2024-03-18 125 浏览
熱話主題拉面新店,日本大熱湯底,熱賣鯛魚湯,長龍之店,主攻由日本取經而來的鯛魚湯拉面。炙手可熱湯底薯仔沙律清甜之薯仔 · 將薯仔做成小粒 · 將水煮旦放上,非常好吃。薯仔壓成蓉,滿滿一個大碗,加入糖心旦,薯仔沙律是美味伴吃,備用的小吃。鯛白魚清湯拉面鯛白湯拉面,顧名思義是奶白色的湯底,店子採用天然真鯛和水,再配以上數種具類,熬製香香濃湯,魚湯濃郁鮮甜,很喜歡濃厚鯛白湯拉面,湯非常香口,咸而不膩,鯛魚的咸香滲透拉面中。湯底是精心制的,滿有獨特的鮮味和煙燻氣息。滿滿日式料理之味菠菜日式小吃,家常之味,菠菜淬釀日式味,炎熱又令人食慾低迷的夏天即將來臨,這個時節裡,涼夏氣息的日式涼拌菜是最開胃的選擇!簡單好吃的涼拌波菜適合吃喔玉子燒旦香非常惹味拉面賣相正,食物非常新鮮,豚肉之肉嫩,肉汁咇晒出來,棒有加一服務費,店員服務很好,值得吃

薯仔沙律

鯛白魚清湯拉面

湯底是精心制的,滿有獨特的鮮味和煙燻氣息。滿滿日式料理之味

菠菜

簡單好吃的涼拌波菜適合吃喔

玉子燒
旦香非常惹味

拉面賣相正,食物非常新鮮,豚肉之肉嫩,肉汁咇晒出來,棒

有加一服務費,店員服務很好,值得吃
2024-03-17 87 浏览
每次經過圓方,我同朋友都會去麵家金鰭醫肚,一來在此地區來說,性價比高,味道和水準亦不錯。🍜濃厚鯛白湯拉麵(配低溫叉燒)鯛魚湯底鹹鮮甜十足,拉麵食落爽口彈牙,再飲埋非常濃厚湯,大滿足。配合鮮嫩特製溫叉燒,溏心嫩滑滷蛋,味道十分誘人和好味😘🥢明太子唐揚雞大大件,份量足,金黃香酥的外表,咬落去細軟及有層次,配上明太子醬,非常好食😋🦪廣島縣炸蠔新鮮嫩滑,咬落去淡淡爆汁,非常可口😃🥟西班牙豬肉餃子材料十足,咬落啖啖肉,餃皮薄而香軟,好食。服務態度也很友善,食物質素水準高,非常讚👍

🍜濃厚鯛白湯拉麵(配低溫叉燒)

🥢明太子唐揚雞

🦪廣島縣炸蠔
新鮮嫩滑,咬落去淡淡爆汁,非常可口😃

🥟西班牙豬肉餃子
材料十足,咬落啖啖肉,餃皮薄而香軟,好食。

服務態度也很友善,食物質素水準高,非常讚👍
  • 濃厚鯛白湯拉麵
  • 低溫叉燒
  • 明太子唐揚雞
  • 廣島縣炸蠔
  • 西班牙豬肉餃子
2K
2024-03-17 89 浏览
🫧圓方新登場拉麵屋👘-成日夜晚嚟Elements睇戲 都會遇到搵嘢食嘅煩惱🫠 唔想食快餐 又唔夠時間食坐入餐廳慢慢歎 遇到呢間新開嘅拉麵店 終於可以食飽飽去睇戲啦🤣-🍜 低溫叉燒魚介沾麵 $148掙扎咗好耐嗌唔嗌鯛白湯 最後都係揀咗餐廳新推介🥹 好彩冇後悔 沾麵用嘅係粗面好有咬口🤤 有時驚遇到太濃味杰身嘅沾麵汁會好鹹 呢個反而有濃濃嘅出汁香味😍 昆布鰹魚嘅鮮味飲落好舒服 配搭埋掛汁嘅粗麵 啱曬我口味🤤 低溫叉燒好嫩滑 又幾夾💞-🍱 A4和牛飯套餐 茶漬 $258有啲驚喜嘅茶漬飯 首先不得不讚和牛燒得好香 肉同油脂嘅比例啱啱好😭 再嚟係茶湯 第一啖係飲到日式高湯嘅香味 之後就有玄米茶嘅餘韻🥹 真係暖胃又好味☺️-🍳 明太子玉子燒 $78玉子燒整得好濕潤 而且調味恰當 配埋明太子嘅鹹香味 配搭得好好😌-🥟 西班牙豬肉餃子 $58食拉麵唔可以唔嗌餃子 餃子皮夠軟糯 輕輕煎到焦香 好食🌸-📍麺家金鰭尖沙咀柯士甸道西1號ELEMENTS圓方水區1樓1030號舖-
🫧圓方新登場拉麵屋👘
🍜 低溫叉燒魚介沾麵 $148

🍱 A4和牛飯套餐 茶漬 $258

🍳 明太子玉子燒 $78

🥟 西班牙豬肉餃子 $58
食拉麵唔可以唔嗌餃子 餃子皮夠軟糯 輕輕煎到焦香 好食🌸

📍麺家金鰭
2024-03-16 164 浏览
麺家金鰭有事去九龍,由於時間已經好晏,想食d暖胃既食物,所以搵左呢間拉麵店~ 濃厚鯛白湯拉麵湯底每日新鮮製作 ,飲落非常濃郁,表面仲有d泡泡,原先唔知咩黎,後來見到師傅制作過程,發覺佢有個step會用打蛋器撈均d湯~麵條方面,餐廳用左頂級日本麵粉同獨特秘方 ,食落好Q彈,口感出色。 日本蜆貝醬油拉麵 用左大蜆同頂級日本醬油製成 。 呢個湯底好清澈,味道好新鮮~呢個湯底比較清好易入口,所以最後飲哂全部湯tim~ A4和牛飯套餐和牛色澤粉紅,超級吸引~而且個飯用左精緻既飯木飯碗裝住,好有日式高級感~隨飯附上一份說明書,介紹點樣食先正宗,試完正宗食法可以隨便中意點食就點食~牛肉口感軟嫩,加埋QQ既米飯食,好好食~
麺家金鰭

2024-03-13 74 浏览
常常去了Elements都不知道要吃什麼,今天竟然發現了新大陸!❤ 濃厚鯛白湯拉麵 $138本來酷愛魚湯的我倆,二話不說點了招牌鯛白湯拉麵。上面一層白色的魚湯泡沬口感輕盈,味道濃厚鮮甜卻不會感覺膩口,除了炙燒過帶點焦香的魚肉,微辛口的生洋蒽也豐富了味蕾~沒有硬度可選之下的麵條不會太軟,記得試試加魚香醋,瞬間提鮮!❤ A4和牛飯套餐 (茶漬) $258肥美的和牛,入口油香滿溢!滿滿的一層肥牛,份量不少,茶漬是很好的配搭,清香的茶味加上酸甜的漬物,能中和一下油脂也增加了清爽感。❤ 西班牙豬肉餃子 $58煎得美美的餃子,外脆內多汁,拉麵標配小吃~❤ 明太子玉子燒 $78帶甜的蛋卷,厚淨實在,明太子微辣,鹹香開胃!
常常去了Elements都不知道要吃什麼,

今天竟然發現了新大陸!

❤ 濃厚鯛白湯拉麵 $138
本來酷愛魚湯的我倆,
二話不說點了招牌鯛白湯拉麵。
上面一層白色的魚湯泡沬口感輕盈,
味道濃厚鮮甜卻不會感覺膩口,
除了炙燒過帶點焦香的魚肉,
微辛口的生洋蒽也豐富了味蕾~
沒有硬度可選之下的麵條不會太軟,
記得試試加魚香醋,瞬間提鮮!

❤ A4和牛飯套餐 (茶漬) $258
肥美的和牛,入口油香滿溢!
滿滿的一層肥牛,份量不少,
茶漬是很好的配搭,
清香的茶味加上酸甜的漬物,
能中和一下油脂也增加了清爽感。

❤ 西班牙豬肉餃子 $58
煎得美美的餃子,外脆內多汁,
拉麵標配小吃~

❤ 明太子玉子燒 $78
帶甜的蛋卷,厚淨實在,
明太子微辣,鹹香開胃!
2024-03-06
2024-03-11 55 浏览
呢一間新店喺舊嘅拉麵位. 食物款式多咗好多, 除咗拉麵仲有定食. 叫咗兩款唔同拉麵都幾好,唔算特別貴. 自家製餃子就OK. 想睇嘅係南蠻炸雞, 好味同埋大碟好食. 環境舒服乾淨,可能始終係新店. 服務員比以前多咗一倍, 大家想喺圓方食餐平平哋可以去呢間
2024-03-10 45 浏览
圓方商場新店,價位合理。激讚A4和牛飯套餐(茶漬),非常美味!和牛軟嫩、肉味香而不膩,飯粒晶瑩而飽滿。份量合適,相信以男士的食量也會覺得飽足。點餐後會派發享用茶漬飯的指引,見細心。不論是原味米飯,加入漬物,還是加入茶湯的食法皆美味!銀鱈魚定食相對極為出色的茶漬和牛飯顯得普通一點,銀鱈魚水準是不錯的,嫩滑有魚油,稍嫌白飯偏硬。店家自家製的餃子煎得香口。薯仔沙律是另一驚喜美味,蔬菜新鮮、蛋香流心,薯仔沙律綿滑。性價比方面,以圓方商場餐廳的價位來說,性價比屬不錯。
圓方商場新店,價位合理。

店家自家製的餃子煎得香口。

薯仔沙律是另一驚喜美味,蔬菜新鮮、蛋香流心,薯仔沙律綿滑。

性價比方面,以圓方商場餐廳的價位來說,性價比屬不錯。

• A4和牛飯套餐
平時好少過嚟圓方,今次過嚟就俾我食到一間好好食嘅拉麵店好值得同大家分享吓!———————————————🌟濃厚鯛白湯拉麵 $138湯底係用新鮮鯛魚同其他配料熬製而成,拉麵配料仲有煙低溫腩肉叉燒同慢煮豬肩叉燒,兩種豬肉都非有特色,食落又香又濃味。另外湯仲有五色玄米粒,七彩顏色為白色嘅湯底添上更多色彩。🌟辣味濃湯拉麵 $118辣湯係由豬肉同雞肉熬製而成,出面嘅辣湯湯底一般都會比較鹹,呢度反而係有濃郁嘅肉香味,辣度唔算好高,不過食落都一樣惹味!🌟蔥花牛舌 $78熱辣辣炒出嚟嘅牛舌帶有香濃嘅牛油同香蔥味,咬落非常爽口,份量都算唔少。🌟明太子炸雞肉 $68呢個份量比我想像中大,每件炸雞肉都超大嚿,炸皮一啲都唔厚,加埋明太子醬真係冇得頂。🌟鹽燒鯛魚頭 $78呢個製作時間需要20分鐘,但燒完出嚟真係非常好食,火候掌握得好好,魚肉非常嫩滑,食到嗰種鮮魚香味,鍾意濃味啲嘅仲可以自己加上醬汁,但其實本身鹽燒已經大有鹹味,就咁食都已經好足夠。🔸整體評價🔸整體拉麵去到小食都覺得非常滿意,餐廳環境都好理想,員工服務態度都好好,積極幫客人添水,值得推薦👍🏻

———————————————
🌟濃厚鯛白湯拉麵 $138

🌟辣味濃湯拉麵 $118

🌟蔥花牛舌 $78

🌟明太子炸雞肉 $68

🌟鹽燒鯛魚頭 $78

🔸整體評價🔸
2024-03-08 57 浏览
同朋友行完 M+ 博物館,過返嚟圓方搵食。喺水區 1 樓見到呢間新開拉麵店。餐廳致力將新鮮食材由海洋帶到餐桌,而品牌概念嘅的靈感係源自與大海共存。餐牌選項都幾豐富,除咗主打嘅海鮮拉麵外,另外亦有茶漬飯套餐、定食、丼飯及一品料理等供應。點咗👇濃厚鯛白湯拉麵 ($138)  湯底呈奶白色,以新鮮鯛魚熬成,入口味道非常鮮甜,濃郁潤滑,完全沒有丁點腥味,魚香十足。麵條煙韌有彈性,掛湯力甚強。配料下得非常慷慨,有嫩燒鯛魚塊、煙低溫腩肉叉燒、慢煮豬肩叉燒、煙燻日本溏心蛋、紫洋蔥和竹筍等。魚塊厚薄適中、肉嫩味鮮;豬肩叉燒肥瘦均勻、肉汁豐腴。A4和牛飯套餐 (茶漬) ($258)  和牛色澤紅潤,油脂分布平均,肉質粉嫩,入口肉味好香濃。將茶湯加入飯內,飯粒飽滿,入口帶淡淡茶香,風味果然不同,暖胃又充實。另外仲加咗兩款小食西班牙豬肉餃子 ($58) 同 蔥花牛舌 ($78),餃子煎得很香脆,餃皮唔會太厚,豬肉餡好新鮮,肉味濃郁,質感嫩滑,一咬爆汁!牛舌燒至 5 成熟,肉質爽脆,不會太腍太韌,食落彈牙又唔嚡口,配埋啲蔥花,香口惹味。
Elements新開咗間拉麵店 仲要有鯛白湯拉麵🍜 作為拉麵lover就決定去試 餐廳比較開揚 位都算多 仲有卡位坐😗 濃厚鯛白湯拉麵 $138+35掛湯嘅麵搭配濃郁濃厚嘅鯛魚湯,魚味香濃,加上魚肉為濃湯增加左一層口感。煙低溫叉燒有微焦香,加上煙燻味,而慢煮豬肩叉燒有一份嫩滑。溏心蛋亦好出色,冇任何過熟嘅蛋黃,整體配搭係一流!最後朋友仲飲曬啲湯🥰 另外再加多份「低溫叉燒」😆A4和牛飯套餐(茶漬) $258估唔到拉麵嘅和牛飯餐都咁正😝 A4和牛每塊燒至粉嫰,咬落仲好juicy同帶有牛脂味,的確係靚牛👍🏻 牛肉肉汁配上日本珍珠米 仲可以按指示加入唔同嘅配料自製茶漬飯🍚 茶湯好香 我都飲晒😌炸蠔 $78新鮮炸好,每隻都炸得好香脆,蠔肉配上沙律醬真係好正😝西班牙豬肉餃子 $58西班牙豬肉嘅煎餃,有濃郁嘅豬肉香,外面比一層外皮薄脆嘅餃皮鎖住多汁嘅餡肉😗,

濃厚鯛白湯拉麵 $138+35

A4和牛飯套餐(茶漬) $258

炸蠔 $78
新鮮炸好,每隻都炸得好香脆,蠔肉配上沙律醬真係好正😝

西班牙豬肉餃子 $58
🚩靈感源自海女 新開海鮮拉麵店🚩📍 麺家金鰭愛店拉麵Jo離開Elements之後,換來的是另一間日式拉麵店,主打以海鮮食材作湯底基調。價錢方面與香港其他拉麵專門店相近,算是Elements內較親民的選擇。🍴濃厚鯛白湯拉麵 ($138)鯛白湯在香港較少見,湯頭非常濃郁又順滑,餐後整晚都不覺口渴,證明確是真材實料。兩塊分別以煙燻低溫和慢煮製成的豬肉叉燒入口即溶。拉麵本身卻非常普通,沒有特色,麵質又偏硬身,喜歡食軟身麵的朋友要多加留意。值得一提最令人失望的溏心蛋,蛋黃不入味又無法做到完全流心的效果,整顆蛋更加過凍,跟拉麵有頗大的遺和感。🍴玉子燒 ($58)玉子燒的外皮略嫌硬,內裡又比較粗榎和不夠熱,整體來說頗為失望。不過勝在份量足夠,這個價錢能切出六小塊,兩個人食剛剛好。個人感覺這個玉子燒應該不是現場即煎,對於我這些追求嫩滑軟身質地的,就不是很滿意。如果本身食慣急凍玉子燒,或者會覺得還可以。
🚩靈感源自海女 新開海鮮拉麵店🚩
📍 麺家金鰭

🍴濃厚鯛白湯拉麵 ($138)

🍴玉子燒 ($58)

玉子燒
2024-02-14
2024-02-28 41 浏览
這間位於圓方的日本餐廳,看着不起眼,但是食物真的很不錯!茶漬和飯牛🥩這個和牛飯不得了,和牛鋪滿了在飯上面,看相片就知道很好吃!牛肉軟嫩多汁,早上去牛味很重!他們的飯比較有嚼勁,吃上去軟綿綿,米香很足!跟照說明書上面的指示,先吃完上面的和牛,再把準備好的茶水到進剩下的飯中,再加上一點醃蘿蔔和芥末,超級好吃!茶漬鰻魚飯🐟這個鰻魚茶漬飯也很好吃,鰻魚很嫩,上面的蒲燒汁好惹味!茶漬飯吃飯和上面和牛那個一樣,你很好吃,我和朋友也不知不覺地清空了!明太子煎蛋🫔這個蛋香味很足,蛋捲搭配上明太子一口咬下去很滿足!點睛之筆是搭配了紫蘇葉,這道菜散發陣陣紫蘇葉的香味, 很特別!廣島縣炸蠔🦪這個炸蠔一咬下去,肉汁馬上噴出來,可想而知是有多麼新鮮!外層炸粉鬆脆,內裏鮮嫩多汁!銀雪魚西京燒🐟西京燒也很好吃,魚肉嫩滑多汁,輕輕一泯就化開,每一口都回味無窮!這家日本菜還有拉麵和其他日式料理,而且地理位置很方便,就在西九龍地鐵站旁邊,大家如果經過也可以去嘗試一下!
這間位於圓方的日本餐廳,看着不起眼,但是食物真的很不錯!

茶漬和飯牛🥩

茶漬鰻魚飯🐟

明太子煎蛋🫔

廣島縣炸蠔🦪
這個炸蠔一咬下去,肉汁馬上噴出來,可想而知是有多麼新鮮!
外層炸粉鬆脆,內裏鮮嫩多汁!

銀雪魚西京燒🐟

日本過江龍鯛白湯拉麵店🍜呢間日本過江龍拉麵店位於圓方商場,餐廳用餐環境以開放式設計呈現,主打鯛魚湯及蜆貝湯拉麵🍜🍜濃厚鯛白湯拉麵($138)呢款係以鯛魚熬製而成的鯛魚湯,成個湯頭好鮮甜,充滿濃密嘅泡沫,拉麵質感彈牙爽口,面頭舖上燒鯛魚塊,食落有好香的火炙焦香味,慢煮嘅豬肩叉燒食落嗰鞋夠軟腍,溏心蛋亦夠流心🍜蜆貝醬油拉麵($128)呢款係以蜆貝熬成湯底,湯頭夠鮮味!🍵茶漬A4和牛飯($258)和牛粉嫩,油脂味濃、牛味香濃,麥茶湯底可以中和返和牛嘅油膩感,食落更輕盈,再加上Wasabi一齊食,味道更有層次!蔥花牛舌($78)口感彈牙,調味適中,充滿油脂!
日本過江龍鯛白湯拉麵店🍜

🍜濃厚鯛白湯拉麵($138)

🍜蜆貝醬油拉麵($128)
呢款係以蜆貝熬成湯底,湯頭夠鮮味!

🍵茶漬A4和牛飯($258)

蔥花牛舌($78)
口感彈牙,調味適中,充滿油脂!
🍽 #麺家金鰭(尖沙咀)👍🏻濃厚鯛白湯拉麵 $138用鯛魚熬成既湯底好濃郁😆拉麵軟硬適中好彈牙.👍🏻茶漬和牛飯 $258和牛粉嫩,油脂香牛味濃🤤飯就多水左啲,未做到粒粒分明麥茶湯底可以中和和牛既油脂感食落輕盈左,又係另一種層次😋.👍🏻薯仔沙律 $48#薯仔控 必試,沙律菜新鮮糖心蛋熟度岩岩好✨.👍🏻蔥花牛舌 $78口感彈牙,味道正常發揮上枱既時候微暖唔熱,啱晒心急嘅人食😆📸17.01.2024.💁🏻‍♀️裝修風格好和風,好似去咗日本上菜速度快,職員服務殷勤位置有啲窄,但都坐得舒適既😆👀鐘意既請Follow/Share/Like❤️ʕ•̫͡•ʕ•̫͡•ʔ•̫͡•ʔ•̫͡•ʕ•̫͡•ʔ•̫͡•ʕ•̫͡•ʕ•̫͡•ʔ•̫͡•ʔ•̫͡•ʕ•̫͡•ʔ•̫͡•ʔ.
🍽 #麺家金鰭(尖沙咀)
👍🏻濃厚鯛白湯拉麵 $138
用鯛魚熬成既湯底好濃郁😆
拉麵軟硬適中好彈牙
👍🏻茶漬和牛飯 $258
和牛粉嫩,油脂香牛味濃🤤
飯就多水左啲,未做到粒粒分明
麥茶湯底可以中和和牛既油脂感
食落輕盈左,又係另一種層次😋
👍🏻薯仔沙律 $48
#薯仔控 必試,沙律菜新鮮
糖心蛋熟度岩岩好✨
👍🏻蔥花牛舌 $78
口感彈牙,味道正常發揮
上枱既時候微暖唔熱,啱晒心急嘅人食😆
📸17.01.2024
💁🏻‍♀️裝修風格好和風,好似去咗日本
上菜速度快,職員服務殷勤
位置有啲窄,但都坐得舒適既😆
👀鐘意既請Follow/Share/Like❤️
濃厚鯛白湯拉麵🍜 $138以鯛魚熬成的濃厚鯛魚湯,成個湯頭好鮮甜,拉麵麵質彈牙爽口,掛湯力都幾高,入面配料都好出色,嫩燒鯛魚塊有陣陣既焦香味,叉燒系列都好香口,好正😋,煙燻日本溏心蛋都夠哂流心,五色玄米粒更係成個賣相既點綴😍鰻魚飯套餐(茶漬) $168鰻魚口感夠哂肥美,魚尾部分更係香口,就咁食個飯都滿滿焦香氣,加上茶變茶漬飯咁,又另一番風味,清清地得黎又充滿鰻魚既甜香鯛頭鹽燒 $78估唔到咁大估鯛魚頭😂,滿滿既魚肉,夠哂厚身,外皮鹽香味好足,入面既魚肉都夠哂嫩口,值得一食炸蠔 $78蠔身夠哂大隻,蠔味都夠鮮,外皮炸得都好酥脆,外脆內軟靜岡蜜瓜梳打汽水 $38完熟水蜜桃梳打汽水 $38

濃厚鯛白湯拉麵🍜 $138

鰻魚飯套餐(茶漬) $168

鯛頭鹽燒 $78

炸蠔 $78
蠔身夠哂大隻,蠔味都夠鮮,外皮炸得都好酥脆,外脆內軟

靜岡蜜瓜梳打汽水 $38
完熟水蜜桃梳打汽水 $38