2022-01-03 53 浏览
屋企人好鍾意食麻辣,今日去了位於元朗雞地一間小店,地方不算大,但坐得舒適點了三個餸麻辣鍋😍🤤自選食材,有海鮮,肉類,蔬菜,各款配料自選👍自命無辣不歡,所以辣度選了大辣,食物跟明火上檯,熱辣辣香氣撲鼻,冬天食更溫暖,一開始食時,辣度岩岩好,又香又辣十分過癮,點知食到中段🤣頭皮開始出汗,越嚟越辣,自問都食得好辣,呢個真係唔係講笑,辣到開始流口水🤣🤣🤣但係好過癮。唔食得辣嘅朋友千祈唔好揀大辣,食得辣嘅朋友可以挑戰,確實色香味俱全重慶辣子雞,這個不算太辣,十分有鑊氣,十分入味,冇得頂🤤👍還有拍青瓜,不算辣,加埋芝麻,好香口,醒胃小吃👍喜歡食辣嘅朋友,值得推薦的😊👍
點了三個餸

重慶辣子雞,這個不算太辣,十分有鑊氣,十分入味,冇得頂🤤👍

還有拍青瓜,不算辣,加埋芝麻,好香口,醒胃小吃👍
喜歡食辣嘅朋友,值得推薦的😊👍
2021-12-30 33 浏览
朋友帶路嚟到元朗食好西!佢帶我嚟左一間麻辣小店開餐!呢度地方雖然不大,但裝修得幾骨子!入到餐廳已經聞到陣陣麻辣的香味!非常吸引!老闆推介我哋食古法羊腩煲,睇相都幾吸引!當然入嚟為咗食羊腩煲,主要係為咗食麻辣的食物!呢度由小食到主菜都幾多選擇,價錢亦都幾經濟實惠!我哋叫咗兩個小食,第一個送到嚟嘅係麻辣味十足的口水雞!辣味剛剛好,唔會辣到食唔到!跟住有刀功十足,片片都切到好均勻的蒜泥白肉!白肉肥瘦適中,本來平平無奇的豬肉片,加入麻辣汁變得非常惹味!到主角出場,大盆水煮魚,麻香味十足,魚片嫩滑,鮮味十足,辣的惹味!吸晒辣汁嘅粉絲,同豆卜非常惹味,粉絲又滑口!之後有炒得好夠鑊氣的椒鹽海蝦,成個殻都炒得好脆口,辣得嚟又帶點咸香! 值得推介!最後有大大煲暖入心的羊腩煲,羊肉炆得都幾稔!肉汁又豐富!羊腩煲用料豐富,除了羊肉外,大大隻東菇,腐竹都好吸引!羊肉件件都好大件,肥瘦適中,非常暖胃!
朋友帶路嚟到元朗食好西!佢帶我嚟左一間麻辣小店開餐!
老闆推介我哋食古法羊腩煲,睇相都幾吸引!
當然入嚟為咗食羊腩煲,主要係為咗食麻辣的食物!
呢度由小食到主菜都幾多選擇,價錢亦都幾經濟實惠!
吸晒辣汁嘅粉絲,同豆卜非常惹味,粉絲又滑口!
羊肉件件都好大件,肥瘦適中,非常暖胃!
  • 羊腩煲
2021-12-29 41 浏览
天氣轉冷,吃辣最好不過,今次到了元朗食街,鳳攸南街搵食。麻辣Doi,新開冇幾耐,裝修乾淨企理,坐得舒服。這裏想得出的川菜都有,烤鱼,酸菜魚,麻辣干鍋,即炒的辣子系列,應有盡有。先來一個口水雞,雞肉嫩滑,份量十足,辣得過癮。招牌酸菜魚魚塊切成一片片薄片,而且完全無骨,魚肉剛剛熟,非常嫩,加上薯粉豆卜雲耳等等,吸湯一流,湯底清甜帶點微辣,最緊要不會過油!辣子雞這個比較廣東口味,和傳統川菜有點不同,這裏的雞件比較大件,而且不像傳統川菜炸到非常乾身,再加上青椒紅椒等配菜,可以吃到啖啖雞肉的辣子雞。人均消費百多元,餐廳員工服務殷勤,實在不錯👍
天氣轉冷,吃辣最好不過,今次到了元朗食街,鳳攸南街搵食。
麻辣Doi,新開冇幾耐,裝修乾淨企理,坐得舒服。

先來一個口水雞,雞肉嫩滑,份量十足,辣得過癮。

招牌酸菜魚

辣子雞

人均消費百多元,餐廳員工服務殷勤,實在不錯👍
2021-12-29 65 浏览
元朗出名有很多美食,今晚就來到這間位於雞地的「麻辣Doi」食個晚飯。我們叫了農家小炒肉,老壇酸菜烤鱸魚和蒜泥白肉,還叫了薯粉。蒜泥白肉,醬料超正,辣中帶點麻,肥瘦平均,而且切得很薄烤鮳魚,有三種口味可以選擇,我們選擇了老壇酸菜,叫了微辣,份量十足,兩個人食很足夠,鱸魚炸得很香,魚肉很滑,而且配料也有蝦,蓮藕片,雲耳,大豆牙,豆卜等,很豐富。湯底很正宗,酸酸辣辣,食得很過癮,而且食材吸收晒湯汁,正農家小炒肉,炒得很有火喉,而且食材很入味,加上香麻的味道,送飯一流我們亦叫了薯粉配酸菜湯,麵條索了湯汁,很入味,食落口很爽滑,很滿足的一餐

蒜泥白肉,醬料超正,辣中帶點麻,肥瘦平均,而且切得很薄

老壇酸菜烤魚
  • 薯粉
  • 農家小炒肉
  • 老壇酸菜烤魚
2021-12-28 26 浏览
記得元朗區美食十分之多,但是要找一間未吃過的,今次朋友帶我到元朗西鐵站行吓在鳳琴街附近,食一間麻辣食店,麻辣doi先點了蒜泥白肉,辣椒油頗香白肉份量多,肉嫩肥瘦均勻,蒜香味撲鼻。小炒叫了肥腸,配料頗多,肥腸惹味。辣魚先烤過皮比較脆身,魚肉嫩滑,吸滿醬汁,還有不少配料。另外,還有兩個薯粉滑溜有嚼勁,口感不錯。今次真的覺得可以再加辣一點,因為同行朋友不吃太辣,小辣覺得不夠喉。服務貼心,位置不算逼,可以2人坐4人位。

小炒叫了肥腸,配料頗多,肥腸惹味。

辣魚先烤過皮比較脆身,魚肉嫩滑,吸滿醬汁,還有不少配料。

另外,還有兩個薯粉滑溜有嚼勁,口感不錯。

服務貼心,位置不算逼,可以2人坐4人位。
  • 蒜泥白肉
2021-12-25 16 浏览
假期日子寶寶豬便相約了數位閨密姊妹到元朗的農莊遊玩,晚飯時間亦自然選擇於同區用膳,並特意選擇了有提供羊腩煲暖身的川菜餐廳。店舖裝潢用上了木系為主要元素,再配襯多款貓樣面具、陶瓷茶壺、茶杯等作裝飾,可見設計佈置是相當雅致用心。口水雞口水雞底部有著大量辣椒油浸泡著,食用時雞皮滑溜不膩,肉質亦味濃鮮嫩,整體很是入味,辣中帶麻。蒜泥白肉白肉也就是半肥瘦的薄切豬肉,除了用上辣油調味外,還加入了大量蒜泥覆蓋著,咀嚼時口感十足,豬味濃郁,並有著出眾的蒜香、麻辣氣味。大盤水煮魚片師傅選用上海魚中的鱸魚製作水煮魚片,皆因其經常游水擺動身軀,因而肉質較嫩身少骨。而在辣度方面餐廳提供有大、中、小辣三種程度,並設置有後期加辣的服務,所以我們便點選了小辣先作品嚐。薄切的鱸魚片肉質潔白細嫩,鮮美結實,而且製作很是入味,有著一股麻辣鮮香的味道。其餘的配料亦是豐富足料,分別有煙韌彈牙的薯粉、爽脆清香的木耳、和脆嫩甜香的芽菜。椒鹽海蝦使用芫荽、辣椒等多種調味配料炒製而成的椒鹽海蝦味道有著恰到好處的辛辣鮮香,而肉質亦新鮮清甜,煙韌爽彈。古法羊腩煲羊腩煲是餐廳秋、冬天的主打菜餚,職員上桌時會附隨有腐乳醬作調味,並會於底部使
大盤水煮魚片
古法羊腩煲
羊腩煲是餐廳秋、冬天的主打菜餚,職員上桌時會附隨有腐乳醬作調味,並會於底部使用爐火烘著以保持其溫度。配料方面有主角羊肉,食用時口感香嫩鮮美,富有羊味,其餘還提供有爽滑濃郁的冬菇、軟腍滑溜的枝竹、和爽脆清甜的另上生菜,整體製作得淡香入味,是屬於相當適合年輕人口味的羊腩煲。

總結而言,餐廳環境溫馨舒適,而菜餚外型美觀,煮製用心,味道亦鮮香入味,價錢更是親民實惠,是值得一試的川菜新店!
2021-12-21 46 浏览
元朗新開的麻辣店鋪頭不是很大,內裡裝潢有些像日本見到狐狸面具,完全不像四川菜……坐位舒適,枱與枱之間都寬闊,店內坐位不多,有限時120分鐘告示。我們天寒地凍好想食辣,所以選了一個麻辣乾鍋,2個小菜。滑雞香鍋,最滿意有個火爐仔加熱可以任選6款材料和雞件一同炒。選了餐肉,肥腸,年藕片,豬皮,油麥菜,萵笋片原來份量幾多,我們2人吃不完,最後要打包小菜比想像出色椒鹽海蝦 爆得好香脆,有鑊氣! 海蝦肉質結實,新鮮!好吸引好香!蒜泥白肉都不錯簡單薄片配蒜泥,麻辣花椒油,水準正常
元朗新開的麻辣店
鋪頭不是很大,內裡裝潢有些像日本
見到狐狸面具,完全不像四川菜……

我們天寒地凍好想食辣,所以選了一個麻辣乾鍋,2個小菜。

滑雞香鍋,最滿意有個火爐仔加熱

可以任選6款材料和雞件一同炒。
選了餐肉,肥腸,年藕片,豬皮,油麥菜,萵笋片

滑雞香鍋

原來份量幾多,我們2人吃不完,最後要打包

小菜比想像出色
椒鹽海蝦 爆得好香脆,有鑊氣! 海蝦肉質結實,新鮮!

好吸引好香!

蒜泥白肉都不錯
簡單薄片配蒜泥,麻辣花椒油,水準正常

麻辣薯粉
清湯米線
滑雞香鍋
麻辣薯粉
清湯米線
  • 乾鍋
  • 麻辣紅薯粉
2021-12-21 47 浏览
路過見到元朗新開麻辣餐廳,最近天氣涼涼地都想搵d又熱又辣既食下。☺️酸菜魚魚塊切成一片片薄片,而且完全無骨,魚肉嫩滑,酸菜亦都不會太嗆喉,因為叫了小辣,味道較溫和,豆卜吸收了湯汁,好入味口水雞每件雞件都厚身,皮滑肉嫩,雞肉吸收了辣椒紅油的味道,夠晒入味椒鹽海蝦睇個名好似同辣無關,但海蝦經油炸後用辣椒仔和椒鹽爆炒,好惹味。雖然每樣都要了小辣,但食食吓都幾刺激。P.S 店員們好友善,其中一位是hellosss,播了一系列Ian既歌,邊食邊聽歌😆

椒鹽海蝦

雖然每樣都要了小辣,但食食吓都幾刺激。

2021-12-19 21 浏览
今晚到元朗為食街搵食,見前面新開了一間川菜館,有顧客正門外買外賣,於是我們便入內嚐新口味。餐廳地方不大,但雅緻整潔。我們點了一條烤魚、一個小炒和一個小菜。“老壇酸菜烤魚”,一條炸好的鱸魚,放在明火暖住的大碟上。湯底有不少材料,有豆腐卜、雲耳、秀珍菇、牙菜仔、酸菜、蓮藕片等,當然還有花椒啦。鱸魚由於先炸過,所以肉質比較爽口,口感不同於一般水煮的,但都鮮美。這個湯底,雖然說是已經減辣,我依然吃得滿頭大汗,但越吃越想吃。“椒鹽海蝦”,新鮮即炒,香噴噴,脆卜卜,蝦肉鮮甜可口。“口水雞”,雞肉嫩滑而不肥膩,口感特別好,加上辣辣的調味,非常醒胃。麻辣的味道一直停留在腦海中到第二天,果然是「回味無窮」呢!

餐廳地方不大,但雅緻整潔。

我們點了一條烤魚、一個小炒和一個小菜。

“椒鹽海蝦”,新鮮即炒,香噴噴,脆卜卜,蝦肉鮮甜可口。

麻辣的味道一直停留在腦海中到第二天,果然是「回味無窮」呢!

2021-12-19 25 浏览
表妹經常叫我帶她食川菜,但經常不能抽空出席。今日表妹生日,下班後來到元朗這家川菜店,滿足她的願望。店的服務, 以小店來說算可以,因為在不繁忙的情況下,職員仍能在店門口帶位招呼客人。川菜,辣子雞,烤魚及蒜泥白肉總不能缺席。這裏的蒜泥白肉,大份量的蒜蓉鋪滿在白肉上,再以紅油浸泡著,賣相比起某米線連鎖店的吸引。白肉的肥瘦均勻,吸收了蒜泥的味道及紅油的味感,紅油使白肉更滑,為淡淡的白肉增添多一份色彩及美味;而辣子雞,爆至鮮紅色,份量多,每一粒都有麻辣的感覺,香脆可口,洋蔥及青紅樣爆至爽脆,刺激大家的味蕾最後我們的主菜到了,原條泡椒豆腐鱸魚,泡淑味濃郁,魚炸至脆身的口感,肉豐厚,吸收泡椒的味道,帶以點點的辣,十分惹味;豆卜及粉皮吸收了濃湯的精華,每一口都齒頰留香,久久不散。吃完這餐,表妹對於這家的川菜味道很意。

烤魚

吃完這餐,表妹對於這家的川菜味道很意。

烤魚
2021-12-17 19 浏览
🐳雖然這間餐廳開了沒多久,但每次經過都有不少人在裡面,所以決定試一下。 🐳成都麻辣鱸魚🐟💰238整條鱸魚上菜,而且也不小,還有很多配菜在裡面,當然也有很多辣椒🌶️。一邊吃一邊流鼻水,但是麻辣這種東西令我又愛又恨,因為我不是很會吃辣,但是越吃越想吃,好像上癮了一樣,因為真的很惹味,喜歡吃麻辣的,一定要點😋😋😋🐳麻辣小炒皇🌶💰118有很多不同的蝦乾跟韮菜花還有麻辣的材料一起炒,所以又香又辣,食物的顏色也很吸引😍🐳手拍青瓜🥒💰38原以為這個是不辣的,但一上菜看到很多辣椒在一起就……😅雖然跟我預期的不一樣,但我們還是吃光光,味道酸酸辣辣的,一邊流口水一邊吃🤓

🐳成都麻辣鱸魚🐟💰238

🐳麻辣小炒皇🌶💰118

🐳手拍青瓜🥒💰38
2021-12-17 17 浏览
天氣轉凍,想食熱辣辣嘅麻辣菜,所以今次同朋友再去麻辣Doi食飯!餐廳環境好舒適,柔和嘅光線,仲有好多面具做裝飾,好特別!仲記得上次點過烤魚+老壇酸菜湯,今次就點另外兩樣菜式,分別係 牛肉香鍋 同 大盆水煮魚片,真係愈食愈精彩!牛肉香鍋成個鍋上枱,熱辣辣,滲参出陣陣麻辣香!份量好多,而且很入味,真係色香味俱全!另外點咗六樣配菜,分別係油麥菜丶午餐肉丶魚腐丶牛柏葉丶金菇丶雞肉,伴住飯一齊食,正!大盆酸菜魚片超級大盆酸菜魚片,非常出色!呢個湯好鮮甜,而且魚片份量多,魚肉口感非常嫩滑,有大量配菜,例如薯粉丶黑木耳就秀珍菇等等。今晚真係好滿足!

牛肉香鍋
成個鍋上枱,熱辣辣,滲参出陣陣麻辣香!
份量好多,而且很入味,真係色香味俱全!

大盆酸菜魚片

今晚真係好滿足!
2021-12-16 18 浏览
今晚同朋友去麻辣Doi,真係好滿足!係冬天呢種天氣,除咗打邊爐之外,仲可以揀食熱辣辣嘅麻辣菜!今次點咗 牛肉香鍋 同 大盆水煮魚片,非常好味,愈辣愈過癮!仲好暖身添!一大盆酸菜魚片,而且酸菜魚湯好出色!湯好鮮甜,而且魚片份量多,魚肉口感非常嫩滑!牛肉香鍋好精彩!成個鍋上枱,熱辣辣出晒煙,而且份量好多,味道仲好香!成陣香麻味出晒嚟!仲有好多配菜一齊炒!有油麥菜丶午餐肉丶魚腐丶牛柏葉丶金菇丶雞肉,好豐富!下次可以再約朋友去食!
今晚同朋友去麻辣Doi,真係好滿足!
係冬天呢種天氣,除咗打邊爐之外,仲可以揀食熱辣辣嘅麻辣菜!

下次可以再約朋友去食!
2021-12-16 18 浏览
新開一間四川麻辣,平時都見幾多人排隊食午餐又唔太貴又有小菜又有米線。菜單有好多有魚有雞都有,仲可以加唔同配料好似打邊爐咁。滑雞香鍋,配肥腸、芝心丸、肥牛、雞肉、萵筍、牛柏葉。麻辣味夠晒麻,雞件新鮮嫩滑,配料都吸收哂麻辣味。特別推介肥腸,爽口入味濃湯肥牛浸娃娃菜食咁多辣野都要食返啲清淡少少,肥牛份量多。最緊要啲娃娃菜吸晒啲湯!有個湯飲下又幾好。尖椒皮蛋皮蛋晶瑩剔透,夠入味,份量又多,唔算太辣,勝在夠麻。薯粉可以揀撈埋落個鍋度,不過就想試吓清湯。份量都好多湯底都幾重胡椒粉味。
新開一間四川麻辣,平時都見幾多人排隊食午餐
又唔太貴又有小菜又有米線。
菜單有好多有魚有雞都有,仲可以加唔同配料好似打邊爐咁。

濃湯肥牛浸娃娃菜

尖椒皮蛋

皮蛋晶瑩剔透,夠入味,份量又多,唔算太辣,勝在夠麻。

薯粉
2021-12-15 20 浏览
天氣開始凍,食川菜就最好,辣辣地,慢慢食,最佳保暖方法😂Yoho mall 附近開咗間川菜小店都幾多人幫襯鄰居都話麻辣味道調配得幾好所以今晚第一次幫襯👏🏻小店地方企理乾淨都好多食物選擇,有水煮、香鍋、烤魚系列,價錢都大眾化特別注意,每個菜式份量都好多😂所以多啲人食就更加好🥰麻辣香鍋-(滑雞)除咗滑雞主菜外原來可以自選其他配菜,適合個人口味👍🏻我就揀咗蓮藕、豆腐、娃娃菜等等中和返啲麻辣味道😊麻辣味道適中,因為可以自選辣度另外最滿意係有個蠟燭坐底,保持溫度👏🏻尖椒皮蛋尖椒味道非常惹味,勁香口份量都好大😂川味萵筍雲耳百合炒魚片簡直係四人份量😂魚片勁多,夠滑,都鮮味👍🏻好鍾意萵筍百合,清清地食四川菜真係要有啲蔬菜平衡下😂😂😂
天氣開始凍,食川菜就最好,辣辣地,慢慢食,最佳保暖方法😂
Yoho mall 附近開咗間川菜小店
都幾多人幫襯
鄰居都話麻辣味道調配得幾好
所以今晚第一次幫襯👏🏻

小店地方企理乾淨
都好多食物選擇,有水煮、香鍋、烤魚系列,價錢都大眾化
特別注意,每個菜式份量都好多😂
所以多啲人食就更加好🥰

麻辣香鍋-(滑雞)
除咗滑雞主菜外
原來可以自選其他配菜,適合個人口味👍🏻
我就揀咗蓮藕、豆腐、娃娃菜等等
中和返啲麻辣味道😊
麻辣味道適中,因為可以自選辣度
另外最滿意係有個蠟燭坐底,保持溫度👏🏻

尖椒皮蛋
尖椒味道非常惹味,勁香口
份量都好大😂

川味萵筍雲耳百合炒魚片
簡直係四人份量😂
魚片勁多,夠滑,都鮮味👍🏻
好鍾意萵筍百合,清清地
食四川菜真係要有啲蔬菜平衡下😂😂😂

• 尖椒皮蛋