2021-08-28 2273 浏览
唔好睇個名「香葉灣」就以為喺咩越式或泰式餐廳,基本上,可以視為茶記,不過,就提供好多東南亞菜式。承接上文晌大美督「忠誠茶座」嘅食評,踩完單車,一個老友返大埔,我同另一個老死就過太和,因為架車喺佢嘅,返佢屋企擺低兩架車,再落去嘆下午茶。 因為防疫關係,全場貼咗好多隔板,仲要喺紅噹噹,所以,搶眼得嚟好似好密咁,其實,喺因為餐廳比較多喺卡位,先有咁嘅錯覺。相反,正正喺咁,個個卡位變成個室咁。 除咗加高啲隔板防疫,枱面直情擺低成壺熱水俾你消毒餐具,就算啲餐具開放式擺晌枱面都唔使擔心。 呢度嘅下午茶餐選擇非常之多,底面兩大版,慣常見到嘅港式又有,星馬泰嘅又有,輕盈啲可揀沙律餐、薯條餐、三文治餐,想飽肚啲就可以揀炒粉飯麵,定價相宜,二、三十蚊落樓。 炸雞脾沙律 $33次次啲單車友都喺嗰幾個,佢哋當中有個好鍾意食炸脾,所以,之前好幾次踩車後嘅食評都有炸脾。今回佢又揀炸脾,皆因佢食開,讚呢度啲炸脾好得,睇樣確喺堅得,超大隻就唔在講,炸到皮脆肉嫩,更無炸燶嘅問題,仲專登切一小嚿俾我影,見佢咁誠意推介,我都寫多幾行字。伴埋港式嘅雜果沙律,既懷舊,又平衡炸脾嘅「熱氣」,包埋嘢飲都仲只賣$33,無可挑剔啦!
。相反,正正喺咁,個個卡位變成個室咁。
。
炸雞脾沙律 $33

炸雞脾沙律
炸雞脾沙律
凍檸茶 +$3

茶記嘅凍檸茶有咩好寫?的確,叫小弟寫檸茶真喺難到我,不過咁,店家嘅檸茶交足貨,茶底香,檸檬切得夠厚,俾夠4片,其實唔喺必然架,見過有啲薄到透光,有啲夠瞻死俾得兩片,唔知喺錯手定縮皮嘞。
凍檸茶
鹹牛肉蛋治 $28

小弟就簡單啲,要份三文治。由於新鮮製作,入口啲料夠晒熱辣辣,打橫睇啲料唔算好爆餡,但都俾到足,且有唔少鹹牛肉。不過,雞蛋部份唔喺炒滑蛋,喺煎蛋,食過一間用炒滑蛋方式,感覺正好多,但依家都唔錯,至少喺俾足貨,咬到入心,仲更加多鹹牛肉呀!
鹹牛肉蛋治
鹹牛肉蛋治
熱奶茶

嚟到茶記,熱奶茶哋必然之選,晏晝餐飯已飲咗杯凍啡,依家加多杯奶茶,算喺超額。不過,好彩揀奶茶,因為呢度嘅奶茶算喺小弟周圍飲過屬高水準嘅一家,茶底濃郁幽香,茶奶比例好,入口茶、奶嘅味道都平衡,口感亦夠滑,咁先喺港式奶茶。
熱奶茶
多謝老友帶小弟嚟呢度食個下午茶,尤其踩完單車,輕鬆坐吓,嘆吓,啲下午茶感覺特別好食;再者,賣28蚊又俾足料嘅雙拼三文治,加杯高水準嘅熱奶茶,滿足度爆燈啦。
2021-08-17 215 浏览
午膳時間上哪兒去也很多人,為了不用排隊,在附近上班的一定吃過香業灣。在公司先用THE GULU APP 排隊,再步行到餐廳,時間剛剛好。以茶餐廳的質素來說,相比起附近的銀X,香業灣的「碟頭飯」和「平民價扒餐」更有水準。「平民價扒餐」一上桌熱騰騰的,套餐包含甜麵包、餐湯、肉類配飯/意粉/薯菜一款,還有熱飲附送。這個價錢來說可是物超所值。唯一要改善的是餐廳的早餐,早餐提供一般茶餐廳的常餐等類。但真夠難吃,也不知道同一家餐廳為什麼相差這麼遠。
2021-08-16
2021-06-03 1122 浏览
今日放工搭火車,一出商場有冷氣,出邊咁悶熱最好就食埋晚飯先返屋企,太和廣場新裝修完真係多咗好多食肆,平時經過 香葉灣 我都係嗌外賣,見到今日唔使等位就一於坐低食個晚餐。香茅雞翼 $28先叫個小食開胃下,香茅雞翼必食推介,皮脆肉滑又多汁,好味到唔停得口。沙嗲金菇粉絲肥牛煲 $65香葉灣 的小菜套餐好抵食,煲仔菜熱辣辣,仲送埋例湯、白飯、咖啡或茶。沙嗲香辣夠惹味,金菇爽口,粉絲彈牙,肥牛肉味濃郁,肥瘦均勻,撈飯食一流。$8 泰式珍多冰既然咁有渡假風情嘅地方,一於加錢飲杯泰式珍多冰,甜度適中,香濃椰汁味,珍多有咬口。香葉灣雜扒 $80老公就鍾意食呢度嘅超值晚餐,鐵板餐梗係不二之選,$6 改鐵板上開心啲。香葉灣雜扒真材實料,選擇豐富,牛扒、豬扒、雞扒、火腿、腸仔;很豐富的肉,燒到熱辣辣的鐵板淋上香噴噴的蒜蓉汁,好似火山岩漿咁樣咁澎湃,鐵板能夠保住食物的溫度,口感更加好,食得好滋味。跟餐仲可以選擇沙律,好友懷舊風味的薯仔沙律,清新又開胃。牛油餐包配搭足料羅宋湯,滿足感 up !$8 芒果沙冰Upgrade 了芒果沙冰,清新芒果味,涼透心的沙冰,最適合夏天飲。

香茅雞翼 $28

沙嗲金菇粉絲肥牛煲 $65

$8 泰式珍多冰

香葉灣雜扒 $80

$8 芒果沙冰

• 香葉灣雜扒
  • 沙嗲金菇粉絲肥牛煲
2021-06-01 500 浏览
香葉灣 位於太和廣場2樓,一出港鐵2分鐘就到達,非常方便就腳。2點鐘到達,全場滿座,而且門口好多排隊等位。餐牌多元化,有中式、西式、泰式、馬來西亞菜式選擇,價錢合理,而且仲要免收加一。泰式豬頸肉撈檬熱辣辣當然想食d醒胃既野,撈檬就岩晒我,配料有花生、青瓜絲和紅蘿蔔絲,豬頸肉爽口,而且夠入味,一d都唔韌,檬粉份量十足,好大碟,酸辣醒胃。炸雞翼薯條雞翼大大隻,薯條用上粗薯條,新鮮熱辣辣炸起。忌廉湯泰式珍多冰凍檸茶

泰式豬頸肉撈檬

炸雞翼薯條
雞翼大大隻,薯條用上粗薯條,新鮮熱辣辣炸起。

忌廉湯

泰式珍多冰

凍檸茶

喺30年前,我就認識太和邨,見證住佢不同嘅改變。好耐無返過嚟,原來依家太和邨商場變咗好多,餐廳都多咗好多選擇。我哋就揀咗香葉灣,貪佢選擇豐富,有泰式美食、馬來咖哩、中式小炒同西式扒餐等。西冷牛扒鐵板餐鐵板餐配有餐湯、餐包同餐飲,特別要讚下佢嘅羅宋湯,材料豐富,湯身微杰,非常好味。至於西冷牛扒揀咗三成熟,食嘅時候可以借助鐵板嘅熱力,變成五成熟。以價論價,牛扒肉質唔錯,夠軟腍唔嚡口,肉味香濃。另外,仲可以揀飯、意粉、薯菜或沙律,我哋就揀咗意粉,估唔到意粉已撈埋茄汁,比白烚意粉更有誠意。馬拉盞炒通菜中式小炒方面,就叫咗一個素食選擇,跟埋白飯同餐湯。真心唔覺得呢個係馬拉盞炒通菜,味道更似蝦醬炒通菜,但味道係唔錯嘅,加上鑊氣十足,通菜非常嫩口又入晒味,好惹味。冬蔭香茅豬扒湯金邊粉勁多豬扒呀!豬扒預先切件,食得夠晒方便,而且非常入味,充滿住濃郁嘅香茅味。冬蔭湯底唔辣,但酸味十足,好醒胃。

西冷牛扒鐵板餐

馬拉盞炒通菜

冬蔭香茅豬扒湯金邊粉

2021-05-10
2021-04-17 602 浏览
下雨天,唔想行咁遠,近近地一落巴士就到嘅商場食晚飯。呢一間茶餐廳可能都算係附近街坊嘅食堂,有時週末都會去食下午茶餐嘅。佢嘅晚餐同樣好多選擇,泰式粉麵、咖哩牛腩、中式小菜,西式扒餐。平時多數食炒粉或咖哩,今次就揀咗兩個扒餐,加$6改鐵板上,配湯、餐飽、餐飲。兩款都係五成熟,配薯菜。🥩西冷牛扒(配黑椒汁)肉質唔錯,因為鐵板熱住,所以叫五成就啱啱好,一啲都唔會話太’生‘。黑椒汁幾惹咪,唔係得個辣字。🥩孖頭牛柳(配燒汁)第一次食‘孖頭牛柳’,好好味,肉質較‘林’,一啲都唔韌或‘鞋口’。配燒汁味道唔錯。☕️每次都係配熱檸茶,唔止係個色夠深,茶味仲好濃,好少茶餐廳會有咁濃嘅茶㗎。

🥩西冷牛扒(配黑椒汁)

🥩孖頭牛柳(配燒汁)

2021-03-29 538 浏览
相信太和街坊無人不曉香葉灣,對我和老公更是我們的飯堂,因為就腳,又多選擇,而且不用加一,價錢相當抵食。入面地方尚算舒適,而且有卡位,都好適合一家大細食飯!餐廳選擇好多,有東南亞粉麵,又有鐵板牛扒,焗飯都有提供。是日同老公各自點了一個羊扒及肉眼扒,加6蚊鐵板上。附送餐湯及餐包,羅宋湯非常開胃,餐包鬆軟熱辣辣另有沙律,非常old school 的沙律,童年回憶頓時回歸羊扒大大份,另配有薯菜,配鐵板keep住熱辣辣好好食,肉味道都醃得不錯!老公的西冷都非常大份,配飯的話食得好飽肉質尚算嫩,沒有過多鬆肉粉的口感,$80有餐湯,有鐵板牛,有餐飲實在抵食!餐飲點了椰汁涼粉,加8蚊就可以轉特飲,簡簡單單一餐飯,但好滿足

入面地方尚算舒適,而且有卡位,都好適合一家大細食飯!

餐廳選擇好多,有東南亞粉麵,又有鐵板牛扒,焗飯都有提供。

是日同老公各自點了一個羊扒及肉眼扒,加6蚊鐵板上。

附送餐湯及餐包,羅宋湯非常開胃,餐包鬆軟熱辣辣
沙律
香草羊扒
老公的西冷都非常大份,配飯的話食得好飽
西冷牛扒

椰汁冰粉
2021-03-22
沙律
香草羊扒
西冷牛扒
椰汁冰粉
2021-03-12 451 浏览
整整一個月沒外出吃飯了,近近地到太和站吃,地點方便,晚餐菜式選擇多元化,中式丶西式丶東南亞的也有,飲品選擇也多,令我有點選擇困難症發作😅雞球炒芥蘭苗 $65雞肉嫩滑入味,芥蘭苗鮮嫩腰果蝦仁西芹 $68炒得夠鑊氣,蝦肉🍤彈牙,西芹鮮嫩,足料好味香茅雞翼 $28外脆內嫩,又夠入味,吃得津津有味馬來薄餅 $28面層香脆內層酥軟,質感及味道也非常好這裏除了啱口味之外,服務態度也相當之好,每一位店員也充滿笑容的😊👍

雞球炒芥蘭苗 $65
雞肉嫩滑入味,芥蘭苗鮮嫩

腰果蝦仁西芹 $68
炒得夠鑊氣,蝦肉🍤彈牙,西芹鮮嫩,足料好味

香茅雞翼 $28
外脆內嫩,又夠入味,吃得津津有味

馬來薄餅 $28
面層香脆內層酥軟,質感及味道也非常好

2021-02-06 503 浏览
下午茶時段開始入來,叫個炸雞髀沙律,等成37分鐘。張張枱都要等好耐食物,強烈建議週末時間別來。另外,侍應也不會跟單,只來了個湯和凍飲,一味在等。下午茶時段算平,但要這樣無聊的等,餐廳內又嘈吵,真的不是好的體驗。
2020-12-14 558 浏览
Is my first time to come here, the menu look good, that’s why try my first time.I’ve order a red soup !! The taste was really good, love that a bit spicy 🌶!!For the main dishes , we order a pad Thai , so yummy 😋, a bit spicy, not so oily , can be share with 2girl .The size was too big , it make me too full at the night time 😆. For the drink I’ve order my favourite 泰式珍多冰, but it just normal , can be better

2020-12-10
2020-12-06 331 浏览
放工近近地係太和站商場見到間餐廳叫香葉灣,就同兩個朋友入去試下,入到去個待應好好,先送比我地一人一個餐包😆馬拉盞炒通菜,通菜炒到好清脆,馬拉盞香味濃厚令通菜好入味,d通菜都幾嫩,唔會un,我食到停唔到口,這店的通菜炒得都頗夠鑊氣,微辣鹹香,爽口脆嫩,濕潤得來不油膩,做得不錯。另外粟米斑塊聽聞是名物之一,結果亦不負所望,成大碗滿滿嘅粟米羹,當羹飲都得 石斑塊,脆脆嘅外皮滲出蛋香,石斑塊夠晒新鮮!蟲草花蒸雞 雞肉很滑,肉質非常新鮮,蒸焗出來的雞肉原汁原味,還夾雜了健脾益肺的蟲草花香味,在這種天氣補補身就最適合不過!
2020-11-21 341 浏览
琴晚去咗太和食這間茶餐廳,叫香葉灣門口已經有少量人等位,入到舖頭,我見到d隔離牆很高,做得很好👍一見餐牌我地已經好想叫海南雞飯,跟住再望吓餐牌,有個沙嗲串都係餐黎,我都叫埋,跟住見到豬手餐以為半隻好少,所以都叫左黎食,而個豬手餐跟沙律。2杯嘢飲分別朱古力沙冰椰汁特飲。個侍應提點我怕我地食唔哂!所以我都同佢講會打包,服務都ok 。枱左面有紙巾,真係夠方便,唔會怕無紙巾用。餐跟中湯或者西湯,味道唔會太喊,但個餐包好食出黎仲暖,同埋我鍾意食甜包加上香滑牛油正呀!海南雞飯啲雞算滑,而油飯有淡淡香味,真不錯。沙嗲串燒,沙嗲醬很好味,甜得來有夠濃。串燒不會太硬,因為有少少肥肉。豬手餐個沙律仲多過平時食啲飯,重點係一定飽肚,而我最欣賞的是豬手,啲皮有少少脆,同埋啖啖肉,唔會太難切開,呢個餐同性價比高,真係值得推介嘢飲方便都有特別,朱古力沙冰香濃而不算太甜。椰汁特飲都有驚喜,椰漿涼粉,有清熱感覺。茶餐廳嚟㗎都不錯。
,服務都ok 。枱左面有紙巾,真係夠方便,唔會怕無紙巾用

餐跟中湯或者西湯,味道唔會太喊,但個餐包好食
出黎仲暖,同埋我鍾意食甜包加上香滑牛油
正呀!
海南雞飯啲雞算滑,而油飯有淡淡香味,真不錯。

嘢飲方便都有特別,朱古力沙冰香濃而不算太甜。
椰汁特飲都有驚喜,椰漿涼粉,有清熱感覺。

茶餐廳嚟㗎都不錯。
  • 豬手餐
2020-10-31 230 浏览
《又係係附近做完野 一個人搵野食系列》係太和做完野不知不覺又到左晚飯時間 見呢間香葉灣係OpenRice上面都幾受歡迎 評價都好正面 於是就決定入去解決晚餐喇!環境唔錯 乾淨企理同埋幾好坐 大部分都係卡位諗起自己好耐冇食過蒸魚 所以點左個「豉汁蒸烏頭」 跟餐有埋餐湯、白飯同埋同餐飲首先黎既係跟餐既羅宋湯 (餐湯可以揀中湯、羅宋湯式忌廉湯)餐飲加左錢轉珍多冰 杯野飲唔錯 好香椰香味 唔會話太甜 裡面d綠色粉條好爽滑 之後 我最期待既畫面出現喇:原條既豉汁蒸烏頭好有霸氣 跟餐都只係$75好抵食 而且仲係即叫即蒸 豉汁有晒魚既精華好惹味 用黎送飯食一流!可以自己獨霸晒成條魚好開心 而且條魚肉多骨少 食落完全冇泥味火喉控制得唔錯 魚既肉質保持到鮮嫩多汁 俾個menu大家參考下今餐都幾經濟實惠 下次想再黎試試佢d泰式野
《又係係附近做完野 一個人搵野食系列》
環境唔錯 乾淨企理同埋幾好坐 大部分都係卡位

首先黎既係跟餐既羅宋湯 (餐湯可以揀中湯、羅宋湯式忌廉湯)
珍多冰
之後 我最期待既畫面出現喇:
原條既豉汁蒸烏頭好有霸氣 跟餐都只係$75好抵食
而且仲係即叫即蒸
豉汁有晒魚既精華好惹味 用黎送飯食一流!

火喉控制得唔錯 魚既肉質保持到鮮嫩多汁
俾個menu大家參考下
今餐都幾經濟實惠 下次想再黎試試佢d泰式野
珍多冰
1K
2020-10-27 164 浏览
今晚放工乘火車回家行過商場出口見到都多人等外賣,再望望又有位入去坐下,座位闊落,選擇多,加埋有防疫隔板,絕對安全,餐牌選擇多,今晚點了一個蒜蓉什扒餐跟沙律,用鐵板上感覺先似食鐡板餐加多$6升級鐡板上!朋友就點了個晚餐沙嗲金菇粉絲肥牛煲,兩個餐都有湯跟,還有點了喜歡嘅香芧雞翼,餐湯是忌廉粟米湯,味道夠晒濃郁內裡還有爽口粟米粒!香芧雞翼大大隻,剛炸起就上枱,皮脆肉嫩,十分入味!主角什扒上枱,店員幫忙淋上蒜汁,鐡板即時發出個陣聲音同蒜香直撲向鼻腔,蒜汁下有塊香煎火腿,加埋塊嘅軟淋牛扒同埋塊肥美軟淋豬扒,加埋大大利薯條,十分夠分量,而跟餐個沙律亦十分大份!沙嗲金菇粉絲肥牛煲,夠晒滾熱辣,沙嗲肥牛味道濃郁,粉絲煙韌爽口,跟餐加埋個飯絕對可以清乾淨個肥牛煲!餐飲可以保差額升級飯品,我就係點了杯芒果沙冰,大大杯芒果味道濃郁,夠晒冰凍!朋友就係椰汁冰粉,椰香味道濃郁加埋爽口涼粉,又係另一個唔錯嘅選擇!位置都方便就腳,之後又多個選擇了!

香芧雞翼大大隻,剛炸起就上枱,皮脆肉嫩,十分入味!

2020-10-08 177 浏览
-今日終於試咗成日行過屋企附近嘅一間菜餐廳🤩佢啲小菜套餐好吸引⭐️唔使$70就已經有一個dinner set金不換魚香🐟茄子🍆煲 $65好足料勁香噴噴🤩 好大陣魚香味啲茄子都好大嚿😇食落好開胃搞到我係咁餸飯食🍚🍲香茅乾炒牛肉河粉 $52好有鑊氣🥢炒得好好味 😌好正😉D 牛肉好大塊🐮Overall 呢度環境唔錯性價比高😍D 野全部大大碟呢間屋村茶餐廳 絕對可再食好適合我哋呢啲住附近嘅街坊幫襯👫
今日終於試咗成日行過屋企附近嘅一間菜餐廳🤩
佢啲小菜套餐好吸引⭐️