2017-03-20 146 浏览
入到去餐廳,裝飾簡單樸實,有lunch定食或者烤肉,當然我就喜歡食烤肉,而家又有放題,更適合我,lunch食放題好處係比較充足時間消化,唔會咁易覺得滯,一坐低就order烤肉了,放題形式係有一疊order紙,按喜好同份量寫落去,例如我地兩人食,份量只可以最多係總人數兩倍即係4,我好欣賞呢種做法,唔會咁易浪費食物,按人數提供,另外我地再加左錢升級,可以有更多選擇。見到牆上有宣傳寫住Like 呢間食肆facebook專頁就送特大刺身蝦一隻,我地當然唔放過呢D優惠,的確食到既蝦刺身真係名副其實好新鮮大隻又爽口彈牙。我地好快就點左好多烤肉類食物,而上菜速度都十分迅速,首輪主要點了肉類,包括牛肉,豚肉同羊架,牛肉我主力推介,尤甚係一口和牛,入口即溶,牛香濃厚,十分可口,其次牛舌,牛肋肉都好好食,值得一叫再叫,豚肉我地食芝士豚拖羅,地獄豚頸肉,拖羅好重豚香味,而豚頸肉口感嫩嫩帶有彈性,不比牛遜色,而香草羊架我地食到津津有味,一來香草味好開胃,二來羊架肉質細緻鬆軟,一食難忘!有點要注意,職員解釋肉類會瀉油,所以適宜放在烤肉碢中間,而海鮮同蔬菜類圍邊,這樣就可以吸收了肉類天然的油份了。我們點的刺身亦都

我們點的刺身亦都好新鮮,如三文魚,帶子同甜蝦,絕不欺場,全部份量足,厚切大大塊的非常爽滑甜,我地都係食左一round 刺身類,因為仲有好多美食要食呢!

其餘小食類,我們點了燒雞翼, ,墨魚軟骨,法式香草龍脷柳,關東雜菜及其他瓜菜類,雞翼燒得香口嫩滑,墨魚軟骨入口脆卜卜的,咸咸香香,龍脷柳亦都好滑同彈牙,至於雜菜同其他野菜類都好新鮮,因為按人頭份量準備食物,我們不會食到過飽,又可以試到咁多種唔同既食物,下次都會再黎。
2017-03-20 1651 浏览
成日都係油麻地一帶搵野食,因為砵蘭街都有好多食肆,行過一間烤肉店,見lunch烤肉放題只係200百蚊以下感覺划算,而且店員好有耐性解釋佢地既特色烤肉,我同朋友都係烤肉迷,所以就決定食呢間。餐廳座位好寬敞,而且我留意到烤鍋面放上一張油紙,用途係避免食物燒焦’痴底’,又可以減少落油,係相對健康既食法,然後職員給我們order 紙下單,種類繁多,有肉類、海鮮、刺身、炸物等等,選擇豐富,後來我地發現加40可以升級食到更多特色刺身牛肉同羊架,所以就升左級啦!點左好多刺身,三文魚,甜蝦,帶子同北寄貝,刺身好驚喜,因為放題好多時食到唔新鮮既刺身,呢度全部係好新鮮,入口清甜,表面好有光澤,而刺身我認為易消化唔會滯,是前菜好好選擇主菜烤肉到了,重點一提,大家必要點牛烤肉,的確值回票價的,我地牛方面點了牛舌、牛肋肉、牛柳肉、一口和牛,當中一口和牛同牛肋肉我地重覆了很多次,真係好濃好重牛味,牛脂香滑,以為係高級日本餐廳先會食到咁高質素牛肉,呢間餐廳竟然有,而牛舌好爽口,牛柳肉夠滑,其他肉類例如鹽燒雞翼、黑椒腸都好美味,香草羊架一點氈味都沒有,好香好濃郁羊肉香。而海鮮方面,我地都好鍾意食虎蝦、多春魚、三文魚骨

而海鮮方面,我地都好鍾意食虎蝦、多春魚、三文魚骨、牛油蒜蓉青口等,當中虎蝦好大隻又足料,爽滑又新鮮,其他都係一樣好鮮味,絕對停唔到口呢!

食左大量烤肉同海鮮,我地陸續點了翠肉瓜、南瓜、玉米同炒雜菜,中和左之前大量肉類的飽滯感。

值得一提係枱面有樽調味料,好似成樽白色芝麻,其實係日本鹽,建議大家食牛肉或海鮮時可放適量,會立刻提鮮,又唔會過咸,後期肉類同海鮮我都放了少量日本鹽,不加任何醬油,已經食到烤肉同海鮮最天然的味道,其實只要食材新鮮,這種食法既健康又好味!
2017-03-17 134 浏览
天氣反覆無常,呢兩日又涼返好多,凍凍地就想食返d熱辣辣既野,今晚同朋友黎到旺角覓食,行行下見到呢間任食韓燒好似幾吸引,9點後仲要有特價,等到差唔多9點店員已經比我地入去坐喇店舖唔係太大,閒日黎到都唔算多人,所以都好快入得去燒烤爐上放左油紙,唔使擔心野食會濃同埋會痴底肉既選擇都多,份量就會跟返你有幾多個人食,唔使擔心因為叫得太多就食唔晒隔住油紙明顯冇平時咁快熟,不過就真係唔會咁易濃,而且感覺易都會乾淨d甜品有雪糕,呢度係綠茶味同芝麻味,唔算特別好食,一般般
店舖唔係太大,閒日黎到都唔算多人,所以都好快入得去
燒烤爐上放左油紙,唔使擔心野食會濃同埋會痴底
甜品有雪糕,呢度係綠茶味同芝麻味,唔算特別好食,一般般
2017-03-14 137 浏览
今日放學得自己一個人吃午餐,食在旺角實在太多選擇,反而變得難選擇,諗起畫室附近的鳴橋燒肉料理,就無需有選擇困難了!在樓底高的食肆BBQ,空間感的感覺良好。午市套餐方便上班一族,但我選擇午市放題。而且還選擇加$40升級午市放題優惠。我的至愛:鹽燒牛肋肉、鹽燒牛舌、一口和牛、馬刀貝。鹽燒牛肋肉、鹽燒牛舌調味恰到好味,不用使用桌上的調味料,原汁原味的一口和牛雖然未去到入口即溶,肉質嫩滑挺有口感!馬刀貝可以用四個形容:鮮甜爽脆,伴碟上的紫蘇葉,香味獨特。這裏有自家製的羅漢果水,少甜,非常啱飲。十分肥美的虎蝦,爽口彈牙的。法式香草羊架肉味鮮美,草羊味道不濃。超甜一口蕃薯真係很清甜,蝦天婦羅也合意,南瓜天婦羅就太油膩了!芝麻雪糕&芝士蛋糕,芝麻雪糕不容易食到,在鳴橋可以滿足到,芝士蛋糕不俗!今餐很滿足,消費$229。
在樓底高的食肆BBQ,空間感的感覺良好。
午市套餐方便上班一族,但我選擇午市放題
而且還選擇加$40升級午市放題優惠。
我的至愛:鹽燒牛肋肉、鹽燒牛舌、一口和牛、馬刀貝。

這裏有自家製的羅漢果水,少甜,非常啱飲。
十分肥美的虎蝦,爽口彈牙的。
法式香草羊架肉味鮮美,草羊味道不濃。

今餐很滿足,消費$229。
2017-03-13
2017-03-09 1049 浏览
之前係OPEN RICE睇下旺角有咩好食, 見到呢間任食韓燒, 於是今日放工同朋友黎試下先, 內裹裝修有D西式, 每將枱都設有燒烤爐, 呢到分別有幾種野食, 有刺身啦, 炸物, 湯類, 飯類, 和食前菜, 燒物就有: 野菜類, 海鮮類, 肉類, 仲有D飲品TIM.飲品我地叫左CC提子味, 哈..我第一次飲呢隻味, 好飲呀, 好似巨蜂提子汁, 朋友就叫左自家制既涼茶, 哈哈可以無咁熱氣, 又不太甜, OK.一開波就緊係叫D剌身食下先啦, 有三文魚啦, 馬刀貝啦, 北寄貝啦, 章魚啦, 甜蝦同帶子, 全部刺身都OK, 所以都叫左幾轉, 哈哈.YEAH, 可以燒啦, 首先店員會將牛油紙放左爐上, 一來就唔會痴底, 二來又容易D洗, 幾好喎, 我地叫左翠肉瓜同南瓜, 海鮮就叫左虎蝦, 都好大隻下架, 肉質都好彈牙, 仲有大大粒帶子, 多春魚同芝士麻吉燒, 由於有牛油紙係到, 所以D多春魚都可以燒到好靚, 唔會爛哂, 哈哈, 正!!熟食我地叫左炸蝦天婦羅, 南瓜天婦羅, 同埋好甜既一口番薯, 仲有餃子, 不過餃子就炸得乾乾地. 哈哈仲叫左一細細碗既清湯烏冬, 同埋辣味螺肉.肉類主要牛為主, 值得
肉類主要牛為主, 值得一讚既係羊架, 味道調交得都幾好, 又唔會覆蓋哂D羊味, 又夠淋身, 而牛一定要食一口和牛, 枱面仲有支調味料比你加埋落去燒, 但唔落都已經好味, 仲有牛舌牛肋肉都OK, 唔會鞋, 仲有就係豬頸肉同雞翼, 雞翼值得一讚既係已一開二, 食起黎勁方便, 同埋容易熟D.
哈哈...食埋呢個甜品就真係滿足哂啦, 我地叫左綠茶雪糕.
2017-03-05
2017-03-09 118 浏览
放題,韓燒真的是百吃不厭!一群人放肆大吃大喝的感覺真的很爽今天就4個大食積齊齊去韓燒放題。 日式食店的標記,兩個紅噹噹的燈籠遠遠就看到了門前有食物和價格的簡介,6:30pm前入座只要$178,要看準時間呢! 加$40 可以多選6款食物,有我最愛的燒羊架!Like Facebook後,還有刺生大蝦送,竟然如此著數一口牛絕對是這餐的No. 1 嫩而惹味,不需要燒得太熟,入口更滑!而且香氣撲鼻,等食的過程已經口水直流。牛舌爽口之最,絕無誇張。連平常不吃牛舌的朋友也喜歡上了。調味方面控制得很好,不會過咸。刺身方面,三文魚厚實不在話下,馬刀貝的爽脆亦讓我迷上了它的口感雞肉雖然燒的過程比較久,但職員也有過來教我們分辨怎麼算熟。以至我們不會吃到生的,還能保持雞的嫩滑感。另外,推介點香草 / 鹽燒雞翼 (單骨)非常入味的調味!自己燒台灣腸很有夜市的味道,脆卜卜,有咬口,肉汁很足夠!燒四季豆和燒菇的味道和平時住家餸味道相似。一口烏冬,可以放心點,不會太大份的,淺嘗一下濃湯烏冬。麻吉燒,平時用來打邊爐,這次可以多試一種食法了!雖然時間已經差不多,但店員還是主動幫我們換紙,絕不求其小甜薯被我們不斷的enco
放題,韓燒真的是百吃不厭!

一群人放肆大吃大喝的感覺真的很爽

今天就4個大食積齊齊去韓燒放題
 日式食店的標記,

兩個紅噹噹的燈籠遠遠就看到了
門前有食物和價格的簡介,

6:30pm前入座只要$178,

要看準時間呢!
加$40 可以多選6款食物,

有我最愛的燒羊架!
Like Facebook後,

還有刺生大蝦送,

竟然如此著數
一口牛絕對是這餐的No. 1

嫩而惹味,

不需要燒得太熟,

入口更滑!

而且香氣撲鼻,

等食的過程已經口水直流。
牛舌爽口之最,

絕無誇張。

連平常不吃牛舌的朋友也喜歡上了。

調味方面控制得很好,

不會過咸。
刺身方面,

三文魚厚實不在話下,

馬刀貝的爽脆亦讓我迷上了它的口感
雞肉雖然燒的過程比較久,

但職員也有過來教我們分辨怎麼算熟。

以至我們不會吃到生的,

還能保持雞的嫩滑感。

另外,

推介點香草 / 鹽燒雞翼 (單骨)

非常入味的調味!

自己燒台灣腸很有夜市的味道,

脆卜卜,

有咬口,肉汁很足夠!

燒四季豆和燒菇的味道和平時住家餸味道相似。
一口烏冬,

可以放心點,

不會太大份的,

淺嘗一下濃湯烏冬。
麻吉燒,平時用來打邊爐,

這次可以多試一種食法了!
雖然時間已經差不多,

但店員還是主動幫我們換紙,

絕不求其
小甜薯被我們不斷的encore了 4到5次,

外皮微微帶點脆,

心卻是非常的軟,

而且絕對不會太甜。
黑芝麻雪糕在吃過燒物後吃一流,

冰冰凍凍,

芝麻味無花無假。

除了食物質素,
店員的親切亦令人感到很溫暖。

客觀來說座位各樣環境也很舒適

看來將會成為新的姊妹聚腳點
2017-03-07 102 浏览
今日放工放妟左, 好鬼肚餓, 自己一條友食咩好, 哈哈, 係公司附近有間鐵板燒放題任食, 好似好過份咁, 仲要係LUNCH, 但勁正喎, 自己一個都可以食韓燒喎, 因為佢份量係由人數/件數去計, 咁我就可以食多D唔同款啦.  第一時間就緊係點刺身啦, 有三文魚, 甜蝦, 帶子, 呢幾樣都係我最愛.之後點左D熟食, 因為係燒其他野食既時候可以先食d熟食, 哈哈, 實在太肚餓了, 同埋我都怕會熱氣, 所以都點了呢到自家制既涼茶, 都OK喎, 不太甜. 熟食我點左超甜一口蕃薯, 蝦天婦羅, 餃子, 南瓜天婦羅.肉類就有爽口既牛舌, 超淋既一口和牛, 牛肋肉, 豬頸肉等等, 所有肉既味道都醃製得剛好, 由其係羊架, 呢個值得推介.另外仲點左勁爽口既虎蝦, 大大粒既帆立貝, 同埋芝士麻吉燒, 最後還點了甜品呢, 哈哈好滿足食左咁多野, 飽飽^^
2017-03-04
2017-03-05 114 浏览
星期日約了一班姊妹們聚聚,大家很久都沒吃大餐,那就一起燒肉吧!鳴橋的門面很有日本風,我們一向都喜歡這種小店。我們是$178 一位,任食的放題,加40蚊還有升級放題。餐廳的選擇都有很多,各款牛肉豬肉雞肉羊肉海鮮甜品炸物都應有盡有。吃燒肉之前當然先點一些刺生醫醫肚,每款刺生我們都有點,三文魚很有油香,帶子甜蝦和馬刀貝都非常鮮甜,抵讚。現在在facebook like了鳴橋的page還有大大隻虎蝦刺生吃!肉類方面,豬牛羊 海鮮一應區全,我們點了汁燒牛肋肉,鹽燒豚拖羅,香草雞翼, 盬燒雞太腿,牛舌,雞軟骨等等,而海鮮方面就點了虎蝦,墨魚咀,三文魚骨等等。黃色的是芝士麻吉燒,本來以為是芝士年糕,但原來是打邊爐那種,真是第一次吃原來十分好食,配合燒汁 甜甜的又煙煙unun,深得我們歡心。我覺得全晚最最最重點的是和牛,原本expect是普通的牛肉,但一放下來看見牛肉的油脂分佈十分平均,色澤紅潤,已經逼不及待要試試了,店員的服務十分好,看見我們剛開始燒,便來教我們怎樣燒肉會有最好的效果。原來是要把最多油分的肉類放在爐的中間,即是牛肉,其後放豬肉雞肉,最後是海鮮和蔬菜。由於爐是微傾斜的,所以牛肉的油份會

鳴橋的門面很有日本風,我們一向都喜歡這種小店。
我們是$178 一位,任食的放題,加40蚊還有升級放題

吃燒肉之前當然先點一些刺生醫醫肚,每款刺生我們都有點,

三文魚很有油香,帶子甜蝦和馬刀貝都非常鮮甜,抵讚。

由於爐是微傾斜的,所以牛肉的油份會流落其他肉類,味道就會提升更加豐富。

經過一番教導後,我們現在燒肉就不會再亂放。
今晚我們是不停地encore和牛!油香很重牛味很濃,真的想不到178元的放題有這麼高質素的牛肉,當然要吃番夠本。
這個日本小甜薯又是值得推介,我們一試真是停不了,很甜很香,我估我一個女孩子都吃了10粒,哈哈。

吃了一些甜點又來回來吃燒肉!
原來雞軟骨和墨魚咀都很不錯的,十分有口感!
一口飯
地獄拉麵
枝豆
吃多了肉,吃些枝豆也十分清新。
最後便以雪糕糯米糍和芝麻雪糕作結尾,如果雪米糍有多種味道選擇 那就更滿足了。
總結:鳴橋雖然是小店但性價比十分高,是值得推介的燒肉店。
2017-02-26
  • 一口和牛粒,
  • 超甜一口蕃薯
2017-03-03 109 浏览
第一次去細規模嘅燒肉店 雖然鋪頭細細 但位置坐得舒服而且人手足夠serve客人 所以上菜上得快亦會同食客有交流🤤 老闆(?)係無咁忙個陣仲教我地應該點樣放啲肉燒先係最好😂👍🏻我地六點鐘開始燒 朋友想食埋刺身 所以我地加多四十蚊要埋刺身任食等燒嘅時間 我地緊係唔好俾個口停 食住刺身等三文魚油脂分佈平均 馬刀貝同北寄貝爽口 帶子亦值得一試呢期like facebook仲可以加十蚊獲得赤海蝦 我呢啲擁躉當然唔放過啦😂另外仲有幾款天婦羅 佢地嘅粉唔會好厚一口甜薯獲得我地嘅喜愛 不斷encore再encore😂到燒肉啦 我地每款都叫左黎試到最後我地encore嘅係牛舌同一口牛老闆都有同我地力推一口牛 落單個陣仲幫我地加重注 叫多幾粒😂大家食一口牛個陣只要加少少鹽就ok架啦一口牛岩岩好熟就好夾起 好嫩口而牛舌好juicy 我地叫左幾round👍🏻唔食牛嘅朋友仔 呢到都有提供豬 雞同羊架有啲叫地獄乜乜嘅肉係有少少辣 叫個陣要留意下啦😃另外呢到嘅腸係似台灣豬肉腸我個人好辣 所以黑椒個款好岩我😂而平時打邊爐成日見到嘅麻薯燒呢到都有得叫 燒完食係意外地好食因為燒嘅關係 外面仲係keep住硬硬地 而裡面啲麻
第一次去細規模嘅燒肉店

另外呢到嘅腸係似台灣豬肉腸
我個人好辣 所以黑椒個款好岩我😂

而平時打邊爐成日見到嘅麻薯燒
呢到都有得叫 燒完食係意外地好食
因為燒嘅關係 外面仲係keep住硬硬地 而裡面啲麻薯冧得黎又有啲煙un😋

墨魚咀燒完嘅味道有啲似以前食開嘅尤魚零食 但諗極都諗唔起係咩🤦🏻‍♀️ 而佢嘅口感係易咬開嘅爽 又係可以一試👍🏻
最後溫馨提示嘅係 蔬菜類最好一開始就燒 又或者等換左牛油紙先燒 因為太吸油了😂
值得一提嘅係佢任食燒肉黎講 佢個火係夠時間食得飽有餘
因為之前食過其他任食燒肉 由於太慢熟 所以食到嘅野唔多

覺得有興趣食燒肉嘅朋友可以考慮一下鳴橋燒肉😋

• 一口和牛
  • 牛舌
2017-02-28 1153 浏览
本身住於港島區,實在甚少有機會到油麻地,剛巧今日因工作關係到了該區附近,就看看有甚麼以一祭五臟廟。行經砵蘭街,就被這家掛着大紅燈籠的餐廳吸引了目光,左一個「居酒屋」,右一個「鐵板燒」,明顯是主打日式食物吧~ 再走近看看餐牌,經理就出來講解放題細節,午市任食$168/位,加 $40元更可升級點更多食物。自已反正時間不趕便坐下獨享一人前燒肉放題吧( 感覺也就有點兒毒就是) 用膳之時為下午2時多,枱數人不多只有2,3枱。經理繼續很熱情介紹點食物詳情,任選食物有刺身,肉類,海鮮菜炸物等等。最後決定要加$40 愛我最愛的牛肋肉與帶子。值得一讚是在整個用膳期間,經理都很細心會為大家監控食物,適時更會出手幫忙,又會介紹用何方法烤才會將食物烤得完美,亦因為他我才不致太毒有人跟我聊聊天~ 哈哈!食物終於上場,三文魚刺身,帶子、甜蝦、青口與虎蝦; 肉類則有牛肋肉,牛柳肉跟一口牛; 豚背肉跟豬頸肉。三文魚切得超厚身好大方,而且有有魚脂味新鮮非常。帶子同虎蝦都有水準,肉身亦完全沒有霉味,食得出係新鮮食材。肉類方面,大口作為牛控,會極力推薦一口牛以及牛肋肉。牛肋肉切得薄薄一片,再加上蔥花少量粗鹽,肉身完全吸收醬
海鮮刺身
豬頸肉
肉類方面,大口作為牛控,會極力推薦一口牛以及牛肋肉。牛肋肉切得薄薄一片,再加上蔥花少量粗鹽,肉身完全吸收醬汁味道,感極尤如置身肉的天堂,一口接一回,一口牛也有極高水準,肉身稔滑,沒有太多筋咬落非常juicy~ 至於豬肉亦有一定水準,豬頸肉半肥瘦適中,煎得白脆入口感覺好豐富。
牛肋肉
其他小食方面,我會推薦芝士麻吉,好有咬口煙煙韌韌
芝士麻吉
飲品方面我點咗鳴橋自家製羅漢果茶,提子味C&C同埋Mochi~
最後,經理嘅親切態度,加上出色嘅食物質素,邊個話砵蘭街唔會有高質餐廳?
$168+$40級再加一,一共是$229,這個價錢來說可以享受這麼多高質食物實在值回票價~
2017-02-22
海鮮刺身
豬頸肉
牛肋肉
芝士麻吉
2017-02-27 1133 浏览
麻雀雖小 五臟俱全第一次進到這樣小巧的燒肉店用餐 感覺食客氣氛更加融洽與熱鬧只要一舉手一投足便有店員為大家服務 我們六點入座收費只要一百七十八 實在划算在等待爐溫升高的時候刺身便是一大餐前享受三文魚在任吃的前提來說油脂豐盈 帶子入口軟糯鮮甜 當然不能錯過我最愛的鮑片啦馬刀貝也很爽口烤肉是需要時間的 我們個個唾涎三尺實在很難受 先點一些店家供應的已熟成的炸物上桌地瓜香撲鼻 不誇張我們吃了有二十顆吧店員推薦的一口牛實在好吃 油脂分布平均先放在爐中央烤 待裡頭的油分滲出 再把其他肉類放進去 就不會那麼容易變焦一口牛只需要在吃的時候撒上一點鹽巴就很美味了另外牛舌是我encore 次數最多的肉類不用蘸任何醬料已經很好吃 我們encore 的一口牛和牛舌另外個人偏愛的羊架也很好吃 帶一點點可接受的羊羶味 這頓燒肉為大家帶來豐富鐵質原以為作火鍋配料的麻吉燒用於燒肉會很奇怪結果出奇的好 口感有點像熱的糖不甩最右邊的墨魚嘴味道很像一款魷魚小吃叫做超味魷魚 泰國必買的手信 挺好吃的虎蝦超大一只 剥殼後依然塞滿嘴巴 蔬菜看似健康提醒大家要在燒肉之前吃 免得吸掉所有油分啦吃吃喝喝兩個小時 最後當然要吃一下甜點
麻雀雖小 五臟俱全
虎蝦超大一只 剥殼後依然塞滿嘴巴
蔬菜看似健康
提醒大家要在燒肉之前吃 免得吸掉所有油分啦
吃吃喝喝兩個小時
最後當然要吃一下甜點來「埋尾」
如果糯米糍能提供更多口味就更好啦

貌似是自己太懶

以上

2017-02-26
2017-02-17 1165 浏览
下班後跟朋友在油麻地一帶到處逛,到了晚飯時間,我們想吃日本菜,最好是放題,便在砵蘭街附近找了一間日式餐廳。這餐廳名為「鳴橋燒肉料理」,聽上去很有日本feel,門口的兩個紅燈籠分別寫上「居酒屋」和「鐵板燒」,完全是日本餐廳的陣勢:反正也未嚐過這餐廳的食物,我們抱着姑且一試的心態走進去。一進門便有兩個服務員迎面走來,服務真是不錯,他們帶我們到一張二人桌。餐廳氣氛不錯,採用溫暖的黃光,很適合上班族在下班後跟朋友聚會,大家邊吃邊聊天,很有日本居酒屋的感覺:一開始桌上已經有一本本的餐單,跟其他放題餐廳一樣,如果對某種食物有興趣,可以把餐單撕下來,然後在上面劃上適當的份量。我們幾乎把每一種食物都點了一次,餐廳裏大部份的食物都被我們嘗遍了,有些我們覺得好吃的,更多叫了幾次。與其他放題餐廳有點點不同的是,這裏寫的份量是以人作為單位,但其他地方是以件數作為單位。除了餐單,桌上還有調味料和開胃的醃蘿蔔,醬油是要自己倒的,服務員只預先放好了Wasabi,另外還有燒汁,很惹味,算是這餐廳獨有的。桌子的中間有一個鍋,上面已鋪了一張塗滿油的牛油紙,只要一開爐便可以開始煮食。刺身方面,我們點了三文魚、馬刀貝、北寄貝

刺身方面,我們點了三文魚、馬刀貝、北寄貝、章魚、甜蝦、鮑片和帶子。這店的三文魚很美味,很滑很鮮嫩,幾乎入口即溶,三文魚的香味不斷在口裏徘徊,以致我們前後點了四、五次。馬刀貝在外面很少吃,它們很脆很爽口,既鮮美又清新,質感非常良好。鮑片很香口,咬的時候很煙韌,跟以往吃到的罐頭鮑片是兩回事。
肉類方面,我們也點了很多,幾乎把全店能點的都點上了。這些包括:鹽燒牛肋肉、燒汁牛肋肉、秘製牛柳肉、一口和牛、七味豚背肋、鹽燒豚背肋、燒汁豚頸肉、地獄豚頸肉、七味豚拖羅、芝士豚拖羅、鹽燒雞翼、一口黑椒腸、一口蒜香腸和法式香草羊架。
每一種食物都醃得很入味,燒完後加上燒汁一起吃簡直是一流。其中七味豚拖羅是我們一致好評的,每一片肉都切得很薄,所以放在鍋裏很快便會煮熟,肉質鮮嫩多汁,香味四溢,齒頰留香。

帆立貝、法式香草龍脷柳、三文魚骨:
我們把帆立貝煮了很久,因為我們不確定它要怎樣才叫熟。到最後終於覺得它夠熟,就開始吃。質感偏韌,味道主要來自燒汁。三文魚骨中規中矩,沒有太大驚喜。龍脷柳很軟很滑,彷彿入口即溶,但朋友說它的味道偏苦,不過我完全沒有這感覺。

餃子和超甜一口番薯:
兩種食物都點了二人份,餃子來了兩隻,蕃薯來了四粒。餃子炸得很脆、很香口。蕃薯軟綿綿的,味道偏甜,但不會覺得很膩。

芝士麻吉:
到最後仍是不確定它到底是什麼,只是猜測裏面有芝士。因為店員剛端上來的時候是凍的,所以知道這需要放進鍋裏煮。煮完後很軟,口感不錯,但芝士味略嫌不足,如果喜歡芝士味重的話,最好不要點這個,這比較緊貼不太喜歡芝士的人的口味。

三文魚頭湯:
湯的味道偏清淡,應該沒加味精,剛好可以在吃完油膩食物後清腸胃。沒有三文魚肉,反而有三文魚眼,估計肉都拿來做刺身或給人烤了。

蝦天婦羅:
味道一般,蝦很脆、很爽口,選料頗認真。

綠茶雪糕:
綠茶味不算太濃,甜度適中,有淡淡的牛奶味,偏軟,但又不夠gelato雪糕軟,拿來作餐後甜品絕不馬虎。

飲品方面,我們前後點了四種飲品:

C&C蘋果汽水和橙汁:
C&C提子汽水和自家制涼茶:
自家制涼茶是店家親自炮製的羅漢果茶,味道甘甘甜甜的,沒有放太多糖,很健康,適合在吃煎炸食物的同時飲用,可以下火。

埋單$548 ,其中$416是王牌放題的價錢, $80是升級的費用,有加一服務費。服務員態度親切友善,又很殷勤,他們非常及時地為我們收走髒碗碟,又為我們添加燒汁。一開始我很大意地把手袋放在身後,幸得服務員的提醒,我及時把袋放回當眼位置,所以這加一還是付得值得的。
2017-02-16
  • 鹽燒牛肋肉
  • 秘製牛柳肉
  • 燒汁牛肋肉
2017-02-17 566 浏览
好耐好耐冇食過放題 呢幾排都好忙 想勁食一餐減壓 於是就約左朋友去大刷一餐大家都想去間就腳既餐廳 咁岩去開油麻地 就一於喺呢到落腳~ 見到呢間鳴橋燒肉料理 我地都覺得好似幾唔錯~店面既裝潢都好有心思 而且$188 呢個價都唔算太貴 咁就決定試下~入面每張枱既中間都有一個爐 同韓燒有啲似~而且感覺乾淨企理 枱與枱之間都好寬敞 坐落好舒適冇幾耐就有店員為我地服務 原來加$40 就可以升級 食埋羊架之類既料理我同朋友都選擇升級~第一道菜緊係點刺身啦~我地點左三文魚、北寄貝、鮑魚片、帶子、八爪魚、馬刀貝同甜蝦三文魚一直都係我既至愛 質素唔錯😋 第一次聽人叫大蟶子做馬刀貝 煮熟既大蟶子就食唔少 但呢種刺身真係第一次食 超級爽口彈牙 而且味道鮮甜 然後就開始燒肉食 叫左七味豚拖羅、一口牛柳粒、豬頸肉同黑椒香腸~ 七味豚拖羅非常薄 燒完之後脆卜卜 好crispy 好香口~ 啲豬頸肉就反而比較厚身 好彈牙~牛柳粒同牛肉雖然好好食 但食得多驚皮膚會敏感 所以我地不斷encore 豚拖羅、香腸同埋豬頸肉 😂 後來又試左雞翼同羊架~羊架幾嫩滑 架左香草僻左陣羶味 所以都幾易入口~ 呢碟係全海鮮宴 有三文魚骨
大家都想去間就腳既餐廳 咁岩去開油麻地 就一於喺呢到落腳~

我同朋友都選擇升級~
呢碟係全海鮮宴 有三文魚骨、帶子同埋香草龍利柳 帶子好大隻好足料 龍利柳加左香草之後 味道變得好唔一樣 同平時食到既有啲分別 大家可以試下~
燒下燒下就成個爐都係食物 睇見到流曬口水
我地係等啲食物燒熟既期間 又瘋狂地點左幾碟刺身同埋其他熟食~😂
呢碟係日式餃子同埋一口番薯 餃子外脆內軟 入面既肉都幾juicy~一口番薯好正!細細粒 一啖食一粒 粒粒都又香又甜又清新 真係值得一試 可以清一清口腔油膩之感😌
我地再接再厲 又點左一埋香腸 一種係頭先介紹過既黑椒香腸 一種係香甜既原味香腸 兩者各有特色~ 下面係兩種唔同口味既豬頸肉 一種係燒汁豬頸肉 一種係地獄豬頸肉 雖然叫佢做地獄 但佢其實唔算辣 怕辣既人絕對應付到😋
蝦天婦羅整得好唔錯 外面脆卜卜 入面隻蝦好爽口彈牙~ 外面雖然係油炸 但唔會覺得好油膩 我一口氣食左兩隻 😋🤣
食左咁多野當然會口渴 我點左三文魚頭湯 幾鮮甜 我本身都幾中意魚湯 因為覺得好有營養價值 而且味道鮮美 又唔會好似雞湯或者豬骨湯咁肥膩~
食得放題點少得汽水!我地揀左橙汁汽水同埋蘋果汽水 感覺非常清爽~ 我朋友後來又點左提子味既 C&C 而我就試左鳴橋自家製既羅漢果茶 味道清香 好下火好消滯 飲完覺得自己個胃又清左啲位出黎 又可以繼續食 😂😂
當晚真係食左好多好多野 來來回回點左好多次同一道食物 十分之滿足~ 服務員態度親切 經常留意顧客既需要 又會幫手更換乾淨既碟同埋添加燒汁 間中仲會幫我地控制爐火既大細 我地都食得好開心~ 整體感覺唔錯
2017-02-16
2017-02-04 431 浏览
放工去食下野,所以朋友搵咗哩間。入面好細間好窄,但朋友話入面我地坐嘅位唔逼,又真系嘅。一入座,快快手落單啦,但發現好少野揀🤦🏻‍♀️。系一餐入面落咗幾次單,上菜慢,分量又少,仲留單。心諗都唔系好多張枱姐,叫完一次蟹子沙律加上咗菜後,之後就冇再上過蟹子沙律🤦🏻‍♀️。牛肉冇咩特別,唔會話好食。雞軟骨💪🏻👍🏻好食,一般放題系冇嘅青口就糸青口炸蝦天婦羅 餃子 都係新鮮炸👍🏻👍🏻 餃子good
一入座,快快手落單啦,但發現好少野揀🤦🏻‍♀️。

牛肉
冇咩特別,唔會話好食。

雞軟骨
💪🏻👍🏻好食,一般放題系冇嘅

青口就糸青口

炸蝦天婦羅 餃子 都係新鮮炸👍🏻👍🏻 餃子good
2017-02-03
2017-01-31 1089 浏览
又想食自助餐又不想肥,點算?於是食中午任食,有刺身,串燒,都好似不錯。。。 放題外可以加錢有啤酒紅酒,白酒,清酒等。 燒肉的選擇有不少,有牛肉牛助骨,豬頸肉,腸仔,雞翼,雞軟骨,虎蝦,多春魚等 汽水雪糕任叫任飲,也有柚子茶等等。天婦羅有蝦,蕃薯,野菌,南瓜,地瓜,和餃子,有味噌湯,烏冬。刺身有三文魚,北寄貝,章魚,鮑片,甜蝦,元貝。有好多嘢㨂,先來2客刺身。 有三文魚甜蝦,北寄貝和白拖羅。跟著叫些燒牛仔骨,元貝,菇類,牛舌,翠玉瓜,南瓜和羊架。 毛豆,燒鮮蝦,八爪魚等等。。。還有自家制涼茶,是羅漢果茶,很正氣!中午也有不少人吃日式燒,可能是天氣凍啦。最後甜品㨂了Mochi和芝麻,綠茶雪糕
放題外可以加錢有啤酒紅酒,白酒,清酒等。
刺身有三文魚,北寄貝,章魚,鮑片,甜蝦,元貝。

有好多嘢㨂,先來2客刺身
有三文魚甜蝦,北寄貝和白拖羅。

跟著叫些燒牛仔骨,元貝,菇類,牛舌,翠玉瓜,南瓜和羊架。

毛豆,燒鮮蝦,八爪魚等等。。。
還有自家制涼茶,是羅漢果茶,很正氣!
中午也有不少人吃日式燒,可能是天氣凍啦。

最後甜品㨂了Mochi和芝麻,綠茶雪糕
2017-01-26
  • 燒牛仔骨