2016-11-25 357 浏览
來到西灣河太安樓,朋友說絕對不能錯過這裡魚蛋佬的咖哩魚蛋,便宜不在話下,最重要是好吃。去到魚蛋佬看見滿滿的人潮,店面雖小,但都無礙食客們排隊的熱情。愈靠近魚蛋佬就愈聞到其濃郁咖哩香氣。魚蛋口感滑彈好吃,而且非常入味,帶點微辣香醇的咖哩汁相當迷人,值得一吃。魷魚相當爽脆,沾滿惹味的咖哩汁,同樣出色。

魷魚相當爽脆,沾滿惹味的咖哩汁,同樣出色。
外卖自取
魚蛋五元齋四元牛栢葉七元魚蛋又軟又淋彈我喜歡這款多過硬邦邦的陳皮魚蛋特調沙爹醬汁好惹味 入味又平又好食怪唔之得咁多人排齋甩晒出黎 要自串黎食齋軟淋淋的 一般齋件麵筋味但索晒醬汁又係好正牛柏葉都爽 但偏大塊食起黎D汁好易彈到衫 要小心同埋牛栢葉反而味道較淡掛汁力弱 有點失望
魚蛋五元
牛柏葉都爽 但偏大塊
食起黎D汁好易彈到衫 要小心
同埋牛栢葉反而味道較淡
掛汁力弱 有點失望
5 分钟 (外卖自取)
  • 魚蛋
2016-11-13 264 浏览
一般在香港隨便「吉串魚蛋」都八九塊錢這間位於太安樓的小店只需七塊錢就能吃到好料 排隊一下也在所難免 牛柏葉與魷魚 7@1當天和朋友點了兩款老闆娘相當大方 只要你點餐沒要求少辣或少醬料她就會把整支煮好的串串掉進沙嗲醬裡面牛柏葉掛汁力驚人 拿到手之後沿路滴了好幾十公里(太誇張)害我都不太好意思 只好站在垃圾桶旁邊吃雖然只有兩塊 但都是大塊紮實爽彈相比朋友的魷魚更推薦牛柏葉以上
一般在香港隨便「吉串魚蛋」都八九塊錢
這間位於太安樓的小店只需七塊錢就能吃到好料
排隊一下也在所難免
牛柏葉與魷魚 7@1
當天和朋友點了兩款
老闆娘相當大方 只要你點餐沒要求少辣或少醬料
她就會把整支煮好的串串掉進沙嗲醬裡面
牛柏葉掛汁力驚人
拿到手之後沿路滴了好幾十公里(太誇張)
害我都不太好意思 只好站在垃圾桶旁邊吃
雖然只有兩塊 但都是大塊紮實爽彈
相比朋友的魷魚更推薦牛柏葉

以上
2016-11-05
5 分钟 (外卖自取)
2016-06-24 562 浏览
牛栢葉 ($7)...平常都只是吃這店的魚蛋,這次試一試牛栢葉。的確不算便宜,但比起他的魚蛋無疑更出色。牛栢葉爽脆,即使較肥厚的位置都是一嚼即爛,加上無可匹敵的沙嗲醬汁,整個就是好吃。
牛栢葉 ($7)
平常都只是吃這店的魚蛋,這次試一試牛栢葉。
2016-06-04
2016-06-01 547 浏览
太安樓大家都可能去過喔!不過希望大家如果去開太安樓就去支持吓「魚蛋佬」!一間細細既鋪頭十幾年前就已經係到啦!食物既種類都唔係好多(齋、腸仔、魚蛋、牛丸、魷魚、牛柏葉)!不過我最鍾意食齋,因為佢個汁真係好好食!個汁比較深色有少少辣,不過會越食越想食呀!我分開左三次食左五串齋,老闆問我做咩只係食齋其他野都好好食呀!我其實係為左個汁呀!其實好多年前我都有食過其他野呀!不過之後因為個汁只係食齋!大家可以食吓魚蛋同魷魚呀!魚蛋就一D都唔粉既,魷魚就好新鮮!不過。。如果可以就咁買汁就好啦!老闆話個汁起碼要烹兩個鐘呀!比曬D心機係到唔係話要搵大錢,其實背後都係為左一個家!
2016-05-31
2016-04-05 448 浏览
唔知點解我成日去佢都冇開 今次終於俾我試到佢魚蛋幾爽口 唔會成口粉 不過就冇乜味 味道全靠佢個勁好味咖喱汁咖喱汁係偏甜帶少少辣 食完會上癮 見佢個咖喱汁咁正 梗係要叫番串齋食啦熱辣辣 吸唒d咖喱汁 係個口一咬爆唒汁 好juicy*我都唔知佢邊日開幾點開 所以要食就要碰下運氣
唔知點解我成日去佢都冇開 今次終於俾我試到佢
咖喱魚蛋
咖喱汁係偏甜帶少少辣 食完會上癮
咖喱齋
見佢個咖喱汁咁正 梗係要叫番串齋食啦
熱辣辣 吸唒d咖喱汁 係個口一咬爆唒汁 好juicy

*我都唔知佢邊日開幾點開 所以要食就要碰下運氣
2 分钟 (外卖自取)
咖喱魚蛋
咖喱齋
2016-03-10 217 浏览
點解我話串姐姐~ 就係埋到去問我辣唔辣, 我話唔辣呀唔該!佢答我 最終我叫左辣!佢既魚蛋質地彈牙! 辣汁好味帶小小甜味! 個醬汁有d 杰, 亦都好濃味!唔洗點任何醬汁都已經好好味! 雖然我有點唔開心!但係值得試既..
點解我話串姐姐~ 就係埋到去問我辣唔辣, 我話唔辣呀唔該!
佢答我[唔辣即係白涮架咋喎] [咁你話唔辣嘛咪話比你知冇味白涮囉!]
最終我叫左辣!
唔洗點任何醬汁都已經好好味!

雖然我有點唔開心!但係值得試既..
2016-02-16
2016-02-03 254 浏览
暫時係我食過最好味既魚蛋,雖然個阿姐好串!但都要讚好佢!魚蛋好彈牙呀(好似有啲誇張)但真係同平時食果D魚蛋唔同架....辣汁又係好好味! 帶小小甜的!!我仲回味中,,,果種辣汁係你食完過左一陣先會標出黎....同埋好味到我番兜左2次.....哈哈....
暫時係我食過最好味既魚蛋,
雖然個阿姐好串!但都要讚好佢!

魚蛋好彈牙呀(好似有啲誇張)
但真係同平時食果D魚蛋唔同架....
辣汁又係好好味! 帶小小甜的!!
我仲回味中,,,
果種辣汁係你食完過左一陣先會標出黎....

同埋好味到我番兜左2次.....哈哈....
咖哩魚蛋
2016-01-28
咖哩魚蛋
2016-01-18 215 浏览
在太安樓有好多檔有魚旦賣,唯獨呢間真係出色,魚旦爽牙彈口不在話下,佢嘅醬汁簡直令人回味無窮,直係吾知個秘製醬汁加左乜,非一般咖哩沙爹,有點咖哩及沙爹味,再加上小小魚露及魷魚味,又有小小蜜糖甜味,醬汁掛在魚旦上,不會過杰一嚿嚿,也不會過稀滴滴答答,不會死辣嗆喉,總之精髓在醬汁,食完不會再食同區其他魚旦檔,$5有5粒正常大細,比其他$6有6一7細細粒抵食好食,食魚旦識食一定呢度啦。
魚旦
2016-01-15
下午茶
魚旦
2014-12-29 161 浏览
其實呢間野我由中學食到而家畢業幾年都仲食緊!由車仔檔冇舖位到而家有舖位!相信真係好好賺!當然野食都好好味,特別係沙爹汁!次次排好多人都會想繼續排太好味次次食完又叫食完又叫!會唔捨得走!好可惜今日冇齋賣呀(順帶一提:其實魷魚同牛柏葉你都可以揀要邊串俾佢淥嫁)其實畢業後好少去西灣河食少咗好多,所以每次一去都食到停唔到口!

今日老闆唔係到添!

太好味

次次食完又叫食完又叫!會唔捨得走!好可惜今日冇齋賣呀
(順帶一提:其實魷魚同牛柏葉你都可以揀要邊串俾佢淥嫁
2014-12-21
$20 (其他)
2014-03-02 425 浏览
魚蛋佬是一間小店,毫無裝潢可言,全店只有一架魚蛋車和一個雪櫃,雜物堆在地上,亂糟糟的。每次搭車經過,總見長長的人龍,就不免想親嚐箇中味道。今日,在長長的人龍,小妹身處其中。小店只有魚蛋,牛丸,齋,魷魚 和腸仔提供,選擇不多,勝在價格相宜。店家的醬汁褐深色的,惜咖哩味毫不香濃。小妹要了一串齋$3和一串魚蛋$5。齋被哥哥仔拆散放入盛著醬汁的膠袋中,故沒有影相。齋吸盡不甚香辣而偏甜的醬汁,味道一般。一串五粒的魚仔蛋既不爽口,也不彈牙,普通貨色也,再配上不甚出色的醬汁,真是難以接受也!不解的是,何以門庭若市呢?

不解的是,何以門庭若市呢?