2017-07-02 224 浏览
We ordered the beef tartare, pork belly pasta, braised beef, kimchi, rice The portions were tiny, spent 500 bucks , expected it to be more filling, I rather just go to a legit Korean restaurant. They charge $15 for a rice and $15 for 5 slices of kimchi while other restaurants give out those small dishes for free! Would not come back ever again.

2017-07-01 181 浏览
第一次黎呢度時覺得佢既菜式好創新,或者可能係因為咁都會覺得佢既野食幾獨一無二,出面食唔到既味道。呢度既配菜通常好色彩繽紛,視覺好滿足,有水果,紫菜湯,炸蝦,紫菜卷,魚仔等主菜對我黎講就無配菜咁吸引,加錢配水蜜桃紅茶既好飲同朋友傾計食飯都幾岩,因為佢既檯唔會太逼。
主菜對我黎講就無配菜咁吸引,加錢配水蜜桃紅茶既好飲
同朋友傾計食飯都幾岩,因為佢既檯唔會太逼。
由於本人都幾鐘意食韓式食物,可能韓風所至,所以都會想試一d啊同既韓式食物。呢間餐廳係openrice search...發現食評都唔錯,而且食物都幾得意,所以就同朋友去會一會佢。。。一坐抵就有個可愛既oppa黎serve我地,而且堅係韓國人,當然亦有香港人既待應,個個都態度良好咁同朋友叫左個人參雞湯,冷麵,燉牛肉,燒帶子,兩杯足料smooties..., 甜品叫左件牛奶蛋糕當起菜時,佢地竟然送左塊牛扒比我地食,話唔知叫夠五百,就會送一塊,但呢個優惠只適用於一至四。呢個儀惠都唔係重點,埋單話有恒生卡好似有八五折,可惜我同朋友都冇,不過兩個人夾埋都係五百零蚊但忘記了個菜式既名子。。。介紹完晒過程,係時候講下d食物個雞湯份量倒四碗,而且好甘甜,有回甘既感覺,反而雞味唔算太濃帶子(有小小聖子),帶子炒得恰度好處,唔會過火,入口鮮甜,加上伴菜,入口冇咁膩燉牛, 略甜,但入口即溶, 甜味蓋過牛肉既香味反而我會鐘意食佢送既牛扒,煎得岩岩好,而且好香牛肉味,juicy...叫左杯梨同益力多 smooties...的確堅足料,豐富左個味蕾,特別梨個杯,佢完全係果香既甜,完全冇添加最後既牛奶蛋糕,清淡而香
但忘記了個菜式既名子。。。
介紹完晒過程,係時候講下d食物
燉牛, 略甜,但入口即溶, 甜味蓋過牛肉既香味
最後既牛奶蛋糕,清淡而香軟

以呢個價錢食到咁多野,係尖咀黎計算實惠
可以一試再試。。。。😋😋😋😋
2017-05-11
2017-06-13 251 浏览
H8開左唔少餐廳,呢間韓國mix西式既餐廳幾特別。7:30去到可能時間尚早,唔太多人,過左8點8成滿後有d嘈,但都算坐得舒服既。waitress 要叫好幾次先會黎加水服務一般。Menu既菜式都好特別,每款菜名上都有一句中英韓文對照既詩意金句!最特別係薯仔煎餅,仲以為係泡菜煎餅添,成個pizza咁款近睇又似一餅乾炒麵,事實上係經炸過既薯仔絲,入面仲有泡菜、五花腩、椒絲作為配菜,雖然油膩,但脆脆地,蘸甜醬油食口感不錯甜辣醬炒雪人年糕配釜山炸魚糕串,小雪人年糕好可愛又夠煙靭辣湯既後勁都幾強。附炸粉絲紫菜卷+魚串各2串。五花腩肉忌廉意粉較多芡汁,味道一般。整體食物既味道ok,略嫌份量好少
服務一般。
最特別係薯仔煎餅,仲以為係泡菜煎餅添,成個pizza咁款
甜辣醬炒雪人年糕配釜山炸魚糕串,小雪人年糕好可愛又夠煙靭
辣湯既後勁都幾強。附炸粉絲紫菜卷+魚串各2串。

五花腩肉忌廉意粉較多芡汁,味道一般。

整體食物既味道ok,略嫌份量好少
2017-05-12
2017-06-10 162 浏览
相約朋友仔係尖沙咀食lunch 順便傾下旅行行程度朋友食過幾次,話係難得做得幾出色嘅韓國 fusion 菜上到嚟環境幾唔錯,人少少最啱傾一睇個menu 好多睇完個名都唔知係乜嘅嘢食但睇嘢食相相當吸引樣樣都想叫可惜只得2小口子lunch set都係$62~$78已經有頭盤。main course 同女生之愛嘅甜品我地揀左 井裡的花 同 漢拏生態林下雪天係味睇完個名都唔知係咩其實係泡菜炒飯同五花腩特製大醬忌廉意粉睇menu 已經係一個樂趣加上菜式賣相好靚個井裡的花嚟到靚到唔想搞亂佢唔好以為得個樣,味道都好好下次要再嚟食dinner
相約朋友仔係尖沙咀食lunch 順便傾下旅行行程度

朋友食過幾次,話係難得做得幾出色嘅韓國 fusion 菜

上到嚟環境幾唔錯,人少少最啱傾
一睇個menu 好多睇完個名都唔知係乜嘅嘢食
但睇嘢食相相當吸引
樣樣都想叫
可惜只得2小口子

lunch set都係$62~$78
已經有頭盤。main course 同女生之愛嘅甜品

我地揀左 井裡的花 同 漢拏生態林下雪天
係味睇完個名都唔知係咩

其實係泡菜炒飯同五花腩特製大醬忌廉意粉

睇menu 已經係一個樂趣
加上菜式賣相好靚
個井裡的花嚟到
靚到唔想搞亂佢

唔好以為得個樣,味道都好好

下次要再嚟食dinner
2017-06-07 199 浏览
呢餐廳,係無心插柳入左去,有個性的我,遇到同幢大廈餐廳不合理對待,把心一橫,scan吓其他有咩可傾計又好食既餐廳,終於嚟左呢間。入到嚟,唔多人,似新開,9成係韓國人店員。餐牌的是新派韓式料理,係韓風再西餐既fusion,賣相亦合引,價錢又合理,一於入去坐。墨魚汁炒粉絲 ,有5款石鍋飯成日有的伴菜,菠菜,芽菜,紅蘿蔔絲,冬菇絲,最驚喜有蝦,店員提示要伴勻墨魚汁粉絲食,一伴就覺得好香,特別陣陣麻油味,味道都好好,真係韓方面,同西餐既好夾配合。 芝士薯仔pizza, 薯仔絲幼到銀絲米粉咁,好脆口,芝士又好香。最特別既係加蜜糖食,好似潮州雙面黃加糖,原來好好既組合,蜜糖又唔太甜,剛好吊起個味。推介~整體都好食,服務又唔錯,真心推介~

入到嚟,唔多人,似新開,9成係韓國人店員。

墨魚汁炒粉絲

芝士薯仔pizza

整體都好食,服務又唔錯,真心推介~
墨魚汁炒粉絲
芝士薯仔pizza
厚福街呢度真係好多食店唔知係咪競爭好大所以呢度lunch set大件又夾抵食無啦啦好想食韓國野所以黎左呢間韓半島大約1點左右黎到 都無咩人 兩個人都可以坐sofa位 好梳乎嗌左兩份lunch set 一個係韓式煎牛扒($108)牛扒有d略嫌太生 咬落去會有d太韌 不過醃得好香口 好有肉汁 都幾好味另外一個係韓式海鮮蓋飯 ($83)海鮮料好多 完全唔hea 有青口有蜆有蝦等等等蝦好爽口 d肉唔會係梅左入面仲有埋d醃菜 一齊食唔會好單調汁又好夠多 好好送飯兩款主食都配7小碟有沙律醬係芝麻醬 好少醬 同埋菜唔算好新鮮有炸雞 炸雞個sauce係酸甜醬 好大舊不過個皮唔脆有牛骨湯好香好清 好好味有兩塊豬肉脂同肉分佈好平均 不過略嫌太肥膩有醃青瓜同蝦同樣地蝦好爽口好甜 呢碟好味有炸魚仔 好香口 炸得好脆 我送埋飯食仲有水果都幾冰凍 不過橙好酸成個lunch set係好多好抵食 不過d配菜仔質素唔太高 反而主菜唔錯
厚福街呢度真係好多食店
唔知係咪競爭好大
所以呢度lunch set大件又夾抵食

無啦啦好想食韓國野
所以黎左呢間韓半島

嗌左兩份lunch set 一個係

韓式煎牛扒($108)
牛扒有d略嫌太生 咬落去會有d太韌

不過醃得好香口 好有肉汁 都幾好味

另外一個係
韓式海鮮蓋飯 ($83)
海鮮料好多 完全唔hea 有青口有蜆有蝦等等等

成個lunch set係好多好抵食
不過d配菜仔質素唔太高

反而主菜唔錯
2017-05-29 169 浏览
黎韓半島食第二次了,我叫既餐係炸雞配蛋黃醬飯。呢間店坐得幾舒服,人流一般,口味見仁見智,可惜唔可以用非常好食形容。食物賣相幾好,除左有飯,又有搭惹味配菜同有生果。可惜係雞肉唔夠滑,還可以啦。不過我覺得其實食落係無韓國食物既味道,特別係佢既配菜好似中式,的確係新派既配搭味道。不過個湯個味唔知點,似魚湯但好淡。

食物賣相幾好,除左有飯,又有搭惹味配菜同有生果。

2017-05-29 205 浏览
星期五晚原本去厚福街另一間,訂枱話已full,就嘗試到那餐廳walk-in,結果岀𨋢多人到企都無位企。突然諗起樓下韓籍大叔勁宣傳自己餐廳,就落1/F睇吓,結果全餐廳坐得三分一,猶豫但唔想周圍走嘅前提下,一試這間韓菜。環境的確舒服, 擺位沒有同座其他餐廳嘅壓迫感,再加上顧客唔爆,係H8難得一見。服務就中規中矩,唔算特別好。食物就:香炒葉香蒜蝦配沙律菜 - 普普通通沙律菜,蝦仔算爽,份量少! 炸紫菜飯卷 - $88兩條炸飯卷,唔抵但都幾好味!松露醬油海鮮意粉配芝麻香草醬 - 都幾香幾好味,但頗油,又係份量少!香辣泡菜雞丁玉米餅 - $128得三塊,少辣泡菜夾簿餅,好味嘅但一樣又貴又少!韓式燉牛肋骨配土豆什菇 - 牛肋骨入味,但都係嗰句"份量少又貴"!甜辣年糕配魚串 - 沒有特別,一樣份量少!每款菜式都好似藝術品呈現,整體食物質素係唔錯,但「份量少」三字每款菜式都會岀現。以這個價錢與這個份量,若果抱食fine dining心態可能會接受,但我就真係只此一試,就因為完全無再光顧嘅意欲,真係無法給上「笑臉」!

達句伐的觀燈祝祭

炸紫菜飯卷 - $88兩條炸飯卷,唔抵但都幾好味!
連理枝的因緣

當大海分裂

棚稻田中熟透的稻子

陽光與搜勝臺竊竊私語

甜辣年糕配魚串 - 沒有特別,一樣份量少!
三光寺的燃燈節

2017-05-19
2017-05-22 121 浏览
四人行,什麼都不用想,就點個四人套餐!$888六款食物,豬牛魚意粉湯也有。沙律沒有什麼特別,另上的秘製沙律醬,味道開胃,酸酸甜甜。意粉好乾身,水準好一般。梅花肉呢個非常驚喜,好好食!豬肉入口,醬汁有少少似叉燒味,肉好嫩,朋友們都話好食!牛扒都唔錯,幾大塊,不會太多肥膏,脂肪分佈平均。肉質都幾嫩,牛肉香味幾濃郁,油脂味也香。。三文魚外皮煎得脆口,肉質正常不會嚡,但也不算太嫩。米酒貝殻湯 酒味非常濃,蜆都多,細細粒。
四人行,什麼都不用想,就點個四人套餐!

$888六款食物,豬牛魚意粉湯也有。

沙律沒有什麼特別,另上的秘製沙律醬,味道開胃,酸酸甜甜。

意粉好乾身,水準好一般。

梅花肉

三文魚外皮煎得脆口,肉質正常不會嚡,但也不算太嫩。

米酒貝殻湯 酒味非常濃,蜆都多,細細粒。
2017-05-14 170 浏览
Ordered a four person dinner set. Above average taste, the steak was surprisingly well done for trendy fusion restaurants these days. Pasta was also very notable, creamy but not slick. Salad and appetizer was okay, mains are generally better. One other main reason for this review is service. We were casually commenting that the scallop was very salty, some waiter picked it up and the chef came out and offered a remake. WOOT! Seldom experience such good service these days.
2017-05-10 188 浏览
今天到尖沙咀,想吃一頓豐富而又輕盈的午餐,被這家新派韓菜吸引了。一時多到達,過了午餐的高峰時段,客人不是太多。店員都是韓國oopa , 說韓語也會說廣東話。午市套餐賣相吸引,我選了$68 韓式石鍋拌飯另加錢有多款飲料提供,我選了玫瑰果茶。帶淡淡玫瑰花味,不錯的喝。看見這麼多種類的食物令人心情大好一般韓店都是給海帶湯,這裡是牛骨湯呢,奶白的暖暖的,拌飯吃會很捧。鹵肉和炸冬菇最好吃,炸魚乾拌在飯中一起吃帶出不同口感拌飯不是太滿,所以幾乎半鍋都是飯焦,個人很喜歡呢!很想下次再來試試其他款式離開時oppa還用韓語躹躬說謝謝呢!

午市套餐賣相吸引,我選了$68 韓式石鍋拌飯

另加錢有多款飲料提供,我選了玫瑰果茶。

帶淡淡玫瑰花味,不錯的喝。

看見這麼多種類的食物令人心情大好

鹵肉和炸冬菇最好吃,炸魚乾拌在飯中一起吃帶出不同口感

拌飯不是太滿,所以幾乎半鍋都是飯焦,
個人很喜歡呢!

很想下次再來試試其他款式
離開時oppa還用韓語躹躬說謝謝呢!
2017-05-04 3306 浏览
黎到尖沙咀食飯永遠花多眼亂, 走到H8樓下, 正在唸有乜好食既時候,有個操唔咸唔淡廣東話的男人 (以下簡稱泡菜男)走過來sell menu , 原來是韓國菜! 泡菜男話佢地新開張,D 野好好食, 見泡菜男sell 得咁落力, 我地又唸唔到食乜, 就一於上去試下廳位於1 樓, 直接行上去就可以, 唔洗排果條長長既人龍坐低拎起餐牌睇下, 發現入便D菜名全部都好有創意, 睇完都唔知食乜 , 好彩每道菜都有簡介~先點左個陽光與搜勝臺竊竊私語(HK$148)這道菜係牛肋骨個肉醃得夠入味, 是偏甜的韓式醬汁, 我個人幾中意甜甜的汁,肉好淋滑美中不足的是索價連加一要成$160的牛肋骨只係一小塊...一個人食都唔會飽一起玩樂於農樂 - 就是人蔘雞湯湯用茶壺盛載, 上菜時先倒入大碗中入便真係有人蔘, 有蔘味但湯唔夠熱 , 大約4 小碗份量仲有一份我們家鄉的環形天橋 - 泡菜五花腩薯仔煎餅 這個是3 個菜中最出色的一個! 上菜時熱辣辣食真係無得頂, 微辣的泡菜配上帶油花的五花腩味道很好! 而且煎餅好香脆, 份量適中, 可分到6 件整體好食, 食物款式幾多幾特別, 只係份量真係偏細...性價比不算太高

廳位於1 樓, 直接行上去就可以, 唔洗排果條長長既人龍

, 好彩每道菜都有簡介~

先點左個陽光與搜勝臺竊竊私語(HK$148)
這道菜係牛肋骨

一起玩樂於農樂 - 就是人蔘雞湯
湯用茶壺盛載, 上菜時先倒入大碗中

入便真係有人蔘, 有蔘味但湯唔夠熱
 , 大約4 小碗份量

仲有一份我們家鄉的環形天橋 - 泡菜五花腩薯仔煎餅
而且煎餅好香脆, 份量適中, 可分到6 件
我們家鄉的環形天橋

整體好食
我們家鄉的環形天橋
2017-04-27 247 浏览
尖沙咀H8向來食肆繁多,競爭激烈,但對於食客來說,卻是一道尋食的好去處,不論是吃主食,甜品,都能有所選擇,而且質素都還不錯。近來迷上了這裡的韓半島餐廳,這間主打的是新派韓菜,名字起得很用心,不過對於我來講,最重要的還是這裡的環境實在幽靜,和朋友一起來吃飯談天格外愜意,看著窗外的熙來攘往,有幾分閑散之感這次吃了五花腩肉忌廉意粉,朋友則吃了手作牛肉飯團。這兩道菜的名字都格外華麗,也很長,所以我也不太記得。飲品則點了西柚汔水及漢拏峰汔水,後者是一種韓國獨有的橙柑,比較不常吃到,所以每次來都習慣點一杯。甜品就點了一法蒙布朗栗子蛋糕,兩個人一起吃。 飯團前幾次來已經吃過,餐牌圖片上看起來很小,事實上份量還是不少的,味道挺香。這次食的是五花腩肉意粉,腩肉切得薄薄的,嚼起來很香口,意粉很有彈性,特別之處在於醬汁,除了有忌廉之外,還有點韓國大醬的味道,口感很creamy ,不錯吃。汔水方面不多說了,我自己偏愛漢拏峰的味道,所以會有加分。最後的甜品總是很關鍵,因為這是對餐廳的最後一個印象。栗子蓉柔軟而香,味道不過不失,不過配合著雪葩來吃則好吃了不只一個檔次。總感覺韓半島玩菜式之間的配搭很棒,很多食物單單

汔水方面不多說了,我自己偏愛漢拏峰的味道,所以會有加分。

最後的甜品總是很關鍵,因為這是對餐廳的最後一個印象。栗子蓉柔軟而香,味道不過不失,不過配合著雪葩來吃則好吃了不只一個檔次。總感覺韓半島玩菜式之間的配搭很棒,很多食物單單食未必出彩,但配合來吃則甚是不錯。也是一種心思吧
2017-04-09
2017-04-26 373 浏览
吃過這間fusion 餐廳多次,從來無失望,所以寫評推薦一下。價錢合理,而且環境舒服,食物行創意精緻路線,有西餐特色又不失韓國味道,令人嘗心悦目,最適合幾個女孩子來談天和享受美味。 ::::Lunch :::: 通常是一Set 上,main course 有好多choice , 由HK$5x- HK$1xx, 都好值,因為好多款小吃,個主菜都好好味。:::: dinner ::::比午餐更有特色和創意,而且有考究食物的擺放!我個次去吃,吃滿HK$500 還送了個牛扒,非常超值。好值得try !!!

::::Lunch ::::
:::: dinner ::::
好值得try !!!