去完離島返到屯門,所以好想搵一間坐得耐又舒服嘅餐廳,之前一直想試呢間,見唔使等位就入去啦!獲安排坐卡位,非常寬敞,可以坐四個人。坐低後,職員會拎一盒放滿四種唔同嘅茶葉你揀。.「上湯小籠包」4隻 $38🍽:每隻小籠包都脹卜卜,咬落充滿肉汁,鮮甜好味!😋.「金銀炒鱔糊」$108🍽:之前食上海菜都好少會食呢樣,鱔嘅肉質厚實,味道算唔錯。.「洋蔥牛肉絲配鍋巴」$60🍽:呢樣好一般,其實我覺得牛肉絲放上鍋巴面食,唔太夾,再加上鍋巴食食下好易裂開,所以我去到後期都直接食牛肉絲。😂.「龍門海鮮炒飯」$78🍽:我鍾意呢個炒飯,飯炒到粒粒分明,有蝦仁同豆角粒,有啲口感,好味道!👍🏻
「上湯小籠包」4隻 $38
🍽:每隻小籠包都脹卜卜,咬落充滿肉汁,鮮甜好味!😋

「金銀炒鱔糊」$108
🍽:之前食上海菜都好少會食呢樣,鱔嘅肉質厚實,味道算唔錯。

「洋蔥牛肉絲配鍋巴」$60

「龍門海鮮炒飯」$78
  • 龍門海鮮炒飯
  • 上湯小籠包
2021-03-19 1969 浏览
這間龍門一番係一間食上海嘢嘅店舖,位於屯門時代廣埸南翼L2層,去嘅裝修望落簡而清,但係坐落感覺都唔錯🤔好舒適😙,食起嘢時感覺地方整齊又乾淨!.京蔥爆牛肉呢碟爆牛肉真係睇得吓🤔,睇得又食得😋,呢碟牛肉夠哂穫氣😮,牛肉食入口感覺都好腍身,味道十足😋,真係色香味俱全😙!.糖醋魚塊好靚味道唔錯嘅糖醋汁😍😋,味道酸酸甜甜好開胃,加埋D魚塊食相當之好夾,魚塊外脆內嫩咬落去都好有口感🤔!.午市客飯套餐紅燒牛肉麵非常之抵食👍,價錢又唔貴,去嘅套餐配嘅好幾款飲品選擇,我就叫咗酸辣湯,去嘅牛肉都好腍身入哂味😋,湯底味道十足,真係好有水準👍,同埋碗酸辣湯味道都唔錯🤔😋,酸酸辣辣味道恰恰好,都算好好飲😋!.魔鬼天使小籠包小籠包賣相冇乜特別🤔,但係顏色好特別,一黑一白真係好小見,去嘅外皮好煙韌,咬落去勁爆湯汁一湧而出😲,湯汁味道都唔錯😋,小龍包裹面嘅餡料,食入口好腍身好滑,食到停唔到口!.*價錢一般,食物有質素又有水準,我覺得值得去食吓👍👍👍*

京蔥爆牛肉

糖醋魚塊

午市客飯套餐

魔鬼天使小籠包
*價錢一般,食物有質素又有水準,我覺得值得去食吓👍👍👍*
2021-03-17
2021-03-18 343 浏览
之前聽朋友推薦依一間新式上海菜好食 一直book mark底 今次終於途經屯門 可以食到其實一個人黎講依度份量好多😹但係我真係揀唔到 所以決定我全都要蟲草花醉雞 $82醉雞俾左隻雞髀我 唔駛淨係食骨 個雞皮食落好爽口 平時唔係好食雞皮既我都食曬 個酒味唔算好濃 唔係飲開酒既都唔會嗆親🤪排骨擔擔麵 $72黎到個份量好大 啲麵既份量似係2人份多 麻醬香濃 可以再多啲肉碎 個排骨都炸得幾脆口 要盡快食 一凍左就唔好食我覺得個醉雞真係唔錯 如果再encore必點

蟲草花醉雞 $82

排骨擔擔麵 $72

我覺得個醉雞真係唔錯 如果再encore必點
  • 蟲草花醉雞
2021-02-19 433 浏览
今日同朋友一家人來到屯門時代廣場試一間新派上海菜我地四個人 服務員比了一間房我地入去坐 我地坐咗之後服務員開始比我地選擇個人喜好茶然後我開始點菜 我地叫些點心 炒麵一個燉湯 一些少菜同甜品 服務員服務態度好 食物方面 燉湯好飲 點心方面魔鬼天使小籠包好食 最有驚喜就係甜品 估唔到上海菜會有西式甜品 心太軟配雪糕 心太軟蛋糕餅底用咗中式做蛋球皮來整超級流心自己整朱古力雪糕非常好食 今次這間上海菜餐廳真的不錯價錢不算太貴
心太軟配雪糕

心太軟配雪糕
成日都work from home,所以一個星期都食好多次外賣。所以見到有新加盟食店,多數都會試下,冇咁悶。本身好鍾意食上海野,今日我同細佬就嗌左,生煎包,上海年糕炒回鍋肉,同上海麵。好多上海野外賣都無咁好食,佢除咗好快整好之外,外賣到屋企都仲好好食😋生煎包仲有肉汁,炒年糕味道夠嘢未,仲有好多回鍋肉添,上海麵都唔差 (不過有少少細盒)。加上而家叫佢外賣有優惠,所以應該都會繼續食嘅,叫多幾次,試埋佢其他嘢食。

外賣到屋企都仲好好食😋

2021-01-22
20 分钟 (外卖送餐)
2020-12-11 1889 浏览
[懷念的感覺]今日有幸,住屯門的友人帶我食美食她知道我想食上海菜,所以帶了我來這間!一入到餐廳,暖色調和木質地板,感覺很舒服餐廳以「健康和創新」作為經營理念,除了有健康食材,同時也注入更多新鮮的元素,令食客食到上海菜式之餘,又有新鮮感餐牌選擇多,私房涼菜、紫砂燉湯到風味小食,從龍門海鮮炒飯、紅燒牛肉麵、糖醋魚塊到水煮牛肉、炸鍋巴、上海炒年糕.......每道菜餚都是令人懷念想全試食一番下單前,店員送上一盤茶包,每位客人可以選自己喜歡的茶款好貼心,因不太愛茶的我,可以選花茶包自選組合可配有 4 款涼菜,我們選了藍莓山藥、涼拌茄子塔、雞絲粉皮和麻辣豬耳仔,可以小份地食很有滿足感蟲草花醉雞一流!花雕酒香味香濃,雞肉吸收了酒香, 不但令肉質鮮嫩外,配上蟲草花,中和了酒味又味道十足正宗的水煮牛肉,牛肉不但要選較嫩的部位,而且要把筋膜去掉。牛肉片是水煮的,讓它的營養流失最少,吃起來牛肉嫩滑醇厚,是味蕾的獨特享受小龍蝦湯包,在湯包中加入小龍蝦,咬下去時,湯汁便會湧出,非常「過癮」。湯包內的餡肉亦因灌湯而保持濕潤,入口不會太乾最後是清淡一點的上湯冬瓜可以中和水煮牛肉的味道,邊吃邊讚
[懷念的感覺]

今日有幸,住屯門的友人帶我食美食
她知道我想食上海菜,所以帶了我來這間!

一入到餐廳,暖色調和木質地板,感覺很舒服

每道菜餚都是令人懷念
想全試食一番

下單前,店員送上一盤茶包,每位客人可以選自己喜歡的茶款
好貼心,因不太愛茶的我,可以選花茶包

很有滿足感

蟲草花醉雞一流!

正宗的水煮牛肉,

湯包內的餡肉亦因灌湯而保持濕潤,入口不會太乾

最後是清淡一點的上湯冬瓜
可以中和水煮牛肉的味道,邊吃邊讚

2020-11-16
午餐
  • 水煮牛肉
  • 蟲草花醉雞
龍門一番一直致力於打造燉湯和上海美饌,除了每道讓人眼睛一亮的菜式之外,龍門一番最吸引我們就是它的茶包,有常見的普洱和鐵觀音,亦有少見的人參烏龍,胎菊與龍珠茉莉供應,輕易取得一眾老饕,茶客的歡心。黑將軍墨魚水餃來到龍門一番必點,水餃皮加入墨汁黑漆漆的,另類吸睛。水餃皮挺有厚度帶彈勁,個人滿喜歡濃濃的墨香,水餃不用沾太多醬料,更能吃得出原味。黑將軍墨魚水餃頗有海洋感覺,水餃皮塞滿墨魚肉,真材實料,甜鮮具嚼勁。回鍋肉炒年糕是朋友熱愛的上海菜之一,厚切的豬肉片被豆瓣醬爆炒,鑊氣十足,然後再用椰菜,辣椒和青椒爆香年糕與回鍋肉,色澤及味道充滿渾厚醬香,年糕口感軟糯,回鍋肉脆彈不老,超級無敵下飯。我們大力推薦大家喝花膠螺頭干貝燉雲吞雞湯,因為這裡湯品均是即日新鮮燉煮,而花膠螺頭干貝燉雲吞雞湯豪邁地放入原隻雞去熬湯,再以花膠螺頭襯托雞湯鮮甜,養生美味又具飽足感。花膠螺頭干貝燉雲吞雞湯喝完整個人都暖起來,湯頭濃香,甜而不油,花膠盡是膠原蛋白富彈性。雲吞皮輕薄無比,微甜的肉汁在口中來回勾動我的味蕾,肉餡比例抓得恰到好處,鮮味不絕。裡頭的雞肉超厲害,筷子一撥,立即骨肉分離,雞肉軟嫩極致,入口即化,讓人一吃就

裡頭的雞肉超厲害,筷子一撥,立即骨肉分離,雞肉軟嫩極致,入口即化,讓人一吃就上癮,龍門一番的花膠螺頭干貝燉雲吞雞湯絕對值一百分,這是我們說的。

上湯小籠包小小的一個,咬一小口,從小籠包裡流出來的湯汁卻有一湯匙這麼多。薄薄的小籠包皮燙著時入嘴,咬幾下,內餡與包皮香交織,唇齒留香。這麼好吃的上湯小籠包,難怪是龍門一番的招牌。
2020-12-05 219 浏览
同老婆去完九巴站攞免費口罩後,便行到了此店一試。店子光鮮週六中午不用等位,小敗筆卻可能是天花全欠裝修,是次二人坐四人卡位。小試牛刀不叫小菜就叫了一飽兩麵,先來的是担担麵,碗很大而內涵也大,雖然肉不多,但勝在麵多醬多,醬十分濃香也不太鹹和辣,顧客若不喜太濃則可叫少醬,麵質亦算彈口不錯;之後的紅燒牛肉麵也中規中舉,此麵勝肉多湯甘口,牛展肉雖不太腍但較有口感,湯是全餐最出眾的好;最後的生煎飽勝在餡料純肉不溝雜而且飽皮不舔牙。整餐出菜速度適中,不得不提$9茶位選擇特多,包括人參烏龍茶屬質高抵飲適合專門嘆茶客,同時週末亦有平時的2pm下午茶市,除主食外送兩凉菜一點心及飲品,$65一套免茶錢,但我是次幫襯了午市,共$200包茶錢及加一,論質素及抵食度也合格,論服務則有充裕的侍應。
2020-12-05
午餐
  • 麵食的湯底不錯
2020-11-25 305 浏览
又係我未來老闆嘅生日,因為是平日的關係,大家都要返工返學,就係番同區食就算啦!屯門有好幾間唔同品牌嘅上海食肆,原來有間叫「龍門一番」我真係唔知道!打電話定位時隨口問問切🎂需唔需要收費,回覆係「要」收$60(心諗唔係嘛)但之後佢再講:你可以在餐牌入面甜品一欄點選返一個甜品(心諗咁都ok 喎)入座每人可以先選自己鐘意嘅茶葉,幾打開餐牌入面樣樣都想食喎,還掂今餐有6個人食就叫叫叫我地最後叫左14樣嘢食😱由於食物太多,好難續一介紹今次就推介最好同最差吧!包點:小龍蝦湯包、上湯小籠包、鑊仔生煎包老實講包點類整體都麻麻,皮太厚、入面嘅湯汁太少(當然唔計龍蝦湯包啦)小食: 無骨燻魚、清炒土豆絲、雪菜炒粉皮、鮮茄海鮮鍋巴小食類除左個鮮茄鍋巴之外,每樣我都喜歡。這個鍋巴最失色嘅唔係個鍋巴而係個汁,成碗汁就好似番茄水加左幾粒海鮮肉肉:蟲草花醉雞、古法燒烤羊腩醉雞唔錯,有酒香嘅雞仍然好滑。烤羊都一樣,賣相靚仔,沒有過火,脆脆嘅外皮,入面係嫩滑嘅羊肉。麵飯: 鱔糊兩面黃、瑤柱露筍蛋白炒飯、四川擔擔麵炒飯同擔擔麵正常水準,但個兩面黃完全兩回事,只是一般嘅炒麵底,失望甜品: 高力豆沙、香芋鍋餅豆沙鍋餅就食得多,芋

入座每人可以先選自己鐘意嘅茶葉,幾
打開餐牌入面樣樣都想食喎,還掂今餐有6個人食就叫叫叫
我地最後叫左14樣嘢食😱
由於食物太多,好難續一介紹
今次就推介最好同最差吧!
包點:小龍蝦湯包、上湯小籠包、鑊仔生煎包

小食: 無骨燻魚、清炒土豆絲、雪菜炒粉皮、鮮茄海鮮鍋巴

肉肉:蟲草花醉雞、古法燒烤羊腩

麵飯: 鱔糊兩面黃、瑤柱露筍蛋白炒飯、四川擔擔麵

甜品: 高力豆沙、香芋鍋餅

豆沙鍋餅就食得多,芋泥鍋餅就第一次食,芋泥餡唔太甜,好味。
高力豆沙都炸得漲漲,好鬆。
整體水準都唔錯,價錢亦算親民

2020-11-11 277 浏览
><有幾款茶葉可以揀去沖茶一人一盅鍾意飲咩都得 茶芥$9/位酸辣湯($38/位)濃稠度適中 鹹酸度都夠每匙都𢳂到配料食落辣辣哋 好啱飲嚟暖身上海小籠包($38/4隻)新鮮蒸出嚟 要小心燙親皮煙韌 內裏充滿湯汁想嗌多一籠嚟食炸銀絲卷($23)炸至脆香金黃 內裏雪白軟綿嘅麵團蘸上甜甜嘅煉奶 好耐未食過蟹粉炒飯($118)呢排大閘蟹當造 餐牌有推介相關菜式面頭澆上一層蟹粉芡汁調味底下係蛋花蔥花炒飯兩者要混合一齊食嚟調味有食到橘紅蟹黃同蟹肉蔥爆羊肉($85)除咗有羊肉片外仲有京蔥 筍條 冬菇片十分惹味 啱晒送飯><><><><><><><><><><><龍門一番 上海·紫砂燉湯屯門屯隆街2號屯門時代廣場2樓26-27號舖
有幾款茶葉可以揀去沖茶
一人一盅鍾意飲咩都得 茶芥$9/位
酸辣湯($38/位)
濃稠度適中 鹹酸度都夠
每匙都𢳂到配料
食落辣辣哋 好啱飲嚟暖身
上海小籠包($38/4隻)
新鮮蒸出嚟 要小心燙親
皮煙韌 內裏充滿湯汁
想嗌多一籠嚟食
炸銀絲卷($23)
炸至脆香金黃 內裏雪白軟綿嘅麵團
蘸上甜甜嘅煉奶 好耐未食過
蟹粉炒飯($118)
呢排大閘蟹當造 餐牌有推介相關菜式
面頭澆上一層蟹粉芡汁調味
底下係蛋花蔥花炒飯
兩者要混合一齊食嚟調味
有食到橘紅蟹黃同蟹肉
蔥爆羊肉($85)
除咗有羊肉片外
仲有京蔥 筍條 冬菇片
十分惹味 啱晒送飯
><><><><><><><><><><><
龍門一番 上海·紫砂燉湯
屯門屯隆街2號屯門時代廣場2樓26-27號舖
呢間Lunch set真係好抵,又野飲,又前菜又有茶俾你沖黎飲。水煮牛肉麵,對我黎講係bb辣。(出去叫川菜我會叫大辣,三哥就叫糊辣既小辣個種)麵質超好,應該係手工麵?因為粗幼不一,應該係掛😅 (我最鍾意都係去元朗食生記既手拉麵,個種就真係勁彈牙,但要搭車去😵)麵質算特別,起碼我搵唔到又近自己又好味過佢既。最鍾意酸菜牛肉麵,有時撞正無餐叫或者六日都要叫,但散叫好貴,加一埋單一個麵成96蚊,雖然想食,但會係門口徘徊一下,明明成96蚊可以食其他野,係咪一定要食佢呢個種。但食N次前菜覺得超咸,兩小碟可餸一碗白飯個種,通常食一兩啖就算。凍紅棗茶好掂,通常當時只飲人參烏龍茶,紅棗茶就拎走。茶餐既擔擔麵味濃,完全bb辣都無,好油,麵唔係水煮酸菜牛個種麵,係好軟好軟個種,我平時唔叫,突然換下口味叫下。下次都唔叫,因為好油,好多花生醬咬落幾香,但都油,只食左一個牛肉係「拿」到好軟個種片走咁多先食得落,唔明點解要放咁多油,爆香啲酸菜?食落又無咩鑊氣,落一半甚至係三分之一都攪掂碗麵啦個人覺得😅只可以接受到咁既油分小籠包係偏油個啲,食完落口我會吐返出黎了了下有幾多肥豬肉個種😂😬😅食小籠包我會食返鼎泰豐,對我黎

咬落幾香,但都油,只食左一個

牛肉係「拿」到好軟個種

只可以接受到咁既油分

食小籠包我會食返鼎泰豐,對我黎講係正正常常入得口個種。(雖然我覺得鼎泰豐佢得小籠包呢一樣覺得好食,其他都衰衰地)
服務方面後生既幾好幾醒,啲呀姐有少少反應慢,但整體可以既。我貪呢度少人唔洗排隊。
我最憎排隊,通常想食某啲野會book定/計啱時間一開就到(經常做第一個客,係附近徘徊,58、9分即行過去個種🤣),或者等到唔係飯市/熱門時間先食。或者係幫襯呢啲唔會有人排既😂,要我等15分鐘以上一餐飯我寧願即走。

2020-11-02 241 浏览
平時好仲意食上海菜,今次就去龍門一番試下,都唔錯喎🥰我最仲意個上海糯米燒賣,大家去一定要叫ar🥰叫左一人一個set lunch勁抵,包前菜、主食、飲品,仲可以加$20叫多個小食☺醬燒豬手配飯+前菜+甘筍蘋果雪梨茶(凍) $78豬手好多舊好入味唔會硬,餸飯一流😁前菜係青瓜、豆干、雲耳,好開胃😚蘋果雪梨茶好清甜😜金銀鱔糊配飯+前菜+有機豆漿(凍) $88炒得好有鑊氣😋豆漿好濃豆味😝上海糯米燒賣 $38煙韌糯米飯好好味,好香,第一次食,愛上左,用燒賣皮包住好靚啊🥰上湯小龍包 $38一咬爆曬汁,好足料,正ar😆鑊仔生煎包 $384隻大大隻生煎包,好多料又多肉汁😉生煎鍋貼 $38煎得好香口,好好味啊😝

醬燒豬手配飯+前菜+甘筍蘋果雪梨茶(凍) $78

金銀鱔糊配飯+前菜+有機豆漿(凍) $88

炒得好有鑊氣😋豆漿好濃豆味😝

上海糯米燒賣 $38

上湯小龍包 $38

一咬爆曬汁,好足料,正ar😆

鑊仔生煎包 $38

4隻大大隻生煎包,好多料又多肉汁😉

生煎鍋貼 $38

煎得好香口,好好味啊😝
2020-10-30 214 浏览
前幾日同朋友經開呢間餐廳,發現好多人食,所以就決定試下啦,結果果然有驚喜,呢到既服務員態度好好,而且食物好味,而且大碟夾抵食👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻先黎係茶方面已好有心思,一人一小包👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻蟹粉炒飯份量超多,而且味道濃郁,超正!!!🥰🥰🥰🥰小龍蝦灌湯包勁多勁多湯汁,需要用飲管先飲得曬,鮮甜!!!🤣🤣🤣🤣小龍包埋同樣超多湯汁,簡直係爆汁🤣🤣🤣

先黎係茶方面已好有心思,一人一小包👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

蟹粉炒飯
份量超多,而且味道濃郁,超正!!!🥰🥰🥰🥰

小龍蝦灌湯包
勁多勁多湯汁,需要用飲管先飲得曬,鮮甜!!!🤣🤣🤣🤣

小龍包埋同樣超多湯汁,簡直係爆汁🤣🤣🤣
2020-10-30 1363 浏览
好耐無同屋企人食飯,近近地去左屯門時代廣場食,屋企人鍾意食中餐,就揀左龍門一番食小籠包。店員先送上茶葉,有四款選擇,我地揀左鐵觀音,個茶好香好好飲,沖左二十杯以上都仲好好味,好耐無試過飲咁多水啦。點了上海酸辣湯一人一客,一向好喜歡飲,但做得好味的店越來越少了。好足料,酸辣度調得剛剛好很啱口味,一人份量來說都好大碗喎。再來係四川擔擔麵,呢個又係至愛。湯底是濃濃的花生醬味,非常香濃。蔥花,鹹菜,肉碎等也下得不少,加上麵條有嚼勁掛湯,大大碗實屬好味又抵食。少不了香口野黎個炸銀絲卷,外脆內軟無得頂,點埋煉奶勁正呀。食上海野又點可以無上湯小籠包,避免爭食,點了一人一籠,呵呵呵。皮薄餡多,仲超多湯汁,勁好味勁好味勁好味呀!不過要小心夾,好易爆口,浪費左啲湯汁就唔好。完美嘅結局當然要有甜品,點了豆沙鍋餅配雪糕,擺盤咁靚啱晒打卡呀~紅豆餡很多,鍋餅好脆口,同以前食晒的口感不一樣,但脆脆地又幾得意,好食吖。雪糕係曲奇口味,甜甜地正呀。兩個叫得太多好飽啊,呢個價錢抵食。
好足料,酸辣度調得剛剛好很啱口味,一人份量來說都好大碗喎。
再來係四川擔擔麵,呢個又係至愛。
少不了香口野黎個炸銀絲卷,外脆內軟無得頂,點埋煉奶勁正呀。
雪糕係曲奇口味,甜甜地正呀。
兩個叫得太多好飽啊,呢個價錢抵食。
2020-10-21
2020-10-29 173 浏览
屯門市廣場午餐時間都好旺場,天氣開始轉涼,想搵啲熱辣辣嘅嘢食,一於就嚟龍門一番 食即拉 手工麵🤭🤭地方吾錯,店員招呼得好周到可以各自揀自己嘅茶,獨立包裝非常衛生唔同口味都冇問題👍👍午市套餐都幾多選擇喎!四川擔擔麵套餐$58有前菜2小碟,好開胃係等食嘅時間食啲涼菜真好😬熱辣辣好啱呢個秋天食呀,好香濃嘅湯底加上即拉嘅手工拉麵真係絕配!拉麵非常彈牙,好香,一入口感覺與別不同,真心好味🤩🤩仲可以加$20要了小龍包,賣相唔錯,真係好睇又好食😋飲品選擇了酸辣湯酸酸辣辣好惹味非常唔錯!下次可以食夜晚試吓其他菜式燉湯應該必試吧😝😝

午市套餐都幾多選擇喎!

四川擔擔麵套餐$58
有前菜2小碟,好開胃係等食嘅時間食啲涼菜真好😬

拉麵非常彈牙,好香,一入口感覺與別不同,真心好味🤩🤩

仲可以加$20要了小龍包,賣相唔錯,真係好睇又好食😋

飲品選擇了酸辣湯酸酸辣辣好惹味