近排係銅鑼灣搵左間high class嘅中菜同友人食飯😍呢到嘅環境非常舒適,燈光柔和,而座位唔多嘅情況下,店員會更加照顧到每枱客人嘅需要🥰餐廳主打川菜,每道菜都係2-3人份量,中意食中菜嘅朋友仔可以帶埋另一半黎呢到浪漫一下😋.🐮慢煮牛肋排 $408呢個係小編嘅重點推介,用慢煮方式煮嘅牛肋排入口即溶🥹擺盤不錯而且廚房將牛肋排切得好平均,秘製醬汁淋上每一塊牛肉上面,juicy得黎又重牛味🙈.🐷蘇堤春曉東玻肉 $228聽到個名已經夠曬吸引,雖然小編平時出去食飯好少會嗌呢道菜式,但今次心血來潮想試下🤣又真係唔錯,唔會太肥之餘肉質亦都軟腍,加上紅燒汁嘅襯托,啖啖肉好滿足,值得一試👍🏻.💰人均消費:~$350.🍽味道: 4/5🏙環境: 4/5‍👨🏼‍🍳服務: 3/5💧衛生: 4/5💰價錢: 3/5
🐮慢煮牛肋排 $408
💰價錢: 3/5
  • 慢煮牛肋排
1K
2022-10-12 54 浏览
顏府御膳位於CUBUS,是我一有特別節慶就會來訪的中菜廳相當有高級食府的感覺,裝潢低調奢華,燈飾明亮不刺眼服務水平甚高,會主動為客人添茶,又不會騷擾客人的雅慶前菜蒜泥雲片白肉比想像中瘦,口感卻不鞋,只有爽脆的皮的部分口感不同,入口帶層次,蒜味醬油均勻,不俗尖椒皮蛋用上帶中度辛辣的尖椒,以提升味道為主,皮蛋的鐵銹味完全吃不到,入口微辛,帶點creamy的蛋漿,油而不膩鳳梨咕嚕肉配炸雲吞相當有趣的菜色,咕嚕肉的外皮幾乎沒有炸粉脆皮,口感卻是爽脆,用上肉排入口軟稔沒有筋,少見的咕嚕肉品質炸雲吞承載着咕嚕肉,加入山楂甜醬,酸甜不膩口砂鍋XO醬蝦乾肉碎芥蘭啫啫芥蘭的變調,大量的蝦乾肉碎帶XO醬的鮮濃味道,配上已去掉外皮的芥蘭,完全不會吃到菜渣!薑米瑤柱蛋白炒飯炸瑤柱加在簡單的蛋白炒飯上, 多了一叢味道跟口感,薑的香氣滲入到飯粒之中, 粒粒分明的炒飯加上蛋白,油香帶乾爽,而且分量相當大,不錯紫醉金迷基本上就是炸mochi,入口外脆內軟,加上大量的紫薯跟椰絲,少量煉奶,簡單而美味

顏府御膳位於CUBUS,是我一有特別節慶就會來訪的中菜廳

相當有高級食府的感覺,裝潢低調奢華,燈飾明亮不刺眼

服務水平甚高,會主動為客人添茶,又不會騷擾客人的雅慶

前菜

蒜泥雲片白肉

尖椒皮蛋

鳳梨咕嚕肉配炸雲吞

炸雲吞承載着咕嚕肉,加入山楂甜醬,酸甜不膩口

薑米瑤柱蛋白炒飯

紫醉金迷

最近吃太多川菜和燒烤了,這天跟好友來銅鑼灣這間位置比較偏的隱藏在一棟大廈裏的新派私房菜,不僅有港式飲茶點心,也有新派川菜,菜式新颖,口味絕佳👍餐廳环境古風主題,简约大气,還蠻適合公司聚餐還有家庭聚餐的!我和朋友俩個人就特別點了它們的新派點心試試✌️宫廷玉璽(3件)紫醉金迷(4件)阿拉斯加長腳蟹肉春卷藥膳小籠包(3件)XO酱炒腸粉釀焗鮮蟹蓋積木茄子🍆积木茄子这个竟然最讓我驚喜,第一次吃這樣的茄子🍆樣子看起來平平無奇,而且一度以為是豆腐乾,沒想到味道真的殺出重圍,外皮有點香脆的孜然味,內裡的茄子好嫩,真的忍不住一下就吃完了👍真的強推!焗酿鲜蟹盖很大隻的螃蟹🦀️口感又鮮又美味😋撈起來都可以看到蟹肉丝!夠誠意👍吃的好滿足👍藥膳小籠包(3件)每次飲茶我一定都會點小籠包,但是藥膳味的還是比較少見,一口咬開肉質鮮嫩😋宫廷御玺名字就好貴氣,又Q又糯的口感,上面還加了一点点金箔,很浓郁的红枣味道~

宫廷玉璽(3件)
紫醉金迷(4件)
阿拉斯加長腳蟹肉春卷
藥膳小籠包(3件)
XO酱炒腸粉
釀焗鮮蟹蓋
積木茄子🍆

积木茄子

焗酿鲜蟹盖

藥膳小籠包(3件)

宫廷御玺
2022-10-08 57 浏览
🇭🇰Hong KongAverage expense pp: HKD$400-500+📍Address: 顏府御膳, Causeway Bay今日黎到銅鑼灣食呢間精緻粵菜,首先有兩碟前菜,青瓜海蜇頭,入口非常清爽開胃。尖椒皮蛋,調味非常惹味,打開咗之後食其他菜式嘅胃口。主菜方面,香芒蝦球真係好好食,香芒汁包住大大粒蝦球,啖啖肉,好有滿足感!比較特別係,沙薑陳皮生煎雞,加陳皮真係第一次見,都幾新奇,但又幾夾~我嘅最愛,鵝肝醬和牛炒飯,睇相都見到粒粒分明,而且好足料,味道好好,啖啖都食到牛,份量都夠3-4個人食。最後嘅甜品紫醉金迷都幾驚豔,佢係啡糖糯米糍,一開始見到唔覺得有幾特別,但一咬落去竟然令人意外。佢個皮有炸過,所以成粒糯米糍係外脆內軟,口感一流✨
🇭🇰Hong Kong

📍Address: 顏府御膳, Causeway Bay

Came for its famous hot and sour fish soup and it's just like how everybody described - huge portion; fresh fish used; flavourful but not too salty. All the other food we ordered were scrumptious too! Not cheap - but everything here, from the food quality to ambience and service, are superb. So I'd say it's worth every penny spent.
  • 天府酸菜桂花魚
  • 鳳梨咕嚕肉伴炸雲吞
銅鑼灣高級中菜✨🦥被譽為最正宗四川口味、香港最好吃的酸菜魚。餐廳專注在傳統的菜式上加以創新,用最高級的精華食材。💪🏻製作酸菜魚所用到的香料全是由四川入貨,並加入由大廚秘製鹹酸菜等材料,更自創烹調手法,令到酸味、麻味、辣味、甜味、鹹味也有,層次更豐富!💕大廚每天也到街市親自挑選生猛桂花魚來製作酸菜魚,很有心!🫶🏻《天府酸菜桂花魚》$488/2人份量魚肉彈牙鮮嫩,香濃魚湯鮮甜美味,還帶有椒香味,令人齒頰留重,最後吃充滿香濃魚湯的土豆粉,正宗又美味!《三色素鵝》$148賣相相當精緻,顏色豐富,釀進去的蒿筍、紅蘿蔔及菇也鮮甜美味,必點!推薦!✨《蒜泥雲片白肉》$148淡淡的辣味,濃濃的蒜香,配著蘸汁,吃上去十分惹味,而白肉也切得很有技巧!👍🏻《羊肚耳珍菌濃湯浸時蔬》$168健康之選,羊肚耳十分爽口彈牙,珍菌也很足料,濃湯很開胃,推薦!✨《秋葵百合牛柳粒》$248牛柳粒的肉質軟腍易咀嚼,配上健脾的百合和纖維豐富的秋葵,的確是又健康,又惹味的一味餸。至於環境寬敞舒適,有種高貴的私房菜感覺!總結:高質!高級!創新!精緻的中菜!
銅鑼灣高級中菜✨🦥

被譽為最正宗四川口味、香港最好吃的酸菜魚。

餐廳專注在傳統的菜式上加以創新,用最高級的精華食材。💪🏻

《天府酸菜桂花魚》$488/2人份量

《三色素鵝》$148

《蒜泥雲片白肉》$148

《羊肚耳珍菌濃湯浸時蔬》$168

《秋葵百合牛柳粒》$248

至於環境寬敞舒適,有種高貴的私房菜感覺!

總結:高質!高級!創新!精緻的中菜!
2022-10-06 44 浏览
以古代粵式風格佈置環境,感覺舒服整潔店員服務有禮,安排周到,不時代為加茶水,頗為細心照顧🥒青瓜海蜇頭 $138-酸醋開胃 青瓜爽口新鮮-海蜇頭味道麻辣 彈牙脆口🧄蒜泥雲片白肉 $148-蒜味好重 鹹香 五花腩白肉🦐貴妃香芒蝦球 $298-蝦球非常大隻 共6粒 口感彈牙新鮮👍🏻-香芒醬有少少似沙拉骨果隻醬 較香甜🐂鵝肝醬和牛炒飯 $228-鵝肝醬味道幾香濃-和牛肉已經炒碎 成個飯都重牛肉香味-飯粒粒分明 炒得夠乾身🐖八珍老薑一口豚肉 $238-一口豚肉似豬頸肉 有蜜糖衣包裹住 入口甜甜地-配料有蕎頭 醋薑等開胃材料🧱宮廷玉壐48-紅棗糕整成嘅金箔玉璽 味道好重紅棗甜 -食唔哂可以拎返屋企吸印仔😂總括而言,味道唔錯,有古代粵式菜風味👍🏻
以古代粵式風格佈置環境,感覺舒服整潔

店員服務有禮,安排周到,不時代為加茶水,頗為細心照顧

🥒青瓜海蜇頭 $138

-配料有蕎頭 醋薑等開胃材料

🧱宮廷玉壐48
-紅棗糕整成嘅金箔玉璽 味道好重紅棗甜
-食唔哂可以拎返屋企吸印仔😂

總括而言,味道唔錯,有古代粵式菜風味👍🏻
朋友話我呢排做野辛苦,話搵左間高級中菜餐廳請我食,等我開心下咁話。餐廳嘅格局以中式為主,燈光比較暗,但十分有情調。台同台之間相隔甚遠,每台食客都有自己嘅私人空間,同朋友聊天談話都不會被隔離枱聽到,呢部分我係十分欣賞。蜜糖合桃合桃炸到脆卜卜,外面係蜜糖包住,超好食嘅小食青瓜海蜇頭我係一個超級鍾意食海蜇嘅人,呢度嘅海蜇頭大大粒超級爽脆,作為開胃小菜,非常出色。青瓜嘅鮮甜,為喉嚨帶嚟清新refresh嘅感覺。尖椒皮蛋冇諗過皮蛋嘅份量比想像中多,木柵依度起碼有三隻皮蛋嘅份量。辣椒油嘅香味伴著芝麻嘅香味連埋皮蛋一齊食,又刺激又夜魅又開胃。呢個辣度對於我嚟講啱啱好,唔會辣到受不住。天府酸菜桂花魚(細)一上枱,淡淡的油香伴住魚香飄入鼻。雖然係細分嘅酸菜魚,但份量一啲都唔少,兩個人食綽綽有餘。入面有大量嘅魚片、芽菜、粉絲、萵筍、豆皮。蘆筍炒帶子蘆筍爽口,帶子彈牙。大大粒白色嘅帶子加上翠綠嘅蘆筍,又好睇又好食。而且一啲都唔油膩,好啱我哋啲健康人士。下次黎銅鑼灣,又多一個美食選擇!

蜜糖合桃
合桃炸到脆卜卜,外面係蜜糖包住,超好食嘅小食

青瓜海蜇頭

尖椒皮蛋

天府酸菜桂花魚(細)

蘆筍炒帶子

下次黎銅鑼灣,又多一個美食選擇!
2022-09-20
  • 天府酸菜桂花魚
  • 青瓜海蜇頭
  • 琥珀核桃
2022-09-27 64 浏览
銅鑼灣Cubus一上到去已經有中式嘅裝修💕價錢是中上不過真係有所值,高質素,加上環境又舒服呢度經典嘅小菜都好味😋積木茄子🍆居然充滿驚喜!😋青瓜海蜇頭海蜇頭size比較大,而且爽口彈牙,個個都好大件呀帶點辣更搭配青瓜木耳!😋積木茄子 感覺非常特別,而且做法跟口感真係炸脆後的感覺非常唔錯再搭配夠惹味的椒鹽口感超級正!👍🏻慢煮牛肋排肉質非常鬆軟因為用咗慢煮嘅功夫牛肉唔會鞋,反而好多汁加上非常入味,擺盤有心思慢煮完別有一番風味砂鍋XO醬蝦乾肉碎芥蘭
芥蘭切粒而且去咗衣皮爽口無渣,加入蝦乾肉碎炒惹味又特別呀
最後食鵝肝和牛炒飯分量十足而且食到好飽啲飯炒得好香❤️
銅鑼灣Cubus一上到去
已經有中式嘅裝修💕

價錢是中上不過真係有所值,高質素,加上環境又舒服

呢度經典嘅小菜都好味😋
積木茄子🍆居然充滿驚喜!

😋青瓜海蜇頭
海蜇頭size比較大,而且爽口彈牙,個個都好大件呀
帶點辣更搭配青瓜木耳!

😋積木茄子
感覺非常特別,而且做法跟口感
真係炸脆後的感覺非常唔錯
再搭配夠惹味的椒鹽口感超級正!👍🏻

慢煮牛肋排肉質非常鬆軟
因為用咗慢煮嘅功夫牛肉唔會鞋,反而好多汁
加上非常入味,擺盤有心思
慢煮完別有一番風味

芥蘭切粒而且去咗衣皮
爽口無渣,加入蝦乾肉碎炒
惹味又特別呀
最後食鵝肝和牛炒飯
分量十足而且食到好飽
啲飯炒得好香❤️
2022-09-22 50 浏览
係網上見到「顏府御膳」的評分很高,是一間精緻高級中菜餐廳🍴餐廳位於銅鑼灣開平道,由地鐵站岀發約5-8分鐘就到達。小編早幾天已預約,確保當日有位。當天已有3枱客人都是提前預約的。餐廳的氣氛都較為高尚,環境尚算靜,滿適合一家人聚會聊天吃飯。蜜糖合桃真的會吃上癮的合桃😍,合桃用糖炒過的,不太硬。青瓜海蜇頭青瓜爽甜,海蜇清凉微甜,冰冰凉的口感很開胃。三色素鵝腐皮包著紅蘿蔔絲、萵荀和木耳絲。天府酸菜桂花魚大大碗,份量多多。已切片的桂花魚,肉多骨少,肉質嫩滑。酸菜湯不會太酸,味道剛好。大大舊的桂花魚。還有紅薯粉。鳳梨咕嚕肉伴炸雲吞滿特別,醬汁放在滴管內,可按個人喜好而加醬汁。小編就沒有再加醬汁,酸酸甜甜很美味。炸雲呑炸得脆卜卜,沾上醬汁更好吃。紫醉金迷紫糯米花生糖,煙煙韌韌很有口感,味道略甜。宮廷玉壐煙煙韌韌,味道不太甜。

蜜糖合桃
真的會吃上癮的合桃😍,合桃用糖炒過的,不太硬。

青瓜海蜇頭
青瓜爽甜,海蜇清凉微甜,冰冰凉的口感很開胃。

三色素鵝
腐皮包著紅蘿蔔絲、萵荀和木耳絲。

天府酸菜桂花魚

大大舊的桂花魚。

還有紅薯粉。

鳳梨咕嚕肉伴炸雲吞

紫醉金迷
紫糯米花生糖,煙煙韌韌很有口感,味道略甜。

宮廷玉壐
煙煙韌韌,味道不太甜。

周末带我妈吃这家铜锣湾的高质中菜,环境优雅清静,装修古典又不失奢华大气,整体感觉就很不错~-📌餐前小吃琥珀核桃香脆可口,自制xo 酱超多瑶柱丝搭配啥都很好吃😋📌天府酸菜桂花鱼是我吃过最好的酸菜鱼‼️两人份量都好大一盆!非常适合吃不了太辣的宝宝,微辣微麻酸菜很到位很正!鱼肉也超嫩的😋这个汤汁也很够味,底下的水晶薯粉我超级喜欢吃‼还有腐皮、豆芽、莴笋👍🏻📌秘制臭豆腐我承认我之前对长沙黑色臭豆腐以外的臭豆腐抱有偏见,真的是外酥里嫩🤩搭配的甜酱辣酱都很不错👍🏻📌松露鲜香虾饺虾饺超精致!差点舍不得吃😛扑鼻而来的松露香,一咬开满满的虾肉📌积木茄子看起来很像糍粑🤣去皮茄子炸制外表酥脆,做成积木好特别😍洒上椒盐吃起来一点都不觉得油📌凤梨咕噜肉伴炸云吞酸酸甜甜,居然还有🍓咕噜肉把握的刚好不会觉得粉厚,最喜欢的还是炸云吞皮,挤上茄汁那个好吃程度我现在都还念念不忘🤤📌杏汁炖花胶白肺汤好好喝🥰特别香浓,汤汁真的是奶白色,里面是有一整个花胶,白肺煮的很软烂吸满了汤汁好好味📌竹笙花菇炖菜胆(素)菜胆和汤喝起来都很清甜📌海皇酸辣汤超多料有虾肉、木耳丝、豆腐、笋,酸酸辣辣的很开胃🥰🥰
📌天府酸菜桂花鱼
天府酸菜桂花鱼

📌秘制臭豆腐

📌松露鲜香虾饺

📌积木茄子

📌凤梨咕噜肉伴炸云吞

📌杏汁炖花胶白肺汤

📌竹笙花菇炖菜胆(素)
菜胆和汤喝起来都很清甜
📌海皇酸辣汤
超多料有虾肉、木耳丝、豆腐、笋,酸酸辣辣的很开胃🥰🥰
天府酸菜桂花鱼
2022-09-18 52 浏览
朋友介紹來銅鑼灣呢一間中菜館,環境裝修真係好高貴,比酒店嘅中菜廳更加雅緻。 積木茄子外脆內軟,唔會好似平時啲茄子咁冧冧的,有少少爽口嘅感覺,值得推介。 胡麻醬櫻花蝦凍秋葵麻醬將同秋葵真係好夾蘆筍炒帶子帶子粒粒都又大又圓又厚肉 肉質鮮甜 , 蘆筍爽脆 👍🏻 羊肚耳珍菌濃湯浸時蔬湯底濃郁鮮甜,非常入味慢煮牛肋排牛肋排 啖啖肉,而且非常軟棉 入口即溶 份量大, 足夠4 人分享 可以encore 各款餸菜味精感不重, 價格環境 CP 值 高

積木茄子

胡麻醬櫻花蝦凍秋葵
麻醬將同秋葵真係好夾

蘆筍炒帶子

帶子粒粒都又大又圓又厚肉
肉質鮮甜 , 蘆筍爽脆 👍🏻

羊肚耳珍菌濃湯浸時蔬

湯底濃郁鮮甜,非常入味

慢煮牛肋排

牛肋排 啖啖肉,而且非常軟棉
入口即溶
份量大, 足夠4 人分享

可以encore

各款餸菜味精感不重, 價格環境 CP 值 高
心血來潮又回訪呢間高質中菜館☺️環境有格調又唔似普通酒樓咁嘈嘈雜雜!而且服務細心又坐得舒適😚😚可以專心優雅地慢慢品味菜式!!. 茶飲先點咗✨菊花 !淡淡清香🌼令人飲落心曠神怡!一致大讚越飲越好嗒👍🏻👍🏻. ✨ 青瓜海蜇頭一個字『爽』‼️無論口感定味道都極清爽!彈口海蜇頭沾滿咗麻油芝麻香!醃青瓜爽脆兼帶少少酸!好啱炎夏食嘅前菜😋. ✨ 三色素鵝睇得又食得😙😙以腐皮包裹住木耳絲等蔬菜!顏色繽紛兼營養豐富!好食🙌🏻. ✨ 天府酸菜桂花魚巨大份量🤩嚟到有被驚喜到!!多片軟滑魚肉入口即化🤟🏻酸酸辣辣嘅湯底食得好開胃!記得食埋吸收哂湯之精華嘅薯粉!分享嚟食食得好開心!!. ✨ 秋葵百合牛柳粒牛肉醃得好靚又軟腍🙌🏻秋葵同百合係整碟畫龍點睛嘅重點!新鮮又爽口!!整體嚟講Good❤️. ✨ 砂鍋大澳蝦醬唐生菜膽上枱滋滋聲熱辣辣🔥🔥蝦醬香氣立馬撲鼻而嚟!生菜依然翠綠挺身!惹味蔬食!

✨ 青瓜海蜇頭
✨ 三色素鵝
✨ 天府酸菜桂花魚
✨ 秋葵百合牛柳粒
✨ 砂鍋大澳蝦醬唐生菜膽
2022-09-15 55 浏览
見主打fusion粵菜,被之吸引而來,一走入餐廳,古色古香既裝潢有著分明間隔,可見隱藏有幾間包廂,私密度十足,適合商業聚會合桃用糖炒過唔會太硬,焦甜外衣令人食上癮,睇食評個個都讚佢地嘅合桃,唔係無原因以尖椒皮蛋同三色素鵝作前菜天府酸菜桂花魚份量驚人,桂花魚肉滑溜,薯粉將酸辣湯嘅精華吸曬,酸辣惹味。鳳梨咕嚕肉伴炸雲吞軟稔嘅咕嚕肉同底層炸雲吞形成強烈嘅對比,濃郁嘅醬汁收係滴管入面,可自行按口味加入砂鍋XO醬蝦乾肉碎芥蘭芥蘭去莖去除苦澀味,伴隨皇牌XO醬同大大隻嘅蝦乾炒到有焦香同鑊氣喺清幽環境下享用雅緻嘅佳餚,配上殷勤嘅服務,仿如皇帝級嘅享受,不愧稱之為「御膳」。

以尖椒皮蛋同三色素鵝作前菜

天府酸菜桂花魚
份量驚人,桂花魚肉滑溜,薯粉將酸辣湯嘅精華吸曬,酸辣惹味。

鳳梨咕嚕肉伴炸雲吞

2022-09-13
  • 鳳梨咕嚕肉伴炸雲吞
  • 砂鍋XO醬蝦乾肉碎芥蘭
1K
2022-09-12 2262 浏览
#銅鑼灣 @nganschinesecuisine✈️朋友離港在即, 表示要趁離港前多吃粵菜, 相約我去銅鑼灣食精緻的新派粵菜! 餐廳燈光柔和, 坐位舒適寬敞, 位置便利! 🥒青瓜海蜇頭 $158 ~ 好爽身的青瓜及海蜇, 大大片好開胃! 🐖蒜泥雲片白肉 $148 ~ 肉質比較嫩滑, 唔會乾柴, 蒜泥份量適中, 醬汁不會過酸, 不錯! 🐟天府酸菜桂花魚 $488/二人用 ~ 二人用好足夠! 魚肉嫩滑無腥味無泥味, 骨頭經炸過不會骨肉分離! 酸菜及配菜份量不少, 有豆皮、紅薯粉、木耳、萵苣等, 最別緻以菊花點綴, 好滿足! 🐖蘇提春曉東玻肉 $238 ~ 肥瘦均勻, 炆得好腍, 一叉即散, 入口唔會太肥膩! 醬汁濃厚, 我尚欠一碗白飯! 🍲砂鍋XO醬蝦乾肉碎芥蘭 $168 ~ 大量蝦乾, 一上枱已聞到好香好香! 與其說是肉碎, 我覺得比較像細小的肉粒, 讚! 肉碎一般會比較油, 用上肉粒更有咬口! 芥蘭去外皮, 好嫩, 入口嫩得像露筍! 🌰合桃小食及 XO醬也是不可錯過的!
#銅鑼灣 @nganschinesecuisine

🌰合桃小食及 XO醬也是不可錯過的!