2024-04-25 190 浏览
好開心今日朋友帶我發掘到間隱世既居酒屋呢間叫"霜月居酒屋"位於佐敦, 地鐵站一出行幾分鐘就到啦, 雖然平時唔會經過, 但都唔算難搵~~餐廳屬於小店, 裝修四正, 店內有唔少日本掛畫裝飾, 充滿日本風情食物方面有好多選擇, 特別係多款佐酒小食同串燒~同朋友聚聚暢飲真係一流~~另外, 好欣賞呢道既廚師, 佢地會好細心咁係每一串串燒加上好靚既伴碟, 美感十足牛肉秋葵卷 $33牛肉包住秋葵燒, 牛肉鮮嫩多汁一D都唔乾, 秋葵爽脆清甜雞軟骨 $22雞軟骨粒串成一串, 燒至金黃焦香, 香脆可口又有嚼勁~黑豚露荀卷 $33黑豚肉片包住露荀, 黑豚軟腍幼嫩, 露荀口感鮮脆冇渣秘汁燒牛小排 $43牛小排肉質甘香幼嫩, 唔會燒得乾而且好juicy芝士年糕 $38年糕外脆內軟, 口感軟糯Q彈, 芝士香濃可口銀雪魚西京燒 $198銀雪魚經過西京漬, 烤至金黃焦香, 西京漬醬汁香甜微鹹~魚肉肉質非常鮮嫩軟滑, 油脂感滿滿但一D都唔膩芝麻雞翼 $38雞翼炸得好香脆!! 肉質鮮嫩多汁, 好好味丫明太子玉子燒 $48玉子燒滑嫩香甜, 明太子鮮香味美雜錦天婦羅 $128賣相五彩繽紛, 雜錦包括3隻大蝦, 茄子, 南瓜,
好開心今日朋友帶我發掘到間隱世既居酒屋

食物方面有好多選擇, 特別係多款佐酒小食同串燒~
同朋友聚聚暢飲真係一流~~

牛肉秋葵卷 $33
牛肉包住秋葵燒, 牛肉鮮嫩多汁一D都唔乾, 秋葵爽脆清甜

雞軟骨 $22
雞軟骨粒串成一串, 燒至金黃焦香, 香脆可口又有嚼勁~

黑豚露荀卷 $33
黑豚肉片包住露荀, 黑豚軟腍幼嫩, 露荀口感鮮脆冇渣

秘汁燒牛小排 $43
牛小排肉質甘香幼嫩, 唔會燒得乾而且好juicy

芝士年糕 $38
年糕外脆內軟, 口感軟糯Q彈, 芝士香濃可口

銀雪魚西京燒 $198
銀雪魚經過西京漬, 烤至金黃焦香, 西京漬醬汁香甜微鹹~
魚肉肉質非常鮮嫩軟滑, 油脂感滿滿但一D都唔膩

芝麻雞翼 $38
雞翼炸得好香脆!!
肉質鮮嫩多汁, 好好味丫

明太子玉子燒 $48
玉子燒滑嫩香甜, 明太子鮮香味美

雜錦天婦羅 $128
賣相五彩繽紛, 雜錦包括3隻大蝦, 茄子, 南瓜, 蕃薯等等....
天婦羅外層薄薄的鬆軟酥脆, 毫無油膩感

大蝦非常新鮮, 蝦肉爽口彈牙

夏威夷魚生飯 $118
魚生刺身全部都好新鮮呀!!! 色彩鮮豔亮澤~~
刺身包括有三文魚, 吞拿魚, 三文魚籽, 蟹籽等.....
魚生鮮甜嫩滑, 米飯香軟可口, 加埋醬油同芥末一齊食, 提味又增香

荔枝梳打 原價$28, 優惠追加$12
荔枝梳打好夠氣, 荔枝味道濃郁, 清甜爽口
  • 夏威夷魚生飯
  • 雞軟骨
  • 牛肉秋葵卷
  • 雜錦天婦羅
2024-04-21 15 浏览
呢排突然好掛住日本🥹 唯有食下日本嘢解救下想去日本嘅心情😭 佐敦呢間居酒屋裝潢比較日式木系 而且一入門口見到勁大屏幕播著好多日本MV 氣氛超好🥰🔖極上吞拿魚盛 HKD328有赤身、中拖羅、大拖羅各2件,加6舊香蔥吞拿魚蓉卷。刺身新鮮甜美,吞拿魚赤身相對軟腍,不起筋;中大拖羅都好香,尤其大拖羅油脂豐富,魚香濃郁🔖厚燒仙苔牛舌 HKD48牛舌夠厚,表面燒得香且內裡軟腍,味道香濃。而且秘製的鹽非常香,吊出牛舌的濃郁牛味🔖大蔥雞肉串 HKD33雞肉表面燒得好香脆,肉質亦唔會燒到好乾,而大蔥同樣燒得香且嫩,而且配上秘製鹽調味,味道濃郁可口🔖雞軟骨串燒 HKD22雞軟骨燒得好香脆,而且同鹽非常夾,送酒一流🔖秘汁燒牛小排 HKD43牛小排燒得恰到好處,肉質軟腍,而且秘製燒汁味道濃郁之餘,更帶少少辛口,甜甜辣辣,層次豐富🔖銀鱈魚西京燒 HKD198銀鱈魚肉質相對結實,並非一夾即散,但入口油脂豐富,魚皮燒得冇咁香脆,夾起嚟較韌。味道不錯,魚肉帶淡淡甜味🔖明太子玉子燒 HKD48明太子同玉子燒非常夾,明太子好鮮同充滿鹹香,經火炙後味道更出,而玉子燒淡淡嘅甜味同蛋香,充滿映襯明太子嘅鮮味,互相輝映🔖鰻魚炒飯

🔖極上吞拿魚盛 HKD328

🔖厚燒仙苔牛舌 HKD48

🔖大蔥雞肉串 HKD33

🔖雞軟骨串燒 HKD22
雞軟骨燒得好香脆,而且同鹽非常夾,送酒一流

🔖秘汁燒牛小排 HKD43

🔖銀鱈魚西京燒 HKD198

🔖明太子玉子燒 HKD48

🔖鰻魚炒飯 HKD138
先要讚賞炒飯配料充足,幾乎啖啖都有鰻魚,而且味道好好,炒飯好香鰻魚汁及醬油香,而且飯粒粒粒分明,十分推薦

🔖Suntory premium black HKD48
2024-04-19 21 浏览
#佐敦美食 適合 #慶生 嘅 @shimotsuki_izakaya 🌙朋友 #生日 就揀咗呢間 #居酒屋 雖然係 #小店 但環境舒服 廁所都好乾淨🤙🏻我哋嗌咗霜月卷🌙似乎係佢哋 #signaturedish 小飯卷舖上滿滿嘅吞拿魚蓉🐠同三文魚籽🐡 入面有青瓜增添脆卜口感🥒明太子玉子燒🫅明太子份量毫不吝嗇🤩大家要搽均勻 就唔會太鹹😎玉子燒好鬆軟 幾乎一夾即斷😆大家要溫柔啲呀軟蟹卷🦀又係勁長腳軟殼蟹🦀多層牛油果🥑同蟹子👶🏻層次豐富 朋友甚至覺得呢個比較出色😆雜錦天婦羅🍤真係好靚好打卡able 好似一棵櫻花樹噉🌸有三隻炸蝦🍤再加啲秋葵♠️茄子🍆南瓜🎃 炸粉唔會好厚 不過個醬汁會少少鹹🤏清淡人士注意‼️鱈魚干🐡脆卜卜(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)好香口 居酒屋必點🤙🏻清酒煮大蜆🐚呢個好好味🌟酒味夠濃 而且啲蜆唔會有沙/空殼🤙🏻好優秀呀😆😆芝士蛋糕🧀因為係慶祝生日 所以佢哋會喺碟上面安排寫字同蠟燭🎂好芝味呀 而且店員都會幫手影相📸開心!
#佐敦美食
我哋嗌咗
2024-04-19 98 浏览
呢日收工,朋友話同我去一間勁有氣氛嘅居酒屋食晚飯💖見到隔籬枱叫咗好多清酒,店員都會跟返日本嘅清酒文化幫佢哋斟酒🌟成個環境好熱鬧呀!特選壽司盛-霜魚生都好厚切,而且粒壽司飯唔算太大🤩有赤身、油甘魚、三文魚、魷魚、甜蝦、左口魚裙邊、穴子、海膽🤓全部都好新鮮有鮮甜!日本南瓜天婦羅比想像中份量多,南瓜味道清甜!天婦羅粉漿唔算厚,高質!明太子玉子燒甜甜地嘅玉子燒配微辣微鹹嘅明太子,成件事好夾❤️厚燒仙苔牛舌好濕潤嘅牛舌勁厚切,燒嘅生熟程度啱啱好,唔會過老🤤黑豚露荀卷蘆筍可以中和到黑豚嘅肥膩之餘,令到成串串燒都好Juicy🥰大蔥雞肉串雞肉燒到焦脆,夾埋清香嘅京蔥一齊食,係我近期最愛嘅串燒😇芝士年糕年糕微微煎到焦香,口感軟糯,中間係流心又濃郁嘅芝士🥰日本A4和牛湯烏冬塊和牛都幾大塊,口感好軟綿綿!呈現奶白色嘅湯底飲落好舒服,烏冬夠晒滑嘟嘟😉唔方便飲酒可以叫呢度嘅梳打,而且款式仲有好多款可以選擇☺️我哋叫咗白桃同巨峰口味嘅乳酸梳打,兩款都甜度適中,唔會死甜!
呢日收工,朋友話同我去一間勁有氣氛嘅居酒屋食晚飯💖

特選壽司盛-霜

魚生都好厚切,而且粒壽司飯唔算太大🤩
全部都好新鮮有鮮甜!

日本南瓜天婦羅

比想像中份量多,南瓜味道清甜!
天婦羅粉漿唔算厚,高質!

明太子玉子燒

甜甜地嘅玉子燒配微辣微鹹嘅明太子,成件事好夾❤️

厚燒仙苔牛舌

好濕潤嘅牛舌勁厚切,燒嘅生熟程度啱啱好,唔會過老🤤

黑豚露荀卷

蘆筍可以中和到黑豚嘅肥膩之餘,令到成串串燒都好Juicy🥰

大蔥雞肉串

雞肉燒到焦脆,夾埋清香嘅京蔥一齊食,係我近期最愛嘅串燒😇

芝士年糕

年糕微微煎到焦香,口感軟糯,中間係流心又濃郁嘅芝士🥰

日本A4和牛湯烏冬

塊和牛都幾大塊,口感好軟綿綿!

呈現奶白色嘅湯底飲落好舒服,烏冬夠晒滑嘟嘟😉

唔方便飲酒可以叫呢度嘅梳打,而且款式仲有好多款可以選擇☺️
  • 日本南瓜天婦羅
  • 明太子玉子燒
  • 厚燒仙苔牛舌
  • 日本A4和牛湯烏冬
2024-04-18 10 浏览
佐敦內街既居酒屋~餐廳嘅木質裝潢同暖色調燈光好舒適~同朋友好好享受美食同飲返兩杯🍻‣ 特選壽司盛-霜 $198壽司盛有八款壽司,整體都好新鮮,款式又唔Hea👍🏻最驚喜係佢嘅穴子壽司,嫩滑甜美💓‣ 秘汁燒牛小排 43 ;大蔥雞肉串 33 ;日式原條燒茄子 58 牛小排既秘製醬汁好濃郁,牛排烤得半熟,剛剛好!茄子同平時中式嘅唔同,上面蒜蓉變成木魚絲,又係另一個風味!就住串燒品質同份量而言,價格都算合理。‣ 關東煮 118‣ 鰻魚炒飯 138 炒飯都係日式煮法,鰻魚汁滲晒入每一粒飯入面,鍾意食鰻魚嘅千祈唔好錯過‼️炒飯唔油膩,不過就濕左少少

‣ 特選壽司盛-霜 $198

‣ 關東煮 118
‣ 鰻魚炒飯 138
桃取生蠔 ($58)呢隻日本生蠔好大隻😍海水味比較淡,食落易入口,蠔肉好爽口彈牙🥰燒生蠔 ($108/2隻)燒生蠔用左蔥、蒜蓉、辣椒去燒,食落好惹味🤤蠔肉好實,有咬口,燒過嘅生蠔都保持到口感☺️厚燒仙苔牛舌 ($48)燒牛舌火侯控制得幾好,調味亦都做得唔錯,牛舌爽口☺️唧埋檸檬汁落去食,感覺開胃🤤明太子雞翼 ($48)明太子雞翼好飽滿😍裏面裝滿左明太子,係滿滿嘅幸福感🥰不過明太子辣味幾重下,唔食得辣嘅朋友就要小心啲🤣清酒煮大蜆 ($88)蜆肉粒粒都好大隻😍肉質鮮嫩,口感彈牙,清酒味幾重☺️不過略嫌缺少咗鮮甜,如果清酒可以清甜番少少就更好😆霜月卷 ($188)霜月卷幾抵食,喺呢度嘅招牌卷物😆飯團面頭鋪滿咗一大堆拖羅蓉、海膽同三文魚子😍底層有少少沙律醬,將三種配料一齊放落口,簡直係大滿足🤣特別一讚係三文魚子無嗰種鹹腥味,食得出好鮮甜🥰芒果烏龍茶 ($28)芒果味唔算好突出,不過茶味幾濃☺️整體感覺唔會太甜,適合鍾意清新嘅朋友🥰白桃梳打 ($28)白桃梳打一開始飲偏甜,有陣陣嘅白桃香味☺️不過攪勻咗同等啲冰融咗之後,味道啱啱好🥰
桃取生蠔 ($58)

燒生蠔 ($108/2隻)

厚燒仙苔牛舌 ($48)

明太子雞翼 ($48)

清酒煮大蜆 ($88)

霜月卷 ($188)
霜月卷

芒果烏龍茶 ($28)

白桃梳打 ($28)
霜月卷
2024-04-17 87 浏览
🎏阿豬媽成日嚷住要食日本嘢🇯🇵,又想食刺身又想食串燒,講到要多元化,梗係去居酒屋喇🏮。📌熊妹聽講位於佐敦廟街附近,最近開咗間新嘅居酒屋《霜月居酒屋》,今日熊妹同阿豬媽行完旺角之後就過嚟試吓呢間日本嘢。📌《霜月居酒屋》位於佐敦永安百貨中心隔離,附近都係食煲仔飯🍲、大排檔多🔥,所以都可謂鶴立雞群!門口擺咗兩大個日本釀酒呈,咁得意行過都會望兩眼👀。📌店舖唔算好大,有三張四人枱,同埋一張大枱,都好切合居酒屋小班人來聚餐🍴,把酒談歡的格局。📌牆上貼有日本啤酒、相撲手等等充滿日本風情的海報,佈置得都幾有居酒屋嘅風味🎎。📌黎得居酒屋,多款日本美食都應有盡有,包括刺身、壽司🍣、炸物、佐酒小食、串燒🍢同炒飯🍛等等,飲品當然就不少於日本清酒🍶同啤酒🍺。三文魚刺身,$68以刺身嚟講,阿豬媽同熊妹最鍾意食三文魚,非叫一碟刺身不可。一碟有五大塊,真係好大一塊,大到連豉油碟都裝不下,一點兩次先點得均勻,厚切,入口好豐滿,無雪味無渣唔散,所以話,要食刺身先可以食出魚生嘅最鮮味。特選壽司盛 - 霜,$198壽司盛盒都有好多款,而且仲有反卷,阿豬媽想來想去,最後都係想食呢款特選壽司🍣,入面包含八款不同種類嘅魚生刺身,咁
📌黎得居酒屋,多款日本美食都應有盡有,包括刺身壽司🍣、炸物、佐酒小食、串燒🍢同炒飯🍛等等,飲品當然就不少於日本清酒🍶同啤酒🍺。
三文魚刺身,$68
刺身嚟講,阿豬媽同熊妹最鍾意食三文魚,非叫一碟刺身不可。
特選壽司盛 - 霜
特選壽司盛 - 霜,$198
壽司盛盒都有好多款,而且仲有反卷,阿豬媽想來想去,最後都係想食呢款特選壽司🍣,入面包含八款不同種類嘅魚生刺身,咁先夠滿足。

八款魚生包括赤身、油甘魚、三文魚、紋甲魷魚、左口魚邊、赤蝦、穴子同埋海膽,各款魚生厚切,肉質肥美,連壽司飯點豉油Wasabi一齊食,真係好高級嘅味蕾享受🔝。
而當中,阿豬媽最欣賞嘅當然係最高檔次的海膽軍艦壽司,海膽上面就放了丁點山葵,唔需要點任何豉油Wasabi醬汁,一旦放入口,味道濃郁,口感嫩滑,沒有腥味,明顯係高級的食材。

而熊妹就最喜歡穴子壽司,穴子比起鰻魚來說比較瘦,油脂少一點,size都細一點,所以肉質比較實一點, 不過同樣地有塗上醬汁,味道香濃,成條穴子尾包住一舊壽司飯黎講,份量都幾多。

有八大款美味嘅刺身仲包埋海膽,都係$198咁嘅價錢,絕對係相當抵食!
牛肉秋葵卷
牛肉秋葵卷,$33
一片薄薄的牛肉片包住半條秋葵,面頭灑想調味料,一咬落去,粒粒秋葵籽泌出嚟再連埋牛肉一齊食,一啲都唔油膩。
厚燒仙苔牛舌,秘汁燒牛小排
厚燒仙苔牛舌(上),$48
牛舌👅一串五小件,燒到剛好唔過老,食落去爽口又有嚼勁,送酒佳品,牛舌從來係無法抗拒嘅日本串燒。

秘汁燒牛小排(下), $43
汁燒牛排🥩一串有五六件,燒出嚟嘅醬汁好香濃,牛小排肉質軟淋,無根無渣無骨,食落相當滋味。
自家制雞團子
自家制雞團子,$58
雞團子🐥一直都是熊妹最愛的日式串燒🍢,由攪碎的雞軟骨同雞肉組成,最重要係跟上的月見醬汁,沾上雞團子表面,甜甜嘅醬汁再帶出蛋黃嘅味道,好惹味。
法式羊架
法式羊架, $43
阿豬媽鍾意食羊架🐏,一定叫一碟俾佢啦。羊架唔算好大一個,好窩心地,骨架末端部位包起左錫紙,可以讓食客拎起羊架扯嚟食之餘,又唔會沾污手指。

拎起羊架咬嚟食真係知滋味過慢慢切成一件件咁放入口,不過禮儀嘅問題,都係乖乖地切細切喇。羊肉嘅肉質燒到剛剛好,一啲都唔韌,又冇血水,但係肉質又非常軟淋,表面放上調味料來燒,保持到羊肉少少嘅騷味,但係又唔會太過龍接受唔到,呢個羊架真係做得幾出色!
原條鰻魚,$118
原條鰻魚窩心地切一件件,一碟上,起碼都有8至10件,執燒的鰻魚醬汁濃郁燒到肉汁軟淋,太好了,係熊妹鍾意食嘅口感而唔係爽口嗰款,醬汁味道濃稠,燒到將着鰻魚表面,仲灑上芝麻,多一重香味。
原條鰻魚
阿豬媽同熊妹就真係好鍾意食鰻魚,平時買一條都要咁嘅價錢喇,阿豬媽都會買一條鰻魚返屋企蒸飯嚟食架。
芝士年糕,$38
芝士年糕🍘有驚喜喎,面頭燒到少少金黃色又唔會燒過燶,外層軟糯的年糕,入面真係包住香濃嘅芝士,就算放涼了都沒有變硬,包埋紫菜一齊食,多少少鹹味,平民嘅小食其實已經好啱熊妹口味。
吉列廣島蠔
吉列廣島蠔,$78
食咗咁多嘢,阿豬媽仲睇中呢款炸廣島蠔🦪,咁都要試埋佢。吉列嘅炸法絕對合格,外層嘅麵包糠製造的空氣感岩岩好,剛炸起咬落去好酥脆,包裹住入邊嘅廣島蠔肉質肥美,鎖緊鮮甜的蠔汁,咬落去啖啖蠔汁流了出來,真係要小心辣口,炸物再點埋跟上的沙律醬就更加滋味😋。一碟三件食完再食都唔夠喉。
📌香港地,食肆競爭激烈,要突圍而出,吸引到食客再三回味,食物的質素同味道係非常關鍵的元素,《霜月居酒屋》在食物嘅選材方面絕對係值得一讚!
2024-04-08
特選壽司盛 - 霜
牛肉秋葵卷
厚燒仙苔牛舌,秘汁燒牛小排
自家制雞團子
法式羊架
吉列廣島蠔
2024-04-16 10 浏览
食厭咗連鎖壽司店,想試吓啲有特色嘅壽司,朋友介紹之下就嚟咗呢一間喺佐敦嘅霜月居酒屋,入面環境精緻,座位唔多,但坐得舒服,同朋友食嘢吹水一流🍣特選壽司盛 - 月 $368 一共有10件嘅壽司,包括有拖羅、魷魚、吞拿魚、海膽,三文魚子、蝦同埋帶子等等,全部都係新鮮上等嘅材料,所以非常鮮甜,特別係海膽軍艦,一啲腥味都冇,只係有濃濃嘅海水味,令人食得好享受🐙飛魚子 芥辣八爪魚 $22 散叫壽司都唔錯,價廉物美,新鮮即整,紫菜都仲係脆卜卜嘅,飛魚子同芥辣八爪魚都好新鮮,彈牙爽口🦀軟蟹卷 $168 超抵食嘅卷物,一共有八件,岩哂叫黎同人Share,軟蟹卷有大大舊嘅軟殼蟹係入面,再鋪上牛油果同滿滿嘅蟹子,食得超滿足🍤鮮蝦天婦羅 $88 新鮮炸起嘅鮮蝦天婦羅,鮮蝦隻隻都新鮮到不得了,爽口彈牙,裹上薄薄嘅粉漿,食落嘅時候脆卜卜,再點埋天婦羅汁,簡直冇得輸🍜豬軟骨拉麵 地獄湯 $88 作為拉麵愛好者嘅我黎到居酒屋點可以唔叫返碗拉麵試下呢,呢度嘅拉麵味道都唔錯,仲叫左個地獄湯底試下,唔算極辣,少少辣咁都好惹味好香好好食📍 佐敦白加士街127號地舖 - 霜月居酒屋

📍 佐敦白加士街127號地舖 - 霜月居酒屋
2024-04-10 109 浏览
位於佐敦的的日式料理居酒屋。餐廳小小一家,地方不算大,但地方還頗乾淨明亮,而且店員也很友善有禮~ 真的很適合下班後和朋友前來小酌一杯。✮_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______✮꙳ 霜月卷 $188꙳ 明太子玉子燒 $48꙳ 日本提燈串 $48꙳ 秘汁燒牛小排 $43꙳ 雜錦天婦羅 $128꙳ 原條鰻魚 $118꙳ 芝麻雞翼 $38꙳ Highball $58꙳ Premium Half & Half $48  ___⋆ ⋆ ___ ✿ 霜月卷 這道是餐廳的招牌卷物,紫菜卷上舖了大量的拖羅魚蓉、三文魚籽及海膽,光是賣相已相當吸引~ 卷物用上的刺身都很鮮甜,口感相當豐富。.✿ 明太子玉子燒厚厚的明太子舖在玉子燒上,火炙過後鹹鮮味更突出,配合厚厚的玉子燒,蛋味濃香。.✿ 串燒:日本提燈串┆ 秘汁燒牛小排提燈是雞的卵巢和未孵化的蛋,口感Q彈脆彈,頗特別的~ 值得一試呢~雞而牛小排肉味濃郁,但略有點過熟,口感較韌。.✿ 雜錦天婦羅天婦羅炸漿薄薄的,油而不膩,光是大蝦已有三大隻,份量非常豐富,果然炸物都是佐酒恩物啊。.✿ 原條鰻魚 鰻魚油脂豐腴,口感爽甜軟腍,預先切成一片片更方便進食!.✿
✮_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______✮
꙳ Highball $58
꙳ Premium Half & Half $48
  ___⋆ ⋆ ___
✿ 霜月卷
卷物用上的刺身都很鮮甜,口感相當豐富。
✿ 明太子玉子燒
✿ 串燒:日本提燈串┆ 秘汁燒牛小排
而牛小排肉味濃郁,但略有點過熟,口感較韌。
✿ 雜錦天婦羅
✿ 原條鰻魚
鰻魚油脂豐腴,口感爽甜軟腍,預先切成一片片更方便進食!
✿ 芝麻雞翼
一份有三大隻,雞翼外皮炸至金黃酥脆,而肉質仍然嫩滑香口,惹味非常。
✿ Highball / Premium Half & Half
正如早期的話題所言,去居酒屋難道不喝酒嗎?
加上朋友正是無酒不歡之人,酒精飲品還是必須的~
2024-04-09 12 浏览
復活節玩咗幾日陪個女,呢日同老公出去輕鬆吓,你食日本菜。上網揀餐廳嘅時候已經見到啲壽司同霜月卷好正,仲有好多款式嘅串燒,就決定食呢間!🏮🏮壽司類❤️特選壽司盛-霜 $198有8件壽司:三文魚、油甘魚、赤身、魷魚、海膽、穴子、甜蝦、左口魚,新鮮食材食落就知。❤️霜月卷 $188係吞拿魚蓉券物,放上海膽和三文魚籽,吞拿魚蓉都好多,食落好滿足。🏮🏮串燒小食餐廳超級多串燒小食試過之後我最鍾意明太子玉子燒,牛舌,白鱔,山葵雞肉串同芝士年糕👍🏻👍🏻。❤️明太子玉子燒 $48❤️厚燒仙苔牛舌 $48❤️秘汁燒牛小排 $43❤️白鱔 $68❤️大生啤(大) $88❤️黑豚露荀卷 $33❤️日本提燈串 $48❤️雞軟骨 $22❤️山葵雞肉串 $28❤️芝士年糕 $38餐廳日本居酒屋氛圍,下次再嚟可以試其他唔同嘅串燒👍🏻。

🏮🏮壽司

❤️日本提燈串 $48
❤️雞軟骨 $22
❤️山葵雞肉串 $28
❤️芝士年糕 $38

餐廳日本居酒屋氛圍,下次再嚟可以試其他唔同嘅串燒👍🏻。

2024-04-02
❀┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈佐敦居酒屋✨串燒料理任君選擇-早前晚上到訪了位於佐敦白加士街的霜月居酒屋,辛苦工作了一天要慰勞下自己!-餐廳環境不大,但用餐位置寬敞,坐得幾舒服😌。食物選擇豐富,有提供刺身,壽司,串燒,佐酒小食等。┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜海膽炒飯 $188 (7.5/10)米飯炒得乾爽粒粒飽滿,表面有海膽作點綴,入口creamy配以炒飯享用味道更上一層樓。-𐂐 ⠜明太子玉子燒 $48 (8/10)厚切的玉子燒口感綿密,表面舖滿明太子,看著就吸引😻。鹹香微辛的味道與蛋香互相融和,不錯!-𐂐 ⠜燒大啡菇 $33 (7.5/10)燒過的菇菇入口多汁之餘還多了份炭香。-𐂐 ⠜大蔥雞肉串 $33 (8/10)必點之一😋,大蔥味道香甜不辛,跟雞肉是絕配。-𐂐 ⠜生雞皮串 $30 (8/10)惹味之選~燒過的雞皮十分香脆🤤,火侯恰到好處不會變得乾柴。-𐂐 ⠜秘汁燒牛小排 $43 (8.3/10)厚切的牛小排肉質柔軟,沾上秘製燒汁味道濃郁且深入肉中,好食🌟!-𐂐 ⠜鱈魚乾 $58 (8.3/10)脆口好吃的鱈魚乾令人一口接一口停不下來,作為下酒菜一流。-𐂐 ⠜極上吞拿魚盛 $3

佐敦居酒屋✨串燒料理任君選擇
餐廳環境不大,但用餐位置寬敞,坐得幾舒服😌。食物選擇豐富,有提供刺身壽司,串燒,佐酒小食等。
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜海膽炒飯 $188 (7.5/10)
𐂐 ⠜明太子玉子燒 $48 (8/10)
𐂐 ⠜燒大啡菇 $33 (7.5/10)
燒過的菇菇入口多汁之餘還多了份炭香。
𐂐 ⠜大蔥雞肉串 $33 (8/10)
必點之一😋,大蔥味道香甜不辛,跟雞肉是絕配。
𐂐 ⠜生雞皮串 $30 (8/10)
惹味之選~燒過的雞皮十分香脆🤤,火侯恰到好處不會變得乾柴。
𐂐 ⠜秘汁燒牛小排 $43 (8.3/10)
𐂐 ⠜鱈魚乾 $58 (8.3/10)
脆口好吃的鱈魚乾令人一口接一口停不下來,作為下酒菜一流。
𐂐 ⠜極上吞拿魚盛 $328 (8/10)
有大拖羅,中拖羅,赤身及蔥吞拿魚蓉卷,
大拖羅入口油香滿滿,
另外的吞拿魚蓉卷都好味😆~魚蓉口感creamy無筋,比起壽司我更愛卷物。
𐂐 ⠜霜月卷 $188 (8/10)
用店名作招牌的卷物,有拖羅蓉、海膽及三文魚籽作點綴,用料新鮮,卷物中間包入青瓜,整體味蕾十分豐富🥰。
2024-04-03 18 浏览
✨佐敦·霜月居酒屋✨🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹同朋友經過佐敦見到有間居酒屋幾多人食,於是入去試下!我地嗌左八爪魚鰹魚沙律,呢個配搭好夾~魚的鮮味加埋沙律好清新。刺身併盤每片魚生都厚切,口感好豐富,滿滿魚油洋溢在口中!而串燒都好香口,令人一食想再食😋🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸▪️美味指數:😋😋😋😋😋▪️餐廳環境:✨✨✨✨✨▪️服務質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
✨佐敦·霜月居酒屋✨

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹

同朋友經過佐敦見到有間居酒屋幾多人食,於是入去試下!
我地嗌左八爪魚鰹魚沙律,呢個配搭好夾~
魚的鮮味加埋沙律好清新。
刺身併盤每片魚生都厚切,口感好豐富,滿滿魚油洋溢在口中!
而串燒都好香口,令人一食想再食😋

🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸

▪️美味指數:😋😋😋😋😋
▪️餐廳環境:✨✨✨✨✨
▪️服務質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2024-03-28 14 浏览
呢間位於佐敦嘅醉酒可以話隱世得來又好方便,因為佐敦地鐵站行幾分鐘就到,但係位置比較遠離大街一啲,所以環境都好清靜。餐廳環境唔算太大,但係裝修都非常有日式居酒屋嘅氣氛,三五知己嚟坐低食吓嘢飲下清酒就最啱啦 !今日嚟到同朋友試咗幾款佐酒小食,同埋一個壽司盛,質素都非常唔錯👍🏻 壽司嘅刺身非常厚切,尤其是海膽同甜蝦,又大件又鮮甜,值得推介!串燒方面,呢度竟然有好罕見嘅提燈!佢哋嘅雞皮同牛舌,都非常高質,外皮脆得來入邊夠Juicy,同出邊嘅串燒專門店不相伯仲👍🏻👍🏻 仲有個芝麻雞翼同燒鰻魚都非常出色,超級熱辣辣,食到停唔到口😝總括嚟講,呢間居酒屋嘅價錢唔算貴,坐得又舒服,食物種類又多質素亦都非常平均,值得大家一試👍🏻

今日嚟到同朋友試咗幾款佐酒小食,同埋一個壽司盛,質素都非常唔錯👍🏻 壽司刺身非常厚切,尤其是海膽同甜蝦,又大件又鮮甜,值得推介!

📍「霜月居酒屋」- 佐敦今次食食食之旅黎到佐敦😌呢排碌社交平台見到個個都影日本🇯🇵櫻花🌸,搞到👦🏻👧🏻思鄉之情湧哂出嚟,唯有搵返啲日本🇯🇵野食安慰下自己先😌📷餐廳位於白加士街,門面木系🤎風居酒屋,店內帶有水泥色嘅牆身,牆身掛起日本風畫布,充滿🇯🇵居酒屋feel🤗🍴霜月刺身五點盛💰HK$238✨推薦指數:8.5/10五款刺身擺放得好靚,分別係三文魚、油甘魚、鰹魚、甜蝦同帶子,各3切😇三文魚厚身肥美,啖啖肉好正😋油甘魚都幾厚身,正常發揮😗鰹魚食落第一啖係好爽口,之後就好gel口,呢個好感好正,榮升👧🏻最愛❤️帶子鮮甜,但切得比較薄身,厚切會更滿足甜蝦新鮮,正常發揮👍🏻🍴霜月卷💰HK$188✨推薦指數:9/10呢份係餐廳招牌卷物,一碟8件,size 岩岩好,可以一啖放哂落口度😍面頭鋪滿海膽、拖羅蓉同漲卜卜嘅三文魚籽,份量都唔少,食落海膽夠鮮甜唔腥,拖羅蓉口感腍身,層次好豐富😇壽司中間包住爽口青瓜,中和返成份嘅油膩感,必嗌‼️‼️‼️🍴日本A4和牛湯烏冬💰HK$118✨推薦指數:7.5/10和牛薄身入口未有話即溶咁誇張,不過油脂感亦都好足夠,和牛由於俾熱湯浸住,上到枱都唔會話過熟😋烏冬口感煙韌,湯底比
📍「霜月居酒屋」- 佐敦

今次食食食之旅黎到佐敦😌
🍴霜月刺身五點盛
💰HK$238
✨推薦指數:8.5/10
三文魚厚身肥美,啖啖肉好正😋
油甘魚都幾厚身,正常發揮😗
🍴霜月卷
💰HK$188
✨推薦指數:9/10
🍴日本A4和牛湯烏冬
💰HK$118
✨推薦指數:7.5/10
烏冬口感煙韌,湯底比較淡味,濃味少少🤏🏻會更好🤗
🍴雜錦魚生沙律
💰HK$98
✨推薦指數:8.5/10
佢嘅魚生有好多款,有三文魚、吞拿魚、油甘魚,食落新鮮肥美,配埋蟹籽、玉子、青瓜、新鮮沙律,夠哂豐富😚
幾欣賞佢哋嘅魚生唔會切得太細件無口感,配埋黑醋醬,酸酸甜甜好開胃🤤
🍴厚燒仙苔牛舌
💰HK$48
✨推薦指數:9/10
牛舌好厚身,食落勁彈牙,胡椒海苔味好香,好入味,必嗌‼️😍
🍴秘汁燒牛小排
💰HK$43
✨推薦指數:8.5/10
食牛怪👦🏻大愛呢款,因為牛小排油脂部分比較少,食落唔會話太油膩,同埋牛味會比較濃啲,而且夠厚身好腍🤣不過👧🏻就覺得醃料重手咗,鹹左啲🤭
  • 霜月卷
2024-03-22 27 浏览
今次到訪佐敦嘅霜月居酒屋,環境舒服,食物品質亦有驚喜,回味無窮🥰💕▫️ 蟹肉沙律 🥗 $78蟹柳絲配爽口蟹籽,清新開胃!▫️ 軟蟹卷 $168軟殼蟹新鮮即炸,配以牛油果、蟹籽及少量沙律醬調味👍🏻creamy 又唔膩!串燒🍢:▫️雞腎 $30▫️厚燒仙苔牛舌 $48▫️雞中翼 $33▫️大蔥雞肉串 $33▫️黑豚蘆筍卷 $33所有串燒於香港來講質素極高!厚燒牛舌牛味重又juicy ,其他燒鳥亦火候控制得宜,表面微焦,完美地保留內裏的鮮味😋💕▫️鵝肝多士 $98最回味無窮嘅一道菜!鵝肝厚身煎至甘香焦脆,一咬便感受到滋味既油香爆發👍🏻▫️雜錦天婦羅🍤 $128本身對炸物無太大感覺嘅我亦覺得有驚喜!餐廳選用日本蕃薯🍠另有南瓜、茄子及秋葵,外皮炸粉偏薄身,香脆之餘毫無油膩感!💬 食物嘅質素絕對值得再訪 ,推薦!Visited Shimotsuki Izakaya in Jordan this time, the environment was comfortable, and the food quality was surprisingly good, leaving a lasting imp

▫️ 蟹肉沙律 🥗 $78
蟹柳絲配爽口蟹籽,清新開胃!

▫️ 軟蟹卷 $168

▫️大蔥雞肉串 $33
▫️黑豚蘆筍卷 $33

▫️鵝肝多士 $98

▫️雜錦天婦羅🍤 $128

💬 食物嘅質素絕對值得再訪 ,推薦!

Visited Shimotsuki Izakaya in Jordan this time, the environment was comfortable, and the food quality was surprisingly good, leaving a lasting impression 🥰💕

▫️ 𝐂𝐫𝐚𝐛 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝 🥗 $78
Crab stick strips with refreshing crab roe, appetizing and fresh!

▫️ 𝐒𝐨𝐟𝐭 𝐒𝐡𝐞𝐥𝐥 𝐂𝐫𝐚𝐛 𝐑𝐨𝐥𝐥 $168
Freshly fried soft shell crab, served with avocado, crab roe, and a hint of salad dressing 👍🏻 creamy yet not greasy!

Yakitori 🍢:
▫️ 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐤𝐢𝐝𝐧𝐞𝐲 $30
▫️ 𝐓𝐡𝐢𝐜𝐤 𝐠𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐨𝐱 𝐭𝐨𝐧𝐠𝐮𝐞 $48
▫️ 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐰𝐢𝐧𝐠𝐬 $33
▫️ 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐚𝐧𝐝 𝐬𝐜𝐚𝐥𝐥𝐢𝐨𝐧 𝐬𝐤𝐞𝐰𝐞𝐫 $33
▫️ 𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤 𝐩𝐨𝐫𝐤 𝐚𝐧𝐝 𝐚𝐬𝐩𝐚𝐫𝐚𝐠𝐮𝐬 𝐫𝐨𝐥𝐥 $33
The quality of all the skewers is extremely high in Hong Kong! The thick grilled ox tongue is flavorful and juicy, while other grilled chickens are perfectly cooked, with a slightly charred surface, retaining the freshness inside 😋💕

▫️ 𝐅𝐨𝐢𝐞 𝐆𝐫𝐚𝐬 𝐓𝐨𝐚𝐬𝐭 $98
A dish with endless flavors! The foie gras is thick and pan-fried until fragrant and crispy, with an explosion of oily fragrance in every bite 👍🏻

▫️ 𝐀𝐬𝐬𝐨𝐫𝐭𝐞𝐝 𝐓𝐞𝐦𝐩𝐮𝐫𝐚 🍤 $128
As someone who isn't particularly fond of fried foods, I was pleasantly surprised! The restaurant uses Japanese sweet potatoes 🍠 along with pumpkin, eggplant, and okra. The batter is thin and crispy, without any greasiness!

💬 The quality of the food is definitely worth another visit, highly recommended!