2022-10-26 1359 浏览
聽呢間餐廳已經好耐,首次試食,屬於大家近期很喜愛的三餸飯的Friend。上樓素食,付款後,排隊揀3個齋餸,連餐湯$55。各人自己有一盤餐的半自助式中式素食餐廳。白飯及老火湯,任飲任食。但我們今日選擇叫餸食飯,食得好啲,但都好抵食,分量多到驚人,建議四人以上,才好叫餸食飯。素碗仔翅,好味!非常大盤而且料頭十足!抵。飲完頭啖湯,已經飽三成。叉燒,麵筋質地,比街外外賣齋鹵味稍為冧身,口感好點像肥叉燒的質地感覺。而且用欖角爆香,增加咗不少獨特的風味,加熱了,增加滋味。呢個值得一讚。我推薦大家試這個叉燒!南乳齋煲,分量多到滿瀉,粉絲豆卜,總之應有盡有。而且唔會太多南乳,不會太過喊。素湯餃子,裏面係蕃茄粟米餡,不知是否粟米是罐頭粟米蓉,本人覺得太甜。而且冇乜特別,反而幾條菜心,有菜心嘅甜味,仲正。炒飯,唔記得咗乜嘢炒飯,但係炒到好濕,麻麻哋。而且炒米粉,是幼身米粉,炒得乾身,大家可以試。煎蓮藕餅,有六件,比較乾略硬,普普通通啦。由於每碟份量都好大,所以食完都已經好飽。如果冇四個人,或者冇男士,要小心啲,避免浪費。總之,大件夾抵食,大眾化價錢,味道亦唔錯,可以啦。

炒飯,唔記得咗乜嘢炒飯,但係炒到好濕,麻麻哋。

而且炒米粉,是幼身米粉,炒得乾身,大家可以試。

煎蓮藕餅,有六件,比較乾略硬,普普通通啦。

總之,大件夾抵食,大眾化價錢,味道亦唔錯,可以啦。
素碗仔翅
素碗仔翅
素叉燒
蓮藕餅
南乳齋煲
疫情過後,周街都係兩餸三餸飯,普遍都係太咸、太多汁、太多肉。所以我同素食阿媽都好喜歡去食麗姐。阿媽話麗姐做素菜做咗起碼20年,同埋一定喺疫情前己經賣三餸飯囉~每日都有六款唔同嘅餸揀~$55 一個餐可以揀三款,飯同湯都有得添!我地就揀哂六款餸一齊食啦!發現最多人揀係清炒時蔬。唔好講笑,出街食飯邊有咁多菜你食!多到碟都裝唔哂。其他餸菜好似蒸水蛋、蕃茄粉絲、羅漢齋、木瓜煮素肉,有汁好好撈飯,唔會太咸,清清地好好吃!特別覺得香口野好吃!那兩大片炸素魚,入面係腐皮加紫菜,咸咸地,新鮮炸起熱辣辣好脆好好食呀!是日靚湯係霸王花,入面仲有紅蘿蔔同粟米,好清的湯,好舒服~我仲添飲咗!飯呢,入面有QQ嘅薏米,多啲纖維!灣仔返工食飯好去處。日日唔同餸日日來都得啦!
飯呢,入面有QQ嘅薏米,多啲纖維!

灣仔返工食飯好去處。日日唔同餸日日來都得啦!
2022-08-02 1922 浏览
🍭麗姐廚房🍭平野有好野😍😍🤩🤩而間主打素食既餐廳, 環境好似學校canteen咁😂不過野食絕對唔差!! 一D都唔頹, 仲有住家飯味道tim😉每日餸菜都唔同, 六個餸入面可以揀三個😙1️⃣南乳齋2️⃣味菜涼瓜 👍3️⃣炸素魚腐 👍4️⃣蒸水蛋 👍5️⃣沙茶醬千層6️⃣時蔬是日靚湯: 牛蒡湯🍲每一個餸都好多份量, 飯仲有穀物tim🍚 好健康🤩$55 就有三餸一湯 白飯任裝😆仲有家的感覺, 好滿足啊🥰評分: 🍀🍀🍀🍀🍀
🍭麗姐廚房🍭

平野有好野😍😍🤩🤩
而間主打素食既餐廳,
環境好似學校canteen咁😂
不過野食絕對唔差!!
一D都唔頹, 仲有住家飯味道tim😉

每日餸菜都唔同, 六個餸入面可以揀三個😙
1️⃣南乳齋
2️⃣味菜涼瓜 👍
3️⃣炸素魚腐 👍
4️⃣蒸水蛋 👍
5️⃣沙茶醬千層
6️⃣時蔬
是日靚湯: 牛蒡湯🍲

每一個餸都好多份量, 飯仲有穀物tim🍚 好健康🤩
$55 就有三餸一湯 白飯任裝😆
仲有家的感覺, 好滿足啊🥰
評分: 🍀🍀🍀🍀🍀
2022-07-22 1395 浏览
講到素菜餐廳,點會少得灣仔麗姐廚房,麗姐廚房近灣仔A3地鐵站出口,需要坐lift或行兩層樓梯即到達餐廳。我哋一班朋友最鍾意透過WhatsApp訂座同點餐,去到餐廳,就可以立即叫上菜。其他食客亦會點當日午餐堂食,或外賣。餐廳環境感覺似飯堂,侍應待客有禮。今日我哋食咗燒汁脆膳(有蛋)$88,係蘑菇整成,香脆可口,配上甜甜地嘅汁, 10分開胃。再叫咗個啫啫秋葵煲(微辣)$88,好惹味。仲有我最鍾意嘅蜜汁叉燒$88,其實就係豆腐乾整成,煙煙韌韌嘅口感食完一粒又一粒。餐廳每逢初一十五亦會特別多人,齋菜選擇多,菜式又唔會太油膩,而且有甜品可選擇,希望大家多多支持素食店啦

再叫咗個啫啫秋葵煲(微辣)$88,好惹味。

2022-07-09 1235 浏览
食咗好多年麗姐廚房,由$50午餐食到$55,咁多年都只係加咗$5,仲要白飯同湯任裝,灣仔素食來講都真係搵唔到邊間再抵啲。每日午餐個餐牌都會換,首先去counter俾錢買飛揀三樣自己想食嘅餸,攞住張飛去廚房果面拎就OK。想少飯多飯就同廚房姐姐講,有求必應。如果揀時蔬直頭會多到滿瀉😂今日驚食唔晒就揀咗另外三樣餸。南乳齋,節瓜素肉,炸番薯🍠今日個炸番薯冇得頂,香口酥脆。冬瓜湯消暑。大家食完如果有時間可以幫手將托盤還返俾姐姐😆

今日個炸番薯冇得頂,香口酥脆。冬瓜湯消暑。

大家食完如果有時間可以幫手將托盤還返俾姐姐😆
2022-07-04 5069 浏览
話說,自從演藝界名人 梁祖堯先生 介紹過這家位於 灣仔-譚臣道-豪富商業大廈 的 💛 黃店 "麗姐廚房 Liza Veggies" 之後 , 餐廳生意非常之好 ~其實本來這家 "麗姐廚房 Liza Veggies" 一向以 "巧手齋菜" 見稱 , 從來不乏捧場客 ....咁樣講 , 如果不是住開港島區 , 又或者係 "路痴" 嘅朋友 , 要找到這一棟 "富豪商業大廈" 並不容易 .... 筆者當天就找到發脾氣 , 發爛渣 , 才找得到 ~午市 三餸飯 (跟湯) : 自選三餸,是6選3 , 湯是老火湯 (可添飲) , 白飯也是可添的 , $55 , 真是抵到爆 ~例湯 : 老黃瓜湯 , 真真正正老火湯 , 材料豐富 , 味道天然 , 是家庭的味道 ~三餸飯 : 我點了 南乳齋 + 沙葛炒三絲 + 醬燒茄子 , 看上去就是非常豐富 ! 南乳齋 , 食材豐富 , 煮得好入味 , 調味得宜 ; 沙葛炒三絲 , 炒得香口 , 沙葛夠腍身 , 非常適合我這種牙力不足的中老年人 ; 醬燒茄子 , 香口惹味 , 少少辣 , 好合我胃口 ~麗姐廚房 , 的確有料到 , 值得推介 本篇完 ~

麗姐廚房 , 的確有料到 , 值得推介

本篇完 ~
2022-06-26 1147 浏览
晚上,9點左右好多舖頭關咗門周圍行吓,抬頭望到麗姐廚房嘅bannerOpenRice嘅食評睇落都唔錯,膽粗粗一個人上咗去食晚餐門口有提示到只收現金同埋6月逢星期六休息佈置以書法畫同植物為主,都有神像在內,環境佈置相當舒服順眼舖頭裡面都幾多座位,環境舒適,夠闊落晚餐人均最低消費為$80首先叫咗壺鐵觀音嘆吓茶先本人就未食過羊嘅(怕腥同唔啱食會浪費)既然確認呢間係素食館,唔會有羊肉,咁就試一試啦我另外配咗碗糙米飯🍚嚟撈吓汁點嘅蘿蔔羊腩煲好快就有得食捧過嚟,侍應幫我揭蓋,啲汁係咁冒泡泡嘅,非常誘人第一時間,當然試咗個羊腩先,咬落去同肉嘅質感非常相似,完全唔覺得係似麵筋或者齋有啲似牛丸嘅口感,都係彈牙好咬試埋啲配料,有枝竹、西芹、白蘿蔔、三色椒。枝竹索咗汁中嘅濃味,帶啲黑椒香,好食白蘿蔔軟硬適中,好清甜,略嫌有些少渣,好味食埋啲細細條嘅西芹,好refresh ,羊腩、腐竹都係濃味嘅情況下,佢有種清新嘅口感帶咗俾我總結,呢個素菜味道同肉食餐廳有得揮,係唔錯嘅選擇,會再嚟幫襯😃
晚上,9點左右好多舖頭關咗門

周圍行吓,抬頭望到麗姐廚房嘅banner

OpenRice嘅食評睇落都唔錯,膽粗粗一個人上咗去食晚餐

門口有提示到只收現金同埋6月逢星期六休息

佈置以書法畫同植物為主,都有神像在內,環境佈置相當舒服順眼

舖頭裡面都幾多座位,環境舒適,夠闊落

晚餐人均最低消費為$80

首先叫咗壺鐵觀音嘆吓茶先

2052 浏览

我另外配咗碗糙米飯🍚嚟撈吓汁

點嘅蘿蔔羊腩煲好快就有得食
蘿蔔羊腩煲

捧過嚟,侍應幫我揭蓋,啲汁係咁冒泡泡嘅,非常誘人

蘿蔔羊腩煲

有啲似牛丸嘅口感,都係彈牙好咬

試埋啲配料,有枝竹、西芹、白蘿蔔、三色椒。

枝竹索咗汁中嘅濃味,帶啲黑椒香,好食

白蘿蔔軟硬適中,好清甜,略嫌有些少渣,好味

2022-06-26
2022-06-19 1118 浏览
朋友三日選擇咗去麗姐食晚飯,因為訂枱遲咗,只可用食第二輪8:30,我地5人叫左:炸雞髀,牛肉羹,黃花魚,台灣炒麵,鴛鴦餃,魚腐煲(忘記影相),雙拼馬豆紅豆糕。好經濟實惠。註:只收現金
2022-06-01 1127 浏览
今餐有食神,去到麗姐幫襯三餸飯午市有椒鹽雞髀🍗(其實係用腐皮卷卷包喺支扮雞髀骨既雪糕棍上面,可以拎住嚟咬好得意)炸得香口食落亦唔油,小小椒鹽調味食得好滋味💓另外兩款仲叫咗蒸水蛋同菜嚟配穀米,份量都好大同埋營養好均衡㗎。一日有六七款嘅選擇,所以唔會好易重複同食到悶曬。是日靚湯就有勁清甜的覇王花湯,好甘香,飲完都好舒服想再飲多啲。呢度仲可以添飯就算食量大啲都唔驚唔夠飽,所以都有好多男士幫襯之前買過佢個竹笙素湯羹,水餃同埋炒飯都超正好好食,又係一個食素好去處。呢度外表裝修雖然係樸實無華成個飯堂咁款亦無損其內涵,食得安心

2022-05-30
  • 椒鹽雞髀
2022-02-06 5013 浏览
呢度食物既選擇都幾多, 而且款式都幾特別, 重點係啲食物都係大大份, 仲要即叫即整, 上菜既時候熱辣辣咁就可以慢慢食唔洗怕啲野擺到凍曬🥰 呢度有毛豆同鹹菜作為開胃小食, 每款$15🙃竹笙素翅羹🍲($98)呢個羹勁足料, 大量木耳絲, 竹笙, 冬菇片, 金針菇, 蘿蔔絲🥕 加埋醋同埋胡椒粉真係勁好味😋雙拼餃🥟($68)本身諗住餃子都唔會有咩特別, 但係兩款餃子既餡料都勁足, 仲要味道都幾有驚喜😍 一款係蕃茄蛋薯仔餃, 食落甜甜地🥔 另一款係梅菜餃, 加埋啲木耳絲食落幾爽口同埋都係甜甜地, 兩款皮薄餡靚, 絕對值得試😋 除左餃仲配左少量既菜芯添🥬黑醋咕嚕🍖($88)平日不嬲都係咕嚕肉既忠粉, 連食齋都唔會例外😂 呢個用腐皮整成既咕嚕肉無論係味道同質感都好似食緊平時果啲咁, 個黑醋汁酸酸甜甜超入味, 真係愈食愈開胃, 連啲蓮藕, 紅蘿蔔, 茄子都勁好食同入味🍆蜜汁叉燒🥓($88)呢個菜都幾有驚喜, 色香味俱全, 色澤同口感同食緊肥叉冇分別, 而且都係勁入味😍😍羅漢齋炒麵🍜($78)脆卜卜既麵配上唔同配料加埋個茨絕對係冇得輸😍芝麻糕🍮($35)最後黎到甜品, 糕點有4件, 可以揀紅豆, 馬豆,

竹笙素翅羹🍲($98)

雙拼餃🥟($68)

黑醋咕嚕🍖($88)

蜜汁叉燒🥓($88)

羅漢齋炒麵🍜($78)
脆卜卜既麵配上唔同配料加埋個茨絕對係冇得輸😍

芝麻糕🍮($35)
最後黎到甜品, 糕點有4件, 可以揀紅豆, 馬豆, 芝麻糕其中一款, 我地揀左芝麻糕☺️ 質感超有彈性, 食落超濃既芝麻味同埋都食到粒粒芝麻, 絕對真材料, 甜度仲要啱啱好😍

比起平日既齋菜館, 我覺得呢度既食物冇咁油, 同份量都幾大, 完全係高質齋菜館之選😇
2022-02-06
  • 雙併餃
  • 黑醋咕嚕
  • 芝麻糕
  • 羅漢齋炒麵
  • 竹笙素翅羹
  • 蜜汁叉燒
2022-02-02 2386 浏览
我哋一家年初一慣咗食素,今年無意中搵到麗姐廚房,仲要年初一都有營業!所以我哋決定試下。前一晚打咗電話過去,職員話最好先預訂餸菜,經WhatsApp send 左個菜單我就直接預訂,好方便!雖然我哋對外賣冇太大要求,但今次真係有意外驚喜!尤其係「羅漢齋炒麵」,我哋晏晝去攞,到夜晚食嘅時候麵仲係脆㗎!我哋全屋企人都大讚!我地叫左:- 羅漢齋炒麵- 黑松露牛油果炒飯- 香煎蓮藕餅 - 黑醋咕嚕- 芝麻糕- 斑蘭飽全部都值得一試!又唔貴!年初一食到一餐咁滿足嘅素菜,係一個好嘅開始!以後我哋新年都決定要再去!

我地叫左:

• 芝麻糕
  • 黑醋咕嚕
  • 黑松露牛油果炒飯
2021-10-28 2868 浏览
而家越黎越多人都開始食素,其實食素除左對身體好,對環境都有大好處,所以平時食飯都盡量多菜少肉,呢間素食私房菜,地方好闊落,每枱都有自己空間,食物好食加有新意,唔係出面食到既菜式。 🍴椒鹽炸雞脾$38個賣相真係超似雞脾🍗!其實佢係好多層腐皮繞住雪條棍扮既,椒鹽好惹味,但又唔會過咸,因為包係入面既腐皮可以中和返味道。超正!🍴台灣炒米$78俾佢menu既介紹吸引而叫既,寫住有好多配料,有素叉燒、素餐肉、銀芽、冬菇、椰菜、蛋,真係好豐富。米粉炒得好乾身👍亦都唔會太油,素叉燒同素餐肉好似真既一樣,好神奇😆🍴斑蘭包$68雖然蒸包會有d飽肚,但其實佢size唔係好大,都可以當佢甜品咁食。出面未見過用斑蘭汁整既包,賣相好吸引好靚,味道都好好阿🤤好軟熟,斑蘭味好香,甜度適中,食晒都想繼續食阿。呢間素食餐廳真係好好食,素食唔再係好寡好悶既代名詞喇,對未食過素既人黎講,真係可以踏出第一步黎試下。✧٩(ˊωˋ*)و✧

🍴椒鹽炸雞脾$38

🍴台灣炒米$78

🍴斑蘭包$68

• 椒鹽炸雞脾
  • 斑蘭包
2021-10-07 2348 浏览
老闆娘開店=做善事近期食齋係openrice留意到呢間店,好近地鐵站。午市好多捧場客,堂食/外賣都多。叫左三餸飯,55蚊大大份,白飯例湯任加。賣相味道都好好,絕對平靚正,超有良心老闆,灣仔區必去齋店。祝老闆身體健康,生意紅紅火火。
老闆娘開店=做善事
近期食齋係openrice留意到呢間店,好近地鐵站。
午市好多捧場客,堂食/外賣都多。

叫左三餸飯,55蚊大大份,白飯例湯任加。
賣相味道都好好,絕對平靚正,
超有良心老闆,灣仔區必去齋店。
祝老闆身體健康,生意紅紅火火。
2021-09-19 1958 浏览
每年中秋前後都會食好多餐素食!今次有人介紹呢間!炒飯同茄子黑松露牛油果炒飯, 釀茄子一條超級大碟怕你食唔飽! 落滿松露醬同牛油果碎炒,啖啖松露香氣又炒得夠獲氣!釀茄子遠睇仲以為係條鱔呀!其實係茄子,都扮得幾似!釀素肉再煎焗,香口惹味,素得黎味道一樣咁好食灣仔譚臣道105-111號豪富商業大廈二樓A-D室消費$300
每年中秋前後都會食好多餐素食!今次有人介紹呢間!
炒飯同茄子
黑松露牛油果炒飯, 釀茄子一條
釀茄子遠睇仲以為係條鱔呀!其實係茄子,都扮得幾似!
釀素肉再煎焗,香口惹味,素得黎味道一樣咁好食

灣仔譚臣道105-111號豪富商業大廈二樓A-D室
消費$300
2021-09-14 1692 浏览
終於試到梁祖堯推介嘅麗姐廚房,素食都可以食得好滿足!!前菜 $15未叫嘢食先嚟前菜,係炸素排,不過不失。糖醋咕嚕 $88 🖤🖤好好好好食呀!絕對係素食界MVP🥺🥺🥺🥺 猴頭菇質感真心好似肉,口感鬆化,甚至比坊間好多真咕嚕肉仲要好食!雙拼餃(流沙/梅菜) $68因為想試多款餃子所以叫咗雙拼,個人鐘意梅菜餃多啲,反而祖祖大推嘅流沙餃(蕃茄薯仔)就唔太啱我口味。麻婆豆腐$68同平時麻婆豆腐有啲唔同,多咗種辛香味,餸飯一流,屋企人好鐘意,不過對我嚟講偏辣~涼瓜炒蛋 $78本身苦瓜靚,爽口好好食!但略嫌鹹咗啲,如果調味輕手啲就好啦。芋頭魚 $68 🖤芋頭控要試!! 心急食唔記得影相😂 一份有兩條好抵食,炸得香脆,芋泥比較淡但非常綿密!(唔好咁重口味仲好!好怕啲味精勁重嘅芋頭魚🤢)有跟酸甜汁可以點。芝麻糕 $30唔會太甜,入面仲有好多白芝麻粒,唔錯但冇想像中咁濃~~ 好滿足嘅一餐走肉晚飯,老豆本來話唔想嚟食素,食完都話想encore!!!!
終於試到梁祖堯推介嘅麗姐廚房,素食都可以食得好滿足!!

前菜 $15
未叫嘢食先嚟前菜,係炸素排,不過不失。

糖醋咕嚕 $88 🖤🖤

雙拼餃(流沙/梅菜) $68

麻婆豆腐$68

涼瓜炒蛋 $78

芋頭魚 $68 🖤

芝麻糕 $30
唔會太甜,入面仲有好多白芝麻粒,唔錯但冇想像中咁濃~~

• 糖醋咕嚕