2010-01-27 20 浏览
我和朋友三人不想散叫食物,故最後點了四人餐,種類豐富,但每碟份量不太多,$218,加一後每人都是$80很抵食! 芝士海鮮焗飯:十分正,很香芝士味,又不會太油膩  芝士焗什菌:不知點解面會有烏冬,有金菇及冬菇,但芝士汁太多,很油膩 煎餃子:樣子很像真的餃子,煎得很香口,大大件,味道不錯! 素壽司:整體來說8件壽司的質素都不太好,素三文魚的質感很’水’,得個’爽’字,沒有特別的味道,蘆筍壽司很硬,不好食及不太新鮮,都是吃回真正的魚生壽司 鐵板牛柳:真是用鐵板上,熱辣辣,有很多不同顏色的黃椒及綠椒來伴碟,感覺很像真的牛柳,不錯!  和風炒烏冬:份量都很多,但炒得很油,有冬菇及素肉來炒,味精超多! 甜品:百香果果凍,很好味,酸酸甜甜,很滑,形狀也很可愛! 服務很好,但地方很細,又有很多人等位,故吃了一小時半要走人,但整體來說,算是很便宜又飽肚的素食.

芝士海鮮焗飯:十分正,很香芝士味,又不會太油膩

煎餃子:樣子很像真的餃子,煎得很香口,大大件,味道不錯!

甜品:百香果果凍,很好味,酸酸甜甜,很滑,形狀也很可愛!

2010-01-26
  • 芝士海鮮焗飯
  • 煎餃子
2009-09-06 19 浏览
28/8(五) 7:30pm週五的晚上,插進川流不息的女人街,好不容易才覓得一家不用等位的餐廳--青葉.我倆點了蒲燒鰻魚飯$34,及中華叉燒石頭飯$38;加$6轉定食(餐湯及甜品).味噌湯--淡而無味的味噌湯...蒲燒鰻魚飯--味道及質感有七成相近;白飯加入紅米;仍乏彈牙,配清灼的西蘭花及椰菜,味帶不討好的菜青味.中華叉燒石頭飯--跟鰻魚飯水準不相上下;多了少量飯焦墊底,椰汁糕--味如嚼蠟,一無是處的糕團!面如死灰的男侍應,擺出臭臉一副,大概不想幹吧!下不為例的"青葉"...
28/8(五) 7:30pm

味噌湯--淡而無味的味噌湯...

中華叉燒石頭飯--跟鰻魚飯水準不相上下;多了少量飯焦墊底,

椰汁糕--味如嚼蠟,一無是處的糕團!

面如死灰的男侍應,擺出臭臉一副,大概不想幹吧!

下不為例的"青葉"...
2009-08-28
2009-08-12 5 浏览
放榜前幾天約了朋友吃晚餐,談談未來,由於對方是個素食者,所以選了這間素食料理,坐下良久才有人招待我們...是晚很想吃咖哩,便點了個咖哩雞肉伴飯($34)賣相不錯,咖哩不夠香濃,而且份量不足素雞肉份量略小但味道ok,可惜吃到最後只剩下飯,比較乾整體味道可以,但以這價錢(加一後$37)在旺角應有更好的選擇!
放榜前幾天約了朋友吃晚餐,談談未來,由於對方是個素食者,
所以選了這間素食料理,坐下良久才有人招待我們...

是晚很想吃咖哩,便點了個
咖哩雞肉伴飯($34)
賣相不錯,咖哩不夠香濃,而且份量不足
素雞肉份量略小但味道ok,可惜吃到最後只剩下飯,比較乾

2009-08-01
2009-08-05
愈來愈多人喜歡素食,素食店亦愈開愈多,我們食過幾間,還是覺得質素一般。第二次來青亭,依舊要等,不過店員禮貌周周也無所謂啦,但地方的確淺窄,坐低都隨時會碰到隔離枱那一種。叫了一個叉燒飯,雖然明知不可能跟真叉燒一樣味,但事實上完全不覺得那是一塊叉燒…朋友叫了鰻魚和雞肉,我們都覺得其實三種食物味道一樣,只是汁唔同。那杯水蜜桃特飲更恐怖…用糖水溝的,成杯淡到以為飲緊水!杯身還要痴立立,搞一搞杯底的「果肉」依舊無味,跟店員要求換一罐可樂最穩陣,他們肯換…但之後拎著杯野跟我們說:「其實你地未搞喎,d味o係晒下面」,真好笑,不過我們也懶得理了…總之,無下次…

總之,無下次…
叉燒飯
2009-07-21
叉燒飯
2K
2009-05-15 10 浏览
15-5-2009以前0係銅記食過素刺身覺得幾得意 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1914262), 知道旺角有間同類型食店, 又貪玩0黎試試, 還掂之前睇過食評好似都唔差. 3:xx pm 0黎到, 諗住叫一客小食加一份雜錦壽司乜都試 d, 點知落完單女店員走出來一句「無壽司飯呀, 所有壽司都無喇」, 唯有淨食「芝士蟹柳春卷」($18) 及「三文魚刺身」($32).春卷原來一客得一條 (開二), 真係... 幼身春卷賣相似足沙爹王的脆蝦棒, 入面就係「卡夫」味芝士及「麵粉」蟹柳, 味道可以預計, 不過熱熱的春卷皮竟然可以唔脆, 唔係即叫即炸? 沙律醬亦離奇地淡口, 食到 R 晒頭又皺晒眉頭.「三文魚刺身」就無得頂咁難吃 -- 「三文魚」係大豆製品, 咬落頗似擦膠, 仲要帶點「出水」及溫溫吞吞, 同「元」字頭迴轉店轉了幾圈都無人認購的極唔新鮮「葷」三文魚有 9 成相似, 好唔好食你話呢? Wasabi 係牙膏, 不過豉油仲嚇人, 溝了好多水, 味道怪異又帶點腥 (???), 我去了「
15-5-2009

「三文魚刺身」就無得頂咁難吃 -- 「三文魚」係大豆製品, 咬落頗似擦膠, 仲要帶點「出水」及溫溫吞吞, 同「元」字頭迴轉店轉了幾圈都無人認購的極唔新鮮「葷」三文魚有 9 成相似, 好唔好食你話呢? Wasabi 係牙膏, 不過豉油仲嚇人, 溝了好多水, 味道怪異又帶點腥 (???), 我去了「明記」迴轉店 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=116604)?

食到一頭煙, 環境衛生亦麻麻0地, 不過都未夠店員們「極品」,「柄埋」吹水唔執檯之餘, 我同女店員講0野時佢係眼尾都唔 saau 我一眼, 真係「禮貌」至極 -- 定係我唔夠靚仔?

丟低 $50 逃離現場, 0拿0拿0拿係咪衰呢, 貪玩到咁, 而家玩出禍喇!
睇 menu 仍不以為然
$18 得一條, 真係「矜貴」喇
以「明記」三文魚為鑑, eat at your own risk!
2009-05-15
睇 menu 仍不以為然
$18 得一條, 真係「矜貴」喇
2009-05-08 8 浏览
去完好失望.......之前俾我發現左一間叫『青亭素食料理』既日本餐廳,兩位朋友又真係咁偉大,陪我入去一試我地滿心期待:::一定要叫『三文魚』剌身,但落單時為求安全起見, 我地都係揀左壽司!『三文魚』壽司上枱之後,我地就知選擇得無錯! 頂! 食緊塊膠咁啊!!!繼而, 又上左『鰻魚』飯,我都唔知點形容佢好喇...............3個人都食唔願食哩碗野,最好味都係西蘭花=-=然後, 我就試左我認為最『正常』既露筍『和牛』卷,食個塊『和牛』個時, 我心入面真係爆粗!覺得自己好似食緊一舊勁多油既黑色物體=-=最後, 仲有炸『蝦』!我平時已經唔多好炸野,都係個句::::成口油!我滿心好奇諗著一試素食料理,仲要佢地陪我, 搞到佢地對素食咁反感

去完好失望.......

之前俾我發現左一間叫『青亭素食料理』既日本餐廳,
兩位朋友又真係咁偉大,
陪我入去一試

我地滿心期待:::一定要叫『三文魚』剌身,
但落單時為求安全起見, 我地都係揀左壽司!
『三文魚』壽司上枱之後,
我地就知選擇得無錯! 頂! 食緊塊膠咁啊!!!

繼而, 又上左『鰻魚』飯,
最好味都係西蘭花=-=

然後, 我就試左我認為最『正常』既露筍『和牛』卷,
食個塊『和牛』個時, 我心入面真係爆粗!
覺得自己好似食緊一舊勁多油既黑色物體=-=

最後, 仲有炸『蝦』!
我平時已經唔多好炸野,
都係個句::::成口油!

我滿心好奇諗著一試素食料理,
仲要佢地陪我, 搞到佢地對素食咁反感
(非会员)
2009-04-27
對於食素人仕黎講, 呢度係一個值得推介的小店, 食得多傳統齋鋪, 黎呢度試下, 仲算係有d新意~~我地當日叫咗好多野, 不過我淨係試咗以下的食物:1. 金菇牛肉卷 - 幾好味2. 鰻魚石鍋飯 - 個人覺得呢個飯既汁好味過牛肉飯既汁, 好夾味, 鰻魚係食素人仕食開個隻有紫菜包住個隻魚, 一d都唔似真既鰻魚, 食肉既人千萬唔好期望過高; 石鍋夠熱, 有飯焦....Good 3. 牛肉石鍋飯 - 味道一般4. 肉鬆sushi - 最好味.......內鬆夠dry, 紫菜夠脆口5. 蝦沙律sushi - 掉走面頭1/4隻蝦既話會好食好多, 個沙律併sushi飯原來都幾夾味, 尚算ok6. 白汁烏冬 - 一般, 可以唔試7. 燒餅 - 有沙律醬係面, 唔係和民好咸個種燒餅, 味道幾好, nice8. 果汁味特飲 - 全部特飲用果汁味糖槳溝水, 隻杯外面仲係"立痴痴", 千其唔好試.....仲有其他三文魚, 吞拿魚sushi無試到, 因為自己最憎食呢d假肉........最後, 原來唔記得咗食甜品就埋單走人...........蝕咗添PS. 呢度地方淺窄, 坐得唔係太舒服; 同埋好多菜式都話無..

我地當日叫咗好多野, 不過我淨係試咗以下的食物:
1. 金菇牛肉卷 - 幾好味

3. 牛肉石鍋飯 - 味道一般
6. 白汁烏冬 - 一般, 可以唔試

PS. 呢度地方淺窄, 坐得唔係太舒服; 同埋好多菜式都話無.....有點兒掃興; 建議過咗8:30後先黎食應該會有位
2009-04-24
2009-04-19 5 浏览
這個年頭鼓吹健康飲食,多菜少肉,身邊不少朋友甚至轉行吃素食。對於無肉不歡的我而言,偶爾吃一餐齋清清腸胃沒有所謂,若要餐餐食的話,就真係No thanks! 跟一位食齋的朋友出來吃飯,為尊重對方,也提議去吃素食。但那裡吃齋好,我真的沒有概念,就交由對方選址,他說旺角有間素食料理店,似乎幾特別,也有興趣一來。菜牌內見到又壽司刺身又牛肉卷,仲有天婦羅,十足十在吃日本餐咁,完全唔覺得在吃素食。為免卻點菜的煩惱,就要套餐。四件壽司,真假難分,三文魚甚至連坑紋也做到足,我吃了一件三文魚和吞拿魚,不論口感和味道與真的沒大分別,飯也握得不差,完全不知他用什麼材料做出來的。隨後上的金菇牛肉卷拼日式餃子,像真度又是驚人。金菇經油炸,再用素肉包裹著,配上甜甜的醬汁,脆口也有點肉味,比起真品有過之而無不及;日式餃子外皮煎得香脆,餡料有點煙韌,幾特別。炸天婦羅,用上的材料是薯仔、茄子及一些什菜,幾爽口的。粉漿不太厚,亦不失香脆口感,吃不會太油,我覺得可以。還有鰻魚炒飯,飯炒得不錯,粒粒分明的,不太油,卻仍香口。相信那鰻魚是由腐皮,包點紫菜做成,吃落帶點脆,再加上醬汁,我收貨了。最後出場的甜品是奶凍,味道偏淡,但

最後出場的甜品是奶凍,味道偏淡,但仍算滑溜。

或許現在的素食就是這樣,不過對孤陋寡聞的我來說,真是眼界大開,從來想不到像真度會咁高的,當然不可不設實際地要求味道完全一樣。

服務也不錯,招呼週到,這點很滿意。
2009-04-01 12 浏览
天天又魚天肉,想想突然來一頓齋也不錯,於是就到青亭試試啦!兩個人叫了套餐﹕頭盤4個壽司(三文魚、中華沙律...忘了!),主菜炒烏冬,還有芝士雜菇,牛肉捲,甜點。模仿葷的食物樣子雖像,但味道卻不著邊際,真是素的不錯,炒烏冬熱騰騰,味道可口!不過想想為甚麼非要素食做到和葷的食物一樣呢?那還不如真去吃真真正正的三文魚、牛肉捲。這樣一來,感覺就不一樣了!

• 炒烏冬
2009-03-16 6 浏览
星期六晚..一早決定想去潮樓食1蚊1隻雞..點知自己遲左去要排大隊,所以最終都無機會試.最後2個人去左女人街亂行一通決定試下這店既素食...2個人叫左一個和風牛肉石頭飯, 一個秋刀魚同埋一個什錦豚肉餅.估唔到這店既食物真係唔錯, 特別係個燒餅真係好似食肉咁好香好好味, 石頭飯有好最喜歡既飯焦同樣出色.反而個秋刀魚一d都唔似..只係用上腐皮包紫菜蛋再去炸..最後加上甜酸汁..太油啦我覺得麻麻..不過此店做既素菜真係好有水準..2個人食都係每人五十幾元真係超值
2009-03-14
2008-12-10 5 浏览
同女朋友點左個"二人前":壽司4件神戶牛柳鰻魚沙飯八爪魚丸, 同埋海苔豆腐棒講真...D野真係同真的好相似!口感亦都好似!味道就當然有D分別啦最好味係個神戶牛柳樣似不特止、味道都好似,好好味!一定要試!!不過整體份量就少左DANYWAY, 一試無妨!~素食黎講都算唔錯的~
同女朋友點左個"二人前":
壽司4件
神戶牛柳
鰻魚沙飯
八爪魚丸, 同埋海苔豆腐棒

講真...
D野真係同真的好相似!
口感亦都好似!
味道就當然有D分別啦
最好味係個神戶牛柳
樣似不特止、味道都好似,好好味!
一定要試!!
不過整體份量就少左D
ANYWAY, 一試無妨!~素食黎講都算唔錯的~
(非会员)
2008-12-02 4 浏览
上網找下有乜好食,本來諗住試下隔離果間西X町ge台灣菜,但經過呢間見到係素食ge日本野.睇左陣出面ge餐牌,就同老公入去試下,間野裝修得都幾清雅.D茶係玄米茶.侍應沖左一壺放係我地張檯度我地叫左個二人套餐.128元價錢合理個餐入面ge配搭款式有得比你揀,我地揀左有4件壽司,鐵板牛柳.白汁海鮮焗飯.餃子同小丸子.野飲我地揀左味噌湯.有D驚喜覺得D野好好味.牛柳好香好濃.個飯入面有D紅米係度.好香口.餃子同章魚小丸子都ok.小丸子入面係薯蓉同雜菜.個湯無麵豉ge但都幾清甜.差D忘了說仲叫左肉鬆壽司.因為我好鐘意食素肉鬆.好正!最後上埋兩個馬荳糕甜品.份量都算ok,.到我地埋單時間店己坐滿人.服務方面都幾好丫.侍應仲問我地有無九折卡.我話無.佢就比左張我.我就好滿意呢間野ge水準勒.估唔到無意中去到合心水ge素食店.下次一定帶媽咪來食.會再試其他小食
上網找下有乜好食,
本來諗住試下隔離果間西X町ge台灣菜,
但經過呢間見到係素食ge日本野.
睇左陣出面ge餐牌,
就同老公入去試下,間野裝修得都幾清雅.
D茶係玄米茶.侍應沖左一壺放係我地張檯度
我地叫左個二人套餐.128元價錢合理
白汁海鮮焗飯.餃子同小丸子.野飲我地揀左味噌湯.
好香口.餃子同章魚小丸子都ok.小丸子入面係薯蓉同雜菜.
個湯無麵豉ge但都幾清甜.差D忘了說仲叫左肉鬆壽司.
因為我好鐘意食素肉鬆.好正!
最後上埋兩個馬荳糕甜品.
份量都算ok,.到我地埋單時間店己坐滿人.
服務方面都幾好丫.侍應仲問我地有無九折卡.
我話無.佢就比左張我.我就好滿意呢間野ge水準勒.
估唔到無意中去到合心水ge素食店.
下次一定帶媽咪來食.會再試其他小食

2008-07-23 8 浏览
7月18號當晚聚會去呢度食飯...見呢度禁多好評黎試下佢係咪真係禁好食先..一行5人...呢度係西門町隔離..唔難找ge地方...我地見餐牌好平($3x有拉麵)..咁咪叫多幾樣..照燒雞扒拉麵: 塊雞扒好細..味道唔知點講..d麵一般..牛肉石鍋飯:牛肉食落質地好怪...d醬汁味道仲怪...海鮮燒餅:海鮮其少~~個餅好薄..口感真係好唔知點.../.\三文魚刺身:我feel到佢好努力咁扮三文魚..可惜都係唔得...個味唔知點咁仲有幾樣炸野...個幾樣炸野反而ok wor...總之你唔好想像到佢同真肉一樣ge口感...可能你會食得開心d la...食完呢餐埋單位位$40度...不過好似食陣風咁...食完呢餐都要去仙跡岩食先飽到...service黎講都可ge...可能店細...人手都可以話夠ge...態度ok la..去呢度食之前真係要三思!!對唔住我忍唔住俾個喊你~~
7月18號當晚聚會去呢度食飯...
見呢度禁多好評黎試下佢係咪真係禁好食先..
一行5人...
呢度係西門町隔離..
唔難找ge地方...

我地見餐牌好平($3x有拉麵)..
咁咪叫多幾樣..
照燒雞扒拉麵: 塊雞扒好細..味道唔知點講..d麵一般..
牛肉石鍋飯:牛肉食落質地好怪...d醬汁味道仲怪...
仲有幾樣炸野...
個幾樣炸野反而ok wor...
總之你唔好想像到佢同真肉一樣ge口感...
可能你會食得開心d la...

食完呢餐埋單位位$40度...
不過好似食陣風咁...
食完呢餐都要去仙跡岩食先飽到...

service黎講都可ge...
可能店細...
人手都可以話夠ge...
態度ok la..

去呢度食之前真係要三思!!
對唔住我忍唔住俾個喊你~~
2008-07-13 56 浏览
舊女友及其表妹們介紹, 青亭日本素食, 今日同兩個朋友食埋飯先散Band, 找不到她問路, 找了其表妹問問位置, 本身已行錯方向的我們, 回頭向家樂那邊找.找到了, 價錢不是貴, 舊女友及其表妹們介紹話好食, 絕對是值得一試的地方. 看見石頭窩飯好抵食, 只需30多元, 看見鄰檯"師姐"食得津津有味, 與她淺談中分享了大家素食心得, 她道, 這石頭飯值得一試.點了兩個飯, 一個中華叉燒石頭窩飯, 一個鰻魚石頭窩飯, 叉燒是齋叉燒, 飯亦混入了紅米, 很清淡, 鰻魚似是腐皮加上紫菜, 如果不說這是素食館子, 味道可以亂真.刺身, 三文魚及吞拿魚, 吞拿魚有兩種色, 難道素食也有新鮮與不新鮮乎, 這個看得出不是吞拿魚. 三交魚, 連坑纹也做出來, 吃下與不吃下, 都與三文魚無別, 有點想問問是用什麼做的, 但始終沒問.服務不錯, 客情亦很好, 離開前, 給了我一張95折咭. 忘了說一個金菇牛肉卷, 金菇素肉卷, 用素肉, 包著金菇去炸,, 朋友的女友對牛肉敏感, 她很開心地說終於可嘗金菇牛肉卷, 是齋牛肉, 必食.

服務不錯, 客情亦很好, 離開前, 給了我一張95折咭.

素刺身
素三文魚刺身
石頭窩飯
金菇素肉卷
素三文魚刺身
  • 石頭窩飯
2008-07-11 17 浏览
今日放學後同同學落旺角食lunch,想試呢間野好耐叫左個野菜什菇拉麵: 好普通既拉麵-__-不過d菇好多..好中2 ^v^2個朋友叫左個白汁芝士焗飯...我冇食到..佢地話好味d餐仲送埋湯同糕點架 可憎我2樣都唔中2 最可惜就係早餐吃得太飽, 唔係都會試下佢d壽司~.~下次我會再去.. 試佢d壽司!!!!最搞笑的是,d waiter比隔離台玩死, 隔離台有4個女人叫左1碗烏冬食, 但竟然叫d waiter拎把剪刀比佢地,哈哈~ 搞到d waiter勁無奈
今日放學後同同學落旺角食lunch,
想試呢間野好耐

叫左個
2個朋友叫左個
白汁芝士焗飯...我冇食到..佢地話好味

d餐仲送埋湯同糕點架
可憎我2樣都唔中2

最可惜就係早餐吃得太飽, 唔係都會試下佢d壽司~.~
下次我會再去.. 試佢d壽司
!!!!

最搞笑的是,d waiter比隔離台玩死,
哈哈~ 搞到d waiter勁無奈
湯 n 糕