2022-09-09 793 浏览
🙋🏼‍♀️今日去左上水名店鳳嗚居食午飯,同事非常推介所以就黎食晏打卡。🙋🏼‍♀️衰鬼又真係幾好味🤭🙋🏼‍♀️同事叫左個芫茜既,都算爆茜,食到返公司打噶都係芫茜味🤭有料到,望落個湯底都好清,應該係普通清雞湯,都夠味啦芫茜咁大陣味🤭食到同事都好滿足,成隻雞脾俾左佢,正❤️🙋🏼‍♀️我自己第一次食就緊係食d original 野啦,醉香雞米線🍜一黎到飲啖湯先!喂,好味喎!係甜甜地既黃酒味,結果我飲左3,4啖我先開始食野🤭 我既雞就係雞脾2舊,少少雞胸,一隻雞翼,都幾多雞。雞都有用酒煮,入味,好唔錯。米線就幾爽滑,幾大碗,好飽🤣🙋🏼‍♀️所有麵食都有隻碟仔同一小碟辣椒甜豉油,用黎點雞又幾正🫰🏻 🙋🏼‍♀️餐廳既員工好fun,自己一路播歌一路大聲唱,好有士氣同親切感。🙋🏼‍♀️整體黎講,我覺得幾唔錯,店舖細細,位置唔算逼,但就真係要等位,好多人食

🙋🏼‍♀️衰鬼又真係幾好味🤭

食到同事都好滿足,成隻雞脾俾左佢,正❤️
芫茜雞湯麵

醉香雞溫麵

2022-09-09
芫茜雞湯麵
醉香雞溫麵
  • 醉香雞湯米線
2022-09-09 444 浏览
🍜醉香雞米線($50)湯底好足料,飲落口好鮮甜;雞件數目唔算少同埋大件,食落口都算嫩滑同夠味;配有雲耳同紅棗👍🏻上菜嘅時候會俾埋辣椒豉油同放雞骨嘅碟,好貼心嘅服務值得一讚
🍜醉香雞米線($50)

2022-07-18
2022-09-07 292 浏览
醉雞湯麵來講,佢真係算世一。佢嘅醉雞湯係清甜為主,酒味濃郁。由於佢嘅湯比較清甜,配搭公仔麵食係天衣無縫。湯底有好多木耳,令愛食木耳人士唔使叫多個餸都好似有多一個餸咁。佢嘅雞唔算好滑或者入味,但係佢嘅豉油係另一令人讚嘆,補足到雞唔夠味。

由於佢嘅湯比較清甜,配搭公仔麵食係天衣無縫。

2022-08-31 357 浏览
特登去上水試呢間嘢,果然冇令我失望。.鳳鳴居招牌菜醉香雞米線,果然係招牌菜,某程度上呢本嘢係完美,除咗個湯底比較鹹之外。雞肉好滑,配上佢嘅醬汁真係一流。入邊嗰個菇都好好食,感覺成碗野都好健康。.食到一半特登加咗少少辣椒油落去睇吓有冇變化。原來都有少少唔同嘅,辣有辣嘅好,唔辣有唔辣嘅好,我自己就比較鍾意唔辣。可能因為我鍾意原汁原味。.餐廳仲有好多唔同湯底同肉類選擇,下次去上水會再去多一次,再次試真佢個味
特登去上水試呢間嘢,果然冇令我失望。
2022-08-25 490 浏览
122325082022,平時行過呢間店好多人,今日剛剛打完風冇咩人就一於入去試下佢。一入去由於得一個人,所以選左個單人面壁位坐,係飯同麵之間我選左個蔥油雞飯,同凍柚子蜜。大幾兩三分鐘就送到枱面,好快速啊!蔥油雞賣相不錯,先夾開蔥試一試隻雞先,入口都相當嫰滑,唯獨是味道偏淡。再試一試個蔥油,d蔥就相當之咸,我開始明白原來蔥油同雞係不可分開,我夾雜蔥油與雞一齊送入口咁就會好好多,而且喜歡蔥油既朋友就有福,我食晒啲蔥同雞後還有很多油,多到有半碗咁多,物超所值。至於凍柚子蜜同樣比較淡,同剩飲凍水差不多

大幾兩三分鐘就送到枱面,好快速啊!

蔥油雞飯

蔥油雞飯

至於凍柚子蜜同樣比較淡,同剩飲凍水差不多

2022-08-24 290 浏览
講起上水既話 @fengminghouse 呢間就一定係必試(๑❛ꆚ❛๑)次次去親都好多人要等位(´・Д・)」===============👅 醉香雞湯麵 $48次次去都係離唔開叫呢個!湯底一聞落已經好香 好重醉雞陣酒味( ̄∇ ̄)飲落仲正 雖然有少少肥但好濃雞湯味仲好甜~麵底可以揀米粉米線公仔麵etc 而我每次都係揀米線 吸左啲湯食落好正(`▽´)雞件份量都多!又大舊~點埋少少辣既辣椒豉油(但有朋友話好辣😂) 就仲正٩(ˊᗜˋ*)و===============⭕️份量多 食完成碗真係好飽⭕️湯底好飲 試過其他都離唔開醉雞湯~總結 黎上水既話必試之一ʕ•̀ω•́ʔ✧▫️味道:4.5/5服務:4/5環境:3/5回頭率:5/5人均:$50▫️📍鳳鳴居 (上水)上水馬會道154號地下
次次去親都好多人要等位(´・Д・)」
===============
👅 醉香雞湯麵 $48
===============
⭕️份量多 食完成碗真係好飽
⭕️湯底好飲 試過其他都離唔開醉雞湯~

總結 黎上水既話必試之一ʕ•̀ω•́ʔ✧
▫️
味道:4.5/5
服務:4/5
環境:3/5
回頭率:5/5

人均:$50
▫️
📍鳳鳴居 (上水)
上水馬會道154號地下
2022-08-20 423 浏览
呢間鳳鳴居勁到可以喺旺角開分店都排曬隊,梗係要過嚟上水總店朝吓聖,唔算太近火車站,行過去都要7-10分鐘左右,但隔離左右都起碼7-8間餐廳,似乎附近街坊都係去開呢頭開餐。今日一個人嚟食,好快就等到位,入門前就俾張鳳鳴男隊S嘅相震撼咗,但完全唔知係咩嚟,有人知嘅麻煩留言指教吓。餐牌選擇都唔少,又有得車仔麵咁揀唔同餸,我就嗌咗個最出名嘅醉雞湯麵,今日食油麵,湯底真係好好味,配埋紅棗雲耳,個湯仲帶啲鮮甜酒香味,非常滋味,雞都好嫩滑,有六七件,好豐富,呢個價位嚟講我覺得幾抵食。另外試多個豉油王鵝腸,一嚟到發覺芽菜仲多過鵝腸就覺得唔太抵,同個麵同價,份量少咗啲,但食落都好爽口,希望下次食鵝腸可以多返啲啦。對鳳鳴居整體感覺非常好,嚟緊無論係上水定旺角都一定會經常幫襯,但希望再開分店,唔駛咁耐啦。

醉雞湯麵

2022-08-17
醉雞湯麵
2022-08-18 353 浏览
去到上水,有一間長期多人排隊的食店,就係鳳鳴居。上水都好出名。地方有啲迫。但員工手腳都好快,上菜快。叫了最出名的醉香雞湯米同麵。即係藥膳雞。米粉正常,配公仔麵唔係太夾。湯底好重紅棗味,反而藥膳味無乜。湯底比較甜。如果鐘意酒味重啲,就會失望。雞係鮮雞,新鮮嫩滑配埋辣豉油仲正。叫左杯凍檸茶,跟餐加八元。粉皮份量好多。雞肉同芝麻醬都好多。味道正常。餐廳仲有其他類型嘅小食,我見都有好多人會點小食。五十元一碗麵,上水嚟講,算係中上。
去到上水,有一間長期多人排隊的食店,就係鳳鳴居。
上水都好出名。

地方有啲迫。但員工手腳都好快,上菜快。

湯底好重紅棗味,反而藥膳味無乜。湯底比較甜。
如果鐘意酒味重啲,就會失望。

雞係鮮雞,新鮮嫩滑
配埋辣豉油仲正。

叫左杯凍檸茶,跟餐加八元。

粉皮份量好多。雞肉同芝麻醬都好多。
味道正常。

餐廳仲有其他類型嘅小食,我見都有好多人會點小食。

五十元一碗麵,上水嚟講,算係中上。

2022-08-04 527 浏览
星期日响龍琛路體育館打完羽毛波,打完波就晚飯時間,但又唔係話好肚餓,咁就去咗對面馬路少少地食碗麵啦。叫咗碗姬松茸雞湯麵,一上枱就即刻試啖湯底先啦,入口鮮甜,濃郁有雞味,忍唔住口會飲多兩啖。雞件份量都唔少,雞肉唔會鞋口,都食到有D雞味,跟配果碟豉油都無點過。姬松茸入口都脆嫩,吸咗雞湯嘅味,多咗一份層次。食晒碗麵,最後D湯都飲咗8成,真係幾好飲。價錢唔算貴,有返一定質素,呢間麵店下次會再幫襯,試埋其他麵。

姬松茸雞湯麵
姬松茸雞湯麵
2022-08-04 249 浏览
好食米線1️⃣醉香雞湯米線湯底好濃味,食到淡淡酒味,雞湯味,非常好食😋😋雞質素都ok,不過米線黎講,佢份量冇咁大碗💰HKD$502️⃣瑞士雞翼正常發揮,都入味💰HKD$30 (6隻)
好食米線
1️⃣醉香雞湯米線
💰HKD$50

2️⃣瑞士雞翼
正常發揮,都入味
💰HKD$30 (6隻)

2022-08-03 212 浏览
次次經過上水都會食碗醉雞米線。湯底清甜完全唔苦,唔飲酒嘅人都會鍾意食。雞件肉質嫩滑,配埋秘製豉油,簡直一流。配料仲有雲耳木耳紅棗,食完好暖身,感覺滋補。整體食幾多次都唔厭 💓 推介推介
2022-08-01 460 浏览
-{上水大熱小鍋米線🍜}真係save左好耐都未有機會黎上水 平日午市唔洗排隊開心😍🤤醉香雞湯麵🤤 ($50)個湯飲左幾啖好濃酒藥材味😂😂配上木耳同紅棗係少有啲嘅米線配搭🥳個湯真心好濃 麵質依淋不過份量好多🥰雞件有5件不過有一半都鞋左啲🥺👖褲評: 7.8/10🤤蘿蔔清湯腩飯🤤 ($51)個湯係牛腩嘅清香味🤩撈飯一流😝蘿蔔清甜冇渣☺️牛腩有肥膏吊住嘅香口又腍身 瘦啲嘅部件就好韌👀👖褲評: 7.5/10🤤黃金魚皮🤤 ($40)炸魚皮好脆同香口🥳🥳🥳唔會好油膩😋啲咸蛋黃粉濃度啱啱好🤟😙好出色🤩👖褲評: 8.5/10都係嗰句 好想試埋喇沙湯底😂😂😂不過第一次就試返招牌菜😚平日黎又係唔洗排隊開心😋性價比: 9/10服務: 7/10環境: 7.5/10🚩 鳳鳴居 🚩地址: 旺角西洋菜南街138號地下2號舖上水馬會道154號地下#fuudjai #fuudjai港式 #fuudjai上水 #fuudjai旺角
{上水大熱小鍋米線🍜}
真係save左好耐都未有機會黎上水 平日午市唔洗排隊開心😍

🤤醉香雞湯麵🤤 ($50)

👖褲評: 7.8/10

🤤蘿蔔清湯腩飯🤤 ($51)

👖褲評: 7.5/10

🤤黃金魚皮🤤 ($40)

👖褲評: 8.5/10

黃金魚皮
  • 醉香雞湯米線
  • 醉香雞米線
2022-07-12 580 浏览
作爲北區人,鳳鳴居己經食過幾次。醆香雞湯麵 - 轉左米線最出名一定係佢地嘅醉香雞湯麵,湯底甜甜地,帶有藥膳味,配有雲耳同紅棗,雞件份量適中,米線唔會過軟或過硬,配有辣豉油點雞件。但個人覺得食到後期.整碗湯偏甜。蟲草花雞湯麵 - 轉左米粉鋪滿蟲草花,同樣配有辣豉油點鷄件。辣豉油爽脆鵝腸鵝腸果然好爽脆,低舖滿芽菜,再淋上辣豉油。細三兄弟(爆丸、墨丸、魚片各2)油炸三兄弟,配有甜酸醬,不過不失。
作爲北區人,鳳鳴居己經食過幾次。

醆香雞湯麵 - 轉左米線

蟲草花雞湯麵 - 轉左米粉
鋪滿蟲草花,同樣配有辣豉油點鷄件。

辣豉油爽脆鵝腸
鵝腸果然好爽脆,低舖滿芽菜,再淋上辣豉油。

細三兄弟(爆丸、墨丸、魚片各2)
油炸三兄弟,配有甜酸醬,不過不失。
2022-07-03 609 浏览
醉雞麵食得多,但就未食過一間令我成日掛住佢嘅。有日咁啱去開上水就去試下總店,門口有人等緊外賣,入面就冇坐滿人所以直接入座。唔洗多講第一時間嗌左個醉香雞湯米線 $50,麵有好多選擇,不過我鐘意食米線所以嗌哩款。成間舖都帶住好香嘅醉雞味。嗌完好快就有得食,想讚下有樣嘢好好,麵一上,就有埋一小碟辣椒豉油同一個俾你放雞骨嘅碟仔,覺得哩樣嘢好抵讚,唔洗自己嗌,好體貼,又唔洗擔心啲雞骨要放邊好!一黎就試下啖湯先,一飲就覺得又香又甜,好鮮,唔係味精嘅味道,酒嘅味道又唔會過濃,係會忍唔住係咁飲湯。雞件方面有雞脾同雞胸嘅部份,雞胸係比較硬,但係可接受範圍,本身就咁食雞就已經好夠味,但掂埋個辣椒豉油就變得惹味,唔食得辣嘅人都唔洗擔心,bb辣黎,吊下個味好好食。除左雞仲有幾塊木耳,都幾大塊,仲好爽下,冇煮到好淋。米線質地好完美,係帶煙韌嘅口感,又吸左少少湯嘅味道,一啖湯一啖米線一齊食真係好好食!哩個價錢,哩個味道,可以encore無限次。

哩個價錢,哩個味道,可以encore無限次。
2022-03-10
2022-06-21 518 浏览
都有一段時間無寫食評,今日入開上水整車,於是就搵吓呢頭有咩好食。老婆知道我在上水,就即刻介紹我嚟呢間雞湯麵。一睇餐牌,有好多唔同款式的雞湯麵,見到有芫荽雞湯麵,諗都唔駛諗一定叫呢個(因為我超鍾意芫荽的味道)。湯麵好快就到,一上到枱,真係名符其實,因為成個湯碗都佈滿芫荽,啲芫荽嘅數量應該仲多過打邊爐的芫荽皮蛋湯。上枱嘅時候已經聞到超濃的芫荽味。首先即刻夾左住芫荽來吃,啲芫荽食落好爽脆,同埋亦都無浸淋,食落口唔錯。然後就入咗啖湯,個雞湯亦都真係好濃,飲落幾鮮甜。而啲雞嘅份量都好多,起碼有成七至八件,而且啲雞肉亦好滑,同埋啲雞本身都好好味(餐廳會有碟豉油俾顧客食雞時用,但相信就咁食已經好正,無豉油都絕對無問題。平時食麵都好少會飲啲湯,但呢個雞湯真係好濃,最後竟然成碗飲晒。整體嚟講,這碗雞麵真係正,唔怪得6點幾都未到晚飯旺嘅時候都已經坐在好多客,而且店外等外賣亦都超多人。如果鐘意食米粉或者米線嘅朋友可以試吓,相信會比麵更加入味。完全值得推介,可以再嚟食過
完全值得推介,可以再嚟食過