2018-11-24 169 浏览
三個女人坐一枱就梗係要叫番個美人鍋🤣🤣餐牌話養顔又含豐富膠原蛋白。依個鍋放咗半隻烏雞,好耐冇食過甘肥大嘅烏雞,乜家下d烏雞甘大隻🤔好似超市$55蚊隻嘅質素😑海鮮方面,海蝦都算鮮甜,聖子新鮮爽口,不過瘦左些少😅另外叫左客手切牛肉加黑毛豬梅花肉,老實講⋯牛肉豬肉都無乜驚喜,普通質素吧!個蔬菜盤成盤沙律菜上枱,完全唔配打邊爐🤣真心話⋯價錢貴,食物質素平平。服務員又少,湯底煲到就嚟乾水都請唔到服務員過嚟幫手加湯,淨係依一點,肯定唔會再嚟幫襯☹️極度失望😞
三個女人坐一枱就梗係要叫番個美人鍋🤣🤣

海鮮方面,海蝦都算鮮甜,聖子新鮮爽口,不過瘦左些少😅

個蔬菜盤成盤沙律菜上枱,完全唔配打邊爐🤣

2018-11-14
2018-11-23 127 浏览
同朋友行山完之後,途經荃灣 搵地方食飯, 朋友提議去食火鍋, 有朋友介紹大鴻輝17樓, 養心殿台式養生鍋, 因為時間尚早,所以我們很快便安排到入座無需等位。打邊爐,女士話事選擇了一個美人鍋 火鍋湯底, 美顏養生滋潤下。 藥材味不算太重,幾好飲。同女仔打邊爐,牛又燥熱,雞又無新意。厚脂黑毛 豬梅花肉就最啱, 肉質新鮮, 脂肪均勻 。食貨點只食肉,仲會食素自製極品水餃 ,水餃 餡料多, 調味適中。 自製鮮蝦雲吞, 每隻雲吞都有鮮蝦 ,餡料豐富。 不可比女仔恰,男都要話事男就當然 叫雞 ,所以我們選了 嘉美農場雞肉,雞 肉新鮮 ,入口即感到雞肉鮮味 。還有 豬腩白肉 , 肉質 爽滑。 個爐未熱就當然叫些小食過下口隠 ,選了 鹽酥蚵仔,粒粒香脆可口。加埋 果汁汽水 配合火鍋 非常滿足的晚餐。

同女仔打邊爐,牛又燥熱,雞又無新意。

厚脂黑毛 豬梅花肉就最啱, 肉質新鮮, 脂肪均勻 。

食貨點只食肉,仲會食素
自製極品水餃 ,水餃 餡料多, 調味適中。

自製鮮蝦雲吞, 每隻雲吞都有鮮蝦 ,餡料豐富。

不可比女仔恰,男都要話事

還有 豬腩白肉 , 肉質 爽滑。

2018-11-12
2018-11-21 121 浏览
第一次食台式火鍋,我地簡左美人同養生鍋雙拼,都係計貴的個鍋既價錢!雖然個鍋底好似有的貴,$188,但又好足料,美人鍋個湯底甜的濃味的,有半隻烏雞同桃膠,養生鍋就相對清少少,有人參的味道!但我都係鐘意美人鍋多的!因爲食完好滋補!正我地叫左個蝦雲吞,皮薄大粒,好新鮮爽口,蝦又大粒,必點!響玲,夠大舊,吸埋的湯好正!手打丸拼盆,有6款,可以試到唔同味,牛丸同豬肉丸唔錯!魚旦,一碟有好多粒,夾口彈牙!墨魚滑,好彈牙!雪花肥牛,又唔太肥,一碟十片左右!炸午餐肉,個人覺得唔炸,直接打邊爐會好食的!內裏裝修設計好似一個個包箱咁,不過要早的攞位先有,雖然整體食物偏貴,但材料新鮮,都物有所值!8:30前離坐有7析,不過食唔切享用唔到呢個優惠!係OpenRice book位,有里數送又方便!
因爲食完好滋補!正

我地叫左個蝦雲吞,皮薄大粒,好新鮮爽口,蝦又大粒,必點!

響玲,夠大舊,吸埋的湯好正!

手打丸拼盆,有6款,可以試到唔同味,牛丸同豬肉丸唔錯!

魚旦,一碟有好多粒,夾口彈牙!

墨魚滑,好彈牙!

雪花肥牛,又唔太肥,一碟十片左右!

炸午餐肉,個人覺得唔炸,直接打邊爐會好食的!

!

係OpenRice book位,有里數送又方便!
2018-11-21 154 浏览
✨✨半價食養心殿😍✨✨一年四季都要打邊爐😎養心殿真係出名高質同出名貴😂😂😂見到7點前離座可以半價連星期日都得即刻狗衝book左😌-🍲湯底揀左麻辣同美人鍋🤤叫麻辣仲送鴨血-💡兩大必叫💡(以下價錢為半價)🔺🥩手切牛肉($119)叫細份都勁多!淨睇d雪花紋都知不得了牛肉味好濃郁☺️一次夾兩舊黎食 正-🔺🍢手工丸類拼盤($54)全部丸都係手打 仲要有餡叫拼盤有五款丸 每樣兩粒鵝肝墨魚丸🤤咬開真係有粒鵝肝仔😂黑松露蝦丸好香松露味芝士牛丸咬落有芝士流出 正☺️-另外叫左餃子🥟餡料好足雞肉都好滑 👍🏻埋單折左每人$250 如果冇半價真係會肉赤😂
✨✨半價食養心殿😍✨✨
連星期日都得
即刻狗衝book左😌
🍲湯底揀左麻辣同美人鍋🤤
叫麻辣仲送鴨血
💡兩大必叫💡(以下價錢為半價)
🔺🥩手切牛肉($119)
叫細份都勁多!淨睇d雪花紋都知不得了
牛肉味好濃郁☺️
一次夾兩舊黎食 正
🔺🍢手工丸類拼盤($54)
全部丸都係手打 仲要有餡
另外叫左餃子🥟餡料好足
雞肉都好滑 👍🏻
埋單折左每人$250
如果冇半價真係會肉赤😂
同姊妹係荃灣大出血完畢,拖住一身疲憊既身軀同一袋二袋既戰利品,黎到大鴻輝覓食,想坐得舒服d慢慢食,就揀左養心殿食養生鍋~美人鍋 $188我地係貪靚既女士,打邊爐都要揀個充滿骨膠原既湯底,裡面有藥材,竹絲雞同大量桃膠,食完唔知皮膚會唔會靚左呢~自家製極品水餃(半份) $42水餃皮薄餡多~炸午餐肉 $58炸午餐肉熱辣辣脆卜卜,就咁食又得,放湯滾一滾又得,咸咸香香,100分~鮮炸響鈴 $68每次打邊爐絕對必定會食既響鈴,輕輕浸一下,吸左d湯又仲脆脆地,真係好正~潮州魚蛋 $48一客好多粒,香滑爽口,抵食之選~山水滑豆腐$38係大盒裝既百x滑豆腐,完整倒出來~好豐富~懶人打邊爐大法,放哂d料落去一鑊熟再調細火慢慢嘆~打卡送咸檸7埋單先知仲有雪糕球送,好滿足!

美人鍋 $188

自家製極品水餃(半份) $42
水餃皮薄餡多~

炸午餐肉 $58

鮮炸響鈴 $68

潮州魚蛋 $48
一客好多粒,香滑爽口,抵食之選~

山水滑豆腐$38
係大盒裝既百x滑豆腐,完整倒出來~

好豐富~

懶人打邊爐大法,放哂d料落去一鑊熟再調細火慢慢嘆~

打卡送咸檸7

埋單先知仲有雪糕球送,好滿足!

2018-11-20 176 浏览
第三次到養心殿台式養生鍋不過是第一次到荃灣分店,值得回頭吃第三次當然有原因簡單來說就是好味道期待值得留意的優惠古色古香的裝潢先選鍋底再選食材鴛鴦鍋,一紅一白,分別是養生鍋和麻辣鍋養生鍋配以多款名貴藥材及人蔘,以火腿、老雞及豬肉精心淆製而成麻辣鍋配以多種香料和藥材,加入鴨血及凍豆腐。又香又辣很合我口味好豐盛火鍋不可少的肥牛一整球蟹籽墨魚滑,份量挺大的落鍋後超彈牙!粒粒蟹子黑松露味道香濃彈牙贈送的甜品吃完滾燙燙的火鍋,吃個冰冰的雪糕降溫滿足的晚餐
第三次到養心殿台式養生鍋
不過是第一次到荃灣分店,值得回頭吃第三次當然有原因
簡單來說就是好味道

期待

值得留意的優惠

古色古香的裝潢

先選鍋底再選食材

鴛鴦鍋,一紅一白,分別是養生鍋和麻辣鍋

麻辣鍋配以多種香料和藥材,加入鴨血及凍豆腐。又香又辣
很合我口味

好豐盛

極上雪花肥牛
火鍋不可少的肥牛

蟹籽墨魚滑

一整球蟹籽墨魚滑,份量挺大的
落鍋後超彈牙!粒粒蟹子

黑松露蝦丸(半份)

黑松露味道香濃
彈牙

贈送的甜品
吃完滾燙燙的火鍋,吃個冰冰的雪糕降溫

滿足的晚餐
2018-10-11
  • 極上雪花肥牛
  • 黑松露蝦丸
  • 蟹籽墨魚滑
2018-11-19 73 浏览
地方好大訂左位唔洗等就入得叫左個鴛鴦鍋個鍋太大 傳熱傳得好慢等左好耐先食得如果七點半前離座有七折首先飲左個湯 好好飲再慢慢落其他野食食完仲有甜品送以後唔洗去台灣都食到養心鍋
地方好大
再慢慢落其他野食
食完仲有甜品
以後唔洗去台灣都食到養心鍋
2018-11-19 93 浏览
><大鴻輝成棟嘢 有好多打邊爐嘅鋪頭今次揀咗養心殿去食麻辣鍋拼美人鍋($188)原因係呢度鴨血 仲可以免費追加一次 鍋內嘅料都多 桃膠輕易就夾到以下都係可以encore千層凍豆腐($48)放喺麻辣鍋湯底嗰邊 可以吸哂d精華即炸脆響鈴($68)大推 完全冇嗰浸油溢味 咬落脆身鬆化霜降肉眼肥牛($178)薄切得嚟又軟嫩 唔太肥7點前走就5折 未計加一同茶芥 同用現金埋單8點半前走或者9點半入座就7折折咗先係affordable🙊><><<><><><><><><><><><><><><><養心殿台式養生鍋荃灣眾安街55號大鴻輝(荃灣)中心17樓
大鴻輝成棟嘢 有好多打邊爐嘅鋪頭
今次揀咗養心殿去食
麻辣鍋拼美人鍋($188)
原因係呢度鴨血 仲可以免費追加一次
鍋內嘅料都多 桃膠輕易就夾到

以下都係可以encore
千層凍豆腐($48)
放喺麻辣鍋湯底嗰邊 可以吸哂d精華

即炸脆響鈴($68)
大推 完全冇嗰浸油溢味 咬落脆身鬆化

霜降肉眼肥牛($178)
薄切得嚟又軟嫩 唔太肥

7點前走就5折 未計加一同茶芥 同用現金埋單
8點半前走或者9點半入座就7折

折咗先係affordable🙊
養心殿台式養生鍋
荃灣眾安街55號大鴻輝(荃灣)中心17樓
2018-11-18 64 浏览
同朋友慶祝生日 , 想找一個 寧靜 環境 又優雅 的 餐廳 慶祝 生日。朋友介紹到荃灣 眾安街 大鴻輝17樓 ,"養心殿台式養生鍋 ",吃火鍋。餐廳內 環境 裝修佈置, 優雅 舒適, 光線柔和, 讓有身心舒暢 的感覺,果然是好地方。我們坐下後 ,先 選了 一鍋 美人鍋 作 湯底$188, 原來湯鍋湯底材料 豐富 ,有烏雞一隻,紅棗,南棗,黨參 ,元肉, 杞子, 非常 滋陰有益 , 我們各人先 飲番碗湯,滋潤吓。然,後再 加入清湯 ,才 開始進行 火鍋。餐廳內提供的火鍋 材料也有很多選擇, 我們選了雪花猪肉, 雪花猪肉非常新鮮 , 脂肪均勻 ,薄切出埸,肉質嫩滑。 新鮮自家製的 鮮蝦 雲吞, 自製極品 的 水餃, 粒粒餡料充足 ,味道不鹹不淡。 還有 清甜的蘿蔔, 被清湯煮淋後味道更加鮮味。 顏色鮮豔 ,進口的蟹柳 , 也是火鍋 不可缺少的 火鍋配菜。雞肉新鮮,肉質嫩滑, 喜歡食雞的 不可錯過。

我們坐下後 ,先 選了 一鍋 美人鍋 作 湯底$188,

被清湯煮淋後味道更加鮮味。 顏色鮮豔 ,進口的蟹柳 ,

也是火鍋 不可缺少的 火鍋配菜。
雞肉新鮮,肉質嫩滑, 喜歡食雞的 不可錯過。

2018-11-12
2018-11-18 63 浏览
前日同幾個朋友去呢度食嘢,呢間之前已經聽過好多次,每個人都話呢一間非常之高質!但係都聽聞過係幾貴嘅。上網見到呢一度9:30後有七折,已話不說就約時間嚟呢一度打下邊爐!一直捱住肚餓到九點半鐘,比預期仲要等多少少時間先入到座位。最好安排到坐木椅嘅座位。周圍環境都唔錯,淨係行入去段路已經聞到好多養生鍋嘅味道!!因為我地有朋友唔食雞,所以最後我地叫左「酸菜湯底+麻辣湯底」。湯底正鵝肝墨魚丸鮮蝦滑泡菜餃九菜餃秋葵山藥粟米拼盤蔬菜拼盤雪花牛肉粟米響鈴——————-$12XX埋單 (好在有7折!900有找)另外講到服務都好好,有個戴眼鏡女士非常細心,講野好斯文,抵讚!

鵝肝墨魚丸

雪花牛肉

粟米
響鈴
——————-
$12XX埋單 (好在有7折!900有找)

2018-11-16
  • 鵝肝墨魚丸
2018-11-15 88 浏览
見評語幾好, 就相約朋友一試. 試完真心覺得食物好一般, 款式唔多, 6:30分order, 已經有3款話冇, 係要追單幾次後, 先答冇.叫左美人同麻辣湯底, 美人湯一開始只覺只有咸味, 麻辣沒有麻辣香味.  好啦之後一路打邊爐,麻辣湯係加美人嘅湯底, 加了2次湯已經好咸,好咸, 咸到D野食食唔落. (利申: 我已經經常外出食飯及食得口味偏重).. 食完搭車後到屋企後頸渴到飲晒成罐汽水.最令我們不滿意的是, 我們要求送的咸檸7走冰,  那位較高職位嘅待應竟然答: 冰同7喜分開唔到.....什麼叫分開唔到....咁都答得出.只此一次, 不會再幫襯任何一間分店

什麼叫分開唔到....咁都答得出.
只此一次, 不會再幫襯任何一間分店
2018-11-14
2018-11-15 221 浏览
話說屋企人想去打邊爐,所以搵咗一間一直都好想食嘅台式火鍋。環境古色古香!先叫咗一個美人鍋湯底,湯底有滋陰藥材,南棗、桃膠、原隻竹絲雞等等,湯底份量十足兼且夠哂養生,啱晒媽媽嘅口味。手切牛肉可以見到牛肉油脂分佈好平均,煮熟後肉質口感滑嫩,肥美適中,值得再點!千層凍豆腐凍豆腐唔係平時見到光滑表面咁,不過紋理細致,吸飽美人湯後非常的美味。蟶子蟶子王好大隻又新鮮,食落爽口鮮甜!手工丸拼盤一共有6款共12粒,例如梅菜豬肉丸、芝士牛肉丸、黑松露蝦丸、鵝肝丸等,個人認為黑松露蝦丸唔錯,香味非常突出兼且好彈牙。鮮甜三蔬有山藥、秋葵同甜粟米餃子拼盤一共有6款12粒,有韮菜餃、魚皮餃、鮮蝦雲吞等。個人最鐘意麻辣牛肉餃!一咬超香辣椒味,牛肉肉汁亦湧出黎,而且餃皮帶美人湯味。紫淮山麵接近最後就當然要叫個麵啦,所以就點咗呢個紫淮山麵黎吸收湯底精華仲有紫淮山係健脾養肺,夠哂養生~麵質既爽又彈!雜錦蔬菜盤最後每人送一碗綠豆芋圓甜湯芋圓煙韌,綠豆湯清甜潤一潤,就算打完邊爐都唔覺得熱氣~
話說屋企人想去打邊爐,所以搵咗一間一直都好想食嘅台式火鍋
環境古色古香!

蟶子
蟶子王好大隻又新鮮,食落爽口鮮甜!
鮮甜三蔬
有山藥、秋葵同甜粟米
紫淮山麵

仲有紫淮山係健脾養肺,夠哂養生~麵質既爽又彈!
綠豆芋圓甜湯
最後每人送一碗綠豆芋圓甜湯
芋圓煙韌,綠豆湯清甜潤一潤,就算打完邊爐都唔覺得熱氣~
2018-11-07
綠豆芋圓甜湯
  • 手切肥牛
  • 美人鍋
2018-11-14 80 浏览
養心殿真係聽就聽得多,食就未食過🌝 但個個朋友都極力推介話好正!!鍋底全部都好吸引,但見到酸菜白肉鍋 ($128) 又有腩肉,又有qq麵同酸菜,睇到都覺得好開胃😝手切牛肉 ($238/ 細) 叫細碟但其實份量都唔少🤭 好嫩滑又有口感嘉美農場雞肉 ($108) 呢碟雞好似只有6舊,價錢偏貴,但就真係好新鮮好滑墨魚丸 ($40/ 半份) 雪白彈牙,不錯鮮甜三蔬 ($68) 3樣係我最鐘意食既野!終於唔係只有蔬菜籃。入面有粟米,淮山同埋秋葵自家製極品水餃 ($42/ 半份) 好大隻,超級多餡料,大隻鮮蝦🤩炸芋頭 ($58) 呢個係份量最多既一樣,但芋頭食落唔夠沙。Like and share fb 有飲品送~

墨魚丸 ($40/ 半份) 雪白彈牙,不錯

Like and share fb 有飲品送~
2018-11-14 80 浏览
銅鑼灣,佐敦分店之前都食過,今次輪到荃灣分店,三間分店水準不分上下,抵我從咁多間打邊爐之中成為番兜之首!其實我喜歡佢既原因在湯底中已經有相當食物,不似一般港式打邊爐淨係得個湯。而且每個湯底都好唔同,個人而言喜歡酸菜白肉鍋。如果兩個人食的話,湯底再加兩三個菜就好足夠。

如果兩個人食的話,湯底再加兩三個菜就好足夠。
酸菜白肉鍋
酸菜白肉鍋
2018-11-13 81 浏览
成日聽朋友話去養心殿打邊爐,今日終於有時間去食好野,一入門口中國風嘅裝修格局頗精緻,我地坐近窗口旁,可以見到荃灣嘅景色,裝修同環境都咁靚,食得開心啲湯底有六款選擇,揀左人人大讚嘅美人鍋,侍應好快就捧上一大個鍋,打開個鍋見到入邊有好大隻烏雞,杞子,南棗,金華火腿,仲有女性恩物-桃膠, 所有材料果然好滋隂補腎,最啱女士養顏太肚餓嘅緣故,叫咗個鹵牛肚小食,鹵得好入味,肉質煙韌,放入湯度滾下更好味櫻桃鮮滑鴨片,打邊爐好少有鴨片,今次都係第一次食,一咬入口好重鴨味,但唔騷,不錯的選擇黑毛豬梅花肉,肉質鮮甜,唔會太油膩,非常鮮嫩黑松露蝦丸,咬落口好香黑松露味,蝦丸新鮮,淡淡的蝦味墨魚丸,新鮮彈牙,淡淡墨魚味個湯底咁正梗係要叫萵荀,淺綠色嘅萵筍非常新鮮,食落爽口,滾耐D索埋啲湯味,好正呢度嘅響鈴特別好味,除咗炸得鬆化,仲好香豆味,食完一件接一件,停唔到口鮮甜三蔬,有秋葵,粟米,山藥,全部都好新鮮,食得健康,蔬菜以外嘅好選擇寛粉條,最後先淥,因為啲粉會索左湯嘅精華,加上口感煙煙韌韌,好食到不得了

黑毛豬梅花肉,肉質鮮甜,唔會太油膩,非常鮮嫩

黑松露蝦丸,咬落口好香黑松露味,蝦丸新鮮,淡淡的蝦味
墨魚丸,新鮮彈牙,淡淡墨魚味