2017-08-06
2045 浏览
(講故仔)話說好耐之前入元朗食台灣麵,經過見到呢間麵包店好精緻,仲有得試食!覺得呢間麵包店好特別,佢既麵包好似自己屋企製咁,食得出味道好新鮮,而且口感好鬆化。由於實在太好食,有幾次都入去食哂大部分既口味,但都係覺得太貴,運完吉就走左。後來同老死經過多幾次,老死終於忍唔住,話我明明咁鍾意呢間既包,唔應該吝嗇廿幾蚊,應該支持下,咁先可以確保將來都有得不停試食口味(同新口味)。就係咁,我養成左每次經過麥田緣(其實係每次去元朗都智特登經過一下)都會買一個包既習慣(通常都係試食哂之後)。其中一款最喜歡買的係紫薯朱古力麵包。質感超正,食到鮮味,尤其係入面D紫薯,真係超正!買既時候好似好大個包,但搣搣下好快就KO左。原來支持自己欣賞的店子感覺好好的。同樣地,有支持的歌手、歌曲、電影都一樣。人大了,知道唔可以習慣唔付出去支持去買,因為個個都係咁,有可能有一日想支持都太遲了。好在麥田緣都有其他小粉絲,而我今天都歸隊了,最近仲做埋VIP。原來除左油麻地都有店外,聽店員講可能會再開新分店呢!期待。