2019-04-18 93 浏览
其實我好驚台式火鍋,因為大部份都係掛名,gimmick野黎。印象中得一間台式火鍋係好。養心殿都唔差既,湯底係ok,丸就一般,前菜係ok,牛肉好味但同台式無關。感覺上都係可以既,咁多間黎講我都會放佢做會番黎再食既選擇內。
2019-04-16 169 浏览
放假約咗朋友食午餐,之後去行街街,由於未食早餐,好肚餓,醫咗肚先。今日嚟到養生殿台式養生鍋,見到有人中午打邊爐,但今日我想試下佢地午餐。其實之前都有試過夜晚打邊爐,已經覺得好正,未試過佢地嘅午餐,所以決定一試。我就點咗九層塔三杯雞,嚟到仲感覺到鑊氣,唔係整定,正!碟餸嘅份量好多,而且帶有淡淡的酒香,雞肉調味香濃,而且肉質嫩滑,配料的菇都好好味,送飯一流!而朋友就點咗招牌極品台灣牛肉麵,份量好多,牛肉足足有五大塊,朋友話幾好味,但見佢碗麵食唔晒,可能份量太多。午餐仲跟餐湯及飲品,以價錢來講真係好性價比㗎!有機會下次可以中午打邊爐,原來中午係半價!

午餐仲跟餐湯及飲品,以價錢來講真係好性價比㗎!

有機會下次可以中午打邊爐,原來中午係半價!
回看將軍澳區的火鍋店,雖說將軍澳區的競爭較為平靜,但內裡也有點火藥味,各店都稍稍有了一點兒的改動。.但作為養身為主又有一點領導地位的養心殿在將軍澳站來說屬大鋪,雖沒有門外人龍排隊,但舖內晚市時段都有過半客人在內,大集團加上有客源,不需要什麽新的招數。老實說港人愛火鍋的程度早已進化到一年四季都要打邊爐,台式火鍋既養生又惹味是不少年輕及老一輩食客的首選!是晚再來【養心殿台式養生鍋】,再來當然是指不只一次到訪一次吧,上一次在九龍區吃比較人來人往的氣氛,是晚呢一間「養心殿」吃得開心又坐得特別舒服。樓底高、落地玻璃窗、獨立卡位坐、圍爐圓枱、環境寬敞、走廊闊落!好開揚好舒服既空間。裝潢上用了深色黑檀木色做主打上至天花下至枱枱凳凳,營造出古色古香既氛圍。比旺角或其他分店更享受到「殿」既氣派。坐低後點了壺茶歎一歎再慢慢睇睇餐牌⋯茶芥 $40.餐牌簡單易明,不花巧,主打養生藥膳火鍋,集滋補、美食於一身,引入台灣地道的麻辣湯底及藥材養生湯底,上次都試過「美人鍋」及「麻辣鍋」,今次就試試酸菜香肉鍋 $128吧。還見到可以追加酸菜白肉(免費)的喔。出去自行調配調味料,我只是簡單地落了少量調味料而。因為一想到台

比旺角或其他分店更享受到「殿」既氣派。

茶芥

坐低後點了壺茶歎一歎再慢慢睇睇餐牌⋯茶芥 $40
餐牌簡單易明,不花巧,主打養生藥膳火鍋,集滋補、美食於一身,引入台灣地道的麻辣湯底及藥材養生湯底,上次都試過「美人鍋」「麻辣鍋」,今次就試試酸菜香肉鍋 $128吧。還見到可以追加酸菜白肉(免費)的喔。

出去自行調配調味料,我只是簡單地落了少量調味料而。因為一想到台或火鍋本身較濃味所以配料試就輕手了一點。

🔹酸菜香肉鍋 $128
一滾起就火紅火綠咁,香味四溢仲有滾起既泡泡聲,著實色香味聲俱備,酸菜感覺上像山東白菜 ,放左係鍋入面入味之餘,酸菜味道鹹酸,口感嫩嫩,色澤鮮亮,令到成個鍋開胃提神,又可去膩,完美垛增進食慾,配埋香肉,先飲一啖湯。

酸菜香肉鍋

湯頭比想像中甜,熬煮出來不先加任何配料咁樣飲落更能確保湯頭甜美而且不油膩,熬得愈耐會有一陣小小酒精味呢。如果講飲湯「酸菜香肉鍋」「美人鍋」「麻辣鍋」會更好飲。
酸菜香肉鍋

鍋內份量不算少,但可以追加酸菜白肉(免費),那就更滿足,幾多都可以食得耐呀。

🔹手切牛肉(小) $238
我不是吃素的所以打邊爐怎不點牛?呢度既手切絕對唔係紙片牛,每片都有一定既厚度。
手切牛肉(小)

平時都比較少點美國牛肉等等因為就係貪手切肥牛, 牛肉味重, 入口軟綿,呢度既都係同一感覺,非常新鮮,10多秒就可以食了。推介,如果你是愛吃牛的說不會失望呢。

🔹即炸脆響鈴 $68
新鮮即炸. 即炸鬆脆響鈴,說到底去邊度打邊爐都會一定點。所以呢一個火鍋料如果唔好食蛇餐飯會好失望,幸好響鈴炸得外脆內酥,食落層次感豐富! 過關!
即炸脆響鈴

🔹半份鵝肝墨魚丸 $48
每款手打丸都由師傅親手打造,絕不假手於人,細味一下當中既啖啖功夫,鵝肝墨魚丸,墨魚丸食落粒粒爽口彈牙!但內裡既鵝肝味道尚為普通,不算太出,可能鵝肝份量不多然後又味道偏淡吧。如果味道出眾一點一定是座上必點菜式。
半份鵝肝墨魚丸

🔹半份自家製麻辣牛肉餃 $42
見到麻辣兩個字就二話不說點了這一款餃子,自家製既麻辣,佢嘅辣度中規中矩,大中小辣的話算是小辣的一種,可能是迎合大眾香港人嘅接受程度所以都唔會去到好辣。麻辣與上牛肉最佳配搭。博皮加餡料多成個口感都好滿足。
半份自家製麻辣牛肉餃

🔹Heineken $32
打邊爐飲啤酒係一種人生最大樂事。「喜力」荷蘭啤酒,清淡可口飲到尾帶點回甘。冇搶到酸菜香肉鍋的香甜風頭。慢慢飲慢慢食。不錯。
總括而言,論食物質素是不錯的,標榜食材由台灣每天直送抵港,確保食客嚐到正宗台味!而且食物好像令你會覺得又有養生的功效,食完冇咁有罪惡感。論服務招呼周到沒有太特別算是中規中矩,論環境,地方夠大隨時都可以約埋三五知己一齊去食。【養心殿台式養生鍋】,用養身又養心既方向作招徠,真的是有一定的吸引力。
茶芥
即炸脆響鈴
半份自家製麻辣牛肉餃
  • 手切牛肉
  • 麻辣牛肉餃
2019-04-12 88 浏览
今天和媽媽拍拖去,在商場逛了一會,來到這店,見到不小人,就看看餐牌,價錢不貴就坐下來了。媽媽點了鹽酥雞肉撈麵,食物送到有點吃一驚,因為份量十分多!鹽酥雞扒有廿多塊,炸得很香口,而且熱烘烘。而撈麵也十分多。我也吃了不小鹽酥雞,真的十分美味!而我點了招牌極品台灣牛肉麵,牛肉及麵的份量也是十分多,牛肉味道不錯,只是牛肉厚切了一點,我比較喜歡薄切的口感,而且每個午餐也奉送中湯及飲品!中湯是有誠意的,不是一般的例湯。而杞子菊花露更是十分可口!這個價錢,在大商場來說是十分性價比,一個午餐包了前菜丶主菜丶麵或飯,更有飲品送上,很滿意的一餐。另外一提是,前菜也是十分好味哦!

• 鹽酥雞肉
2019-04-12 20 浏览
香港而家既服務態度真係…啲侍應態度極其差,話說我地8點令黎到,佢比我地個台冷氣大到我地吹到頭都痛諗住搵個侍應話調個位,但完全見唔到有人,而且我諗啲侍應係度行catwalk,完全係周星馳“你睇我唔到,你睇我唔到”到搵到個人同佢講想調入入面,我懷疑我地可能殺左佢父母,佢好惡咁喝令我地啲台要執好先入得去坐咁你地出返出面等,聽落真係好似好有待客既原則,但其實果張台都係爭墊台紙同啲碗筷啫,洗唔洗咁惡呀。都算啦,最後都坐低左畫好左野,又再一次無人理,Hello,其實我地見到你地行過嫁侍應…連追個菜都拎左成半個鐘,其實打邊爐啲野感覺都唔洗點處理,我唔明點解會洗冰菜洗左半個鐘。其中一個侍應好似無帶腦咁,問佢我地叫左個冰菜仲未黎,佢反應係:丫,係喎?(瞓醒未呀師兄)其實啲野食本身既味道都正常,唔係話突別好,性價比又唔算高。但最神奇既事就係我地前後叫左2兜冰菜,咁第二次果兜本身放係個車仔就無為意,食完拎起個兜先發現同原本第一次個兜爭勁遠,雖然我地係食到宵夜時段但我地果兜野係無折扣既。咁叫埋單咪順手問下個侍應,個呀叔勁呀,佢完全事不關己咁話:我都唔知點解喎。 跟住就衝走左…咁我地都未話好嬲,到另一個侍應佢拎
香港而家既服務態度真係…

(瞓醒未呀師兄)

咁我地都未話好嬲,到另一個侍應佢拎張單埋黎比我地埋,又問
我:點解我地叫兩碟菜爭咁遠呢個兜
態度勁串爭在未講粗口)你地叫唔同菜咪唔同囉。
我:我地叫一樣冰菜,無理由爭咁遠
佢:係咩?(個樣勁不屑)
佢拎完張信用卡,返轉頭拎黎簽我地又問佢真係覺得唔應該爭咁遠,欺騙顧客,其實如果佢好聲氣道歉就無事,點知…
佢:本身個兜係細呢個兜,而家你著數左啦,係個細兜之前用晒咪用個大兜裝比你囉,你著數左嫁啦!
我:叫經理黎啦!
佢:咩經理呀,你著數左仲嘈!
我:你叫咩名。
佢:我有私隱做咩要話你知。
咁正常人谷鬼氣就講左4字粗口
佢:你唔好講粗口呀,做咩講粗口鬧人呀。
此時一位似經理既人出黎仲話我地唔好阻住門口有客人。
呢間野blacklist。
冰菜個盤

2019-03-31
  • 你著數左嫁啦
2019-04-12 128 浏览
約家住將軍澳嘅表姐出來打邊爐, 附近嘅酒店二樓有我成日去嘅養心殿分店,表姐又鍾意食牛肉,啱曬!環境同其他分店装潢一樣咁典雅。哩度一樣係有六種湯底 ,麻辣鍋 128元酸菜白肉鍋 128元養心寧神養鍋 168元秘製薑母鴨鍋 168元美人鍋 188元養生鍋 188元都可以揀鴛鴦鍋 ,就以較高嘅價錢收費。我哋揀左 寧神養生鍋, 因為表姐鍾意魚湯底。個湯 滾起好香!好鮮甜!大家飲左幾碗之後,開始打邊爐。湯有一個魚頭,半隻烏雞,都好滑,好味!極上雪花肥牛 188元輕輕 一灼肉味濃都,軟滑甘香!手切牛肉 (大 ) 338元鮮甜!好有口感!滿口油香!手打丸拼盆(12粒) 108元鵝肝墨魚丸黑松露蝦丸芝士牛肉丸墨魚丸蝦丸每款2粒好鮮味,彈牙!什錦蔬菜盆 68元大家都食得好飽,表姐好滿意,話食嘢要食精食新鮮!
環境同其他分店装潢一樣咁典雅。

哩度一樣係有六種湯底 ,
麻辣鍋 128元
酸菜白肉鍋 128元
養心寧神養鍋 168元
秘製薑母鴨鍋 168元
美人鍋 188元
養生鍋 188元
都可以揀鴛鴦鍋 ,就以較高嘅價錢收費。
我哋揀左 寧神養生鍋, 因為表姐鍾意魚湯底。
個湯 滾起好香!好鮮甜!大家飲左幾碗之後,開始打邊爐。
湯有一個魚頭,半隻烏雞,都好滑,好味!

極上雪花肥牛 188元
輕輕 一灼肉味濃都,軟滑甘香!

手切牛肉 (大 ) 338元
鮮甜!好有口感!滿口油香!

手打丸拼盆(12粒) 108元
鵝肝墨魚丸
黑松露蝦丸
芝士牛肉丸
墨魚丸蝦丸
每款2粒
好鮮味,彈牙!

什錦蔬菜盆 68元
大家都食得好飽,表姐好滿意,話食嘢要食精食新鮮!
2019-04-11 134 浏览
上次和朋友出去吃飯提到養心殿 剛好將軍澳開了一家這次就來吃看看地鐵站一出popcorn商場就可以坐升降機上裏頭的裝潢挺古色古香的如果坐得近落地玻璃 還可以看外面風景 應該不錯人坐下以後服務員就會上茶我發現了這個半價優惠 但來不及七點前離座時間許可的話 很划算未上菜前到醬料區自調醬料這裏的生蒜比較特別 是生蒜汁 比較是蒜蓉狀態美人鍋($188/鍋底):料如圖所見 豐富得很整隻烏雞 有腿有翼 又有桃膠 女性最愛 補膠原蛋白其他的杞子、南棗等也不少所以鍋底煮沸後 甚麼料都先別加 可以喝一下湯底御選梅花豬($118):肉質嫩滑 肉和油脂的比例適宜 使人停不下來 很快就吃完一盤台灣翠絲水蓮($88):這個是我最期待的 之前去台灣旅行吃過一次 但香港比較少見這裏主打就是有些食品是每天飛機直送 可以一嚐台灣的味道水蓮比較爽口 清甜幼身 所以不喜歡蔬菜的人也容易入口大腸頭($88):份量不少 看來也清理乾淨 有嚼勁鴨血($48):台灣常見鴨血 跟豬紅的味道有點像 但再細吃還是有點分別頗大一塊的 非常鮮嫩 吃起來滑 不是劣質那種手工丸類拼盤($108/12丸):六款 每款兩粒它家的手工丸比較接近魚滑那種
上次和朋友出去吃飯提到養心殿 剛好將軍澳開了一家

未上菜前到醬料區自調醬料
這裏的生蒜比較特別 是生蒜汁 比較是蒜蓉狀態

美人鍋($188/鍋底):料如圖所見 豐富得很
整隻烏雞 有腿有翼 又有桃膠 女性最愛 補膠原蛋白
其他的杞子、南棗等也不少
所以鍋底煮沸後 甚麼料都先別加 可以喝一下湯底

這裏主打就是有些食品是每天飛機直送 可以一嚐台灣的味道
水蓮比較爽口 清甜幼身 所以不喜歡蔬菜的人也容易入口

大腸頭($88):份量不少 看來也清理乾淨 有嚼勁

頗大一塊的 非常鮮嫩 吃起來滑 不是劣質那種

手工丸類拼盤($108/12丸):六款 每款兩粒
它家的手工丸比較接近魚滑那種 明顯不是機械製的那種 所以整體都較爽口彈牙
黑松露蝦丸的黑松露味十分濃郁
芝士牛肉丸裏頭的芝士是融掉的狀態 吃的時候要小心燙

整體來説
如果想和朋友坐得比較舒服、清靜點
這裏的環境適合 地理位置也易找
而食物的質素也在 能找到平常較少見的食材
價錢可考慮店家推出的優惠 會便宜𣎴少
2019-04-10 75 浏览
國內親友訪港,住在將軍澳一間酒店,臨離港前一 盡地主之誼,請他們吃一頓晚飯。 正好 下榻的 酒店二樓 有環境也不錯!火鍋湯底和配料新鮮足靚料,請客一點也不失禮! 這晚我們選了……寧神養心鍋$168足料,兩邊大魚頭和半隻烏雞,充滿藥材香味,湯鮮甜而濃郁,親友大讚賞!湯中兩邊魚頭,親友吃得津津有味!由台灣空運到港的……翠水蓮$88在外面很少吃上,很爽脆!手切牛肉 $ 338 (大)肉味濃郁,甘香軟滑!極上雪花肥牛 $ 188油花均勻,入口甘香即溶親友大讚這裡的牛肉很優質!encore 再 encore!真是大快朵頤!手工丸類拼盆 $ 1O8粒粒爽口彈牙,材料夠新鮮!即炸響鈴 $ 108每次到養生殿我都必點!非常鬆化!泡在湯中1~2 秒即可!通常我喜歡不泡湯吃,又香又脆!親友們都很欣賞這裡的湯底和火鍋配料,夠新鮮和有特色!吃得很滿足!
正好 下榻的 酒店二樓 有[養心殿 台式養心鍋 ]環境也不錯!火鍋湯底和配料新鮮足靚料,請客一點也不失禮!
這晚我們選了……寧神養心鍋$168

湯中兩邊魚頭,親友吃得津津有味!

由台灣空運到港的……翠水蓮$88
在外面很少吃上,很爽脆!

手切牛肉 $ 338 (大)
肉味濃郁,甘香軟滑!

極上雪花肥牛 $ 188
油花均勻,入口甘香即溶
親友大讚這裡的牛肉很優質!
encore 再 encore!
真是大快朵頤!

手工丸類拼盆 $ 1O8
粒粒爽口彈牙,材料夠新鮮!

即炸響鈴 $ 108

2019-04-07 75 浏览
雖然火鍋店設在酒店內, 但不要期望有酒店級的服務質素。部長/經理對顧客的態度粗聲粗氣,跟對下屬的態度沒有兩樣。其他侍應的服務態度還可以。不過,墨丸追了兩次都沒有送上,最終卻在單上出現😒,所以記得要check 單。另外,網頁話有得儲飛行哩數,後來又話要比正價先有得儲,應該事先清楚說明(商品說明條例啊!🧐)(註: 以現金付款7:00前埋單半價;8:30前埋單7折;我們以信用卡埋單則有72折)。食物方面,湯底是有保證的,足料,好味,滋補養生保健。海鮮方面亦很鮮甜,新鮮,生蠔、蝦及鮑魚都好好味,不過海鮮是沒有折扣的。我們點了牛肉粒,味道口感也不錯的。啤酒只有做promote 的有得選擇。想點藍妹,但是沒有,最後點了Sapporo 生啤。但侍應似乎聽唔明Sapporo, 最好識講中文名稱。裝修方面,古事古鄕,不過椅子是大排檔式長木凳,沒有靠背,有風味但坐得不舒服。整體來說,論食物質素是物有所值的(尤其如果可以7pm 前埋單,攞埋半價優惠)。如果不太介意服務態度是一試無妨的。

2019-04-05 103 浏览
朋友告知這間火煱店不錯,今天下午去試試,但就唔係食火煱,而係食set lunch!入到去望望火煱價錢,對我嚟講算貴,但再睇午餐牌,唔貴喎,最平五十幾。叫咗個鹽酥雞肉燥飯,雞比想像中大碟好多好多好多。跟餐配菜好食,湯足料好飲,仲有杯菊花茶或酸梅湯。七十幾蚊抵食!
2019-03-25
午餐
2019-04-04 83 浏览
今晚約了朋友喺將軍澳Popcorn食飯,等緊朋友同諗緊食乜之際,竟然發現有間養心殿,即刻上去攞位啦,因為之前同一班朋友响佐敦食過,好想再encore 佢嘅美人鍋湯底同每日由台灣直送嘅翠絲水蓮呀,超like! 朋友喜歡吃辣,所以叫左鴛鴦湯底 - 麻辣同美人,真係好like含豐富膠原蛋白嘅桃膠,加埋烏雞南棗滋陰養顏,食多件即炸脆響鈴都吾驚啦。由於我地吾食牛,所以轉攻海鮮同手工丸類。海鮮拼盤個帶子肥大鮮甜,鮑魚同蟶子王都好新鮮,配美人湯鮮味更加提升,yummy ! 揀左黑松露蝦丸同墨魚丸,前者配搭新鮮,後者彈牙爽口,兩隻都甘好食。不得不讚仲有佢嘅自家製水餃,期待encore 嘅水蓮無失望👍🏻👍🏻,雖然炸午餐肉同魚皮餃吾係特別款式,但係佢都做得幾好,其實火煱配料一定要新鮮,呢餐食得好滋味呢😋😋仲有呢度地方吾窄,都坐得幾舒服,下次黎Popcorn食野又多個選擇喇😆

2019-04-03 95 浏览
近排想食D高質嘅火鍋,朋友就即刻推介我去食"養心殿"。我見地點好方便,喺正港鐵將軍澳站連接嘅商場樓上,就同男友嚟食。除咗交通方便,店內亦好寬敞,全部都係長方形嘅木枱木椅,坐得好舒服。醬汁有多種選擇,我只係揀咗醬油,再加蒜汁和辣椒,已經好好味。湯底: 我地叫咗薑毌鴨&養生鴛鴦鍋。用料充足,薑毌鴨鍋入面除咗鴨肉和薑之外,仲有筍、馬蹄、蜂巢豆腐和腐皮。蜂巢豆腐充份吸晒D湯汁,更有陣陣嘅當歸味,真係好正。而養生鍋嗰面就散發住清新嘅人蔘味,再加上 紅棗、龍眼肉、蜂巢豆腐和豬紅等,既清且甜,两個湯底都好味。食物: 我地2個人,叫咗龍躉、手切牛肉、手工丸類拼盤&自家製水餃。整體質數都唔錯,物有所值。服務員姐姐全程都表現得細心兼和善,沖完茶之後會提醒客人小心滾水,又經常保持笑容,值得一讚。

2019-04-03
今日放假與阿妹來到將軍澳智選假日酒店內2樓的養心殿食台式養生火鍋,環境都好開揚,落地玻璃窗引入了自然的光線,感覺都幾舒適。每桌之間都以中式屏風相隔,加上木製的傢具,充滿著古典的感覺又增加了私隠度。鍋底選擇了美人鍋及寧神養心鍋,話明美人鍋,當然有養顏至寶的食材,材料有平民燕窩之稱的桃膠,含有豐富的膠原蛋白,可以讓女生們美顏滋補又食得健康,仲有原隻烏雞,好足料,夠晒滋陰補虛,再配以杞子、桂圓、黨蔘、南棗、淮山及金華火腿老火肴制湯底,打邊爐都可以養顏又補身。另外阿妹選擇了寧神養心鍋,內有川芎、白芷、天麻、當歸、烏雞、豬肉及用上了20斤鮮魚以4小時精餚,都係以鮮魚湯作基調,味道好鮮甜,滾起時散發陣陣藥材香,天氣又凍凍地,可以驅走下身內的寒氣,熱呼呼的湯底滾起後,馬上喝了一碗,濃郁鮮甜,很美味!!再夾埋個大魚頭食,真是吃得非常滿足。其後到自助調味吧配搭喜愛的醬汁,有莞茜、青蔥、紅辣椒、豉油、蒜泥、香醋及辣椒油。在Facebook讚好、簽到及分享帖子, 可免費獲贈銀菊露、酸梅湯、梳打水,最後的我選擇了銀菊露,味道都不會太甜,飲落清涼透心。再點多杯鹹檸七($18),將鹹檸檬切片放入杯中再加冰,再倒入

桃膠

銀菊露

再點多杯鹹檸七($18),將鹹檸檬切片放入杯中再加冰,再倒入七喜汽水,味道甜中帶鹹,鹹甜交雜感覺都好特別,冰涼清爽,仲可以有化痰潤喉的 功效,超好喝!!

鹹檸七

終於開餐了,先來有厚脂黑毛豬梅花肉( $168),脂肪比例都很多,油花都好美,每片黑毛豬梅花肉切得夠薄身,滾一陣都好快熟肉質爽嫩,肉味好濃厚,伴隨有豐富的油脂香,沒有豬肉腥味,吃起來口感相當飽滿。

厚脂黑毛豬梅花肉
再試另一款豬肉~御選梅花豬($118) ,脂肪紋理清晰,但脂肪比例較少,感覺低脂偏瘦,仍然不失濃郁的肉味,爽口彈牙。
御選梅花豬

真材實料的手打丸方面選擇了黑松露蝦丸半份了($48)墨魚丸半份($40),黑松露蝦丸帶有芳幽濃厚的菌香,也不失蝦的鮮味,入口也富口彈性,另外墨魚丸色澤潔白,新鮮爽滑又彈牙,所以食火鍋必食手打丸!

黑松露蝦丸半份了($48)及墨魚丸半份($40)

接下來點了兩隻蟶子皇($58一隻),都好長幾大隻厚肉,不過要小心控制火喉才保持的鮮嫩,咬嚼肉質已經爽口鮮美,剛才滲入了火鍋湯底,更突出蟶子的鮮甜。

蟶子皇

吃了一些海鮮及肉類,也要開始吃一點蔬菜,我們選擇了鮮甜三蔬($68)三蔬中有秋葵、粟米及山藥,三款新鮮的蔬菜都好鮮甜,特別是粟米,粒粒都好清甜。秋葵吃起來有清新的味道口感帶點脆嫩,內裡滑潺潺又帶黏稠汁液才是營養,具有降血糖、降血脂、抗氧化的功效,非常健康!

鮮甜三蔬~秋葵、粟米及山藥

平時打邊爐都是食烏冬、公仔麵,來到台式火鍋終於可以試下一些另類的粉麵,我選擇了寬粉條($38),質感有Q彈牙口,,吃起來還是很有嚼勁,吸盡所有湯底材料的精華,粉麵更增加飽足感,超美味。

寬粉條

吃過一餐養生又滋補的火鍋,感覺真是好滿足,服務員都好主動幫客人加斟湯底、環境都舒適寧靜,值得再來。
题外话/补充资料: 在Facebook讚好、簽到及分享本店帖子, 可免費獲贈銀菊露/酸梅湯/梳打水,另外六時前埋單離座可以半價(用現金支付)
2019-04-01
鮮甜三蔬~秋葵、粟米及山藥
寬粉條
  • 超多桃膠
2019-03-31 45 浏览
貴、冇服務、環境差、污糟、d碗冇洗過咁、一地垃圾、冇人執枱、連加湯拎碗都要自己黎!又吾好食、好過䅤香嘅,但同台式養生鍋爭幾皮囉!吾會再去!我幫襯既係TKO分店、咁嘅質素好快執粒
2019-03-31
2019-03-28 327 浏览
港式火鍋食得多,今日試下台式火鍋,先知原來都唔錯,仲有啲台灣特色食物~好似鴨血、翠絲水蓮、小食鹽酥雞同甜不辣等等。舖面寬敞座位多,裝潢、枱櫈都有總舊城區感覺。一坐低就睇下餐牌,發現優惠,like fb page就有free drink 🍹 即like~其實入座已經有壺茶,每位茶芥$20(左)檸檬梳打、(右)黑糖烏莓梅汁我地揀咗穩陣梳打同埋黑糖烏梅汁,烏梅汁味道係酸梅湯。鹽酥蚵仔等食嘅時間叫個小食咬下~鹹鹹地,好酥脆,「巧痴巧痴」~花旦出場~美人鍋有桃膠、原隻烏雞、紅棗、淮山等等藥材,越食越膠~個湯底有啲甜味,淥完嘅食物基本都唔洗點醬都好味~個鍋咁多料,淨係食雞同桃膠都飽左一半~撈撈下發現好多桃膠在鍋底極上雪花肥牛薄切,好嫩,零嚡口感!份量唔小,每卷打開有我前臂咁長,總知好食啦!紫淮山麵淮山入麵,健脾開胃出面打邊爐叫麵,佢會嚟個未煮嘅麵,煮到個湯底起晒泡。但呢度嘅麵只需淥幾下就食得,零污染~其實個麵係無咩淮山味,但淥完會吸咗湯底嘅味道,而且麵質好滑漏~不錯耶~翠絲水蓮未見真身前,我以為係蓮花初次見面,問下侍應點食先,剪開一半,淥10-15秒,最好食!一個字,脆!我地仲試左:5秒—有草青味

舖面寬敞座位多,裝潢、枱櫈都有總舊城區感覺。

其實入座已經有壺茶,每位茶芥$20

(左)檸檬梳打、(右)黑糖烏莓汁

(左)檸檬梳打、(右)黑糖烏莓梅汁
我地揀咗穩陣梳打同埋黑糖烏梅汁,烏梅汁味道係酸梅湯。

鹽酥蚵仔
等食嘅時間叫個小食咬下~鹹鹹地,好酥脆,「巧痴巧痴」~

花旦出場~
美人鍋
有桃膠、原隻烏雞、紅棗、淮山等等藥材,越食越膠~

個湯底有啲甜味,淥完嘅食物基本都唔洗點醬都好味~

個鍋咁多料,淨係食雞同桃膠都飽左一半~

撈撈下發現好多桃膠在鍋底

極上雪花肥牛
薄切,好嫩,零嚡口感!
份量唔小,每卷打開有我前臂咁長,總知好食啦!

淮山入麵,健脾開胃

出面打邊爐叫麵,佢會嚟個未煮嘅麵,煮到個湯底起晒泡

但呢度嘅麵只需淥幾下就食得,零污染~

翠絲水蓮
未見真身前,我以為係蓮花

一個字,脆!
我地仲試左:5秒—有草青味;15秒—夾唔切就過火,無咁脆;10秒就穩陣,又吸到湯味,口感又好~

酒香白肉
好重酒味嘅薄切肉片,略嫌切得太細片,淥開散晒好難搵返,下次醒目啲都係放落「呢」。

餃子拼盤

餃子拼盤(水餃、雲吞、水蓮餃、韭菜餃、麻辣牛肉餃、魚皮餃)各2隻

最抵緊係拼盤啦,又可以試晒咁多款。
除咗魚皮餃,其他都寫住自家製,一咬開就見到分別,肉饀係好似蝦滑個隻質地,好綿密,所以隻隻都好飽滿。

而具皮薄饀鮮,呢隻韭菜餃係我個人食過最好食嘅,啲韭菜仲係翠綠,爽口~

水蓮餃又係好爽口,即係翠絲水蓮,清爽嘅感覺~

麻辣牛肉餃再麻啲就仲正!

魚皮餃雖然唔係自家整,但都食得出唔係cheap野,大隻札實唔油膩!

#服務好,有禮!
#食物質素高
#欣賞麵嘅上菜方式