2016-08-26 507 浏览
呢間野真係好難食 係我食咁多間任食燒肉最難食既一間去之前見佢咁多好評諗住真係唔錯啦點知一食 真係比錢買難受D牛完全無牛味!仲有陣怪味 。甜品更加唔好講 好難食每位26x蚊食d咁既野?好嬲唔會再有下次 完!!!
呢間野真係好難食 係我食咁多間任食燒肉最難食既一間
去之前見佢咁多好評諗住真係唔錯啦
點知一食 真係比錢買難受
D牛完全無牛味!仲有陣怪味 。
甜品更加唔好講 好難食
每位26x蚊食d咁既野?好嬲
唔會再有下次 完!!!

2016-08-22 2432 浏览
放題給人的印象是坐得迫, 沒質素, 吃得匆忙, 但最近朋友一直推介這間「鳴橋」, 說既不貴, 又有質素, 包我滿意, 我們一起來放題, 選了晚飯時段, 每位二百多元左右。入場見到地方寛敞, 我們二人坐位舒適, 和其他人有合理距離, 裝修、燈光等都設計得很好。飲品方面有啤酒、汽水、茶、果汁等, 款式甚多, 這天晚上朋友就飲了多罐提子果汁, 而我就最欣賞這支提子果汁,味道淸新, 甜度不高, 多喝幾支也不怕。然後, 食放題, 最重要就是刺身吧!放題的刺身是新鮮!首先擺盤已經好靚有心思, 刺身凍凍地, 肉質有彈性, 又無雪味。其中特別喜歡三文魚、北寄貝、帶子。三文魚脂肪紋理分明, 入口油潤鮮味有魚香, 北寄貝爽口帶有甜味, 帶子味道出奇的鮮, 很甜美, 水準甚高。大蝦- 今晚的no.1之選, encore了好多次, 輕輕的鹽調味, 已能起到提升鮮味的作用, 蝦隻勁新鮮, 肉質結實又爽彈多汁, 蝦味鮮濃, 讚!!三文魚頭湯 - 味道不錯, 也見到落足料去煲, 有著鮮甜味, 連料也可以吃掉呢。甜品方面, 拿了胡麻、綠茶雪糕, 雪米糍等,全部都水準不錯, 放題竟然有這麼美味的甜品款式, 愛吃甜的應該

然後, 食放題, 最重要就是刺身吧!放題刺身是新鮮!首先擺盤已經好靚有心思, 刺身凍凍地, 肉質有彈性, 又無雪味。

甜品方面, 拿了胡麻、綠茶雪糕, 雪米糍等,全部都水準不錯, 放題竟然有這麼美味的甜品款式, 愛吃甜的應該會很開心呢。
總括來說, 鳴橋物超所值, 很多食物甚有質素, 特別是刺身和燒肉, 芝麻雞翼也有驚喜, 飲品選擇多, 落單無漏單無扣減, 出菜快, 店員收店勤快有禮貌, 座位舒適也加分。吃過鳴橋後令我從此對放題改觀, 平靚正原來在放題界也存在, 太感動, 我會推介給其他朋友!
2016-08-07
2016-07-26 2707 浏览
今晚要上堂,所以預咗下晝同朋友行街食飯嘅時候,食得飽啲,希望將個熱量,可以延續到今晚放學。我地今日喺油麻地旺角行街。下晝行過砵蘭街嘅時候見到鳴橋燒肉料理, 靈機一觸,不如食燒肉放題, 起碼可以挨多幾個鐘。 而且天氣炎熱,食放題可以坐返兩個鐘冷氣,於是就排隊食燒肉。呢度嘅燒肉放題唔算貴,有假期附加費 HK 40。不過都正常嘅,因為週末係旺季嘛。入到去睇到七彩繽紛嘅點菜紙, 馬上食慾一振。刺身、燒肉、海鮮、沙律小食、飯同烏冬、天婦羅、甜品同飲品。。。種類都夠食飽有余。枱面預先有芥辣、羅白漬物同燒肉汁。店員放上一張牛油紙,塗上防燒焦既油,我地就博命寫點菜紙。一開始當然先進攻燒肉。打星星嘅位置,為較高檔嘅肉類,加HK 40任食附加費。但係我諗來諗去,又有虎蝦、又有靚牛肉等都值得嘅。頭一輪專攻牛肉牛舌。口味主要分鹽燒、燒汁同地獄。我試咗地獄牛舌,都唔算太辣。唔係好食得辣嘅朋友,呢一種辣嘅程度絕對能夠接受。牛舌係薄切所以好快就燒熟,可以食得。雞塊我都覺得唔錯,易燒又易熟。唔駛等咁耐。羊架都值得一試。豬肉方面我都食咗豬頸肉、豬拖羅等,不過的確肥膩咗少少, 如果怕油膩嘅朋友,建議好似我咁連埋白飯一齊食

枱面預先有芥辣、羅白漬物同燒肉汁。
店員放上一張牛油紙,塗上防燒焦既油,我地就博命寫點菜紙。
一開始當然先進攻燒肉。

頭一輪專攻牛肉牛舌。
口味主要分鹽燒、燒汁同地獄。

牛舌係薄切所以好快就燒熟,可以食得。

雞塊我都覺得唔錯,易燒又易熟。唔駛等咁耐。羊架都值得一試。
豬肉方面我都食咗豬頸肉、豬拖羅等,不過的確肥膩咗少少, 如果怕油膩嘅朋友,建議好似我咁連埋白飯一齊食,白飯吸收咗多餘嘅油份,無甘易食滯,可以繼續作戰。
中場叫咗個沙律同天婦羅拼盤。估唔到呢度嘅天婦羅都唔錯,炸皮薄,唔油膩,用來做間場係一個唔錯嘅選擇。仲有枝豆等小食。
海鮮方面又點可以少得虎蝦啲位主角呢?

大大隻既虎蝦,燒起上嚟蝦味好香。食極都唔夠。所以好食嘅款式記得一次過叫多啲。
呢度嘅有酒精飲品,係另外收錢嘅。但係我望個下價錢,都係非常抵飲。
下一次夜晚嚟食飯,一定要開懷地暢飲一番,礙於今晚要上堂,要保持清醒既頭腦, 否則真係好想啤一啤佢。

• 肉類
  • 一口和牛
  • 虎蝦
2016-07-26 1876 浏览
東西的口味,有時像一種慣性。例如有一陣子喜歡吃日本料理,便慣性每一次相約朋友也以日本料理為主題。有一陣子喜歡吃清淡的膳食,便愛相約朋友素食或輕食。最近吃多了肉類,因此約多了朋友吃西餐、這周末還索性去吃烤肉,讓吃肉的慣性發揮得更淋漓盡致。但為了保持身型,即使吃烤肉放題,也只能選擇午飯去任性一下。鳴橋燒肉料理是朋友介紹的。聽他說這裏的燒肉類不錯,除了肉類外,還有海鮮和一些日式料理,選擇頗多。進入餐廳,便開始着手填各式各樣的點菜紙,選擇自己喜歡的食物。這裏也有刺身的選擇,今天我們直接由燒烤開始。其實我也喜歡海鮮。為免一開始吃大量的肉類會減輕胃口,所以我先從海鮮著手。如手掌大的虎蝦是必食的回本之作。多春魚也不錯,另外還嘗試了墨魚咀,脆脆的,很特別。由於等待燒烤的時候有點無聊,所以我叫了天婦羅。天婦羅中我最喜歡的是這一口甜薯。真的很甜很可愛。炸蝦也不錯,皮薄香脆。無酒精飲品也是任叫。肉類方面,除了打星星的牛類推介外,我幾中意這裏的香草羊架。吃羊能吃出小小蘇味,才是過癮之處。我們叫了一口飯,陪着燒肉食能減輕油膩感。也叫了麵噌湯,但麵噌湯是清湯裏面什麼都沒有呢!這裏的食物整體質素不錯。飯後甜品有芝麻
東西的口味,有時像一種慣性。

這裏也有刺身的選擇,今天我們直接由燒烤開始。

如手掌大的虎蝦是必食的回本之作。
多春魚也不錯,另外還嘗試了墨魚咀,脆脆的,很特別。
無酒精飲品也是任叫。
這裏的食物整體質素不錯。

飯後甜品有芝麻雪糕、綠茶雪糕、是日甜品和糯米糍。絕對能為你是吃得熱呼呼的胃口急凍一下。
2016-07-26
2016-07-15 605 浏览
部份學校已開始放暑假, 年青人及孩子們多了出外吃飯, 他們最好日本風, 特別是愛放題, 所以這類食店大受歡迎.剛好在砵蘭街/近登打士街找到一間日式放題店, 鳴橋燒肉料理, 於是入內試試.店內裝飾簡約整潔, 須是燒肉店, 但空氣清新, 沒有油煙味, 令人坐立都舒適,  放題劃分時段, 價錢也有分別. 我們的入座時間是6點, 價錢每位$188~另有加$40升級優惠. 價錢合理.  枱上已設餐單六款, 可自行点選. 飲品名單也在內, 提供一般飲品、汽水、果汁是放題餐包的.  特飲和酒類是自費項目, 選擇不少.我先点蟹籽雜菜沙律, 配上香濃胡麻醬, 吃來開胃, 滿意 !刺身拼盤, 魚生切得厚薄適中, 賣相整齊. 三文魚刺身, 顏色新鮮有美感; 螺肉爽口, 彈牙好質感; 甜蝦, 很新鮮甜美; 北寄貝沒有腥味,又好鮮甜;  八爪魚細細片, 入口不太韌,                               先以一張牛油紙上面塗上一層油墊在爐上,可以減低食物燒焦的機會, 我們先燒野菜, 新鮮爽口天婦羅外層,做得很薄,天婦羅炸菌十分香脆,可點些調味汁,炸甜蕃薯很香口, 南瓜質感不錯,味道有南瓜香
店內裝飾簡約整潔, 須是燒肉店,
但空氣清新, 沒有油煙味, 令人坐立都舒適,
價錢合理.  枱上已設餐單六款, 可自行点選.

刺身拼盤, 魚生切得厚薄適中, 賣相整齊.
天婦羅外層,做得很薄,天婦羅炸菌十分香脆,可點些調味汁,炸甜蕃薯很香口, 南瓜質感不錯,味道有南瓜香,天婦羅炸蝦也很大隻, 新鮮, 嫩口.
燒肉, 肉類款式很多, 羊架肉質好, 顏色嫩.  和牛的脂肪均衡, 厚薄適中, 大大塊. 加鹽燒也可以.
牛柳粒,味道不錯; 七味豚肉, 肉味很濃; 牛舌, 羊架腍軟好香口, 香草的調味得宜. 肉質很好,
還有海鮮, 大虎蝦好大隻, 肉肥厚, 肉質爽口彈牙, 鮮甜; 秋刀魚, 肉質嫩滑;  八爪魚也不錯;  及帆立貝, 雞翼味道適中!
我們燒物已吃兩 round, 食物的質素不錯, 吃得很飽.
除了燒肉,燒物、也有粉麵飯,今個放題晚餐, 真滿意!  太飽了不點甜品了.
此餐廳的侍應服務很好,會替我們加茶水, 也主動查看我們需否更換爐紙,落單快至送食物上枱也快.
我們會再來.
  • 剌身
  • 羊架
1K
2016-07-06 2038 浏览
日本放題是男生女生最愛, 上個月因為姪仔考試要陪太子讀書, 深居簡出. 七月放暑假, 我可以四處悠遊, 飲飲食食.今晚行經旺角砵蘭街, 發現多開設了很多食肆。 因此要亨受一下夏日日本放題, 開心一下. 選了外掛日式燈籠的鳴橋燒肉料理, 看見門外價目表, 入座時間是6 點,成人每位價錢 $188-, 加HK$40有升級優惠. 每時段 120 分鐘.  頗經濟.如果去大品牌的日本放題餐廳, 優點是食物飲品種類多, 但缺點是食物質數參差, 而服務員多是沒經驗的新秀, 想發問或找幫忙, 必易碰釘.  所以我們比較喜歡小型食店.  先見日式小姐向我們打個招呼~~店內環境簡潔,通風糸統好,沒有油煙味, 座位不太多,安排也不迫!入座後, 可自行在餐桌上取點菜單 "皇牌放題 A~F" 共六款 ,我們慢慢點, 慢慢吃.  先点了飲品:  啤酒和可樂.接着選了 刺身拼盤,每款都點了兩份, 刺身三文魚、北寄貝、八爪魚, 甜蝦, 帶子及鮑片.魚生切得厚薄適中, 擺碟很美, 又沒有雪味.三文魚, 新鮮有光澤, 甜蝦,北寄貝, 嫩滑鮮甜, 爽口, 鮑片十分鮮味彈牙, 肉質優.野菜類, 翠玉瓜, 南瓜, 野菌, 新
我們慢慢點, 慢慢吃.  先点了飲品:  啤酒和可樂.

接着選了 刺身拼盤,
魚生切得厚薄適中, 擺碟很美, 又沒有雪味.
野菜類, 翠玉瓜, 南瓜, 野菌, 新鮮甜美.
炸物, 我們點了天婦羅炸甜蕃薯, 南瓜, 炸大蝦, 炸菌.
質感好好, 金黃色的天婦羅外層, 做得很薄, 很鬆脆, 南瓜天婦羅的南瓜軟綿綿, 調味適當. 好有水準!
和食, 我們點了中華及蟹籽沙律, 菜非常新鮮爽口, 沙律醬清新又開胃,  味道好
燒肉   我們開始燒肉時段.....服務員會鋪上一張牛油紙, 及上面塗上一層油墊放在爐上, 保護燒物不易燒焦
效果很好.
肉類的款式很多,醃肉調味好.  和牛, 一口牛柳, 燒汁牛肋, 肉質很好很鮮.  法式羊架高品質, 加入香草醬汁, 很惹味.  七味豚拖羅, 鹽燒雞翼也不錯.
海鮮中的虎蝦夠大隻,蝦肉鮮甜,肉質爽口彈牙! 秋刀魚肉滑甜美.  帆立貝, 法式龍利柳及小墨魚也鮮味可口.
甜品, 吃完豐富的食品, 最後吃了綠茶雪榚, 滿意了.

總結此餐廳樓面服務員態度很好, 送上食物有效率, 又不漏單, 主動加茶及更換爐紙, 而食物的質素不錯,價錢也合理, 我們食得開心。
2016-06-26 513 浏览
放假的下午去做facial,先到鳴橋吃放題吃個飽,以便美容過程中盡情入睡。入座時為下午1:30,不用等位,放題消費為每位HKD168,兩小時時限。當刻非常肚餓,火速揀好食品,立即遞交點餐紙。嫌點餐紙字體太小的話,可看大餐牌,一目了然。幸好侍應效率很高,點餐之時已為冰預熱鐵板,也很快送來食材。值得一讚是海鮮、紅白生肉分開盛載。墨魚軟骨已醃好,燒後的一小口更富魷魚咸香,非常惹味。蒜蓉牛油青口的蒜蓉與牛油味俱清淡,與冰所預期的有一點距離,但仍算新鮮可口。帆立貝夠口感,大大隻。虎蝦蝦肉實淨、鮮甜,值得推介。豬頸肉有燒汁與地獄之別,前者香後者辣,各適其適。香草雞翼已開半,唯略肥。南瓜天婦羅香甜,海老天婦羅蝦味十足,超甜一口蕃薯名副其實,全部均值得一試。額外付費點了一客三文魚腩(八件),很抵食,其甜鮮肥厚絕對值回票價。特大刺身赤蝦也需額外付費,甜蝦之美也是不容錯過。是日涼茶為羅漢果水,就點一杯試試 。小小的一杯略為淡口,大抵是習慣了媽媽自家出品的濃郁味道,給比下去了。
特大刺身赤蝦也需額外付費,甜蝦之美也是不容錯過。
是日涼茶為羅漢果水,就點一杯試試 。
  • 三文魚腩
是夜跟舊同事食飯,而她的弟弟介紹這間燒肉放題。其中燒肉的款式最多,日式放題那些就只有刺身、天婦羅、小食、烏冬我們二人都點了柚子茶,結果來了一壺,一定夠飲啦~ 刺身質素還可以,但只是每樣叫10也沒有比足夠..唯有食完再下單...還有蟹籽沙律、螺肉小食,都是穩陣類,天婦羅也OK,炸粉不太厚,也夠熱喇~燒肉也有分海鮮類及普通肉類,海鮮的喜歡食帶子,至於普通肉類我就喜歡牛肉粒。另外也有蔬菜選擇,不用只做"食肉獸" !最後也是用甜品作結~是日精選甜品是Tiramisu,味道還可以吧~
是夜跟舊同事食飯,而她的弟弟介紹這間燒肉放題
我們二人都點了柚子茶,結果來了一壺,一定夠飲啦~
還有蟹籽沙律、螺肉小食,都是穩陣類,
天婦羅也OK,炸粉不太厚,也夠熱喇~
另外也有蔬菜選擇,不用只做"食肉獸" !
最後也是用甜品作結~
是日精選甜品是Tiramisu,味道還可以吧~
2016-05-26
2016-06-15 692 浏览
同事生日飯,同一班大胃男食飯當然揀放題著數啦!我地揀左油麻地呢間日式燒肉放題食日式燒肉放題,當然要試勻佢地全部肉食啦!全部肉睇落都好高質素!我最愛一口和牛入口真係嘩嘩聲好重牛味呀!仲勁多肉汁!而有一位好鐘意食羊o既朋友就話佢地o既羊架勁高水準好腍好香咁話我眼見佢食左超過5件刺身都好有水準特別係甜蝦,北寄貝,好鮮甜好新鮮除左肉之外,仲有海鮮燒架!虎蝦同帶子都好好味!蝦好大隻好彈牙而佢地o既熟食就唔多,試左天富羅味道都ok,唔會好出色。所以都係留肚食燒烤抵d甜品我覺得最好味係芝麻雪糕,都幾滑幾重芝麻味總括黎講,呢間放題好有水準,而且價錢都唔太貴,以呢個質素黎講,算幾抵食!
同事生日飯,同一班大胃男食飯當然揀放題著數啦!
我地揀左油麻地呢間日式燒肉放題

食日式燒肉放題,當然要試勻佢地全部肉食啦!

全部肉睇落都好高質素!

我最愛一口和牛
入口真係嘩嘩聲
好重牛味呀!仲勁多肉汁!

而有一位好鐘意食羊o既朋友就話佢地o既羊架勁高水準
好腍好香咁話
我眼見佢食左超過5件
燒肉
刺身都好有水準
特別係甜蝦,北寄貝,好鮮甜好新鮮
刺身
除左肉之外,仲有海鮮燒架!
虎蝦同帶子都好好味!蝦好大隻好彈牙
虎蝦,帶子
天婦羅
甜品我覺得最好味係芝麻雪糕,都幾滑
幾重芝麻味
芝麻雪糕
2016-06-06
燒肉
刺身
虎蝦,帶子
芝麻雪糕
2016-06-13 2817 浏览
由油麻地地鐵站A1出口步行約三分鐘,便可到達鳴橋燒肉料理,位於旺區中,十分方便而門面十分有日式特式不難找到。日式燒肉放題於六點後每位$188,門外有餐牌可看食物選擇,應該有的都有了,肉類的選擇也不少,追加$40可享大虎蝦及帆立貝等特盛款式更加滋味。我們七點左右到來,店內已有數枱顧客,過了一會有walk-in 的客已沒位置了。因為店面不大,太遲來容易沒位。點菜紙有簡單分類,當然有刺身,還有海鮮和食、炸物湯飯、飲品甜品…首先當然要試試刺身,看起來有光澤頗新鮮,質素不錯沒有精美擺設,食物品質可以魚生切得厚薄適中,沒有雪味,魚及貝類也有鮮甜味三文魚刺身紋理不錯有美感爪魚雖然有點薄切,北寄貝也完全沒有腥味螺肉爽口,味道就如一般壽司店吃到的差不多天婦羅炸菌十分香脆,可多點調味,而天婦羅炸甜蕃薯在剛上菜還是香脆的時候非常美味,真的很香口,而天婦羅南瓜也帶著同樣的質感,味道十分有南瓜香,天婦羅炸蝦也很大隻比較特別的是燒烤爐鋪上了一張牛油紙,到中段的時候我們發現食物燒出來沒有平常的那麼油,而且可避免食物燒焦而影響味道肉類色澤亮麗,普遍來說味道不錯,七味豚肉肉味很濃,一口牛柳方方正正,肉味頗濃郁,肉質嫩滑
首先當然要試試刺身,看起來有光澤頗新鮮,質素不錯
沒有精美擺設,食物品質可以
魚生切得厚薄適中,沒有雪味,魚及貝類也有鮮甜味
三文魚刺身紋理不錯有美感
爪魚雖然有點薄切,北寄貝也完全沒有腥味
螺肉爽口,味道就如一般壽司店吃到的差不多

肉類色澤亮麗,普遍來說味道不錯,七味豚肉肉味很濃,一口牛柳方方正正,肉味頗濃郁,肉質嫩滑,一口一粒方便進食。
追加的大虎蝦及帆立貝果真不錯!
每隻大虎蝦都十分肥厚,要花多一點時間燒製。大虎蝦肉有點厚,令我們怕燒得太久令蝦肉質變老。在去殼後,看到新鮮的蝦橙色,比中蝦大,肉質保持爽口彈牙,非常鮮甜,不需調味料也能吃出鮮味
帆立貝肥大肉厚,燒後仍充滿肉汁,吃下去仍有幼嫩口感,味道原汁原味

蔬菜新鮮結實的,燒烤一流
雪糕有胡麻味,吃下去即是黑芝麻,頗香濃
是日甜品是Tiramisu,的味道不太特別,芝士和咖啡味都是淡淡的

整體上,食物的質素不錯,令第一次來的我們滿意。
要稱讚一下樓面的員工態度很好,很主動見需要更換爐紙會主動詢問客人,落單至食物上枱的時間都算快呢
平日我們都喜歡去一些大型或連鎮式的食店到聚會用餐,往往忽略左一些不起眼的小店!早前就跟朋友們行經旺角想吃燒肉,但我們想吃的都要等位,因為不太想等,終於就在附近找找其他,走到這裡見價錢也不算太貴,又不用等位,於是就走入去試試!鳴橋燒肉料理近登打士街,位置唔算難搵,如果搭MTR就用油麻地出口比較近!門口都有一張燒肉放題的餐牌,種類其實不算多!這裡是分時段的價錢是不同的,我們的入座時間是8點左右,價錢一位HK$188~還有加HK$40有升級的優惠,跟其他放題的沒什麼分別,都是寫上點菜單落Order的!店內座位不算多,不過環境都很整潔,座位之間不會太迫!原來這裡不只吃燒肉,還有其他冷盤小食及刺身、炸物等選擇!先來一客螺肉,螺肉一如平日食到的味道,螺肉彈牙,醬汁微辣好惹味!刺身就每款都點了少少,款式不多,但基本常見的三文魚、北寄貝、帆立貝及鮑片等都一應俱全!我至愛的三文魚也很嫩滑鮮甜,完全沒有雪味!吃了一點小食前菜,重點當然就是燒肉啦~這裡的燒肉幾特別,會先以一張牛油紙上面塗上一層油墊在爐上,其實好處是一來方便店員清潔,二來可以減低食物燒焦的機會!這裡有除了有肉,還有海鮮類,這款點了少少先試一試
門口都有一張燒肉放題的餐牌,種類其實不算多!

原來這裡不只吃燒肉,還有其他冷盤小食及刺身、炸物等選擇!
我至愛的三文魚也很嫩滑鮮甜,完全沒有雪味!
吃了一點小食前菜,重點當然就是燒肉啦~
這裡有除了有肉,還有海鮮類,這款點了少少先試一試,如果好食可以再encore,免得浪費!
看這幾隻虎蝦相當大隻新鮮!
肉類就點了雞翼、牛柳粒、豬及黑椒豬肉腸等~
通通放哂落爐燒呀燒呀~
留意返海鮮跟肉的燒熟時間有所不同,我地因為太肚餓所以放哂落爐!
還有蔬菜類~
平時出街食雞翼都覺得比較麻煩,好欣賞雞翼是已經剪開一半,方便食用,不善於煮食的都幸好沒有燒到濃,肉質嫩滑,醃味好惹味好香!
虎蝦比較大,燒的時間要比較耐一點~
虎蝦好大隻,蝦肉好鮮味,啖啖肉,肉質爽口彈牙!

三文魚頭湯
好少放題會有三文魚頭湯可以點,一於試下!
三文魚味濃,魚油令整個湯有點油油的,當然不少一點配料及魚肉,味道飲落有點魚腥味,所以怕太腥的可能會比較抗拒,不過對於我黎講還可接受!
飲品有一般的汽水果汁可以選擇,還有熱飲柚子蜂蜜茶~
就比較健康一點就可以點柚子蜂蜜茶,甜度適中,不錯!
飲飽食醉就係甜品時間,食粒迷你雪米滋作結!

题外话/补充资料: 後記: 本應枱枱都是在燒肉,應該油煙比較多,但出奇地沒有好大陣味同油煙,抽風系統好好,完全沒有這會事,空調開得比較大,所以也沒有食到出哂汗或者燒肉味搞到周身係,這點比較欣賞!
2016-05-18
2016-06-13 1018 浏览
年紀小的時候,常常在油麻地出沒,當時這一帶不是很旺。想不到過了數年,整條街開了不少食肆。兩個人去食放題的好處,是不用互相遷就點菜的項目,可以盡情吃喜歡的料理鳴橋的門面有居酒屋的大紅燈籠,很顯眼不同時段收費店內環境簡潔,通風很好,沒有明顯的油煙味燒肉需要的配料如醬油、七味粉等等有部份放題以外的單點項目放題整體款式中等,刺身有熱門的三文魚及北寄貝對我來說夠了海鮮及肉類的款式中上燒烤盤上放上牛油紙及塗了油,一整餐下來,事實證明用牛油紙的效果很好,不會燒焦,不用考我們的技巧!刺身拼盤賣相整齊,看上去新鮮有光澤三文魚的橙色討好,魚香及油脂味道新鮮,厚薄適中八爪魚去掉部份邊皮,入口不會太韌螺片十分鮮味彈牙各式天婦羅的薄脆外層十分驚喜,比一些單點的日式店還好吃金黃的天婦羅外層,做得很薄,而且有適當的調味,不會太單調野菌天婦羅保持野菌的多汁嫩口,南瓜天婦羅的南瓜軟綿綿的一口餃子的內餡是菜肉,口感外脆內軟,如餃子外皮可再薄些更佳我的主角:海鮮~不知吃了多少隻大蝦,全都晶瑩剔透,很新鮮而燒熟了的肉質爽口微彈,蝦的鮮味很濃肉類的款式不錯,牛舌、牛肉、和牛的肉質很好,只是如果淡口味的話,選鹽燒會覺得太咸雞翼雞
鳴橋的門面有居酒屋的大紅燈籠,很顯眼
不同時段收費
店內環境簡潔,通風很好,沒有明顯的油煙味
燒肉需要的配料如醬油、七味粉等等
有部份放題以外的單點項目
放題整體款式中等,刺身有熱門的三文魚及北寄貝對我來說夠了
海鮮及肉類的款式中上
燒烤盤上放上牛油紙及塗了油,一整餐下來,
事實證明用牛油紙的效果很好,不會燒焦,不用考我們的技巧!
刺身拼盤賣相整齊,看上去新鮮有光澤
三文魚的橙色討好,魚香及油脂味道新鮮,厚薄適中
八爪魚去掉部份邊皮,入口不會太韌
螺片十分鮮味彈牙
各式天婦羅的薄脆外層十分驚喜,比一些單點的日式店還好吃
金黃的天婦羅外層,做得很薄,而且有適當的調味,不會太單調
野菌天婦羅保持野菌的多汁嫩口,南瓜天婦羅的南瓜軟綿綿的
一口餃子的內餡是菜肉,口感外脆內軟,如餃子外皮可再薄些更佳
我的主角:海鮮~
不知吃了多少隻大蝦,全都晶瑩剔透,很新鮮
而燒熟了的肉質爽口微彈,蝦的鮮味很濃
雞翼雞脾肉醃的口味中,香草的調味得宜
牛油紙的功效!不沾的特性讓烤肉輕鬆~
甜品有雪糕品牌雪米糍,是很少食到的蜜瓜味呢,很清新
芝麻雪糕不知是不是自家製?有點冰粒,不夠軟滑
兩小時任食的刺身熟食烤肉飲品甜品放題完結後,我兩都滿足離開
以這價錢,不用加一,收費合理
2016-06-12 326 浏览
每每出旺角都是在朗豪坊、兆萬、創興一帶覓食~這次來到遠離中心地帶的砵蘭街....原來也有很多選擇喔, 而且人也沒那麼多!!!不用等很久~我們被店外的紅燈籠所吸引, 就決定來試試這一家燒肉***120分鐘任飲任食燒肉放題....6點後的價錢是每位$188, 另加$40享用升級放題~可以任食虎蝦、牛肋肉、特大帆立貝、羊架、帶子刺身及馬刀貝~>0<'' 我最愛的馬刀貝耶, 這$40當然要加啦!!!店舖的面積不是很大~我們8點到達的時侯已經坐滿人了!!剛好有一枱客人結帳, 所以等了5分鐘就可以入座咯....在吃燒肉之前.....先來一ROUND刺身~三文魚不算肥美, 但勝在夠新鮮~帶子刺身好鮮甜, 馬刀貝和北寄貝爽口彈牙.....LIKE**接著就是燒肉時間.....最推薦的是一口和牛, 燒汁豚頸肉, 鹽燒牛舌和虎蝦~一口和牛滿佈雪花~咬下去滿口肉汁和油花, 太正了!!豬頸肉爽口肥美, 牛舌是超大的一片, 彈牙有嚼勁**虎蝦是好大一隻, 蝦肉爽口彈牙....店家在爐的表面擺放了一張牛油紙...這樣可避免燒肉痴底~而且清潔更方便!!!感覺這個方法還蠻不錯喔**哈哈哈~最後....
每每出旺角都是在朗豪坊、兆萬、創興一帶覓食~
這次來到遠離中心地帶的砵蘭街....
原來也有很多選擇喔, 而且人也沒那麼多!!!
不用等很久~
我們被店外的紅燈籠所吸引, 就決定來試試這一家燒肉***
120分鐘任飲任食燒肉放題....
6點後的價錢是每位$188, 另加$40享用升級放題~
可以任食虎蝦、牛肋肉、特大帆立貝、羊架、帶子刺身及馬刀貝~
>0<'' 我最愛的馬刀貝耶, 這$40當然要加啦!!!
店舖的面積不是很大~
我們8點到達的時侯已經坐滿人了!!
三文魚不算肥美, 但勝在夠新鮮~
接著就是燒肉時間.....
最推薦的是一口和牛, 燒汁豚頸肉, 鹽燒牛舌和虎蝦~
一口和牛滿佈雪花~
咬下去滿口肉汁和油花, 太正了!!
豬頸肉爽口肥美, 牛舌是超大的一片, 彈牙有嚼勁**
虎蝦是好大一隻, 蝦肉爽口彈牙....
店家在爐的表面擺放了一張牛油紙...
這樣可避免燒肉痴底~
而且清潔更方便!!!
感覺這個方法還蠻不錯喔**哈哈哈~
最後.....吃1.5小時~
我就宣佈投降!!
老公說我吃放題真是超級不划算的**
但我就是喜歡吃放題多選擇....
甚麼都以試一點點!!
整體來說.....這一家燒肉放題店的食物質素也蠻不錯的~
價格也不貴,,,,,
抽風系統還好, 吃完不會全身油煙味, 值得一試喔!!
2016-05-18
2016-06-12 255 浏览
真好味嘅燒肉,話說早幾日,朋友升職請食飯,我地Book左一間係油麻地嘅任食燒肉店,原本無乜期待,諗住呢間野係油麻地,勝在方便,就腳,食完可以快d返屋企。嘩!点知食完後,感得原來禁好食嘅,佢地D肉同海鮮好靚,好似我自己平時買黎BBQ,食個d和牛同海鮮禁,最重係個價錢合理,約250蚊一位,正好多選擇,加188加40蚊有和牛食,正羊架好正。刺身OK啦,都新鮮同鮮甜。埋單502好抵牙。
好多選擇,加188加40蚊有和牛食,正
羊架好正。
刺身OK啦,都新鮮同鮮甜。
埋單502好抵牙。
2016-06-10 269 浏览
行完街朋友想食放題食,就行到油麻地橫街!見到有一間日本野放題,裝潢燈光柔和,好適合邊食邊傾計!入到去見到每檯個烤爐上面,都有一張牛油紙,非常細心,岩曬怕油怕肥膩既我!放題都多款式,仲有海鮮選擇!開頭先點飲熱飲,叫夠兩杯就會一壺上,唔使之後逐杯叫!有柚子蜜茶,柚子味重唔會太甜!放題唔係間間有海鮮,咁就緊係點我喜歡食既帶子同蠔,肥美冇雪藏味!我覺得好食既蟹籽沙律,芝麻醬份量剛好,蟹柳、蟹柳份量都平均,唔會只係瓜絲多!炸物唔會太硬!牛肉、豬肉、雞肉,肉質嫩、片身較薄!特別黑椒牛肉片,醃味夠!服務員非常細心,定時留意爐上牛油紙需否更換!刺身帆立貝、三文魚新鮮無雪藏味,厚度剛好!另外幾特別係我點左一口烏冬,其他地方一定黎一碗,食完就飽,但呢個的確係一口,真係可以款款都食到!最後就算食埋甜品都太膩,滿足的一晚!
行完街朋友想食放題食,就行到油麻地橫街!
見到有一間日本野放題,裝潢燈光柔和,好適合邊食邊傾計!
放題都多款式,仲有海鮮選擇!
炸物唔會太硬!
服務員非常細心,定時留意爐上牛油紙需否更換!
刺身帆立貝、三文魚新鮮無雪藏味,厚度剛好!
最後就算食埋甜品都太膩,滿足的一晚!