2018-03-29 711 浏览
深水埗搵食好多地方,拉麵好多時都諗起西九龍中心果間越做越不復當時嘅隱家所以當朋友話深水埗食拉麵我真係打左個突 ; 點知最後係我比佢大大巴星落黎,因為真係好食!有驚喜呀!位置又係收埋喺咩汝洲街福華街果類排檔後面,所以開頭真係冇期望架舖頭簡潔中帶些少和風,日本藉老闆熱情招待入座。坐低後聞聞下濃厚豬骨湯香,我越來越深信呢間好野黎!拉麵個湯係超香甜醇厚豬骨加上背脂,每一口充滿油香,怕肥但又忍唔住一啖飲完又一啖呀!溏心蛋好正,當然我都好醒目地快快手食哂先,以免俾熱湯影響。可能會有人覺得佢呢種叉燒好散碎,但我反而好鍾意食一黎冇咁多脂肪位,二黎薄薄地,掛少少湯入口..真係一流呀!價錢?合理抵食過你去豚王囉!不過咁,食完半個鐘之後我就口渴足幾個鐘呢個位真係扣分..我仲會比多次機會你嘅一京,唔好令我失望呀!

半熟卵醬油拉麵

拉麵個湯係超香甜

可能會有人覺得佢呢種叉燒好散碎,但我反而好鍾意食
一黎冇咁多脂肪位,二黎薄薄地,掛少少湯入口..真係一流呀!

2018-03-04
半熟卵醬油拉麵
2018-03-26 501 浏览
有一日經過深水埗 行到好肚餓就諗住搵間嘢食下行下行下就發現咗一間拉麵好似幾好食咁樣夠求其入咗去試 之後叫咗個激賞拉麵碗野一來到 成個碗都係叉燒之後試咗啲叉燒覺得幾好食上網睇原來係話低溫慢煮 再試埋個湯系醬油湯底好濃 岩哂重口味人士
2018-03-06 1206 浏览
記得有一夜一家三口跑到宜安街,其中有一間拉麵店,賣的那碗豚骨湯叉燒麵,水準是甚為不俗。到現在,我仍能想起那麵之滋味....這一間店,好像是叫甚麼"丸京"的....話說某一天的下午,行經深水埗,看到有一間新開張不久的拉麵店,無論在裝修、餐牌以至招牌,都跟那"丸京"十分相似。這店叫作"一京",想是和觀塘的那間應是姊妹舖來吧....此時想起了上趟在"丸京"吃的極上拉麵,其叉燒份量之多,舖滿了一整碗就連底下的麵也遮盡住。在這兒,同樣也能吃到這碗夠份量的極上麵。不過今次來,決意轉一轉口味還原基本步,點了碗半熟卵拉麵就算....驟眼睇湯色水,小弟必然會說這是一碗醬油拉麵來的,而事實上,喝將下去也感到其味是近像醬油多過似豚骨湯的。湯之味道很夠甜但不覺膩 (雖然表面睇落好像很多油),喝多幾口也不會對喉頭有太大的負擔,是算有水平的....半熟蛋明符其實真的是半生熟的,不過有部份蛋黃咬下去帶點偏硬....我還是較喜歡生一點,營造到充足流心效果的貨色....麵條雖是我不大喜歡的幼身麵但其掛湯力甚強,這就已足夠....叉燒切得很薄身,本身其脂肪不太有但質地非常軟熟,也蠻討好的....在拉麵店雲集的深水埗區,要

這一間店,好像是叫甚麼"丸京"的....

在拉麵店雲集的深水埗區,要站穩陣腳可真不是一件易事....不過以這店弄出來的水平而言,我想要生存的話應是不難做到的....
2018-02-22 1332 浏览
相隔半個月再去食,因為湯底的味道令我一試難忘!湯底的水準依舊保持很高,表面佈滿油香,一入口就溶化非常滑溜!喝後還滿口油香!感覺非常良好!!叉燒的肉味較淡,但沾了湯汁後非常惹味
2018-02-21
  • 叉燒拉麵
2018-02-22 503 浏览
在香港以這個超水準高質素的拉麵竟然不用排隊,一定要推介!拉麵有兩個湯底可選:濃湯非常細滑,而且佈滿油香!而清湯鮮甜,不會過咸!兩款湯底都絕對喝到濃郁的豬骨味,絕不是味精能做到的!暫時在香港沒有一間拉麵店可以讓我把湯底喝到一滴不剩!推介!不用排長龍!推介!!!
2018-02-01
  • 真‧叉燒拉麵 (清湯)
  • 半熟卵拉麵 (濃湯)
2018-01-25 1302 浏览
行完玩具街,三點三又係星期日,成條福榮街差不多間間都排晒隊,尤其係果幾間出晒名見禁既形勢,即刻轉入D橫巷睇下有無其他野食。行行下就見到衣個新開既拉麵店。見坐位都濶落,就入去試下open kitchen, 少少既廚房,4個師傅。衣間特色係背脂豚骨2款湯,4款拉麵㨂濃湯豚骨醬油拉麵 $68白色一點點係背脂. 勁多背脂.份量適中, 拉麵係幼麵湯好濃, 好香豬骨醬油味. 又夠熱.叉燒好煙韌, 唔痴牙. 以$68衣個價錢, 又不加一. 扺!!
行完玩具街,三點三又係星期日,
成條福榮街差不多間間都排晒隊,尤其係果幾間出晒名
見禁既形勢,即刻轉入D橫巷睇下有無其他野食。

行行下就見到衣個新開既拉麵店。
見坐位都濶落,就入去試下

open kitchen, 少少既廚房,4個師傅。

衣間特色係背脂豚骨
2款湯,4款拉麵㨂

濃湯豚骨醬油拉麵 $68
白色一點點係背脂. 勁多背脂.
份量適中, 拉麵係幼麵
湯好濃, 好香豬骨醬油味. 又夠熱.
叉燒好煙韌, 唔痴牙.
以$68衣個價錢, 又不加一. 扺!!

下午茶
2018-01-12 1410 浏览
一個人行經深水埗,見到有新拉麵店好似啱啱新開張,所以入內試咗一碗濃湯豚肉醬油拉麵。一如其他拉麵店,裏有一張餐紙畀你選擇面、醬油、湯、配料既不同options。 由於本人喜歡較濃味嘅食物,所以點左一碗濃湯豬豚肉醬油拉麵。賣相都幾好,食落味道中等,對得住個價錢。因為而家食拉麵動輒都要接近100蚊,喺深水埗呢個地段,食個70嘅面算係中上價錢嘅午餐。除咗食物,入面嘅服務員都嘅穿著得幾日式,所以坐落個格局雖然似茶餐廳,但係整體視覺都算日式。總括而言,整體都唔錯。如果行開深水埗,除左試下出曬名嘅麵食或者茶餐廳之外,呢間都算係一個不錯嘅選擇。
由於本人喜歡較濃味嘅食物,所以點左一碗濃湯豬豚肉醬油拉麵。
賣相都幾好,食落味道中等,對得住個價錢。
濃湯豚肉醬油拉麵
2017-12-28
2018-01-12 912 浏览
又係近近地搵食嘅時間,附近真係開咗好多新餐廳,好開心唔使出去出邊都可以食到唔同嘅嘢!今次就選擇你食拉麵,拉麵其實我唔敢出去食小店的因為覺得真係唔太好食,食來食去都係過江龍或者出名嘅先好食!今次真係大膽一試叉燒溫泉蛋拉麵,一睇就知份量都幾多,叉燒薄薄的鋪滿整個碗,有一隻溫泉蛋,面的份量就比較少,有啲唔夠飽湯底都好香濃豬骨味,上面的時候都熱辣辣,這個是必須的做得好好叉燒肉質就麻麻哋,邊邊有點干,不夠juicy, 溫泉蛋煮得有點過龍,面的軟硬度我覺得都適中整體來說這個區,拉麵煮得不錯,不過仍然有改善空間需要繼續努力

2017-12-29 876 浏览
日本拉麵店越開越多,但每次都總係比吸引咗去試食。裝修嚟講不中不日,來自京都嘅拉麵店,但個大風扇貌似中國 60-70 年代,呢方面唔係太 match。 服務算不錯,同事有 heart 又靚女,唔知邊度請返來。另外佢嘅日文意外地發音凖確,呢樣嘢有真係唔係間間日本餐廳都做得到架(利申:N 年前日本語能力試一級)。介紹返佢嘅拉麵,湯底味道較濃又唔會鹹,但成碗豬膏係特色,真係有啲嚇親,卡路里唔敢計。拉麵嘅質地彈牙且量多,我都係第一次食唔晒碗拉麵咋。入面嘅叉燒紙咁薄,但夠鬆軟。外加嘅炸雞小食都唔錯,用咗日本快餐常用嘅椰菜配碟,感覺就馬虎咗啦。本身未有抱住太大期望,所以整體感覺還好。
日本拉麵店越開越多,但每次都總係比吸引咗去試食。

本身未有抱住太大期望,所以整體感覺還好。
2017-12-06
  • 叉燒
2017-12-22 604 浏览
用料感覺一般, 义燒同麵唔滑,唯一嗰湯底比較好味。個人覺得同颱風,混亂等同級拉麵店有距離, 有待改進。另裝修似食緊車仔麵, 感覺唔多良好。雖然真係日本人開, 但煮既師傅據個人目測係香港人。
用料感覺一般, 义燒同麵唔滑,唯一嗰湯底比較好味。
個人覺得同颱風,混亂等同級拉麵店有距離, 有待改進。
另裝修似食緊車仔麵, 感覺唔多良好。
雖然真係日本人開, 但煮既師傅據個人目測係香港人。

2017-12-22
2017-12-08 700 浏览
又到試新拉麵時間!!真‧叉燒拉麵叉燒多到蓋過左隻碗..haha叉燒經過低溫處理..食落似Parma ham多d...肉味好香,真係不似叉燒呢...麵是幼麵...無乜特別濃湯底佈滿小粒的豬脂...味道不錯
又到試新拉麵時間!!
真‧叉燒拉麵
真‧叉燒拉麵
叉燒多到蓋過左隻碗..haha
叉燒經過低溫處理..

麵是幼麵...無乜特別
濃湯底佈滿小粒的豬脂...味道不錯
2017-11-07
  • 真叉燒拉麵
2017-12-06 452 浏览
出左地鐵站b出口,行兩步發現深水埗竟然有拉麵館。應該新開無耐,裝修簡單,環境衛生,餐單採用彩色印刷,比起坊間其餘大鋪用黑白有心意得多,拉麵師傅是帥氣的日本中佬,睇到我眼瓊瓊。
2017-12-03 574 浏览
每日限量20碗的真叉燒拉麵,配以濃湯。叉燒好咸,好似食西班牙火腿,不過份量好多!湯佈滿油脂,但我覺得配埋拉麵,味道很好。麵質爽口。可能客人不多,服務很好,waitress會主動refill水 (d肉太咸,我飲了很多水)。環境也很乾淨。下次再來,會試吓普通叉燒拉麵。
每日限量20碗的真叉燒拉麵,配以濃湯。
真叉燒拉麵

叉燒好咸,好似食西班牙火腿,不過份量好多!

湯佈滿油脂,但我覺得配埋拉麵,味道很好。麵質爽口。

環境也很乾淨。

下次再來,會試吓普通叉燒拉麵。
2017-11-23 741 浏览
住係深水埗好多年,自己好鐘意食拉麵但深水埗野食就多,但拉麵店真係無乜。星期六同女朋友行過北河街見到之前間粉麵店變結業後竟然開佐間拉麵,當然即刻衝入去試下啦。裝修基本無乜點改動過,成個間隔都係差唔多,坐位都算鬆動,香港黎講都難得。一眼望埋去,煮麵師傅係日本人,而侍應就全部都係後生仔(學生哥樣),餐牌就一張紙,基本無乜選擇,無湯底揀,問過侍應姐姐,湯底全部都係豬骨+雞+醬油,都OK。反轉餐牌係一個幾得意既名 "真·叉燒拉麵" ,話係真空低溫調理,我即刻決定試下,而女朋友點佐個半熟卵拉麵,等既時間唔算耐,可能枱數唔多,處理速度都快。真·叉燒拉麵:一眼望埋去真係嚇佐一路,好多"叉燒",但真係好紅,好似生豬肉咁,即刻問下侍應,佢地話因為係低溫長時間處埋,所以肯定已經無曬細菌同熟,亦保留佐最佳口感。 食落係幾特別,始終我真係未食過生豬肉,但因為太多肉了,食到最尾開始有點覺得滯~~但的確幾特別,係日本都好似未見過半熟卵拉麵:我同樣試佐女朋友呢個幾啖,呢個絕對係穩陣,唔算特別,但絕對唔差,叉燒都唔會係平時食拉麵個種全熟叉燒咁,而係感覺有點太嫩滑,但我食佐我自己個碗當然覺得呢碗無問題啦﹗湯底幾濃...呢
呢間店我覺得幾滿意,香港地,唔使等位、有質素拉麵真係唔多,而且又近...對我黎講
,價錢都算正路啦,始終唔係連鎖快餐店或者食緊粉面,人地有返咁上下鬆動地方俾你,足料同埋呢個質素,對我黎講8,90 蚊一碗面都算係接受到。
下次會去試個清湯
真·叉燒拉麵
半熟卵拉麵
2017-11-04
真·叉燒拉麵
半熟卵拉麵
2017-10-29 1158 浏览
見到有間新店係公和隔離,又未諗到食乜,就二話不說同女友試一試裝修同外面深水埗有少少格格不入,幾有對比。唔知係咪新開嘅關係人唔算好多坐低之後員工都會比杯日本常見的冰水(無限添),亦都比低餐牌我哋慢慢揀,服務好好我同女友就每人叫左一碗唔同嘅拉麵試試清湯半熟卵拉麵,唔太特別,不作評論真。叉燒拉麵(話係限量),特別在用低溫整嘅叉燒,肉質幾滑不過怕咸濃湯就最好唔好揀了,因為我一路食都飲左好多水價錢嚟講係深水埗區算做比較貴少少,但同出面大部份拉麵店價錢相若。

坐低之後員工都會比杯日本常見的冰水(無限添)
,亦都比低餐牌我哋慢慢揀,服務好好

我同女友就每人叫左一碗唔同嘅拉麵試試

清湯半熟卵拉麵,唔太特別,不作評論

真。叉燒拉麵(話係限量),特別在用低溫整嘅叉燒,肉質幾滑

不過怕咸濃湯就最好唔好揀了,因為我一路食都飲左好多水

• 真·叉燒拉麵