2017-10-27 689 浏览
今日去咗深水埗行街,本來約咗成班朋友一齊食飯,可惜佢哋全部放晒飛機。所以行完街之後,就咁啱見到有呢間新店,所以打算入去一試,因為喺深水埗好少會見到一些日本嘅拉麵。入到去,位唔算多,一眼睇晒。之後,見到佢有鎮店之寶,真叉燒拉麵,所以決定要叫。而且佢都話係限量嘅。之前都食過另一間分店,但係當時試唔到呢個鎮店之寶。今次好彩,仲有。真叉燒拉麵味道方面都唔錯,佢嘅叉燒肉質,同平時嘅日式叉燒拉麵唔同。平時嘅日式叉燒拉麵比較硬,而佢呢個係比較滑嘅,好似食滑牛一樣。另外,佢哋嘅服務都唔錯。

另外,佢哋嘅服務都唔錯。
2017-10-06 926 浏览
一個舊區既街邊有間日式拉麵店?試下無防。店鋪既裝修用呢區出面有好大既反差,入店後好似唔係深水埗咁。得兩位服務員,見倒佢地覺得辛苦,走黎走去。不過又幾貼心,不斷換台上既水,又會幫你倒埋水。一般日式拉麵店都有好多選擇,麵既軟硬,湯既濃淡等等。呢間都差唔多,只係冇左麵既軟硬選擇。一般黎講普通軟硬既日式拉麵都係比較硬,呢間都唔例外,但可以接受既程度。都算多人,好快食完。點解?因為份量較少。我叫左半熟卵叉燒拉麵,等左陣麵黎到,感覺好少料。碗入面有蔥,荀,半熟蛋,麵,叉燒。賣相係好普通日本周圍都賣既拉麵。唔係話好香,但熱既。蔥,荀同蛋都唔錯,用料唔差。荀同蛋都比較甜。叉燒,薄得你... 脂肪約5%倒啦,三塊入面其中一塊接近全瘦。個人喜好,脂肪比例ok只係太薄啦。我個係清湯,唔算清,有d咸,仲好多油。我見廚房出麵前後都落d油,成碗野幾油,我唔係食過橋拉麵,唔駛咁重手掛。Overal黎講係一碗唔太抵食既普通拉麵,食完緊緊填左肚。呢間係分店,總店好食d?下次探究。
一個舊區既街邊有間日式拉麵店?試下無防。
店鋪既裝修用呢區出面有好大既反差,入店後好似唔係深水埗咁。
半熟卵叉燒拉麵
2017-10-06
2017-09-19 1314 浏览
麵屋丸京是我喜歡的拉麵店之一,聽到深水埗會開分店時,雀躍萬分,而分店名稱卻叫麵屋一京,由華京緣集團管理,而該集團是在2017年做公司註册,麵屋一京在招聘時講述店主和店員都昰新晋及年青的。店舖雖位置於北河街的十字路口,但由於前面有小販攤檔麵店並不起眼,趨近一看才發現麵屋一京,感覺充滿街坊味,彷如見到一間雲吞麵舖頭那樣。所有麵款飲品和麵屋丸京一模一樣,我不禁想看看京都風拉麵在Meter Chan的拉麵王國版圖中,會否激起點兒的浪花沖擊。我點選了真叉燒清湯拉麵,加多一隻半熟蛋。由於我一個人坐四人檯,後來有一家三口媽媽舆兩個女兒撘檯,他們點選了一碗半熟卵清湯拉麵,一碗䐁骨醬油濃湯拉麵。三碗拉麵差不多同時間上枱,我禁眉頭一皺,我和那家人的清湯麵表面泛著大量油光,而濃湯麵更加佈滿了相常多的背脂。真叉燒,或者稱作低温烹調叉燒,又或者食客常稱的粉紅叉燒是丸京的一大賣點,當然其他的拉麵店如中環的左近都有以此為賣點。一京的真叉燒也是切得相當薄,味道錯,有如吃西班牙火腿的感覺,加上有五塊之多,叉燒這方面是處理得不俗,若覺太生可以放在湯內即可變色,相當有趣。至於湯及麵,口感是和丸京的好味是兩回事。醬油豚骨

真叉燒拉麵+半熟蛋

至於湯及麵,口感是和丸京的好味是兩回事。醬油豚骨湯多油份,我在兩間丸京是整碗喝光,但在一京我也懼怕如此多油份在肚內打轉。湯的另一特色是鹽咸味相當重,坐在我旁邊的女孩向店員要了幾杯暖水,除了解渴外還放了點水落清湯內稀釋咸度,最終吃了半碗。而我雖然重口味抵得那咸的程度,但總覺得破壞了整個我習以為常的那個丸京濃湯的感覺。至於麵條和丸京一樣採用南天制麵,但一京的麵絛梘水味相當濃烈,以至麵條雖彈牙好吃,但感覺不到麵香麵味。我知道京都的拉麵是否這樣,一京店主是否刻意要保留這種風味,若果這樣的話就處於兩難,一難是香港人不喜歡,至少我面前那三口子不喜歡;二難是會否失去京都拉麵的特色。

一京雖有丸京的形,卻沒有丸京的美,作為新店要多加努力,亦要令Meter Chan在深水埗遇上新沖擊,不過幸好,我見到麵店一京還是自己原舖煮豚骨湯,而不是中央廚房交來濃湯還原,這點我感到不錯。

2017-09-17
2017-09-17 655 浏览
GoodLike Japanese ramen. Strong taste and aroma.Worth trying.Only for people who like strong taste.Not for people who fa our Chinese noodle
Good
Like Japanese ramen.

Strong taste and aroma.

Worth trying.

2017-08-27 1046 浏览
濃湯湯底較鹹,價錢略貴。有水提供,但無杯,坐了十五分鐘,麵都就食完,仍無洗好水杯提供。不會再光顧。店員態度可以接受。叉燒和麵可以。。。。。自問食完不怕口渴的大大,可一試!
濃湯湯底較鹹,價錢略貴。
不會再光顧。

店員態度可以接受。
叉燒和麵可以。。。。。
自問食完不怕口渴的大大,可一試!
2017-08-19 1074 浏览
中午去食午餐價錢係深水埗黎講偏貴,侍應教你如何落單,但講野好急,基本上聽吾清楚佢講咩。。。另一個侍應似是暑期工,帶左佢個fd黎食野,不停同佢傾計,傾計多個做野,基本上得個講野好急既侍應密密做。講返野食,點左$68豚骨拉麵(濃湯),$88叉燒拉麵(濃湯),吾知係咪濃湯既關係,湯底太過油膩,食左幾啖已經好飽,但麵質值得一讚,好有彈性,叉燒有很多片,肉質好軟綿,賣相鋪滿成碗拉麵,成個畫面好都豐富,但就無咩味道,略厭有點失望。🤦🏻‍♀️環境乾淨整齊,店內播放舊日文歌,客人進場埋單,店員出單都會齊聲用日文叫聲,氣氛不錯👍
中午去食午餐

2017-08-17
深水埗新開拉麵店!終於唔再係隱家 混亂 海老名個老細開,而係由麵屋丸京同公司開,葵芳既麵屋丸京非常出名,經常大排長龍,小弟排過一次,叉燒的確軟稔,半熟蛋亦入味,豚骨醬油湯底都幾滋味!所以趁新開張都黎麵屋一京試下。原來同麵屋丸京餐牌係一樣的,唔知改過個名做乜。唔講咁多,直入正題,招牌拉麵$98剩係影左友人走蔥個碗 我係無走蔥既1.湯同麵 同丸京味道相近 唔錯。有得揀清湯同濃湯,個人覺得清湯已經好濃味所以唔會揀濃湯。2.招牌低溫唔知點煮既叉燒,同丸京無得比!好鞋,好似食熏蹄咁,不過係無味既!3.半熟蛋係入味既 但入面係接近全生一啲都唔半熟!結論:要食都係去返葵芳丸京食啦,一京真係好普通,品質有差距,而且唔知係咪請晒新職員,啲侍應都幾遲鈍唔夠主動同埋好快就收左你碗麵,但其實出面已經無人等位。
唔講咁多,直入正題,招牌拉麵$98
剩係影左友人走蔥個碗 我係無走蔥既

3.半熟蛋係入味既 但入面係接近全生
一啲都唔半熟!

2017-08-11 675 浏览
連食兩日都滿意麵優質,蛋也優質,從醃製講,不算非常入味,但蛋黃蛋白本身質地不錯,相信係上等貨色濃湯旨味十足,背脂量足而平衡,處理得好好,清湯亦甜美,配合店中附上的醋及胡椒都非常出色叉燒方面,慢煮有慢煮應有之濕潤和軟嫩,普通叉燒薄切也不乾環境乾淨企理,為了處理水質有安裝專門器械店家比街鋪完全遮蓋,唔專門行入去行人路基本上見唔到,店舖沒有用盡空間狂開座位令到擠迫,反而留好多空間比員工調度,出餐,成個空間感覺舒服,亦唔容易甩漏總體來講非常好
連食兩日都滿意

叉燒方面,慢煮有慢煮應有之濕潤和軟嫩,普通叉燒薄切也不乾

環境乾淨企理,為了處理水質有安裝專門器械

總體來講非常好
2017-08-11