2018-05-29 93 浏览
星期日買完花,係花墟附近搵嘢食醫肚。見拉麵店播晒日本歌,好崇日!心諗應該正宗,應該好味唔會伏,最吸引係外面可以泊車,有兩個鐘錶位呀YO!拉麵店好in同環保,用iPad點餐,最鍾意圖文並茂的餐牌!一點好餐,侍應就遞上冰水,外面三十幾度,實在透心涼!炸雞 $25唔貴又好味,個炸粉好好味,好脆,係大阪街邊的味道!裡面雞肉滑lulu,又juicy,再加埋個甜甜辣辣地嘅汁,真係一碟好出色的炸雞!魂拉麵 $89係我最鍾意的攣攣拉麵,叫咗硬麵,所以好煙un,有木耳絲、半隻溫泉蛋、一塊唔un肥肥地的叉燒、Like超多蔥、一塊大紫菜、粉紅魚蛋。都算豐富!湯底梗係要濃湯啦,口感夠厚、夠滑溜,肉味濃,但不會太鹹or太膩,很好!男友要了加強版 太極拉麵 $99多咗金箔、蟹膏、黑蒜油,其餘分別不大。唔知點解覺得用玻璃碗裝拉麵係零舍好食,或者湯好似熱d,所以好味d~烤日本味霖魚乾 $28男友掛著講電話做嘢,我唯有繼續食,叫咗疊依家唔係好多地方有嘅烤魚乾,點少少沙律醬食,真想好過癮!不過我食完好飽,連晚餐都無乜點食~

炸雞 $25

魂拉麵 $89

男友要了加強版 太極拉麵 $99
太極拉麵

多咗金箔、蟹膏、黑蒜油,其餘分別不大。

烤日本味霖魚乾 $28

不過我食完好飽,連晚餐都無乜點食~
2018-05-27
2018-05-25 95 浏览
中午同同學黎食,我叫咗太極拉麵,店員極力推薦,話係最多人叫嘅拉麵。同學就叫咗普通午市定食。當時其實雖然係中午,但只得三枱客,只係我個拉麵居然等咗20分鐘,同學個定食仲竟然要30分鐘先有!心諗,耐都唔緊要,店員態度都ok, 好食就得啦~ 點知......我又唔可以話佢難食,但同好食真係有一段距離。叉燒係好薄嘅、配料係好少嘅、湯底就一般、麵身還可以。咁樣嘅價錢($99),好食嘅拉麵為數不少,完全唔抵食,所以真係無下次。

2018-05-25
午餐
2018-05-24 42 浏览
人人都話:拉麵個靈魂係湯底🍜今日去左好多人介紹在太子的「魂」食拉麵💗估唔到下午茶時間都咁多人食地點非常方便易去,服務態度仲好好😝裝潢好有日本拉麵店的感覺可以一個人黎食都唔怕!😆😆😆呢道用ipad點餐💕勁方便🔥火魂拉麵 $99係蕃茄辣汁配豚骨湯🍅 叉燒·溏心蛋·三文魚肉我選小辣✌🏻麵的硬度選左硬✌🏻味道選左濃✌🏻賣相吸引既,所有都配合得唔錯💕 🍥太極拉麵 $99係墨魚汁配豚骨湯🦑 叉燒·溏心蛋·蟹膏·金箔拉麵都有金箔⁉️ 要讚的是蟹膏味道夠鮮😳湯底比較濃稠😆但唔覺油膩👍🏻🥟豚肉餃子 $22/三隻黃金色而且外皮非常之脆👍🏻最後,食拉麵必叫🥤可樂 $13仲提供杯同冰!
人人都話:拉麵個靈魂係湯底🍜
今日去左好多人介紹在太子的「魂」食拉麵💗
估唔到下午茶時間都咁多人食

地點非常方便易去,服務態度仲好好😝
裝潢好有日本拉麵店的感覺

可以一個人黎食都唔怕!😆😆😆

呢道用ipad點餐💕勁方便

🔥火魂拉麵 $99
係蕃茄辣汁配豚骨湯🍅 叉燒·溏心蛋·三文魚肉
我選小辣✌🏻麵的硬度選左硬✌🏻味道選左濃✌🏻
賣相吸引既,所有都配合得唔錯💕

🍥太極拉麵 $99

最後,食拉麵必叫🥤可樂 $13
仲提供杯同冰!

2018-05-24
2018-05-23 41 浏览
今日系太子路過一拉麵小店,裝潢好有日本小店feel,就試試。店内自助㸃餐,午餐還可自由配答及追加,最啱多多另類要求的香港人😁。鯖🐟定食及鰹点䐁骨清湯烏冬,清湯👍😋冇味精,烏冬彈牙。

2018-05-23
午餐
2018-05-22 61 浏览
出差完落車響太子,剛好lee間拉麵鋪係過境巴士車站旁邊,分數又高,所以我就忍唔住啦~環境唔錯,店員非常nice非常熱情~ipad點餐非常方便~~拉麵湯底因為忽然重口味所以選左濃,不過實際上都唔係太濃~味道ok只有一塊叉燒不過份量足夠食完一碗面。面係細面,一開始有d小硬,不過食耐左就幾好。總體黎講可以推薦~但如果要特登黎食就少左d驚喜~

魂拉麵

總體黎講可以推薦~但如果要特登黎食就少左d驚喜~

清光紀念
2018-05-18
清光紀念
今日約左朋友係太子酒吧街果頭飲野,諗住早到食啲野食先,經過見到開左間食拉麵既,望落幾吸引,試一試佢。可能時間尚早,不用等位即時被安排入坐。天口熱冷氣夠,真係非常舒服。拉麵款式雖然不多選擇,但令我感到咁樣反而仲專業!貴精不貴多麻。我地一行二人分別點左魂拉同青龍拉麵,分別係原味豚骨湯同波菜豚骨湯,再泥多個烤日本味淋魚干!好快熱辣辣上枱,賣相幾好而且湯夠熱,麵條係粗身我地都要左適中硬度,岩岩好,叉燒肥瘦適中又大塊,入口即溶。好有日本時食既風味!湯底濃而不油。好岩我胃口。波菜湯底幾特別但又無搶左豚骨湯味。十分配合!小吃要左燒魚干,好好食,燒到半軟狀又咬口。食到停不了。想叫多份食添😂😂總括泥講,很不錯的拉麵,適合我既喜愛,可能我鐘意食拉麵啦。麵質都係我鐘意既類型。下次再食先!

2018-05-15
2018-05-16 48 浏览
$99 $22青龍其實即係喺豚骨湯底加菠菜汁但係講真我完全食唔出菠菜味🤣不過湯底係夠味嘅亦都唔會太鹹同太油膩😙另外拉麵感覺係偏硬嘅不過幾有嚼勁☺️最鍾意嘅係嗰塊厚厚嘅叉燒肥瘦比例適中所以啖啖肉得嚟又不失油脂香🤤最後仲嗌咗個煎餃子熱辣辣又脆卜卜好鬼正🤘🏻
[青龍] $99
肥瘦比例適中所以啖啖肉得嚟又不失油脂香🤤
最後仲嗌咗個煎餃子
熱辣辣又脆卜卜好鬼正🤘🏻
2018-05-15 341 浏览
經朋友介紹先知太子呢到開左間咁好食既拉麵店,本人住左係9⃣️龍區咁多年都唔知有呢間拉麵店存在添朋友講到又好食又不含味精,所以放假專程走過黎試試黎到呢到仿似自身係日本咁,裝潢同一般日本拉麵店冇分別,除左有一個個獨立位外亦有普通二人座位供選擇。佢地冇一本本menu的,釆用電子產品點餐,點餐不久食物已經陸續送到,非常有效率menu只有4⃣️款拉麵款式可選擇,本人揀選了青龍拉麵$99男友就揀選了火魂拉麵$99這裏還可按自己喜好挑選麵質,配料多少等項目我們還另外點了1⃣️份小食,熱辣辣上枱烤曰本味淋魚乾$28,點埋沙津醬食超正呢餐我地十分滿足,埋單亦只需$244,唔錯!!青龍拉麵麵質軟硬適中,爽囗彈牙!湯底采用了較為少見既菠菜汁再配豚骨湯味道十分濃郁,又夠健康!配料方面仲有蟹肉及魚子醬 混埋一齊食 口感一流火魂拉麵湯底采用了蕃茄,夠曬鮮甜美味另加添了一點辣汁,酸得黎帶少許辣 口感特別
朋友講到又好食又不含味精,所以放假專程走過黎試試
呢餐我地十分滿足,埋單亦只需$244,唔錯!!

青龍拉麵麵質軟硬適中,爽囗彈牙!
湯底采用了較為少見既菠菜汁再配豚骨湯
味道十分濃郁,又夠健康!
配料方面仲有蟹肉及魚子醬 混埋一齊食 口感一流

火魂拉麵湯底采用了蕃茄,夠曬鮮甜美味
另加添了一點辣汁,酸得黎帶少許辣 口感特別

2018-05-14
2018-05-12 598 浏览
好耐無食拉麵啦,今晚好想食,所以收工就去左太子搵野食呢間我見係openrice食評唔差,決定食呢間啦,入到去都好full,多人食。老闆問我地等唔等大台坐,不過我都唔想等,所以坐單丁台拉麵有呢4款,感覺好似貴精不貴多我叫左個魂拉麵,佢有得選擇麵軟硬度,湯濃度等等,咁我重口味選左濃湯。有大大份紫菜,叉燒食落去唔肥,好淋身,湯好好味,豬骨味好香!老公叫左青龍拉麵,呢碗就多d料,佢話個蛋好食。而個湯好特別,佢飲唔岀係咩味,不過佢話都好正,感覺好似好健康,因為係綠色,麵就選左軟身,大大碗,食到好飽可以加錢追加呢幾樣野架我地叫左2個小食,價錢好平吖日式清酒煮蜆,食落去一粒沙都無,好新鮮!有陣陣的清酒味,正!炸雞塊真係要食,因為呢間炸得好好食,勁脆而雞肉仲係好滑,份量都算多!有波子汽水仲有女士最愛的熱飲價錢唔貴,其實我覺得算平,最正係唔使加一
好耐無食拉麵啦,今晚好想食,所以收工就去左太子搵野食

拉麵有呢4款,感覺好似貴精不貴多

,麵就選左軟身,大大碗,食到好飽

可以加錢追加呢幾樣野架

我地叫左2個小食,價錢好平吖

有波子汽水

仲有女士最愛的熱飲

價錢唔貴,其實我覺得算平,最正係唔使加一

2018-05-06 43 浏览
打波前四圍搵食 依間係後街既魂拉麵 地方唔就腳但就超乎我意料之外的好味。門口全木相當日本拉麵店feel用平版電腦自己order 可以揀麵硬度, 湯濃度,走蔥, 走木耳,多蔥。。。。我選了青龍拉麵,麵硬度及湯濃度(中) 初時以為是青芥辣味 原來是菠菜味 超香超正。配料有魚子,蟹柳,叉燒,蛋,魚片粟米,紫菜。 麵的硬度剛好。啲湯真係好好味 我好快喝完叫老闆娘再加湯(無料加湯)朋友選了魂拉麵, 豬骨湯底。我們再加多一個清酒蜆及玄米抺茶。清酒很香 蜆好新鮮香甜冇沙 值得一試玄米抺茶帶少少甜味 原來玄米+抺茶出奇的匹配。順帶一提 公務員出示職員證有88折

門口全木相當日本拉麵店feel

清酒很香 蜆好新鮮香甜冇沙 值得一試

玄米抺茶帶少少甜味 原來玄米+抺茶出奇的匹配。

順帶一提 公務員出示職員證有88折
2018-05-06 45 浏览
聽男朋友講以前佢係銅鑼灣食過,呢排搬咗去太子,一於睇下食唔食得返以前嘅味道。鋪頭會俾一部平板電腦客人自行落單。侍應都好親切,問我地有冇食過。因為我冇食過,佢好有耐性逐樣介紹四款拉麵嘅特色同點樣落單。原味豬骨湯拉麵麵度揀咗軟,湯底厚度揀咗中。湯底好有豬骨味,質地好厚,會黏口,好好飲!墨魚汁拉麵麵度正常,湯底揀咗濃厚。好明顯飲得出海鮮嘅鮮味!都唔會食到成嘴黑哂木耳應該有小小麻油撈骨,好滑又爽口。蛋得半隻,好軟身。可惜叉燒得一塊。湯底好好飲,第一次感覺係日本食緊拉麵咁。份量都係正常,男仔留肚食下場啦,唔係半夜會肚餓!下次再黎試過菠菜湯底!值得再黎!

鋪頭會俾一部平板電腦客人自行落單。

侍應都好親切,問我地有冇食過。

因為我冇食過,佢好有耐性逐樣介紹四款拉麵嘅特色同點樣落單。

原味豬骨湯拉麵

麵度揀咗軟,湯底厚度揀咗中。

湯底好有豬骨味,質地好厚,會黏口,好好飲!

墨魚汁拉麵

麵度正常,湯底揀咗濃厚。

好明顯飲得出海鮮嘅鮮味!都唔會食到成嘴黑哂

木耳應該有小小麻油撈骨,好滑又爽口。

蛋得半隻,好軟身。可惜叉燒得一塊。

湯底好好飲
,第一次感覺係日本食緊拉麵咁。

份量都係正常,男仔留肚食下場啦,唔係半夜會肚餓!

下次再黎試過菠菜湯底!值得再黎!
2018-05-03
2018-05-02 40 浏览
我地鍾意食日式拉麵,間唔中就搵D新地方試下,今次見太子呢間好多人幫襯所以午餐時間,我地黎呢到食左個拉麵。 餐廳門多有呢個牌寫明左有邊幾款拉麵,分左邊幾款湯底。 我地一直都最鍾意原味豚骨湯底,所以點左呢個<魂拉麵 $89> 每碗拉麵有叉燒 玉子,紫菜,木耳,蔥,先試一口湯底,入口有濃郁豚骨湯味,湯頭有微微黏咀的骨膠原感,湯底質地濃度岩岩好,又唔會太杰身,麵質彈牙,麵質掛湯力中等,叉燒是薄切,入口好香好鬆化。 呢到係採用用電子屏幕下單,比較環保。 飲品方面,除左有汽水之外,仲有酒類及熱飲,今次我就點左波子汽水 $18 抺茶味,第一口入口茶味都幾濃,如果鍾意抺茶可以試下,比較少有。

餐廳門多有呢個牌寫明左有邊幾款拉麵,分左邊幾款湯底。

呢到係採用用電子屏幕下單,比較環保。

2018-04-19 63 浏览
之前去過魂拉麵,當時位置在銅鑼灣,後來以為結左業,原來搬咗去太子,平日都唔多去太子,今日可以說是特登來捧場。今日再遇,魂、火魂、太極、青龍,樣樣都想要,真令我心多,現在點菜唔再用紙而係用iPad,與時代並進。青龍拉麵 $93最後決定要青龍,有菜有健康,蔬菜加豬骨做湯都好夾,湯底味道非常濃郁,始終有啲肥,優點在無味精,我鍾意青綠色,所以覺得個樣都好靚,材料配搭基本,軟熟的叉燒、流心溫泉蛋、紫菜、粟米粒、特別在仲有些蟹肉碎。餃子 $18一份有三粒,我覺得佢係炸的,餃子皮已經找到好硬,記憶中有些日本餃子的特色,個餡好好味。魂真的好,我會再來。

青龍拉麵 $93

餃子 $18

魂真的好,我會再來。
2018-04-18 64 浏览
位於太子的魂,是一間拉麵店。魂的原舖在銅鑼灣,但現今已搬往太子,想吃的朋友不要去錯了哦。魂拉麵$89拉麵有四種,價格由$89-99不等,全部主打豚骨湯頭。呈奶白色的豚骨湯味道不濃不淡,稠密度也屬剛剛好,是類似港式茶記粟米湯的質感,能喝能掛湯。麵條微微彈牙,但不是自家製麵條,幸好也能掛湯。叉燒很軟,也算足味,若能熱一點和調深色一點,就更吸引啦。豚肉煎餃$18一客三隻的餃子,原來不是煎,是用光波爐焗,餐牌可能要轉一轉啦,肉餡頗多,不用油,感覺健康呢。

魂拉麵$89

豚肉煎餃$18

2018-04-17
2018-04-17 1766 浏览
聽講"魂" 最初開係銅鑼灣好出名,但後來close左之反後而家係太子開番。聽講呢間拉麵唔錯,特登同妹妹試一試係咪如傳閒中咁ok係太子站出左行2步就到,地點好方便。入到餐廳見到裝修好日式,以木系裝飾為主,真係幾有日本feel餐廳用ipad落單,仲可以揀埋麵嘅硬度、湯嘅濃等等。簡單之餘最重要係環保d,讚啊~其實晚市拉麵只有4款,好快揀好左要食d咩!火魂拉麵($99)*麵硬度中,調味濃,多蔥,中辣*火魂=辣,呢個中辣程度令人好容易接受,感覺大概係譚仔4小辣吧~麵質煙韌程度適中,蕃茄辣汁豚骨湯底唔油膩,飲落唔會令人覺得反感,而且拉麵既份量剛好(係for女仔喔) ,男仔可能會覺得細碗左d,配料有叉燒、玉子同三文魚肉。太極拉麵($99)*麵硬度中,調味中,多蔥*太極拉麵湯底係墨魚汁配豚骨湯,配料有叉燒、玉子、木耳、蟹膏同金箔🦀。拉麵麵質食落有咬口,揀中硬岩岩好。幾中意佢塊豚肉唔會好肥,脂肪位較少但都幾柔軟🐖半熟蛋雖然冇用醬油浸過,但流心程度掌握得好好,蛋味幾重🐣,加上爽口木耳,配料都唔錯。不過湯底其實食唔出加左墨魚汁,係一般豚骨湯嘅味,揀左中等濃度,覺得好似唔太夠濃,好彩係個湯唔油膩,但係整體上唔

係太子站出左行2步就到,地點好方便。

其實晚市拉麵只有4款,好快揀好左要食d咩!
火魂拉麵($99)
*麵硬度中,調味濃,多蔥,中辣*
火魂拉麵
太極拉麵($99)

*麵硬度中,調味中,多蔥*
太極拉麵湯底係墨魚汁配豚骨湯,配料有叉燒、玉子、木耳、蟹膏同金箔🦀。拉麵麵質食落有咬口,揀中硬岩岩好。幾中意佢塊豚肉唔會好肥,脂肪位較少但都幾柔軟🐖半熟蛋雖然冇用醬油浸過,但流心程度掌握得好好,蛋味幾重🐣,加上爽口木耳,配料都唔錯。不過湯底其實食唔出加左墨魚汁,係一般豚骨湯嘅味,揀左中等濃度,覺得好似唔太夠濃,好彩係個湯唔油膩,但係整體上唔算好突出。
太極拉麵
日式炸雞塊($20)
一客6件🐓,炸醬唔厚,炸皮脆卜卜,食落雞肉仲係嫩嫩滑滑,唔單止Juicy,食落又唔肥膩,必食呀😍
日式炸雞塊

感覺上拉麵未算好突出,始終同日本食嘅有d距離,不過又唔算差,只係有d少貴,反而個炸雞就真係有驚喜啦!
火魂拉麵