2019-01-01 114 浏览
‘‘養心殿台式養生鍋”既裝修比較古色古香,同朋友點了雙拼鴛鴦窩(美人鍋+麻辣鍋),美人鍋以原隻烏雞、桃膠、南棗、杞子等熬製而成,湯底清甜不錯;麻辣鍋配以鴨血及凍豆腐,凍豆腐吸了麻辣湯汁好惹味,適合好辣既朋友們。至於食物,牛肉﹑羊肉類新鮮,質素好;手打丸類出色;另有台灣特有蔬菜,如台灣A菜﹑水蓮等,鮮嫩清爽;最後更會每位送一個雪糕甜品作結尾。雖然整體價位略高,但食物質素不錯,如果7:30pm前埋單更會有半價優惠,咁樣相對比較抵食!
2018-12-30
圣诞节
2018-12-28 139 浏览
12月嚟到喇,又係到咗一齊聚會嘅日子,尤其是多咗好多生日飯,聖誕飯咁囉。最近天氣又有啲凍凍地,所以我哋就揀咗打邊爐。我哋叫咗個鴛鴦鍋,因為價錢都係一樣嘅。咁就可以試到兩種唔同嘅鍋底啦,分別係養生鍋同埋美人鍋。係等緊嘢食嘅同時,我哋就叫咗一啲小食。呢個係鹽酥炸雞,炸雞好快就來到啦。炸雞細細粒好香口,仲炸得好鬆脆添。呢個係黑毛豬梅花肉,每片嘅脂肪同埋肉嘅份量都好平均,佢有肉嘅甘香,而且又有咬口。呢個係烏冬,烏冬可以吸收湯底嘅精華。

係等緊嘢食嘅同時,我哋就叫咗一啲小食。呢個係鹽酥炸雞炸雞好快就來到啦。炸雞細細粒好香口,仲炸得好鬆脆添。

呢個係烏冬,烏冬可以吸收湯底嘅精華。
圣诞节
  • 美人鍋
  • 養生鍋
2018-12-27 171 浏览
今日難得約到舊同事聚舊,地點為方便大家就選了荃灣養生殿台式養生鍋,上樓也等了幾輪電梯才上到餐廳。先點了湯底美人鍋配養心鍋,岩晒d貪靚同事來滋補一下, 湯底也可飲上多碗,我地也將烏雞拆肉來食手切牛肉(細)全女班叫了碟細手切肥牛剛好,牛味濃郁,入口鬆軟十分滋味。海鮮拼盤有海蝦,帶子跟九孔,海蝦還是十分活躍,各類海鮮很新鮮無比。響鈴因是即炸,其脆無比,浸湯只須兩秒就夠室温菜十分爽脆鮮甜,不錯的選擇手工丸併盤,黑松露蝦丸很濃味又彈牙,還有墨魚丸也很好吃各人談談近況又愉快渡過了一個晚上
手切牛肉(細)
全女班叫了碟細手切肥牛剛好,牛味濃郁,入口鬆軟十分滋味。
海鮮拼盤
有海蝦,帶子跟九孔,海蝦還是十分活躍,各類海鮮很新鮮無比。
響鈴
因是即炸,其脆無比,浸湯只須兩秒就夠
室温菜十分爽脆鮮甜,不錯的選擇
手工丸併盤,黑松露蝦丸很濃味又彈牙,還有墨魚丸也很好吃
各人談談近況又愉快渡過了一個晚上
2018-12-26 228 浏览
養心殿之所以咁多人幫襯,皆因佢提供多款特色湯頭,而餐廳特別推薦寧神養心鍋,因為它含有多種中藥材、鮮雞、豬肉及鮮魚,建議下配料前先喝湯,品嚐湯的鮮甜原味。但我上次已經試過以上湯底,而養心鍋都選用了精選中外食材,配以多款名貴藥材及人參,以火腿、老雞及豬肉精心肴制而成,果然不負所望,奶白色既湯底,料子有豆腐、鴨血、龍眼肉、鮮菇等食材,記住要飲左湯先好打邊爐呀肥牛肥既部分唔會太多,果然係靚貨雞肉非常滑溜黑松露蝦丸$48、芝士牛肉丸$48蝦丸$42、墨魚丸$42、水餃$42煮完之後會變透明架,索湯能力仲要超強最後仲有芋丸紅荳沙送添而家將餐廳share係Facebook 仲有飲品送添
養生鍋
肥牛肥既部分唔會太多,果然係靚貨
極上雪花肥牛
雞肉非常滑溜
嘉美農場雞肉
鮮炸響鈴
黑松露蝦丸$48、芝士牛肉丸$48
蝦丸$42、墨魚丸$42、水餃$42
鵝肝墨魚丸
關廟麵
煮完之後會變透明架,索湯能力仲要超強
寬粉條
鵝肝墨魚丸
關廟麵
寬粉條
2018-12-26 99 浏览
一直都聽好多人講而間好食。終於去左試下,一黎叫左個酸菜白肉鍋同麻辣鍋。個人比較中意酸菜白肉鍋,酸菜味道適合,唔會太過酸,會不知不覺就好快食晒啲酸菜。麻辣鍋,相對我唔太食得辣,一開始既時候食都食得到,但愈食愈辣,就要變食返酸菜鍋。但麻辣麻度非常適中,唔食得辣既我都會想繼續食。食物方面,推介響鈴,一定要食,即叫即炸,一拎出黎仲要非常脆。而野飲一定要飲烏梅汁,個人覺得非常好味,一定要試下。
一直都聽好多人講而間好食。
終於去左試下,一黎叫左個酸菜白肉鍋同麻辣鍋。
而野飲一定要飲烏梅汁,個人覺得非常好味,一定要試下。
2018-07-26
  • 麻辣鍋
  • 千層凍豆腐
  • 炸響鈴
2018-12-26 108 浏览
愛酸的我,一直很想吃酸菜白肉鍋,四處找,就想起了養心殿的酸菜白肉湯底,今天帶媽媽一試。我們叫了酸菜白肉加寧神養心鍋,寧神養心鍋用料足,有一個魚頭,還有4分1隻烏雞,湯底很濃味,藥材味很足。叫了鮮炸響鈴,鵝肝墨魚丸,黑松露蝦丸,自家製極品水餃,鴨血,冰菜。響鈴,即炸,與其他的不同,很脆,吸收湯汁,一口接一口。手工丸子類都很有驚喜墨魚丸中包著鵝肝粒,外面彈牙,裏面味濃多汁。黑松露蝦丸,黑松露味道濃郁,每口都有很濃的黑松露味。極品水餃也很高質素,內餡豐富,新鮮。寧神養心鍋,烏雞很嫩,平日我也不會吃湯料,但這個雞很嫩很好吃。酸菜白肉,最欣賞是湯中包括了寬粉,寬粉吸收了滿滿的湯汁,很彈牙很煙韌,還有一份酸菜白肉,讓我們加入再煲,確保酸的味道保持到。這頓和母親大人都 吃的很滿足。

響鈴,即炸,與其他的不同,很脆,吸收湯汁,一口接一口。

這頓和母親大人都 吃的很滿足。
2018-12-26 176 浏览
今次第一次食 原來而家9:30後入座 有7折優惠 但係有啲項目係無7折既 同埋只收現金 座位都算寬躺 環境就比較暗 我地兩位都坐張四人枱湯底選擇左鴛鴦鍋麻辣鍋小辣 (有四至五件鴨血和四件豆乾)及 寧神養心鍋 (湯料有半個煎過既魚頭和半隻小烏雞 及藥材)湯底都算足料 養心鍋藥材味都幾重 味道偏濃同出面蛇羹既味道有相似 我自己本身都幾鐘意食蛇羹 所以我覺得係唔錯既另外個麻辣湯底就一啲都唔麻既 唔似重慶/四川既麻辣 麻到個咀都腫哂 小辣 係唔會覺得辣既 對於平時食開辣既人來講 只係食物增加左少少辣味 並唔會掩蓋左食物嘅原味 所以我覺得呢個麻辣湯底係水餃都幾足料 唔會話好細隻 皮唔厚裡面有木耳 蝦膠 豬肉同埋一舊蝦(唔知係咪原隻 定係一部分)食落幾爽脆 味道唔錯墨丸好彈牙 好食 只不過裡面粒鵝肝就比較臊 唔係咁好食牛肉都新鮮 肉味都可以 食落口就唔係即溶 有d根 不過不失啦蝦 爽脆 無咩蝦味帶子 應該係急凍野 不過不失鮑魚 係無味既鮮腐竹 唔多講 普通野因為叫麻辣湯底可以免費追加一份鴨血呢度既鴨血唔係話好好食 都算ok啦 至少佢用筷子夾既時候會斷開 唔會係夾極都唔爛只係變型 不過叫我比錢食我就

座位都算寬躺 環境就比較暗 我地兩位都坐張四人枱

鴨血

因為叫麻辣湯底可以免費追加一份鴨血

呢度既鴨血唔係話好好食 都算ok啦
至少佢用
筷子夾既時候會斷開 唔會係夾極都唔爛只係變型 不過叫我比錢食我就唔會叫來食了

如果無7折 我會覺得價格係偏高 以佢既食物質素來講
我唔抗拒會有下次 但唔會想食火鍋就唸起呢間
2018-12-25
$340 (宵夜)
鴛鴦鍋麻辣/寧神養心
水餃及鵝肝墨魚丸
水餃
鴨血
臨近年尾又差不多到聖誕,幾乎每天都有聚會飯局,上個星期趁著天氣轉涼朋友說想打邊爐,吃火鍋要湯底好還要料多,頭腦來回思考了一下,兩個人都不約而同想起之前吃過的養心殿,思考不如行動,當然立刻Book枱起行!這次選了荃灣分店,方便朋友收工,店面佔了整整一層非常寬敞,晚飯時段上去座無虛席,果然大多香港人的思考模式是一致的,天氣冷果然打邊爐最受歡迎!醬料自助,常見的醬料都有,可惜沒有最愛的麻醬,不過蒜末加香醋一樣夠味,提個建議,店家可以考慮加上麻醬這個選項。 ✨美人鍋+酸菜白肉鍋( $188)✨湯底我們選了美人鍋及酸菜白肉鍋,養生殿優勝之處在於鍋底選擇雙拼也無需另外加錢,又可以多些變化。 來養心殿吃火鍋,記得第一步千萬先不要下火鍋料,而是要先喝它的湯,因為這裡的湯都是真材實料熬煮,香濃又足料。美人鍋裡有半隻烏雞,除了烏雞的鮮甜味,金華火腿的甘香亦非常突出,桃膠不只養生,口感像燕窩,很有趣。酸菜白肉鍋酸得有層次,絕非猛加香精的味道,還免費多送一份酸菜白肉,很划算。不過說到我最推薦的必然是鍋內的寬粉,煙韌有勁,滑嘟嘟又不會一夾就斷,留意不要煮太久,因為會影響口感。✨雪花一口肥牛粒 ($138)✨牛肉
✨美人鍋+酸菜白肉鍋( $188)✨
✨雪花一口肥牛粒 ($138)✨
牛肉粒份量比想像中多,口感嫩滑而且牛味濃郁,無論怎麼煮都不會太韌太老,而且重點是一點也不肥膩,多食幾顆都沒有罪惡感。
✨黑柏葉( $78)✨
白色的牛柏葉見得多,黑色的又見過嗎?其實黑的柏葉就代表新鮮,沒有經過鹼水泡發和漂白,比吃白的要健康一點。黑柏葉非常容易熟,煮的時間不用太長,可以保持爽脆可口又彈牙的口感。
✨餃子拼盤( $118)✨
每次都是點丸類,今次試試餃子拼盤。一共有6款口味,每款兩隻,和朋友Share剛剛好。餃子大大顆吃起來很滿足,但我覺得餃子皮稍為偏厚,幸好裡面的餡料夠高質。
其中印象最深刻的麻辣牛肉餃,嗜辣的我都覺得辣度十足,牛肉與麻辣味很搭,又麻又香!
另一推薦招牌水餃,黑木耳絲配搭原隻蝦肉,爽口又鮮甜。
✨雜錦蔬菜盤 ($68)✨
每次必點的雜錦蔬菜盤,份量足又不用煩惱。朋友愛吃菜,我個人更喜歡菇菌類,因為可以吸收湯底精華。
對了,如果Like Facebook及簽到有免費飲品,雖然說是免費的但並不會馬虎,杞子圓肉清甜潤喉。
一邊吃一邊聊天傾差不多三個小時才盡興而歸,結帳要三百左右一個人,價錢略為偏貴,不過質量有保證才是最重要!
2018-12-11
  • 餃子拼盤
  • 黑柏葉
  • 雪花一口肥牛粒
  • 酸菜白肉鍋
2018-12-23 84 浏览
初開業時,以湯底吸引食客。事隔一年後,水準起碼降低九成。昨晚之前,抱著期望讓父母在冬至一嚐令我喝過難忘的養生湯底。但昨晚的湯底除了鹹味竟然什麼味道也沒有。往日在加湯前非常認真,問一問客人是什麼湯底以加回相應的湯,但昨晚竟只加熱水。成一百八十元多的湯底竟用熱水來招呼😡⋯⋯還有那jar菊花杞子桂圓,以往的菊花香,桂圓及杞子的甜、已經沒有,只覺得是一jar黃糖水。服務更是一落千丈,惡口惡面,落完單後發現沒有黑栢葉,只粗聲粗氣地回來說一句便掉頭走了,一句也沒問有沒有需要落其他食物代替。其他員工眼見我揮手求助也沒理會,若是忙碌中大可以答一句稍等吧!

2018-12-22
团年饭
2018-12-22 95 浏览
天氣寒冷吃火鍋就最適合。無意中發現荃灣大鴻輝中心養心殿台式養生火鍋晚上7時前結賬可以有半價😆。店舖走中國風,配合火鍋的主題。下午五時去光顧店舖已經有很多人,大家應該都是為了半價而來。點了酸菜白肉鍋作為湯底,原來會另送一碟酸菜白肉,非常抵食。另外點了細手切牛肉,雪花一口肥牛粒,蟹籽墨魚滑,蝦丸以及蔬菜籃。手切牛肉非常新鮮,油花分布平均,牛味香濃而且非常腍身。墨魚滑和蝦丸都非常彈牙,肥牛粒就相對一般。如果以半價計算性價比相當高。

點了酸菜白肉鍋作為湯底,原來會另送一碟酸菜白肉,非常抵食。

如果以半價計算性價比相當高。
  • 手切牛肉
  • 手切牛肉(細)
天氣開始凍,就有鋪麻辣癮同埋想打邊爐,即刻諗起養心殿可以一次過滿足曬兩個願望餐廳好多座位,如果係4-6人檯,檯與檯之間有屏風隔住,私隱度夠曬高,而且坐得好舒服,唔會好似其他打邊爐餐廳咁迫我地今次兩個人就無坐卡位,係走廊既位置,比較靜d,啱曬傾計入座無幾耐就有侍應比左壺茶我地,好快手,效率好高茶壺係銅做既,保溫度不錯,打邊爐食左兩個鐘飲茶仲係暖暖地醬料區係自助形式,自己出去倒需要咩醬料但留意翻每人收費$20,有香醋、麻油、辣椒、蒜泥、蔥等等上次食完美人鍋配麻辣鍋 $188食過翻尋味,今次再encore呢兩款湯底,養心殿既湯底超級有料單單食湯既配料已經飽左2成朋友唔食得辣,所以麻辣鍋揀左要小辣,麻辣既味道越滾越出,一開始唔算辣,麻味比較突出到後段,辣的味道煲曬出黎,真系一邊食一邊流汗,好爽!麻辣湯內已有鴨血,蜂巢豆腐,份量仲好多添而美人鍋就有半隻烏雞、桃膠、紅棗、藥材!望落去已經夠曬滋補養顏,真系難怪會叫美人鍋湯底一滾,忍唔住飲左一碗湯,味道好清甜啊,淨係飲湯都值回票價**麻辣湯既鴨血係可以免費添一次的,愛食鴨血既人有福了台式邊爐最重要鴨血,今晚食到好滿足呢!雜錦蔬菜盤$68全部蔬菜好新鮮

我地今次兩個人就無坐卡位,係走廊既位置,比較靜d,啱曬傾計
入座無幾耐就有侍應比左壺茶我地,好快手,效率好高
茶壺係銅做既,保溫度不錯,打邊爐食左兩個鐘飲茶仲係暖暖地

醬料區係自助形式,自己出去倒需要咩醬料
但留意翻每人收費$20,有香醋、麻油、辣椒、蒜泥、蔥等等
上次食完美人鍋配麻辣鍋 $188
單單食湯既配料已經飽左2成
到後段,辣的味道煲曬出黎,真系一邊食一邊流汗,好爽!

麻辣湯內已有鴨血,蜂巢豆腐,份量仲好多添

**麻辣湯既鴨血係可以免費添一次的,愛食鴨血既人有福了
台式邊爐最重要鴨血,今晚食到好滿足呢!
雜錦蔬菜盤$68
全部蔬菜好新鮮,有粟米、鮮冬菇、金針菇、生菜、秋葵、秀珍菇
手切肥牛 細$238
肉味濃,雖然係細,但兩個人食剛剛好
肉質嫩滑,不需要點任何醬汁食原汁原味最有牛味,脂肪比例平均,油花分布均勻
鮮墨魚滑$88
份量夠曬多,上面既蟹籽增加左d口感,脆脆的,幾特別
寬粉條$ 38
嘩,呢個粉條不得了
吸收曬d湯汁既味道,無論同麻辣鍋定美人鍋都好夾,兩種風味
兩個人食到好飽,朋友最後試左美人湯湯底入面既烏雞,話煲左兩個鐘都依然好有雞味!
呢餐飯食得好開心,侍應服務用心,手腳快
環境都乾淨企理,應該好多就會再返黎食多次
2018-12-12
2018-12-21 84 浏览
之前食完旺角間養心殿.比美人鍋同養生鍋湯底深深吸引住.所以忍唔住食多次~今次去荃灣分店 坐窗邊 望到荃灣夜晚既市景~已經離唔開呢個黑白鴛鴦煲飲到要係咁加湯朋友食邊爐都一定要食菜 所以叫左個雜菜拼盤 有我至愛既金菇由於我好嗜酒 見到白酒豬肉咁特別 緊係要試下 真係好濃郁既酒味!而響鈴都係呢到必叫 感覺索埋啲湯底係另一番層次 特別係吸左鳥雞湯係好清甜加埋索晒湯底既薯粉我係唔食海鮮 蟶子都係第一次試~好大隻 食落去比我想像中好食 勁有嚼口 鮮味十足
今次去荃灣分店 坐窗邊 望到荃灣夜晚既市景~

已經離唔開呢個黑白鴛鴦煲
飲到要係咁加湯

朋友食邊爐都一定要食菜 所以叫左個雜菜拼盤 有我至愛既金菇

加埋索晒湯底既薯粉

2018-12-20 79 浏览
養心殿🍲想食好耐拉好彩有book位 都幾多人食叫左個鴛鴦鍋 美人鍋加寧神養心鍋 真係養身又養心🥰美人鍋個湯底真係好好味食響鈴生菜嗰啲勁入味個山淮麵第一次試 一般般下次都係叫返烏冬食
養心殿🍲想食好耐拉

• 美人鍋
  • 手工丸類拼盤
  • 即炸脆響鈴
2018-12-20 53 浏览
幾個月前已經試過呢間台式火鍋店今次叫左養生湯拼麻辣養生湯底奶白色,湯底好香人參味,用料都唔媽虎,好人參紅棗等材料,味道甘甜麻辣湯叫了小辣,上菜時成鍋都是辣椒,嚇左一嚇,好彩唔係太辣,接受到湯底各有蜂巢豆腐及鴨血,仲可免費追加一次鴨血配料點了響鈴、特選肥牛、寬粉及四色丸。響鈴最令我驚喜,該店既響鈴十分薄,亦不重油味,食多幾條都不厭。肥牛入口軟滑,可惜有點細片6色丸為芝士牛丸、黑松露丸、鴨肝蝦、墨魚丸及梅菜豬肉丸。梅菜丸最特別,好似食緊梅菜肉餅咁店舖侍應整晚都主動幫我們加湯,抵讚的總體黎講食身質素高,但食物種類不多,可謂貴精不貴多。 平價時段黎食就最抵
幾個月前已經試過呢間台式火鍋
今次叫左養生湯拼麻辣
湯底各有蜂巢豆腐及鴨血,仲可免費追加一次鴨血

配料點了響鈴、特選肥牛、寬粉及四色丸。

肥牛入口軟滑,可惜有點細片

店舖侍應整晚都主動幫我們加湯,抵讚的
總體黎講食身質素高,但食物種類不多,可謂貴精不貴多。
平價時段黎食就最抵
2018-12-19 183 浏览
喺荃灣出名嘅火鍋打邊爐比比皆是,今日我就試咗其中一間都算幾多人推介嘅火鍋🍲我地2女1男,叫咗個鴛鴦鍋,《美人鍋》搭《秘製薑母鴨鍋》,一撈起啲湯料,嘩真係好大隻烏雞,入邊啲藥材亦都好是料,真係淨係食依個鍋都飽咗一半個湯底嘅味道就真係十足我屋企媽媽煲嘅湯一樣,有啲老火湯嘅味道個湯底除咗雞味濃之外,仲有少少嘅甜味,可能係因為紅棗同埋大量桃膠嘅關係呢啲就真係叫足料桃膠是桃樹的天然分泌物,內含豐富的植物膠原蛋白及蛋白質,更不含膽固醇,功效尤如燕窩秘製薑母鴨鍋,有輕微嘅薑味,藥材味比美人鍋重,重點亦都係非常足料,好多湯料都食得新鮮即炸果然唔同啲,非常脆,我仲聞到佢有浸油炸嘅香味,必試手切牛肉,睇相你都見到佢嘅脂肪分布係好平均嘅,所以一啲都唔「銀」,肉質嫩滑,入口即溶又有牛味,推介一口牛,有啲脂肪分布較多嘅牛肉粒,就非常「林」,但有啲冇乜脂肪嘅牛肉肉粒,就比較難咀嚼但份量都算幾多先講芝士牛肉丸,口感彈牙,牛味非常重,加上丸入邊有芝士,成個口感好crummy而墨魚丸亦都非常彈牙,鮮味十足,證明佢呢度啲材料都幾新鮮佢依度嘅格調,十足以前古代清朝嘅廂房雅座咁優雅嘅環境係普通酒樓嘅打邊爐不能相提並論,另外每

美人鍋

呢啲就真係叫足料

秘制薑母鴨鍋

新鮮即炸果然唔同啲,非常脆,我仲聞到佢有浸油炸嘅香味,必試

手切牛(細)

雪花一口肥牛粒
但份量都算幾多

芝士牛肉丸,鵝肝墨魚丸
而墨魚丸亦都非常彈牙
,鮮味十足,證明佢呢度啲材料都幾新鮮

佢依度嘅格調,十足以前古代清朝嘅廂房雅座
咁優雅嘅環境係普通酒樓嘅打邊爐不能相提並論,另外每台客人用屏風相隔,私隱度高

多用途牙籤
漱口水

以個湯底嘅材料來講,佢都算係我食過嘅火鍋入邊排前三甲
佢仲有一個優點:就係加湯會加返本身個湯底果隻湯,令到湯底嘅味道唔會被溝淡

最後,記住留意唔同時段嘅折扣,有七折有五折
2018-12-14
美人鍋