2022-08-26 9431 浏览
半島酒店嘅夜晚buffet收費係$928/位,佢冇分時限,由6:00開始入座可以食到10點,基本上世界各地嘅所有美食都集於一身,佢位於一樓嘅露台餐廳,窗外景色可以望到維港景色,裝修非常典雅,佢哋用咗波希米亞手制嘅水晶吊燈,低調得嚟又夠奢華,而餐廳都有獨立嘅房間,而眾所周知佢哋嘅服務係buffet界數一數二,今日就等我嚟介紹吓The Verandah既必食推介😋😋😋(太多美食不能盡錄敬請原諒)🥗沙律冷盤方面,佢哋有各式各樣唔同國家款式沙律,玉子豆腐配蟹肉沙律,紅菜頭鷹嘴豆,羽衣甘藍沙律菜等,我比較鍾意佢嘅鷹嘴豆同埋羽衣甘藍,唔係到到嘅buffet都有咁偏門嘅食材,但佢哋無論醬料方面又或者沙律菜都非常多選擇,鷹嘴豆本身平平無奇,但佢有豐富嘅營養價值,經過醬料嘅配搭原來味道都唔錯,至於羽衣甘非常嫩,絕對唔會好似出邊嗰啲食到有渣👍🏻👍🏻值得推介🦞另外備受矚目嘅就係海鮮冷盤,佢哋包括有龍蝦尾,蟹腳,東風螺,青口,帶子,大蝦等,所有嘅海鮮都係非常新鮮,絕對唔洗驚冇,佢哋係會無限refill,只要冷盤上面清空,佢哋會即刻係冰櫃拎出添加,包保新鮮,我比較鍾意食嘅係佢嘅龍蝦味,佢哋會開邊,每一隻都非常爽

🦞另外備受矚目嘅就係海鮮冷盤,
佢哋包括有龍蝦尾,蟹腳,東風螺,青口,帶子,大蝦等,所有嘅海鮮都係非常新鮮,絕對唔洗驚冇,佢哋係會無限refill,只要冷盤上面清空,佢哋會即刻係冰櫃拎出添加,包保新鮮,我比較鍾意食嘅係佢嘅龍蝦味,佢哋會開邊,每一隻都非常爽口彈牙,差唔多有一隻手版嘅大細, 必食推介😍😍

❤️‍🔥另外一款主打菜式係磯煮鮑魚,呢款呢款係每一位都會推介嘅海鮮,佢係冷盤嚟,經過炆煮後原隻呈上,亦都會幫你將每一隻起蓋,非常細心,佢嘅口感好有咬口,亦都好鮮,味道唔算好濃郁,始終佢係海鮮輕輕調一調味就已經好好食🤤🤤

🐖另外想介紹一下嘅係佢個西班牙白毛豬火腿配蜜瓜,成隻火腿拎出續片切俾你,非常之新鮮,味道非常濃郁,風乾後嘅鮮味仍然保存,蜜瓜又夠甜,一齊食真係一流,自己自製既prams Ham冇得輸😆😆

🍣到日本刺身方面佢哋有三文魚,吞拿魚,油甘魚,甜蝦,帶子,馬刀貝等,刺身方面所有都係新鮮切制,壽司都有非常多嘅選擇,每一件都係比較的骰,方便你可以試唔同既款式😆😆

🍲熱盤方面佢哋有泰式蒸扇貝同各種嘅肉類,扇貝每一隻都鋪上粉絲同調味,食落有啲juicy,遺留喺扇貝上面嘅汁非常有鮮味👍🏻,另外肉類方面有美國肉眼,燒羊腿,另外佢哋配左約克郡布甸,無論係牛定係羊,佢哋都係新鮮切出嚟,另外有唔同嘅醬汁俾你揀,兩款嘅肉質非常鮮嫩,好重肉味,口感唔錯😋,另外比較特別嘅就係佢個約克群布甸包,其實都唔係好清楚係來自邊個國家,但佢嘅質感幾特別,唔係好似布甸又唔係好似包類,但係佢有一種葡撻軟咗嘅皮咁,包本身係冇乜味,但如果佢配埋肉類食,味道又幾新奇😌

🍇,🍨食到咁上下開始試甜品同水果,佢嘅水果有西瓜,哈密瓜,提子同埋藍莓,比我想像中款式有啲少,不過藍莓係buffet都係比較少有,所以都可以接受,另外甜品方面佢哋有各式各樣既甜品,蛋糕類,泡芙,朱古力,麵包布甸同雪糕等,必食嘅係佢哋半島手工朱古力,同埋都係自家製嘅雪糕,佢嘅朱古力呈半圓形,睇落去平平無奇,但食落非常重嘅可可味,又唔會好甜,反而有一種清香嘅感覺,而佢既自家製雪糕我就揀咗比較特別嘅百香果味,佢嘅雪糕非常滑,味道亦都十分香濃,真係固唔錯😍😍

最後要提一提嘅就係佢哋嘅服務態度,聽人講得多,自己親身感受嘅係第一次,佢哋嘅服務態度真係冇得輸,非常有禮貌地幫你換碟,加水,最特別嘅就係佢會係你食緊冷盤嘅時候準備濕紙巾俾你😍,當出去拎嘢食嘅時候,因為要拎一碗好熱嘅粉,廚師非常窩心,會幫你拎埋去你自己嘅位度,而佢哋亦會非常樂意地幫你影相,我地就咁過左個非常愉快嘅晚上❤️❤️

2022-08-10 4171 浏览
臨別秋波,今日再和朋友去半島酒店食自助餐😆 種類不算多,但幾乎每款食過的都好味道😋除了一開始頭兩碟記得影相,其他的都忘記了,實在太專心食和傾計!超滿足的一晚💕💕💕海鮮和刺身最開始時已encore 2次🤣 龍蝦好鮮甜,而且彈牙,跟其他buffet的不同,不會乾和柴皮。不過海鮮和刺身放在同一區域,有時會太多客人堆在一起,而且左右也有人排隊,比較混亂。牛扒和羊架跟隨其後,特別推介牛脷,超好食。跟街外食到的牛脷,完全是兩種食法和口感,必食之選👍🏼另外,薑汁南瓜湯也encore了2次,太好味道,飲完有股薑汁暖流在喉嚨👍🏼甜品好味,各款也嚐過至少一次,好開心 🥳有機會的話,好想再食💕🥳

甜品好味,各款也嚐過至少一次,好開心 🥳

有機會的話,好想再食💕🥳

2022-08-07
2022-08-05 3244 浏览
我一個月前訂位,1/8/2022洒店職員致電我確認4/8/2022 1230是否到達,我没有即時接聽,但職員有留言,於是我回復了確認4/8/2022會到達及訂了窗口位置。4/8/2022 1210職員再致電我,但我錯過了電話,而職員也沒留言或再致電我。當我到達時,遲了五分鐘,職員表示因我十五分鐘前,沒有回覆,所以訂位已被取消,只能坐另一位置。自助餐只提供免費咖啡或茶,汽水要加錢。

自助餐只提供免費咖啡或茶,汽水要加錢。
2022-07-19 4359 浏览
本身胃口吾大,真係吾啱去食自助餐(怕回吾到本 😂),所以只會選食品高質嘅餐廳,而呢間去過幾次,每次都保持到食品和服務水準 👍食物亦加得快,再加上坐得舒服,難怪要預早一個月訂位 🤣我幾乎全程都係食海鮮 🤣🤣🤣🤣飽魚好入味,帶子剌身夠大隻,真係令人食吾停口🤭😍😋龍蝦亦令客人食得好方便 🥰清湯都好夠味又吾油膩 😊超大粒藍莓😍餐廳為客人特別準備嘅甜品整體來說,食物貴精不貴多,絕對係對得住個價錢🥰🥰🥳🥳,真係值得再去

我幾乎全程都係食海鮮 🤣🤣🤣🤣

清湯都好夠味又吾油膩 😊

超大粒藍莓😍

餐廳為客人特別準備嘅甜品

• 磯煮鮑魚
2022-07-06 4223 浏览
年紀越大,食物選擇要重質不重量,半島的lunch buffet正是不二之選,每次都不會令人失望,甜品控的我,最欣賞是Tiramisu,我們先拿一杯,不得了、encore每人一杯,自家製的雪糕也有水準!
2022-07-06
  • 磯煮鮑魚
  • 刺身
2022-06-03 4500 浏览
好耐冇去五星半島酒店露台餐廳品嚐buffet, 就是喜歡環境優美, 最近諗住同老公撐枱腳就這麼容易訂了兩位, 想不到退步,竟然這種低水平的長腳蟹超細又稀少太難看了😏龍蝦很一般,其他食物質素參差,真讓人失望。😪
2022-05-23
$2000 (晚餐)
2022-05-24 8671 浏览
一年總有好幾個特別日子喜歡去食自助餐,其中家人生日和聖誕節前往吃自助餐是熱門的選擇。而且聖誕節食自助餐更有免費裝飾帽和手動發聲玩意讓客人把玩,小朋友當然最興奮不過,雖然有點吵耳但熱鬧的節日氣氛卻又不會令人討厭。當然有些朋友不喜歡吃自助餐或者已經拒絕吃自助餐,因為他們認為自助餐會讓人不禁吃得過量而且質量參差,酒店吃自助餐價錢更不便宜,花得起錢倒不如選一間高級餐廳吃得精緻一點。沒錯,太多美食難免會令人把持不住而吃過量,不過香港人吃自助餐已駕輕就熟,現在很少見到食客不顧一切把所有食物堆滿大圓碟,更不會狼吞虎嚥,反而是挑一些喜歡的食物慢慢品嚐,和偶爾淺嚐一些不同口味的食物。我就喜歡欣賞自助餐擺放的食物的氣勢,有沙拉火腿精緻頭盤、新鮮海鮮、魚生、壽司、天婦羅、咖喱、燒烤、燒臘、海味、各式熱盤、老火湯、 燉湯、西湯、燒牛肉及燒豬髀…等; 更誘人的是各種甜品鮮果、冰淇淋,琳瑯滿目。而且又可以淺嚐一點平日少吃的乾番茄、酸瓜、 橄欖和各式芝士。 當然不同的餐廳會因應不同的主題而提供不同的食物,價格也會因應食材的質量而有所不同,平或貴任君選擇。我會在開始取食物前先行在各食物區巡禮,視覺上的享受可說是一件賞

我會在開始取食物前先行在各食物區巡禮,視覺上的享受可說是一件賞心樂事,疫情初期有些洒店以任點任食形式取代自助餐,但任點任食除了經常掉單之外,既看不到食物有整齊的漂亮擺盆又看不到食物的新鮮程度,真是不能跟真正的自助餐同日而語。而且能在一個環境優美舒適的餐廳內享受一頓豐盛的自助餐,感覺快樂滿足!夫復何求!
自己每年生日月必定會和家人在半島酒店其中一家餐廳內慶祝,不過自疫情開始,基本上半島酒店的餐廳只提供有限度服務,現時限敍令放寬,餐廳重開又適逢生日月,當然要重拾回憶,而半島露台餐廳的自助餐就是我不二之選。喜歡露台餐廳的精緻裝潢令人感到舒適,且空間寬敞,客人的數目不會太多,取食物也不會感覺擠迫。
今天黃昏六時半左右到達,餐廳入口處中央位置和左右邊位置均擺滿了各式各樣自助餐的食物,用餐位置在露台左右兩翼均有,我們被安排坐在露台左翼,我放好物品就先行向食物巡禮及拍照,頓時看到那麼多的美食又是自己的心儀食物,馬上用一幅幅的照片記錄下來,內心滾動!感覺幸福滿瀉!哈哈,巡禮完畢馬上開動啦!
入口處中央位置擺放了各式沙律🥗,芝士🧀和冷盤 :
~ 各式火腿 cold cut
~ 蔬菜條配紅菜頭鷹嘴豆泥
~ 蘭度豆及南瓜沙律配羽衣甘藍
~ 越式香蕉花及雞肉沙律
~ 大蝦及雞蛋沙律配千島汁

~ 油醋,各式沙律醬及各式油浸蔬菜
~ 玉子豆腐配蟹肉沙律及三文魚籽
各式火腿 cold cut / 各式沙律 / 各式油浸蔬菜...等
~ 泰式豬肉粉絲沙律
泰式豬肉粉絲沙律
~ 各式沙律菜, 青瓜片,車厘茄
~ 長葉萵苣配榛子培根
各式沙律菜, 青瓜片,車厘茄 ,長葉萵苣配榛子培根
~ 各式芝士面包克力架及乾果
各式芝士面包克力架及乾果
~ 煙三文魚,各式沙律醬及配料
煙三文魚,各式沙律醬及配料
入口處右邊靠牆位置擺放了熱湯 :
* 湯(二款):
~ 粟米忌廉湯配香草雞肉丸子
~ 意大利海鮮湯

我選了意大利海鮮湯,蕃茄湯底,入口蕃茄味道非常濃郁,內有帶子蝦等海鮮,熱度非常夠,好喜歡。
意大利海鮮湯
入口處左右兩邊靠牆位置均擺放了不同熱盆和肉類 :
* 熱盆🫕🍲🍛🫕🥘(各國多款):
~ 中式如 : 東坡肉、 蟲草花雲耳蒸斑塊
東坡肉、 蟲草花雲耳蒸斑塊
~ 印度薄餅龍蝦片,東南亞各式如 : 雞肉咖喱,馬來魚,印度飯等。
~ 泰式魚餅,韓式牛仔骨。
~ 泰式蒸扇貝, 避風塘炒龍蝦
~ 意式煎豬肉薄片配蘑菇及開心果, 蜜糖芥末焗盲曹魚柳
~ 半島特色大蝦芒果汁
其他熱盤
泰式蒸扇貝 / 避風塘炒龍蝦 / 半島特色大蝦芒果汁 / 蜜糖芥末焗盲曹魚柳
~ 上湯牛脷,炒麵筋配風乾火腿及瑞士芝士
~ 炒飯,松露湯浸蘑菇及蔬菜,意式燴茄子, 蒜香橄欖油薯蓉
上湯牛脷,炒麵筋配風乾火腿及瑞士芝士 炒飯,松露湯浸蘑菇及蔬菜,意式燴茄子, 蒜香橄欖油薯蓉
#松露湯浸蘑菇及蔬菜 (特別推介)

雖已吃到自助餐的尾聲才意外發現這一度清新的蔬菜湯,因為是用了一個鐵鑄的鐵鍋盛載,一直沒有太注意,雖然已經吃得差不多飽了,但這個湯絕不會令你的肚子增加太大的負擔,先試了一小碗後驚覺原來已不經意的愛上了。

松露湯浸蘑菇及蔬菜做得非常清甜,松露湯清新味鮮不帶一點油,甘筍看似未煮腍入口卻恰到好處。再來一小碗,啜一口熱湯,讓松露湯在舌間慢慢滑過,發現味蕾竟有如此的感覺,感謝廚師們的設計和努力,希望以後可以再品嚐得到。
松露湯浸蘑菇及蔬菜
* 肉類🥩(二款):
~ 燒美國有骨肉眼
~ 燒羊腿
燒美國有骨肉眼 / 燒羊腿 / 約克郡布甸
~ 約克郡布甸
今天沒有吃肉類, 卻被這個約克郡布甸吸引了, 但這個布甸放久了沒想像中的好吃。BLT的做得較好,熱度能保持外皮又鬆脆。
約克郡布甸
~ 炸大蝦🦐(由餐廳員工拿到每位客人餐桌上)
外脆內軟,蝦肉仍保持爽脆,不錯。
炸大蝦
窗邊的食物枱分別擺放了:
* 海鮮冷盤(七款):
~ 龍蝦尾🦞、蟹腳🦀、青口🦪、已剝殼大蝦🍤、蟶子及帶子。
各款都試過,主打當然是龍蝦尾和蟹腳,龍蝦尾吃一隻(兩邊)都已經足夠;帶子,蟶子等都正常味道,鳳尾蝦已去殼(讃
),肉爽帶有鮮蝦味。
蟹腳是我的至愛,拿了好幾隻,習慣一次過用鉸剪處理好,取出整條蟹柳,然後一條一條放入口中慢慢品嚐,海鮮當中這個蟹柳最鮮味。

海鮮冷盤
~ 磯煮鮑魚
這一道算是這個自助餐內一個主打菜式,每隻鮑魚大小相約,以醬汁炆煮,顏色帶深,入口夠腍味鮮,醬汁味道沒想像中的濃郁,但也不算淡口。 對於平日飲食習慣少鹽少油的客人是相當美味的一道菜。
磯煮鮑魚
* 魚生 🐟(六款):
~ 三文魚、油甘魚、吞拿魚、甜蝦、帶子及馬刀貝
魚生新鮮正常。
* 壽司 🍱(多款):
~ 各式各樣的壽司放在一個大盤內,驟眼看就好像一幅美麗的圖畫,賞心悅目。
魚生 / 壽司
* 日式小吃
~ 明太子玉子燒
* 西班牙火腿🐖
~ 24個月西班牙白毛豬火腿🐖配蜜瓜🍈
最適宜配紅酒和朋友聊天的時候享用,如果和朋友一起飲酒食西班牙火腿一盤也不夠,但自助餐上只會吃二至三片,火腿伴着蜜瓜同吃,蜜瓜的清香中和了火腿的鹹味, 如果再配上一杯紅酒就更完美啦。
24個月西班牙白毛豬火腿配蜜瓜
* 甜品(多款):
~ 特別是朱古力味道的甜品放滿整整一張枱,有: 朱古力抹茶慕絲餅、朱古力泡芙、半島手工朱古力、朱古力蛋糕、朱古力/原味貝殼餅
~ 其他甜品有: 馬卡龍、紅桑子蛋糕、果仁朱古力片、橙柚子芝士蛋餅及萍果金寶。
馬卡龍 雖然甜度較高, 但又未至於不能接受,我就是喜歡馬卡龍的咬口, 入口外皮有少少脆,繼而有一些煙煙韌韌的感覺,再感受到夾心的味道,馬卡龍是我非常喜歡的一種甜品。 蘋果金寶則比較甜,只是淺嚐一兩口。
甜品
~ 椰子奶凍、提拉米蘇、雲呢拿鮮莓啫喱、紅酒煮梨
每種拿了一杯, 感覺都不太甜, 各種味道都很突出 ; 特別提拉米蘇做得非常出色;紅酒煮梨則嫌梨子未夠腍但紅酒味道相當濃郁,不喝酒的建議勿沾。
椰子奶凍、提拉米蘇、雲呢拿鮮莓啫喱、紅酒煮梨
~ 雪糕杯🍨: 士多啤梨和70%黑朱古力
個人偏好士多啤梨味雪糕,既滑又有豐富的士多啤梨味道。朱古力味其實也不錯,男生一般會較為喜歡。 ~ 限量`
雪糕杯
~ 甜品🍮
另外每位客人均有這一個甜品,由餐廳員工拿到每位客人餐桌上,內有芒果和一些餅粒。芒果是好味的但我不喜歡那些餅粒,其實自助餐上的甜品都已經很足夠,不知道為什麼有這一個甜品給每一位客人享用,我又不覺得這個甜品有什麼特別?奇怪!
限量甜品
* 生果:
~ 有西瓜🍉、蜜瓜🍈、黑布冧、藍莓🫐及紅提子🍇。
西瓜🍉多汁清甜,藍莓🫐完全沒有酸味,可惜不是士多啤梨的季節,否則會吃很多士多啤梨🍓喔。
生果
* 咖啡或茶☕🫖
吃飽飽後餐廳員工送上一個漂亮的生日蛋糕🎂,還充當我們的臨時攝影師。
今天晚上心情好,食物好,實在感到幸福
,美好的時光,怎能忘記?一定要記錄下來喔。

自助晚餐 成人 928, 小童(3 至 11 歲) 718, 指定信用卡有折扣優惠。
2022-04-24
意大利海鮮湯
松露湯浸蘑菇及蔬菜
炸大蝦
海鮮冷盤
磯煮鮑魚
魚生 / 壽司
24個月西班牙白毛豬火腿配蜜瓜
昨天晚上,在家人生日的日子,終於品賞到香港大酒店-半島的自助晚餐。露台餐廳非常有氣派,樓底非常高。凍海鮮方面,長腳蟹、與鮑魚非常有鮮味,鮑魚則很有酒香味。熱食也有扇貝與龍蝦🦞尾,均很新鮮好食😋。刺身,很快被人搶光,refill🉐️快但下位客戶亦一個人拿光全部都帶子,所以沒辦法影相📸️。牛排羊扒都是烤形式,有啲un 😔。有很多其他的熱食如牛仔骨、牛舌、牛尾、咖哩、魚都因為太飽而沒有試過到。我覺得最好食😋,就是甜品,有new York cheesecake, macaroons, bread pudding, homemade ice cream 🍨,全部都好好食😋,食完亦很飽,但以$1020.8一個人的價位卻覺得不滿足,沒有oyster,等,牛扒又不太美味,我又不太鐘意食海鮮,又得一杯飲品,真係寧願食壽喜燒和牛好過。呢度係適合名媛細味品嚐長腳蟹😗,我自己當日有野做,無戴到靚手袋👜、靚錶。地下lobby的保安就用唔友善的眼神望我,在我等人的十分鐘內,完全feel 到有位員工跟到我實一實😖,諗起都係怕怕

凍海鮮方面,長腳蟹、與鮑魚非常有鮮味,鮑魚則很有酒香味。

熱食也有扇貝與龍蝦🦞尾,均很新鮮好食😋。

2022-05-08 3633 浏览
服務一流,食物不錯,自家製雪糕和朱古力,環境古典舒適。一生人也要去一次這酒店。從上年9月開始,因疫情原因。昨天才可以去到這酒店。品嘗中午自助餐。服務性,非常極高。因為從訂位至昨天。他們努力迎合和體貼。令我非常滿意。昨天慶祝家人生日。所以他們也預備簡單小心意。超級高質素。食物,高水平,新鮮,精緻,給我每款也想吃。最特別自家製的東西。環境給予一個極高分數。它是一間有香港歷史的酒店。各國各地名人高官和藝人。也到訪過。當然我也要來一次。平時門口經過。昨天是進來了。像去了一個博物館。牆上雕刻好像走了一個法國凡爾賽宮的感覺。喜歡這些東西的我。疫情下不能出國。有種遊行感覺。人生一定要來一次半島酒店呀。
2022-05-07
生日
用餐优惠
現金券
2022-04-28 2846 浏览
Always love the Peninsular. Feeling back in the old time. My parents heard good review of the buffet here. Still remember we still insisted to go under Typhoon 8. To be fair, for this price in a luxury hotel, i don’t really expect much. Not much choice of food selection. The only dish I remember which was pretty good was the braised abalone. The rest is really soso. Some of the food actually not really meeting hotel standard. I had some mango with raw sticky rice. I bet most of the people willin

I bet most of the people willing to pay extra if they could take out some better food in this lovely hotel. Seem like it’s such a waste to have this quality of food in this great place.
2022-04-26 3416 浏览
上月就開始揾食, 一心等疫情過後要食餐好嘅~ Book 到星期六嘅半島的露台餐廳食自助餐,半島即係半島,食物質素好,菜式多元化,食得我地好開心!至愛的魚生、飽魚、甜品任食,仲有東南亞菜美食,一次過食哂,真係好耐無咁放縱自己,寧願再去行多幾座山,都要儘情享受呢一餐。我地準時到,酒店同事比左個靚位我地,一路食,一路見到半島的正門、太空館… 窗外藍天白雲,天朗氣清,室內、室外的環境都好好,人的心情份外舒暢! 最秀色可餐還是美味的食物,好滿足的一個午餐! 好滿足!
上月就開始揾食, 一心等疫情過後要食餐好嘅~

最秀色可餐還是美味的食物,好滿足的一個午餐! 好滿足!
2022-04-23
2022-02-18 2957 浏览
喜歡半島的露台餐廳,整潔,光亮,坐得舒服,又有一定的空間吃過數次自助午餐和晚餐,今次因住宿優惠而可享用自助早餐,實在太好了。在舒適的環境中,和至愛親朋共進早餐,閒談聊天,何其快哉!食品種類不算多,但質素好,有我喜歡的橙汁(內裏有橙肉的)、煎得很靚的雙蛋、好味的雲吞和健康的烚菜心⋯,當然還有各樣的鹹甜食品、肉類、沙律,麵包等吃後,再回房間休息,如此悠閒的渡假,讓身心儲儲電,再投入繁忙的工作中
喜歡半島的露台餐廳,整潔,光亮,坐得舒服,又有一定的空間

2022-02-16
Staycation package包了一餐早餐,本來是在酒店大堂茶座享用,但我們9am左右到達,就已滿座。職員請我們走上一層樓梯,來到露台餐廳,餐廳同樣有佈置聖誕裝飾,氣氛滿滿!半島酒店的早餐餐牌好適合有選擇困難的人,即使要選擇,都只是2揀1的選擇,不用心大心細一輪只有西式的經典半島早餐或中式早餐可選,我和老公一中一西即可!西式早餐的配搭還要再揀一揀~~~首先選果汁或水果,我選了要蘋果汁,幾深色,蘋果味香濃而不過甜~早餐麥片 (Cereal) 提供了4款選擇,都幾全面!有玉米片﹑全麥維﹑果麥及有機燕麥皮,我就要了自己愛吃的果麥 (Granola),色澤金黃,加入了堅果及果乾,帶點淡淡香甜,用牛奶浸泡來吃,仍能保持脆脆口感!!麵包籃,餐牌上寫有5款麵包,但來了3款,只有牛角包﹑提子軟包及鬆餅。不過,吃完整份早餐其實也很飽,未必能吃足5個麵包,所以這樣不會浪費也好的~~而且鬆餅很好吃質感鬆軟,帶點濕潤,不會乾身骾喉,上半層與下半層是兩種口味,再加上面層的脆脆甜果仁碎,又香又甜,口感又豐富!!另提供4種獨立小瓶蜜糖和果醬,喜愛如何搭配口味也可~~熱食我選了炒蛋餐,配煙肉﹑雞肉腸及牛肉腸,煙

果麥 (Granola)
麵包籃

鬆餅

蜜糖和果醬

炒蛋配煙肉﹑雞肉腸及牛肉腸
熱食我選了炒蛋餐,配煙肉﹑雞肉腸及牛肉腸,煙肉及雙腸不會太鹹,炒蛋香滑,但份量略少。
蝦餃,素菜餃

炸奶皇包

中式早餐方面,有蝦餃﹑素菜餃及炸奶皇包,炸奶皇包,外層炸得香脆不太油膩,內裡是流沙餡,正!!蝦餃皮薄,蝦仁大粒又爽口。
菜乾豬骨老火粥
菜乾豬骨老火粥,粥底綿密,菜乾香甜,不用額外加鹽都夠晒味,嚐到菜乾與豬骨的甜味!
豉油皇銀芽雞絲炒銀針粉
豉油皇銀芽雞絲炒銀針粉,雞絲份量不少,個人覺得略略乾身,老公就覺得好好食,說是香而不鹹,又不太油膩。
無糖熱豆漿
無糖熱豆漿,豆味夠香,不加糖也好喝。
熱朱古力

Cappuccino

餐飲點了熱朱古力及Cappuccino,後者普通,前者幾好飲,朱古力味香濃得來又不會太過甜膩。

不論是中式或西式早餐,我們都覺得幾滿意啊!飽肚程度絕對足夠,那份美味令人為之醒神!!
2021-11-28
早餐
果麥 (Granola)
鬆餅
菜乾豬骨老火粥
無糖熱豆漿
熱朱古力
2022-01-04 3671 浏览
平日buffet lunch 款式唔算十分多 最緊要樣樣都有質素價錢同食物質素成正比牛脷 超淋 厚切鮑魚 食左6 個 超級好味 彈牙 味道很好很夠味栗子忌廉湯 好濃好好飲牛扒 好淋夠味 好好味蒸斑 食左2舊 正刺身 帶子 螺肉 正常中等水平 唔算十分驚喜沙律菜 芝士 生果 全部新鮮好食甜點 燉蛋 同 芝士蛋糕 得一轉 啲人裝晒都無refill雲尼拿千層都推 印象深刻Overall 甜點不算太甜 讚的服務態度很好 👍🏻
平日buffet lunch

服務態度很好 👍🏻

2022-01-03
纪念日
2021-11-22 3912 浏览
又來到一年一度嘅生日飯 今次就去咗半島酒店入面嘅露台餐廳試試佢個自助餐 今次試佢個午餐自助餐 需要預早訂位 去到講真入到去 地方比較細 但食物質素比一般好 座得都舒服 大部分嘅座位都算係window seat 佢係沒提供蠔 所以就用冰鎮鮑魚代替 係幾好味道嘅 同埋佢地fill野都fill 得好快 不過野食種類真係比同級酒店少 名乎其實食佢嘅氣派同個名 服務都好到位 價錢就緊係五星級酒店價錢啦 但都可以「一試嘅」因為哩個價錢真係仲有好多好嘅酒店同餐廳 選擇 推介冰鎮鮑魚同芒果糯米飯 必定要食
2021-11-05
午餐