2018-02-14 378 浏览
[ #蛋控 注意‼️| 大排擋風味滑蛋🐣]••有個QQ約我去食野,我提議坐大排擋食滑蛋飯👨🏻佢竟然好興奮叫好😆去到發現原來開左一間係舖頭🤔我地兩個麻甩仔好堅持要搵坐巷仔街邊個間😾 原來對面街就係,(*當日只有8℃❄️)我地寧願食西北風都要食風味💪🏻-🔹滑蛋蝦仁飯($60)⭐️6.5/10之前食過覺得好好味,所以都幾高期望🙈今次食就有點失望...雖然蛋唔算好滑,但蝦仁幾爽口🦐加上甜豉油同葱花,令成個飯香好多,隔離個個係咁話啲葱好正😆最扣分係個飯太乾太硬,但你都可以話佢粒粒分明既🤷🏻‍♀️-🔺滑蛋飯,我會推介返#旺記 💁🏻‍♀️蛋滑之外,重點係佢既甜豉油係世界級💯豉油撈飯我都肯制😋---更多食評ig: hungrykays 💁🏻‍♀️
[ #蛋控 注意‼️| 大排擋風味滑蛋🐣]

🔹滑蛋蝦仁飯($60)⭐️6.5/10
更多食評ig: hungrykays 💁🏻‍♀️
2018-01-02 560 浏览
滑蛋xx飯真係一世人食過上百碟,順興點解出名呢樣,就係因為佢既滑蛋唔係水泡泡加少少蛋絲嗰進,係實打實幾隻蛋一碟既炒蛋飯,類似係澳牛俾你食嗰種炒蛋。你可以揀既配料有好多,吉豬,叉燒,牛柳等等,不過叉燒真係最Match。上菜既時候蛋仲有少量蛋汁喺表面流動,底完全冇焦糊或者熟透既跡象,師傅工多藝熟,火候真係岩岩好。豉油係另上既,食落唔咸但唔算有味,落少量即可,飯底係正常茶餐廳出品,肉都四平八穩,贏既真係個蛋,你見天寒地凍得塊帆布遮頂既大排檔格局,都人多到要排隊等入座就知唔野少。

滑蛋吉豬飯
滑蛋吉豬飯
  • 滑蛋叉燒飯
好味其實好簡單,只要有令你吃後有「嘩」一聲的,我會定義它是好味的。好味的東西未必一定貴,我唔會因爲一盒成千上萬的魚子醬感動,但我會因食了一粒彈牙兼加左辣椒油的魚肉燒賣而快樂,當然貴的都有令人感動的美味,例如新鮮而鮮甜甘香的海膽、爽彈的龍蝦、高級的風乾火腿等等,但廉宜的也有平民的美味,大家早餐時食個滑溜的炒蛋,脆而不硬的多士,都令人有個Happy Good Morning而我其中一樣最愛的ComfortFood就是叉蛋飯,唔會難食,但好食起來必定會令人嘩然感動!我眼中好味的不是注重菜式的種類,而是食物的整體,每個細節都有被留意的才會是美味的食品。好似樓上提及的叉蛋飯,唔係叉燒要半肥瘦,蛋夠滑就一定係好味,仲要有飯粒同豉油的配合,先可以令一碗滑蛋叉燒飯變得黯然,而順興就有最令我「嘩」一聲的滑蛋叉燒飯一碟滑蛋叉燒飯,遍地都是,有些更稱用上了日本雞蛋,北海道3.6牛奶炒蛋⋯⋯,唔係唔好味,但都只是做到滑同蛋香濃郁的效果,咁仲可以點呢?順興卻用的是混合雞蛋(北京加美國),仍然蛋滑有蛋香,瘦叉燒沒肥但沒渣,實在的口感配合滑溜的蛋,口感層次更高,比起用上肥叉,免除了過分油膩的問題。而我最喜歡的是順興

而我最喜歡的是順興的自家製醬油,不是齋咸味,味道有油香(應該加左豬油),帶微甜,令人胃口大開,它添上了蔥花,更添香味,伴飯一流!
見到佈滿飯上的滑蛋叉燒,啖啖蛋滑夾著實在的叉燒,加上海量甜美的蔥花醬油,那怎不令你啖啖都「嘩」一聲呢?
2017-12-23 363 浏览
今日專程由香港仔行到大坑再嘗令人念念不忘的滑蛋义燒飯 因為未到12點, 所以唔駛排隊滑蛋包住美味嘅义燒, 將整碟飯厚厚地蓋住, 好豐富重點係佢哋秘製嘅豉油, 裏面放咗葱頭, 夠晒香但唔太甜, 味道啱啱好, 非常滿意果然保持水準今次個驚喜點竟然係呢個滑蛋菠蘿油賣相已令人垂涎欲滴!脆脆菠蘿油加埋厚厚嘅滑蛋!香噴噴, 香脆好味
今日專程由香港仔行到大坑再嘗令人念念不忘的滑蛋义燒飯
因為未到12點, 所以唔駛排隊

滑蛋包住美味嘅义燒, 將整碟飯厚厚地蓋住, 好豐富
果然保持水準

今次個驚喜點竟然係呢個滑蛋菠蘿油

2017-12-23
  • 滑蛋菠蘿油
  • 滑蛋叉燒飯
秘製豬排滑蛋飯(HKD55 連飲品)其實原來順興唔難搵不過真係要落足眼力先可以搵到佢-三點幾黎到 佢話無曬叉燒唯有叫豬排吧😞男友黎到想叫多個滑蛋菠蘿油點知都係無曬😭下次要食一定要早-兩下子手勢就上菜 真係好有效率🤣同旺記唔同嘅係呢度嘅醬油係另外上嘅😳食客可以按自己心意調整鹹度 -滑蛋煮得剛好上菜可以見到蛋液係上面🤤都見到d油係蛋邊廊廊下話你知其實炒滑蛋除左夠鑊氣之外...都要落好多油😅-豬扒份量好多甚至多過滑蛋所謂秘製🤔應該就係炸豬排其實我覺得都幾乾下食到一半我已經將佢地減曬比隔離嗰個😂-飯黎講佢地真係煮到一粒粒咁嘅效果不過份量都係少一個男人可能會食唔飽-奶茶方面d茶有少少苦"gib"唔知係咪因為茶有浸過下下次一定要早d黎食叉燒飯🤥
秘製豬排滑蛋飯(HKD55 連飲品)
其實原來順興唔難搵

食到一半我已經將佢地減曬比隔離嗰個😂
飯黎講佢地真係煮到一粒粒咁嘅效果
不過份量都係少
一個男人可能會食唔飽
奶茶方面d茶有少少苦"gib"
唔知係咪因為茶有浸過下
下次一定要早d黎食叉燒飯🤥
2017-08-27 559 浏览
當我和家人扛著行李從地鐵天后站走10多鐘的路到順興,此時因為店內人數滿了,我們在外面等候空位,過程中卻被出來倒廚餘的店員說了一句,“ 你們的行李箱不能拿進來…… ”試問,這樣不就是趕人走的意思?!在香港的最後一頓飯,遊玩的心情大受影響,便拉著行李走了

試問,這樣不就是趕人走的意思?!

在香港的最後一頓飯,遊玩的心情大受影響,便拉著行李走了
2017-08-15 854 浏览
提早半個鐘到公司就為了不遠千里去一試滑蛋菠蘿油的味道,早早的時間店裡已經坐滿了人,其實招牌車仔檔都非常想嘗試,但係只能怪胃口有限。等左10分鐘,畢竟是現場製作,都要時間。我估如果係堂食味道應該更加好!返到office先打開外賣盒,雖然有些變形但是味道毫無影響,被從來沒有見過的厚滑蛋震驚!加上滿滿黃油的麵包底,酥脆菠蘿包蓋,真是幸福滿滿,也是熱量滿滿非常夠飽是真,滑蛋果然名不虛傳!還想吃三寶滑蛋飯!
非常夠飽是真,滑蛋果然名不虛傳!還想吃三寶滑蛋飯!
滑蛋菠蘿油
滑蛋!
2017-08-15
$22 (早餐)
滑蛋菠蘿油
滑蛋!
2017-05-04 786 浏览
趁著好天氣,而且難得放半天假,加上初夏的氣温還不是很高,專程到大坑嘆港式下午茶。真的很高興香港還有此類大排檔,更高興的是,這並不是變了種的大排檔,還是供應傳統的絲襪奶茶、油占多、蛋牛治等港式大排檔食物。坐在街邊,別有一番風味。除了公仔麵、多士、三文治之外,還有多種港式食品。此店出名的滑蛋义燒飯已成為招牌食品之一,而車仔麵類也很受歡迎。店員友善,下次有機會我打算與外國來的朋友一起來,定能讓他們體驗港式飲食文化。
2017-04-28
2017-02-27 1218 浏览
必食招牌滑蛋叉燒飯($48)枱枱都有人食 所以都要等成二十分鐘離遠已經聞到好香 蛋大到蓋得住個飯材料好多 唔會大大碟得幾舊叉燒每碟都有另配鼓油 隨你喜歡落幾多蛋處於剛熟狀態 好滑溜🤤叉燒係半肥瘦剛好 燒得好香成碟份量十足 但我依然自己一個食晒😂順興係後巷有好多張枱坐到亂 啲姨姨會大嗌問啲飯係邊張枱食個招牌滑蛋豬扒飯($53)姨姨:「豬扒飯邊度?」我:「豬扒呢度!」全場:「。。。」講返個飯先 蛋味濃 又夠滑 火候控制同炒工好犀利😌豬扒煎得夠香口 邊邊微焦脆口餸料比飯多 吃得滿足👍🏻
必食招牌滑蛋叉燒飯($48)
枱枱都有人食 所以都要等成二十分鐘
成碟份量十足 但我依然自己一個食晒😂
滑蛋叉燒飯
順興係後巷有好多張枱
坐到亂 啲姨姨會大嗌問啲飯係邊張枱
食個招牌滑蛋豬扒飯($53)
姨姨:「豬扒飯邊度?」
我:「豬扒呢度!」
全場:「。。。」
講返個飯先 蛋味濃 又夠滑
2017-02-12
滑蛋叉燒飯
滑蛋豬扒飯
2017-02-19 2585 浏览
來大坑尋美食,可以好高貴,也可以好平民,當然也可以找到不少好有 gimmick 的小食店,基本上,每一間都有特色,每一間都有她的小故事。有一排沒有來大坑,新店同具特色的小店,看來是有小變化的,但幸運的,大坑的一眾馳名老店,沒有多大的變動,來大坑想尋老味道的話,暫不需要急著來。是日,因為同朋友約好左中央圖書館聽一個免費的講座,開 talk 之前,當然要醫好個肚仔先啦,我們沒有錢,最好就是去懷舊,於是,我選了其中的一間鐵皮檔《順興茶檔》。 《順興》有這一間茶檔,在茶檔的正對面,也有一間《順興》的茶餐廳。兩店,是分開經營的,但食物的出品,就是一起製作的。好似我們要的車仔麵同飯,就由茶餐廳那邊負責製作,多士麵包同飲品,就由鐵皮檔這一邊製作。 付款時,對著沖茶師傅拍下一照,近距離感受一下絲襪奶茶的香味同烤麵包的香味,非常之窩心。 說食物,同行朋友點了車仔麵,他點了4個餸。豬皮爽,牛肉滑,土魷也是很爽口,再配合埋帶甜味的腩汁湯底,是很美味的。之不過,車仔麵沒有套餐,朋友的這一碗車仔麵加埋野飲食50蚊,仲貴過我碟飯。今時今日,再不是沒有錢才吃車仔麵啊。 《順興茶檔》的另一個招牌,就是叉燒滑蛋飯。叉燒

《順興茶檔》的另一個招牌,就是叉燒滑蛋飯。叉燒同蛋牌完美地結合在一起,在外同內,都美妙地流著可愛的半熟蛋漿,非常之香甜。再者,叉燒雖沒有多少的肥肉,但入口是腍的,而且帶有蜜味,加埋甜豉油,這味道,是絕對可以吸引人回頭再來,百吃不厭的。

最後要說的就是奶茶。不過,他們用紙杯上實在令人不太開心。但說味道,就是濃香滑俱全的,是一杯好的奶茶。不過,相對起來,食物比奶茶更吸引。

老味道,而且保持到好味道,更是一個令人食到返尋味的味道。可以說,這是香港飲食界的一個寶。對我來說,若不是不就腳,這絕對是我會常去的食店之一。
2016-12-25 818 浏览
換過新手機才發現原來自己的過去一直沒有過去,不知不覺這一切一直靜靜地放進一個密不透風的山洞裏,一直在逃避一直在避開,朋友說要放過別人亦要放過自己,說要做一個大動作把所有資料刪除,可惜很快就知道事情根本就不是這樣簡單,一個熟悉的電話號碼又再響起來。今天又再相約於大坑老地方,看見滄桑的他心裏不是味兒,我故作冷靜地望著他預先為我點的凍朱古力奶和滑蛋豬扒飯。細心的他仍然記得我愛喝的凍朱古力要少冰,慶幸的是這杯凍朱古力味道依舊香滑依舊美味依舊可口,每次我喝一杯也不夠喝,但喝兩杯又太多,他總會叫第二杯和我一人一半。至於滑蛋豬扒飯依舊好吃,豬扒煎得很香口,肉質鬆軟葉制入味,廚師又夠細心切開豬扒一條條上,滑嫰的蛋有蛋汁滲出但又不會太生,蛋鋪滿整碟完全看不到底下的飯,配合蔥花再淋上秘製甜豉油,美味可口。多年前只是一間大排檔,今年來到這裏已經擴充營業,新舗在鐵皮屋的對面名叫順興茶餐廳,一邊負責準備飲品,一邊負責煮食,人們在不斷進步,你呢?

2016-10-01 1198 浏览
奔着驰名的滑蛋饭来,选的是三宝饭,一次性吃到虾仁叉烧牛肉三种食物,牛肉一般,虾仁表现中规中矩,叉烧与滑蛋搭配很好,以后点滑蛋叉烧饭就可以了,跟餐奶茶茶味不是很浓,一般大排档的水准。惊喜的是五香牛腩饭里的萝卜,没吃过如此清甜的萝卜,强力推荐。
滑蛋三宝饭
牛腩饭
滑蛋三宝饭
牛腩饭
  • 萝卜
2016-09-04 952 浏览
3個人叫左個滑蛋蝦仁飯、滑蛋叉燒飯同車仔面~講真,咁多好評都有啲期待,上到黎賣相唔錯,大大碟~但個人覺得味道未去到值得排隊既地步~因為味道真係好普通~重點係服務態度一般,特別係個粉紅色女侍應,唔太習慣呢種'豪爽',一開始對住我地好大聲咁'㗩㗩㗩',之後又突然溫柔返~最後埋單,但走左之後先發現多收左我地10蚊可能係服務費
3個人叫左個滑蛋蝦仁飯、滑蛋叉燒飯同車仔面~

講真,咁多好評都有啲期待,上到黎賣相唔錯,大大碟~

但個人覺得味道未去到值得排隊既地步~
因為味道真係好普通~

最後埋單,但走左之後先發現多收左我地10蚊
可能係服務費
2016-09-04
2016-07-12 1070 浏览
順興茶檔好近順興茶餐廳, 搵到去街尾先知行錯路~ 大家都小心啦滑蛋係豬仔我或者係好多人既favour , 之前睇左好多食評都讚佢好食, 蛋夠滑, 豬仔今日就黎試下啦黎到大約13:30, 唔多人都唔駛排隊, 好快咁搵到位仲叫左個三寶滑蛋~ 雞蛋煮得岩岩好, 夠滑叉燒, 牛肉同蝦都只係點綴~ 主角的蛋真係幫到唔少手佢地個豉油應該自己調配的, 每個飯都跟個細細既甜豉油汁, 份外珍貴加在滑蛋飯上, 支係好好味呀幾樣可惜的都係環境啦!熱辣辣的情況下,係街頭食個飯, 真係唔係人人頂得順好彩豬仔我為食底之餘又唔怕熱對我絕對無問題的~ 而且咁食先有風味架嘛另一樣可惜既係個滑蛋唔夠厚身, 食到咁上下, 就覺得個滑蛋唔夠多, 變到個飯好dry , 成為左個甜豉油碟頭飯~~~行過朋友可以試下呀

雞蛋煮得岩岩好, 夠滑
叉燒, 牛肉同蝦都只係點綴~ 主角的蛋真係幫到唔少手

加在滑蛋飯上, 支係好好味呀

好彩豬仔我為食底之餘又唔怕熱
對我絕對無問題的~ 而且咁食先有風味架嘛

行過朋友可以試下呀
三寶滑蛋飯
2016-07-12
2016-06-18 893 浏览
聽說大坑有一個舊式茶鐺,所以趁放假去咗尋找美食。來到順興,當然要試試招牌菜滑蛋蝦仁飯。蝦非常之肥美,粒粒都好大好圓,有鮮味肉質彈牙,蛋亦都很滑,蛋味好香又有蛋汁。個飯嘅豉油係精髓,出面一定食唔到。不會太鹹或太甜,味道配上飯可以講係一百分。不過價錢不便宜喔