餐厅: 鴨大哥 (時代廣場)
资讯:

2023-07-14 929 浏览
朋友建議到「鴨大哥」吃鴨,饞了幾年,終於得嚐填鴨滋味了!這新派的中菜店果然名不虛傳,侍應先把剛燒好香噴噴的鴨上枱,讓我們拍照,然後再為我們片皮, 把一片片薄薄連皮的鴨肉佈好碟上枱,配以一籠籠熱騰騰的薄餅、爽脆的青瓜絲和大蒜等配料,還有甜醬和黃沙糖等醮料,大家已經急不及待把鴨肉等包好放進口中,果然皮脆肉嫩,香口味美!接下來驚喜不斷,海鮮鴨湯泡飯伴以脆米真的不容錯過,雲南黑土豬叉燒肥瘦適中,啫啫斑腩豬膶煲色香味俱全,加上鹹菜豬肚和三兩個點心,肚子撐得厲害,藍山咖啡糕和流心奶黃包,請等我們下次回來吧!
朋友建議到「鴨大哥」吃鴨,
填鴨原隻
片皮鴨
接下來驚喜不斷,海鮮鴨湯泡飯伴以脆米真的不容錯過,
脆米伴海鮮鴨湯泡飯
雲南黑土豬叉燒肥瘦適中,
雲南黑土豬叉燒
啫啫斑腩豬膶煲色香味俱全,
啫啫斑腩豬潤煲
加上鹹菜豬肚和三兩個點心,
咸菜豬肚和點心
芋角
肚子撐得厲害,藍山咖啡糕和流心奶黃包,請等我們下次回來吧!
填鴨原隻
片皮鴨
雲南黑土豬叉燒
啫啫斑腩豬潤煲
咸菜豬肚和點心
芋角
突然想起食填鴨,因身在銅鑼灣故想去間近近地又未嚐過的,就到了時代廣場選擇了這間鴨大哥!今天客人不多,侍應都很殷勤地招待了入座,特別有位肥肥地的姐姐很客氣地問想吃甚麼。由於只有兩位女仕胃亦不能承受太多便叫了必吃的填半隻和一味豉汁帶子蒸豆腐。填鴨燒得也見有水準,皮脆而肉也不太多肥脂,不過鴨的鮮肉味稍弱,而包鴨的麵皮只得八片是有些份量太少了,有個小熱窩保温也很貼心。輔料配搭也切得很幼細,除海鮮醬,紅糖外也添加了一款麻醬選擇。豉汁帶子蒸豆腐上枱夠熱,但蒜蓉豉汁伴葱就覺不太足,排放在帶子豆腐上也放得不均勻,熟油起味也不多夠火氣,不過豆腐很香滑,帶子新鮮,味道也算ok.茶是用茶包開的,我選香片但沖出來茶不夠香。原本想試其甜品南山㗎啡糕可惜這天沒有提供呢!整體而言此餐雖然簡單但因用膳氣氛環境都好舒服,很有精神放鬆享受一餐的感覺!
2023-07-03
2023-05-30 4009 浏览
身邊超多朋友都好喜歡吃北京填鴨😳!! 其實我也不例外,我也頗愛吃的呢👅~在朋友極力推介下,今晚就家人去銅鑼灣的 🇭🇰鴨大哥 試試囉!! 餐廳門外就有隻大大的鴨大哥,太可愛了~原來餐廳由三星米芝黃蓮「廚魔」梁經倫師傅主理,食物當然有水準😆。店內裝潢以藍色為主調,又有吊燈和點題籠罩做裝飾,氣氛不錯~ 「 鴨大哥•四人套餐✨$1480/4位 」 套餐包括: 陳醋海蜇 或 雲南黑土豬叉燒、鴨絲酸辣湯或海鮮魚肚羹、XO醬京蔥爆安格斯肥牛 或 荔枝山楂咕嚕肉、薑蔥炒龍躉、半隻北京烤鴨 及 海鮮鴨湯泡飯 或 鴨大哥砂鍋炒飯,份量十足,吃得超級滿足!!! _雲南黑土豬叉燒🐽 大力推介這個雲南黑土豬叉燒😍,肉質超級腍嫩,肉香豐富,豬肉甘甜,超級好吃~ _ 鴨絲酸辣湯 & 海鮮魚肚羹🥣酸辣湯有滿滿的鴨肉香,而魚肚羹則超鮮甜,兩碗都好足料呀~_ 荔枝山楂咕嚕肉🤤 大大顆的咕嚕肉,向來是我的最愛。外酥內軟,小朋友必愛。 _ 薑蔥炒龍躉🐟 魚肉鮮美又鮮甜,龍躉不但大塊,而且充滿膠質,啖啖肉的感覺,好滿足。 _半隻北京烤鴨💖 重點中的重點出現囉! 烤鴨切得整齊又漂亮,有鴨香,又有適當的脂肪,果然不錯。 _海鮮鴨湯

店內裝潢以藍色為主調,又有吊燈和點題籠罩做裝飾,氣氛不錯~

「 鴨大哥•四人套餐✨$1480/4位 」

_雲南黑土豬叉燒🐽

_ 鴨絲酸辣湯 & 海鮮魚肚羹🥣

酸辣湯有滿滿的鴨肉香,而魚肚羹則超鮮甜,兩碗都好足料呀~

_ 荔枝山楂咕嚕肉🤤

大大顆的咕嚕肉,向來是我的最愛。外酥內軟,小朋友必愛。

_ 薑蔥炒龍躉🐟

_半隻北京烤鴨💖

_海鮮鴨湯泡飯🍚

獲全家人力讚的泡飯,真的真的超級好吃🥹!! 不但充滿鴨肉的鮮香,又有鮮甜的海鮮味,加上脆卜卜的脆米個,每人吃兩碗後,都還想再添🤣🤣~

「 和牛叉燒🥩$228 」

另點的和牛叉燒,用叉燒的烹調方式煮和牛,保留和牛的鮮美,肉嫩多汁,醬汁甘甜。

「 楊枝甘露🥭$48 」

最後推介大家吃楊枝甘露😍,香甜又足料,超好吃的~ 食物質素高,服務又好,大家約家人一齊來吧✨!
2023-05-26
🦆 🦆 Forbidden duck • 鴨大哥 l causeway bay , HK 因為補祝🤶🏻母親節嘅關係 專登揀間靚仔中菜黎試試佢 之前食過廚魔既分子料理🧚🏻今次就試下佢既新派中菜 果然有驚喜✨✨🦆北京烤鴨(全隻)首先侍應會拎全隻烤鴨俾你過目 再拎入廚房切 鴨皮未切嘅時候已經挺身 令立立✨上碟嘅時候會有一盅餅皮連同京蔥 黃糖 青瓜 片皮鴨醬同麻醬上枱 俾你包埋一齊食😺我慣性一片肉一片皮 除左麻醬咩都落入口油脂感剛剛好 鴨皮脆身唔太油膩 但又帶出鴨肉嘅香味 必推🫶🏻🫶🏻🫶🏻🍚海鮮鴨湯泡飯 湯底海鮮味濃郁 鴨肉提味之餘 鴨肉絲比例剛剛好 接近一口飯一口絲 隔離再配脆米 口感滋味十足😀🐽 荔枝山楂咕嚕肉 整體不過不失 可能食過滿小館比較驚喜雖然都做到外脆內軟 但食得出炸既時間過左少少 山楂同荔枝味唔夠突出 但都可食用 可能我對咕嚕肉有種執着🍋日本柚子檸檬雞 呢一味本身叫黎無特別期望 食落十分有有驚喜 雞肉嫩滑之餘 表層有一層炸杏仁片 入口多咗層次 再加柚子檸檬醬汁酸酸甜甜 🐮 和牛叉燒簡單來講係煎和牛 絕無叉燒可言和牛唔算太油膩 但未到驚艷嘅程度反而欣賞隔離個蒜蓉多啲 🥬 魚腐野菌

因為補祝🤶🏻母親節嘅關係 專登揀間靚仔中菜黎試試佢
之前食過廚魔既分子料理🧚🏻
今次就試下佢既新派中菜 果然有驚喜✨✨

🦆北京烤鴨(全隻)
首先侍應會拎全隻烤鴨俾你過目 再拎入廚房切

配魚湯豆腐 十分清甜

🍥椒鹽豆腐 🍤 黃金蝦
另外仲叫咗呢兩個餸 但唔算太特別
就不多作介紹

整體呢間用餐體驗唔錯 適合一大班朋友家庭聚會 不過呢度有切餅費+HK$80
準備蛋糕既朋友就要留意啦 🍰 🎂
  • 日本柚子檸檬雞
2023-05-06 1241 浏览
昨晚朋友生日飯推介“鴨大哥”,訂位時有問清楚沒有時間限制的。一行3人我們6:30到達,叫了一個4人餐,6道菜味道都唔錯,侍應上菜都有禮。問題到8點(雖然所有菜上哂亦食飽,但未叫埋單),竟然有位男侍應遞上單話:外出有人等位叫埋單!當時因想轉場食甜品所以結帳了事!但事後越想越激氣,這餐$1700最後要趕客人走,咁嘅服務下次會選擇另一間囉!🤔😡
-🍴🍽🍴🍽🍴🍽🦆🦆🦆🦆🦆🍴🍽🍴🍽🍴🍽-今次用左timesquare coupon $200減$100食鴨大哥,一次用到5張, 好抵食!!🥢北京烤鴨(半隻) $308 🆙半隻嘅烤鴨份量適中,適合4-5人食,薄餅皮用蒸爐以微火蒸住(好貼心!),保持餅皮濕潤軟熟,暖暖地咬落又有口感。鴨皮外脆內嫩香脆,油脂啱啱好唔油膩。餅皮連烤鴨加京蔥、青瓜、麻醬、甜麵豉醬,簡直係絕配!🥢 海鮮鴨湯泡飯 $198🆙湯底味道鮮甜濃郁,有少許藥材味,絕對唔會覺得好重味精味。材料方面,除咗有脆米,仲有鴨皮鴨肉菜粒等等。脆米通係食之前先林落去,所以唔會浸到林晒,保持到脆脆嘅口感。🥢日本柚子檸檬雞$158 🆙雞肉嫩滑多汁,加上柚子檸檬醬汁,酸酸甜甜非常好開胃,配上粒粒杏仁片,更加有口感。🥢椒鹽鮮魷 $148🆗椒鹽鮮魷新鮮彈牙,配上椒鹽令風味更佳,可惜炸得唔夠脆口。食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 8/10環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 7.5/10服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 8/10性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 8/10整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7.875/10-🍴🍽🍴🍽🍴🍽🦆🦆🦆🦆🦆🍴🍽🍴🍽🍴🍽-🗺鴨大哥 (銅鑼灣)銅鑼灣勿地臣街1號時
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🦆🦆🦆🦆🦆🍴🍽🍴🍽🍴🍽

🥢北京烤鴨(半隻) $308 🆙

🥢 海鮮鴨湯泡飯 $198🆙

🥢日本柚子檸檬雞$158 🆙

🥢椒鹽鮮魷 $148🆗
椒鹽鮮魷新鮮彈牙,配上椒鹽令風味更佳,可惜炸得唔夠脆口。

食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 8/10
環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 7.5/10
服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 8/10
性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 8/10
整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7.875/10
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🦆🦆🦆🦆🦆🍴🍽🍴🍽🍴🍽
🗺鴨大哥 (銅鑼灣)
銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場10樓1001B號舖
  • 海鮮鴨湯泡飯
  • 北京烤鴨(半隻)
2023-04-03 1490 浏览
今日同朋友約左去銅鑼灣時代廣場鴨大哥食晚飯 我地book左位 店內環境幾寬敞 坐得舒服👍🏻好快我地就落左order等食北京烤鴨半隻黎到鴨大哥點可以唔試下佢個片皮鴨呢份量都幾多下 啲薄皮有個籠保暖住 拎上手仲熱辣辣 啲皮唔會太厚 而啲鴨皮好香脆 油脂唔會太多 加埋青瓜同京蔥食真係天作之合🤭海鮮鴨湯泡飯呢個泡飯十分推介😋湯底唔會過鹹但又好夠濃郁 好似有小小藥材味咁材料都唔少 有蝦仔鴨肉菜粒等等 而佢個脆米好香口!加落去個湯到 脆脆嘅口感 真係食左好幾碗!我地2人清哂魚湯魚腐浸菜上菜時都已經覺得好豐富 有幾件魚腐一啲雜菇再加娃娃菜 清清地都幾唔錯荔枝山楂咕嚕肉咕嚕肉整得好好食 個汁唔會過酸或者過甜 啲肉有小小肥都唔會覺得油膩今日鴨大哥晚餐同朋友都食到捧住個肚走
好快我地就落左order等食

啲肉有小小肥都唔會覺得油膩

今日鴨大哥晚餐同朋友都食到捧住個肚走

• 荔枝山楂咕嚕肉
2023-03-14 1413 浏览
鴨大哥 🦆#朋友聚餐之選 由米芝蓮星級名廚「廚魔」梁經倫 Alvin主理嘅新派中菜,以片皮鴨聞名。👨🏻‍🍳🏮1️⃣北京烤鴨(半隻)$308皮酥肉嫩,入口留香。🥹🦆2️⃣黃金脆奶炒蝦仁$188小編係為咗炸鮮奶叫嘅😂🥰外脆內軟,而且夠滑溜,偏甜。松子同蝦仁都好夾,夠清甜。🍤3️⃣蜆蚧煎釀唐生菜膽 $148出奇地惹味,廚師張蜆蚧醬煮開,再加入肥厚嘅菜膽同蜆,係煎釀三寶嘅豪華版。4️⃣是日燉湯 $88有齊紅棗花膠等等補身嘅食材,大推!☺️5️⃣白飯 $18💰~430pp🕥 Mon - Sun 11:30 - 15:00, 18:00 - 22:00📍Shop 1001B, 10/F, Times Square, 1 Matheson Street, Causeway Bay
鴨大哥 🦆
#朋友聚餐之選

1️⃣北京烤鴨(半隻)$308
皮酥肉嫩,入口留香。🥹🦆

2️⃣黃金脆奶炒蝦仁$188

3️⃣蜆蚧煎釀唐生菜膽 $148

4️⃣是日燉湯 $88
有齊紅棗花膠等等補身嘅食材,大推!☺️

5️⃣白飯 $18

💰~430pp

• 北京烤鴨(半隻)
2023-03-10 1110 浏览
本人每次去鴨大哥也受不了員工的脾氣與態度 , 由於coupon 快過期的關係加上我友人好喜愛片皮鴨 他們的片皮鴨真的出彩 但服務真是不敢恭維 今天再度光臨 煥然一新 不見了哪位光頭先生 換了幾位穿西裝的 服務好了200 percent 尤其一位個子不高的 他了解我們的需要 不用叫他加水便幫我們加了食完鴨後我想找紙巾抹口 他便主動給我乾濕紙巾 拿了coupon 出來放在桌上想結賬 未叫他便主動奉上賑單及告知我們欠8 元可以用多一張coupon及介紹我們叫好食的咖啡榚 真的值得加許 從來沒有在鴨大哥有這服務 我之前冇有期望 反而超驚喜 thanks 新員工
冇有期望 反而超驚喜 thanks 新員工
2023-03-09 544 浏览
趁時代廣場coupon 快完結,今天和我朋友再度光臨這食店 ,今次有驚喜 員工多了很多 服務提升了不少 ,之前這裡食物不錯 但服務有咁恭維 !現在改變了不少 多了幾個經理 ,尤其其中一個给我留下深刻印象 他留意到我們的需要 ,想叫➕水時他不知不覺間便問我們要加嗎?我食完片皮鴨主動給我濕紙巾. 值得表揚 👍服務好 +有heart 我跌了太陽眼鏡 他也幫忙找回 埋單時我們欠三十幾元用多一張coupon , 不用我們說他建議我們叫多個咖啡糕便剛剛好 , 我們感到窩心
2023-03-06
  • 海鮮鴨湯泡飯
💥個名叫鴨大哥大門口寫天下第一豬?📍鴨大哥|銅鑼灣📍人均消費 $ 2 X X 折後 $ 1 X X#CL銅鑼灣 #CL四圍食 #CL中餐 ⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️近月尾又係時候要燒時代廣場嘅優惠券🙉所以上去食通天試呢間鴨大哥🦤門口好大個牌匾寫住天下第一鴨🥇我哋心諗乜佢唔係出名食片皮鴨嘅咩?好驚中伏😂下邊就話俾你哋聽真實食評啦🫰🏻💟 荔枝山楂咕嚕肉 $ 1 8 0同平時菠蘿咕嚕肉有少少分別,佢係用咗荔枝同埋山楂會偏酸少少🤏咕嚕肉本體係炸到外脆內軟,冧咗汁都仲keep到值得加分👍🏻💟北京烤鴨半隻 $ 3 0 8片皮鴨係切好咗出嚟,大概有10多片~鴨肉同皮中間冇脂肪有濃濃鴨香🥰然而個包皮就有唔合格喇,塊皮唔乾身係有種濕痴痴嘅感覺🤥💟 黑土豬叉燒 $ 1 4 8好矜貴1碟得十舊㗎咋💖係半肥瘦叉燒好入味,只係超越唔到甘棠,橫掂價錢差不多🙉💟斑塊洞庭麵 $ 2 0 8呢個係眼前一亮✨蕃茄湯底好清新香濃,配斑塊係非常之夾,仲要去埋骨啖啖肉😉🤟🏻不負責任點評好味道🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑🌑🌑性價比🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑🌑回頭率🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑🌑🌑🌑(十粒為滿分)⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
💥個名叫鴨大哥大門口寫天下第一豬?

📍鴨大哥|銅鑼灣

回頭率🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑🌑🌑🌑
(十粒為滿分)

⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
2023-02-11 1582 浏览
突然之間大家都好想食鴨 就上網search下試吓啲未食過既餐廳🥰扣埋times coupon都好抵食🦭北京烤鴨(一隻)$588值得一提係啲薄餅係足夠包住啲鴨肉 唔會食下食下就唔夠薄餅🥰鴨皮燒到好脆 肉質好嫩 而且好香鴨油味🤩配上甜醬 麻醬 黑糖 青瓜 蔥絲🦭荔枝咕嚕肉 $138第一次荔枝咕嚕肉 係餐牌見到佢我已經話一定要嗌😹比菠蘿整既咕嚕肉更加清甜🙈不過肉就有啲肥🦭原味炒鴨崧 $108呢個菜最驚喜 食落好香口啲肉其實好膩 但配上生菜就中和左🙈🦭海鮮鴨湯泡飯 $218好食到我朋友食左好多碗🤣鴨底好鮮甜 入面有好多鴨肉鴨皮同海鮮🥳飯都浸得好淋 而且有大量脆米通比你食之前加入去加左脆米通既泡飯食落脆脆的 好有口感🥰Price: over 1000📍 鴨大哥銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場10樓1001B號舖

🦭北京烤鴨(一隻)$588

Price: over 1000
📍 鴨大哥
銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場10樓1001B號舖
2023-02-08 1052 浏览
Most overrated restaurant ever!Service 3/10, at best!! The manager was very rude, after we asked gently were our ordered duck was after 1h and 15min waiting time. No explanation given, discount only given when asked. People ordering 30min after us, getting their food earlier. Duck not even that special, read about this duck on a website saying this is one of the best ducks in Hongkong. They must have eaten a different duck, at a different restaurant. Duck was so bland and flavorless, the cucumbe
Service 3/10, at best!! The manager was very rude, after we asked gently were our ordered duck was after 1h and 15min waiting time. No explanation given, discount only given when asked. People ordering 30min after us, getting their food earlier. Duck not even that special, read about this duck on a website saying this is one of the best ducks in Hongkong. They must have eaten a different duck, at a different restaurant. Duck was so bland and flavorless, the cucumber had more flavor. Highly overrated, maybe a 2/5!
2023-02-08 832 浏览
This has to be the most overrated restaurant I've been to in my life. Signs about the best Peking duck in Hongkong hanging on the wall. Wait time for the Duck: 1h and 15min. Guests arriving 30min later than us, getting their duck earlier. Service 3/10. Manager not nice at all. Discount only offered after asking and even deducted in the end, because we had extra coupons which decimated the discount for bad service somehow. I could have looked behind all the service, the confusion, the not given e
Service 3/10. Manager not nice at all. Discount only offered after asking and even deducted in the end, because we had extra coupons which decimated the discount for bad service somehow. I could have looked behind all the service, the confusion, the not given explanation, the rudeness, if the duck was actually good. The taste so bland, the cucumber had more flavor. Really disappointing! Had to create an "open rice" account, just to let everybody know, go to another place!
2023-01-20 1452 浏览
又來到我好鍾意既呢間,片皮鴨世一👍🏻同其他名店唔同既係去既餅皮出名好薄,食落超級滿足,個鴨係每日新鮮整,又香又脆,油脂分布岩岩好,配既京蔥同青瓜食完都可以添,滿足😍仲有我好鍾意既海鮮鴨泡飯,味道鮮美一流👍🏻💕💕💕配上脆脆,好有口感😍😍😍個鴨鬆就平平,冇太大驚喜,可以唔需要,但整體呢間係我既安心之選,皮薄真系成件事差好遠🤣🤣🤣專門來食鴨會好滿意❤️我以後都會不停一直來,d姐姐叔叔都好親切好好人🫶🏻