2024-09-30 90 浏览
已經一段時間無食日本菜🥺今次去尖沙咀居酒屋「鳥炎屋」試下🏮.炸珍寶大蝦杯配青瓜條🍤珍寶大蝦炸到外脆內彈牙😆配上千島醬,以及爽脆青瓜🥒.碎蔥吞拿魚腩卷🍙魚腩嫩滑帶脂香🐟配上青瓜同碎蔥🤤多重口感👍🏻.木魚絲苦瓜玉子薄餅🍕苦瓜唔太苦☺️玉子薄餅帶陣陣蛋香🥚加上鹹香木魚絲🐠幾特別😋.牛脷串👅牛脷焦香,但保持咬口😗.特製蒜蓉燒帆立貝🐚帆立貝加上蒜蓉燒製🧄鮮甜又惹味😛.左口魚壽司(2件)🍣左口魚灸燒後🔥油脂感更重,入口即化😌.火炙燒玉子串🍳半融Creamy芝士🧀加上香甜多汁玉子,再包住飯粒🍚創意料理🤪
已經一段時間無食日本菜🥺今次去尖沙咀居酒屋「鳥炎屋」試下🏮
牛脷串👅牛脷焦香,但保持咬口😗
特製蒜蓉燒帆立貝🐚帆立貝加上蒜蓉燒製🧄鮮甜又惹味😛
左口魚壽司(2件)🍣左口魚灸燒後🔥油脂感更重,入口即化😌
  • 牛脷串
  • 左口魚壽司
  • 火炙燒玉子串
  • 牛舌
  • 串燒
2024-09-25 93 浏览
食物選擇好豐富,包括壽司刺身、炸物、熟食等,仲提供多款酒類飲品~樓上鋪唔多人知,環境清靜chill下✨特製蒜蓉燒茄子($68)去皮既日式燒茄子,食落去比較方便!調味清淡有蒜香✨玉子燒($40)大件玉子包住壽司飯,面頭放上一層芝士同沙律醬炙燒雞蛋滑嫩、有濃郁蛋香,好味☺️✨鐵板牛油帶子($90)帶子好大隻,大約有5粒!肉質嫩滑鮮甜,有牛油香~底下放左雜菌洋蔥,索曬燒汁味👍🏻✨日本雞頸串($48)採用日本走地雞頸肉,冇激素雞頸肉爽口幾有口感,照燒汁調味夠惹味✨油甘魚刺身($70)油脂豐富,幾新鮮~

✨特製蒜蓉燒茄子($68)
去皮既日式燒茄子,食落去比較方便!調味清淡有蒜香

✨玉子燒($40)
大件玉子包住壽司飯,面頭放上一層芝士同沙律醬炙燒
雞蛋滑嫩、有濃郁蛋香,好味☺️

✨鐵板牛油帶子($90)
帶子好大隻,大約有5粒!肉質嫩滑鮮甜,有牛油香~
底下放左雜菌洋蔥,索曬燒汁味👍🏻

✨日本雞頸串($48)
採用日本走地雞頸肉,冇激素
雞頸肉爽口幾有口感,照燒汁調味夠惹味

✨油甘魚刺身($70)
油脂豐富,幾新鮮~
這間是有點像家庭式的居酒屋,地方不算很大,不過也有卡位,坐下來挺舒服的,而且店員亦很熱情的介紹,服務挺好的!真鯛三食(178元)三食分別有刺身,壽司和火炙壽司,吃起來都是不同的口味和口感。刺身的很嫩滑,淡淡的魚香。壽司的會比較有彈性一點,配上微酸的醋飯突出魚的鮮味。火炙壽司將魚肉燒到半熟,再配上點燒汁,吃起來陣陣的焦香,魚肉味更突出。鐵板牛油帶子(90元)帶子都挺大隻的,吃起來肉質嫩滑,味道鮮甜,有很濃的牛油香,底下放了雜菌,吸飽湯汁,味道更鮮美!櫻花蝦炸豆腐(68元)滑嫩的豆腐包裹上櫻花蝦後,再拿去油炸,吃起來外脆內嫩的,每口都是濃濃的蝦香和豆豆香。明太子玉子卷(80元)玉子卷的蛋味很濃,口感嫩滑,中間有大量帶點辣的明太子來提香。牛舌(55元)厚切的,口感非常軟嫩彈牙,牛味香濃!鰻魚炒飯(138元)炒飯炒得挺有鑊氣的,粒粒分明,味道是鹹甜的,應該是加了蒲汁的關係,而且每口都能吃到鰻魚粒,味道更香!
真鯛三食(178元)
三食分別有刺身壽司和火炙壽司,吃起來都是不同的口味和口感。刺身的很嫩滑,淡淡的魚香。壽司的會比較有彈性一點,配上微酸的醋飯突出魚的鮮味。火炙壽司將魚肉燒到半熟,再配上點燒汁,吃起來陣陣的焦香,魚肉味更突出。
鐵板牛油帶子(90元)
櫻花蝦炸豆腐(68元)
明太子玉子卷(80元)
牛舌(55元)
厚切的,口感非常軟嫩彈牙,牛味香濃!
鰻魚炒飯(138元)
2024-09-03
2024-09-05 245 浏览
朋友帶我來到尖沙咀亞士厘道的一間樓上舖「鳥炎屋」食日本菜,店舖裝修簡潔,老闆招呼殷勤,態度熱誠,給人家的感覺。食物質素也帶來連串驚喜。《蟹籽沙律》$68沙律菜新鮮,加了超多的蟹籽,味道豐富。《特製蒜蓉燒港島蠔》兩隻$118巨大的港島蠔鋪滿蒜蓉,絕對是靚野,熟度剛剛好,肥美多汁,頓間把胃口打開了。《左口魚壽司》2件$48左口魚經過微微的灸燒後,入口即溶,油脂充滿口腔,絕對美味。《日本雞頸串》限定$48老闆採用走地雞的雞頸肉,絕冇激素,粒粒雞頸肉充滿口感,濃郁惹味。《炸珍寶大蝦杯配青瓜條》$118大蝦垂直插在千島醬上,賣相吸引,珍寶蝦外脆內軟,肉質彈牙,配埋特製的千島醬,正啊!《鐵板牛舌粒》$107牛舌厚切,彈牙富嚼勁,用鐵板熱著上枱,聽到“滋滋”的聲音,非常治癒。《櫻花蝦炒飯》$118飯粒分明,好像懂得在口中跳彈一般,櫻花蝦更是鹹香惹味,滿足的一餐。

《蟹籽沙律》$68
沙律菜新鮮,加了超多的蟹籽,味道豐富。

《特製蒜蓉燒港島蠔》兩隻$118

《左口魚壽司》2件$48
左口魚經過微微的灸燒後,入口即溶,油脂充滿口腔,絕對美味。

《日本雞頸串》限定$48

《炸珍寶大蝦杯配青瓜條》$118

《鐵板牛舌粒》$107

《櫻花蝦炒飯》$118

2024-09-03
2024-09-02 115 浏览
有一段時間沒吃日式料理了,今天來到尖沙咀鳥炎屋,店家特別熱情開朗,殷勤周到,充滿了人情味和美味。### 牛油果軟殼蟹卷每塊卷上邊是一片碧綠牛油果,撒了橙黃色蟹籽,米飯中間卷住軟殼蟹。咬下去,蟹肉的鮮美瞬間釋放,牛油果的奶滑清新,蟹籽的鮮甜彈牙,軟殼蟹的香脆,形成了絕佳的口感對比!### 三文魚火炙壽司新鮮的三文魚片經過輕微的炙燒,外表呈現出誘人的淺淺金黃色。放入口中,三文魚鮮嫩到幾乎融化,有淡淡的煙熏香氣!### 左口魚壽司新鮮的左口魚被精心切得似一個藝術品,色澤誘人,魚肉細膩,鮮味十足在舌尖瞬間釋放!### 鐵板牛油帶子帶子外裹了一層薄薄的麵衣,帶子不單止圓滾滾大大隻,新鮮有嚼勁,仲有帶子蛋,牛油的香氣與帶子相互融合,整個味道更加圓潤美味!### 火炙燒玉子串(1件)玉子中間夾住米飯,外層薄薄的炙燒有點焦糖色,經過火炙,呈現出金黃色的焦香。咬下去時,先是感受到焦香,然後吃到柔軟滑嫩的口感和濃郁香甜的蛋香!### 特製蒜蓉燒茄子燒茄子柔軟,味道比較清淡,帶有天然甜味,當蒜蓉的香氣滲透進茄子,味道更加濃郁撲鼻!### 日本雞髀肉串肉質豐滿,外焦內嫩,搭配上特製的醬汁,味道更加豐富!

### 牛油果軟殼蟹卷

### 三文魚火炙壽司

### 左口魚壽司

### 鐵板牛油帶子

### 火炙燒玉子串(1件)

### 特製蒜蓉燒茄子

### 日本雞髀肉串
肉質豐滿,外焦內嫩,搭配上特製的醬汁,味道更加豐富!
2024-08-23 147 浏览
呢排放工成日心郁郁想去居酒屋chill吓🍻 今晚嚟到尖沙咀居酒屋 「鳥炎屋」,見到menu好多菜式都係我嘅至愛❣️ 餐廳俾我感覺好有舊日本居酒屋feel,燈光調到暗暗地,而且環境唔會好嘈,放工嚟同朋友傾吓計啱晒😁左口魚壽司 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️見到有我最鍾意嘅左口魚壽司當然要試!左口魚經灸燒後,油脂更香更重,放入口溶化嘅感覺係其他魚生俾唔到嘅,所以如果你未試過嘅一定要試👍🏻雜錦刺身沙律 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️店家好好,將酸酸地嘅沙律汁分開上,可以隨住自己嘅喜好加入沙律入面!沙律上嘅魚生新鮮,而且份量好足好豐富!帶子刺身 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️新鮮嘅帶子鮮甜度十足,新鮮嘅刺身永遠無得輸!牛脷串 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️呢個係朋友嘅至愛!牛脷燒得剛剛好,外面少少焦香,內裡軟熟但保持咬口👍🏻 調味唔會好重,食得出濃濃嘅牛脷味,值得推介✨鰻魚玉子卷 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️鰻魚玉子卷又係食極唔厭嘅菜色!甜甜地嘅玉子卷蛋味好重,口感濕潤滑溜,入面卷住又係甜甜地嘅鰻魚,成件事好幸福💜碎蔥吞拿魚腩卷 ⭐️⭐️⭐️⭐️超多吞拿魚腩蓉嘅壽司卷,配上青瓜同大蔥絲,味道帶有一點清新,配埋少少薑片食好正😁芝士大啡菇 ⭐️⭐️⭐️⭐️芝士味濃郁,塗滿喺大啡菇上面再焗,入口全是溶化咗嘅芝士,

左口魚壽司 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

雜錦刺身沙律 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

帶子刺身 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
新鮮嘅帶子鮮甜度十足,新鮮嘅刺身永遠無得輸!

牛脷串 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

鰻魚玉子卷 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

碎蔥吞拿魚腩卷 ⭐️⭐️⭐️⭐️

芝士大啡菇 ⭐️⭐️⭐️⭐️
芝士味濃郁,塗滿喺大啡菇上面再焗,入口全是溶化咗嘅芝士,配埋多汁嘅大啡菇,同朋友一人一半唔夠食呀🤣

特製蒜蓉燒茄子 ⭐️⭐️⭐️⭐️
呢味有啲似平時燒烤店食嘅,當然無放濃味嘅調味料,簡單用蒜蓉為茄子增加惹味,已經夠晒好食啦😌

鰻魚玉子卷
碎蔥吞拿魚腩卷
特製蒜蓉燒茄子
  • 厚燒鰻魚玉子
2024-08-22 84 浏览
:🌙尖沙咀/樓上居酒屋 🔔鳥炎屋今次嚟到尖東樓上居酒屋,店家位於海港城附近,同一條街都有幾多唔同嘅餐廳裝修比較簡約,牆上面睇到店家嘅心機😆其中一個位置就係貼滿店家開sake的包裝貼紙。⚜️明太子玉子卷 $80呢個一啲都唔甜明太子唔會係好咸嗰隻清清地咁😉🍣碎蔥吞拿魚腩卷 $90吞拿魚蓉好鮮甜🤓吞拿魚蓉份量都幾多~🥗沖繩海葡萄沙律 $68好爽口爽脆🤩配上自家製嘅醬汁酸酸地咁好開胃😆絕對係一個好開胃嘅前菜🤣🌟鐵板牛油帶子 $90鐵板上所以熱辣辣!醬汁調得好惹味🤓帶子好大粒,啖啖肉好香既牛油味,加上有少少菇同洋蔥係底好香口~🌟日本雞肝串 $38雞肝燒得剛剛好😉整體嚟講服務態度好,店家食物種類頗多,座位都坐得好舒服,幾啱同朋友嚟食飯聚下🤣

🌙尖沙咀/樓上居酒屋 🔔鳥炎屋

⚜️明太子玉子卷 $80

呢個一啲都唔甜
明太子唔會係好咸嗰隻
清清地咁😉

🍣碎蔥吞拿魚腩卷 $90

吞拿魚蓉好鮮甜🤓
吞拿魚蓉份量都幾多~

🥗沖繩海葡萄沙律 $68

好爽口爽脆🤩
配上自家製嘅醬汁
酸酸地咁好開胃😆
絕對係一個好開胃嘅前菜🤣

🌟鐵板牛油帶子 $90

鐵板上所以熱辣辣!
醬汁調得好惹味🤓

雞肝燒得剛剛好😉

2024-08-12
  • 沖繩海葡萄沙律
2024-08-18 54 浏览
朋友聚會一向都好鍾意居酒屋,不過好多質素都好參差。朋友介紹,呢間位於尖沙咀嘅居酒屋,價錢又平,而且環境又好,今次朋友聚會一於嚟試吓啦。咁朋友嚟嘅時候我首先嗌咗個拖羅壽司,估唔到佢嘅質素好好。雖然時間價錢唔貴,但係食落簡直有好似喺日本食嗰種味道,朋友真係冇介紹錯。另外我仲嗌咗個雞肉串,價錢雖然好平,但係完全唔係喺凍肉舖買嘅雞串,應該係自己整整嘅。然後佢嘅醬汁同計算都好襯,食完仲想再叫呀。朋友嚟到之後仲叫咗好多個唔同嘅餸,我自己覺得最值得支持嘅就係三文魚沙律。因為佢嘅價錢好平,而且沙律同菜都好足夠,而且係用沙律醋撈嘅,啱晒想減肥或者做gym嘅朋友。呢間餐廳又平又靚,唔怪得咁多人介紹啦。

呢間餐廳又平又靚,唔怪得咁多人介紹啦。
今日約咗好姊妹收工去尖沙咀happy hour ,我哋好想食串燒、刺身、壽司,上網搵到呢間樓上日式餐廳,傳統日式餐廳裝修,座位舒適。除咗各樣日式料理,亦有好多日本酒類選擇。➸ 左口魚壽司(2件) $48➸ 火炙芝士番茄 $48➸ 火炙燒玉子串 $40 玉子唧上沙律醬,再用火槍燒,味道甜甜的。➸ 油甘魚刺身 $70➸(限定)日本雞頸串 $48 這個部位經常活動,所以肉質緊實有彈性,口感鮮嫩。➸(限定)日本雞皮串 $42 多數採用「雞頸皮」,比起其他部位嘅雞皮稍為厚,相當好味。➸ 櫻花蝦炸豆腐 $68 近期都成日食到呢個豆腐,真係覺得好惹味、好好食。➸ 芝士大啡菇 $45 香濃芝士配大啡菇➸ 特製蒜蓉燒帆立貝 $50 香濃蒜蓉味道,啱哂重口味嘅朋友。
今日約咗好姊妹收工去尖沙咀happy hour ,我哋好想食串燒、刺身壽司,上網搵到呢間樓上日式餐廳,傳統日式餐廳裝修,座位舒適。除咗各樣日式料理,亦有好多日本酒類選擇。

➸ 左口魚壽司(2件) $48

➸ 火炙芝士番茄 $48

➸ 火炙燒玉子串 $40
玉子唧上沙律醬,再用火槍燒,味道甜甜的。

➸ 油甘魚刺身 $70

➸(限定)日本雞頸串 $48
這個部位經常活動,所以肉質緊實有彈性,口感鮮嫩。

➸(限定)日本雞皮串 $42
多數採用「雞頸皮」,比起其他部位嘅雞皮稍為厚,相當好味。
➸ 櫻花蝦炸豆腐 $68
近期都成日食到呢個豆腐,真係覺得好惹味、好好食。

➸ 芝士大啡菇 $45
香濃芝士配大啡菇

➸ 特製蒜蓉燒帆立貝 $50
香濃蒜蓉味道,啱哂重口味嘅朋友。
2024-08-12
2024-08-09 98 浏览
今日同姐妹聚餐去左呢間鳥炎屋,佢作為foodie呢餐係試食泥架, 燈光暗暗地幾有feel,我地食左以下呢幾樣前菜蕃茄牛油果沙律🥗 $78清甜清爽作為前菜一流,仲有蕃茄可以美白😊黑松露甜蝦卷 $110甜蝦好新鮮 加濃濃既黑松露 口感豐富 不過嘴細既姐妹可能要分幾啖🤣特製蒜蓉燒帆立貝🧄 $50滿滿蒜蓉 一口咬落去帆立貝有好juicy既感覺 燒得剛剛好秘。芥末燒蠔🦪我雖然麻麻地芥末,但我都試左一啖,非常濃既芥末味,鐘意食芥末既姐妹可以一試龍田炸雞🍗 $78炸得非常好 脆皮 裹面嫩肉 口感幾好👍🏻 配埋酸酸甜甜既醬汁會更加好黑豚片蘆筍串🐖 $58蘆筍粒爽口配肉汁黑豚片 外加檸檬汁 清甜可口大根煮 $68白蘿蔔醃得好入味,下面既蔬菜可以再煮耐少少會更加好味😋三文魚茶漬飯🐟 $78用昆布作為湯底 配日本米粒粒分明 清清爽爽 夠入味
前菜
蕃茄牛油果沙律🥗 $78
清甜清爽作為前菜一流,仲有蕃茄可以美白😊

黑松露甜蝦卷 $110

特製蒜蓉燒帆立貝🧄 $50
滿滿蒜蓉 一口咬落去帆立貝有好juicy既感覺 燒得剛剛好

秘。芥末燒蠔🦪

龍田炸雞🍗 $78

黑豚片蘆筍串🐖 $58
蘆筍粒爽口配肉汁黑豚片 外加檸檬汁 清甜可口

大根煮 $68
白蘿蔔醃得好入味,下面既蔬菜可以再煮耐少少會更加好味😋

三文魚茶漬飯🐟 $78
  • 黑松露甜蝦卷
  • 三文魚茶漬飯
  • 龍田炸雞
2024-08-07 88 浏览
今次黎到尖沙咀既鳥炎屋搵好野食,一入到去覺得好有氣氛,因為餐廳燈光昏昏暗暗咁就好似置身日本街頭果啲居酒屋一樣。野食方面由餐廳服務員推介,佢地仲好體貼咁問左我地有無食物敏感同埋有無啲咩係唔中意食先,再推薦美食比我地,佢地既態度同服務都好好。蕃茄牛油果沙律 $78我好鍾意食牛油果,估唔到牛油果加蕃茄呢個配搭又清新,個蕃茄仲要好甜(因為我唔中意食酸既蕃茄),加埋秘制既沙律醬汁真係好開胃,作為前菜一流龍田炸雞 $78個炸雞好出色,炸漿勁薄所以炸出黎既口感係皮脆肉嫩,我自己覺得如果可以加埋泰式辣醬食應該會勁正三文魚茶漬飯 $78呢個用左昆布湯底整既三文魚茶漬飯真係要讚下,調味控制得好好加埋用左日本米黎做飯底,做到粒粒分明既效果,好食到我地最後連湯都清埋黑松露甜蝦卷 $110一放入口已經覺得黑松露味好重好濃郁,加埋新鮮既甜蝦兩者既味道配搭得宜又唔會搶左啲味,好好食特製蒜蓉燒帆立貝 $50超大隻帆立貝同埋落左勁多蒜蓉,燒完出黎都唔會話好乾身,一啖咬落去勁juicy既感覺秘。芥末燒蠔 $49平時食蒜蓉燒蠔就食得多,第一次食芥末燒蠔,完全地蓋過左平時蠔有既腥味又唔會太嗆鼻黑豚片蘆筍串 $58呢個串燒口感

蕃茄牛油果沙律 $78
龍田炸雞 $78

三文魚茶漬飯 $78
黑松露甜蝦卷 $110
特製蒜蓉燒帆立貝 $50
秘。芥末燒蠔 $49
黑豚片蘆筍串 $58
呢個串燒口感都幾得意,咬落去D啲蘆筍好爽口配埋黑豚片一齊食好清新,加埋小小檸檬汁仲惹味
大根煮 $68
羅白煮到適中既軟硬度,同埋本身個羅白好甜,加埋啲汁煮得好入味,好味道。

#鳥炎屋 #日本菜 #壽司 #刺身 #串燒 #居酒屋 #尖沙咀 #香港美食 #必食 #torienya #instafood #instareels #reels #eatlifeplay #hkgirl #foodie #hkfoodie #instafoodie
@torienya
2024-08-06
用餐优惠
試食活動
  • 黑松露甜蝦卷
  • 三文魚茶漬飯
2024-08-04 52 浏览
一入到鳥炎屋俾佢嘅裝修同氣氛吸引住燈光昏黃柔和 座位安排舒適 令整個用餐環境好 relax 而且不斷有唔同食客入座有couple亦都有大班friend慶生當然最期待嘅係佢哋嘅食物✧ 燒雪魚干($40)一上枱就聞到陣陣鹹香 燒雪魚干質地乾爽 咬落去有嚼勁 鹹香味濃郁 第一啖已經感受到魚香味🐟呢款小食好適合同朋友一邊傾偈一邊食✧ 手羽雞翼串($35)手羽雞翼串一上枱就見到外脆內嫩嘅樣燒得啱啱好 香氣撲鼻 咬一口 雞肉多汁 調味濃郁🐔真係齋聞都已經流口水 呢個絕對係必試之選!✧ 豚肉串($40)豚肉串外面燒得焦香 入面仲保持嫩滑 多汁🐷第一次咬落去已經被嗰濃郁嘅豬肉味吸引住 調味啱啱好 口感豐富 ✧ 燒杏鮑菇串($28)燒杏鮑菇串外脆內軟🍄菇味濃郁 咬落去鮮美多汁 雖然調味簡單 但味道突出✧ 野菜天婦羅($88)野菜天婦羅蔬菜新鮮 外層酥脆 內裡保持鮮嫩 油炸技術幾好 唔會過油✧ 龍田炸雞($78)龍田炸雞外層金黃香脆 內裡嫩滑多汁 醃製入味 炸得啱啱好 第一口就已經感受到嗰陣香脆同嫩滑嘅對比✧ 豚肉火鍋($128)豚肉火鍋湯底鮮甜 滋味濃郁 材料豐富 配料新鮮豬肉質地軟滑呢個火鍋真係值得推
一入到鳥炎屋俾佢嘅裝修同氣氛吸引住
燈光昏黃柔和 座位安排舒適
令整個用餐環境好 relax
而且不斷有唔同食客入座
有couple亦都有大班friend慶生
當然最期待嘅係佢哋嘅食物

✧ 燒雪魚干($40)
一上枱就聞到陣陣鹹香
燒雪魚干質地乾爽 咬落去有嚼勁
鹹香味濃郁 第一啖已經感受到魚香味🐟
呢款小食好適合同朋友一邊傾偈一邊食

✧ 手羽雞翼串($35)
手羽雞翼串一上枱就見到外脆內嫩嘅樣
燒得啱啱好 香氣撲鼻
咬一口 雞肉多汁 調味濃郁🐔
真係齋聞都已經流口水
呢個絕對係必試之選!

✧ 豚肉串($40)
豚肉串外面燒得焦香
入面仲保持嫩滑 多汁🐷

✧ 燒杏鮑菇串($28)
燒杏鮑菇串外脆內軟🍄
菇味濃郁 咬落去鮮美多汁
雖然調味簡單 但味道突出

✧ 野菜天婦羅($88)
野菜天婦羅蔬菜新鮮
外層酥脆 內裡保持鮮嫩
油炸技術幾好 唔會過油

✧ 龍田炸雞($78)
龍田炸雞外層金黃香脆
內裡嫩滑多汁 醃製入味 炸得啱啱好
第一口就已經感受到嗰陣香脆同嫩滑嘅對比

✧ 豚肉火鍋($128)
豚肉火鍋湯底鮮甜 滋味濃郁
材料豐富 配料新鮮
豬肉質地軟滑
呢個火鍋真係值得推薦🍲

✧ 茶漬飯(明太子)($78)
茶漬飯米飯粒粒分明
明太子鹹香 配上熱茶湯
味道清新可口
第一口就已經感受到嗰種特別嘅風味

總結嚟講 鳥炎屋嘅每一道菜都令人驚喜
無論係味道定係用餐環境都令人好滿意
2024-07-23 86 浏览
平時企業式嘅居酒屋就食得多,呢D家庭式經營嘅小店就比較少見🥳想特別讚吓老闆好有禮貌🙋🏻‍♀️好積極serve我哋👍🏻🤍黑松露甜蝦卷($110)總共有四個小卷,每個小卷上面都會有啲黑松露同埋一條甜蝦🙂‍↔️而小卷本身係青瓜卷,食落都幾fresh🙌🏻鐵板牛舌粒($108)牛舌粒整得幾好,口感好嫩🤩同埋牛舌嘅份量都有幾多下👍🏻另外佢哋有搭配洋蔥、蘑菇等等嘅材料🍄‍🟫口感方面係偏甜嘅~明太子玉子卷($80)第一啖食落去真係覺得佢好似平時食早餐嘅炒蛋🤣🤣內餡都有幾多明太子嘅~櫻花蝦炸豆腐($68)豆腐做到外脆內嫩嘅效果🥳出面係由櫻花蝦包裹住,不過裏面嘅豆腐就冇咩味🙂‍↔️蟹籽沙律($68)份量有一個手掌咁大,蟹籽比得都算幾多,配埋青瓜絲🤍右口魚壽司🍣($48)燒的好香🤩呢款唔係入口即溶,不過有彈牙嘅感覺👍🏻佐賀縣雞髀肉串($40)呢個真係啖啖肉,以日式串燒嚟講佢份量都算係幾多👍🏻不過調味上我都係覺得偏甜咗少少

黑松露甜蝦卷($110)

鐵板牛舌粒($108)

明太子玉子卷($80)

櫻花蝦炸豆腐($68)

蟹籽沙律($68)
份量有一個手掌咁大,蟹籽比得都算幾多,配埋青瓜絲🤍

右口魚壽司🍣($48)
燒的好香🤩呢款唔係入口即溶,不過有彈牙嘅感覺👍🏻

佐賀縣雞髀肉串($40)
2024-07-17 59 浏览
尖沙咀美食林立,有時寶藏餐廳要上樓先搵到😉今日就去咗亞士厘道一間樓上嘅居酒屋,鋪面唔大,但食物嘅選擇都好多👍🏻✨芝士玉子燒滿滿嘅芝士真係好邪惡😈😈 估唔到中間仲夾咗少少壽司飯👍🏻👍🏻 ✨燒左口魚邊壽司我其中一款至愛,炙燒咗嘅左口魚邊真係油香四溢🤤 ✨唐揚炸雞呢度嘅唐揚炸雞做得非常之好,炸漿唔厚,每一嚿雞都啖啖肉而且肉質仲非常滑,阿女食到停唔到口!✨日本小番薯串燒一啖一粒嘅小蕃薯啱曬小朋友,每粒都好甜好好味✨鹽燒厚切牛舌燒得好好食~夠厚切又唔會燒到過熟👍🏻👍🏻 身為牛舌fans直頭想再encore✨牛油果鰻魚卷六件大大件好有誠意,包住嘅鰻魚都好有肉地,同牛油果好match✨櫻花蝦炒飯個炒飯炒到粒粒分明夠乾身,調味亦剛剛好,係一個好有水準嘅炒飯✨蒜蓉燒茄子呢個係見隔離枱食緊,我哋忍唔住最後加多一份,一上枱就聞到好香~茄子燒得好好食,好淋好入味,勁正🤤總括而言,餐廳嘅氛圍同服務都好好,食物亦有驚喜,我見酒嘅款式都唔少,下次約埋三五知己過嚟再試下~

✨芝士玉子燒

✨燒左口魚邊壽司
我其中一款至愛,炙燒咗嘅左口魚邊真係油香四溢🤤

✨唐揚炸雞

✨日本小番薯串燒
一啖一粒嘅小蕃薯啱曬小朋友,每粒都好甜好好味

✨鹽燒厚切牛舌

✨牛油果鰻魚卷

✨櫻花蝦炒飯

✨蒜蓉燒茄子

2024-07-14 62 浏览
每個禮拜五都要獎勵自己食餐好嘅🤤今次約咗人係尖沙咀食日本嘢🍙蒜蓉燒蠔蠔新鮮又大隻,落咗好多蒜蓉去燒,超濃味,鐘意嘅應該會好開心❤巨型玉子燒壽司🥚用芝士沙律醬鋪面炙燒,中間夾飯,玉子好甜☺汁燒雞脾肉串燒汁有少少鹹,但雞脾肉好嫩滑🥰蕃茄牛油果沙律🥗好大份,應該落咗一個蕃茄同半個牛油果左右🍅🥑用沙律醋拌好再上,醋冇平時啲餐廳食嘅咁酸,菜都好新鮮同爽甜🥬鐵板牛舌🐮牛舌好淋,配上雜菌同微甜嘅燒汁,最好趁熱快啲食,放得耐咗吸曬啲汁就會有啲鹹,汁應該有黑椒調味,食食下有少少辣🌶燒牛舌芯🐮試完鐵板再試下燒嘅有冇唔同😂燒汁用黑椒調味,牛味好重,多汁彈牙三文魚炒飯炒飯係1-2人份量,用三文魚碎🐟紅蘿卜粒🥕翠玉瓜粒炒,蘿卜粒好脆,炒飯乾身粒粒分明,應該有落少少黑椒,食得岀但係味唔太重呢間餐廳好似好鐘意用黑椒調味😂😂但係嘢食幾好食,環境清靜,又冇限時,最啱同朋友係度聚會,傾幾耐都冇人趕你😂😂😂

蒜蓉燒蠔

巨型玉子燒壽司🥚
用芝士沙律醬鋪面炙燒,中間夾飯,玉子好甜☺

汁燒雞脾肉串
燒汁有少少鹹,但雞脾肉好嫩滑🥰

蕃茄牛油果沙律🥗

鐵板牛舌🐮