2022-10-09 1378 浏览
好耐冇去日本, 想食d 日本野重溫下行過深水埗見到有好多人排隊所以就試試佢排左大約半個鐘有得入座入座既時候店員已經話濃湯同蝦湯已經賣曬咁唯有選擇左清湯同一份炸雞清湯黎到有驚喜, 唔會好油, 叉燒好嫩, 溏心蛋都做到流心既效果。 我自己會加蒜容and 胡椒, 令湯底味道更濃。 面質偏硬, 岩我自己口味既。 炸雞即叫即炸, 撈埋沙律醬同蔥, 好香口好邪惡。 40蚊黎講有5大件都幾抵食埋單食左百幾蚊, 唔算話好抵食, 不過冇得旅行之下重溫下日本味道都不錯
好耐冇去日本, 想食d 日本野重溫下
行過深水埗見到有好多人排隊所以就試試佢
排左大約半個鐘有得入座
入座既時候店員已經話濃湯同蝦湯已經賣曬
咁唯有選擇左清湯同一份炸雞
面質偏硬, 岩我自己口味既。
2022-10-08
2022-10-05 1420 浏览
唔知係咪香港人思鄉情切,而家每次去拉麵店都會大排長龍,星期日中午一點幾去到,想食嘅蝦湯同濃湯都賣哂了🥺最後加$12叫左黑蒜油湯,試一試佢地嘅人氣丸京拉麵。丸京拉麵有普通叉燒同真叉燒各三片,食落真係有分別😛一黎到已經舖滿成個碗,非常吸引😍真叉燒肉質好爽口,肉味較普通叉燒濃,麵質彈牙,湯底就正常發揮,整體嚟講都唔錯,如果唔使排隊我會再嚟食嘅😜另外仲叫左個香蔥沙律炸雞,啱啱炸好,一嚟到梗係趁熱食啦,炸得好香脆,炸粉唔會太厚,雞肉嫩滑,配埋佢個沙律醬,呢個真心推介😝👍

香蔥沙律炸雞
香蔥沙律炸雞
深水埗模型店隔離呢間麵屋丸京拉麵,長期人氣排隊,大熱天時戴晒口罩啲人都係咁喺度排,證明受歡迎程度亦都幾高,今次去試吓佢個丸京拉麵,每日限量發售,售完即止。排隊時姐姐亦都已經比單我哋圈定,入到去差唔多坐低已經可以食得,丸京拉麵一共有(叉燒3枚、真叉燒3枚、蛋、筍)女仔嚟講我覺得份量好多,但係啲叉燒唔油膩,基本上如果肚餓都可以食晒 另外仲試咗佢招牌香蔥沙律炸雞感覺上好似太油,不過可能個拉麵已經太飽,整體嚟講好好食🖐🏻
感覺上好似太油,不過可能個拉麵已經太飽,整體嚟講好好食🖐🏻
京丸拉麵
2022-07-15
京丸拉麵
2022-10-01 537 浏览
拉麵達人朋友又介紹我去食好野,一朝早11:30pm我就去到深水埗既丸京拉麵,大約有十個人排隊,大概12:00pm鋪頭就開門喇。丸京拉麵賣相相當吸引,仲有真,假叉燒之分。真叉燒以慢煮烹調方式製成,肉質軟滑。假叉燒帶有微微煙燻味,兩款都好味❤️👍🏻。仲有溏心蛋同筍,之後我仲追加多個白飯拌拉麵湯。香蔥沙律醬炸雞炸雞炸得乾身同好脆,口感一流,嚟過幾次丸京係我必點名物。整體拉麵同炸雞都好食,環境舒適,唔會有排長龍趕客走既感覺,性價比高。

丸京拉麵
賣相相當吸引,仲有真,假叉燒之分。
真叉燒以慢煮烹調方式製成,肉質軟滑。
假叉燒帶有微微煙燻味,兩款都好味❤️👍🏻。
仲有溏心蛋同筍,之後我仲追加多個白飯拌拉麵湯。

香蔥沙律醬炸雞
炸雞炸得乾身同好脆,口感一流,嚟過幾次丸京係我必點名物。

2022-09-22
2022-09-21 640 浏览
呢間拉麵group都好多人推介黎到必試嘅係丸京拉麵真叉燒算係呢度嘅名物一試果然名不虛傳🥹叉燒軟硬適中 真心好食 豚骨湯底岩岩好又唔太油膩 忍唔住飲哂😝麵嘅硬度都可以揀 岩哂鍾意軟麵嘅朋友一定要再幫襯!
呢間拉麵group都好多人推介
麵嘅硬度都可以揀 岩哂鍾意軟麵嘅朋友
一定要再幫襯!

2022-09-18
2022-09-09 832 浏览
今日去久仰大名嘅丸京拉麵嘗試。去到已經好多人排緊隊。到我嗰陣,已經只係可以叫清湯或者黑蒜油湯底。而最後我叫咗個黑蒜油湯丸京拉麵。入到去座位唔算多,有可以直接睇住師傅煮麵既長台&四人普通台。黑蒜油湯丸京拉麵,叉燒既份量算唔少,肉質唔會太乾,會幾軟滑。但肉味唔算好濃。如果再厚身少少會更加好。原本以為黑蒜湯會好油好濃,但又無我心目中甘濃厚。可取既係,佢唔會好油。溫泉蛋不過不失。整體來講,碗麵唔錯,但又未去到話好有驚喜。

溫泉蛋不過不失。

整體來講,碗麵唔錯,但又未去到話好有驚喜。
2022-09-09
午餐
2022-09-05 780 浏览
睇完YouTuber介紹即刻好想食,週末即管嚟排隊試吓~ 試完之後覺得果然係排隊名店!佢哋嘅食物仲好快賣晒,唔早啲嚟真係試唔到多幾款野食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)🍽食物✨蝦湯丸京拉麵 $112 9/10蝦湯係每日限定,店員係客人排緊隊嘅時候已經會問定會唔會食蝦湯,未開門就已經派晒籌,我哋勁好彩食到最後一碗!蝦湯真係十分出色!面頭鋪滿櫻花蝦,湯底鮮甜又濃郁,一入口鮮味爆發好似好多隻蝦係口到游水咁!但係一啲腥味都冇,淨係留低甜甜嘅餘韻🤤 佢哋用嘅係幼麵,麵質彈牙唔會過熟,索左湯底食更加好味,食到最後係連湯都飲晒!至於叉燒係 3塊叉燒同3塊真叉燒,真叉燒係慢煮製成,入口比較軟嫩,仲有油脂香氣,普通叉燒都唔差,未夠真叉燒咁淋但都品嘗到肉香~ ✨濃湯丸京拉麵$100 8.5/10濃湯係佢哋嘅皇牌之一,濃厚嘅豬骨湯底充滿油香,但係入口都唔會覺得好重負擔,食完亦唔會好口渴,濃湯整體比蝦湯油膩少少,不過重口味人士應該會好中意!其實濃湯都好出色架,我哋食完都係飲晒啲湯🥹叉燒同麵質都係同蝦湯個款一樣配置,所以就唔重覆啦~✨七味炸雞 $38 8.5/10炸雞嘅炸衣好薄,每一件都好大舊,雞肉勁Juicy又好嫩滑,加埋七味

🍽食物
✨蝦湯丸京拉麵 $112 9/10

✨濃湯丸京拉麵$100 8.5/10
叉燒同麵質都係同蝦湯個款一樣配置,所以就唔重覆啦~

✨七味炸雞 $38 8.5/10
炸雞嘅炸衣好薄,每一件都好大舊,雞肉勁Juicy又好嫩滑,加埋七味粉嘅調味勁香口!呢款係CP值之選🤭

⛩環境
👉🏻舖頭環境唔大,兩個人食好大機會要同其他客人搭枱。其中仲有一張好大嘅吧枱睇住師傅煮麵,所以每次招待嘅客人唔多,難怪店外長期都有長長嘅人龍

💁🏼‍♀️服務
👍🏻店員服務態度都好有禮貌

📝總評 8.5/10
佢哋嘅蝦湯真係榮升我心中香港拉麵第一位,湯底除左濃郁,仲多左股蝦嘅鮮甜味,仲要連麵質都好岩我心水~ 如果有機會真係會回訪🥹不過諗起要排隊就有啲卻步,而且要預岩時間先食得到,少啲planning都唔得( ・᷄ὢ・᷅ )

👛人均消費 ~$125(冇加一)

⏱冇限時

2022-09-02 531 浏览
.📍麵屋丸京深水埗|屯門|葵芳|荃灣|牛頭角評分:7/10🔹真·叉燒拉麵 $108全店最貴既拉麵 有六塊舖頭特色招牌「真·叉燒」鋪滿碗邊 肉既份量多到瀉出黎!真·叉燒用慢煮烹調 呈粉紅色 入口鮮嫩 打破一般拉麵店少肉既傳統適合做尖需要多蛋白質既人士呀💪🔸半熟卵拉麵 $78呢個拉麵配既係普通叉燒食落口感同鎮店「真·叉燒」有明顯差別相對比較柴同瘦🔹拉麵麵底係唯一扣分點即使附有濃厚豬骨湯底仍然食到有鹼水味 🥲🔸如果第一次黎 建議食「真·叉燒拉麵」報告完畢🫡
📍麵屋丸京
深水埗|屯門|葵芳|荃灣|牛頭角

評分:7/10

🔹真·叉燒拉麵 $108
全店最貴既拉麵 有六塊舖頭特色招牌「真·叉燒」
鋪滿碗邊 肉既份量多到瀉出黎!
真·叉燒用慢煮烹調 呈粉紅色 入口鮮嫩

相對比較柴同瘦

🔹拉麵麵底係唯一扣分點
即使附有濃厚豬骨湯底
仍然食到有鹼水味 🥲

🔸如果第一次黎 建議食「真·叉燒拉麵」

報告完畢🫡

2022-08-27 570 浏览
.【深水埗】丸京 — 清湯黑蒜油極上拉麵.自從深水埗實行舊區重建後,多咗好多文青cafe進駐,吸引咗唔少年青人去chill下。不過,今次Ball就去左一間日式拉麵店搵食,回憶一下家鄉嘅味道。.今次去左位於荔枝角道嘅麵屋丸京,就喺正康瑞隔離。週末2點去到都要等30分鐘,可想而知呢間拉麵店有幾受歡迎。拉麵店以約簡日本風為主調,門面一切從簡,採用水泥牆做背景,襯托住黑色「麵屋丸京」logo。之後,店舖內亦都以灰色為主,牆身用水泥牆為主,其中一面牆就加咗充滿日式風情嘅壁畫上去,別具特色。為咗營造日式拉麵店嘅氣氛,拉麵店以木製家具配上開放式廚房,令人覺得置身日本一樣。.落單方式都同日式拉麵店大致相同,都係首先揀食邊款麵,要咩湯底,之後再揀洗唔加配料、小食同飲品。今次Ball道試咗清湯黑蒜油極上拉麵。極上拉麵主要食材有6塊叉燒、蛋同筍。雖然聽落食材好似比較少,但Ball食完之後都夠飽。黑蒜油香濃,蒜香撲鼻,但食完之後亦唔係成口蒜味,再加上彈牙拉麵,每啖都令人食到日本嘅味道。不過,略嫌叉燒嘅豚肉味比較淡,如果再濃味少少就好啲,但整體成碗拉麵都好好食,排半個鐘都值得嘅。.拉麵店除左有叉燒之外,仲有一款
【深水埗】丸京 — 清湯黑蒜油極上拉麵
拉麵店除左有叉燒之外,仲有一款真・叉燒,大家可以試吓有咩分別。另外,值得一讚嘅係每枱都會擺一壺冰水俾客人,同日本嘅拉麵店一樣,跟足日本傳統文化。
清湯黑蒜油極上拉麵
2022-08-27
清湯黑蒜油極上拉麵
2022-08-18 630 浏览
系拉麵關注組都有關注既拉麵店整體質素幾平穩 開始有吾少分店系香港各區舖頭都坐得幾舒服 有冰水提供 個擺盤真系好豐富 成個食慾升吾少湯頭吾鹹吾淡 剛剛好 無種死鹹既感覺叉燒有分2種 慢煮叉燒真系有驚喜嫩滑同粉粉地好吸引食慾另外有灸燒左 其實分別吾算好大系邊位比較熟少少溏心蛋有蛋香 吾系好濃既整體拉麵有驚喜 平穩質素以前去食 個叉燒已經好吸引
系拉麵關注組都有關注既拉麵店

溏心蛋有蛋香 吾系好濃既

整體拉麵有驚喜 平穩質素
以前去食 個叉燒已經好吸引
2022-08-13 764 浏览
人氣拉麵店,平日下午兩點幾都要排隊,本身擔心三點前入唔到去係咪食唔到,好彩職員話ok,可能係因為係三點前已經排咗喺度,所以ok,等了約半小時終於入到去,食物款式選擇唔多,濃湯蝦湯都賣晒,餃子都賣晒,叫咗佢嘅招牌拉麵丸京拉麵清湯底$100,兩款叉燒各三塊,全部都薄薄的,所以唔會好膩好滯,湯底清清哋,加咗專for拉麵嘅調味粉,立即變咗濃湯😂,一次試兩種口味,拉麵質感軟硬適中,佢隻蛋做得好出色,流心👍🏻,入味,服務ok,整體而言不錯👍🏻.#ラーメン#拉麺#叉燒#チャーシュー#igable#打卡#人氣#人気#排隊#深水埗#蛋#たまご#🥚#インスタ映え
  • 丸京拉麵
上網見到YouTuber介紹,睇過佢啲片好似好吸引所以同朋友去食!其實之前都已經去過想食晚餐,但係因為太多人嘅關係,所以放棄咗😌今次午餐時間再去,都仍然係要大排長龍🤢!但因為朋友太想試喇所以繼續排隊!想講真係好熱呀🥵!佢落單係自己填紙仔,但係去到有好多款都已經賣晒啦😭朋友揀咗黑蒜油+半真叉燒丸京拉麵!擺碟好有趣,而且多蔥,超啱我哋口味!佢個糖心蛋真係做得幾好,內軟且色澤鮮艷👍叉燒係用慢煮做法,肉質到鮮嫩!👍我揀咗呢個清湯叉燒糖心蛋拉麵,呢一款叉燒唔係慢煮嘅,所以肉質都會比較冇咁嫩滑😅但我覺得佢嘅麵質煙韌而且軟硬度適中,大愛🥰但我最鍾意嘅就係佢個炸雞, 佢有兩款口味,今次我哋揀咗香蔥沙律口味🥰佢外皮炸得香脆,肉質鮮嫩多汁,而且價錢只係$42,而且份量十足!呢個真係有驚喜!(可能最近食過一d 又貴又唔好食嘅炸雞,所以真係覺得佢性價比高 👍)另外叫完小食仲可以獲贈一罐汽水!都幾抵喎!🥰如果佢唔係咁多人排隊天氣唔係咁熱嘅話,其實我都會再去食多次佢嘅炸雞 🤣
佢落單係自己填紙仔,但係去到有好多款都已經賣晒啦😭

另外叫完小食仲可以獲贈一罐汽水!都幾抵喎!🥰

2022-07-29
午餐
2022-07-25 872 浏览
作為一個拉麵愛好者,想試香港所有特色拉麵店。今次試左麵屋丸京。丸京拉麵有兩款叉燒,真叉燒和普通叉燒,但食完我都分唔清真叉燒同普通叉燒有咩分別。叉燒分量算多,但偏薄身。仲有兩款湯底可供選擇,分別係濃湯同清湯。因為鐘意食濃味既野,我揀左濃湯。第一口覺得好好飲,但食到最後會覺得湯偏鹹。食完麵飲埋湯,份量啱啱好。拉麵不設自選硬度,但剛好是我鐘意食既硬度!半熟蛋都唔錯,不過未算有驚喜價錢合理,份量適中,質素都ok
作為一個拉麵愛好者,想試香港所有特色拉麵店。
今次試左麵屋丸京。

拉麵不設自選硬度,但剛好是我鐘意食既硬度!
半熟蛋都唔錯,不過未算有驚喜
價錢合理,份量適中,質素都ok
2022-07-25 572 浏览
終於食到佢啦!位於深水埗嘅拉麵店,店外長期大排長龍,深受街坊支持。小店裝修簡約走日系風格,店面空間不大,只設二十多個座位。客人可以選擇濃湯或清湯底,但麵嘅軟硬程度就固定咗。當日叫咗店鋪招牌‘丸京拉麵’,湯底則選擇濃湯。呢款拉麵賣相及份量十足,合共有三枚叉燒及三枚真.叉燒,店鋪叉燒以低溫慢煮嘅方式而成;叉燒舖滿拉麵上,食落滑嫩而不肥膩。而湯底濃郁,掛湯力不錯,麵底煙韌有嚼勁。

2022-07-17 939 浏览
今日喺深水埗返工收工就約埋朋友嚟呢間人氣拉面店試食我覺得又唔係真係好食到要排咁耐蛋我覺得都ok入味嘅真叉燒幾滑幾好食湯低唔係我鐘意嘅口味面對我黎講偏硬(冇得揀軟)其他小食冇試唔知好唔好食呢不過唔會再排喇排嗰個排到出哂汗
今日喺深水埗返工
收工就約埋朋友嚟呢間人氣拉面店試食