2021-08-03 1037 浏览
太子頤東酒家, 前身是鳳城。原來都幾好,早茶也不十分貴。可以作爲定點的飲茶餐廳。唔駛四圍揾。看見有人在吃,才知道這裡有: 雞球大包!現在比較罕見。這裡也是米芝蓮的推荐餐廳。
2021-07-31
早餐
2021-08-01 870 浏览
呢間酒樓位置方便,地鐵站出口行兩三分鐘已經到,(在聯合商場對面)星期日特別多人,大家要預早少少時間等位,今日我一個人搭枱等大概三十分鐘🥲我點了蝦多士,一客有六件,最少可以叫四件,蝦肉爽口,多士又脆,好食😀蝦餃$21二件,大大粒,真材實料,大件兼抵食😀牛柏葉👍🏻鮮蝦韮菜角,又係超大件,餡料十足,抵食大家可以用八達通付款
大家可以用八達通付款
2021-08-01
午餐
2021-07-29 714 浏览
今天下午需要到李寶春診所打寶血針關係💉見太肚餓,所以去了頤東酒家 Eton Restaurant食早午餐Brunch ☕️🍛因為今天早上我冇食早餐,下午也未吃午餐,所以太肚餓關係😅所以我自己一個人點了七樣點心來吃😋解決自己嘅肚餓😅我點了 : 瑤柱灌湯餃北菇棉花雞山竹牛肉球黑椒豬爽肚蝦餃皇燒賣皇酥炸魷魚鬚食得好滿足😋全部也完成晒✌🏿價錢合理,味道也不錯。下次我會約埋多幾個朋友,可能會試一試食晚餐如何❓
我點了 :
蝦餃皇
燒賣皇
酥炸魷魚鬚

食得好滿足😋全部也完成晒✌🏿
價錢合理,味道也不錯。
下次我會約埋多幾個朋友,可能會試一試食晚餐如何❓
下午茶
2021-04-15 1772 浏览
以前每逢過時過節都會訂枱與家人聚餐,自從鳳城結業轉手後,因種種原因都未有到過,前兩天早上11點左右經過有見疫情稍稍減退,便上去一試,果然真是食評所寫點心大大粒,味道也不錯。 座位唔算太迫有窗邊二人枱也有廳中四人枱,整個過程中感覺如果你是熟客一定有熱情的款待,如果你是生客就會冷漠一點,可能這是正常的。 一推開門部長叔叔會立即請你量體溫嘟二維碼或者寫便條, 當人太多時也會有走漏眼, 不過我覺得這不是酒樓的責任,是一些明知故犯的客人才會做的。 四寶雞札芋頭夠粉,魚肚香滑爽,雞肉夠滑。薑米雞包仔濃厚懷舊風味,食到兒時嘅味道。鮮蝦韭菜角超大隻,韭菜味濃蝦肉餡料飽滿超抵。懷舊鵪鶉蛋燒賣也是兒時最愛,但感覺份量有點過大粒。淡水蝦餃一籠兩隻,都係超大隻,愛吃蝦餃人士必試,但今次有點蒸過火,蝦餃皮有點溶爛,但味道也非常好吃。最後一款點心就是山竹牛肉有少少失望,因為魚肉比牛肉多食出有點腥味,拍照時沒有留意被熱辣辣蒸氣蒸檬了照片。最後有點失望就是這店很奇怪沒有蒸腸粉,可能工序繁複期望下次來的時候可以品嚐到。但最希望也是疫情快

四寶雞札芋頭夠粉,魚肚香滑爽,雞肉夠滑。
薑米雞包仔濃厚懷舊風味,食到兒時嘅味道。
鮮蝦韭菜角超大隻,韭菜味濃蝦肉餡料飽滿超抵。
懷舊鵪鶉蛋燒賣也是兒時最愛,但感覺份量有點過大粒
,拍照時沒有留意被熱辣辣蒸氣蒸檬了照片。
但最希望也是疫情快點消退可以再約家人到此店品嚐晚餐小菜和
最愛的布甸。

2021-04-14
  • 淡水蝦餃
  • 四寶雞札
2021-04-11 1427 浏览
應同行老人家要求,話要去舊鳳城飲茶,聽講唔錯,所以一行5人就去左試食。時間:下午茶時段。大概13:45搵飛,可能假期關係,都幾多人,但都唔算等得耐14:15入得。食物:蝦餃、燒賣、牛柏葉、牛肉球、鴨腳札、雞札、叉燒飽、黑色流沙包、菊花卷、春卷、鳳爪。第一次見大過雞蛋咁大粒點心,不過冇影相,大家自己去睇“相片”,我估點都有人影掛😹咁大粒真係食兩粒都飽。最好食係牛柏葉,係出面2倍以上份量,而且有莞茜香味,好正!不過個菊花卷係有啲伏,馬拉卷的外型,但好實淨,冇咩味,冇咩真係唔好試。環境:一般舊式茶樓啦,都係咁。服務:正正常常。價錢:食得好飽,每人$106。

環境:一般舊式茶樓啦,都係咁。

服務:正正常常。

價錢:食得好飽,每人$106。

2021-04-10
  • 牛柏葉
2021-03-23 3611 浏览
相信大家對以前有一間酒樓叫"鳳城酒家"都不會陌生. 當鳳城老闆易手後, 由一班老夥記合資經營, 更改名為"頤東酒家". 酒樓位置交通便利, 跟之前一樣分兩層, 維持傳統裝修. 我們除預訂了一些傳統懷舊菜, 還即席叫了一些點心品嚐, 大家先看看我們食了什麼點心👇上湯炸粉果, 這個懷舊點心不是每一間酒樓都會有, 真是可遇不可求😅 這個點心整得非常好, 有炸的外表而不油膩, 內皮煙韌有咬口, 內涵充滿蝦肉, 味道亦很好. 各種配合簡直是完美👍 這個點心是一碟四件, 當我食完一件後, 才醒起自己未影相😜香滑麻蓉包, 麻蓉包不是每一間酒樓都有, 而這個白白滑滑半球狀加一點紅的外表, 內裏有濃香&濕潤的麻蓉餡, 味道不會太甜😋叉燒酥, 有別一般長方形的叉燒酥, 頂有一粒 合桃. 酥皮鬆化, 內裡叉燒味道偏甜春蛋燒賣, 亦是懷舊點心之一, 味道普普通通, 不過不失馬拉糕, 一食便知即蒸點心, 大大嚿, 非常鬆軟潮州粉果, 一貫的潮州粉果材料, 味道普通蝦餃, 蝦餃size比其他酒樓明顯大, 四件蝦餃迫爆點心籠, 內藏爽口的蝦肉, 味道好食完點心, 直入懷舊菜之旅🥳 記得懷舊菜是需要預訂😅順德魚雲羹,

上湯炸粉果

香滑麻蓉包

叉燒酥

春蛋燒賣, 亦是懷舊點心之一, 味道普普通通, 不過不失
春蛋燒賣

馬拉糕, 一食便知即蒸點心, 大大嚿, 非常鬆軟
潮州粉果, 一貫的潮州粉果材料, 味道普通
馬拉糕, 潮州粉果&蝦餃

食完點心, 直入懷舊菜之旅🥳 記得懷舊菜是需要預訂😅
順德魚雲羹, 有三個不同分量size(例/中/大), 而這個是例牌, 可分成6個飯碗. 香濃魚湯底, 內有魚肉, 魚唇, 冬菇絲, 雲耳絲, 松子, 芫茜... 我相信愛吃魚與不愛吃魚的朋友食完應該都會稱讚, 真材實料, 完全沒有腥味. 這個真是必吃之選😋👍👍
順德魚雲羹

順德魚雲羹

鳳潤金錢雞, 基本上係分三層, 三層為一體, 每層分別係肥膏, 瘦肉&雞潤. 三層一口吃, 充滿酒香味肥膏, 雞潤, 蜜糖味瘦肉. 食後感令人回味, 不過亦有罪惡感🤭🤫 每人真的吃一件起兩件止
鳳肝金錢雞

釀鯪魚, 這個菜式煮法非常複雜. 鯪魚皮炸得非常鬆脆, 內釀魚肉, 味道好😋
釀鯪魚

釀鯪魚

桂花炒魚肚, 這個餸菜看似簡單, 用金華火腿絲, 瑤柱, 韭黃, 芽菜, 雞蛋, 魚肚. 味道非常豐富, 有金華火腿的鹹香, 瑤柱的鮮味, 爽口的韭黃芽菜, 濃香蛋味&有咬口的魚肚. 好味😋
桂花炒魚肚

蓮蓉西米焗布甸, 這個甜品的味道比較遜色. 顏色偏橙, 質感不是滑滑的, 似糕狀. 沒有蓮蓉味道. 這個甜品味道一般
蓮蓉西米焗布甸

整餐懷舊點心&餸菜, 非常有驚喜, 食得非常高興&好滿足. 服務員態度非常好. 下次會再次用餐😬😬
2021-03-23
午餐
  • 順德魚雲羹
2021-03-14 1356 浏览
前幾日,同老公去開旺角花墟買花,就諗住兩個人去飲下茶,決定光顧一些傳統老酒家,就去了太子這間酒家,兩個人叫左好多野食,叫咗牛肉球,蝦餃,蒸鳳爪,味道真係冇得輸,即叫即整!
在鳳城留下了不少回憶, 來到今天, 這裡變成頤東酒家, 其實, 一切變化不算大, 還是很傳統的格局, 以及令人懷念的點心.上湯炸粉果 $28: 8.5分, 剛剛炸起的, 相當熱辣辣, 炸得毫不油膩, 我喜歡淨吃, 當然, 蘸上湯後一樣沒有問題.春蛋蒸燒賣 $35: 8分, 鵪鶉蛋此物, 是小時候茶樓常見的, 現在要吃, 不容易了, 既然頤東這裡有供應, 怎能不吃. 燒賣是份量十足, 下了不少蝦肉, 質感爽彈, 加上面頭的鵪鶉蛋, 就是傳統的味道.瑤柱灌湯餃 $35: 7分, 只是湯浸餃的版本, 並不是真的做到瑤柱灌湯餃, 當然, 那個版本餃皮會比較厚, 這裡做的, 就勝在相當足料.古法馬拉糕 $28: 8.5分, 單看賣相, 就已經知道是古法的, 色澤對辦, 質感很鬆軟, 有氣孔, 愛吃馬拉糕的, 自會喜歡這裡的出品.香滑麻蓉包 $18: 8.5分, 有麻蓉包吃, 真好, 當然要來一客. 包身鬆軟, 麻蓉很甜美. 小時候愛的是蓮蓉包, 人大了, 愛上的反而是麻蓉包. 人生有時也會是如此, 不同時候, 愛上的人與事, 也會不同.合桃叉燒酥 $28: 8.5分, 是很有特色的合桃叉燒酥,

合桃叉燒酥 $28: 8.5分, 是很有特色的合桃叉燒酥, 酥皮很鬆酥, 叉燒餡味道香甜, 加上合桃同吃, 層次更為豐富.

叉燒飯 $48: 8分, 小晴晴想吃叉燒, 不吃得那麼豐富, 就來客叉燒飯吧, 是很有舊式酒家的風味, 肉質不會太實, 帶點焦香, 連著脂肪的部份更討喜.

蓮蓉西米焗布甸 $28: 8.5分, 在鳳城, 蓮蓉西米焗布甸是必吃的. 來到頤東, 依然沒有改變. 質感有點水汪洋的, 面頭的皮做不了脆身的效果, 蓮蓉就是相當香甜. 其實, 無論出來的水準是甚麼, 我還是很喜歡, 因為, 情意結, 就是這樣子.

時光不會停留, 這刻, 還能夠在頤東吃到麻蓉包, 馬拉糕, 以及蓮蓉西米焗布甸, 要珍惜.
2021-02-10 1598 浏览
依家創意點心、連鎖集團式點心食到溜,最近食過 食得出用心製作的點心就在這裡!頤東酒家,即舊底「鳳城酒家」假日同一家人去一盅兩件,來支持下本土老酒家吧!12點來,有部分熱門都賣哂(合桃叉燒酥、西米焗布甸) 點心紙款式不多,但一定可以滿足你!唔多介紹,睇相啦~😇😂炸雲吞:薑蔥牛柏葉: (爽 彈 入味)懷舊臘腸卷(有2件):古法紅棗糕: (味濃 煙韌 軟甜) 好味蝦餃皇(4粒): d蝦多到以為唔洗錢鵪鶉蛋燒賣(3粒): 例牌多蝦🤣雞球大包: 整過麵包嘅朋友仔就知,D包皮好明顯係手搓~椒鹽魷魚鬚: (粗過手指,粉漿有調味👍🏻)棉花雞: (雞無雪味 重點,真魚肚 not豬皮)4個人,埋單四百有找,籠籠大件有質素!推介唔係出面hea爆翻蒸又翻蒸,唔係出面陣陣雪氣味,唔係出面食表面得個樣。最後,讚一讚d伙記有禮貌,好笑容,招呼周到食完一籠收一籠,唔洗嗌破喉嚨~最後最後,好緊要:洗手間🚻好乾淨
依家創意點心、連鎖集團式點心食到溜,
最近食過 食得出用心製作的點心就在這裡!

頤東酒家,即舊底「鳳城酒家」
假日同一家人去一盅兩件,來支持下本土老酒家吧!

唔多介紹,睇相啦~😇😂

炸雲吞:

薑蔥牛柏葉: (爽 彈 入味)

懷舊臘腸卷(有2件):

古法紅棗糕: (味濃 煙韌 軟甜) 好味

蝦餃皇(4粒): d蝦多到以為唔洗錢

鵪鶉蛋燒賣(3粒): 例牌多蝦🤣

雞球大包:

整過麵包嘅朋友仔就知,
D包皮好明顯係手搓~

椒鹽魷魚鬚: (粗過手指,粉漿有調味👍🏻)

棉花雞: (雞無雪味 重點,真魚肚 not豬皮)

4個人,埋單四百有找,籠籠大件有質素!
推介

唔係出面hea爆翻蒸又翻蒸,
唔係出面陣陣雪氣味,
唔係出面食表面得個樣。

最後,讚一讚d伙記
有禮貌,好笑容,招呼周到
食完一籠收一籠,唔洗嗌破喉嚨~

最後最後,好緊要:
洗手間🚻好乾淨
2021-02-07
唔係朋友叫我去頤東食晏都唔知呢間係由前鳳城師傅喺原位重開。午餐竟然唔使等位,限聚令下兩人一枱坐得比以前舒服好多,可能因為客人少咗感覺員工啲 service 都好好。只係食咗幾樣嘢,覺得比之前鳳城更好食,但好似貴咗少少。
唔係朋友叫我去頤東食晏都唔知呢間係由前鳳城師傅喺原位重開。

羊腩煲
燒賣
羊腩煲
2020-11-01 2433 浏览
食物味道ok, 但從未試過咁差嘅服務,本來氣氛不錯,和家人一起吃點心聊天,怎料才吃完點心不久,當還在喝茶的時候,突然待應收拾我們的杯碟茶具,好愕然,茶還熱,杯我還在手上,怎麼這麼突然,待應一聲不響,直至我們告訴他我們還在喝茶喎,他才說一句 *有人訂了位* , 他之前從來沒告訴我們有人訂了我們的座位,也沒告訴我們幾點要還枱,而且我們見到其實有第二張空枱在後面,今次的午茶經驗,實在是我多年來最糟糕的一次,不會推薦此酒樓給朋友!
2020-11-01
2020-10-29 2013 浏览
嫦姐自小跟家人每天上茶樓飲茶,至今每天都離不開飲茶食點心。尤其傳統酒樓更是我的摯愛。昨天在旺角辦事食飯時間推遲了,就在附近解決,馬上想起這間由鳳城改組的酒樓。再次品嚐傳統的味道。生魚頭腩豆腐湯等的時間比較長,但真材實料,湯色奶白濃厚,傳統味道,值得一讚。荷芹炒生魚片荷蘭豆加中芹、雲耳、紅蘿蔔片、厚切薑片同炒,很傳統,生魚切片雙飛,魚皮很脆口,又一大讚!當然首要條件是你要喜歡食魚!我兩夫妻再加一隻超大足料糯米雞,這一餐有魚有肉有湯有飯又有菜,很滿足的一餐。值得再來!

生魚頭腩豆腐湯

荷芹炒生魚片

當然首要條件是你要喜歡食魚!
。值得再來!

2020-10-27
  • 糯米雞
  • 生魚二食
2020-09-21 2115 浏览
#早餐 分享 ~ 飲早茶第一次嚟這酒樓飲茶今早在太子9:30化妝工作完想去飲茶,去咗好多間酒樓都超多人 在太子兜兜轉轉揾酒樓,竟已經一個鐘真係累上加累,便放棄去飲茶改去西餐廳食早餐怎料無意經過這間酒樓,便上去試下有無位竟然不用等位,乾淨及坐位寬敞😊又冇人多擠迫的嘈雜嘅感覺😋😋好開心😆😆雞飯同豬骨粥來到時,只係小碗的size😌🤨但係雞好滑及粥料係好豐富的😋😋味道又啱我喜歡的,咁又唔同😁😁👍粉果皮好薄多料, 鹹水角係即叫即炸😋下次如果喺太子區飲茶我應該都會係去返呢間酒樓😄😄
#早餐 分享 ~ 飲早茶
第一次嚟這酒樓飲茶
今早在太子9:30化妝工作完
想去飲茶,去咗好多間酒樓都超多人
在太子兜兜轉轉揾酒樓,竟已經一個鐘
真係累上加累,便放棄去飲茶
改去西餐廳食早餐
怎料無意經過這間酒樓,便上去試下有無位
竟然不用等位,乾淨及坐位寬敞😊
又冇人多擠迫的嘈雜嘅感覺😋😋
好開心😆😆
雞飯同豬骨粥來到時,只係小碗的size😌🤨
但係雞好滑及粥料係好豐富的😋😋
味道又啱我喜歡的,咁又唔同😁😁👍
粉果皮好薄多料, 鹹水角係即叫即炸😋
下次如果喺太子區飲茶
我應該都會係去返呢間酒樓😄😄

2020-09-11 2270 浏览
#前鳳城#傳統粤菜#飲茶#頣東酒家早上因為陪爸媽去辦一些事就順便去飲早茶。媽媽說很久沒有去鳳城……但得知之前鳳城已經結業但在原址重開一家叫頣東酒家的酒樓, 聽說是原班底所以就跑去試一試!早上有早茶套餐就點了兩個……🎯蒸飯套餐選了鳳爪排骨飯…… 鳳爪 入味排骨軟嫩配以乾身的蒸飯,水準是良好的! 🎯菜乾粥的部分配以 大量薄脆是加分之選 🎯驚喜的是他的四寶雞扎,份量奇大,用料上乘! 是強力推介之選! 🎯雞包仔的包皮 做到鬆軟 又有口感, 沒有一陣風的感覺, 是傳統包點的手藝!亦值得推崇!🎯另一驚喜的是蛋黃豆沙角, 外脆內軟、豆沙味香濃是必食之選🎯特價的潮州粉果雖然平宜但用了十足、皮薄餡多, 亦可一試飲茶故之然茶是重要的一部分,他的普洱入口順滑,不是一般黑蚊蚊、冇味的普洱! 感受出他們對茶客的誠意!整體上, 感覺他比以前鳳城……坐位間隔變得舒適、沒有那種背對背壓迫感!是感覺比以前更好的地方! 聽說他的乳豬飯是皇牌產品……等下次午飯時間才來再試試吧!
#前鳳城
#傳統粤菜
#飲茶
#頣東酒家

早上有早茶套餐就點了兩個……
🎯菜乾粥的部分配以 大量薄脆是加分之選
🎯另一驚喜的是蛋黃豆沙角, 外脆內軟、豆沙味香濃是必食之選
🎯特價的潮州粉果雖然平宜但用了十足、皮薄餡多, 亦可一試

2020-09-11
$55 (早餐)
2020-07-03 1423 浏览
自太子鳳城酒家結業後,出來太子聚腳點少了一個,往常來飲茶,貪其仍有的人情味,好多食客和伙計都像家人,可閒話家常,我雖不是常來,眼看好多老食客,都是自己一人來,飲茶時與伙計或搭枱食客吹下水,傾幾句,又過一個早上。這酒家開業後,今天(2/7/2020)是第一次幫襯,點心菜式同前鳳城差不多,都是大大份。鮮蝦韮菜角,有四隻,餡料十分足,韮菜香味正及好脆口蒜蓉蒸鮮魷亦不錯,沒有發得鬆鬆感,實肉,且份量多,抵食再點了美味蒸鳳爪及潮州粉果,都不錯。
鮮蝦韮菜角,
有四隻,餡料十分足,韮菜香味正及好脆口

蒜蓉蒸鮮魷
亦不錯,沒有發得鬆鬆感,實肉,且份量多,抵食
蒜蓉蒸鮮魷

再點了美味蒸鳳爪及潮州粉果,都不錯。
美味蒸鳳爪

潮州蒸粉果