2023-12-18 44 浏览
今日同朋友一齊去TST想食拉麵 ,朋友就介紹我哋去一平安拉麵 ,其實自己十分喜愛拉麵,咁朋友就介紹咗我哋入去呢一間一平安拉麵試下。雞白湯拉麵:這碗雞白湯拉麵讓我驚喜不已。湯底清澈透明,散發出濃郁的雞肉香氣。拉麵本身彈牙有嚼勁,配上滑嫩的煮雞肉片和新鮮的蔥花,簡單而美味。這道湯麵給我一種舒適和滿足的感覺。熊本蒜油豬骨湯拉麵:熊本蒜油豬骨湯拉麵給我朋友的口感和風味帶來了全新的體驗。湯底濃郁豐富,帶有豬骨的甘甜和蒜油的香氣。拉麵筋道有嚼勁,加上豬肉片的軟嫩口感,相得益彰。明太子煎蛋:明太子煎蛋是一道充滿驚喜的小菜。蛋煎得恰到好處,外層金黃酥脆,內部鬆軟滑嫩。明太子的鹹香味與蛋的濃郁口感完美結合,帶來了令人愉悅的口味享受。鐵板豆腐:豆腐煎至外層金黃,內部保持著豆腐的綿軟口感。配料上面豐富多樣,經過鐵板煎烤後,各種食材的風味相互融合,帶來了豐富的口感和香氣。廣島蠔味噌鍋:廣島蠔味噌鍋是一道豐富而濃郁的湯鍋料理。湯底以蠔和味噌熬煮而成,散發出誘人的香氣。湯裡還加入了各種新鮮的海鮮、蔬菜和豆腐等,使湯鍋更加豐富多樣。每一口湯底都充滿了蠔的鮮甜風味,令人回味無窮。Overall, 品嚐這些美食,不僅讓

雞白湯拉麵:

熊本蒜油豬骨湯拉麵:

明太子煎蛋:

鐵板豆腐:

廣島蠔味噌鍋:

Overall, 品嚐這些美食,不僅讓我滿足味蕾,也能體驗不同拉麵風味的魅力。無論你喜歡清爽的湯麵、豐富的配料或濃郁的湯底,都值得一試!
2023-12-14 41 浏览
><天氣凍凍地嚟食啱晒 每碟都熱騰騰上枱 小心燙口鐵板豆腐(58)好香蒜蓉味 木魚絲舞動 鐵板咋咋聲 很有食慾明太子煎蛋(68)一夾起蛋卷 中間嘅明太子擠咗出嚟🤣八爪魚薯仔(80)較西式嘅做法以羅勒香料調味炸蠔(48)酥脆炸漿唔易分離蠔肉creamy 鷄白湯拉麵(98)泡沫口感增加咗湯頭厚度但飲落唔太膩唔知唔覺飲多咗雞肉食落有股薑蔥味細醬油豚骨拉麵(55)Mini size個碗會細d 份量都ok 湯底較濃味但唔會死鹹柚子檸檬蜜(18)/津輕蘋果汁(28)><><><><><><><><><><麵屋一平安尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期2樓203號舖
天氣凍凍地嚟食啱晒
每碟都熱騰騰上枱 小心燙口
鐵板豆腐(58)
好香蒜蓉味 木魚絲舞動
鐵板咋咋聲 很有食慾
明太子煎蛋(68)
一夾起蛋卷
中間嘅明太子擠咗出嚟🤣
八爪魚薯仔(80)
較西式嘅做法
以羅勒香料調味
炸蠔(48)
酥脆炸漿唔易分離
蠔肉creamy
鷄白湯拉麵(98)
泡沫口感增加咗湯頭厚度
但飲落唔太膩唔知唔覺飲多咗
雞肉食落有股薑蔥味
細醬油豚骨拉麵(55)
Mini size個碗會細d
份量都ok 湯底較濃味但唔會死鹹
柚子檸檬蜜(18)/津輕蘋果汁(28)
><><><><><><><><><><
麵屋一平安
尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期2樓203號舖
2023-11-27 74 浏览
一間很多年前已經來過的拉麵店,一平安,過了這樣多年不如去看看這食市和之前有沒有什麼分別。今次要了個豉油拉麵和燒牛舌。無想過這個拉麵好似是日本人眼中的港式的麵,有香港人食慣了雲吞麵的蹤影,但個湯底又好日式,好似食緊fusion 菜一樣。又有幾分熟悉但又陌生的感覺。而牛舌應該是用來送酒的,我便不覺得它有什麼值得一提的地方,可以是夠薄anyway, 在繁忙的尖沙咀中,找到一個靜靜地的地方慢慢來打食評,不錯不錯彩蛋時間: 次次來,我都看這報紙,好有一個community feel

🍲🥩🍱餐廳名: 麵屋一平安地區: 尖沙咀評語:牛肉鍋仔 HK$99 - 牛肉太肥 睇相就知咩料 小型gas爐係賣點 叫做熱住食 配料正常蔥花牛舌 HK$70 - 唔抵又唔好食 牛舌太薄 份量太少 好似食緊薄牛肉 唔係牛舌 味道上咸左啲鰻魚牛肉虎蝦天婦羅丼 HK$89 - 鰻魚太細條 少少醒 唔肥美 牛肉好乾 炸蝦普通唔算吸引 蛋過熟 唔知佢係咪想整溫泉蛋 醃瓜不能接受結論: 食物味道同質素都唔合格 只好在侍應雖然係外國人但好有禮貌同識少少廣東話 中英文落單都唔大問題 環境少少嘈#麵屋一平安#尖沙咀美食 #尖沙咀#牛肉鍋 #蔥花牛舌 #丼飯#香港 #餐廳 #情侶餐廳 #情侶飲食 #幫你食 #coupleeat #helpyoueat #eatanddrink #hongkong #hkfoodie
🍲🥩🍱
餐廳名: 麵屋一平安
地區: 尖沙咀

評語:

#麵屋一平安
#尖沙咀美食 #尖沙咀
#牛肉鍋 #蔥花牛舌 #丼飯

#MC帶你去尖沙咀.麵屋一平安喺首間進駐香港嘅正宗日本拉麵店,尖東總店於1984年開業至今已有27年。.✨ 麵屋一平安拉麵店都貫徹一般的日本風格,簡約風格配以木材設計。假期嚟講都要排一排隊先有位,話曬都係香港元祖級拉麵,所以真係有日本人都會過嚟食。✨ 細熊本豬骨湯拉麵 $92拉麵豚骨湯底幾濃郁,食到尾略為有少少鹹。麵線比普通拉麵粗身,食落口感彈牙煙韌。配料仲有有筍、紫菜、菠菜、木耳絲、豚肉,食落口感好豐富👍🏻份量方面,依個細拉麵算係迷你版,份量很適合女仔👍。✨ 迷你滑蛋豬扒飯 👍🏻雖然係迷你飯但豬扒數量都幾多,上枱前豬扒已經切好一嚿嚿,厚薄適中,而且炸得十分香脆。✨ 鰻魚牛肉丼 + 雞皮餃子(3個)$105 🧄 👍🏻鰻魚牛肉丼就唔太推薦,鰻魚口感淋身,饅魚汁偏甜,食到尾有啲啲甜膩。溏心蛋略為過熟,少咗啲流心效果。.✨ 雞皮餃子煎得好香脆,餡料都十分足料、飽滿,但餃子皮較厚身,略為失色。.⭐整體︰7.5/10⭐食物︰7.0/10⭐環境︰8.5/10⭐價錢︰7.5/10.==============================📍 麵屋一平安 (尖沙咀)地址:尖沙咀彌敦道132號美麗華廣
#MC帶你去尖沙咀

⭐整體︰7.5/10
⭐食物︰7.0/10
⭐環境︰8.5/10
⭐價錢︰7.5/10
📍 麵屋一平安 (尖沙咀)
地址:尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期2樓203號舖
交通︰港鐵尖沙咀/尖東站 B1/ N5 出口
#Ming_Course #hkfoodie #foodiehk #hkfood #hkfoodblogger #hongkongfoodies #hongkongfoodie #hkfoodlover #hongkongfood #週末好去處 #拍拖好去處 #情侶好去處 #香港小店 #油尖旺區美食 #尖沙咀美食 #尖沙咀一日遊 #尖沙咀好去處 #香港美食 #香港美食打卡 #香港美食攻略 #香港探店 #本地遊 #香港一日遊 #香港好去處 #尖沙咀 #麵屋一平安 #日本菜 #拉麵
2023-09-23
細熊本豬骨湯拉麵
鰻魚牛肉丼
  • 滑蛋豬扒飯
  • 熊本豬骨湯拉麵
2023-06-12 400 浏览
Lunch set 好抵,唔使一百蚊有一個非常足料嘅拉麵,小食連飲品,我諗妹仔大過主人婆可以用黎形容呢碗麵嘅狀態,佢嘅配料好多味道亦好好味,豬骨湯亦算濃香,可惜拉麵...很普通,明白呢個價錢已經好唔錯,係我大想頭左🙈
2023-06-11
2023-03-20 611 浏览
去到美味華商場,不算好肚餓,但又不知道食咩好,便決定食拉麵🍜!由於6時多,不算人多時間,所以貪佢不用排隊便與友人一同底入座!見到餐牌寫住「限定期間」的一款拉麵,於是友人要這款。我不想同佢一樣,試吓別的,於是在menu 後部分見到「沾面」,心諗好耐沒食過,便試下呢間吧!(我第一次食沾面是在中環-九如坊,某一間日本店食,個間都幾好食😋,所以想睇下呢間味道如何,想比較下)。第一碗上台是友人的限定拉麵,湯底都十分之濃味,都幾咸。但兩隻糖心蛋便好靚,有雞肉有叉燒,拉麵🍜軟硬適中,不過我便自己食到有淡淡的鹼水味,我不太喜歡!之後到我點的沾面,湯一來,當然先試湯,一飲,「嘩」,好咸呀!所以我便試把面放入湯,但這個沾面的面,又很特別,偏向比較扁身,便面身好似緊緊熟,所以成條面咬落好硬,我叫友人幫我試一口,佢都話好硬!我只能每條面都咬耐d, 因為不想我會食到胃不舒服。後來,食左一陣,我真係不得啦!我向職員要求俾一碗熱水給我,我想加落湯底沖淡d 咸味。職員比左一碗白色「雞湯」比我,個雞湯是好淡味的,我便自己用自己喜歡的比例(沾面湯加雞湯)去調教個湯,不過友人提醒我,趁個雞湯仲熱辣辣時,叫我快快把面放入湯中

後來,食左一陣,我真係不得啦!我向職員要求俾一碗熱水給我,我想加落湯底沖淡d 咸味。職員比左一碗白色「雞湯」比我,個雞湯是好淡味的,我便自己用自己喜歡的比例(沾面湯加雞湯)去調教個湯,不過友人提醒我,趁個雞湯仲熱辣辣時,叫我快快把面放入湯中,把面再浸軟身一點,結果,浸軟左,入口是好一點點,而沾面附上兩片超簿的豬肉,味道是ok!

我最後都食不晒成個面,一來份量是多,二來,之前個面有點硬,我最後都放棄啦。我都覺有點伏。。。。😔
2023-03-13 386 浏览
今次叫咗醬油拉麵,蝦湯拉麵,雞皮餃子,章魚燒,再配多個細牛脷飯。一入門口就覺得間餐廳個感覺好舒服,侍應服務非常之好,雖然係外籍人士,但係你同佢講廣東話佢哋都聽得明,同埋識講少少。所以今次我決定用廣東話落order。侍應全程都聽得明我講咩,食物亦都好快送到上枱面,呢度主打就係拉麵,今次就試咗佢個醬油拉麵,比我想像中好食好多倍,雞皮餃子,煎得好脆口,章魚燒亦都好好味。整體上佢嘅服務+食物。係非常之好嘅
2023-03-03 761 浏览
自從2019年到九州旅遊,在長崎豪斯登堡吃過一碗長崎ちゃんぽん(長崎強棒麵)之後就深深愛上😍。回到香港也念念不忘,於是上網搜尋在香港那裡可以吃到?結果發現麵屋一平安有供應。***開始進入今日食評之前,先介紹一下什麼是長崎拉麵🍜。據網上資料:「長崎拉麵與一般拉麵最大分別在於材料配搭以及煮法,普通拉麵通常放上一至兩塊叉燒,而長崎拉麵用上蝦、蜆等海鮮加上豬肉的配搭。日本人稱長崎拉麵ちゃんぽん為什錦麵,意思是材料混合在一起。拉麵的豬骨湯底是用上大豬頭、接近60至70斤的豬骨加上背脂熬製24小時,長崎拉麵比普通拉麵粗身,口感較煙韌。廚師的烹調方式是先爆香洋葱,再炒香豬肉鎖死肉汁,加入湯底與拉麵一起炒,最後加入大量椰菜等配料,有別於一般拉麵,煮法像炒湯麵。」***我在長崎的豪斯登堡第一次吃長崎ちゃんぽん🍜,感覺相當新鮮,而且有海鮮和大量椰菜更感健康,海鮮和豬肉雖然炒過,𨚫一點油膩的感覺也沒有,而且湯頭鮮味,令這碗拉麵更香更好吃👍。自從在九州吃過,我就把長崎ちゃんぽん加入了我的喜愛食物之列😍,今天終於可以在「麵屋一平安」嚐到😋。中午一時多來到「麵屋一平安」門前,已見門外有七八人在等候, 中午是放飯時

***開始進入今日食評之前,先介紹一下什麼是長崎拉麵🍜。

中午一時多來到「麵屋一平安」門前,已見門外有七八人在等候, 中午是放飯時間當然是預期中旺場,我和一大一B先在商場走了一會, 打算看看有沒有別的選擇?但最後始終選擇「麵屋一平安」,等待人潮稍為散去後才再回到麵屋,最後進場時間是1:45pm, 因為很多客人已經結賬離座,二大一B被安排坐到六人大枱, 非常寬鬆,店員還細心為B 準備了BB櫈及兒童餐具。

餐廳面積不算大也不算少, 餐枱一般是可以自由拼合的二人枱;
也有一些四人卡座和四人枱;
中間部份則有三張六人枱及面向廚房的吧枱, 全店座位不算少。
中午午市套餐有多款選擇,價錢最貴都不到$110,還附有一份自選小食(有四款任擇一款)和餐飲(檸檬茶/奶茶/咖啡),性價比算相當高。👍

我專誠為了吃長崎拉麵而來,當然沒有選擇困難,哈哈!🤣
~辣味海鮮長崎拉麵🍜 ($108)
拉麵送上枱看見滿滿的蔬菜,以及看起來很爽的大蝦,已感覺興奮;橘紅色的湯底非常養眼;
辣味海鮮長崎拉麵 (午市套餐)
先喝一口湯,雖然是帶有辛辣味,幸好掩蓋不了豬骨湯的濃鮮味,其實最後我吃完整碗麵,也差不多把所有湯都喝光,只剩下一兩口。 但是如果可以選擇,我更加喜愛原味豬骨湯底的長崎拉麵。
麵的粗幼是比普通拉麵粗身,入口彈牙,因為湯底算稠,所以麵條很容易把湯汁沾上。
海鮮除了有三隻蝦仁以外, 兩至三粒元貝,另外還有蜆肉、豬肉和魷魚… 等等,非常豐富。
~ 北海道花咲蟹湯拉麵🍜 ($98)
同行親友選擇了這一個蟹湯拉麵,拉麵除了有不少蟹肉之外,還有一隻溫泉蛋(肉眼已能看出蛋黃又順滑又嫩的狀態),粟米粒和蔥白等。
我搶了頭啖湯來喝, 嘩!不得了!第一啖湯感到湯非常稠,除了豬骨味濃之外,蟹味更極之濃郁,可以從整碗麵所呈現的顏色,感受一下整碗麵的濃郁程度。
如果這個程度把麵條吃到尾聲,喝完湯,最後會感到越吃越鹹。這就是日式拉麵的口味,偏濃和稍鹹的,不過我自己就不太喜歡太重口味的食物,這一碗濃湯的納含量我相信是超高,所以偶然吃就好了。
~ 小食 (午餐附送)
1.   薯仔沙律
日式薯蓉上淋上了日式酸酸的沙律汁,以及伴有很新鮮的沙律菜,非常喜歡。
薯仔沙律
2.   炸雞肉兩件
雖然是午餐的附送小食,但意外出色。一般小店可能是已經一早把這些炸雞預先炸好,上枱時已經冷卻又或只有微溫,但這兩件炸雞是完全剛剛炸起,入口還相當燙,外皮脆雞肉嫩還帶肉汁,而且還有一塊青綠色生菜墊底及一小片檸檬,非常養眼認真,值得一讚。
炸雞肉
~ 廣島炸蠔 ($38)
看見有一個39周年祭的特價餐牌,吃完炸雞,感覺這裏的炸物做得不錯,追加了一客廣島炸蠔。
廣島炸蠔
炸蠔上枱同樣是有生菜絲墊底以及伴有一角檸檬, 廣島蠔的大小約兩吋長,外皮炸得鬆軟,加上了檸檬汁的炸蠔,入口完全沒有腥味,而且整隻廣島蠔肥美、飽滿,肉質鮮甜,一人一隻吃完還想再吃,不過已經很飽了,下次有機會再試吧。
飲品當然是我最喜愛的熱咖啡☕️。
2023-02-16
辣味海鮮長崎拉麵 (午市套餐)
炸雞肉
廣島炸蠔
2023-01-07 491 浏览
每次去美麗華都好想試嘅拉麵,呢次終於去試咗個午餐。今次試咗嘅係,細北海道蟹肉湯拉麵+雞皮餃子。同埋 ……豉油拉麵+益力多梳打(蜜桃味)……..拉麵大細啱啱好,雞皮餃子夠晒特別。最喜出望外嘅係杯益力多梳打……係超好飲…..另外侍應服務都係一流嘅,中英文普通話佢哋都識聽,勁呀,….期待下一次再去試其他嘅款式!餐廳嘅格局,個感覺好似去咗一間日本當地嘅餐廳食一碗傳統嘅拉麵咁,好有賓至如歸嘅感覺,令到客人好開心。
2023-01-05
  • 豉油拉麵
  • 牛舌
  • 餃子
2022-12-30 438 浏览
假日午市套餐可以揀其中一款拉麵(細豉油拉麵﹑細熊本豬骨湯拉麵﹑細北海道蟹湯拉麵﹑細名古屋辛味拉麵﹑細醬油豚骨拉麵)每款都係細,可以加$15拉麵加大。再揀小食或飯類一款,飯有7款同小食一個(炸八爪魚球),有一杯飲品只限咖啡﹑奶茶﹑檸檬茶凍熱都可。鐵板豆腐,上到檯真係好夠獲氣,有鐵板保持溫度,中意香口既可以放一陣先再食,咁豆腐係鐵板耐D又燶D!炸雞就冇咩特別,都係同市面上既差唔多,又係炸粉包住雞一齊炸,冇技巧可言。

2022-12-27
2022-12-16 406 浏览
近日天氣寒冷 心裡特別想吃點熱嘢 以往嚟開美麗華商場2⃣️期都有來這𥚃用餐🍴但呢晚特別感到溫馨,因為與寶貝囡囡撐枱腳🥰,透過Open Rice 訂枱可享a la cart menu 菜單20%OFF👍🏼當然 是對「要keep fit」的我 的最佳offer laa😉除咗個豆腐較咸之外 其他都唔錯保持水準餐廳慶祝38週年紀念 還付上優惠卷讓客人再光顧 👍🏼
其他都唔錯保持水準
餐廳慶祝38週年紀念 還付上優惠卷讓客人再光顧 👍🏼
鐵板豆腐+炸八爪魚球
滑蛋豬扒飯
Ippeian  Salad
2022-12-15
鐵板豆腐+炸八爪魚球
滑蛋豬扒飯
有客人入黎都會哎一聲日文「いらっしゃいませ」同好多香港嘅日本餐廳好似。不過staff經常隔著幾個位咁遠大聲交談,而且係用一種聽不明的外語,感覺好似去左其他國家local大排檔。如果用cosplay來形容,就係cos左一半,但唔係好認得cos緊邊位角色的感覺。唔確定尼間餐廳是否真係sale緊自己係日本餐廳。茶水冇得自助,但係staff又好似唔係好想幫手加水。如果唔想serve客,不如好似其他日本餐廳咁叫客人自助落單自助加水啦,雙方都開心d。上菜的時候,匙羹沾著一塊異物。有可能係紙巾碎,唔完全屬於衛生問題,但俾人感覺可能唔乾淨。我哎左鰻魚飯,因為當時想食。味道好似我自己去超級市場買返來自己微波爐叮熱的感覺。為左掩蓋鰻魚本身的素質問題,比起其他日本餐廳會特意加好多source,以為落重口味就可以當冇事發生過。所以結論係,食物本身配不上標價,食物以外的方面亦不值得所收取的加一服務費。老闆應該既不是日本人又不是香港人,好似冇咩心機做。
2022-08-30 579 浏览
二人餐幾抵食,無點諗就叫左佢,包2碗麵或者飯,2個小食。小食揀左明太子蛋捲,幾好食,咸咸香香,其實有明太子醬唔會難食另一款小食叫左炒雞,雖然細細碟,但都有5舊雞喎,略嫌放得太多醬,不過味道都OK嘅。然後我地仲加多個小食:蝦餃子,五隻,皮都算薄,味道可以,但如果再去食就未必會叫~講返拉麵先,如果可以揀油膩度,可以做到無咁油膩就更加好啦,兩碗唔同味,不過兩碗都可以,雖然大家個蛋都唔係好流心當日有啤酒優惠,買1送1

當日有啤酒優惠,買1送1

2022-08-11 555 浏览
每次去美麗華都會心思思想試的拉麵,這次終於去試了。其實是被門口張貼的二人套餐吸引啦!$318有兩拉麵+兩小食,尖沙咀熱門地段來說,不算很貴。門面也是貫徹一般的日本風格,簡約木材🪵設計。我們大慨晚上6點半進去,人還是很少,看到米芝連的貼報覺得沒來錯,期望很大。上食物的速度都很快,點餐後不到10分鐘就先來拉面了🍜還蠻大碗的,不大食的話一般都是夠飽了。整體來說要是說這是米芝蓮就有點失望,覺得是一家普通拉麵店,屬正常水準。
軟殼蟹拉麵
特製熊本蒜油豬骨湯拉麵