2019-11-30 239 浏览
難得黎西灣河,朋友帶我黎太安樓掃街~佢話每次黎必食一串齋,我就揀左牛柏葉~個汁幾好味,辣辣地掃完街再買黎返左幾串,帶返屋企同屋企人分享~~~呀姐同呀哥都有笑容,態度幾好👍👍👍👍👍👍

個汁幾好味,辣辣地

掃完街再買黎返左幾串,帶返屋企同屋企人分享~~~

呀姐同呀哥都有笑容,態度幾好👍👍👍👍👍👍
2019-11-07 206 浏览
Best stall in 太安樓, definitely. Beef balls are amazing, as is their sauce. Strong support for democracy as well--you can't beat this place. I'll keep eating here for years to come.The stall is classic Hong Kong style, everything is local and delicious.

未聽過西灣河,都應該聽過太安樓🤣太安樓真係好多野食,愈來愈多元化,有好多新店進駐。有時未到食飯時間,經過都可以買啲小食,又唔會太過飽土🤣雖然有好多新店,不過有一間老店開咗十幾年,細細個已經開始食佢嘅魚蛋🍢呢間魚蛋佬個重點係食個汁,有魷魚鬚、牛柏葉、牛丸、魚蛋、腸仔、芝士腸同埋齋。魚蛋如果你係同旺角比,係貴左少少,不過嗰陣真係無人能比👍🏼今次就食咗魚蛋($6)同腸($3),一串魚蛋有五粒,夠彈牙👍🏼
未聽過西灣河,都應該聽過太安樓🤣

2019-10-20 152 浏览
太安樓內充滿美食已是街知巷聞的事,不論在網上還是在電視上都看到人很稱讚這一間鋪頭的小食。餐牌上看到食物款式頗多價錢便宜。一次過吃了魚蛋和牛丸。醬汁非常香濃,所以馬上添加買了牛柏葉和魷魚。
2019-10-18
1 分钟 (外卖自取)
2019-09-19 330 浏览
經過太安樓,想食少少野,一入去就係魚蛋佬,見到有啲人在排隊,排我前面的食客都買兩串即食,食完一串先攞另一串,之前又聽聞過呢檔啲魚蛋幾好食,就排隊買左串魚蛋食,真係ok好食啲醬汁,這醬汁真的得重要😆。
魚蛋
2019-07-21 345 浏览
魚蛋佬唔好以為最出名係食魚蛋,如果你咁諗,就大錯特錯 . 因為之前上網上睇過介紹,沙嗲齋最出名和同多人推介, 因為佢嘅沙嗲汁好香,是那種香濃偏甜沙嗲醬,而齋係經油炸,表表皮脆脆的 特別容易吸汁,當食沙嗲齋時,你會食到沙嗲齋吸晒大量沙嗲汁,成口就係濃濃香香的沙嗲味 好讚 ! 所以呢度最出名嘅係佢嘅沙嗲汁醬! 魚蛋方面係唔屬於彈牙 亦食唔到魚味,魚蛋出名 只不過係魚蛋上啲沙嗲汁令到魚蛋變得好香濃。 所以我覺得沙嗲齋比魚蛋更好味,因為沙嗲齋掛汁能力更高! 平平地 食返串都吾錯😂
魚蛋佬唔好以為最出名係食魚蛋,如果你咁諗,就大錯特錯 .
因為之前上網上睇過介紹,

2019-05-28 293 浏览
次次經開西灣河都要黎吉番串魚蛋,皆因佢永遠毫不客氣咁落好多秘製沙嗲醬汁,贏就贏係佢個醬汁方面,配牛柏葉,魷魚同齋呢三款,完全吸曬佢個醬汁精華,佢個醬真係食過番尋味,價錢方面最貴都只係$9(牛柏葉,魷魚)最平腸仔$3巳經有交影易,平價醫肚之選!
易,平價醫肚之選!

外卖自取
2019-04-28 336 浏览
見到好評都算多, 琴日就去試下食, 啲野食只系一般, 價錢都可以接受, 不過個嬸既態度真系不得了!見到comment都有講呢間鋪啲人既態度都系有問題, 我十分贊同, 我唔會再幫襯!前面有個人買左野食, 擺左啲錢系個透明膠架上面, 其實個阿嬸唔得閒收錢, 佢比完野食人地就問下一個要咩, 到我女朋友買既時候, 同樣諗住擺系膠架上面, 點知個阿嬸鬧人, 你唔識睇字啊?唔好擺啲錢系上面啊(有個膠牌寫左),乜你地咁無禮貌,不斷咁鬧, 在旁既我聽到都忍唔住出聲鬧佢啦, 佢話以后唔賣比我wo... 雖然我地系有唔岩, 都唔洗用呢啲咁既語氣鬧人,你覺得你間鋪有什麼了不起?我會再幫襯你?食你幾十蚊野要受你既氣?如果做到咁厭世, 我勸店主執左佢啦!各位唔想受氣都避免去幫襯!真系好嬲!

各位唔想受氣都避免去幫襯!

真系好嬲!
2019-04-25 234 浏览
以前這檔小食是屬於車仔檔 但可能後期因為 社會趨勢所以變 入場店舖 但老實說這一當從細個到現在一直都係排長龍未到一直都冇變過一樣係咁好味 所有串串由清洗製一手包 扮 屬於家庭式經營 醬料都係自家製 我對這檔魚蛋檔 有非常深厚嘅感情 因為佢屹立於西灣河 超過20年 以喺咁多年期間所有汁醬 出品 一直維持原本嘅質素 所以每次 到西灣河 一定買一大堆回到家裏 和家人一起分著吃
一講起西灣河太安樓,報紙雜誌blogger總係會介紹海南雞飯/雞蛋腸粉/手抓餅,但其實我一路認為太安樓最地道最令人難忘嘅一定係魚蛋佬。魚蛋佬屹立太安樓好多年,由以前嘅推車檔變到今日嘅街角小鋪,無論咩時間去,都總會見到長長人龍。不過唔駛因爲人龍就怕要排隊,因為老闆手腳好快,唔駛一陣間就巳經排到。魚蛋佬最出名嘅未必係佢嘅魚蛋,而係佢秘製嘅沙嗲醬汁。少少辣,鹹度適中,沙嗲味十分香濃,無論配咩食物都好,都十分入味。講真,佢嘅食材未必係最好,但醬汁絕對係我食過街邊魚蛋入面最好食一間。每次黎到西灣河,總係會好懷念佢個醬汁要食返串。另一樣吸引之處係價錢,每樣野都只係幾蚊,好抵食!

另一樣吸引之處係價錢,每樣野都只係幾蚊,好抵食!
2019-02-28 316 浏览
看youtube影片推介西灣河必食美食之一,魚蛋佬。晚上7點多時間,開始出現人潮,等了十多分鐘,終於到我們點單。以前已經試過魚蛋$6、牛丸$8、腸仔$3各一串,味道不錯,今次聽了影片推薦加了齋$6。阿姐先會將串串放在醬汁煮返熱,等串串食物可以吸收醬汁精華。不知是不是由於我們行了十多分鐘去到公園才享用的關係,串串魚蛋佬都已經放涼了,唔太吸收到醬汁精華,而且新嘗試的齋亦不是想像中那麼好食。果然美食都係熱食先會好食﹗
看youtube影片推介西灣河必食美食之一,魚蛋佬。

阿姐先會將串串放在醬汁煮返熱,等串串食物可以吸收醬汁精華。

果然美食都係熱食先會好食﹗
2019-02-14
2019-01-08 293 浏览
有位女士態度非常之差 上次幫襯完實在不愉快!其實我由細細個就食 係忠實客人 由於經常幫襯一食已經知d汁好似比平時少d 咁我就禮貎地笑住説「咦 d汁好似比平時少既?」個女人立即不停訓話我差不多幾分鐘 我也一路吃唔出聲由佢講 最後還說「收你幾蚊姐 洗唔洗比哂成兜汁你阿 🤬我地成支放入去唔係佢地店咁係咁二掃上去!」😅 係阿⋯我比8蚊 又洗唔洗貼錢受你氣?不如你比返8蚊我算啦 如果咁唔在乎你既客人~~所以以後都不會幫襯!!!
2018-11-19 263 浏览
魚蛋佬~屹立咗太安樓已經好多年,佢哋嘅秘製沙嗲汁好味到街知巷聞,每次嚟到太安樓,都一定會幫襯魚蛋佬,因為好味得嚟價錢又唔貴,小食種類得6款:魷魚$9元、牛栢葉$9元、牛丸$8元、魚蛋$6元、腸仔$3元、齋$6元,只要每一款小食,當點上呢個沙嗲汁之後,真係好食好多!

沙嗲魚蛋/腸仔
沙嗲魚蛋/腸仔
2018-10-15 251 浏览
呢間魚蛋永遠都係會有人排隊,而且佢多人排隊真係有佢個原因。佢呢間啲汁好特別,食一啖包你一試難忘,而且越食越會上癮 ,因為喺第二度搵返呢個味道。同埋好得意嘅係,佢篤魚蛋果支籤係掉轉㗎!
呢間魚蛋永遠都係會有人排隊,而且佢多人排隊真係有佢個原因。

同埋好得意嘅係,佢篤魚蛋果支籤係掉轉㗎!
2018-05-05 502 浏览
第一次去太安樓掃街 唔想錯過任何一間美食 所以就上網搵下大家嘅推介 睇下自己有無遺漏之後就俾我search 到呢間魚蛋佬鍾意食魚蛋嘅我 緊係唔會錯過啦但魚蛋佬嘅鋪位有啲格涉 原本行過果條巷都唔多覺 真係跟住個地址再行多次先搵到一去到就已經有唔少人係到食緊啦 我都唔執輸 試左魚蛋 腸仔 同齋 個醬汁真係全部小食嘅精華 甜甜辣辣 好惹味 搞到我食到停唔到 魚蛋好彈牙 腸仔無咩特別 但個齋吸哂啲醬汁 食落去 啖啖惹味 真係好值得試 而且所有小食嘅價錢都好相宜 真係平靚正
之後就俾我search 到呢間魚蛋佬
鍾意食魚蛋嘅我 緊係唔會錯過啦