炮台山-魚事者 Fisholic 推薦指數:😋😋😋😋😋Fishotto魚米粒粒 $78 想食 risotto又唔想食咁多飯既人簡呢個就岩啦,忌廉汁同粒粒魚肉好夾,亦都無腥味,日式做法配埋好多蟹子同蔥花,食落每啖都炸口😂😍不過食多會漏,最好同朋友share啊!炸魚無薯條 $28 蟹黃醬 幼身炸上黎外脆內軟,唔會係食薯條粉粉地咁,配合鹹香蟹黃醬,不知不覺就食哂成盤!無咁大罪惡感(應該😂)有4款醬可以簡(松露醬/蟹黃醬/雙子醬/山椒醬)炸魚狗腸 堂食價$18 外皮炸得香口,咬落去好彈牙,每一啖都係彈牙魚肉口感,鍾意食大魚蛋既人一定俾十個讚!醬上加左蕃茄碎,令你點醬唔會死鹹,帶點清新,睇得出店家連醬料都有細心配合過王子燒 $forgot 燒賣 $20 配自家辣醬 玉子燒小小兩件,偏乾,有柴魚絲同紫菜絲燒賣似來貨,比較一般,主要想試佢既手工魚辣醬所以叫黎試,醬唔會太辣太鹹,如果再濃味d俾多醬d就好📍北角炮台山宏安道14-28號威德閣地下14號舖
炮台山-魚事者 Fisholic

推薦指數:😋😋😋😋😋

Fishotto魚米粒粒 $78

炸魚無薯條 $28 蟹黃醬
有4款醬可以簡(松露醬/蟹黃醬/雙子醬/山椒醬)
炸魚狗腸 堂食價$18

王子燒 $forgot 燒賣 $20 配自家辣醬
玉子燒小小兩件,偏乾,有柴魚絲同紫菜絲

📍北角炮台山宏安道14-28號威德閣地下14號舖
  • 炸魚狗腸
  • 炸魚無薯條
  • Fishotto魚米粒粒
我食咗啲咩系列之:真係唔明憑什麼拎米芝蓮?唔通只因為平價?餐廳店員無禮貌,雖然唔收加一服務費都唔需要咁嘅。又講吓食物方面,真係唔明到底自己食咗咩落口。自由點蕃茄薯仔湯芫荽魚麵︰湯底 - 薯仔少少草青味同蕃茄微酸,無味精同時似水咁淡,係薯仔煲到蓉個湯先加啲誠意分。芫荽魚麵 - 彈牙但只有丁點荽味,早知道點米粉吸湯汁,食得仲呎滿足。白蘿蔔 - 微香但唔甜,完全吸唔到湯底味道,比起車仔麵店質素仲要差幾十倍。牛丸 - 無味,差過街市買嘅打邊爐料,8蚊加依兩粒咁嘅嘢做乜?自由點雪魚湯芫荽魚麵︰湯底雪魚湯 - 比蕃茄薯仔水仲要再淡,真係無嘢好評論。店家自豪比讚自己嘅雞扒 - 同茶餐廳雞扒公仔麵嘅雞扒有咩分別?肉質滑就基本啦,係仲要比茶餐廳無咁濃味,要額外加錢先得3條仔。羅定魚腐 - 名不虛傳,真係浸淋到好似腐魚一樣皺晒皮,加5蚊有2舊腐魚。總結︰唔係講笑,真係食到黑面,好少食到咁嬲。簡直浪費人生其中一餐食美食嘅配額,仲要比店員黑面。

又講吓食物方面,真係唔明到底自己食咗咩落口。
自由點蕃茄薯仔湯芫荽魚麵︰

自由點︰蕃茄薯仔湯芫荽魚麵

芫荽魚麵

自由點雪魚湯芫荽魚麵︰

湯底雪魚湯 - 比蕃茄薯仔水仲要再淡,真係無嘢好評論。
自由點︰雪魚湯芫荽魚麵

總結︰
唔係講笑,真係食到黑面,好少食到咁嬲。
簡直浪費人生其中一餐食美食嘅配額,仲要比店員黑面。
2023-04-04
2023-04-02 175 浏览
✨扮墨西哥魚皮🐠·$33魚皮扮Nachos意外地扮得好出色😎細滑既牛油果醬🥑再加埋羅勒碎、煙肉粒🥓、蕃茄粒🍅同洋蔥粒🧅絕對冇遺和感😆魚皮薄脆可口,完全冇因為鋪咗醬嘅關係變淋☺️真係送酒一流🤓✨蒜香雞翼撈魚麵🐥·$73蒜香牛油汁淋上4隻巨型炸雞翼上面🤩雞翼香口夠juicy😋凍魚麵爽口彈牙,撈埋青瓜絲同牛油蒜汁,濃烈中帶一點清新🥳建議呢個麵要share,如果唔係就會有啲膩🤣✨炸魚無薯條🍟·$28大推❗️❗️❗️用魚做嘅薯條真係第一次食🤓炸得好乾身一啲都唔油膩,仲好煙靭tim☺️揀咗蟹黃醬,超級濃,令魚薯條增添多一層風味😎已bookmarked,會瘋狂encore🤪🤪🤪

✨扮墨西哥魚皮🐠·$33

✨蒜香雞翼撈魚麵🐥·$73

✨炸魚無薯條🍟·$28

已bookmarked,會瘋狂encore🤪🤪🤪
🤎炮台山·魚事者🤎藍綠色嘅店面非常搶眼 街尾已經spot到面積唔算好大 但夠晒色彩繽紛 最鍾意佢嘅PANTONE色調同埋霓虹燈logo令人感到非常舒適又溫馨餐廳主打創意魚料理 最啱我呢個魚控人士9成料理都係魚製成嘅fusion菜🌈*蒸油香雞翼魚麵撈 $88麵條略粗 口感似食緊彈牙烏冬初初諗緊啲撈汁係邊 原來已經撈咗入去有蔥油香味之餘帶有魚肉鮮味雞翼大隻炸得脆卜卜嘅外皮仲有埋個鹹酸味醬汁 惹味到暈🌈*Fishotto魚米粒粒 扮意大利飯 $126創意無限又夠獨特 魚肉代替傳統意大利飯煮得比較杰身食落幾有risotto嘅感覺配意大利醬汁+芝士 仲帶有少許松露味道上面仲配有飛魚籽一路食一路爆🌈咩都有啲小食拼盤 $58炸魚薯條好食 魚蛋質地再切成薯條形狀外脆+魚蛋彈牙口感 炸芫荽燒賣+普通燒賣味道突出有咬口朋友仔唔太like芫荽味 但我覺得好味(非芫荽控)脆口嘅雞軟骨偏硬咗唔夠酥脆🌈明太子玉子燒 $13經典日本小食 明太子味道出聚同甜卷蛋又夾 以呢個價錢嚟講好抵🌈炸魚狗腸(和風紫菜) $28魚狗腸成條熱狗咁內層似食緊韓式魚糕配埋有好多好多木魚+紫菜絲加埋超多沙律醬 重口味人士適用🌈魚湯翡翠苗
🤎炮台山·魚事者🤎

炸魚薯條好食 魚蛋質地再切成薯條形狀
外脆+魚蛋彈牙口感
炸芫荽燒賣+普通燒賣味道突出有咬口
朋友仔唔太like芫荽味
但我覺得好味(非芫荽控)
脆口嘅雞軟骨偏硬咗唔夠酥脆

加埋超多沙律醬 重口味人士適用

🌈魚湯翡翠苗 $13
清淡魚湯+清爽翡翠苗平衡下油膩感
而且啲又飲得好順喉 清清腸胃

🌈熱蜂蜜柚子茶(*套餐包埋)
正常發揮 可以加多幾羹唔夠甜
2023-03-27
2023-03-27 178 浏览
魚事者 就係因為佢好多食物都係魚製產品同朋友分別叫左2 個下午茶餐, 再加左啲小食! 食到好飽🤣300 蚊有找! 抵呀!🐽芝士汁吉列豬扒魚麵撈 $65-豬扒好脆. 唔會食落好油咁~+本地少爺手工啤 $38.0🍻第一次似本地啤酒,好香花香味! 唔錯喎!+トト脆鹹豬手 半份 $58.0🦐泰式-蝦頭油炸蝦球魚麵撈 $78+蒜油香雞翼 $28.8+Fish-chos扮墨西哥魚皮 $33有驚喜呀! 他他醬有種好fresh 既味道, 配上脆脆炸魚片! 正!
魚事者 就係因為佢好多食物都係魚製產品

🐽芝士汁吉列豬扒魚麵撈 $65
-豬扒好脆. 唔會食落好油咁~

+本地少爺手工啤 $38.0🍻
第一次似本地啤酒,好香花香味! 唔錯喎!

+トト脆鹹豬手 半份 $58.0

🦐泰式-蝦頭油炸蝦球魚麵撈 $78

+蒜油香雞翼 $28.8

+Fish-chos扮墨西哥魚皮 $33

2023-03-26 1959 浏览
炮台山AIA附近,有幾多特色小店,呢間專用魚製成fushion菜,今日同朋友去試下先😄店舖面積唔太大,糖果色調為主,感覺舒適,接近下午茶時間,人客唔太多,餐牌配搭多樣化,以魚麵為主軸,亦可以揀烏冬、米粉、米線,中西式都有,另外可以加配小食同飲品,點主食,配飲品仲有優惠😄,侍應細心解說餐牌,要先俾讚👍我哋每人點咗一碗手工魚麵,另外加咗小食同飲品😄好多卜卜蜆*昆布木魚湯底爽彈魚麵,魚麵粗身彈牙,冇魚腥味,木魚湯湯底鮮味,蜆肉鮮甜😋我要自由點自己揀湯底,麵同餸,我點咗白雪雪魚湯芫荽麵,配蘿蔔、魚皮餃、卜卜蜆同黄金魚餅,湯底唔腥,芫荽麵有淡淡芫荽清香,蘿蔔夠淋,魚餅同魚皮餃魚好好味😋魚湯翡翠豆苗清清哋,豆苗新鮮爽脆,份量適中😄港式多士三併配黑松露醬每件多士上面分別釀咗魚肉、蝦膠同墨魚膠炸成香口多士,口感豐富,有沙律菜伴碟,可以解膩😋卜卜脆鹹豬手(半份)豬手面層炸到卜卜脆,味道鹹香,肉質軟滑,可以配芥末醬一齊食😋
我哋每人點咗一碗手工魚麵,另外加咗小食同飲品😄
好多卜卜蜆*昆布木魚湯底
我要自由點
魚湯翡翠豆苗
清清哋,豆苗新鮮爽脆,份量適中😄
港式多士三併配黑松露醬
卜卜脆鹹豬手(半份)
2023-03-23
2023-03-24 1286 浏览
店名: 魚事者 地址: 北角炮台山宏安道14-28號威德閣地下14號舖炮台山站A出口,行4分鐘環境: 4/5價錢:4/5味道: 3.5/5呢間小店入選2023米芝連,專食魚製品,好有特色~🐟仲有鰂魚涌,旺角分店,旺角店只設外賣,係肥姐小食店隔離🙈黑蒜油木魚湯沾麵(包熱飲)❤️❤️$73個湯好咸,得個咸味,完全食唔到有木魚湯味😕魚麵🐟好彈牙,同一般嘅麵質好唔同,似係魚蛋整成麵咁🙈熱飲揀左熱蜂蜜柚子茶,偏甜,最後加左水溝淡佢🥹Double扒魚麵撈(跟咖喱汁)(包熱飲)❤️❤️/加配明太子玉子燒❤️❤️❤️❤️$90/$13有一塊雞扒同豬扒,兩塊都好塊,但偏咸,食完不停想飲水,飲左成3,4杯都係覺得好咸😥🫠個魚麵同樣好彈牙,係撈左咖喱汁,呢個就正常味,無話好咸,但連扒一齊食就好咸了🤢明太子玉子燒唔會話好厚淨係得蛋,明太醬都算香,唔會話無味😗熱飲揀左熱奶茶,係正宗港式奶茶,好濃茶味,比想像中好飲🥰炸魚無薯條配松露醬/額外加蟹皇醬❤️❤️❤️❤️❤️$28/$5個炸魚薯條好好食,係魚蛋質地切成條形,然後炸,食落外脆,入面就唔係軟,係魚蛋個種彈牙口感,比普通薯條🍟特別,份量超多,好抵松露醬比較香,同甜甜地,蟹皇醬相比之下有
店名: 魚事者

地址: 北角炮台山宏安道14-28號威德閣地下14號舖
炮台山站A出口,行4分鐘

環境: 4/5
價錢:4/5
味道: 3.5/5

呢間小店入選2023米芝連,專食魚製品,好有特色~🐟
仲有鰂魚涌,旺角分店,旺角店只設外賣,係肥姐小食店隔離🙈

黑蒜油木魚湯沾麵(包熱飲)❤️❤️
個湯好咸,得個咸味,完全食唔到有木魚湯味😕
魚麵🐟好彈牙,同一般嘅麵質好唔同,似係魚蛋整成麵咁🙈
熱飲揀左熱蜂蜜柚子茶,偏甜,最後加左水溝淡佢🥹

$90/$13
明太子玉子燒唔會話好厚淨係得蛋,明太醬都算香,唔會話無味😗
熱飲揀左熱奶茶,係正宗港式奶茶,好濃茶味,比想像中好飲🥰

炸魚無薯條配松露醬/額外加蟹皇醬❤️❤️❤️❤️❤️
$28/$5
松露醬比較香,同甜甜地,蟹皇醬相比之下有啲失色,無咩味

炸魚狗腸(和風紫菜)❤️❤️❤️❤️
其實姐係長形魚蛋切成熱狗形狀🌭️,上面有大量木魚同紫菜絲,配上超多沙律醬,好味係好味,不過略嫌重口味

椰汁年go (Follow 社交平台送)❤️❤️❤️
切得都幾薄下,不過好重椰汁味,但記得趁熱食,有半舊放凍左先食,勁硬,不過唔洗錢算係咁

總括嚟講,小食比主菜好食,但整體嘢食偏重口味,食完不停想飲水🥵
2023-03-23
呢日搵到一間好得意嘅餐廳,主打🐟魚麵製成嘅料理~ Dinner Set全部都有魚麵做主食,包飲品,另外有好多款小食可以揀,價錢都唔貴😝✿ Fishtotto魚米粒粒 • 扮意大利飯 ($85)呢個偽意大利飯意外好食,白汁帶有少許松露味道,煮得比較杰身食落幾有risotto嘅感覺😝 米飯係用魚麵切粒,魚麵本身好彈牙,每啖飯食落好好咬🤣🤣✿ 烏卒卒炸魷魚魚麵撈 ($85)呢個撈魚麵一樣好彈牙,醬汁係偏清淡嘅黑椒汁。炸魷魚份量都幾多,炸得啱啱好唔會偏乾,味道相對重口味啲,配少量蕃茄粒食就可以平衡番~✿ 魚湯翡翠苗 ($13)想食番少少菜可以叫呢個,魚湯清清地都唔錯。唔係好多地方會有翡翠苗🤪✿ 炸魚狗腸 ($28)呢個偽熱狗腸係魚蛋質地,食落十分爽口。揀咗蜜糖芥末汁,啖啖都有汁而且唔會太過濃味👌🏻

✿ Fishtotto魚米粒粒 • 扮意大利飯 ($85)

✿ 烏卒卒炸魷魚魚麵撈 ($85)

✿ 魚湯翡翠苗 ($13)

✿ 炸魚狗腸 ($28)
2023-03-20 118 浏览
閒日5點半收工就去北角食朋友介紹食魚好出名既餐廳,完全無諗過可以整得咁好食。6點到餐廳,無咩人唔洗等就入得。環境乾淨,裝修俾人感覺好舒服,但座位唔多,夜少少都好多人開始陸陸續續入嚟。叫咗個魚米粒粒扮意大利飯,魚肉做成個麵再切粒模仿意大利飯,口感好綿,帶有少少彈牙煙韌既感覺,醬汁好香牛油味,份量都唔少,一啖食落去,飛魚籽既爽脆增添一份口感。另一個冬蔭功魚麵,有少少辣,有兩舊魚肉,肉質食落似門鱔魚,肉質比較結實,唔腥。總括嚟講:值得專登搭車嚟北角去食!

總括嚟講:值得專登搭車嚟北角去食!

呢間餐廳主打魚肉製嘅主食🐟 主食入面有50%嘅魚肉,之前睇 YouTube見有人介紹,覺得好特別,一定要去試😍・ 蟹皇Fishotto魚米粒粒🦀 ($98) 呢個飯俾咗一個好特別嘅體驗我🤩 魚造嘅米完全唔會差得過 risotto,魚米口感好特別,比ritsotto 更Q彈😋 而且勁足料,每一口飯都有濃烈嘅蟹皇味🦀 同埋口感脆脆嘅蟹籽😳 呢個餐仲要配一杯飲品🍹 解下膩👍🏻 呢個價錢冇加一又配嘢飲,嘢食大份又足料,價錢合理💯・ Don't陰功魚麵2.0🍜 ($90)到我最期待嘅魚麵🐟!落單嗰陣時可以揀食咩類別嘅麵🤩,例如: 爽彈魚麵、芫荽魚麵、掛湯米線、手打烏冬、索湯米粉。食唔慣魚麵都可以揀返普遍食開嘅麵👍🏻 我揀左芫荽魚麵😍,食落去當然唔夠平時啲麵滑,但好有魚味🐟,而且感覺都相對健康,適合減肥人士🥰 呢個餐有好多餸,魚皮餃、蟹籽丸、魚肉、草菇等,佢個湯底唔似泰式冬陰功咁濃,反而好清😳😳😳 我勁中意,又夠辣,加埋青檸汁多左一份清爽🌿 ・ 炸魚狗腸🌭 ($28)有唔同醬汁選擇,我揀左惹味山椒汁,本身以為會辣辣地🌶️,原來個醬汁係甜甜哋嘅🙈 好好味😆 有少少麻醬嘅香味同埋千島醬嘅甜味❤️ 魚腸上面

・ 蟹皇Fishotto魚米粒粒🦀 ($98)

・ Don't陰功魚麵2.0🍜 ($90)

・ 炸魚狗腸🌭 ($28)
有唔同醬汁選擇,我揀左惹味山椒汁,本身以為會辣辣地🌶️,原來個醬汁係甜甜哋嘅🙈 好好味😆 有少少麻醬嘅香味同埋千島醬嘅甜味❤️ 魚腸上面有炸蒜同蔥,所以多咗番風味,好香口☺️ 而炸魚狗腸係完全用魚肉而製,好濃魚味,正😋

・ 咩都有啲小食拼盤🧆 ($58)
望到都嚇親😨 勁大份,好多嘢! 包括: 炸魚無薯條🍟、無豬肉燒賣、無豬肉芫荽燒賣、炸雞軟骨🦴 全部嚟到熱辣辣、脆卜卜,點埋中間嗰個魚辣醬😘 好惹味

・ 魚湯翡翠苗🥬 ($13)
勁抵叫!因為佢除咗有爽口清甜嘅翡翠苗,仲有魚湯🥰 平時出街好少都得叫菜食,呢間店好好都得叫下菜食,仲要配埋湯😳 值得叫😋😆

・ 環境🏡
店內裝修到都唔同顏色😍 碗碟係糖果色🍬 而枱/牆係灰調 我覺得好靚,店面藍色,有分外賣區同堂食區,分隔好特別,成個屋仔咁🏠

😋味道4.9/5
🏡環境4.8/5
🍽️服務4.9/5
🙆🏻‍♀️再去5/5
⭐️總體評分:19.6/20
💰總消費: $287/2人(冇加一)
2023-03-19 99 浏览
魚事者地址:北角炮台山宏安道14-28號威德閣地下14號舖Shop 14, G/F, Victor Court, 14-28 Wang On Road, Fortress Hill, North Point門口是BABY GREEN , 以魚作為主題的食店, 定價平民, 而MENU 上種類豐富, 食過幾過癮得意, 岩曬喜歡試新野架人‧香脆雞翼 加 炸魚冇薯條 加 魚粒莎莎 $43 ,一個小食拼盤,雞翼大隻肥美,炸完入口好脆,魚粒莎莎用來點薯條,薯條麵係魚肉整🥳+ 38 本地少爺手工啤好多卜卜蜆 昆布木魚湯底 魚麵 $65 簡單好食,昆布湯清租好飲,魚麵彈牙DAY DAY FISH, 魚小日款款都好好食, 如果開設TAKE AWAY .我真係會日日來拮串魚肉燒賣食。
魚事者
地址:北角炮台山宏安道14-28號威德閣地下14號舖

+ 38 本地少爺手工啤

2023-03-16 55 浏览
我去試了他們的黑蒜油木魚湯沾魚麵 $159讓我對這家餐廳更加印象深刻。魚麵本身就很好吃,麵條彈牙有嚼勁,配上魚肉和海鮮湯頭更是美味。而加入黑蒜油,味道更加濃郁。黑蒜油的香氣和木魚片的獨特風味,讓這道菜的味道更加豐富,讓人回味無窮。還點了熱蜂蜜柚子茶+炸魚狗腸(蜜糖芥末)$28+卜卜脆鹹豬手(半份)$58最後,讓我來說一下餐廳的環境和服務。魚事者的環境非常舒適,室內裝修現代簡潔,讓人感到放鬆舒適。而服務方面,服務人員非常熱情友好,讓人感到賓至如歸。
我去試了他們的黑蒜油木魚湯沾魚麵 $159
讓我對這家餐廳更加印象深刻。

還點了熱蜂蜜柚子茶
+炸魚狗腸(蜜糖芥末)$28
+卜卜脆鹹豬手(半份)$58

魚🐟全部都係魚⁉️掃街有堂食👍🏻正呀🤩其實有隱藏豬🐷同雞🐔之前係旺角掃街食過買外賣,今次竟然俾我發現原來屋企附近有間,仲有堂食⁉️即時去幫襯,唔使返去煮飯😂呢間真係好抵食,叫到成枱都係$300蚊都唔洗,大部分野都係魚做,不同嘅形狀同口味。每款十零廿蚊既小食,可以試多好多款。魚湯翡翠苗,非常清爽。炸魚皮扮墨西哥片,配牛油果蕃茄,又脆又fresh 🥑烏卒卒炸魷魚撈麵(黑椒味),香辣嘢未夠晒飽肚。魷魚炸到脆卜卜,脆粉好香。排名不分先後,CP值爆棚,小食包括:魚🐟類炸魚薯條,黑白鴛鴦春卷,炸魚狗腸(芥末味)非魚類椒鹽花枝丸,脆皮豬手(好香脆),明太子玉子燒每類都好好味,有啲係跟餐加錢($1x)可以食到,細細份,可以叫多幾款試。有啲正常價錢($2x-3x),好抵食已經大大份👍🏻重要有位坐,堂食同外賣都可以㊙️外賣仲全日有九折,贏晒啦💯推薦度(10👍🏻滿):8.5👍🏻滴汗度(10😅滿):不適用衞生(10⭐️滿):8.5⭐️環境(10⭐️滿):8.5⭐️賣相(10⭐️滿):8.5⭐️味道(10⭐️滿):8.5⭐️價錢(10⭐️滿):8.5⭐️服務(10⭐️滿):8.5⭐️地點(10⭐️滿):8.5⭐️[魚事者 (威德閣) (北角)]
魚🐟全部都係魚⁉️掃街有堂食👍🏻正呀🤩
其實有隱藏豬🐷同雞🐔

魚湯翡翠苗,非常清爽。
炸魚皮扮墨西哥片,配牛油果蕃茄,又脆又fresh 🥑

排名不分先後,CP值爆棚,小食包括:
魚🐟類
炸魚薯條,黑白鴛鴦春卷,炸魚狗腸(芥末味)

非魚類
椒鹽花枝丸,脆皮豬手(好香脆),明太子玉子燒

有啲正常價錢($2x-3x),好抵食已經大大份👍🏻

重要有位坐,堂食同外賣都可以

㊙️外賣仲全日有九折,贏晒啦💯

推薦度(10👍🏻滿):8.5👍🏻
服務(10⭐️滿):8.5⭐️
地點(10⭐️滿):8.5⭐️

[魚事者 (威德閣) (北角)]
📍北角炮台山宏安道14-28號威德閣地下14號舖

#晚餐#晚市 #食飯 #推介 #美食 #美食推薦 #美食日記 #堂食 #食好西 #吃貨 #hkfoodpic #hkfood #topcitybiteshk #香港美食 #美食推薦 #食評分享 #美食博客 #美食分享 #美食しい #食左先講 #852ig #foodiegram #instagood #winsomelai
2023-03-13 54 浏览
🙈Don’t 陰功魚麵2.0冬陰功湯底酸辣得好過癮,魚麵爽滑彈牙有鮮味,其他配料就隨隨便便啦。🙈炸魷魚魚麵撈撈麵醬料好味但偏油,醬料會覆蓋魚麵特有既鮮味。炸魷魚粉衣啱啱好,脆卜卜。🙈炸魚冇薯條好新奇,真係有魚味,又好彈牙,有啲啲似整成薯條狀既彈彈墨魚丸。餐廳新奇又好玩,睇menu會想認真睇晒啲介紹,心入面仲想偷偷笑。食物亦都整得有心機。

🙈Don’t 陰功魚麵2.0

🙈炸魷魚魚麵撈

🙈炸魚冇薯條

• Don't陰功魚麵2.0
  • 炸魚冇薯條
2023-03-12 53 浏览
又去炮台山搵食,見到有間魚麵舖頭好似幾正幾有話題性,一於過去試吓咩料先。12點半舖頭仲未有太多客人,手機落單揀個「我要自由點」,好似食車仔麵咁揀,重點一定係魚湯魚麵架啦😏😏,不建議非魚麵非魚湯。包一個餸,加餸就按價錢加。見其他人推薦莞茜魚麵,小編唔食就無叫🤭。爽彈魚麵配白雪雪魚湯 🐟🍜4.5/5魚麵粗粗的,咬落去似魚蛋咁既口感,唔係麵質既軟爛感,好爽口好c伏🤭🤪。魚湯幾香甜,無過分既咸味,飲幾啖都唔會口渴。其他配菜,卜卜蜆細隻無沙,墨魚春卷,蝦卷正常發揮。煎年糕 4/5Follow佢哋ig page就會送煎年糕比我哋,咁當然唔執輸啦🤪🤘🏻,加左蛋既年糕,似日式個隻,唔係中式紅糖年糕,所以又唔會太甜。蛋皮外脆內有糬軟,增加小編飽肚感🥰🥰。地點:炮台山站一出向油街行,過埋AIA個棟轉左行入內街會見到有唔少小餐廳,外賣店😊。行過一間綠色舖頭就係啦。環境:4人枱之間距離大,有私隱度,仲有高身吧枱坐唔洗迫。欣賞店舖唔會太迫,舒服空間仲有唔少本土文化裝飾同設計👍🏻👍🏻😉。價錢:每人叫了3餸麵加飲品都係60幾蚊一個人,性價比幾好,好滿意。服務:手機落單,店員溫馨提示有follow ig有野送好滿意☺️

爽彈魚麵配白雪雪魚湯 🐟🍜4.5/5

煎年糕 4/5

地點:

環境:

價錢:

服務:

手機落單,店員溫馨提示有follow ig有野送好滿意☺️。