2017-03-11
以前叫霞飛小館,都幫襯過幾次,味道好,份量足,之後重新裝改名為霞小飛,開業已有一段時間,由於覺得貴咗,所以一直無幫襯,今次到K-11食野,無咩心水,行到霞小飛,發覺同南小館價錢差不多,就即管試下佢。呢度裝修唔錯,典雅整潔,不過兩人枱太細,無位放袋和外套,有啲麻煩,建議佢好似日本小店咁,俾個籘籃我放野,再收到櫈底,不過侍應都按我地要求俾張小几我放野,都值得讚賞嘅。事實上,呢度服務好殷勤,又有侍應細心介紹我佢地招牌點心和前菜,佢地嘅做法和材料,我好少見有小店子咁細心👍🏻茶奉上嘅茶唔係行貨野,而係味道好香嘅蕎麥茶,好有心👍🏻担担麵湯底杰身濃厚而微辣,我覺得似醬汁多啲,據侍應介紹,湯底嘅花生蝦米是自家攪拌放入,除花生蝦米還有肉碎,大厨選用較粗身嘅麵,佢認為這種麵較好味,我覺得這種麵有口感,軟硬適中,由於湯嘅份量好多兼杰身,令每條麵都均勻沾上濃湯,味道強烈,相當可口👍🏻嫩雞煨麵湯底濃而清新微辣,麵身夠挺,軟滑適中,雞肉有鮮味,整個組合做得恰到好處👍🏻,雖然份量細,但女孩子的話,呢碗麵都會夠飽。紅油抄手據侍應介紹,抄手搭配嘅醬汁是大厨用新鮮生蒜剁成,其他食肆多用半製成品再加醬汁而成,多會食到油臆味
事實上,呢度服務好殷勤,又有侍應細心介紹我佢地招牌點心和前菜,佢地嘅做法和材料,我好少見有小店子咁細心👍🏻 茶
奉上嘅茶唔係行貨野,而係味道好香嘅蕎麥茶,好有心👍🏻 担担麵
湯底杰身濃厚而微辣,我覺得似醬汁多啲,據侍應介紹,湯底嘅花生蝦米是自家攪拌放入,除花生蝦米還有肉碎,大厨選用較粗身嘅麵,佢認為這種麵較好味,我覺得這種麵有口感,軟硬適中,由於湯嘅份量好多兼杰身,令每條麵都均勻沾上濃湯,味道強烈,相當可口👍🏻 嫩雞煨麵
湯底濃而清新微辣,麵身夠挺,軟滑適中,雞肉有鮮味,整個組合做得恰到好處👍🏻,雖然份量細,但女孩子的話,呢碗麵都會夠飽。 紅油抄手
據侍應介紹,抄手搭配嘅醬汁是大厨用新鮮生蒜剁成,其他食肆多用半製成品再加醬汁而成,多會食到油臆味!我見到這個抄手下面配有好多醬汁,就咁放入口試,確係有新鮮蒜香,抄手本身皮薄夠滑,配合這種有心機嘅醬汁,真係頂瓜瓜👍🏻 爆汁牛肉餅
牛肉餅係由生煎到熟先上枱,餅本身不大,正如其他食評所言,比較貴,不過一咬牛肉汁流出鮮味,而且餅皮加入豬皮而做,好煙韌👍🏻,唔嫌貴都不妨一試,起碼係好食,好過便宜唔好食丫😂,或者去番九龍城清真牛肉館食又得😅 酒釀小丸子
湯底稀杰程度適中,丸子較細粒,非常煙韌,佢地加咗片新鮮嘅柑落去,可能想顏色好睇啲,值得一讚係呢個甜品桂花味濃,酒釀小丸子我食過好多家,能有濃濃桂花和酒釀嘅味道的,呢家做得到👍🏻 小飛家鄉餅
其實是一種慢火香煎嘅豆沙鍋餅,一啲都唔油膩,皮薄,同其他上海店嘅豆沙鍋餅嘅皮完全唔同,好食但我個人覺唔算好特別。 呢家店子好有心做食物,價錢不算便宜,但值得一試,而我會再幫襯👻