好多人都鍾意食餃子,當然我都是餃子控,但點為之是好食的餃子呢?首要條件當然是材料新鮮及皮薄饀靚,還有一重點是即叫即包,那入口豐腴多汁的餃子,更是令人一試就愛上。「餃子駅」太古城這家分店,同樣以多款不同筋道的日本麵粉,人手即叫即包新鮮餃子,入口肉汁豐厚,鮮甜味美,教人一試即愛上。個人覺得可能是讓食客在等候期間,來搞一點意思,就在門口特設了個打卡位,邂逅與幸福,你會揀在那裡打卡呢?不用多想當然兩個齊齊打卡,對單身的你來說,邂逅與幸福邊個唔想喎!門口大大塊玻璃讓客人可看見員工全神貫注地包餃子。店內以和風車站為題,戀上餃子由邂逅開始,很吸睛。除餃子外,還有小吃、麵食及玫瑰花果茶 。酸漬蘿蔔酸酸甜甜,爽甜又醒胃。皮蛋上是香口的脆蒜粒,吃時蘸上酸甜的醬汁,更好味。「拉絲芝士蛋粟米餃」芝士餃真是有拉絲的效果,滿滿的芝士香味,配上甜美的粟米,好美味呀! 個人覺得必成為小朋友的至愛。 灼餃拼盤特盛E (每款各4隻) 包括了「黑松露松茸豬肉餃」、「蝦三鮮餃」及「蟹后蟹粉餃」「蝦三鮮餃」內裡是大大隻的鮮蝦配韭菜,爽口又彈牙。皮薄饀靚的「黑松露松茸豬肉餃」,咬下去黑松露香全數湧出。芳香濃郁的松茸配豬肉,真是好

門口大大塊玻璃讓客人可看見員工全神貫注地包餃子。
店內以和風車站為題,戀上餃子由邂逅開始,很吸睛。
除餃子外,還有小吃、麵食及玫瑰花果茶 。
酸漬蘿蔔酸酸甜甜,爽甜又醒胃。
皮蛋上是香口的脆蒜粒,吃時蘸上酸甜的醬汁,更好味。
「拉絲芝士蛋粟米餃」
「蝦三鮮餃」內裡是大大隻的鮮蝦配韭菜,爽口又彈牙。
皮薄饀靚的「黑松露松茸豬肉餃」,咬下去黑松露香全數湧出。
芳香濃郁的松茸配豬肉,真是好吸引。
「蟹后蟹粉餃」蟹粉真是幾足料,鮮味十足。
招牌海膽餃,好滋味。
泡菜豬肉餃,少少辣幾爽口,味道不錯。
蟹后蟹粉餃 (煎)
經過煎香的餃子,外皮脆卜卜的好惹味,更能突出蟹粉的鮮甜度。
「素菜餃」
內裡全都是蔬果粒,口感清新又爽口。
酥炸排骨湯麵
外層香脆的酥炸排骨,入口充滿肉汁,湯麵配上昆布粟米湯,麵質煙靭有口感,整體好味有口感。
調味料都算齊備,除有我的至愛辣椒油外,還有七味粉,醬油及醋。
餃子駅
地址:太古太古城道18號太古城中心3樓315號舖
電話:2368 6698
營業時間:星期一至日11:00 - 21:30
  • 酥炸排骨湯麵
  • 蟹后蟹粉餃 (煎)
  • 「素菜餃」
  • 灼餃拼盤特盛E
滿心歡喜見到新店,裝修靚,仲要存theme,好期待。上午11:40到達,已經要排隊,無所謂,話哂即叫即做,真的要耐心等候。等咗差唔多30分鐘,入得。因為排隊時有大把時間,所以坐低已經可以即叫得。點知已經有啲口味賣晒⋯⋯無問題,大家遷就啦。叫其他。等咗20分鐘,終於有得食⋯⋯⋯一碗麵。我哋一共叫咗3碗麵、27隻餃子、2杯豆漿、1壺蕎麥茶。我哋4個人,邊個食先好呢?再等10分鐘,終於有1杯豆漿⋯⋯2分鐘後,第二杯豆漿到。再過一陣子,’蕎麥茶‘到嘞。咦?咁淺色嘅⋯⋯無所謂啦,等佢泡多一陣,可能就會濃啲。其他嘢陸陸續續到啦。麵:同即食拉麵無分別,除咗唔係自己煮同貴啲。餃子:啲皮確實好滑,大部分都足料,不過亦有‘啲料應該好矜貴’款式(order係三鮮,塊皮包住幾粒蛋碎)豆漿:白色嘅水加糖‘蕎麥茶’:Highlight 到嘞。泡咗20分鐘後仍然淺色,試味先⋯⋯咦,桂花茶味嘅。問下專業的server呢杯係乜茶?佢話係桂花茶嚟嘅。我話唔好意思,我叫蕎麥茶,可以check單換過嘛?佢再話‘吓。其實係有桂花唧’。我話‘唔係呢,無蕎麥味’。佢轉身同supervisor講‘個客話已要換蕎麥茶’。點知super

麵:同即食拉麵無分別,除咗唔係自己煮同貴啲。

豆漿:白色嘅水加糖

‘蕎麥茶’:Highlight 到嘞。泡咗20分鐘後仍然淺色,試味先⋯⋯咦,桂花茶味嘅。問下專業的server呢杯係乜茶?佢話係桂花茶嚟嘅。我話唔好意思,我叫蕎麥茶,可以check單換過嘛?佢再話‘吓。其實係有桂花唧’。我話‘唔係呢,無蕎麥味’。佢轉身同supervisor講‘個客話已要換蕎麥茶’。點知supervisor好勁咁好快話‘呢杯係桂花茶,一睇就知’⋯⋯佢就係無聽清楚佢個講乜⋯⋯我嘅回應係‘係呢,我叫蕎麥茶,呢杯桂花茶,麻煩幫我換’⋯⋯supervisor話‘吖,睇真啲,係我哋加咗桂花比你杯蕎麥茶,其實係蕎麥茶’。我話‘唔係呢,成杯桂花味,無蕎麥味’⋯⋯佢有佢繼續推搪,我開始黑面,繼而放棄,佢就悔氣地話‘唉,算嘞,我換比你’。我堅持話唔駛,‘既然你一路係話我飲唔出,係我問題’。

其實一杯嘢$28,你換比我而假設真係我味覺有問題,咁你都係$28,做乜要咁呢?之後一路禮貌態度都好冷淡。

只此一次,下不為例!
2021-05-19
2021-05-18 37 浏览
非繁忙時間都要等超過半個鐘 先至有位 。 落咗單等超過45分鐘 先至上菜,不會再幫襯。 食物質素一般, 落單體驗極差, 冇供應煎餃嘅餃子居然問我哋要煎定係灼, 又要我地重複幾次。
間唔中食好多好多餃子當一餐其實幾療癒,經過太古城中心這間新開的餃子專門店,見到餐牌有兩款無肉選擇,就行入去試下。新開業的餃子駅在太古城中心三樓,從太古地鐵站上到商場再上一層電梯即刻見到。餐廳門口竟然仲有個打卡位可以影相,現在做食肆都各出其謀。入面延續火車主題裝飾,卡位有「自由席」、「女性專用席」之類的牌,座位總數唔算好多,繁忙時間好容易滿座。這家店最大特色係餃子即叫即包,確保隻隻新鮮,外面可以透過玻璃窗睇到店員幹麵皮、包餡再將餃子成型,手法好純熟。不過因為即叫即包的關係,繁忙時間好多人落單的時候要等好耐...希望餐廳盡快改善這個問題。店內餃子口味都很創新,無肉之選有「拉絲芝士蛋粟米餃」和「素菜餃」兩款,這兩款剛好都只有水煮,沒有煎餃選項,但就可以買生餃返屋企自己煮。飲品有汽水、豆漿或茶,我這個是玫瑰花茶,都幾香幾好飲,玫瑰可以行氣活血,血氣行得好氣色會變好,女仔可以常飲。醬油皮蛋 HK$19 / 酸漬蘿蔔 HK$13素食前菜除了皮蛋和蘿蔔,也有拍小黃瓜和時菜,那個湯麵的湯底也沒有用肉或骨熬煮,亦都食得。皮蛋簡單沾那個蒜粒醬油就超好食,入口即溶感,蘿蔔都好爽口又醃得好開胃。拉絲芝士蛋粟米

餐廳門口竟然仲有個打卡位可以影相,現在做食肆都各出其謀。

醬油皮蛋 HK$19 / 酸漬蘿蔔 HK$13

拉絲芝士蛋粟米餃 HK$43/6隻

嘩!隻餃子真係可以拉絲喎!啖啖都滿載香濃芝士味,芝士控表示滿意。

素菜餃 HK$39/6隻

素餃入面係各種各樣的蔬菜粒粒,紅蘿蔔、冬菇、木耳那些指定代表啦,調味做得唔錯,我最鍾意個餃子皮真係薄得來又有咬口,唔會太硬或太軟又唔黐口。

喜歡吃餃子的朋友一定不能錯過餃子專賣店,即叫即包真係好食D架!
2021-05-17 133 浏览
新店開張,試一試新店。等位時,職員沒有主動提及送餐時間最少等半小時以上,直到下單時,職員才跟我們說「餃子要等半小時。」來到一間專門吃餃子的店舖,沒可能不叫餃子,於是我們亦有點餃子。最後等了大約40-45分鐘,食物才慢慢送到,令我感覺十分失望。現場不只我們一枱出現這個程況,凡有下單食餃子的食客,平均最少等40-45分鐘,這情況亦增加門外客人等候的時間。「食飯幾分鐘,等候粒幾鐘」希望店舖改善此問題,否則食客快快走

希望店舖改善此問題,否則食客快快走
2021-05-02
下午茶
2021-05-17 119 浏览
見太古城開咗一間新餃子專門店,作為餃子控梗係要去試下。平時真係好多人排隊,見今晚冇乜人排隊所以就決定一試。等咗5-10分鐘左右就有枱,一入到去好快已經知道想食咩,點知個侍應嚟到先講話個煎爐壞咗,得返烚餃.... 點解唔一早講明或者放個牌喺出面同人講呢??唉... 是但啦,都坐低咗,咁唯有揀啲得烚餃款嘅餃子,下次先試煎餃啦。價錢上佢都唔算平,呢度講明係即叫即包,所以都等咗15分鐘左右。蟹粉餃首先嚟到,個樣同我想像中都有啲出入... 然後再試下味,普通到唔知點形容,佢唔係難食但唔知有咩特別... 然後海膽味,我食咗一件已經唔想食,佢個海膽味係有陣腥味.... 最後嚟到嘅泡菜豬肉餃係最正常... 你問我,我真係未必會再試....第一佢唔平,第二味道真係非常一般... 出面好多間餃子店真係會好食過呢間....
見太古城開咗一間新餃子專門店,作為餃子控梗係要去試下。

過咗下晝兩點見坐唔滿先入去,落單好快,14:08,只係叫左6隻煎餃,完全冇諗過非繁忙時間結果等左42分鐘,14:50先有得食。基本上聽到每一枱都喺度追,枱枱都問係唔咪漏單因為個個都等左超過30分鐘⋯⋯
最近逛太古城,發現了一間非常吸睛的餃子店,以和風車站為主題,門口還有透明玻璃,讓客人可以一窺廚房內部,看見員工包餃子的情況。據知這裡是採用日本麵粉,並在食客下單後才開始包餃子,務求給客人最好的餃子美食體驗,但也許是這個原因吧,餃子出單很慢,大家要耐心等候。如細心研究,會發現員工使用的麵粉棍是兩頭尖的,這是做到餃子皮薄餡靚的原因嗎?門口有個打卡位,一邊是邂逅,一邊是幸福,看來兩個目的地都不錯呢。走進室內,卡位都設計成日本火車卡座,「自由席」、「女性專用席」等等,很有特色。店內主要提供各式餃子,另外還有小吃和麵食等。調味料並不複雜,就只有醬油、醋、辣椒油和七味粉,對我來說已足夠。玫瑰花果茶 $28酸漬蘿蔔 $13醬油皮蛋 $19在等候餃子的當兒,我們要了一些小吃。酸漬蘿蔔十分爽口,酸甜開胃;皮蛋雖不是溏心,但品質還是不錯,脆蒜香口、醬汁酸咪咪。拉絲芝士蛋粟米餃 (6隻) $43素菜餃 (6隻) $39席上有素食朋友,這兩碟素餃基本上都交給她KO,我試了一口芝士餃,無花無假,有拉絲效果,芝士味豐富,配甜美的粟米很搭配。 灼餃拼盤特盛E  (每款各4隻) $120蝦三鮮餃黑松露松茸豬肉餃蟹后蟹
店內主要提供各式餃子,另外還有小吃和麵食等。
玫瑰花果茶 $28

灼餃拼盤特盛E  (每款各4隻) $120
蝦三鮮餃
黑松露松茸豬肉餃
蟹后蟹粉餃

我們另外三位食肉獸則開心Share了其他餃子,有蒸有煎。

先來一盤「特盛」吧,我第一口放進嘴裡的是「蝦三鮮餃」,第一個感覺是餃皮夠薄夠軟,個人來說超喜歡,裡面鮮蝦大大隻,新鮮爽口,配韭菜好香;松茸豬肉餃的松露香氣突出,蟹粉餃亦清楚看到粒粒金黃的蟹粉,鮮香味美。
招牌海膽餃 (6隻) $68
泡菜豬肉餃 (6隻) $43
酸蘿蔔雞肉餃 (6隻) $43

之後再來了三款灼餃,我喜歡吃海膽,當然喜歡甘香的海膽餃;酸蘿蔔雞肉餃則是我今天較不喜歡的口味,味道太甜。
蟹后蟹粉餃 (煎) (6隻) $74

因為蟹粉餃實在好吃,我們再加了一碟煎的,想不到,平日不愛吃煎炸的我,今天最喜歡就是這碟煎餃,餃皮又薄又脆,配上惹味的蟹粉豬肉餡,確是非常出色。雖然這款煎的會貴6元,但絕對推介。
酥炸排骨湯麵 $51

想飽肚一點,還可以點湯麵。這個酥炸排骨做得好,外層香脆,裡面不乾身;湯麵也比我想像中好,昆布粟米湯味道香濃,麵條夠煙靭,我們三個食肉獸最後連湯底都全部幹掉,滿足!

總的來說,這裡的餃子和食物都是Very Good的,不過出單情況卻不太理想,雖說「慢工出細貨」,但如不快快改善,相信追不上港人要求的速度和效率了。
2021-05-11 178 浏览
試了兩款餃子,蒸海膽餃子同煎蟹黃餃子,味道一般!蒸海膽餃子唔難食但又唔覺得好食,完全無咩驚喜,但唔點任何野都食唔出有海膽味。煎蟹黃餃子調味亦係一般,食到有蟹黃味,但煎得唔夠香,感覺似隨便煎下,而最值得一提嘅係包餃子嘅功夫實屬九流,九隻煎餃有七隻唔埋口,全部唔係有窿就直頭係打開左,成碟煎餃漏晒裡面嘅汁出黎。作為一間用餃子做名嘅餃子店,居然唔識包餃子,100蚊賣我九隻煎餃有七隻開晒口漏晒汁。奉勸各位想試嘅朋友,請盡快去試!咁嘅價錢咁嘅質素,應該捱唔到太耐,想食就要快!
試了兩款餃子,蒸海膽餃子同煎蟹黃餃子,味道一般!

2021-05-06 271 浏览
餃子駅未開前已經想試,因為本人都鐘意食餃子點知原來不外如是。今日由12:54 排隊,我同另外2個同事排到13:20先入座。 都唔介意,因為鋪頭都算細。入座叫野食,一份大盛9隻 D 餐(灼)同9隻灼大蔥牛肉餃子再加兩碗昆布粟米拉麵等左大約15分先黎兩碗拉麵,嘩~ 個麵唔好食,有啲硬。唔重要,因為叫得餃子駅,餃子是重點,點知等左20幾分鐘,問個待應:「請餃子未黎啊」待應好不禮貌地答「我哋既餃子,係你叫開始,即包即灼架,要20分到」點解個餐牌唔寫明或待應通知要等呢?等餃子到了,好唔吸引,完全唔覺有咩話好食其實自己包仲好食過佢(額外一題連杯水都有奇怪味道,好似未煲滾咁)我覺得係「邂逅呢間餃子駅無幸福」
餃子駅未開前已經想試,因為本人都鐘意食餃子
點知原來不外如是。

點解個餐牌唔寫明或待應通知要等呢?
等餃子到了,好唔吸引,完全唔覺有咩話好食
其實自己包仲好食過佢
(額外一題連杯水都有奇怪味道,好似未煲滾咁)

我覺得係「邂逅呢間餃子駅無幸福」
2021-05-04 191 浏览
身為一個餃子迷,係間店裝修既時候已經有留意佢幾時開,所以今日行過見佢開左就即刻排隊食!排隊等左15分鐘左右就有位,本身想食既芹菜豬肉餃、凍豆漿都賣哂。最後叫左6隻海膽餃($68)配麵(+$16)同6隻白菜豬肉餃($39)配麵(+$16)。落單後5分鐘左右,其中一碗麵就到左啦,味道係普通昆布麵鼓湯,有麵有粟米咁囉,既然只係+$16,我對佢都無太大要求。再等左10分鐘左右,另一碗麵到左。但餃子仲未到⋯⋯呢個時候已經有3枱因為等左成個鐘都未齊野食而走人。我係落單後30分鐘,終於忍唔住叫侍應跟跟單,但佢竟然話:「人手即刻包,最少要等30分鐘。」如果落單個時講聲我一定唔會食囉,宜家姐係焗等。前後等左40分鐘,d餃子終於黎啦!比想像中細隻,食落唔會有滿足既感覺。白菜豬肉餃味道一般,有d穿左既就連湯汁都欠奉,唯一比較好就餃子皮尚算滑口,僅此而已。而海膽餃反而略有驚喜,雖然上碟賣相欠奉,但味道卻唔錯,食到淡淡海膽味,可惜價錢真係略貴,性價比不高。總括黎講,上菜時間太長,價錢略貴,味道一般,短時間內唔會再幫襯了。

白菜豬肉餃

前後等左40分鐘,d餃子終於黎啦!
比想像中細隻,食落唔會有滿足既感覺。

招牌海膽餃

2021-05-03
招牌海膽餃
2021-05-03 145 浏览
尋日一行二人7點已進入食店,但8點45分才能離開。當中就是order 咗食物,隔20分鐘之後先話你知賣晒,如是者 二次都是這樣。希望食店好好改進,售罄都揚聲,免得呆等。但都要一讚,食飯係熱辣辣的。
尋日一行二人7點已進入食店,但8點45分才能離開。
希望食店好好改進,售罄都揚聲,免得呆等。
但都要一讚,食飯係熱辣辣的。
2021-04-28 243 浏览
新開餃子店,裝修靚靚,但食物質素超低,大家千祈唔好中伏呀!經過見新開張,啲廣告影到啲餃子好靚,就決定試下。二人點了以下:(1)擔擔麵:超難食,啲麵又硬又黐牙,好明顯放咗好耐。未見過擔擔麵咁多湯,俾湯浸住又無肉碎。(2)蒸海膽餃、雙併蒸牛肉韭菜餃:唔難食,但平平無奇,啲餃無包實。聲稱即叫即做,等咗30分鐘都咁嘅質素,搞咩?最搞笑係明明一份六隻,但枱枱都分兩次上(5+1),又係咩玩法?(3)牛肉煎餃:等得耐,但熱辣辣,自係最好食啦。P.s. 入到嚟先知係太興集團,水準幾時變成咁?
新開餃子店,裝修靚靚,但食物質素超低,大家千祈唔好中伏呀!

(3)牛肉煎餃:等得耐,但熱辣辣,自係最好食啦。

P.s. 入到嚟先知係太興集團,水準幾時變成咁?