一番風味😋。Lunch set: 主菜(麵/飯)+ 前菜x1 + 飲品🔸雲魅蕃茄湯豬腩肉七彩麵🌈蕃茄湯🍅都有蕃茄切件喺入面,味道唔算濃郁,但都幾清新。砂鍋米線另一個特式喺:自己決定落配菜的先後次序。👉🏻枱面會有張步驟卡教你:1.放肉類🥩和鵪鶉蛋 🥚2. 蔬菜🥬/其他配菜 3. 麵食 砂鍋的好處喺可以食幾耐佢都keep住咁熱滾滾♨️,啱哂喺⛄️冬天食,唔怕食物咁快凍。🔸前菜:涼拌黑木耳, 傣族手撕雞雖然喺小菜,但份量都唔少😆!黑木耳偏酸,幾開胃。手撕雞肉質唔嚡,味道不錯👍🏻呢個價錢(免加一)包埋前菜同飲品👍🏻,份量都好大份,較細食的女仔未必食得哂。

Lunch set: 主菜(麵/飯)+ 前菜x1 + 飲品
🔸雲魅蕃茄湯豬腩肉七彩麵🌈

🔸前菜:涼拌黑木耳, 傣族手撕雞

2K
2021-01-28 618 浏览
呢度出名過橋米線 難得去開旺角 梗係要試啦我地要左兩個午市套餐 包前菜 主食 飲品旺角來講唔算特別平 不過食材真係有好多睇埋落去就知 所以 $78 價錢係合理嘅😬前菜叫咗手撕雞同涼拌木耳木耳爽口 醬汁微辣開胃手撕雞加左蒜蓉 芫茜 青檸 等等 特色又醒胃飲品叫左柚子蜜 凍檸茶 正常發揮 唔特別講-#過橋七彩麵 $78重點黎喇!個米線/麵有三個問題要答🤣1.雲魅特色湯 VS 雲魅番茄湯2.豬腩片 VS 肥牛3.米線 VS 七彩麵我地兩個都叫過橋七彩麵 因為米線周圍好容易食到湯底同肉 我地就一人一樣-每張枱都有貼溫馨提示 教你品嚐嘅步驟跟足就可以輕鬆享受正宗雲南過橋七彩麵一上菜 我地差啲嘩左出黎 賣相精美 陣容豪華有氣派全部配料都用小碟放 種類超多包括有 車厘茄 粟米 炸豆腐 響鈴 午餐肉等 樣樣配料都好新鮮 要熟食嘅都已經預先煮熟左-湯底方面 用砂鍋所以上枱依然保持溫度又可以將配料加熱 同湯底融和左味道會更出番茄湯帶微微酸辣味 特色湯就清淡啲 突出食物嘅鮮味肉呢 我會推薦豬腩肉!兩種肉都係薄切 可以吸收湯底味道但係豬嘅味道淡啲 夾雜埋其他食材 整體唔會太混淆味蕾🤣-📍雲魅旺角彌敦道724-

呢度出名過橋米線 難得去開旺角 梗係要試啦

樣樣配料都好新鮮 要熟食嘅都已經預先煮熟左
湯底方面 用砂鍋所以上枱依然保持溫度
又可以將配料加熱 同湯底融和左味道會更出
番茄湯帶微微酸辣味 特色湯就清淡啲 突出食物嘅鮮味
肉呢 我會推薦豬腩肉!

兩種肉都係薄切 可以吸收湯底味道
但係豬嘅味道淡啲 夾雜埋其他食材 整體唔會太混淆味蕾🤣

📍雲魅
旺角彌敦道724-726號18樓
  • 雲魅特色湯過橋米線
前幾日早上辦完銀行煩瑣業務。胃腸告訴自己是午飯時間 😊。想靜靜哋食個午餐,在銀行隔離大廈一串水牌,見18樓有“過橋米線”=啱食!上去入門見招牌☁️雲魅☁️ 環境寧靜。大窗遠眺旺角全境,腳下遊人如織🚶🏻‍♀️🚶🏻,坐得自在。待應介紹是日套餐,最好!不需要傷腦筋😂先來小食:儀族手撕鬼雞,傳統雲南香味道。再來雲魅特色過橋米線:十小碟配料和豬肉和滿滿的米線😍!湯後上因為個砵湯勁燙,按照指示先後順序涮肉,十分鮮嫩可口🥰十碟打邊爐式配菜也爽口,最後才加米線入熱濃湯,混入炸醬食到“雪雪聲”😌😌😌好有雲南當地口味!下次會去試吓涼拼盤麪同桂花酒釀。

2021-01-26 38 浏览
雲魅🍲之前咁啱係社交媒體睇到呢間主打九宮格砂鍋米線噱頭 就黎咗試吓同朋友同樣嗌咗過橋米線套餐配飲品一杯前菜一碟($88)上枱果下失望咗肉類唔新鮮 毫無血色😣配料一啲都唔吸引而玩果下只係將啲配料按次序放入鍋 個人覺得有少少麻煩 因為都係要將配料放曬湯入面又唔似打邊爐咁 咁不如你幫我煮埋😅唯一一讚可能係個湯底夠濃 米線彈牙唔太淋 前菜味道中規中矩而環境坐得舒服自在 適合聊天😂總結性價比低 想打卡就試一次就好了🤨希望店鋪係食物上再花多啲心機啦
雲魅🍲

同朋友同樣嗌咗過橋米線套餐配飲品一杯前菜一碟($88)
上枱果下失望咗

總結
性價比低 想打卡就試一次就好了🤨
希望店鋪係食物上再花多啲心機啦
2021-01-25 247 浏览
呢一幢 726 入面幾乎全部都係餐廳,之前都試過好幾間餐廳,今日過開嚟呢頭,又上咗嚟搵食,試咗呢間好有雲南特色嘅米線小店。餐廳環境舒適,用咗好多木,竹同埋藤嘅設計元素,感覺更加 laid back,落地大玻璃窗有利陽光滲透,為呢個冬日更添暖意。揀咗兩個午市套餐,最平 60 蚊有交易,套餐包碗米線、前菜同飲品,喺旺角食到呢個價錢真係好抵。先講一下呢一杯紅棗蜜, 出乎意料地好飲, 紅棗滋陰又養顏, 加埋滋潤嘅蜜糖, 為乾燥嘅冬天滋潤一下。刀拍青瓜,青瓜爽脆,醬汁微辣而富蒜味,加上微酸,十分開胃。傣族手撕鬼雞,呢個手撕鬼雞味道相當特別, 味道有啲似白雲鳳爪, 酸酸味味, 配搭埋芫茜碎, 唔肥健康又惹味。麻辣鬼魅雞米線,未將配料撈勻之前先呷一口湯底,喺香濃嘅麻辣味道之間依然感受到清雞湯底嘅鮮味;將香茜酸菜炸醬等配料撈勻之後再呷一口,味道又截然不同,味道喺酸、辣、鮮之間取得平衡,充滿住雲南嘅風味;麻辣鬼魅雞口感嫩滑,份量好多,都有成十件八件,特別鐘意佢裏面仲有好多洋葱,口感微軟,唔會太生;米線口感Q彈,比起坊間一般米線舖嚟得要好。過橋雲魅特式湯七彩麵昆明風味配料,呢個過橋特式湯底系列上枱好有氣勢

刀拍青瓜,青瓜爽脆,醬汁微辣而富蒜味,加上微酸,十分開胃。

過橋雲魅特式湯七彩麵昆明風味配料,呢個過橋特式湯底系列上枱好有氣勢,除咗肥牛之外仲有十小碟配菜,分別有車厘茄、粟米、芫茜葱、酸菜、響鈴、魚腐、酥肉、午餐肉、鵪鶉蛋同埋炸醬。熱騰騰嘅湯底用個高身嘅砂鍋盛載,玩法係先放肥牛同鵪鶉蛋,跟住放蔬菜,最得放七彩麵。呢個湯底除咗酸辣之外仲帶有少少似荀味嘅菇味,七彩麵有少少似上海麵,不過更加薄身,掛湯能力更強,配菜嘅組合特別,比較西化嘅車厘茄同粟米估唔到原來同酸菜酥肉一類中式嘅配料咁夾,個酥肉有少少似豬油渣,香脆而富油香,炸醬係傳統嘅雲南風味,高身砂鍋非常厚身,食到最後一啖都仲係熱辣辣嘅,讚。

埋單每人83,喺咁嘅環境,咁嘅食物質素底下絕對物超所值。

2021-01-25 23 浏览
旺角好多地方都有抵食既午餐,今次上樓來到18/F既雲魅,餐廳既環境好開揚,景觀十分之好,中午上到來,食店好光猛又雅潔,第一感覺很好。午餐有特色招牌米線餐$78,也有其他$60左右的飯或米粉套餐,選擇都多。而且仲包一個前菜及飲料,都真係幾抵。$78過橋米線套餐特色湯底配米線或七彩麵,再選肥牛或腩肉片,配上不同小碟既配菜。先把肉和菜放入熱湯鍋,再放入米線和其他配料,熱辣辣美味香香的過橋米線完成好獨特的食法。$58雞絲涼麵七彩的食材堆砌成涼麵山,味道淡淡的好健康又fresh ,配有醬汁可調味。好食😋
$78過橋米線套餐
好獨特的食法。