2017-06-09 417 浏览
飼説 Speechify@Causeway Bay一行數人去呢間樓上 cafe 食飯上到去裝潢幾有格調食物價錢有少少貴食物幾別出心裁,味道係好食嘅餐前麵包,餐湯同沙律都唔錯整得幾美觀海鮮墨汁飯真材實料,啲飯用上墨魚汁,好香海鮮配料都好充足presentation 好有型紅菜頭汁嘅飯,個樣係有啲難接受嘅不過出奇好食始終紅菜頭色水如此忘記係咩雞肉,味道唔係差嘅不過  portion  細得交關喎忘記係咩豬肉嘅飯,啲汁多過頭,好咸
飼説 Speechify@Causeway Bay

一行數人去呢間樓上 cafe 食飯
上到去裝潢幾有格調
食物價錢有少少貴
食物幾別出心裁,味道係好食嘅

餐前麵包,餐湯同沙律都唔錯。整得幾美觀

餐前麵包,餐湯同沙律都唔錯
整得幾美觀

海鮮墨汁飯真材實料,啲飯用上墨魚汁,好香。海鮮配料都好充足

海鮮墨汁飯真材實料,啲飯用上墨魚汁,好香
海鮮配料都好充足
presentation 好有型

紅菜頭汁嘅飯,個樣係有啲難接受嘅。不過出奇好食

紅菜頭汁嘅飯,個樣係有啲難接受嘅
不過出奇好食
始終紅菜頭色水如此

忘記係咩雞肉,味道唔係差嘅。不過  portion  細得交關喎

忘記係咩雞肉,味道唔係差嘅
不過  portion  細得交關喎

忘記係咩豬肉嘅飯,啲汁多過頭,好咸
忘記係咩豬肉嘅飯,啲汁多過頭,好咸
2017-06-08 316 浏览
位於銅鑼灣鬧市的一間樓上cafe, 位置好方便 就係sogo對面過左馬路就係 都幾容易搵到一入到cafe環境好文青 枱面都係以白色䃈磚為主 當日唔太多人所以唔洗等位我地叫左三個主食同埋一個什錦小食芝士漢堡什菌飯 味道唔錯 等到芝士溶溶地再溝埋啲飯一齊食小食炸到熱辣辣 有四五款小食 都幾抵 唔錯

我地叫左三個主食同埋一個什錦小食

芝士漢堡什菌飯 味道唔錯 等到芝士溶溶地再溝埋啲飯一齊食

小食炸到熱辣辣 有四五款小食 都幾抵 唔錯
2017-06-07 233 浏览
很美的cafe~係隨手都可以拍到好照片的地方! 地點在銅鑼灣的中心 很方便 還有室外的位置 俯瞰銅鑼灣街道 而且lunch set價錢不貴 有飲品 麵包 和沙律 質素也不錯哦~ 煙鴨胸給了很多件 配上一個醬油膏飯 甜甜又咸咸的 簡簡單單的也挺好層層疊呀!最面層係自家制漢堡 唔易散亦唔乾 但係肉味偏淡;下一層係大大既洋蔥圈 煎得唔夠香 好似白烚咁;然後就係一片芝士同蘋果 冇乜特別;最底就係醬汁飯 同上次食個個煙鴨胸雜菌醬汁飯既飯底一樣 都係甜甜又咸咸~整體算係唔錯既 淨係食呢個既話係有小小貴啦 但係都食埋環境架嘛

煙鴨胸雜菌醬汁飯

2017-05-22 148 浏览
食物不是特別好也不是特別差,但服務態度實在有待改善。一開始進去餐廳時看見其中一個客人站起來問我幾位,原來侍應們都像客人般坐著。我還在想,老闆人品真好,讓員工那麼舒服的上班。但後來我發現侍應們有的坐著玩手機,有的背著客人們站著,有的低頭發呆,我們想要加點水喝也很困難。主菜吃到一半,揮手揮到超累要揮到水吧的哥哥看到才幫我們叫到侍應來,朋友很正常語氣請他們check一check還未到的小食,侍應竟然立刻黑面擺出一副很不爽的表情。後來朋友忍不住問另一位侍應為甚麼安排客人坐出近窗位置,他們卻全都坐在裡面,侍應神情呆滯,口中念念有詞,但他說甚麼我們實在聽不清楚。接著來埋單的侍應更是給我們看面色,態度十分惡劣。其實餐廳地點尚算方便,環境也不錯。不過我們下班來用餐遇到這樣的侍應這樣的服務,讓我沒有辦法再去或介紹朋友去這裡吃東西。
2017-05-22 154 浏览
食物質素正常並無大問題但服務態度極其惡劣所有食客被安排坐露台位,但全部侍應在店內傾計玩電話,差點誤會他們才是食客,想請人添水不斷舉手示意亦無反應。當主菜食到一半但小食仍未到時,客氣請侍應跟進,侍應黑面並負氣離開。好奇詢問為何不安排食客坐店內以便服務,侍應黑面亦無正面回應。離開時聽到侍應大聲批評我們生人勿近所以不想走近服務。我明白服務業工作辛苦壓力大,但今時今日有食店擁有如此服務態度,實屬難得。此食店食物一般,價錢不算便宜,打開openrice隨便選一間亦能輕易找到更好選擇,如大家希望找一間食客少,服務差的餐廳,此店是不錯的選擇。
食物質素正常並無大問題
但服務態度極其惡劣
2017-05-16 177 浏览
今次又來挑戰樓上餐廳,前往途中,雖然沒有看到餐廳的招牌,但看到閃下閃下的燈光,相信就是飼說了,絕對不難找。星期六光臨,不過人流並不算多,所以有機會坐到窗旁位置,望着街上人來人往的情境,又真的幾輕鬆寫意。今次食Dinner Set,先來前菜,鮮蟹肉青蘋果紅菜頭沙律。蟹肉又幾多,蘋果和紅菜頭又爽口清甜,前菜來說起到開胃作用。隔一會主菜登場~忌廉蘑菇菠菜意粉配煙三文魚($178)意粉軟硬度適中,幾creamy,重點是煙三文魚夠厚身,熟而不鞋口,帶微微煙熏咸味,又幾有口感。芝士牛肉漢堡扒雜菌醬汁飯 ($188)漢堡扒厚身,落刀切並不會鬆散,肉質幾彈牙又多汁。不過有個有趣位是以為漢堡扒下的洋蔥是一整片,結果只是一片外圈而已⋯飯粒幾乎每粒都滲有濃烈醬汁的味道,只有一片的芝士自然味道都被蓋掉了。味道如此濃郁,吃完後容易感到口渴。餐飲就是熱檸水,都是一般,就不作特別評論了。主菜其實都偏重濃味,不過我覺得還好,而朋友就覺得有點鹹,可以留意一下。雖然吃完並不會超級飽肚,但環境舒適好讓我與好友暢談甚久,serve我們的staff亦非常有禮,算是很滿意的一頓晚餐。********************餐牌參

蟹肉又幾多,蘋果和紅菜頭又爽口清甜,前菜來說起到開胃作用。
鮮蟹肉青蘋果紅菜頭沙律

隔一會主菜登場~忌廉蘑菇菠菜意粉配煙三文魚($178)
忌廉蘑菇菠菜意粉配煙三文魚

芝士牛肉漢堡扒雜菌醬汁飯 ($188)
芝士牛肉漢堡扒雜菌醬汁飯

餐飲就是熱檸水,都是一般,就不作特別評論了。

********************
餐牌參考如下:
2017-05-03 187 浏览
前幾日去食呢間嘢,叫左兩個main,講賣相,講餐廳氛圍,真係唔錯。但係講食物質素同價錢比,完全唔合比例。食左左芝士漢堡什菌飯,漢堡還可以,但個飯就好咸,食唔出咩味,得咸味。個芝士鳥巢意粉係食過最差之一嘅意粉,首先鳥巢嘅炸芝士賣相的確好有心思,但係味道就麻麻。另外個意粉係極多極多油,而且係冇味嘅!唔知係配埋芝士而唔加鹽,但整體黎講係極不滿意!到服務方面,幾個staff都好休閒 (hea~),好似唔休做咁,但都幾有禮貌。。仲之就不可一,不可再!

但係講食物質素同價錢比,完全唔合比例。

唔知係配埋芝士而唔加鹽,但整體黎講係極不滿意!

仲之就不可一,不可再!
2017-04-29 209 浏览
朋友係causewaybay返工,難得過海,就係果度搵間cafe詳談一下Search左幾間餐廳,見到呢間cafe d相好似幾吸引,所以拍板出發👀呢間餐廳位置好便利,仲可以望到街景👀🌃係好舒服,而且唔會set幾耐要交枱,吹水一流👍🏽今次叫左一個🧀🍝芝士意粉,個底係焗到脆卜卜既芝士,不過略嫌意粉有點乾,可以改善一下。另外個柚子雞翼都出色,佢係單骨雞翼所以更加入味🍗仲有嗌左個黑松露薯條🍟好好味!推薦!

呢間餐廳位置好便利,仲可以望到街景👀🌃
係好舒服,而且唔會set幾耐要交枱,吹水一流👍🏽

另外個柚子雞翼都出色,佢係單骨雞翼所以更加入味🍗

仲有嗌左個黑松露薯條🍟好好味!推薦!

同朋友聚下,佢搵到呢間店見評分高就黎左試下,都爆哂座!睇下餐牌,Cafe價位,試過之後,覺得呢間可一戰,價錢中等,仲有Outdoor位置,環境佈置都唔錯。開心果醬雜菌菠菜蝴蝶粉伴松子仁 $148開心果醬😱😱😱本身驚會中伏,但又覺得幾得意咁,所以都點左試下,估唔到有驚喜喎!好濃郁既開心果醬味,配上菠菜蝴蝶粉,襯返隻色,成碟都係翠綠色,由於醬好濃稠,多吃會膩,所以加上左松子仁,脆脆口感亦同時有減膩之作用,呢個配搭我比高度評價!會想再返黎食!香蕉Oreo冰山 $78真係成坐山咁高😎唔好睇佢黑媽媽就覺得冇香蕉味,飲落陣陣香蕉味散發岀,然後再有朱古力味,濃郁!雖然好飲但$78始終有點貴食物整體良好,但我都會嫌有些少昂貴,間唔中食一次就捨得

開心果醬雜菌菠菜蝴蝶粉伴松子仁 $148
開心果醬😱😱😱本身驚會中伏,但又覺得幾得意

香蕉Oreo冰山 $78

食物整體良好,但我都會嫌有些少昂貴,間唔中食一次就捨得
  • 開心果醬雜菌菠菜蝴蝶粉伴松子仁
2017-04-25 240 浏览
星期日差唔多12點,要搵地方食lunch, 1 行3大2細搵間cafe試下啦,見佢話開12 點,一定唔駛等太耐位。 點知上到去由12 點等到12:25都未有樓面既人返工,其實我地都好有耐性地等,門口寫明開12 點嘛,我地等既過程都有4-5張枱既人上到黎見未開而走左,坐向門口等本身都問題不大,但越等越大煙味,係由後樓梯傳來強烈煙味。樓下管理員都上黎睇,仲走入廚房問廚房同事點解未開,廚房同事話樓面未有人返,唔知幾點先開,話d 客等唔到就走架啦。。。。咁既服務真係未食都唔駛再食
承接返上篇嘅介紹,今次就梗係講吓dinner啦!呢度嘅dinner選擇會與lunch有D唔同,而且選擇款式亦比較多花款,有set dinner, 有斎主食或小食俾大家揀,2口子嚟撐枱腳,定35知己嚟聚聚都縂會揀到適合嘅dinner配搭喲! 味道亦保持有水準😝。除咗食物,飲品選擇則全日一様,有好多不同種類俾大家揀,飲乜都真係要花少少時間㗎😚睇吓下面嘅相同簡介止吓渴先......不過梗係急急腳去試真DD呀✌🏽
承接返上篇嘅介紹,今次就梗係講吓dinner啦!
🦀鮮蟹肉青蘋果紅菜頭沙律,  新鮮兼頗多蟹肉啊😁
黑松露忌廉🐔雞肉長通粉,  黑松露香,雞肉嫩,而且每條通粉都沾滿醬汁㗎
繽紛樂雪山
俗稱'開聲茶'😭
柚子雞翼🐓
烤紐西蘭羊架配什菜忌廉薯蓉,🐑羊架嫩滑juicy,  什菜清新爽脆,薯蓉香滑😁
柚子蜜糖梳打,賣相精緻,連D冰都係西柚汁做㗎,女生必order呀!
野生大虎蝦意大利飯配櫻桃汁,味道清新,🦐大蝦爽口
繽紛樂朱古力
2017-03-31
🦀鮮蟹肉青蘋果紅菜頭沙律,  新鮮兼頗多蟹肉啊😁
野生大虎蝦意大利飯配櫻桃汁,味道清新,🦐大蝦爽口
  • 烤紐西蘭羊架配什菜忌廉薯蓉
  • 黑松露忌廉雞肉長通粉
位於銅鑼灣商業中心2樓嘅飼說,不得不介紹!試過lunch 又食過dinner, 除咗環境、服務不錯之外,食物更加有水準😋,而且lunch同dinner嘅menu都唔同,可以俾大家有多D嘅選擇啊!宜家就等小弟分享俾大家止吓渴先啦🤣先由內部環境同lunch講起吧!下一篇就會介紹埋晚餐俾大家🤗
2017-04-07
午餐
牛肝菌意大利飯配黑松露菌醬
薄脆煙肉卡邦尼扁意粉 - 忌廉汁香滑,芝士味香濃,每條扁意粉都沾有芝士忌廉汁,不太膩,正👍🏽😋
柚子校車🚌
  • 薄脆煙肉卡邦尼扁意粉👍🏽😋
  • 玫瑰Latte
2017-04-03 535 浏览
五星級酒店既價錢,五十蚊餐廳既質素環境-佈置好,但坐位極窄,對腳想郁下既空間都冇,而且同隔離枱太接近,動作大小小都會頭撞頭食物-晚餐,叫左兩個羊架,羊架得一舊明白,但薯蓉都比得小小咁姑寒?已經唔跟飯/意粉/薯菜 248一個餐絕對唔值飲品,叫左一杯最簡單既咖啡,奶另上,但比既係凍奶,咖啡跟熱奶是常識吧?服務,有禮貌但踢一下先識郁一下,收左我隻叉,知我食羊架都唔自動醒水比返隻我,上菜應該都留意到掛?總結-唔會再去食晚餐
五星級酒店既價錢,五十蚊餐廳既質素
總結-唔會再去食晚餐
2017-04-03
2017-03-29 537 浏览
銅鑼灣,一個人口稠密既商業地方,有時收左工都唔知邊到同男女朋友或者同事去坐底飲返杯野。當你頭癢之際,尼間餐應或者滿足到你食物主要都系有Pasta,飯類,蛋糕,而家都有啲特色飲品比你選擇,服務質素好好,扺讚呀!

2017-03-27 374 浏览
真心伏,食完一次唔會再試,亦都唔會推薦身邊嘅朋友去。係我第一次食完忍唔住要寫食評。。。原本睇食評同相都覺得環境幾靚幾文青,野食相都幾吸引,心諗都值得一試。去到叫左一個沙律,係幾樣之中比較正常,菜唔係特別新鮮,但食得落口。之後我朋友叫左一個白酒蜆肉蕃茄意粉,意粉就好dry,蕃茄我食到有酸宿味,心諗應該係隔夜,而且無放入雪櫃。蜆就多,但食到有沙。我就叫左個軟殼蟹忌廉意大利飯配牛油果醬,呢個強差人意。隻蟹味道正常,temopura蟹,賣相就好似蜘蛛。至於d飯。。。一碗白飯都好食過佢,飯無忌廉味,又無牛油果醬果味,淡而無味,唔明點解可以叫做risotto?重點係,價錢又貴。BTW,個廁所仲要係沖唔到水,下次沖唔到記得寫住,去完先知沖唔到,一黎尷尬,二黎下位去廁所見到都想嘔番食過嘅野出黎認真,去過咁多間所謂文青cafe,呢間俾我印象最深,因為食物質素差,價錢唔值,完全feel唔到係用心經營嘅文青cafe。

重點係,價錢又貴。

2017-03-25