2018-04-19 325 浏览
今年老公生日前幾天已經搵佢班朋友攪左驚喜生日派對,正日想兩個人靜靜地食好嘢。好朋友介紹這間韓國fusion菜好似幾特別,決定試一試。可能因為是星期三,即日打電話去都book到位。上到去7時多,只有幾枱客,侍應很好問我們想坐邊度,我們選了個corner位。打開餐牌選擇蠻多,很多菜式也很吸引,最後我們以包剪捶形式選了金槍魚salad、我們家鄉環形天橋的和西冷牛排配迷迭香及大蒜。首先出場的是金槍魚salad,金槍魚很多很大cube啖啖肉,配的醬汁酸甜少少spicy,好開胃,a very good start.我們家鄉環形天橋其實是泡菜薯仔絲剪餅,熱呼呼入口脆卜卜,沾醬好惹味,好有驚喜。主角香煎西冷牛排present在熱石板上,香噴噴之餘又不怕食得到最後凍晒唔好食。牛排外脆內軟,跟岩鹽、蒜泥和芥末醬,味道很好,order時侍應有提及因為放在熱板上所以不會煎太熟怕會overdone, 幾細心值得讚﹗西冷扒送一杯飲品,我選了韓國啤酒。老公另外叫了杯blueberry yogurt smoothies,很足料,甜酸度剛剛好,也不會太凍,很不錯。本來見甜品幾吸引,但已經好滿足,冇位再食,留番下次~

金槍魚沙律

西冷牛扒配迷迭香及大蒜

Blueberry  yogurt  smoothies

本來見甜品幾吸引,但已經好滿足,冇位再食,留番下次~

金槍魚沙律
西冷牛扒配迷迭香及大蒜
Blueberry  yogurt  smoothies
2018-04-13 225 浏览
今日同同事講緊lunch食咩好時講起上星期有朋友試過呢間餐廳後就大推介, 話唔太喜歡食豬肉嘅佢都覺得好食, 結果喜愛韓食的同事二話不說就決定了食呢間!有22款午餐選擇都算唔錯, 又有我喜愛果款甜米露飲即時加了分我選擇了韓式炒辣豬肉$78 而同事就選擇了韓方牛肋骨黃菜湯$98一個餐有咁多嘢食, 想唔飽都好難! 辣豬肉不會太辣, 味道都不錯, 如啲肉再嫩身啲會再好味啲, 豬肉加洋蔥再連飯一起食係最佳配搭! 餃子如再熱啲就更加好! 我又再多一間可以有下次的餐廳了

我選擇了韓式炒辣豬肉$78
而同事就選擇了韓方牛肋骨黃菜湯$98
一個餐有咁多嘢食, 想唔飽都好難!
! 餃子如再熱啲就更加好!
我又再多一間可以有下次的餐廳了

2018-04-07 197 浏览
今日嚟到厚福街搵食, 揀中呢間樓上西式韓國fusion菜 - 韓半島。呢間餐廳, 所有菜式都有兩個名, 一個係你睇完都唔會知食咩嘅詩情畫意名 (e.g.仙巖村的秋天🍁)??係咩菜式?? .....原來係韓式蕎麥冷麵...意想不到吧。看似柔軟順滑嘅麵條, 食落卻Q彈不易斷, 韓式蕎麥麵就係咁有性格, 配埋甜酸芝麻醬, 特別好食。香煎薯仔餅🥔 配蜂蜜🍯及三款芝士薄薄嘅薯餅以幼細薯仔絲編織而成, 要煎得好都幾考功夫㗎, 呢塊就相當出色啦。薯餅乾脆挺身, 邊位脆而不焦, 混合三款芝士, 香氣撲鼻。可自由加入蜂蜜調味, 朋友覺得幾夾喎。我就唔太鍾意又鹹又甜嘅感覺啦。炸自製紫菜飯捲看似簡單嘅一味炸紫菜飯捲, 要炸得夠酥又唔過火先會好食, 呢個合格有餘。仲附送一碗什錦泡菜, 清涼解膩。整體每道菜擺盤都好精緻, 有心思, 味道亦唔錯, 但份量都幾細下, 抵唔抵食就見仁見智啦。

.....原來係韓式蕎麥冷麵...意想不到吧

, 配埋甜酸芝麻醬, 特別好食

香煎薯仔餅🥔 配蜂蜜🍯及三款芝士

薯餅乾脆挺身, 邊位脆而不焦, 混合三款芝士, 香氣撲鼻。
可自由加入蜂蜜調味, 朋友覺得幾夾喎。
我就唔太鍾意又鹹又甜嘅感覺啦。
蕎麥花開時

炸自製紫菜飯捲
仲附送一碗什錦泡菜, 清涼解膩

連理枝的姻緣

蕎麥花開時
連理枝的姻緣
2018-03-30 248 浏览
復活節前好友相聚於尖沙咀的韓半島,一行6人黎試新野!一進門的感覺就是普通的韓式餐廳,內在環境整體上也沒有很高級的感覺,怎知打開餐牌一看就一點也不普通!他們的餐牌看得出是很用心編製出來,每一道菜名都是如此用心編排,如此有詩意,到底是很會韓國文化的香港人還是會中文的韓國人想出來的?不只餐牌,每一道菜都精緻得像藝術品,就像它說的‘’融匯了西式和藝術的元素”,這兩點小妹真是萬二分欣賞的。亦所以它的價錢一點都不便宜。首先來第一道菜:韓式蕎麥冷麵配特製甜酸芝麻醬。有驚喜!一開始見其餐牌以為它只是賣弄花巧,點知真。好食喎👍🏻👍🏻!蕎麥麵軟硬適中,甜酸芝麻醬的味道亦剛剛好,讓人想一直吃下去,吃很出它的用心,推薦😍再來是特製卡邦尼醬炒雪人年糕,雖然上枱時沒有餐牌上那堆刨芝士,但這個卡邦尼醬真係好夠濃又夠芝士味!好味既!👍🏻若果你只有兩個人,就不建議你叫這個年糕了,它是真的夠大碗的,除非你超鍾意食年糕,否則就寧願你多試其他菜式。然後是薯仔煎餅配泡菜、五花腩、椒絲及香葉。個樣好似煎粉絲咁,但咬了一口,不很了😍🎉好香口!好脆!味道適中!又有驚喜喎👍🏻真係估佢唔到!跟住呢碟醃製梅花肉配自製甜辣醬,一上枱我笑左.

醬缸臺下雪天

尋崔孤雲的漢詩到竹島

跟住呢碟醃製梅花肉配自製甜辣醬,一上枱我笑左...點解咁細塊既🤣好矜貴呀!!其實塊肉係好味既,煮得好夠淋,亦醃得好入味,所以唔知個2碟鹽同1碟似芥辣既醬意義何在。
香腸拼盆配炸薯條
最後呢碟香腸拼盆配炸薯條,我地’嘩’左出黎,好大碟呀!5條腸一大堆薯條再淋上芝士,賣相好得!薯條新鮮炸起配上甜酸醬,2條泡菜腸同3條牛肉腸,好味喎👍🏻👍🏻不過唔係一班人就唔好叫喇,真係幾大碟同幾漏😂

總結:超精緻韓國fushion菜,味道賣相方面值得一試,份量係“精緻”既,所以價錢方面會覺得一啲唔平。但6個人6碟餸,食得飽既每人$132差唔多啦(又可能我地樣樣都係飽肚野)。會再黎光顧的韓式料理店,但下次試下午餐先,好似再經濟實惠啲😂
醬缸臺下雪天
尋崔孤雲的漢詩到竹島
香腸拼盆配炸薯條
黎依間餐廳食過幾次lunch, 一直感覺唔錯,貪佢有多款式既午市定食,而且價錢合理。可能我地次次早去到,所以多數冇咩人。今次再試,發現佢價錢好似貴左少少,諗住唔緊要啦,唔差得多。叫左個價錢比較平既韓式石鍋拌飯。一黎到,我第一個反應係:個飯咁少既!🤔🤔🤔🤔 我好有疑問,就拎左個餐牌黎睇,發現同圖片真係不太相符!😏😏 石鍋飯嘅份量真係少得可憐,好彩前菜同小食搭夠!🙊 其他朋友都話唔太抵食,叫我下次唔好再叫。其實我覺得整體味道好既,而且有湯、前菜、小食同生果,可以試下唔同既韓式食物。但主菜的份量可以多一點!

今次再試,發現佢價錢好似貴左少少,諗住唔緊要啦,唔差得多。

2018-02-07 241 浏览
約了舊同事到hH8吃晚飯,他選了這間韓國餐廳。我未到之時, 他已經whatsapp我說他不懂怎樣叫菜,因為這類的菜名十分特別。 我7時到埗 ,餐廳只有我們一枱客人和 幾個不懂廣東話的韓國職員。 {風選米飯的母親在哪裏 }其實是脆皮玉米片 配韓式烤肉粟米及酸奶油 ,他配上一小碟泡菜和番茄salsa。 我不太吃得到韓式烤肉, 粟米片倒脆,但是他被芝士醬著一堆, 吃起來有點狼狽。 墨魚汁炒粉絲, 這個是全晚最好吃的菜式, 墨魚汁有海鮮味 ,粉絲也很配合地吸盡墨魚汁的鮮味, 很特別! 韓國版清酒煮蜆,湯底有點微辣 ,蜆肉雖然很小,但很鮮甜,我們倆最後面湯呀飲完! 豬腩肉頭盤,有港式燒腩的感覺,我覺得 不太特別。

豬腩肉頭盤,有港式燒腩的感覺,我覺得 不太特別。
2018-01-29
2018-02-06 196 浏览
心血來潮想食韓國菜,search下見到呢間幾多好評地點又就腳,二話不說就book咗。翻開餐牌每樣菜式名都好特別😂 一見到「升上神仙臺」就俾個名吸引住,五花腩肉配特製醬汁。腩肉夠腍、唔膩,食多幾舊都冇問題。唯一美中不足係可以俾多啲醬汁,食到最後幾塊冇汁點。「仙巖村的秋天」,淨睇名完全冇idea係咩菜式。查實係蕎麥麵配甜酸芝麻醬,酸酸地有啲柚子味幾開胃。最後加多一個「蕎麥花開時」,薯仔餅配蜂蜜同芝士。個餅係由薯仔絲整成,驟眼睇同米餅有幾分似。面頭滿滿芝士但係配上煎到脆嘅薯仔餅中和返油膩感。不過食物份量偏細,大食嘅朋友可能要再食多個宵夜先夠飽🤧

不過食物份量偏細,大食嘅朋友可能要再食多個宵夜先夠飽🤧
2018-01-30 198 浏览
朋友話想落尖沙咀食飯,上網搜尋,發覺呢間餐廳評價唔錯,一於上去試下。四個人先上到去,先叫咗四樣嘢:石鍋拌飯、甜辣雪人年糕、芝士薯仔煎餅、同埋烤小肋排骨。先嚟石鍋拌飯,呢個石鍋拌飯完全係素食,冇肉的。石鍋上枱時仲見到有啲油喺個鍋底滾下滾下,將啲配料加辣椒醬撈埋一齊食,好食。跟住再嚟個甜辣雪人年糕,雪人年糕其實有啲似兩粒小湯圓連埋一齊,煙煙韌韌。個辣度就爭少少。另外跟呢個雪人年糕有四串好似關東煮的東西跟餐,味道一般。再嚟就係芝士薯仔煎餅,薯仔切到一絲絲,加埋蜜糖都好好食。烤小肋排骨,肋骨都煮得好淋,另外配菜薯條都係剛炸起,熱辣辣好新鮮。跟住朋友嚟到,再叫多咗韓式人參雞火鍋同埋忌廉雪人年糕。人蔘雞火鍋,輸人唔輸陣,成隻雞上。喺咁凍嘅天氣下食人蔘雞火鍋,個人即刻暖笠笠。忌廉雪人年糕,食落就應該畀甜辣雪人年糕好食,個忌廉啲味好濃。美中不足之處就係呢度食物嘅分量相對少, 另外由於侍應係韓國人的關係,他們的廣東話不是太好,好多時叫佢地斟水都沒有什麼反應。總括而言,這是一間水準屬中上的餐廳。

再嚟就係芝士薯仔煎餅,薯仔切到一絲絲,加埋蜜糖都好好食。

跟住朋友嚟到,再叫多咗韓式人參雞火鍋同埋忌廉雪人年糕。

總括而言,這是一間水準屬中上的餐廳。
2018-01-29
2018-01-26 163 浏览
去到尖沙咀周圍都好人,好難搵到位,特別係5個人,咁岩打到電話上去留位,食評又唔差,就上去食下。fusion 韓國菜,價錢唔平,不過有套餐會平少少,於是叫左個套餐再加啲小食同飯,大部分都好食,而且啲樣都好正,我最鐘意芝士薯仔煎餅,好脆好正,不過同蜜糖唔夾,自己唔落蜜糖就可以了。豬腩都好正,好食嘅豬味,有啲似係韓國先食到嘅果啲豬味,而且唔會太多肥,好平均。帶子新鮮,面頭加左啲打到起泡嘅蛋白好型,有分子料理feel.牛肉飯普通,牛肋肉最難食,太喊,喊到食唔到,拎左個薯餅啲蜜糖點先好少少。總括而言,普普通通韓國fusion菜,店員都有韓國人,雖然野食唔差,不過如果再去就未必。

牛肉飯
2017-12-20
帶子
薯仔煎餅
豬腩
上菜速度都很快, 雖然得兩個樓面,不過都handle 得到。 可能因為星期四晚不多人, 食物味道幾好, 材料配搭幾特別。好似老闆的男人在執檯時唔小心整污糟我朋友的衣服, 他非常唔好意思, 結果送了甜品給我們吃, 非常感謝他😊 今日個人參雞賣湯哂 , 希望下次可以試下! 我見差不多每一台都有點人參雞湯/ 排骨湯 價錢又非常相宜!! 雞湯只係$168! 梳化位有 cusion , 都幾舒服! 同隔離檯又唔算好近, 唔會好逼! 洗手間都幾乾淨!
上菜速度都很快, 雖然得兩個樓面
不過都handle 得到。
可能因為星期四晚不多人,

食物味道幾好,
材料配搭幾特別。

今日個人參雞賣湯哂 , 希望下次可以試下!
我見差不多每一台都有點人參雞湯/ 排骨湯

價錢又非常相宜!! 雞湯只係$168!

梳化位有 cusion , 都幾舒服!
同隔離檯又唔算好近, 唔會好逼!

洗手間都幾乾淨!

2018-01-01 203 浏览
同呢幾位大學同學都有好耐無約出嚟食飯啦,今次呢間,就係有個好識食嘅大學同學推介睇MENU,發覺好多款都好吸引諗咗好一陣子,又吹咗一陣水最後決定都係嗌住先,唔夠食先再加最後我哋ORDER咗包括:1. 向著月兒唱羌羌水月來(薄餅配多種海鮮、椒絲及香葉)2. 在良才川墊腳石之間跳躍(煎牛扒配迷迭香柔大蒜)3. 升上神仙枱(五花腩片配特製醬油 )名全部好有詩意但就咁睇真係唔知咩嚟好在有解釋1. 向著月兒唱羌羌水月來(薄餅配多種海鮮、椒絲及香葉)薄得嚟又幾脆,真係好好食3. 升上神仙枱(五花腩片配特製醬油 )五花腩片好嫩滑,肉質好好配埋個汁點埋仲juicy2. 在良才川墊腳石之間跳躍(煎牛扒配迷迭香柔大蒜)食落個口感係幾跳躍,厚厚又夠肉汁,好好味真係朋友無介紹錯,可以食完再翻食encore

睇MENU,發覺好多款都好吸引

諗咗好一陣子,又吹咗一陣水
最後決定都係嗌住先,唔夠食先再加

最後我哋ORDER咗包括:

1. 向著月兒唱羌羌水月來
(薄餅配多種海鮮、椒絲及香葉)

2. 在良才川墊腳石之間跳躍
(煎牛扒配迷迭香柔大蒜)

3. 升上神仙枱
(五花腩片配特製醬油 )

名全部好有詩意但就咁睇真係唔知咩嚟
好在有解釋
1. 向著月兒唱羌羌水月來
(薄餅配多種海鮮、椒絲及香葉)

薄得嚟又幾脆,真係好好食

3. 升上神仙枱
(五花腩片配特製醬油 )

五花腩片好嫩滑,肉質好好
配埋個汁點埋仲juicy

2. 在良才川墊腳石之間跳躍
(煎牛扒配迷迭香柔大蒜)

食落個口感係幾跳躍,厚厚又夠肉汁,好好味

真係朋友無介紹錯,可以食完再翻食encore
2017-12-05
2017-12-29 163 浏览
同4位朋友慶祝生日offer 左張比平時大既四人枱,所以坐得好舒服上菜速度好快,potion 唔太大,可以叫多幾樣餸佢d 菜名好有。。。詩意,我都唔記得喇,我用返d 睇得明既字眼啦牛肉飯賣相一流,但係味道只係ok~飯太淋Ribs整得唔係太入味,ribs 黎講嫌佢有d 肥芝士薯仔煎餅用薯仔絲加3款芝士做既一個餅自問係芝士人嘅我~超鍾意!!!芝士味超濃加埋脆脆地嘅薯仔絲,OMG~蜜糖可落可唔落,我覺得落左好食D炸紫菜卷其實唔係好食到裡面包左d 咩,香口嘢,作為小食前菜都ok 嘅~墨魚汁韓式粉絲d 配菜要自己加落去撈。配菜其實係靚靚地啫落唔落冇影響個味個粉絲又係驚喜之作,彈牙粉絲索哂d 味,好食到非常!我地碟都摑乾淨埋全晚最驚喜,登登:韓式燉牛!肉質好淋~甜甜地又有牛味,不過份量太少喇>.<間餐廳坐得幾舒服,d 野食賣相又靚又幾好味會再黎試其他菜式!
同4位朋友慶祝生日
offer 左張比平時大既四人枱,所以坐得好舒服
上菜速度好快,potion 唔太大,可以叫多幾樣餸

牛肉飯
賣相一流,但係味道只係ok~飯太淋

Ribs
整得唔係太入味,ribs 黎講嫌佢有d 肥

芝士薯仔煎餅
用薯仔絲加3款芝士做既一個餅
自問係芝士人嘅我~超鍾意!!!
芝士味超濃加埋脆脆地嘅薯仔絲,OMG~
蜜糖可落可唔落,我覺得落左好食D

炸紫菜卷

墨魚汁韓式粉絲
d 配菜要自己加落去撈。配菜其實係靚靚地啫落唔落冇影響個味

全晚最驚喜,登登:韓式燉牛!
肉質好淋~甜甜地又有牛味,不過份量太少喇>.<

間餐廳坐得幾舒服,d 野食賣相又靚又幾好味
會再黎試其他菜式!
  • 陽光與搜勝臺竊竊私語
2017-12-27 2390 浏览
Was recommended by a Korean friend to try some Korean fusion cuisine at Tsim Sha Tsui 😋 the restaurant is located at H8, a building that’s full of yummy food! We had a table booked at 6:30pm and since there were 5 of us, we were given a big table. We had a Korean friend so we’d given her the most important job that night: to order food for us 😂 as half of the waiters/ waitresses speak Korean. We also ordered some rice wine 🍶 but I find it very light 😝The food we had that night:Every dish seems t

The food we had that night:
Noodles  with  sesame    sauce
prawn  salad
Steak
seafood  pancake

Every dish seems to have a very artistic/ poetic name! Sounds like you have to eat in style 😆😆 Later on the boss gave us a free ginseng chicken soup as to thank you our Korean friend who have helped them before.

Ginseng  chicken    soup

The soup was delicious and was very warming on a cold night.

My favourite dish of the night would be the steak. I don’t normally eat very sweet food but it was marinated in a sweet sauce (I think it’s the Korean red paste) and the meat was very juicy and tender. 😋👍🏻 The total price(around $165 per person) is quite alright for a restaurant at TST.

Would love to try out some other foods in this building next time!
2017-12-23
prawn  salad
Steak
seafood  pancake
Ginseng  chicken    soup
2017-12-21 143 浏览
約左個老友食飯傾偈提早慶祝Christmas, 大家本身想去韓國玩,但有事去唔到,唯有食下韓國野補番數我地去左厚福街既韓半館,唔想只係成日去韓國街度食。我地大概7點度到,已經有客人坐係度仲食緊添。之後就愈黎愈多人,full house咁滯。我地叫左個芝麻醬冷麵 (HKD 78),熟豬五花腩片 (HKD 128)。飲品就叫左草莓酸奶雪泥 (HKD 52)同埋莫吉托茶 (HKD 58)。個冷麵賣相唔錯,芝麻美香濃,上面仲有啲蔬菜做裝飾。至於味道就不過不失啦。個五花腩片(12塊)賣相幾得體,加上仲有芒果醬汁送佐,非常好味。至於個草莓雪泥,其實係smoothie, 都幾重草莓香味,味道都算ok。至於個莫吉托茶味道就還可以,內面有d tropical fruit。

2017-12-18
2017-12-20 6234 浏览
香港大部分有提供雪奶冰類甜品的韓國餐廳,不知道為什麼,十居其九都會附帶有提供炸雞或烤雞食品,例如「Gooxxe Chicken」、「Yadxxie Plate」等等,雪奶冰還會造得十分漂亮,彷彿藝術品的樣子。但是實際上,我剛剛在韓國首爾旅行了足足五天,卻給我無意中發現,其實雪奶冰甜品和烤雞炸雞,其實兩者之間是沒有直接的關係,炸雞店不一定會提供雪奶冰甜品,賣雪奶冰的咖啡室也不一定會有炸雞售賣。因為我在首爾過了五天,曾經光顧酒店樓下的炸雞店,亦光顧過南怡島上的咖啡室,結果我發現炸雞店內沒有提供雪奶冰類甜品,相反,咖啡室亦沒有售賣炸雞烤雞。結果我完成韓國首爾五天旅行團回港,我都有享用過兩樣韓國美食,偏偏未試過同時間享用以上兩者。更好笑的是,我都只是在乘旅遊巴途中,才偶然看到「Gooxxe Chicken」在韓國首爾街道上的廣告,偏偏未正式吃過韓國正式版「Gooxxe Chicken」。回到香港之後,我繼續在香港九龍的街頭上,不斷找尋還可以食到與眾不同的韓國菜餐廳,結果今次竟然給我找到,在近着尖沙咀東的地方,找到另一間有賣韓國菜,但又我吃開的韓國菜有點不同的韓國餐廳。這間韓國菜餐廳名稱叫做「韓

這間韓國菜餐廳名稱叫做「韓半島」,「韓半島」跟香港坊間大部分韓國菜餐廳,其中一個最大分別,就是「韓半島」主食不是以炸雞或烤雞為主。「韓半島」出奇地不以炸雞烤雞為招牌菜,那麼「韓半島」以什麼菜吸引食客幫襯呢?

這就是「韓半島」另一個引人入勝的地方,「韓半島」每一款的菜式名稱,都有經過食店事先精心設計過,名稱跟一般韓國菜餐廳同一款菜式都零舍不同,擁有別出心裁的創意菜式名稱。

例如「韓半島」餐牌裡面有一款創意名稱的菜式,叫做「仙巖村的秋天」,所謂「仙巖村的秋天」,其實即是韓國蕎麥麵配襯韓國甜酸芝麻醬而成的冷麵菜式。「韓半島」「仙巖村的秋天」的做法,給我感覺有點像韓國傳統料理「水冷麵」的造法。

另一方面,我最關心「韓半島」的始終都是,「韓半島」的雪奶冰甜品是怎樣的造型,如何的構造呢?

「韓半島」的雪奶冰甜品,差不多足足有五,款口味供食客選擇,更重要的是,「韓半島」的雪奶冰甜品,裝雪奶冰的容器跟傳統盛載雪奶冰的餐具,有着截然不同的新造型。

不過,我暫時還是先放下「韓半島」的雪冰甜品,先講一講「韓半島」的「芝麻醬蕎麥麵」的製成品造型吧。「仙巖村的秋天」是「韓半島」專人精心設計出來的名稱,甜酸味的芝麻醬浸滿韓國製的蕎麥麵。

「韓半島」的侍應事先詢問過我,要不要先讓他為我的「仙巖上的秋天」芝麻醬蕎麥麵先剪一剪開,好讓我能安心地,專心享用「仙巖上的秋天」。我對食店這樣安排沒有所謂,但是大前提是要讓我用手機,先行拍下過程以作存記。
仙巖上的秋天

於是店員在我拿着手機在旁見證下,開始慢慢用剪刀,剪開餐碗內的芝麻醬蕎麥麵。店員再補加幾下剪刀,我的韓式芝麻醬蕎麥麵菜式「仙巖村的春天」,就在「韓半島」店員的妙剪之下,順利大功告成了。

「仙巖上的秋天」用的材料其實頗為簡單,關鍵只是在於芝麻醬蕎麥麵面頭的幾條鮮紅色的絲子,我經過詢問店員之後,才知道那些紅色絲子,其實是「唐辛子」,都是裝飾的效果而已。

「韓半」店員用剪刀把「仙巖上的春天」的蕎麥麵剪成可以享用的長度之後,我用餐叉把「芝麻醬蕎麥麵」裡面的材料,包括唐辛子在內的材料完全撈到餐叉上面,然後慢慢把材料放入口中。

唐辛子原本預計的辣味,沒有我預期那麽大,「仙巖上的秋天」的味道,比我預期的來得清新。「仙巖上的秋天」,亦即「芝麻醬蕎麥麵」的味道酸酸甜甜,十分開胃,即使現在已經是冬天,「芝麻醬蕎麥麵」清新口感依然存在。

而且蕎麥麵的質地不算很粗很厚,口感偏軟不難咀嚼配上冰冷酸甜的芝麻醬後,我不知不覺間已經差不多吃完整碗冷麵。

跟着「仙巖上的秋天」上檯的,是我期待已久的甜品,「韓半島」的雪奶冰甜品壓軸好戲,「草莓雪花冰」。「韓半島」「草莓雪花冰」跟其他食店的雪奶冰,最大分別就是「韓半島」盛載雪花冰的餐碗,是個碗身高而窄的冰碗。

在「韓半島」「仙巖上的秋天」的雪奶面頭,「韓半島」放上了一撮,由新鮮士多啤梨攪拌磨碎而成,顏色頗為鮮艷漂亮的草莓,士多啤梨果蓉。
草莓雪花冰

士多啤梨的果蓉味道固然是新鮮,略帶酸酸甜甜的開胃感覺。而且雪奶冰冰層的奶味,亦跟士多啤梨果蓉一樣,牛奶甜味十分濃厚,與士多啤梨果蓉十分配合。

把奶味濃厚的雪冰溝上士多啤梨,草莓蓉混合「韓半島」的牛奶雪粉,草莓味道雖然甚酸,但是有牛奶雪冰沖淡酸味之下,草莓的酸味很快就被牛奶雪冰甜味所中和,「草莓雪花冰」整體味道變得酸酸甜甜,很易入口。

「韓半島」製造雪花冰的機器,打磨出來的雪花冰花質地幼細,但又很有牛奶濃厚甜味,再配合新鮮草莓磨碎後出來的天然酸甜味,整個「草莓雪花冰」味道都很甜很自然。

期間我還無意中吃到了,來自新鮮的切粒天然草莓,在「韓半島」裡面,吃到以新鮮牛奶為味道主導的「草莓雪花冰」,是一件很有驚喜的一回事。

而且「韓半島」「草莓雪花冰」的草莓一半有天然草莓生果味,一半被打磨磨碎出來的牛奶甜味。雖然「韓半島」以高身的餐碗去盛載雪花冰,實際份量相對其他店的雪花冰,無疑是會略打折扣。

但是,「韓半島」由牛奶作為原料的雪花冰,到新鮮草莓製造而成的甜味草莓果醬,整個「草莓雪花冰」味道都有完整的牛奶和草莓原裝甜味和酸味,材料新鮮之餘又酸甜味齊全,質素不遜色於其他韓國菜餐廳的「雪花冰」甜品

當然,如果「韓半島」的「雪花冰」價錢可以相對稍為減平一點點,那麽「韓半島」雪花冰味道和效果,相對其他韓國菜餐廳,或許應該會變得更抵食。

最後我叫來「韓半島」侍應埋單計數,最後價錢還是要花一百六十六元,一點也不便宜,「草莓雪花冰」的份量相對其他韓國菜,尤其是我在韓國吃的雪花冰,「韓半島」雪花冰價錢昂貴了很多。

而且「韓半島」雪花冰份量也縮小了很多,雖然芝麻醬冷麵「仙巖上的秋天」口感軟中略帶口感,效果不錯,但是「韓半島」的「草莓雪花冰」,雪花冰論抵食程度,則略輸了半籌……
2017-12-02
仙巖上的秋天