2022-07-01 65 浏览
平時少食中菜既我,今日朋友帶我去咗一間銅鑼灣既高級中菜館「顏府御膳」,真係令我一試難忘既感覺❣️餐廳內燈光柔和,配合2盞大水晶燈,窗邊用茅台酒做裝飾很特別✨不得不提是服務很讚,除了會逐碟上菜,店員還會幫你斟茶,而且很有禮貌👍🏻顏府川粵套餐$780/位1️⃣前菜(積木茄子/臭豆腐及三色素鵝)*積木茄子:口感外脆軟棉,一點都不油膩!*臭豆腐:好耐都冇食啦🤭味道正宗,入口唔臭~炸到好香脆,當然要沾埋甜辣醬更有風味!*三色素鵝:賣相相當精緻,木耳絲、蘿蔔絲及萵筍絲好爽脆,很清新味道。2️⃣蟹肉蛋白冬茸羮:加入蟹肉及金華火腿令味道更有鮮味,已融化的冬瓜茸令口感更綿,濃淡道適中。竹笙花菇燉菜膽:菜膽及湯很清甜,花菇也很厚肉😋3️⃣雞油花雕蛋白蒸北海道元貝:本身套餐是酸菜桂花魚球,但是賣晒所以轉了這款!估不到雞油同蛋白係咁配合,而且超滑溜😍入口唔會有油膩感,仲有淡淡嘅花雕香味,元貝也很大塊👍🏻4️⃣金榜醬六頭大虎蝦:金榜醬第一次聽,是酸酸甜甜嘅味道,虎蝦很細心切開2邊很方便起肉,肉質好彈牙❣️ 5️⃣八珍老薑一口豚肉:酸酸甜甜嘅薑醋味道好開胃,豚肉外層好香口,內裏好鬆軟!6️⃣蟲草花珍菌濃湯浸時蔬:莧菜吸了金黃色嘅濃湯,味道很

顏府川粵套餐$780/位
1️⃣前菜(積木茄子/臭豆腐及三色素鵝)
*積木茄子:口感外脆軟棉,一點都不油膩!

竹笙花菇燉菜膽:菜膽及湯很清甜,花菇也很厚肉😋

6️⃣蟲草花珍菌濃湯浸時蔬:莧菜吸了金黃色嘅濃湯,味道很清甜;有唔同嘅菇類成個感覺好健康✨

7️⃣擔擔面:麵好爽口,上面放了惹味既肉碎!湯有很香濃既花生香味🤤

嫩雞燶麵:雞肉嫩滑,入口仲有少少溶化感覺😳麵很軟綿,吸了湯汁很正,清淡而不寡!

8️⃣二鍋頭桂花蛋散:蛋散超鬆化,加了少少桂花糖漿甜甜地令我更加喜歡💕旁邊仲有薑湯配湯圓,很完美嘅句號。
2022-06-30 46 浏览
♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡ 銅鑼灣 - 顏府御膳 ♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡‎ 最近新出咗顏府粤川套餐 $780/位每人有9道特式中菜🤓🔥一直都超期待啊😚餐廳環境優雅 有盞水晶燈雖然係中菜 但係充滿情調 亦有精緻嘅擺盤🔹前菜:積木茄子 / 秘製臭豆腐積木茄子炸得輕脆 茄子軟腍香甜而臭豆腐估唔到會喺高級中菜廳見到🤭好特別海哲超大塊 平時食係一絲絲 勁彈口🔹三色素鴨當日賣曬🔹蟹肉蛋白冬茸羹 / 竹笙花菇燉菜膽 (素)蟹肉羹鮮味十足 濃度剛剛好 加入蛋花更香 清爽~竹笙素湯清清地 食材亦好足料 香菇味特別出🔹酸菜桂花魚球每人大大碗 正!酸菜湯酸辣麻香皆備,仲有薯粉配埋湯🥰吸曬湯嘅精華食得出桂花魚嘅鮮味 唔會被酸菜湯底蓋住🔹金榜醬六頭大虎蝦開咗邊嘅超大虎蝦 用刀叉食👻成個感覺好似食緊西餐咁😸蝦肉勁大舊亦易起 爽彈~ 鮮~金榜醬酸酸甜甜 又好濃郁 惹味🔹八珍老薑一口黑豚肉🔹蟲草花珍菌濃湯浸時蔬我最愛呢款 好有農家菜嘅感覺 健康得嚟又好好食菠菜索曬充滿蟲草花、菇精華湯嘅味🔹擔擔麵或嫩雞煨麵擔擔麵湯底濃郁 唔辣嫩雞煨麵湯底出色 有鮮味幼麵入口軟滑 份量多~🔹二鍋頭桂花蛋散+ 蕃薯糖水湯圓成個組合好港式風味蛋

最近新出咗顏府粤川套餐 $780/位

好特別
海哲超大塊 平時食係一絲絲 勁彈口

🔹三色素鴨
當日賣曬

🔹蟹肉蛋白冬茸羹 / 竹笙花菇燉菜膽 (素)
蟹肉羹鮮味十足 濃度剛剛好 加入蛋花更香 清爽~
竹笙素湯清清地 食材亦好足料 香菇味特別出

🔹酸菜桂花魚球
每人大大碗 正!
酸菜湯酸辣麻香皆備,仲有薯粉配埋湯🥰
吸曬湯嘅精華
食得出桂花魚嘅鮮味 唔會被酸菜湯底蓋住

🔹金榜醬六頭大虎蝦
開咗邊嘅超大虎蝦 用刀叉食👻
成個感覺好似食緊西餐咁😸
蝦肉勁大舊亦易起 爽彈~ 鮮~
金榜醬酸酸甜甜 又好濃郁 惹味

🔹八珍老薑一口黑豚肉

🔹蟲草花珍菌濃湯浸時蔬
我最愛呢款 好有農家菜嘅感覺
健康得嚟又好好食
菠菜索曬充滿蟲草花、菇精華湯嘅味

🔹擔擔麵或嫩雞煨麵
擔擔麵湯底濃郁 唔辣
嫩雞煨麵湯底出色 有鮮味
幼麵入口軟滑 份量多~

🔹二鍋頭桂花蛋散+ 蕃薯糖水湯圓
成個組合好港式風味
蛋散大大舊 鬆脆 滿滿桂花香味
蕃薯糖水入面有大大粒芝麻湯圓

◆*.◆*.◆*.餐廳資訊◆*.◆*.◆*.
📍 顏府御膳 (銅鑼灣)
銅鑼灣開平道1號Cubus 5樓

🔎冇頭緒:#elaineeat
🔎發掘同區美食:#ee銅鑼灣
🔎發掘同類美食:#ee中式

#hkfoodie #hkfoodblogger #instafood #hkblogger
2022-06-29 55 浏览
今晚開心仔🥹朋友帶我去高級食府嘆中菜。✨積木茄子或秘製臭豆腐拼三色素鵝🍆+豆腐係香口嘢。鍾意食Hot Air嘢朋友仔表示滿意😋。三色素鵝口感豐富。作為前菜相當不錯😍。✨蟹肉蛋白冬茸羹或竹笙花菇燉菜膽羹入面有一梳梳蟹肉。蛋白嫩滑。好味程度一啖接一啖🤤。燉湯比較清甜滋潤🥰。✨金榜醬六頭大虎蝦六頭大虎蝦🦐真係超大隻。醬汁小小辣幾惹味。開邊上方便食用。窩心地提供咗刀叉🍴。✨酸菜桂花魚球平時食酸菜魚只有啖啖肉的滑魚片。這裡還有炸咗嘅魚骨。❤️超驚喜的一道菜式。✨八珍老薑一口黑豚肉黑豚肉厚厚有口感。甜甜酸酸好開胃。✨蟲草花珍菌濃湯浸時蔬集合多種🍄🍄。好味又養生❣️。✨擔擔麵或嫩雞煨麵分甘同味兩款試下😛。雞肉嫩滑清清地。擔擔麵重花生醬味道🥜。✨二鍋頭桂花蛋散甜品超豐富有兩味。蛋散+薑汁湯圓湯水。超薑湯水食完渾身熱辣辣😮‍💨。
今晚開心仔🥹朋友帶我去高級食府嘆中菜。
✨積木茄子或秘製臭豆腐拼三色素鵝
✨蟹肉蛋白冬茸羹或竹笙花菇燉菜膽
✨金榜醬六頭大虎蝦
✨酸菜桂花魚球
✨八珍老薑一口黑豚肉
黑豚肉厚厚有口感。甜甜酸酸好開胃。
✨蟲草花珍菌濃湯浸時蔬
集合多種🍄🍄。好味又養生❣️。
✨擔擔麵或嫩雞煨麵
分甘同味兩款試下😛。雞肉嫩滑清清地。擔擔麵重花生醬味道🥜。
✨二鍋頭桂花蛋散
2022-06-27 38 浏览
Crispy bean curd with deep-fried eggplant 秘製臭豆腐配三色素鵝三色素鵝好靚,色彩繽紛又健康🌈,秘製臭豆腐好有街邊小食嘅港式風味,味道喺上菜嘅時候已經聞到,外皮炸到好脆裏面有熱辣辣🔥Double-booked bamboo fungus and mushroom with cabbage 🥬 竹笙花菇燉菜膽竹笙花菇湯入面有竹笙、新鮮嘅大粒冬菇🍄同埋娃娃菜,簡簡單單又夠清甜🥣Mandarin fish ball in pickles chilli 🌶🐟 酸菜桂花魚球 呢款酸菜桂花魚有花椒、辣椒,味道相對麻辣,除咗有滑脫脫嘅魚肉🐠,仲有粉絲、木耳、香料同大白菜,充滿傳統嘅川菜特色Kung prawn served in bang sauce 🦐 金榜醬六頭大虎蝦大虎蝦真係新鮮又大隻呀,蝦肉爽口彈牙😋,開咗半邊方便用刀叉食,加上酸甜嘅蕃茄醬同辣椒🍅,好開胃呀Diced Berkshire pork in sweetened rice vinegar 八珍老薑一口黑豚肉 🍖酸甜嘅一口黑豚肉充滿薑醋味,好補好香呀😍,旁邊仲有青瓜🥒、青椒🫑、洋蔥🧅等嘅蔬菜,

秘製臭豆腐配三色素鵝

竹笙花菇燉菜膽

八珍老薑一口黑豚肉 🍖
酸甜嘅一口黑豚肉充滿薑醋味,好補好香呀😍,旁邊仲有青瓜🥒、青椒🫑、洋蔥🧅等嘅蔬菜,夠晒健康

Poached seasonal vegetable with militaris in coil 🥕
蟲草花珍菌濃湯浸時蔬
呢個蟲草花珍菌浸時蔬好高質啊,裏面有蟲草花、煎香過嘅蘑菇同冬菇、豆苗🌱,種類好多又入味

Stewed noodles 🍜 擔擔麵
Stewed noodles with ring chicken and vegetables
燉雞煨麵
前面嘅燉雞煨麵係用新鮮手撕雞🐓整嘅,配料仲有紅蘿蔔、冬菇絲同小棠菜☘️,而後面嘅擔擔面主要嘅配料係炸醬,面嘅質地就係港式雲吞麵口感好彈牙!

Sweet egg twist in erguotou
二鍋頭桂花蛋散
Dessert係一款融合川菜特色嘅港式甜品,左邊嘅係鬆脆蜜糖酒釀脆麻花🍯,香脆可口,有邊一種嘅就係番薯糖水配湯圓🍠,裏面仲有濃郁嘅薑可以驅寒
2022-06-26 50 浏览
_____好味指數:🌟🌟🌟🌟🌟抵食指數:🤑🤑🤑🤑一直都好鍾意食中菜,而呢間中菜餐廳單單裝修都充滿中式氣派🏮無論係復古風嘅水晶燈定窗邊嘅茅台擺設都顯出低調奢華嘅感覺✨點咗顏府川粵套餐,有種中式omakase嘅feel🧑🏼‍🍳喜歡由大廚精心安排嘅菜單,同每食完一道等待下一道菜嘅期待感🍽✅餐前小食淨係餐前小食都好值得一提,琥珀色嘅合桃沾滿白芝麻,咬落香脆焦甜🍯旁邊嘅XO醬亦喺自家製,香辣而不嗆喉,同佢哋嘅菜式好搭配✅前菜(三色素鵝、積木茄子、秘製臭豆腐)三色素鵝加入咗木耳絲丶甘筍絲和萵筍絲,賣相精緻,清新爽口🌿茄肉軟腍香口,有種豆腐嘅軟綿口感🍆臭豆腐聞落味道真係重,但食落一啲味都無,反而好鬆脆可口✅湯(蟹肉蛋白冬茸羹、竹笙花菇燉菜膽)將冬瓜煮成絲滑綿密嘅茸,再加入金華火腿、蟹肉等熬羹,口感濃稠好有新鮮感🦀菜膽湯味道較清甜,用上竹笙同花菇令感覺好滋潤🍄✅酸菜桂花魚球酸菜湯層次豐富,每種香料都點到即止,但又恰到好處,令到湯底味道深粹,麻而不辛,果種辣係慢慢滲透出嚟🌶而桂花魚亦非常嫩滑,而且佢哋嘅薯粉較幼身,入味得嚟口感更滑溜✅金榜醬六頭大虎蝦第一次試金榜醬,味道偏東南亞風味,有啲似咖哩,而且同蝦

_____
好味指數:🌟🌟🌟🌟🌟
抵食指數:🤑🤑🤑🤑

✅餐前小食

✅前菜(三色素鵝、積木茄子、秘製臭豆腐)

✅湯(蟹肉蛋白冬茸羹、竹笙花菇燉菜膽)

✅酸菜桂花魚球

✅金榜醬六頭大虎蝦
第一次試金榜醬,味道偏東南亞風味,有啲似咖哩,而且同蝦膏好夾🦐而虎蝦肉質結實彈牙,一啲都唔鬆散,高質

✅八珍老薑一口黑豚肉
黑豚肉炸過後外層酥脆,咬落有種豬頸肉嘅口感🐷而肉質爽彈有肉汁,同有種八珍甜醋嘅香甜,好食

✅蟲草花珍菌濃湯浸時蔬
好欣賞佢哋菜單嘅安排,係食完比較濃味嘅肉類料理後上呢道菜🍲蟲草花珍菌熬成嘅濃湯非常清甜,配埋鮮嫩嘅莧菜好適合清味蕾

✅主食(擔擔麵、嫩雞煨麵)
擔擔麵充滿濃郁花生香氣🥜拉面爽彈吸湯,配埋辣肉碎更加惹味😋嫩雞煨麵則采用上海白面,質地更幼綿🍜湯底濃厚鮮甜,而所有配料例如雞肉都煮得十分軟嫩

✅二鍋頭桂花蛋散
因為菜單太豐盛所以食到主食其實都有啲飽,所以當我哋見到甜品竟然有糖水真係非常高興🤩當你飽飽地再飲到薑湯糖水,果種暖胃感真係好幸福🥰而且仲有大大粒芝麻湯圓🍡而蛋散係即炸,酥脆香口,而且同桂花糖漿好夾,成個甜品都甜入心💞
2022-06-21 53 浏览
同屋企人慶祝生日,嚟咗銅鑼灣呢間高級中菜-顏府御膳. 顏府御膳嘅特色係川粵新派菜式。睇落好似好高級,但價錢還OK親民,晚市套餐都係$780。前菜係積木茄子或秘製臭豆腐同三色素鵝。素鵝有木耳絲蘿蔔絲同萵筍絲,色香味俱全。積木茄子鬆脆,孜然味濃。而臭豆腐十分之正宗,外脆內軟,芳香撲鼻😂配上甜醬同辣醬,味道一流!餐湯亦有兩款選擇: 蟹肉蛋白冬茸羹同花菇竹笙燉菜膽。蟹肉蛋白冬茸羹: 入口細綿,配上蟹蓉同冬茸鮮味濃郁。菇竹笙燉菜膽: 清雞湯燉花鼓同菜膽,亦係味道鮮濃既開胃餐湯。水煮桂花魚球:香濃麻辣嘅四川菜式。鮮嫩嘅桂花魚配上百頁同薯粉加上麻辣嘅四川食湯底,辣得十分過癮。金榜醬六頭大虎蝦:金榜醬味道似沙爹醬,味道新奇。大虎蝦分量十足鮮嫩彈牙。八珍老薑一口黑豚肉:黑豚肉燒得啱啱好夠火喉,配上酸甜嘅薑醋,配上薑醋酸酸甜甜,叉燒肉口感咕咾肉味道,十分之特別。蟲草花珍菌濃湯浸時蔬:湯味清甜,配上蔬菜頗為清新。擔擔:傳統嘅四川擔擔麵。麻醬湯底配掛麵味道一流!嫩雞煨麵:框面充分吸收香濃嘅雞湯蔬菜仲有雞蓉,充滿着滿滿嘅幸福感🥰最後送上甜品🍮,幸福的句號

餐湯亦有兩款選擇: 蟹肉蛋白冬茸羹同花菇竹笙燉菜膽。

蟹肉蛋白冬茸羹: 入口細綿,配上蟹蓉同冬茸鮮味濃郁。

蟲草花珍菌濃湯浸時蔬:湯味清甜,配上蔬菜頗為清新。

擔擔:傳統嘅四川擔擔麵。麻醬湯底配掛麵味道一流!

最後送上甜品🍮,幸福的句號
2022-06-21 668 浏览
♨️顏府御膳銅鑼灣開平道1號Cubus 5樓@nganschinesecuisine 💜今晚試咗銅鑼灣高檔精緻中菜fine dining,一道道菜慢慢上慢慢食,有別於一般中菜一大堆上晒枱都唔知食邊樣先好。食店環境偏暗清幽又寧靜傾偈格外舒服,服務員態度殷勤不斷幫忙添茶,裝修夠高雅又不失中式,今日食咗顏府川粵宴一人有九道菜,食完真係大大滿足😋🔷積木茄子🔷秘製臭豆腐🔷三色素鵝三款前菜好精緻,素鵝夠清新怡人,椒鹽炸茄子炸得好香脆,臭豆腐太好食,食得返以前嘅情懷,好臭😋🔷蟹肉蛋白冬茸羹🔷竹笙花菇燉菜膽湯蟹肉好多有金華火腿吊起晒成個湯嘅味;竹笙燉湯好清甜,娃娃菜燉得好淋配上竹笙好入味👍🏻🔷酸菜桂花煮魚球第一次食桂花魚做酸菜魚,雖然有少少骨,但真係好香嘅魚味,食完幾個字口腔充滿麻辣感,亦有好多配菜及幼寬粉🔷金榜醬六頭大虎蝦大虎蝦新鮮彈牙,蝦膏食到我舔舔脷😋🔷八珍老薑一口黑豚肉黑豚肉處理得非常好,肉質淋得黎口感夠彈性好juicy,用上八珍甜醋煎得好香脆🔷蟲草花真菌濃湯浸時蔬簡單的一個時蔬,朔晒佢啲濃湯真係好好食🔷擔擔麵有花生醬味及沙嗲味嘅擔擔麵🔷嫩雞煨麵雞絲同麵條都好嫩滑🔷二鍋頭桂花蛋散結尾的甜品也絕不
♨️顏府御膳

🔷蟹肉蛋白冬茸羹
🔷竹笙花菇燉菜膽湯
🔷酸菜桂花煮魚球
🔷金榜醬六頭大虎蝦
大虎蝦新鮮彈牙,蝦膏食到我舔舔脷😋
🔷八珍老薑一口黑豚肉
🔷蟲草花真菌濃湯浸時蔬
簡單的一個時蔬,朔晒佢啲濃湯真係好好食
🔷擔擔麵
有花生醬味及沙嗲味嘅擔擔麵
🔷嫩雞煨麵
雞絲同麵條都好嫩滑
🔷二鍋頭桂花蛋散
結尾的甜品也絕不馬虎,芡汁用上二鍋頭淡淡的酒香,配上極度鬆化嘅蛋散,真係追住食
🔷芝麻湯圓番薯糖水
番薯糖水夠晒薑味,再來一粒芝麻湯圓,完美的一餐😋

食物:9.5/10
抵食:8.5/10
環境:9/10

#食在銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #causewaybayfood #中菜 #高級中菜 #finedining #美食日記 #美食推薦 #香港美食 #香港美食指南 #臭豆腐 #黑豚肉 #大虎蝦 #蛋散 #酸菜魚 #素鴨 #好好吃 #食好西 #hkig #hkfoodie #foodie #foodiehk #hkfood #foodhk #foodporn #foodphotography #foodblogger #foodstagram #foodpics #hkfoodblog
2022-06-18 76 浏览
依到最近推出咗顔府川粵套餐($780/位)~每人共有9道菜👍🏼好吸引。好鍾意呢間中菜館嘅用餐環境相當優雅~配以紅色水晶大燈,滿有情調,而每道菜都擺盤精緻💗服務很好很貼心~🔶前菜:積木茄子/秘製臭豆腐 我哋各選一,樣樣試下。長條狀積木外皮炸得相當輕脆~一咬下去茄子🍆茄肉軟腍香甜,惹味香口。意想不到會喺中菜廳見到臭豆腐😊把這樣經典嘅地道小吃變成前菜,好有驚喜!入口鬆脆,臭香恰好,滿滿港式風味。🔶前菜:三色素鵝 賣相精緻💗腐皮裡用了木耳絲丶甘筍絲和萵筍絲作餡料,色彩組合好養眼,清爽不膩,滿有口感。🔶湯品:蟹肉蛋白冬茸羹/竹笙花菇燉菜膽 兩款湯品都好吸引,我哋各選一。🦀蟹肉羹鮮味十足,濃稠剛好,加入了蛋花和冬茸,清爽消暑。 而竹笙花菇燉湯很足料,清甜可口,厚花菇啖啖肉~整體感覺好清潤。🔶酸菜桂花魚球 每人一大碗~份量十足。桂花魚肉質鮮嫩無比👍🏼 好正!特別鍾意個湯底,微辣微微酸滿滿麻香,味道有層次。入面仲有萵筍和薯粉~吸盡湯汁嘅精華🤤🔶金榜醬六頭大虎蝦 煎香了嘅大虎蝦🦐開了邊~用刀叉🍴吃感覺更優雅。蝦肉爽彈有鮮香,以金榜醬作調味,微酸微甜濃郁惹味。🔶八珍老薑一口黑豚肉 黑豚肉充滿甜醋香,非常入

🔶前菜:積木茄子/秘製臭豆腐

🔶前菜:三色素鵝

🔶湯品:蟹肉蛋白冬茸羹/竹笙花菇燉菜膽

🔶酸菜桂花魚球

🔶金榜醬六頭大虎蝦

🔶八珍老薑一口黑豚肉
黑豚肉充滿甜醋香,非常入味,酸甜開胃,肉質多汁軟嫩~

🔶蟲草花珍菌濃湯浸時蔬
菠菜索盡了金黃濃湯嘅鮮甜!配以爽口嘅蟲草花和香味濃郁嘅珍菌🥳整個配搭清清地之餘又好有鮮味。

🔶麵食:擔擔麵/嫩雞煨麵
都係每樣各一。幼麵入口軟滑有彈性,份量都好多!特別喜歡嫩雞煨麵個湯底,好有鮮味👍🏼而擔擔麵個湯都好濃郁。呢個餐真係好豐富,食到依一刻真係棒住個肚。

🔶番薯糖水湯丸+二窩頭桂花蛋散
這個蛋散超好吃!入口十分鬆化~滿滿蛋香與桂花甜香。番薯糖水裡有1顆大芝麻湯丸🤤依款甜點有齊3款地道港式糖水風味,令人好滿足。
2022-06-16 524 浏览
老細話想找一個環境高級,坐得舒服的餐廳傾生意,最緊要係對象鍾意食中式菜,腦海裏浮現 中式廚師發板,印象中 顏府御膳 喺銅鑼灣人氣數一數二,訂了位。顏府川粵套餐 $780/每位多道菜式,由頭盤到甜品,上菜節奏控制得十分好,店員服務細心殷勤,食物質素高,值得推介!三色素鵝 + 積木茄子 或 秘製臭豆腐賣相精美,三色素鵝 清新開胃,配臭豆腐別有一番風味,更加細心到配上甜辣醬汁,地道香港情懷,值得一讚!積木茄子,一口 size 炸得酥脆,外香內嫩,加上椒鹽,更加惹味。蟹肉蛋白冬茸羹 或 竹笙花菇燉菜膽(素)外國人其實好鍾意飲湯,中國人更懂得滋潤脾胃。蟹肉蛋白冬茸羹的冬瓜煮成茸,加入了金華火腿,鹹香清甜,鮮味濃郁,蟹肉蛋白令口感豐富有層次。竹笙花菇燉菜膽 是素食,順便可以瘦身。清淡之餘花菇味又幾突出,竹笙矜貴,燉菜膽 有益健康。酸菜或水煮桂花魚球當晚是酸菜桂花魚球,一人一碗,份量恰到好處,酸菜好有風味,湯底好飲,桂花魚球 魚肉雪白嫩滑。每一啖都想起川菜的美味,好過癮。到最後還有腐皮、芽菜、薯粉墊底吸收酸菜魚湯的精華,滋味無窮。金榜醬六頭大虎蝦好浪漫的大虎蝦,心形擺盤🧡 金榜醬果然是美味,六頭大虎

顏府川粵套餐 $780/每位

三色素鵝 + 積木茄子 或 秘製臭豆腐

蟹肉蛋白冬茸羹 或 竹笙花菇燉菜膽(素)
外國人其實好鍾意飲湯,中國人更懂得滋潤脾胃。

酸菜或水煮桂花魚球

金榜醬六頭大虎蝦
好浪漫的大虎蝦,心形擺盤🧡

金榜醬果然是美味,六頭大虎蝦原隻虎開邊,蝦肉鮮甜,味道香濃,彈牙口感,非常惹味,好滿足呀!

八珍老薑一口黑豚肉
遠近馳名的八珍甜醋分外香,真係有粒薑醋老姜,酸酸辣辣,一口黑豚肉 肉質爽彈有豐富肉汁,滋味開胃,這款菜式啱晒夏天食。

蟲草花珍菌濃湯浸畤蔬
蟲草花蒸雞就食得到啦,配搭珍菌濃湯底,又有另一番風味,浸時蔬更加鮮甜,好味到連個湯都飲晒。

擔擔麵或嫩雞煨麵

嫩雞煨麵相對清淡,雞肉嫩滑。

我比較喜歡擔擔麵,味道有一點麻辣口味,麵質爽彈掛汁度高,濃郁花生的香氣,勁好味!

二鍋頭桂花蛋散
來到最後的甜品,蛋散酥脆可口,沾了桂花蜜糖好清甜,散發出淡淡二鍋頭的酒香,充滿驚喜。大大粒薑湯湯圓,滋潤養顏,完美的句號。

顏府川粵 fine dining 的體驗,中菜 omakase 感覺都幾新鮮,下次一定會再來!

庆祝纪念
父亲节
  • 三色素鵝 + 積木茄子 或 秘製臭豆腐
  • 酸菜桂花魚球
  • 金榜醬六頭大虎蝦
  • 八珍老薑一口黑豚肉
  • 二鍋頭桂花蛋散
2022-06-16 90 浏览
平時多數食日本菜同西餐多,今次就去左銅鑼灣食高質中菜,餐廳走高格調路線,氣氛非常之有情調,無諗過食中菜也可以「撐腳枱」。餐廳上菜安排十分貼心,會等你吃完一道菜先再上另一道,確保每道菜都係新鮮熱辣。積木茄子/秘製臭豆腐積木茄子賣相似足金條,非常特別,炸衣做得好薄脆,茄子入口即溶,臭豆腐聞落去有臭味,但食落就幾惹味。三色素鵝腐皮包住木耳絲、蘿蔔絲同萵筍絲,十分清新。蟹肉蛋白冬茸羹啖啖蟹肉,十分足料,加上蛋白同冬茸,入口綿密,鮮味十足。花菇竹笙燉菜膽適合素食人士,湯底味道清甜。酸菜桂花魚球魚球選用左肉質細嫩既桂花魚,配料有萵筍、百葉同薯粉,配料吸收曬湯底既味道,酸中帶麻辣,十分過引。金榜醬六頭大虎蝦大虎蝦份量十足,肉質爽口彈牙,金榜醬富有極濃郁既東南亞風味,跟大虎蝦極為匹配。八珍老薑一口黑豚肉黑豚肉肉質細嫩,入口鬆軟,似薑醋味既咕嚕肉,配老薑同橋頭,十分開胃。蟲草花珍菌濃湯浸時蔬湯底呈金黃色,豐富菇菌香氣,濃郁鮮甜,蔬菜可清清油膩感。擔擔麵湯底麻香味重,配上肉燥,非常美味。嫩雞煨麵雞肉嫩滑,湯底鮮味濃郁,麵條充份吸收湯汁,不禁一口接一口。番薯糖水/棗茸糕番薯糖水薑味十足,配上芝麻湯丸。棗茸糕

積木茄子/秘製臭豆腐

三色素鵝
腐皮包住木耳絲、蘿蔔絲同萵筍絲,十分清新。

蟹肉蛋白冬茸羹
啖啖蟹肉,十分足料,加上蛋白同冬茸,入口綿密,鮮味十足。

花菇竹笙燉菜膽
適合素食人士,湯底味道清甜。

酸菜桂花魚球

蟲草花珍菌濃湯浸時蔬
湯底呈金黃色,豐富菇菌香氣,濃郁鮮甜,蔬菜可清清油膩感。

擔擔麵
湯底麻香味重,配上肉燥,非常美味。

嫩雞煨麵
雞肉嫩滑,湯底鮮味濃郁,麵條充份吸收湯汁,不禁一口接一口。

番薯糖水/棗茸糕
番薯糖水薑味十足,配上芝麻湯丸。棗茸糕口感軟糯,紅棗味突出。

2022-06-13 82 浏览
今晚嚟到銅鑼灣「顏府御膳」食高質中菜~ 餐廳環境優雅清靜,而服務亦都好貼心。顔府川粵套餐($780/位) ,茗茶($30/位)先送上前菜小食前菜:積木茄子 - 賣相有趣,炸茄子炸得幾香口。秘製臭豆腐 - 臭豆腐必試,炸到鬆脆可口。三色素鵝 - 我鐘意食口皮,加埋爽口嘅餡料口感豐富。湯:蟹肉蛋白冬茸羹 - 蟹肉鮮甜足料,加上蛋白同冬茸口感軟綿。如果喜歡濃味啲就一定要試下呢個。花菇竹笙燉菜膽 - 呢個係素湯,但味道唔會好淡,反而清甜可口。金榜出六頭大虎蝦 - 煎過嘅大虎蝦非常惹味酸菜桂花魚球 - 桂花魚鮮甜嫩滑,仲有好多百頁同萵筍。個酸菜湯都好濃郁,又唔會怕太辣,底下仲有薯粉,真係無諗過會咁豐富同高質。八珍老薑一口黑豚肉 - 黑豚肉好入味,配上八珍老薑甜甜地好特別,連薑片都食得。蟲草花珍菌濃湯浸時蔬 - 食完濃味嘅食物再食呢個濃湯浸時蔬剛好清清口腔~我哋每人分别嗌咗擔擔麵同嫩雞煨麵,我就較鐘意嫩雞煨麵,清清地又多料。二鍋頭桂林蛋散 - 好耐無食過蛋散~呢個即叫即炸,好鬆脆新鮮。仲伴上潤喉嘅蕃茄糖水,糖水仲有粒芝麻湯丸,又有驚喜🥰🥰🥰
今晚嚟到銅鑼灣「顏府御膳」食高質中菜~

餐廳環境優雅清靜,而服務亦都好貼心。

顔府川粵套餐($780/位) ,茗茶($30/位)

先送上前菜小食

前菜:
積木茄子 - 賣相有趣,炸茄子炸得幾香口。

秘製臭豆腐 - 臭豆腐必試,炸到鬆脆可口。

三色素鵝 - 我鐘意食口皮,加埋爽口嘅餡料口感豐富。

湯:

金榜出六頭大虎蝦 - 煎過嘅大虎蝦非常惹味

二鍋頭桂林蛋散 - 好耐無食過蛋散~呢個即叫即炸,
好鬆脆新鮮。仲伴上潤喉嘅蕃茄糖水糖水仲有粒芝麻湯丸,又有驚喜🥰🥰🥰
2022-06-12 171 浏览
中菜fine dining初體驗,感覺都幾新鮮,而且素食者亦有菜單選擇~今次同家人食的顏府嚐味宴總共有8道菜式~$780/位 +$30每位茗茶另加一三色素鵝 配臭豆腐/積木茄子臭豆腐真係有應有風味,細細粒炸得酥脆內嫩!茄子用上椒鹽惹味香口金榜醬六頭大虎蝦整隻虎蝦開邊,蝦肉鮮味彈牙 有食開邊龍蝦的滿足感,金榜醬調味非常惹味,跟海鮮好夾!蟹肉蛋白冬茸羹/竹笙花菇燉菜膽冬瓜煮成茸加入金華火腿碎咸鮮清甜,蛋白蟹肉增口感燉菜膽湯望落好清,飲落冬菇味突出而帶出菜清甜酸菜桂花球 一人份量酸菜魚挺止癮,桂花魚肉嫩滑無骨且有薯粉墊底吸湯八珍老薑一口黑豚肉 起初望餐牌以為是咕嚕肉的朋友,味道卻是糖醋骨果種,用的是知名八珍甜醋,一口黑豚肉爽彈有肉汁,幾滋味·蟲草花珍菌濃湯浸時蔬今晚用嘅係菠菜,吸湯力佳,而且份量挺多擔擔麵比較港式的味道,但麵質爽彈吸湯,濃郁花生香氣,食到呢道菜式,真係覺得已經都幾飽二鍋頭桂花蛋散 尾聲來一客中式甜品,蛋散酥脆沾了桂花糖好清甜,帶點酒香。最後食埋薑湯湯圓,熱熱嗆嗆養生感覺,很滿足!中菜fine dining 以位計盤可一晚食到好多款菜式,整體感覺都幾新鮮!

中菜fine dining初體驗,感覺都幾新鮮,
而且素食者亦有菜單選擇~
今次同家人食的
顏府嚐味宴

總共有8道菜式~
$780/位 +$30每位茗茶
另加一

三色素鵝 配臭豆腐/積木茄子

金榜醬六頭大虎蝦
整隻虎蝦開邊,蝦肉鮮味彈牙
有食開邊龍蝦的滿足感,金榜醬調味非常惹味,跟海鮮好夾!

蟹肉蛋白冬茸羹/竹笙花菇燉菜膽

冬瓜煮成茸加入金華火腿碎
咸鮮清甜,蛋白蟹肉增口感

燉菜膽湯望落好清,飲落冬菇味突出而帶出菜清甜

酸菜桂花球
一人份量酸菜魚挺止癮,桂花魚肉嫩滑無骨且有薯粉墊底吸湯

·蟲草花珍菌濃湯浸時蔬
今晚用嘅係菠菜,吸湯力佳,而且份量挺多

擔擔麵

中菜fine dining
以位計盤可一晚食到好多款菜式,整體感覺都幾新鮮!
銅鑼灣顏府御鱔 主打高級中菜finedining~趁住過去端午節就book 呢間同家人做節,來點新新意思~餐廳一入去就見到整排燙金印住餐廳名字的紅酒瓶作裝飾進入屏風就見到餐廳特高樓底吊上深橙色帶點復古風水晶燈,有種低調奢華嘅感覺顏府嚐味宴每位$780每道菜式待客人品嚐完才上下一道菜,更能專心感受食材新鮮度及調味~ 積木茄子/秘製臭豆腐配三色素鵝 茄子切成條狀再椒鹽炸另一款則配臭豆腐外型的骰酥脆,上碟時都真係幾臭素鵝:腐皮包住不同顏色口感配料幾清新湯品:蟹肉蛋白冬茸羹冬瓜茸煮到好smooth同 濃濃金華火腿完美融合,味道咸鮮,有埋蛋白蟹肉倍矜貴!竹笙花菇燉菜膽 (素食)湯頭清澈好甜,菇味濃郁娃娃菜菜膽燉到超稔,竹笙亦入晒味酸菜桂花魚球桂花魚肉嫩滑配幼薯粉及豆皮,味道夠酸偏麻微辣金榜醬六頭大虎蝦微辣鮮味,蝦非常爽彈新鮮八珍老薑一口黑豚肉用八珍甜醋煮黑豚肉,黑豚像脆糖包住 外脆內爆汁蟲草花珍菌濃湯浸時蔬菌湯濃郁,菠菜都入晒味份量亦品少!擔擔面 沙嗲味道勁有麻油香,麵質像雲吞幼麵果種 爽滑有彈性, 配料花生同肉末二窩頭桂花蛋散脆卜卜有蛋香,桂花糖漿清甜,二窩頭酒味就唔算濃,配老薑湯湯圓,感覺舒
銅鑼灣顏府御鱔 主打高級中菜finedining~
趁住過去端午節就book 呢間同家人做節,來點新新意思~
餐廳一入去就見到整排燙金印住餐廳名字的紅酒瓶作裝飾

顏府嚐味宴
每位$780

積木茄子/秘製臭豆腐
配三色素鵝

茄子切成條狀再椒鹽炸
另一款則配臭豆腐外型的骰酥脆,上碟時都真係幾臭

素鵝:腐皮包住不同顏色口感配料幾清新

湯品:
蟹肉蛋白冬茸羹

竹笙花菇燉菜膽 (素食)
湯頭清澈好甜,菇味濃郁
娃娃菜菜膽燉到超稔,竹笙亦入晒味

酸菜桂花魚球
桂花魚肉嫩滑配幼薯粉及豆皮,味道夠酸偏麻微辣

金榜醬六頭大虎蝦

微辣鮮味,蝦非常爽彈新鮮

八珍老薑一口黑豚肉
用八珍甜醋煮黑豚肉,黑豚像脆糖包住 外脆內爆汁

蟲草花珍菌濃湯浸時蔬
菌湯濃郁,菠菜都入晒味份量亦品少!

擔擔面

二窩頭桂花蛋散
脆卜卜有蛋香,桂花糖漿清甜,二窩頭酒味就唔算濃,配老薑湯湯圓,感覺舒服

2022-06-02
  • 蟹肉蛋白冬茸羹
2022-06-10 186 浏览
媽咪生日,一早約左餐廳同佢食餐好😋因為老人家都係鍾意食中菜,朋友介紹呢間係銅鑼灣既中餐好👍🏼,一早就book定枱。.餐廳裝修格局都好靚同有品味,水晶燈與鏡既反射好靚,茶位$30/位,比一般中菜貴少少。但好體貼地有一人餐😍因為我地得2人,散叫小菜可能叫2-3個就會飽左,所以一人餐好適合2人黎食👍🏼擇左個唔太貴既$780/Set,有8餸1湯1糖水。.🍴積木茄子/秘製臭豆腐二擇一,我地就擇左每人一款,兩款都好精緻好食,尤其係秘製臭豆腐,呢個手工茶好難得係中餐廳食到,豆腐外脆內滑,帶有點點臭味,惹味十分。.🍴三色素鵝素鵝看似簡單,但賣相就好靚,有紅蘿蔔/木耳/綠菜,三色都爽脆彈牙。.🍴蟹肉蛋白冬茸羹/竹笙花菇燉菜膽蟹肉蛋白冬茸羹即蟹肉加冬瓜蓉做既湯羹,看似易做的湯羹,事實卻需要好多心機先做到,有冬瓜香味又突顯到湯底既濃郁。另一味竹笙花菇燉菜膽,一食就知道係熬製好耐既湯,清晰湯水,但味道卻鮮甜入心。.🍴酸菜桂花魚球原條桂花魚起肉,加入大量酸菜,辣中帶濃,湯底既粉絲入晒味,好飽肚。.🍴金榜醬六頭大虎蝦大蝦有手掌咁大,老虎蝦切成一半,大蝦略為炸過,醬汁滲入蝦肉裡面。蝦肉新鮮扎實,配著帶有香茅、椰奶等
🍴積木茄子/秘製臭豆腐

🍴三色素鵝

🍴蟹肉蛋白冬茸羹/竹笙花菇燉菜膽

🍴酸菜桂花魚球

🍴金榜醬六頭大虎蝦
大蝦有手掌咁大,老虎蝦切成一半,大蝦略為炸過,醬汁滲入蝦肉裡面。蝦肉新鮮扎實,配著帶有香茅、椰奶等十幾種香料煮成。

🍴八珍老薑一口黑豚肉
好特別既菜式,黑豚肉切成一啖Size,醬汁酸酸甜甜,加上八珍老薑同蕎頭,開胃極致。

🍴蟲草花真菌濃湯浸時蔬
清清地又濃雞湯味,配上嫩滑波菜,簡單清甜。

🍴擔擔面/嫩雞煨麵
每樣擇左一款,個人比較喜歡嫩雞煨麵,雞湯好甜,擔擔面就比較香濃花生味。

🍴二鍋頭桂花蛋散
蛋散配薑茶湯圓,圓滿既甜品,蛋散一咬就散唔痴牙,好考功夫👍🏼

餐廳坐得舒服,員工又好有禮貌,媽媽表示食得好開心😊兩個人都可以食到咁多種類👍🏼好正呀。

2022-06-10 122 浏览
間唔中都要帶下屋企人👭🏻食好野,最近見到喺銅鑼灣嘅顏府御膳推出咗新套餐,$780+10%一位就食到極高質晚餐🥣。以食物質素/環境/服務質素整體而言係物超所值🤑,如果大家想朋友/親友聚會/父親節提早帶屋企人食飯,顏府御膳絕對係一個好選擇✅。🌟三色素鵝拼積木茄子//秘製臭豆腐凍盤三色素鵝用腐皮包上紅蘿蔔絲🥕、萵筍絲💚同木耳絲,以清淡又帶爽口嘅食材帶大家展開呢場味蕾之旅🧳。積木茄子用上切成四方嘅茄子芯🍆,裹上極薄粉漿再炸(用平時食嘅一口豆腐做法類似),再灑上椒鹽味粉,外脆內軟,非常香口!秘製臭豆腐,臭味撲鼻而來 😷,平時👧🏻就唔食臭豆腐,首嚐後依舊覺得好臭,不過屋企人就覺得味道十分出色,再點埋甜醬、辣醬呢兩個必備醬料,屋企人表示可以Encore!🌟蟹肉蛋白冬茸羹//竹笙花菇燉菜膽冬瓜羹口感極綿密幼滑,不時食到一梳梳嘅蟹肉🦀同蛋白,再在面層放上少量金華火腿吊出鮮味,👧🏻就略嫌草青味太重。至於竹笙花菇燉菜膽相對蟹肉蛋白冬茸羹淡味,素湯用上娃娃菜、極厚花菇🍄,爽口竹笙,味道極鮮甜。🌟酸菜桂花魚球餐廳有另一選擇-水煮桂花魚球,不過👯‍♀️都不太嚐辣,所以只係叫咗酸菜桂花魚球。酸菜湯底甜咸適中,辣度🌶比

🌟三色素鵝拼積木茄子//秘製臭豆腐

🌟蟹肉蛋白冬茸羹//竹笙花菇燉菜膽

🌟酸菜桂花魚球
餐廳有另一選擇-水煮桂花魚球,不過👯‍♀️都不太嚐辣,所以只係叫咗酸菜桂花魚球。酸菜湯底甜咸適中,辣度🌶比預期高。桂花魚球皮肉都有厚度唔腥又冇細骨👍🏻。除咗桂花魚球,酸菜湯內仲有幼滑煙韌嘅薯粉、木耳、萵筍、豆乾扁條、菊花花瓣🌼(清熱一流),都係掛湯/會吸湯精華嘅配料😝。

🌟金榜醬六頭大虎蝦
先試醬汁,點解金榜醬咁似泰式咖喱/喇沙嘅味道呢?充滿九層塔、香茅、蔥頭、椰汁🥥嘅芳香,可惜網上冇咩關於金榜醬嘅資訊,最多都係話有落埋香蒜、紅椒。相信呢個醬汁配任何海鮮都好匹配!至於大虎蝦🦐,Size比手掌更大🖐️,切開兩半煎封,肉質新鮮札實,十分滋味。

🌟八珍老薑一口黑豚肉
八珍甜醋相信各位朋友都非常熟悉,用八珍甜醋煮成拔絲醬汁就較少見。再配上酸酸甜甜嘅蕎頭、紅薑去配搭香炸黑豚肉係一個明智之舉🤩。黑豚肉肥瘦平均,入口充滿油香;蕎頭嘅酸同紅薑溫和辣度減輕豚肉滯膩感覺。

🌟蟲草花珍菌濃湯浸時蔬
食咗咁多海鮮🦞/肉類,都需要用蔬菜🥬調劑下。莧菜只剩餘菜葉部分,所以口感夠曬嫩滑。至於各種菇菌、蟲草花都靠濃湯煮得入味。

🌟擔擔麵//嫩雞煨麵
平時酒宴食生果/甜品都係食炒麵/飯,睇見都覺得飽。但呢到竟然有擔擔麵同嫩雞煨麵,就算極飽都忍唔住食曬成碗麵!
擔擔麵湯底深啡色到爭啲以為食緊沙嗲牛肉麵,味道偏甜一點,花生味味較溫和🥜。麵底用上幼身白麵線,非常掛湯,口感適中唔會太腍。再撈埋肉碎食,係幾唔錯😛。
不過👧🏻都係鍾意較清淡嘅嫩雞煨麵!湯底奶白鮮甜,麵底同擔擔麵一樣,配上雞絲,小棠菜葉。

🌟二鍋頭桂花蛋散+薑汁番薯湯圓
蛋散炸得極脆,比平時酒樓食嘅更薄身。用上二鍋頭酒+桂花蜜特調醬汁,桂花清香+酒香(放心冇酒感)令蛋散昇華不少。
薑汁番薯糖水🍠算係少甜正常薑辣度,番薯清甜冇渣,呢碗糖水用嚟暖胃一流!至少湯丸Size都幾大粒,皮薄幼滑,一咬湯丸皮芝麻流心🖤緩緩流出,對於芝麻湯丸有極高要求嘅👧🏻表示滿意⭐️。