2015-09-26 493 浏览
呢間點心店都已經開左一段時間,成日都會係雜誌上見到佢既廣告.今日就同家人黎呢間試下.大概11點左右去到.人唔算多.都有位坐.唔洗排隊.點左一份奶黃小豬包,鮑魚香菇燒賣,鮮蝦肉餅蒸飯,一壺烏龍茶.果個奶黃小豬包既賣相好得意.5分入面我會比4.5分.味道方面都唔錯.至於鮑魚香菇燒賣.不過不失.如果有配上鮑魚汁.效果可能會更好.鮮蝦肉餅蒸飯就一般般.肉餅有D位置比較韌.當然仲有其他點心我都仲未食既.可能其他點心都有驚喜呢.環境方面.係幾特別.D裝修幾時尚.不足既就係地方細.每個/每排坐位之間既空間都係比較小.餐具方面都有待改進.因為見到有餐具係有破損.唔單止外觀上有影響.而且都有可能會整親人.
今日就同家人黎呢間試下.
大概11點左右去到.人唔算多.都有位坐.唔洗排隊.

果個奶黃小豬包既賣相好得意.5分入面我會比4.5分.
味道方面都唔錯.
至於鮑魚香菇燒賣.不過不失.
如果有配上鮑魚汁.效果可能會更好.
鮮蝦肉餅蒸飯就一般般.
肉餅有D位置比較韌.
當然仲有其他點心我都仲未食既.
可能其他點心都有驚喜呢.

環境方面.係幾特別.
D裝修幾時尚.不足既就係地方細.
每個/每排坐位之間既空間都係比較小.

餐具方面都有待改進.
因為見到有餐具係有破損.唔單止外觀上有影響.
而且都有可能會整親人.
2015-09-06
早餐
2015-09-15 233 浏览
今日泥試吓lee間點心,不是傳統點心,茶杯非常細😝每款大概$18-$24 Lee d價錢!叫咗碗仔翅,外貌非常精味,味道一般這個小豬包只有2個,非常細小,2至3啖可以吞下,入面是奶黃,但不是流沙的,有點可愛吧!鍾意試新野就不妨一試😁😁😁

叫咗碗仔翅,外貌非常精味,味道一般

小豬包

鍾意試新野就不妨一試😁😁😁
  • 鮑汁冬菇,檸檬甜心批
屯門的點心店本來就不多, 市中心開了新店, 當然要支持一吓啊!星期日中午, 輪候時間不長, 大約5分鐘便有位了~ 點了幾款招牌點心, 點知.... 奶黃小豬包: 可憐的你, 怎麼鼻子都塌下來了? 但放心, 我不單看外表的, 你不太甜, 味道還可以! 潮州粉果: 皮異常厚, 不足料... XO醬爐魚抓腸粉: 腸粉夠滑, 但爐魚略為"鞋", 應該是蒸的時間太長, 美中不足~ 蜂巢燕窩蛋撻: 蛋漿不香滑, 皮不酥不化, 實話實說, 茶餐廳的蛋撻也比它好味啊!

奶黃小豬包,你鼻子怎麼都塌下來了?!
 潮州粉果: 皮異常厚, 不足料...
潮州粉果

蜂巢燕窩蛋撻
题外话/补充资料: 餐牌上寫著: 不設加一服務費及免費茶水, 但坐下後叫一壺茶卻要HK$15, 再問店員才發現原來整句說話的意思是「不設加一服務費及不設免費茶水」, 溫馨提示一下大家啊!
2015-08-23
中午唔知諗唔到食咩,見到間咁得意嘅鋪頭,就入去諗下啦,平日唔多人,等左一陣就有位啦。地方細,唔係好多枱,裝修幾好,環境唔錯,服務又唔係好差,價錢就小小貴,味道一般。間野係唔提供水,茶另係要俾錢,可以唔要。我先食左個燕窩蛋撻,細細個,唔熱,普通蛋撻上面加左d燕窩碎,蛋撻唔太甜亦無咩味,唔特別。我試左個冬菇包,其實味道怪怪,表面係朱古力粉味,入面係冬菇粒,仲要好小冬菇,味道唔夾,怪。鮑魚仔燒賣,豬肉燒賣味道可以酒樓味道,但唔夠熱,鮑魚片都叫有蠔油味,加埋都唔特別,普普通通。杯蘋果蘆薈特飲就幾好味,好香蘋果味不過偏甜,味道唔差。最後食左個腸粉,味道估唔到又幾好食,夠熱,魚好香,香味入晒腸粉,加埋豉油一齊食好正。整體一般,所以食過一次我就唔會再食囉。

間野係唔提供水,茶另係要俾錢,可以唔要。

杯蘋果蘆薈特飲就幾好味,好香蘋果味不過偏甜,味道唔差。

整體一般,所以食過一次我就唔會再食囉。
2015-07-29
  • 腸粉
傳說點心瑪莉是太興新搞作,而屯門就係第一間試店。此店點心造型精緻,用黎做打卡呃 like道具一流,好『食』好用。此店是走年輕路線的新派點心店,單睇搵吳若希做代言人,就可見一班。裝飾用上淺色木材,配上綠色植物和小擺設,簡約清新。坐位、牆身和食具以粉紅色和粉藍色為主,連同牆上的圖畫,暗暗滲透著一陣可愛少女風。 瑪莉蜂巢燕窩蛋撻:落單一分鍾唔洗,就有食物上枱。蛋撻微溫,蛋撻皮唔鬆化,雖有蛋香和蜂蜜的甜味,但蛋漿部份死實實......死實實...燕窩就唔評論了,$8有d擬似燕碎仲想點。不過蜂巢呢,去左邊呀???唔通溶左的係蛋漿入面?點解嘅? XO醬鱸魚扒腸粉:腸粉唔似布拉腸粉,但都算滑流。鱸魚煎得好好,魚皮香脆而肉滑。雖然賣相是腸粉還腸粉,魚還魚,但味道都唔錯,好神奇呀!不過,說好的XO醬呢??????????????? 鮑魚香菇燒賣:參考圖明明係原隻鮑魚,點知上枱變左鮑魚切粒,果然圖片只供參考。燒賣的豬肉太結實,令人失望。 瑪莉蓮霧蘆:此店不設加一服務費/茶位,沒有免費茶水。可以選擇order飲品,飲品不只一般中式茶,更有凍飲。瑪莉蓮霧蘆帶有紫色的,好神奇呀!其實是好甜好甜好甜的
傳說點心瑪莉是太興新搞作,而屯門就係第一間試店。
裝飾用上淺色木材,配上綠色植物和小擺設,簡約清新。
瑪莉蜂巢燕窩蛋撻
瑪莉蜂巢燕窩蛋撻:落單一分鍾唔洗,就有食物上枱。
燕窩就唔評論了,$8有d擬似燕碎仲想點。
不過蜂巢呢,去左邊呀???唔通溶左的係蛋漿入面?點解嘅?
XO醬鱸魚扒腸粉
XO醬鱸魚扒腸粉:腸粉唔似布拉腸粉,但都算滑流。
鱸魚煎得好好,魚皮香脆而肉滑。
雖然賣相是腸粉還腸粉,魚還魚,但味道都唔錯,好神奇呀!
不過,說好的XO醬呢???????????????
鮑魚香菇燒賣
燒賣的豬肉太結實,令人失望。
瑪莉蓮霧蘆
瑪莉蓮霧蘆:此店不設加一服務費/茶位,沒有免費茶水。可以選擇order飲品,飲品不只一般中式茶,更有凍飲。瑪莉蓮霧蘆帶有紫色的,好神奇呀!其實是好甜好甜好甜的桃汁,配上蘆薈和蓮霧肉。
綠茶意式咖啡蛋糕拼香橙慕絲
綠茶意式咖啡蛋糕拼香橙慕絲:雪條造型蛋糕好打耳。
香橙慕絲,橙香清新,但未及綠茶意式咖啡蛋糕突出。
全餐最好食係綠茶意式咖啡蛋糕,綠茶甘甜,帶有一陣神秘的香味,兩種味道很合拍。
其實,我一開始冇睇清楚,以為係綠茶蛋糕,直至我當晚數綿羊數到兩點幾,我終於知道果神秘的香味是咖啡味orz
真係冬菇包
真係冬菇包:好打耳呀!好打耳呀!好打耳呀!(喂!)
外表真係好似的冬菇,一上枱已經聞到朱古力味,事關包身用唂咕粉做出冬菇的紋理,入口微苦。
包身非常軟熟,好似食緊綿花糖。
包的內容物真係有冬菇,味道雖清淡,但整體配合度極高。
 ┴─┴︵╰(‵□′╰)呢個冬菇包,落左單成大半個鍾,其他食物都食完仲未黎,最後催左兩三次,先上到枱,但等咁耐都值得。(不過,就辛苦左門口排隊的人,唔係我食完唔走,係因為我真係未食完(づ¯ ³ ¯)づ)

總結
食物方面:唔計溶左的蜂巢、消失的XO醬和圖片只供參考的鮑魚,平心而論,食物賣相和味道真係唔差。
服務方面:開店初期,混亂在所難免,一共order了八樣食物連飲品,結果漏單漏左兩樣。不過,此店沒有收加一服務費,算數!
環境方面:裝飾走年輕路線,環境都稱得上舒適。可惜枱同枱之間太貼,隔離枱個中女係咁同朋友投訴,『D食物唔好食』、『要用代言人的鋪,我都知一定唔好食,呃d妹妹仔就得』、『隔黎枱係咁影d野食,我都唔明家下d後生有咩好影』......個女人真係煩,但被逼聽哂=____=|||
2015-07-26
瑪莉蓮霧蘆
綠茶意式咖啡蛋糕拼香橙慕絲
真係冬菇包
2015-08-16 436 浏览
星期六的屯門都幾多人, 早啲搵地方晚餐, 見呢間唔係咁多人排隊, 仲有吳若希代言, 試下無妨因為冇免費茶水, 所以朋友點咗杯茶包中國茶($6)我點咗杯嘢飲:茶味淡(冇落糖?) 水果粒份量都ok點了幾款點心:門面裝修都好似甜品屋咁, 粉色系, 女士們至like, 不過座位唔多, 較適合2-4用餐
香柚綜合水果茶

2015-08-01
吾係炸春卷
糯米雞
鮑汁炆冬菇
吃罷Zumufi,出發去屯門市廣場的點心瑪莉。根據開飯啦網站,點心瑪莉七點半開始營業。小妹,未夠十點半去到 – 小店竟仍未開門﹗﹗適時,店內有員工在作營業前準備,但熄了燈,門口放有圍欄,以免客人進入。一問,始知十一點半才營業,不免怒火中燒了﹗山長水遠來到,竟慘吃閉門羹,超級不爽的﹗最後,大家決定等……據說,點心瑪莉是太興集團的新搞作,並找來吳若希為代言人,明顯欲走青春甜美可愛路線。小店裝潢也頗為清新亮麗,以淺木為基調,襯以點心蒸籠擺設,天花板更懸掛著大大的蒸籠燈罩吊燈,予人清雅夢幻之感。我們一行五人,如同排頭位的一家四口,滿以為等待的,是兒歌中親切可人的瑪莉。誰知,竟遇上大灰狼,換來了一場「燈籠大大點心小小,服務哈哈哈」的嚐味之旅﹗且知後事如何,且看後文分解……說話,漫長的一小時等候期間,排頭位的母親,問可否入內坐下等,大灰狼一口拒絕了﹗那對小兄弟,偷偷地走入去,坐在近門口的一張枱玩著。大灰狼見到,趕了他們出來。有必要如此嗎?就算我們全坐下,也不會阻礙她的﹗﹗好,大家繼續等,十一點半,終於放入入去了﹗甚麼﹗?五個人,只可以坐在四人枱﹗甚麼公司爛政策呢﹗租金貴?﹗大姐,屯門喎﹗又不是寸金

好,大家繼續等,十一點半,終於放入入去了﹗甚麼﹗?五個人,只可以坐在四人枱﹗甚麼公司爛政策呢﹗租金貴?﹗大姐,屯門喎﹗又不是寸金尺土的尖沙咀和銅鑼灣?﹗你可以限時,可以設最低消費,但不應該剝削客人用餐的應有空間﹗唉,一大早,遇著黑面,且頗燥底的店員,倒霉極了﹗

還是,把注意力,放在餐牌上吧﹗食物相,挺吸引的,視覺效果一流,教人莫不垂涎三尺。小店不收加一服務費,也沒有免費茶水提供,我們點了一壺玫瑰茶,味道極為淡薄。若要加水,或有任何要求,如不想受氣,建議搵少不更事、一臉迷茫的小綿羊協助。我們共點了十一款點心,現按小妹喜歡次序逐一介紹之。
迷你漢堡包一客兩件,造形迷你的骰且可愛。漢堡包咬下去夠鬆軟具彈性,且夾雜了白麻香,中間夾著沾有薄漿同炸的爽彈大蝦、鮮爽生菜和香辣芥末味醬汁,饀料濃香惹味,口感層次又挺豐富,有點兒像迷你版的麥記蝦堡。
此行乃蝸阿牛提議,目的,不過是為了一籠樣子趣緻且討人歡心的豬仔奶皇包罷了﹗小金一見,大叫被蒸熟了的豬仔變了形。師傅在白色圓包上,加上橘子色的豬耳,以及啡色的豬嘴,再點了兩隻小眼睛,肥嘟嘟的小豬栩栩如生,挺可愛的﹗位列第二,全因夠搶鏡也,吸睛能力爆燈﹗
豬仔奶皇包咬下去夠鬆軟,內裏奶皇份量不多,質感偏濃稠,味道略淡,幸甜度適中,不會感到膩滯。
出乎意料,小店的蒸鳳爪甚有水準,醬汁香辣惹味,鳯爪發得泡且香腍鬆軟,一吮即已脫骨,沾滿了濃香的醬料,頓時齒頬留香,啃骨頭也成為了一種樂趣。不價之雞腳,稍花少許功夫,也能把它扶搖直上,登上大雅之堂。
一客三粒的蝦餃,餃皮不算薄身,然咬下Q彈煙韌,蝦餡鮮爽又彈牙,合格之作。
造形維妙維肖的真係冬菇包一客兩件,教大家大開眼界,嘖嘖稱奇,小金一開始還以為是真的冬菇呢﹗誠然,冬菇包以谷古粉造成冬菇表層紋理,假可亂真。咬下,面層谷古粉點苦澀,包夠鬆軟,饀料切粒冬菇稍嫌份量偏少了,帶冬菇的幽香。若與北角素食‧分子或中環唐宮小聚的冬菇包相比,點心瑪莉之作的饀料未夠豐富也。
鱆魚肉餅飯飯粒乾爽,拌入具口感嚼勁且油潤鮮美的鱆魚和肉餅,再淋上鹹鮮豉油同吃,簡單而好吃。只是,蒸飯以膠兜蒸煮,小金不太滿意也。
XO醬鱸魚扒腸粉蠻有創意,在平淡的腸粉,加上香煎鱸魚,再配上惹味XO醬,讓食味更為豐富。XO醬真材實料,有辣椒和乾瑤柱,極為惹味,且具嚼勁。鱸魚扒頗大件的,肉質嫩滑,惜魚鮮味未夠突出,腸粉口感略嫌偏軟爛了少許,年長小金頗喜歡的,小妹還是喜歡爽滑腸粉多一點。
蝦餃不俗,鮑魚燒賣卻教人失望﹗甫上枱,蝸阿牛表示實物與圖片有所出入 – 原隻鮑魚變成了薄身鮑魚片!﹗咬下去,燒賣內只有質感硬實的豬肉饀,以及少許菇粒。
炸春卷賣相不賴,然,炸得未夠火喉,春卷皮毫不香脆可口,饀料也不甚了了,失敗之作。
再來一客牛腩腸粉,好吃與否,小妹就不得而知了﹗
姍姍來遲的瑪莉蜂巢燕窩蛋撻,甫見撻皮色澤,已知未夠火喉也﹗咬下,毫無溫熱可言,酥皮不酥不香不鬆不化,蛋漿夠滑,惜無蛋香,燕窩幼滑,蜂巢就不知所蹤了﹗小姐扁嘴,說樓下茶記出品,還要好吃得多呢﹗
小結:
吃罷,即埋單走人。大灰狼,以迅雷不及掩耳的速度,收拾桌子,準備招呼等位的客人。賺錢殷勤,款客冷漠,這是現今營商之道嗎?
2015-08-08
2015-07-31 509 浏览
未食過咁難食既點心,貴、難食!以前難食既點心店都好食過佢,冇心做點心,只有外表沒有內涵,不推薦大家黎試食左四個普通點心都要百幾蚊,個牛楠腸粉只係牛腩加白腸粉,未見過咁既餐廳
未食過咁難食既點心,貴、難食!

2015-07-26 508 浏览
好坦白純粹去打卡一次,應該唔會食第二次。首先黎左兩杯飲品,紫色既瑪莉蓮夢露好夢幻,不過好甜⋯⋯熱既水果茶一般,我估係玫瑰茶加左糖水,再切啲生果裝飾一下。但我唔期望堂食都要用紙杯飲,杯飲品都要$25,點解要用紙杯?無乜誠意呀⋯⋯第一樣黎既食物係蛋撻,已經微涼。落單時店員話有新既焗緊,咁好明顯我食緊舊嗰批⋯⋯燕窩推埋左一邊,又係圖片只供參考啲friend⋯食落微涼,蛋餡有啲硬,曲奇皮無乜香味,真係一般⋯⋯⋯冬菇包、豬仔奶皇包同蝦餃一齊黎。冬菇包造型真係好打耳!面頭係可可粉,有少少苦苦地。咬開個包有好香既菇味,好食。個包口感幾軟熟,唔錯!豬仔奶皇包,係一眾食市都做流心奶皇包下,我都期望佢流流地。為左測試,我特登用筷子叉佢個鼻哥窿,再禁佢,希望佢會有黃色既鼻涕流出黎。結果係⋯⋯無既!有啲失望,咬開個包,其實啲奶皇瓊瓊地,而且甜左少少。蝦餃,皮唔算薄,不過都唔係厚。餡料都幾多,過關!再黎既係鮑魚燒賣,同圖片有些少出入,啲鮑魚無咁靚仔吖下!不過粒燒賣入面有3隻蝦,仲好大粒,ok!但我其實仲有叫xo醬鳳爪同黑蒜蒸排骨,但等左一個鐘都未黎所以決定唔再等。係嗌服務員既時侯,好大聲咁嗌左兩次都無人應。有一
好坦白純粹去打卡一次,應該唔會食第二次。

有啲失望,咬開個包,其實啲奶皇瓊瓊地,而且甜左少少。

蝦餃,皮唔算薄,不過都唔係厚。餡料都幾多,過關!

但我其實仲有叫xo醬鳳爪同黑蒜蒸排骨,但等左一個鐘都未黎
所以決定唔再等。係嗌服務員既時侯,好大聲咁嗌左兩次都無人應。有一位服務員飲緊水,一位企係到唔知做乜,最後有一位行埋去傾計。咁我就長嘆一聲:唔該~~~~~~~~~終於有人應我啦(好歡喜的說
)表達左兩樣野食都未黎之後,樓面同廚房嗌交。其實嗌咩啫,發現唔妥應該解決左個問題,之後先檢討吖。個客仲係到,而且有咁多台客聽住你地嘈,真係你眼望我眼—即係點?

P先生決定唔等,起身埋單啦
連一早劃好準備加單既甜心檸檬批同粒粒果仁蘋果撻都無得叫了⋯⋯⋯

難得住係附近,一心捧下若希場。P先生話:代言人咋嘛!又唔係佢開~
以為可以留一個愉快既用餐經驗添⋯⋯雖然一早覺得唔太抵食,但試過食過一次都滿足吖。依家就覺得失望多啲⋯⋯

後記:對於我同P先生都算係大胃王,食完點心瑪莉仲係好肚餓,於是再去另一間點心店再食過⋯⋯⋯
餐廳環境
水果茶,瑪莉蓮夢露
鮑魚燒賣
冬菇包
2015-07-26 473 浏览
又係太興集團的新搞作,今次到精品點心店。店鋪裝修走少女可愛路線,找來吴若希做代言人,明顯想吸引女孩子。我們叫了幾樣所謂招牌食物:瑪莉蜂巢燕窩蛋撻: 燕窩有一丁點在面,很甜!男士可能覺更甜。蛋漿係做得滑,可惜太甜。奶黃小豬包:只有两隻小小的。沒什麼特別,主要係奶黃做得不夠香。味道淡淡的,主要用黎影相。Xo醬鱸魚扒腸粉: 魚扒煎得很乾很老,一點鮮味都沒有。腸粉不夠滑,這是在浪費食材。迷你漢堡:很小的两個,中間夾住的是大蝦,還有生菜和wasabi味的醬汁,令我想起麥記的蝦堡。不過味道不錯。瑪莉連夢路:朋友點的。很小一杯,也很甜。鮮果花茶:咁細杯收我$25! 用紙杯裝,而且勁甜!內有生果肉,可惜份量很少,不值。由於很甜,叫侍應俾杯水,佢話滾水同茶一杯都要$6, 我話我地已經叫左野飲,要杯水都要錢?佢話公司規矩。我地表示驚訝,佢地免為其難地俾左一杯我。好在不收加一。
又係太興集團的新搞作,今次到精品點心店。

我們叫了幾樣所謂招牌食物:

瑪莉連夢路:朋友點的。很小一杯,也很甜。
好在不收加一。

2015-07-25
2015-07-20 566 浏览
屯市新開左「點心瑪莉」,仲要係吳若希做代言人,一於去試下。有幾款點心既樣都幾特別,例如:真係冬菇包、奶皇小豬包、瑪莉蜂巢燕窩蛋撻。「真係冬菇包」既外表成個冬菇咁,啡色既顏色係朱古力粉,整個係麵粉黎,內面既餡料係冬菇。呢個包真係好特別!「奶皇小豬包」外表成個豬仔咁,內面係奶皇,味道比傳統既淡左D,無咩特別。「瑪莉蜂巢燕窩蛋撻」就係一早整定,放左門口廚窗位,唔係熱辣辣,不過味道OK,細細隻,唔會太甜,有燕窩係面到。「鮑魚香菇燒賣」係餐牌既相片同實物完全係兩會事,相片就有隻鮑魚仔係個燒賣上面,而實物就只係有片鮑魚係燒賣上面,另外好似無香菇係內面,不過佢既味道OK既!「XO醬鱸魚扒腸粉」唔貴兼大件,唯一吊詭既地方係腸粉還腸粉,魚還魚,而XO醬真係好真材實料,有辣椒、乾瑤柱等。「香蔥胡椒包」非常大件,包內面有豬肉同胡椒醃埋既餡,好重胡椒味,都OK!小結,點心都不過不失,而價錢中規中矩,可以試試。

小結,點心都不過不失,而價錢中規中矩,可以試試。

2015-07-20
2015-07-16 585 浏览
唔使再嚟 !!!瑪麗蓮霧露 ~ 成餐最讚嘅!桃汁,有蘆薈及蓮霧肉粒,仲有最愛紫色!素翅 ~ 煮得有點over 咗,又勁多麻油,新墟檔仔都好食過佢XO醬鳳爪 ~ 冇特別XO醬鱸魚腸粉 ~ 腸粉唔滑,唔香,新墟檔仔都好食過佢蝦餃 ~ 冇乜味,有蝦嘅蝦餃糯米雞 ~ 算多料吾係炸春卷 ~ 香脆熱辣辣,冇味不設加一服務費及免費茶水。舉手舉咗10幾次都冇人理,望過嚟硬係望唔到我㗎啵!食完嘅碟,擺咗10分鐘,枱又冇位都唔收!唔通冇收加一真係唔使有服務?價錢都唔算平,如果以中上價食呢啲嘢,我寧願俾多少少去酒樓食
唔使再嚟 !!!

XO醬鳳爪 ~ 冇特別

XO醬鱸魚腸粉 ~ 腸粉唔滑,唔香,新墟檔仔都好食過佢

蝦餃 ~ 冇乜味,有蝦嘅蝦餃

糯米雞 ~ 算多料

吾係炸春卷 ~ 香脆熱辣辣,冇味

價錢都唔算平,如果以中上價食呢啲嘢,我寧願俾多少少去酒樓
2015-07-16
2015-07-15 535 浏览

新派點心專門店愈來愈多,我先後去過三間,早前亦有留意這間點心店,我在市中心返工,午餐以市中心為主, 今日打算去靠得住時候見到點心瑪莉已經開張,我見不用排隊,一個人易揾位,我揀了單邊梳化位來坐,裝修以粉紅色為主,格局充滿可愛感覺,點心瑪莉起用吳若希做代言人 ,我去過3間點心店冇代言人,裝修亦不及這間咁靚,我坐下之後立即寫了3個點心+1杯飲品,點心瑪莉好奇特做法 ,茶位就是叫水/茶的話才收,客人不叫茶就不收茶錢,這裡茶錢收6元,有去過其他點心店知道新派點心店份量比酒樓少一半,細食的人較啱來這裡,大食的人來這裡吃不飽,我是前者的人,今次就叫奶皇小豬包(18元/晶瑩鮮蝦餃(18元)/迷你小漢堡(25元)/黑糖姜茶(18元),奶皇小豬包先來到,造型好可愛,簡直不捨得吃,味道竟然不太甜,細細個易放入口,咬下去時候有淡淡奶皇味道,它用蝦肉取代牛肉,再配合有沙拉汁都好好吃,晶瑩鮮蝦餃較為味道一般蝦餃比起酒樓較為細隻,黑糖姜茶又幾好飲,這裡點心價錢貴咗些小,點心瑪莉需然冇blogger介紹,我覺得點心瑪莉無論食物水準/服務/環境比起有眾多blogger推介元朗康景街個間,點心瑪莉就好吃好多啦,大家價錢都差不多,我覺得點心有水準好多,我肯定下次再去點心瑪莉
2015-07-15