2023-06-28 101 浏览
收工同朋友去咗筲箕灣東大街搵食,見到間日本料理好似幾抵食,見到個名唔係好識得讀,覺得幾得意就入咗去食。入到去全場都滿座,見到個餐牌有好多嘢食,選擇比一般日本餐廳多,淨係隨便叫幾款都已經好豐富。🍣三文魚三味(三文魚、三文魚腩、辣味三文魚軍艦)🍣貝類三點壽係司(螺、赤貝、帆立貝)赤海老壽司🍣中拖羅壽司🍣吞拿魚壽司🍣松葉蟹肉蟹膏軍艦🍣海膽墨魚壽司🍣厚燒玉子壽司🐙芝麻八爪魚🦀軟殼蟹手卷🐟吞拿魚蓉手卷🐡炸墨魚嘴🦑炸魷魚圈🦀炸軟殼蟹🍘日本蟹肉忌廉餅🍲蜆肉味噌湯🍲三文魚湯🍭三文魚腩刺身🍭赤海老刺身🍭帆立貝刺身🍭中拖羅刺身🍭北寄貝刺身🍰原味芝士蛋糕🍰綠茶味芝士蛋糕🍨白米雪糕🍨鹽味雪糕而且餐廳不算太大,但都算坐得舒適,職員非常有禮貌,雖然店員不太多,但每一次店員都會同我哋講,可能你要等多陣,好多食物都係即時製作,為確保食物新鮮度及品質。我哋叫咗多款壽司以及刺身、三文魚湯、蜆湯、軟殼蟹手卷,第一次食炸鰻魚非常特別,比較喜歡佢嘅蟹肉忌廉餅,炸墨魚咀。另外,佢嘅芝士蛋糕我覺得係必點的。我覺得不需要叫任何嘢飲,因為玄米茶已經很足夠。

🍣三文魚三味(三文魚、三文魚腩、辣味三文魚軍艦)
🍣貝類三點壽係司(螺、赤貝、帆立貝)
赤海老壽司
🍰原味芝士蛋糕
🍰綠茶味芝士蛋糕
🍨白米雪糕
🍨鹽味雪糕

我覺得不需要叫任何嘢飲,因為玄米茶已經很足夠。

Weekend 出街想搵好嘢食之前朋友嚟過話超抵食又多款食所以今次突登走過嚟食吓其實埋單都係幾百蚊但係你睇吓我食咗幾多嘢🤭🔸花之戀🔸榮螺壽司🔸炙燒黑椒熟蝦壽司🔸厚燒玉子壽司 🔸炙燒左口魚壽司🔸炙燒珍寳皇帝蟹柳壽司🔸松葉蟹肉蟹膏軍艦🔸軟殼蟹手卷🔸蜆肉味噌湯🔸三文魚湯🔸三文魚腩刺身 🔸中拖羅刺身🔸八爪魚刺身🔸螺肉🔸中華沙律🔸帶子裙邊唔好以為平民嘅壽司店就一定冇好呢度Service都好好㗎😬
Weekend 出街想搵好嘢食

呢度Service都好好㗎😬

用餐优惠
試食活動
2023-06-26 133 浏览
當日都幾多街坊客有兩公婆嚟食 亦有一家四口嘅家庭間店舖位於東大街嘅巷仔入面睇得出師傅好注重擺盤每一道裝飾都好用心可以有埋視覺上嘅享受味噌湯 $12 💁🏿‍♀️正常發揮料方面有昆布同白蘿蔔刺身拼盤 $52 💁🏿‍♀️有2片三文魚、1隻帆立貝同1隻赤海老帆立貝味夠鮮赤海老夠大隻 咬落都鮮甜鱻匠壽司盛合 (特上) $217 💁🏿‍♀️帆立貝、三文魚腩、炙燒左口魚、墨魚、吞拿魚、甜蝦、松葉蟹肉軍艦、吞拿魚蓉軍艦厚切蒲燒鰻魚壽司 $16 🙆🏿‍♀️厚切鰻魚天婦羅壽司 $18 🙆🏿‍♀️三文魚腩壽司 (1件) $18 🙆🏿‍♀️炙燒黑椒三文魚壽司 (2件) $15 🙆🏿‍♀️三文魚壽司 (2件) $14 💁🏿‍♀️白烏貝壽司 (2件) $14 💁🏿‍♀️推三文魚腩、厚切鰻魚、鰻魚天婦羅三文魚腩好肥美 又夠厚夠長 油脂感好豐富厚切蒲燒鰻魚都幾大嚿 有焦香感覺 鰻魚汁亦恰到好處厚切鰻魚天婦羅幾特別 相對蒲燒鰻魚再多一啲脆口感炙燒黑椒三文魚都值得一叫 尤其好沙律醬嘅朋友上面再撒埋黑椒 味道會更重更濃軟殼蟹手卷 $28 🙆🏿‍♀️紫菜夠乾夠脆軟殼蟹亦炸到好酥脆再加一pat沙律醬邪惡得嚟又幾夾火山小丸子 $42 💁🏿‍♀️造型💯
當日都幾多街坊客
刺身拼盤 $52 💁🏿‍♀️
有2片三文魚、1隻帆立貝同1隻赤海老
帆立貝味夠鮮
赤海老夠大隻 咬落都鮮甜
鱻匠壽司盛合 (特上)
鱻匠壽司盛合 (特上) $217 💁🏿‍♀️
三文魚腩壽司 (1件) $18 🙆🏿‍♀️
炙燒黑椒三文魚壽司 (2件) $15 🙆🏿‍♀️
三文魚壽司 (2件) $14 💁🏿‍♀️
白烏貝壽司 (2件) $14 💁🏿‍♀️
推三文魚腩、厚切鰻魚、鰻魚天婦羅
三文魚腩好肥美 又夠厚夠長 油脂感好豐富
而且一口size 好方便進食
津路烏龍茶
津路烏龍茶 $14

✅ 加一服務費
✅ 會員制度 (凡堂食或外賣即可登記成為會員 優惠卷總值$500)
✅ Follow IG + 出IG post/ story hashtag/ tag餐廳堂食9折
✅ 學生惠顧午餐set堂食/ 外賣8折
✅ 1664 Blanc Draught or Asahi Draught生啤買1送1
2023-06-11
鱻匠壽司盛合 (特上)
厚切蒲燒鰻魚壽司
厚切鰻魚天婦羅壽司
軟殼蟹手卷
2023-06-19 435 浏览
今晚夜左收工 仲好肚餓上OpenRice睇下附近有冇開得夜小小嘅日本料理睇到鱻匠收10:30pm時間都好足夠就試下新野估吾到店內都坐左咁多人客我同老公二人叫左超多食物餐廳裝修簡約 店舖吾算好大職員非常有禮貌仲主動介紹食物提到鱻匠堅持每日使用新鮮食材仲現場即時製作確保食物新鮮度同品質聽落對佢地食品都好有信心最終 ,真係冇令我地失望食物水準高 人氣壽司盛盒 $174-海膽墨魚軍艦 -赤貝 -白鳥貝 -吞拿魚 -花之戀-榮螺 -玻璃蝦 -蒲燒鰻魚 -馬刀貝 -油甘魚腩 -池魚軟殼蟹手卷 $28炙燒牛油熟帶子壽司 $14榮螺壽司 $14赤貝刺身 $42清酒煮蜆 $108蜆肉稻庭烏冬 $32厚切鰻魚天婦羅 $48日本蟹肉忌廉餅 $36珍寶吉列炸蠔 $38單骨雞翼 $32波子汽水 $20高知縣柚子雪葩 $28天日鹽味雪糕 $28整體來說 刺身壽司好新鮮 好有水準。軟殻蟹手卷好脆口。清酒煮蜆好鮮甜。炸物好香脆可口。最後仲食埋甜品 柚子雪葩 鹽味雪糕 好味道 大滿足推薦食物 ✔️人氣壽司盛盒 ✔️原切鰻魚天婦羅 ✔️吉列炸蠔 ✔️單骨雞翼順帶一提 結賬時 職員介紹會員大募集!凡惠顧店內消費或外賣即可以成為會員
今晚夜左收工 仲好肚餓

提到鱻匠堅持每日使用新鮮食材
仲現場即時製作
確保食物新鮮度同品質

聽落對佢地食品都好有信心
最終 ,真係冇令我地失望
食物水準高

單骨雞翼 $32
波子汽水 $20
高知縣柚子雪葩 $28
天日鹽味雪糕 $28

順帶一提 結賬時 職員介紹會員大募集!凡惠顧店內消費或外賣即可以成為會員攞總值500優惠券
我都即時做左會員

2023-06-16
2023-06-18 26 浏览
知道呢排筲箕灣東大街開咗間新嘅日本餐廳,就去試吓餐廳位置方便,啱啱好喺筲箕灣地鐵站出去嘅位置,小店格局坐得舒服,而且價錢實惠,性價比超高,平均一碟壽司都係10幾蚊,食到勁飽勁抵食小店係用手機QR code落單好方便,壽司刺身即叫即整,咁就可以保持到壽司刺身嘅新鮮同品質。壽司有單叫同拼盤,我哋兩樣都叫咗啲,拼盤叫咗人氣壽司盛盒(10件),裏面有赤背,白鳥貝,吞拿魚,花之戀,榮螺,玻璃蝦,蒲燒鰻魚,馬刀貝,海膽魷魚,油甘魚同池魚,真係超抵食,個人最鍾意玻璃蝦同馬刀貝,咬落爽口新鮮,而花之戀就超級大件仲有好多個三文魚包喺外面留意到鱻匠嘅壽司注重創意,會使用不同食材和組合來創造出新口味,例如加入時令鮮魚,令大家可以品嘗到不同的風味和口感,單叫壽司仲有啲三件套裝選擇,例如三文魚三味,吞拿魚三點,貝類三點,叫一樣就可以滿足哂三個願望刺身揀咗刺身拼盤(三文魚x2,帆立貝同赤海蝦),另外再加咗三文魚,赤海蝦同中拖羅,加埋20幾件刺身都係百零蚊刺身好厚切,赤海蝦蝦頭仲保留咗啲蝦膏,蝦刺身亦都啖啖肉,大隻鮮甜,而三文魚刺身表面保留一陣薄薄嘅油香,油脂均勻。熱食就叫咗炸軟殼蟹,炸墨魚咀同蜆肉麵豉湯,新鮮熱辣
知道呢排筲箕灣東大街開咗間新嘅日本餐廳,就去試吓

熱食就叫咗炸軟殼蟹,炸墨魚咀同蜆肉麵豉湯,新鮮熱辣辣炸出嚟好惹味,軟殼蟹同墨魚咀都皮薄同內軟,而麵豉湯入邊都有幾多蜆肉,麵豉湯吸咗蜆肉嘅精華令到個湯更鮮甜。

鱻匠 - 會員大募集! 現凡於惠顧店內消費或外賣即可登記成為會員攞總值$500 優惠卷,咁抵記住申請啦
筲箕灣東大街一向出名多美食 最近去咗一間新開嘅嘅小店 佢主打每日飛機直送新鮮刺身壽司🍣 另外仲有丼飯 炸物 甜品等等 而且價錢非常親民!✻芝士年糕 HKD32作為芝士控 食過好多唔同嘅芝士年糕 呢間嘅芝士年糕可以話係我隻過最好食嘅😳 口感真係好煙韌~ 外脆內軟而且超多流心芝士好好食🥰🧀✻北海道濃口芝士薯餅 HKD20炸得啱啱好 外脆入面超多芝士好邪惡 多到流曬出嚟😆😆🧀正✻厚燒玉子壽司(1件)HKD14✻灸燒黑椒三文魚壽司(2件)HKD15✻炙燒脆蒜燒三文魚腩壽司(2件)HKD17✻鱻船三味腐皮鱻船(3件)HKD33✻松葉蟹肉蟹膏軍艦(2件)HKD22✻炙燒中拖羅(1件)HKD20✻花之戀(1件)HKD27我哋叫咗以上嘅壽司~ 鱻匠壽司嘅製作手法好嚴謹 上至壽司飯嘅蒸煮 切魚嘅方式 下至醋飯嘅調製等等 每一個步驟都唔馬虎!個人最鍾意灸燒黑椒三文魚壽司同埋花之戀🥰好食!另外招牌三味腐皮鱻船入面分別係滿滿嘅龍蝦沙津 粟米蟹柳沙律 同埋 北寄貝沙津 好有創意 而且腐皮甜甜地咁😚🧡✻原條極太蒲燒鰻魚丼定食 HKD248超巨型鰻魚壽司😆🍣 賣相超可愛擺盤好有心思!份量好多仲有大大條原條鰻魚~肉質

✻芝士年糕 HKD32

✻花之戀(1件)HKD27
花之戀

灸燒黑椒三文魚壽司

✻原條極太蒲燒鰻魚丼定食 HKD248
超巨型鰻魚壽司😆🍣 賣相超可愛擺盤好有心思!份量好多仲有大大條原條鰻魚~肉質鮮甜啖啖肉 面頭仲有啲甜蛋絲 整體口感好豐富😎 好睇又好食!

✻三文魚腩刺身(3片)HKD48
✻赤海老刺身(3隻)HKD48
✻帆立貝刺身(2隻) HKD42
✻油甘魚刺身(3片)HKD42
✻三文魚刺身(3片)HKD33
✻中拖羅刺身(3片)HKD48
我哋叫咗以上嘅刺身~鱻匠堅持用當日新鮮嘅食材即時製作 所以食材嘅新鮮度同品質都有保證 真係好鮮甜 而且仲好厚身!個人最鍾意三文魚腩刺身同帆立貝刺身😋 另外赤海蝦頭好多蝦膏🦐
赤海老刺身

✻清酒煮蜆 HKD108
蜆肉新鮮 而且份量都幾多~
清酒同蜆呢個配搭好match💖

灸燒黑椒三文魚壽司
赤海老刺身
天日鹽味雪糕
2023-06-17 244 浏览
又食刺身 😍今次去咗間日式小店相宜價錢 高級嘅質素 所以叫到成枱都係😋✨ 鱻匠大佬丼🍚有赤海蝦、帆立貝、北寄貝、三文魚、油甘魚、吞拿魚刺身刺身好新鮮 全部都好鮮甜份量好多 可以一次過食晒咁多款唔同嘅刺身丼飯配埋麵豉湯、小食 八爪魚超大隻 🐙✨ 鱻匠壽司盛合 (特上)有我最愛嘅隻炙燒左口魚有松葉蟹肉軍艦、帆立貝、三文魚腩、墨魚、中拖羅、甜蝦吞拿魚蓉軍艦刺身同樣新鮮 份量同樣咁多 好抵食✨ 海老三點好抵食 玻璃蝦夠新鮮鮮味 叫左2份同朋友一人一份✨炸蝦卷🍤好有驚喜好好食炸蝦外皮好薄 非常香脆 配合蟹籽一齊食口感好特別✨花之戀三文魚腩夠肥美 沙律醬都好香✨炸墨魚咀好耐冇食啦 大大粒 外皮好薄又香脆炸得剛剛好唔會韌🤍天日鹽味雪糕味道帶少少鹹味 雪糕質感柔軟幾好食🍋高知縣柚子雪葩酸酸甜甜 雪葩夠冰凍 味道清新
又食刺身 😍
今次去咗間日式小店
相宜價錢 高級嘅質素 所以叫到成枱都係😋
✨ 鱻匠大佬丼🍚
有赤海蝦、帆立貝、北寄貝、三文魚、油甘魚、吞拿魚刺身
刺身好新鮮 全部都好鮮甜
份量好多 可以一次過食晒咁多款唔同嘅刺身
丼飯配埋麵豉湯、小食 八爪魚超大隻 🐙
✨ 鱻匠壽司盛合 (特上)
有我最愛嘅隻炙燒左口魚

• 海老三點
  • 鱻匠壽司盛合
  • 鱻匠大佬丼
2023-06-15 46 浏览
去完石澳沙灘玩,就去左筲箕灣搵食😋係東大街附近見到呢間日式小店性價比超高價錢非常親民🤩鱻匠堅持使用當日新鮮的食材,並在現場即時製作,確保食材的新鮮度和品質🤩小朋友好鍾意食鱻船三味腐皮💓,鱻船包裹著三種不同的內餡,腐皮的甜味與內餡非常配🥳鱻匠壽司盛合(特上) 內有帆立貝、三文魚腩、炙燒左口魚、 墨魚、日拖羅、甜蝦、松葉蟹肉軍艦、吞拿魚蓉軍艦,滿足於不同口感的慾望😚厚切蒲燒鰻魚丼定食🐟🍚鰻魚肉質嫩滑,鰻魚汁甜度適中,配上蛋絲送飯一流🤤除左壽司同丼飯,仲有炸物🍗,非常香口yummy😝夏日消暑必飲 白桃梳打 巨峰梳打🍑🍇🥤甜品煉乳草莓芝士蛋糕🍰、天日海鹽雪糕🍦😋🌟依家鱻匠有會員大募集!現凡於惠顧店內消費或外賣即可登記成為會員攞總值$500 優惠卷🤑

厚切蒲燒鰻魚丼定食🐟🍚
鰻魚肉質嫩滑,鰻魚汁甜度適中,配上蛋絲送飯一流🤤

除左壽司同丼飯,仲有炸物🍗,非常香口yummy😝

夏日消暑必飲
白桃梳打 巨峰梳打🍑🍇🥤

甜品煉乳草莓芝士蛋糕🍰、天日海鹽雪糕🍦😋

位於東大街嘅小店主打日式刺身壽司、丼飯定食,仲有好多手卷炸物、甜品等,價錢非常親民😮鱻匠的創辦人們用咗多年時間學習實踐,由徒弟做到壽司達人😎🤌🏻原條極太蒲燒鰻魚丼定食睇得又食得,超大型鰻魚壽司🤣其實佢有一個丼飯嘅份量,再加原條鰻魚好誇張,最重要係個鰻魚汁好味😋肉質鮮甜🤌🏻壽司/ 刺身匠壽司🍣做壽司有佢地嘅專業,煮壽司飯嘅醋飯調整,每一個步驟都好重要,我地叫咗唔同嘅壽司,包括有燒黑椒三文魚壽司、燒脆蒜燒三文魚腩壽司、花之戀、炙燒中拖羅、厚燒玉子壽司松葉蟹肉蟹肓軍艦等,三文魚腩厚切新鮮🤟🏻中拖羅顏色同脂肪比例係高質素,火炙嘅效果亦魚油滲透晒壽司飯,花之戀嘅沙律醬非常軟滑🤌🏻鱻船三味腐皮𠓗船招牌三味有龍蝦沙津腐皮鱻船、粟米蟹柳沙律腐皮鱻船同北寄貝沙律腐皮鱻船,沙律加腐皮好味,份量算好大隻,鋪滿各款沙律餡好滿足😎🤌🏻新鮮刺身師傅將刺身排得好靚好整齊,包括有三文魚刺身、三文魚腩刺身、赤海老刺身、油甘魚刺身 、帆立貝刺身同中拖羅刺身,厚切三文魚將外皮去除但表面仍保留了一層薄薄脂肪😛而帆立貝仲保留清涼鮮甜味,赤海老蝦頭好多蝦膏,蝦肉亦算軟滑😋中拖羅唔算好肥美但性價比都算高🤌🏻芝士年糕芝士流心,年糕煙
鱻匠的創辦人們用咗多年時間學習實踐,由徒弟做到壽司達人😎

🤌🏻原條極太蒲燒鰻魚丼定食

🤌🏻壽司/ 刺身

🤌🏻鱻船三味腐皮𠓗船

🤌🏻新鮮刺身

🤌🏻芝士年糕
芝士流心,年糕煙靭冇得輸😎

🤌🏻北海道濃口芝士薯餅
炸得好脆,加埋芝士好邪惡

🤌🏻清酒煮蜆
蜆肉新鮮,唔使點樣調味都好食,不過清酒味唔算濃

🤌🏻 海鹽雪糕
甜品作結最好,奶味都好濃,另外仲叫咗兩支波子汽水🥤🤣

🚩 鱻匠 (筲箕灣)
筲箕灣筲箕灣東大街54-60號東強大廈地下7號舖

#addifoodie #addifoodie筲箕灣
#foodie #hongkongfood #drawing #香港美食 #吃喝好去處 #週末好去處 #goodfood #周圍食 #香港插畫 #情侶美食 #HKcouple #hongkongdraw #foodiecouple #愛情插畫 #東大街 #壽司 #鱻匠
2023-06-03
  • 原條極太蒲燒鰻魚丼定食
2023-06-13 45 浏览
🔥大熱天時最鐘意食日式,今次山長水遠都想黎試下呢間係看似簡單既隱世日式小店,其實就近筲箕灣地鐵站出口幾步路就到,好就腳。知道鱻匠的創辦人們通過多年的學習和實踐,從壽司徒弟,憑住堅持同努力逐漸成為壽司達人,成功既背後一定不少血與汗,一定要繼續加油呀❤️黎到一推開門已經有少少驚喜,簡單既日風裝潢,兩邊牆掛滿木牌匾,去到係下午大約2點令,這個光線打卡也太完美了,同街外舊區形成好大反差,感覺格外清新。睇睇menu,佢有午餐到2點半,緊接午餐就有下午茶餐,價錢都相當相宜,大約幾十至一百,感覺好抵食,就試試佢啦,事先聲明我地好大食🤣鱻匠午市刺身丼定食 ($88)壽司:馬刀貝,左口魚,中拖羅,灸燒中拖羅,三味腐皮鱻船刺身:三文魚,赤海老,油甘魚,八爪魚,刺身拼盤 ($52)小食:炸軟殼蟹,蜆肉味噌湯,中華沙律,帶子裙邊甜品:練乳草莓生芝士蛋糕,高知縣柚子雪葩飲品:白桃梳打,巨峰梳打 🍣三文魚厚厚一塊,馬刀貝鮮甜爽口,灸燒中拖羅有微焦香,口感嫩滑,赤海老新鮮爽彈鮮味,八爪魚好有嚼勁,聽店長講佢地對食材既鮮度好有要求,堅持使用當日新鮮的食材,現場即時製作,確保食材的新鮮度和品質,品質有保證啊!🍙食壽司黎講

鱻匠午市刺身丼定食 ($88)
壽司:馬刀貝,左口魚,中拖羅,灸燒中拖羅,三味腐皮鱻船
刺身:三文魚,赤海老,油甘魚,八爪魚,刺身拼盤 ($52)
小食:炸軟殼蟹,蜆肉味噌湯,中華沙律,帶子裙邊
甜品:練乳草莓生芝士蛋糕,高知縣柚子雪葩
飲品:白桃梳打,巨峰梳打

🍙食壽司黎講壽司飯都非常重要,一食就知味道對不對,米飯軟硬度,黏合到同酸度都很高水準,好岩我口味,讚!

🛶我就最鐘意三咪腐皮鱻船,真係好有創意,每隻鱻船都有唔同既配料,包括北寄貝沙律,玉米蟹柳沙律,龍蝦沙律,一次過滿足不同口味,完全滿足最鐘意食腐皮既我。

🦀炸軟殼蟹:原隻開半酥炸,見到都覺得好滋味,外層酥脆,內裏嫩滑,多重口感,不會感覺太油膩。

🥣蜆肉味噌湯:味噌湯濃度剛好,蜆肉彈牙,啖啖海鮮甜味,一定要襯熱飲呀。

冷盤帶子裙邊,中華沙律都係開胃菜冷盤首選,食到索索聲,唔會太咸,一下子就食晒了😆。

午市刺身丼定食只係$88真係好抵食,有三文魚,吞拿魚,赤海老,帆立貝,油甘魚,蛋,仲有味噌湯同中華沙律,全部都厚切新鮮,好豐富!

🍰甜品: 練乳草莓生芝士蛋糕好creamy練乳香甜亦有草莓既微酸中和返,好味。高知縣柚子雪葩當然係清新透心涼啦!

雖然鱻匠係平中價日食,但係裝潢,鮮度,創意同擺盤都絕不馬虎,絕對滿足到視覺享受,除左去食平靚正既日食,仲可以打卡一翻!❤️
2023-06-02
2023-06-13 61 浏览
朋友帶我去了筲箕灣一間高性價高的日本餐廳☺️ 筲箕灣地鐵站轉角就到🤩地點很便利 而玻璃窗上滿餐牌 既親民又充滿誠意水泥灰色的牆身掛上主要食物的木牌子作為小裝飾;.聞說鱻匠的老闆從壽司徒弟逐漸成長為壽司達人,以多年學習和實踐回饋大家♥️同時餐廳致力為顧客提供最地道的日本壽司風味及堅持使用最新鮮的食材誠意滿滿呀😻😻😻😻.而鱻匠最近在推廣會員大募集!惠顧店內消費或外賣就可登記成為會員領取總值$500 優惠卷 實惠😏.⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆🔅鱻匠壽司盛合(特上) 內有帆立貝、三文魚腩、炙燒左口魚、 墨魚、日拖羅、甜蝦、松葉蟹肉軍艦、 吞拿魚蓉軍艦 滿足於不同口感的慾望🔅炙燒芝士玉子壽司(2件)🔅海膽墨魚(2件)🔅炙燒黑椒三文魚壽司(2件)🔅炙燒牛油赤海老壽司(1件)🔅炙燒中拖羅(1件)🔅松葉蟹肉蟹膏軍艦(2件)以上壽司🍣款款都很新鮮.🔅龍蝦沙津腐皮鱻船 :滿滿龍蝦肉🦞 配沙律再配上大大件腐皮鱻船 有驚喜!😙.🔅赤海老刺身(3隻)🔅帆立貝刺身(2隻)海老跟帆立貝均鮮甜厚肉赤海老肉質鮮甜彈牙 帆立貝厚度都非常足夠均帶淡淡海水鮮甜味.🔅厚切鰻魚天婦羅小食(3切
水泥灰色的牆身掛上主要食物的木牌子作為小裝飾;
誠意滿滿呀😻😻😻😻
⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆
🔅鱻匠壽司盛合(特上)
內有帆立貝、三文魚腩、炙燒左口魚、
墨魚、日拖羅、甜蝦、松葉蟹肉軍艦、
吞拿魚蓉軍艦 滿足於不同口感的慾望
🔅炙燒芝士玉子壽司(2件)
🔅海膽墨魚(2件)
🔅炙燒黑椒三文魚壽司(2件)
🔅炙燒牛油赤海老壽司(1件)
🔅炙燒中拖羅(1件)
🔅松葉蟹肉蟹膏軍艦(2件)
以上壽司🍣款款都很新鮮
🔅龍蝦沙津腐皮鱻船 :
滿滿龍蝦肉🦞 配沙律
再配上大大件腐皮鱻船 有驚喜!😙
🔅赤海老刺身(3隻)
🔅帆立貝刺身(2隻)
海老跟帆立貝均鮮甜厚肉
赤海老肉質鮮甜彈牙
帆立貝厚度都非常足夠
均帶淡淡海水鮮甜味
🔅厚切鰻魚天婦羅小食(3切)
期間限定
夏日消暑必飲
白桃梳打
巨峰梳打

2023-06-11 48 浏览
厭倦了連鎖壽司店,決定支持一下本土小店鱻匠的創辦人皆經過多年的學習,從壽司徒弟成長為壽司達人壽司飯的蒸煮、切魚的方式、醋飯的調製等,每一個步驟都製作嚴謹,品質有保證注重擺盤,不僅可以品嚐美味的食物,還有視覺上的享受注重創意,使用不同的食材組合創造新口味,可以品嘗到不同的口感炸蝦卷酥脆又豐腴的口感,讓人不禁一件接一件的吃下去前菜帶子裙邊富帶子的鮮甜味,爽彈口感煙韌熱食日式炸雞外皮脆口,內裡肉質滑嫩,咸香味道令人更開胃炸墨魚咀大大粒,很有咬口,惹味但不會油膩清酒煮蜆內的清酒煮熱後味道香濃,放入新鮮的蜆實在是絕配三文魚湯湯頭濃郁,一點腥味也沒有,好喝而不膩刺身堅持使用當日新鮮的食材在現場即時製作,確保食材的新鮮度和品質竹輪卷稻庭烏冬的竹輪魚香濃郁,烏冬Q彈,份量剛好
厭倦了連鎖壽司店,決定支持一下本土小店
鱻匠的創辦人皆經過多年的學習,從壽司徒弟成長為壽司達人
注重擺盤,不僅可以品嚐美味的食物,還有視覺上的享受
壽司
炸蝦卷
炸蝦卷酥脆又豐腴的口感,讓人不禁一件接一件的吃下去
帶子裙邊
前菜帶子裙邊富帶子的鮮甜味,爽彈口感煙韌
日式炸雞
熱食日式炸雞外皮脆口,內裡肉質滑嫩,咸香味道令人更開胃
炸墨魚咀
炸墨魚咀大大粒,很有咬口,惹味但不會油膩
清酒煮蜆
清酒煮蜆內的清酒煮熱後味道香濃,放入新鮮的蜆實在是絕配
三文魚湯
三文魚湯湯頭濃郁,一點腥味也沒有,好喝而不膩
刺身
竹輪卷稻庭烏冬
竹輪卷稻庭烏冬的竹輪魚香濃郁,烏冬Q彈,份量剛好
2023-06-10
三文魚湯
刺身
竹輪卷稻庭烏冬
2023-06-11 24 浏览
筲箕灣街坊有福了🤩 因最近開了間好有心的小店,真心好食又價格便宜,值得支持💕🥳後生老闆哥哥十分友善, 而且食物選材認真, 致力帶來最地道的日本🇯🇵壽司🍣風味及堅持使用最新鮮的食材!而且有創意,創造出新口味,例如加入時令鮮魚、我這晚便品嘗到不同的風味和口感😘除了壽司🍣,我都欣賞其厚切鰻魚, 味道鮮甜!另煮蜆的份量豐富!蜆肉粒粒美味!📍鱻匠地址:筲箕灣筲箕灣東大街54-60號東強大廈地下7號舖

除了壽司🍣,我都欣賞其厚切鰻魚, 味道鮮甜!

另煮蜆的份量豐富!蜆肉粒粒美味!

📍鱻匠
地址:筲箕灣筲箕灣東大街54-60號東強大廈地下7號舖

2023-06-11 56 浏览
位於筲箕灣東大街< 𝐒𝐢𝐧 𝐒𝐡𝐨𝐤𝐮𝐧𝐢𝐧 >, 一間日本菜小店, 主打多款日式料理, 帶來最地道的日本壽司風味及堅持使用最新鮮的食材。四色貝丼定食 $¹⁸⁸丼飯放有帆立貝、北寄貝、小柱、赤貝、玉子及青瓜, 再配上芝麻八爪魚及麵豉湯, 相堂豐富。三文魚腩刺身(3片) $⁴⁸鮮甜肥美。赤海老刺身(3隻) $⁴⁸甘甜鮮美。油甘魚刺身(3片) $⁴²膠質豐富, 油花散佈均衡, 充滿魚油香氣。鱻匠卷(6件) $⁶⁸面層分別放有紫菜絲、飛魚籽及玉米各兩件口味, 面層散上沙律醬, 內層包裹青瓜、鰻魚、玉子及腐皮, 口感豐富。鱻船三味腐皮鱻船(3件) $³³包括龍蝦沙津、粟米蟹柳沙律及北寄貝沙律的腐皮鱻船口味, 配料十足。清酒煮蜆 $¹⁰⁸鹹香味道。炸物拼盤 $⁶⁸包括珍寶吉列蠔、吉列炸蝦及芝士年糕, 非常邪惡。炸軟殼蟹 $⁵⁸外脆內軟。高知縣柚子雪葩 $²⁸解暑一流。白桃梳打 $¹⁸巨峰梳打 $¹⁸鱻匠 (筲箕灣)📍筲箕灣筲箕灣東大街54-60號東強大廈地下7號舖

四色貝丼定食 $¹⁸⁸

三文魚腩刺身(3片) $⁴⁸
鮮甜肥美。

赤海老刺身(3隻) $⁴⁸
甘甜鮮美。

油甘魚刺身(3片) $⁴²
膠質豐富, 油花散佈均衡, 充滿魚油香氣。

鱻匠卷(6件) $⁶⁸

鱻船三味腐皮鱻船(3件) $³³

清酒煮蜆 $¹⁰⁸
鹹香味道。

炸物拼盤 $⁶⁸
包括珍寶吉列蠔、吉列炸蝦及芝士年糕, 非常邪惡。

炸軟殼蟹 $⁵⁸
外脆內軟。

高知縣柚子雪葩 $²⁸
解暑一流。

白桃梳打 $¹⁸
巨峰梳打 $¹⁸

鱻匠 (筲箕灣)
📍筲箕灣筲箕灣東大街54-60號東強大廈地下7號舖
2023-06-05
2023-06-09 74 浏览
🌕Hello我係Moon🌕近排愛上咗食日本嘢,😍所以就周圍搵日本菜嘅餐廳,不過要講到高性價比真係要搵真啲!🤓如果用日本菜來講,高性價比嘅刺身,一定要厚切同埋厚切!😎以前食過太多嘅餐廳,魚生都係薄切,仲要價錢唔平!🥹我同朋友講咗,我近排鍾意咗食日本菜之後,😌佢就同我講筲箕灣有一間好高性價比嘅餐廳!☺️一定好啱我食!🥰既然佢咁好介紹,今餐我嘅!🤪我一直都以為筲箕灣係一個掃街好去處,🤣估唔到依度有一間咁正嘅日本菜餐廳!😉出咗筲箕灣地鐵站之後轉彎就到,🤩見到玻璃上邊貼嘅餐牌都已經感覺到有幾高性價比!🫢餐廳使用手機落單真係幾方便!🤭魚生刺身就一定要食㗎喇!🤗呢度嘅刺身性價比真係好高,😎價錢非常親民!☺️聽店員講餐廳嘅壽司同埋魚生都係即叫即製,😛咁就可以保持到佢嘅新鮮程度同埋佢嘅品質啦!☺️我就嗌咗三文魚刺身、三文魚腩刺身、🤤中拖羅刺身、吞拿魚刺身,😍全部刺身都好新鮮,厚度都非常足夠!😎每一啖都充滿魚油香味!🤣三文魚腩刺身真係深得我心!😛吞拿魚刺身都唔錯,肉質鮮美!🤤食日本菜又點可以錯過烏冬呢?🤭吉列豬扒稻庭烏冬,都好抵食!😍吉列豬扒係即叫即整嘅,所以一定要趁熱食!🥰咁就可以食到酥脆外皮,😙豬扒嘅肉汁都
🌕Hello我係Moon🌕

餐廳使用手機落單真係幾方便!🤭魚生刺身就一定要食㗎喇!🤗

三文魚刺身
吞拿魚刺身

吉列豬扒稻庭烏冬
🥰咁就可以食到酥脆外皮,😙豬扒嘅肉汁都保持到!😤烏冬嘅份量啱啱好,😎口感有彈性!🤭
吉列豬扒稻庭烏冬

鱻船三味腐皮鱻船,🤩係咪估唔到依度都有創意壽司呢?🤪其實我幾鍾意嘗試唔同餐廳嘅創意菜式!😝唔同嘅配搭,真係有唔同嘅驚喜!😙

三味就係粟米蟹柳沙律腐皮鱻船、龍蝦沙津腐皮鱻船、北寄貝沙律腐皮鱻船,😏我個人就鍾意龍蝦沙津腐皮鱻船,😜味道濃郁又唔會太膩!😋
鱻船三味腐皮鱻船

我同朋友share一人一件炙燒脆蒜油甘魚壽司,😉炙燒香味真係令人無法抗拒!😌
炙燒脆蒜油甘魚壽司

臨走前留意到鱻匠做緊會員大募集!惠顧店內消費或外賣就可登記成為會員攞總值$500 優惠卷,見佢咁抵食又咁正!即刻叫朋友做埋佢哋嘅會員,下次請我食!😏

🌕最後MoonMoon真係好滿意依間日本菜,性價比高,款式又多,仲好新鮮!下次再食過!🌕
2023-06-08
三文魚刺身