2024-10-06 144 浏览
今日自己去咗呢間平民小店食午餐,我叫咗個茶餐B 包括有3塊三文魚刺身,1件吞拿魚壽司,1件白鳥貝壽司,1件帆立貝壽司,1碗木魚湯稻庭烏冬,2件單骨雞翼,另外我再追加咗一件原味芝士蛋糕,非常滿足!好味😋
刺身壽司加烏冬套餐
刺身壽司加烏冬套餐
炸雞翼
芝士蛋糕
2024-03-08 823 浏览
#美食家水晶的尋食日記#晶食評竟然比水晶在筲箕灣東大街的小巷裡面過到一間超親民的日本料理,今次點了一個炙燒三文魚丼飯定食套餐,還有兩客壽司。炙燒脆蒜三文魚腩壽司一客壽司有兩件三文魚腩才HKD$17,很划算👍👍👍炸過的蒜頭香味四溢,配了燒過的三文魚,令整體生息不少😋😋😋油甘魚壽司這款是因為看到店家在做特價才$9所以點來試試,品質也很不錯👍👍👍炙燒三文魚丼飯定食套餐除主食外,包了前菜以及麵豉湯,小食本身有四款可以選擇,整個套餐才$88,cp值很高😋😋😋他們家的三文魚丼是密鋪了整個碗平面的,水晶吃過很多其他餐廳的炙燒三文魚丼都只有三四塊三文魚,這餐廳大概有8塊,再配上沙律醬和紫菜碎,三文魚控水晶表示很感動🤤🤤🤤
#美食家水晶的尋食日記
#晶食評

今次點了一個炙燒三文魚丼飯定食套餐,
還有兩客壽司

炙燒脆蒜三文魚腩壽司

一客壽司有兩件三文魚腩才HKD$17,
很划算👍👍👍
炸過的蒜頭香味四溢,
配了燒過的三文魚,
令整體生息不少😋😋😋

油甘魚壽司

這款是因為看到店家在做特價才$9所以點來試試,
品質也很不錯👍👍👍

炙燒三文魚丼飯定食套餐

除主食外,

包了前菜以及麵豉湯,

小食本身有四款可以選擇,
整個套餐才$88,
cp值很高😋😋😋
他們家的三文魚丼是密鋪了整個碗平面的,

水晶吃過很多其他餐廳的炙燒三文魚丼都只有三四塊三文魚,
這餐廳大概有8塊,
再配上沙律醬和紫菜碎,
三文魚控水晶表示很感動🤤🤤🤤
  • 炙燒三文魚丼飯定食
2023-11-26 785 浏览
外賣咗壽司返屋企食,第一次食到有咁難食嘅壽司飯,食咗一半多啲啲壽司飯完全唔可以食落去,淨係可以食啲魚生,啲魚生屬於中場水準,第一次食壽司啲飯會覺得難食,希望店方可以改善。
2023-11-26
15 分钟 (外卖自取)
2023-11-19 500 浏览
筲箕灣呢個巷仔小店位,真係經歷左n咁多手轉讓,記得做過西餐,餃子,日式飯,到而家既日本刺身壽司店。味道真心唔錯,希望佢做得住!今晚較夜吃飯,兩個人只叫了一個細的北海道海鮮飯,魚子手卷,吞拿魚蓉手卷,及炸墨魚頭。北海道海鮮飯的蟹膏及蟹肉好澎湃鮮味,三文魚子係口中爆出咸香,並無一般好死咸既假味。吞拿魚蓉量不多,紫菜亦較軟身不夠脆,這個扣了一點分數。炸墨魚頭外層香脆,口感是比較油一點。整體來說,味道夠新鮮,價格不貴,在同區性價比高!

整體來說,味道夠新鮮,價格不貴,在同區性價比高!
香港人最中意食咩緊係日本野啦🫰🏻😝🎌🍣🍱最近試左間喺筲箕灣主打壽司既親民日式小店!講真6個人嗌到成枱野放唔晒食飽飽都係💰人均消費$250咋🤭性價比頗高ദ്ദി ˉ͈̀꒳ˉ͈́ )✧(*淨係記錄左部分比大家參考下)仲要用料新鮮✨全部睇落都勁吸引喲(๑˃̵ᴗ˂̵)و 環境裝飾細緻有用心設計~檯與檯之間空位都算闊落㗎🪑✨Ordered:• 清酒煮蜆🍶大大碗仲要粒粒都有齊蜆肉🫰🏻食落鮮甜冇沙呢~~• 炸物拼盤🍤🦪🧀(珍寶吉列蠔、吉列炸蝦、炸芝士年糕)呢個組合會唔會太吸引‎(´-ᴗ-⸝⸝ก)酥脆得黎炸粉完全唔會太厚!!• 主打緊係仲有壽司手卷啦!!!(真係嗌左好多但真係美食前餓鬼sss都忍唔住快啲開吃🤣)- 油甘魚 :很鮮喔~我很愛油甘⸝⸝‪⸝♡(◍´꒳`)ノ゙- 帶子 :是有厚度的!不是薄薄的!讚呢!- 吞拿魚三點 :哎~就吞拿魚差一點點但價錢很實惠呢- 玉子豬排卷 :配合一下炸豬排的醬那是人間美食啊- 炸蝦卷 :放久了🍤也是酥脆酥脆的!おいしい!**壽司還有很種類的!我不一一點評了!!大致都很滿意的餐點!!#香港美食#香港推薦餐廳 #香港日本料理 #筲箕灣美食 #筲箕灣好去處 #筲箕灣 #hongkong

香港人最中意食咩緊係日本野啦🫰🏻😝🎌🍣🍱
最近試左間喺筲箕灣主打壽司既親民日式小店!
講真6個人嗌到成枱野放唔晒食飽飽都係
(*淨係記錄左部分比大家參考下)
仲要用料新鮮✨全部睇落都勁吸引喲(๑˃̵ᴗ˂̵)و
環境裝飾細緻有用心設計~
檯與檯之間空位都算闊落㗎🪑

✨Ordered:
• 清酒煮蜆🍶
大大碗仲要粒粒都有齊蜆肉🫰🏻
食落鮮甜冇沙呢~~

• 炸物拼盤🍤🦪🧀
(珍寶吉列蠔、吉列炸蝦、炸芝士年糕)
呢個組合會唔會太吸引‎(´-ᴗ-⸝⸝ก)
酥脆得黎炸粉完全唔會太厚!!

• 主打緊係仲有壽司手卷啦!!!
(真係嗌左好多但真係美食前餓鬼sss都忍唔住快啲開吃🤣)
- 油甘魚 :很鮮喔~我很愛油甘⸝⸝‪⸝♡(◍´꒳`)ノ゙
- 帶子 :是有厚度的!不是薄薄的!讚呢!
- 吞拿魚三點 :哎~就吞拿魚差一點點但價錢很實惠呢
- 玉子豬排卷 :配合一下炸豬排的醬那是人間美食啊
- 炸蝦卷 :放久了🍤也是酥脆酥脆的!おいしい!

**壽司還有很種類的!我不一一點評了!!
大致都很滿意的餐點!!

#香港美食#香港推薦餐廳 #香港日本料理 #筲箕灣美食 #筲箕灣好去處 #筲箕灣 #hongkongfood#hongkongjapanesefood#香港人氣食店
  • 清酒煮蜆
2023-10-02 301 浏览
鱻匠喺筲箕灣後街嘅小店,食物好正啊!我叫嘅鱻匠刺身丼定食真係無得輸,啖啖厚切嘅新鮮魚生,真係令我食得好過癮!裡面有三文魚刺身、香拿魚刺身、赤海老刺皇、帆立貝刺身同油甘魚刺身,樣樣都好新鮮,好好味!食完之後,我覺得整個下午都充滿咗無限動力!鱻匠嘅刺身丼定食真係值得推介。唔止魚生新鮮,飯粒都好香好滑口感好好。啲魚生切得好厚,真係好有咬口,滋味好濃郁。三文魚刺身嘅鮮味同香拿魚嘅奶香味,同埋赤海老刺皇嘅鮮甜,帆立貝刺身嘅韌勁,加埋油甘魚刺身嘅鮮嫩,真係一啖接一啖都好享受!

2023-09-21 189 浏览
【103】用家自費分享,不是打手!Walk In 唔駛等。8️⃣0️⃣CP值,2023/6/5/一/13:40,平日午餐時段,二人埋單(連加一)HK$176,平均每人HK$88。横行街舖,出左地鐵要揾下, 路過見到,入去試下。小店經營,地方偏小,目測好似得十張枱,裝修有特色,感覺乾淨,男老闆招呼殷勤有禮,落單快,上菜偏慢,食物感覺新鮮,可免費做會員,日後有折,各方面感覺良好,會再去試其他嘢!8️⃣0️⃣鱻匠刺身丼定食$88,三文魚+吞拿魚+赤海老+帆立貝+油甘魚+前菜中華沙律,細罐可樂加$5,整體魚生新鮮,厚度適中,不會太薄。7️⃣0️⃣吞拿魚刺身(3件)$33,口感鞋左小小。7️⃣0️⃣北寄貝壽司(2件)$17,正常。8️⃣0️⃣炙燒三文魚腩壽司(2件)$17,好味。
【103】用家自費分享,不是打手!
Walk In 唔駛等。
7️⃣0️⃣吞拿魚刺身(3件)$33,口感鞋左小小。
7️⃣0️⃣北寄貝壽司(2件)$17,正常。
8️⃣0️⃣炙燒三文魚腩壽司(2件)$17,好味。
2023-08-14 158 浏览
搵好嘢食搵到去筲箕灣。好開心去咗呢間小店 - 鱻匠。創辦人又係鋪頭,同佢傾咗好多計。發現佢係通過多年嘅學習同實踐,從壽司徒弟逐漸成長到壽司達人。非常之佩服佢係呢個時間開舖頭。佢致力於為顧客帶黎最地道的日本壽司風味同堅持使用最新鮮嘅食材。鱻匠嘅壽司有幾個特色:🔹鮮度:堅持用當日新鮮食材,並係現場即時製作,確保食材嘅新鮮度同品質。🔹手法:鱻匠壽司嘅製作手法非常嚴謹,包括壽司飯嘅蒸煮、切魚嘅方式、醋飯嘅調製等,每一個步驟都非常重要。🔹創意:鱻匠嘅壽司亦注重創意,佢地會用唔同嘅食材同組合黎創造出新口味,例如加入時令鮮魚、等顧客可以品嘗到唔同嘅風味同口感。我最鍾意佢有超多種類。可以一次嗌晒我最鐘意嘅嘢食。重有好多種 sake 揀。

鱻匠嘅壽司有幾個特色:

2023-08-07 206 浏览
平時食日本野都唔平,而哩間我覺得性價比幾高,去唔到日本旅行可以去哩間日本餐廳過吓口癮我推介佢既三文魚腩同大蝦 好新鮮!三文魚湯係必點!好足料,啲三文魚好滑!軟殼蟹手卷同埋厚燒玉子都推介。如果仲食到甜品嘅話,推介試吓個鹽味雪糕,同埋原味芝士蛋糕!唔錯幾好食😋
2023-08-03 221 浏览
日式小店「鱻匠」堅持使用當日新鮮嘅食材,並在現場即時製作,確保食材嘅新鮮度和品質,係我近期至愛嘅小店。餐廳主打多款刺身、壽司、丼飯定食、手卷、卷物、炸物、熟食、甜品等等,非常多元化,而且價錢非常親民。鱻匠壽司嘅製作手法非常嚴謹,包括壽司飯嘅蒸煮、切魚方式、醋飯調味等,每一個步驟都非常重要,咁樣可以保證壽司嘅口感同風味。我同媽咪一致最鍾意係佢個腐皮龍蝦壽司,腐皮甜甜哋,再配上佢個龍蝦沙律,啖啖龍蝦真係好正。另外,佢有個好特別嘅炸鰻魚,炸到外脆內軟,好考功夫。壽司好豐富,我推介飛魚籽軍艦、三文魚、吞拿魚....刺身同飯既比例又做到啱啱好,刺身厚切,飯粒飽滿,酸度適中。另外有海膽墨魚軍艦、赤貝、白鳥貝、吞拿魚、花之戀、榮螺、玻璃蝦、蒲燒鰻魚、馬刀貝、油甘魚腩、池魚,你講得出、想食嘅都有,選擇真係好多。熟食極都夠多,熟蝦壽司、玉米軍艦、炸北海道南瓜薯餅、炸軟殼蟹、芝士年糕.....真係數之不盡。

餐廳主打多款刺身壽司、丼飯定食、手卷、卷物、炸物、熟食、甜品等等,非常多元化,而且價錢非常親民。

另外,佢有個好特別嘅炸鰻魚,炸到外脆內軟,好考功夫。

炸軟殼蟹,炸到外脆內軟,好考功夫。
炸鰻魚,炸到外脆內軟,好考功夫。
2023-08-01
炸軟殼蟹,炸到外脆內軟,好考功夫。
炸鰻魚,炸到外脆內軟,好考功夫。
位於筲箕灣東大街嘅鱻匠係一間非常受歡迎嘅小店 裏面由非常年青嘅日本師傅打理佢哋嘅創辦人通過多年嘅學習同埋實踐由從壽司徒弟逐漸成長為壽司達人!佢哋堅持沿用最新鮮嘅食材 而且為顧客帶來最地道的日本壽司風味我同朋友好夜先去食 都見店裏面爆滿人而且仲留意都好多人會叫外賣添 叫咗佢哋個壽司拼盤 每一款都好唔錯仲要連續叫咗兩round 真係好新鮮另外都叫咗啲熟食 嗌咗個吉列豬扒熱烏冬擺盤工整雖然只係普通烏冬一個但就比我感受到佢哋好有心機!除此之外仲嗌咗煎餃子同埋清酒煮蜆食完之後我諗都唔諗 即刻加入咗鱻匠會員大募集只要喺店內消費或外賣就已經即刻可以攞到總值$500 優惠卷😍😍

位於筲箕灣東大街嘅鱻匠
係一間非常受歡迎嘅小店

裏面由非常年青嘅日本師傅打理
佢哋嘅創辦人通過多年嘅學習同埋實踐
由從壽司徒弟逐漸成長為壽司達人!
佢哋堅持沿用最新鮮嘅食材
而且為顧客帶來最地道的日本壽司風味
我同朋友好夜先去食 都見店裏面爆滿人
而且仲留意都好多人會叫外賣添

叫咗佢哋個壽司拼盤 每一款都好唔錯
仲要連續叫咗兩round 真係好新鮮

另外都叫咗啲熟食 嗌咗個吉列豬扒熱烏冬
擺盤工整雖然只係普通烏冬一個

但就比我感受到佢哋好有心機!
除此之外仲嗌咗煎餃子
同埋清酒煮蜆

食完之後我諗都唔諗
即刻加入咗鱻匠會員大募集
只要喺店內消費或外賣就已經即刻
可以攞到總值$500 優惠卷😍😍
2023-06-06
2023-07-28 124 浏览
東大街又有新舖頭啦!筲箕灣呢邊真係無見過有創意壽司店,新開張既「鱻匠」真係深得我心💓日本料理講求不時不食,鱻匠會以時令食材去創作唔同口味,每次見到餐牌都好有新鮮感。鱻匠製作手法都十分嚴謹,包括壽司飯既蒸煮、切魚的方式、醋飯的調製等等,每一個步驟都十分重視,能夠保證壽司既口感和風味。最欣賞既壽司係白鳥貝同腐皮船,有創意又有實力,白鳥貝勁厚身,腐皮船既食材配搭令口感上有所提升,重點係所有單價都唔貴,即場join會員仲有限定折扣🤫試過一次堂食我一直都好想再食,無奈呢排真係太忙⋯終於搵到個機會可以食壽司,就係同事生日!!原先係打算訂個壽司拼盤就算,膽粗粗問老闆有無idea,可唔可以幫我整個貝類主題既壽司呀?老闆一口答應,價錢仲要勁抵😭只要同佢講係幾多人食,就會因應是日食材去決定個蛋糕造型同款式,係off menu黎既,小型omakase🤣小妹有幸做到佢第一個壽司蛋糕客人,多謝老細!比圖你地睇,呢個係2人份,白鳥貝主題,有成8舊白鳥貝+大量蟹籽仲有蟹膏同吞拿魚蓉😆同事們都讚不絕口!可以再encore啊真係🫶🏻📍地址:筲箕灣筲箕灣東大街54-60號東強大廈地下7號舖

📍地址:筲箕灣筲箕灣東大街54-60號東強大廈地下7號舖
2023-07-04 416 浏览
因為係港島收工,就搵下附近有咩食。其實港島除左好多甲級寫字樓,仲有好多特色既小店。搵左一陣,我地決定食呢間:鱻匠。店員同我地推介佢地既會員優惠, 只要消費就可以做會員,可以拎到總值$500優惠卷!唔執輸既我地當然即刻應承🤣雖然係小店,但我地發覺佢地食物既種類都有好多,最後我地叫左幾樣野:鱻匠大佬丼定食($218)入面有赤海蝦、帆立貝、北寄貝、三文魚、油甘魚、吞拿魚刺身超級足料、每樣野都好大塊同新鮮!加拿大海膽三文魚籽丼定食($338)海膽、三文魚籽、紫菜絕配組合😍海膽甜味好突出,食得出好新鮮👍🏻分量多到成座小山咁,每一啖都有好多海膽、魚籽、紫菜,大滿足!😝三文魚腩/左口魚刺身($48/$42)兩樣都好厚切,三文魚夠哂肥美,咬落去爆魚油。左口魚油份本身都好足夠,如果有輕輕火炙過油香味會更突出。北寄貝沙律腐皮卷($24)平時都好鐘意食腐皮卷日式腐皮卷食落甜甜地,北寄貝既爽脆增加口感,幾有創意既配搭😛腐皮卷仲有其他口味,出面比較少見,希望下次可以試埋😚煉乳草莓芝士蛋糕($28) 芝士唔會太膩,同草莓都好夾,仲有啲草莓果肉🍓高知縣柚子雪葩($28)柚子味超濃,味道唔係得甜,而係有柚子既微甘😍夏
因為係港島收工,就搵下附近有咩食。
其實港島除左好多甲級寫字樓,仲有好多特色既小店。
搵左一陣,我地決定食呢間:鱻匠。

鱻匠大佬丼定食

鱻匠大佬丼定食($218)
入面有赤海蝦、帆立貝、北寄貝、三文魚、油甘魚、吞拿魚刺身
超級足料、每樣野都好大塊同新鮮!
加拿大海膽三文魚籽丼定食

加拿大海膽三文魚籽丼定食($338)
海膽、三文魚籽、紫菜絕配組合😍
海膽甜味好突出,食得出好新鮮👍🏻

三文魚腩/左口魚刺身($48/$42)
兩樣都好厚切,三文魚夠哂肥美,咬落去爆魚油。
左口魚油份本身都好足夠,如果有輕輕火炙過油香味會更突出。
北寄貝沙律腐皮卷

北寄貝沙律腐皮卷($24)
平時都好鐘意食腐皮卷
腐皮卷仲有其他口味,出面比較少見,希望下次可以試埋😚
煉乳草莓芝士蛋糕

煉乳草莓芝士蛋糕($28)
芝士唔會太膩,同草莓都好夾,仲有啲草莓果肉🍓
高知縣柚子雪葩

高知縣柚子雪葩($28)
柚子味超濃,味道唔係得甜,而係有柚子既微甘😍
夏天食呢個冰冰地夠哂爽!

總括黎講,我地都好推介大家黎呢間小店🤩
老闆好有禮貌,最吸引係兩個丼定食🥰
都觀察到師傅好注重擺盤,即使係少少地幾件刺身既擺盤都講究,令到食客除左可以味覺品嚐美味新鮮既食物,仲有視覺上既享受。不論打卡定食落口都得到最大既滿足😎
2023-06-29
鱻匠大佬丼定食
加拿大海膽三文魚籽丼定食
北寄貝沙律腐皮卷
煉乳草莓芝士蛋糕
2023-07-03 742 浏览
筲箕灣東大街美食雲集,日式美食係其中一樣,今次就去咗一間新店 — 鱻匠唔好睇呢間新開嘅日本店舖細細,鱻匠嘅創辦人們通過多年學習、實踐,致力於為顧客帶來最地道嘅日本壽司風味及堅持使用最新鮮嘅食材🍣刺身、壽司中拖羅💰 $38白烏貝壽司(2件)💰$14馬刀貝壽司💰$24軟殼蟹手卷💰$28中拖羅刺身(3片)💰$48炙燒牛油熟帶子壽司(2件)💰$14𠓗船三味腐皮鱻船(3件)💰$33吞拿魚蓉手卷💰$22三文魚腩刺身(3片)💰$48帆立貝刺身(2隻)💰$84花之戀💰$27炙燒三文魚腩壽司💰$19吞拿魚壽司(2件)💰$17池魚壽司💰$17鱻匠壽司嘅製作手法好嚴謹,由壽司飯蒸煮、醋飯調製至切魚手法,以保證壽司口感、風味;好似吞拿魚蓉手卷外層嘅紫菜極脆身,與內裡軟腍煙韌壽司飯、吞拿魚蓉形成強烈對比個人最鍾意灸燒系列,炙燒牛油熟帶子壽司更帶一點牛油🧈焦香,更香口惹味擺盤方面,每一款壽司都經過精心嘅擺盤設計及裝飾,讓顧客不僅可以品嚐美味食物,亦可以得到視覺上嘅享受🍜熟食日式炸雞💰$32火山小丸子💰$42炸北海道南瓜薯餅💰$20牛肉稻庭烏冬💰$42日式餃子稻庭烏冬💰$42吉列炸蝦💰$28三文魚湯💰$18 個人最

牛肉稻庭烏冬

吉列炸蝦💰$28
三文魚湯💰$18
火山小丸子
火山小丸子

個人最鍾意火山小丸子、南瓜薯餅🙊 小丸子面層灑上木海量木魚絲,形成一座小火山,好架勢🌋,南瓜薯餅內脆外軟,南瓜蓉軟綿,入口即溶,熱騰騰嘅炸物配上冰凍麒麟啤酒,一個字:爽!

🍮甜品、飲品
迷你忌廉泡芙(3粒)💰$14
(夏日推薦)白桃梳打💰$18
麒麟一番搾啤酒💰$32

🔅整體嚟講
餐廳裝潢令人仿如置身日本居酒屋,店員態度親切,食物味道保持一定水準,整體壽司刺身由平價到中價位都有,性價比高,推薦日本美食發燒友可以一試👍👍👍

___________________________
好食程度: 3.5/5
抵食指數: 4/5
會再幫襯? ‍🙋🏻‍♂️🙋🏻‍♀️
2023-05-24
2023-07-02 107 浏览
筲箕灣不嬲都多食肆,只係少喺呢區出沒無四處發發掘西店。碰啱今期工作地要經常到東大街,機會嚟喇飛雲可以四圍逛搵好嘢食。呢壽司小店開業不久、空間簡潔乾淨,見餐牌壽司大都可以單點,眼闊肚窄嘅我覺得能試多幾款壽司唔錯,店員亦很稱職哋介紹食物炙燒厚切三文魚壽司炙燒中拖羅 炙燒帆立貝壽司炙燒芝士玉子壽司 炙燒左口魚壽司香蔥吞拿魚蓉卷芝士蛋糕~宇治抹茶高知縣柚子雪葩 > 食過今餐覺得還不俗。炙燒帆立貝壽司係我心頭好,鮮甜creamy嘅帶子幾好食。左口魚壽司都okay,口感結實都有魚油香。厚切三文魚、中拖羅水準正常、略帶魚脂甘香。香蔥吞拿魚蓉卷1客6件、性價比okay,整體味道較淡。炙燒芝士玉子不是流心效果、玉子同我想像中有分別口感紮實芝士味濃。據店員講芝士蛋糕係來貨、口感偏向乾身茶味清淡。柚子雪葩反而幾好、有柚子肉味道清涼甜中有酸、好食。咁熱天氣配杯冰凍啤酒無得彈

炙燒厚切三文魚壽司

炙燒中拖羅