每人自選可茶葉,有烏龍、胎菊、普洱,茶介每人$9,另有加一服務費,有個細茶壺🫖,幾得意既~環境舒服,客人唔多,夠安靜,不過有蚊螆飛黎飛去食物就十分普通,點菜紙有3分1食物都無得簡小籠包:比較謝謝儂、鼎泰豐算細粒,無湯汁,似叮叮點心水準生煎包:煎唔脆,味道上,唐記會仲好食過佢上海粗炒:麵質可能唔岩口味,食落去好似食麵粉咁雲吞雞湯:十分十分之清淡,好大煲,夠6人飲,寧願廚房落少啲水,煲反濃啲😅試過就算~午市頹食又想坐得舒服可以考慮

食物就十分普通,點菜紙有3分1食物都無得簡

小籠包:比較謝謝儂、鼎泰豐算細粒,無湯汁,似叮叮點心水準
生煎包:煎唔脆,味道上,唐記會仲好食過佢
上海粗炒:麵質可能唔岩口味,食落去好似食麵粉咁
試過就算~午市頹食又想坐得舒服可以考慮
2023-01-04
2023-01-03 545 浏览
————————————————————————龍門一番 上海·紫砂燉湯 地址:屯門屯隆街2號屯門時代廣場南翼2樓26-27號舖(沙田也有分店~)龍門一番的紫砂鍋湯超級足料和大份,性價比超高,滋補之選🙌🏻小籠包也很是新奇🟠推薦食物 Recommended 🔹魔鬼天使小籠包:店內signature,黑白兩色的蟹粉小籠包,價格偏貴,但豬肉味十足,黑蒜配海膽小籠包也不錯🔸花膠螺頭乾貝燉雲吞雞湯:用料十足的砂鍋雞湯,雞十分嫩滑,推薦🟡不推薦食物 Not Recommended 🔹無 No🟠員工 Waitersnice🟡環境 Environment 清幽雅緻🟠總評分Overall (8/10)💰$688/person#ezukokofood #ezukokotuenmun #ezukoko屯門#ezukokohongkong #ezukokocafe #ezukokoshanghai#foodiehk #foodie #hkfood #美食 #食好西 #隱世美食 #屯門餐廳
————————————————————————
龍門一番 上海·紫砂燉湯
地址:屯門屯隆街2號屯門時代廣場南翼2樓26-27號舖
(沙田也有分店~)

🟠推薦食物 Recommended

🟡不推薦食物 Not Recommended
🔹無 No

🟠員工 Waiters
nice

🟡環境 Environment
清幽雅緻

🟠總評分Overall (8/10)

💰$688/person

2022-12-28 346 浏览
第二次光顧屯門分店,實在不吐不快下午2點幾入座,坐低近10分鐘都提供沒有餐牌,無法點餐鄰近兩枱客都是同樣情況,要客人主動要求點餐紙Order了午市套餐,過程極不滿:1)前菜連主菜等了近30分鐘才上菜2)落錯單,擔擔麵變酸辣麵,實在等太耐趕時間,唯有硬食3)餐飲久久不來,食完要向侍應催嘢飲4)催完再等5分鐘,原本叫了熱飲,但拎咗凍飲嚟眼見店員們已經非常落力做,但幾位實在太junior,辦事能力/效率有待大大改善想寫email給餐廳反映今次遭遇,但社交平台/google都搵唔到途徑經過今次已經對餐廳無信心,不會再光顧附上收據為今次光顧証明
第二次光顧屯門分店,實在不吐不快
下午2點幾入座,坐低近10分鐘都提供沒有餐牌,無法點餐
鄰近兩枱客都是同樣情況,要客人主動要求點餐紙
Order了午市套餐,過程極不滿:
1)前菜連主菜等了近30分鐘才上菜
2)落錯單,擔擔麵變酸辣麵,實在等太耐趕時間,唯有硬食
3)餐飲久久不來,食完要向侍應催嘢飲
4)催完再等5分鐘,原本叫了熱飲,但拎咗凍飲嚟

經過今次已經對餐廳無信心,不會再光顧
附上收據為今次光顧証明
2022-12-28
午餐
2022-12-24 324 浏览
家中忙人多 好不容易夾到個時間做冬下午茶時段去食上海菜安排坐於大門口旁的大圓枱今次雖然長輩佔多 不過都有5個人所以點多了幾道菜煎素鵝 ~ 表面金黃脆口 內餡香菇味足 鹹度均勻青瓜 ~放碟色彩單一 爽脆帶蒜同鹹味雞絲 ~ 上碟色彩不足 比其他店少了青瓜絲 蔴醬份量剛好 攪拌後包顆著每一條雞絲與粉皮鱔糊 ~ 色水正常 入口有點過油 咬口唔彈牙 木木的 芡汁有點杰 味道正常 唔係死鹹膽膽麵 ~ 麵口感適中 不會過硬過軟 帶花生香 湯底油油地 濃稠度適中生煎包 ~ 不太對我口味 咬開內面偏幹 丁點肉汁也沒有 不過上菜時保持熱度 可加回分數小籠包 ~ 皮偏厚實 內餡都係冇湯汁較乾身鍋貼 ~ 皮都係偏厚實 今次一咬爆出肉汁了 味道正常松子魚 ~ 好味道 魚炸得香脆 而魚肉還是滑滑有水份的 油多咗少許 味道酸甜適中 魚尺寸完全對得住個價錢奶油津白 ~ 又一對不上我的口味 菜帶根未能一咬即斷 油偏多 醬汁偏濃稠 食一條已感到很膩 不適合長輩食
家中忙人多 好不容易夾到個時間做冬

松子魚

奶油津白

胎菊
2022-12-03 381 浏览
本身想去樓下酒樓食飯,但話悶,所以出嚟食上海野,屯市除咗鼎泰豐、翡翠、稻城,搵到一間「龍門一番」都係上海野,開咗一段時間,見到餐牌都有很多選擇,所以食呢間,不錯,多人食可以試多幾款。正!首先可以每人揀一種口味嘅茶。回鍋肉好食豬手有軟有硬,軟有好多骨膠原栗子炆鵪鶉蛋外婆紅燒肉超正,鵪鶉蛋整得好好,紅燒肉等如東坡肉嘅質地。素鵝不錯窩餅脆,上海粗炒正,千層水晶肉正,酸菜牛肉鍋,我覺得幾好。小籠包普通,鼎泰豐好食啲鍋貼超正,要encore甜品好多都冇晒,豆沙鍋餅配雪糕,唔夠甜都好食。
首先可以每人揀一種口味嘅茶。
回鍋肉好食
豬手有軟有硬,軟有好多骨膠原
素鵝不錯
窩餅脆,上海粗炒正,千層水晶肉正,酸菜牛肉鍋,我覺得幾好。
小籠包普通,鼎泰豐好食啲
鍋貼超正,要encore
甜品好多都冇晒,豆沙鍋餅配雪糕,唔夠甜都好食。
2022-12-03
庆祝纪念
生日
  • 栗子炆鵪鶉蛋外婆紅燒肉
  • 生煎鍋貼
2022-11-11 321 浏览
下午茶時間,食是日第一餐 好耐之前食過一次lunch,印象中係好夠份量,好抵食!今次重臨,試下個下午茶私房涼菜2款+手工點心1款+拉麵或飯麵1款 = $58 私房涼菜揀左 涼拌茄子塔蔥油拌萵筍茄子塔係鎮江醋味,酸酸地幾開胃蔥油拌萵筍,萵筍切絲,食落爽口,帶點蔥油香,幾惹味手工點心揀左鑊仔生煎包外表唔太討好,反轉睇靚好多,真係有煎過,餡料份量正常。個底煎過,食落少少脆口,略嫌肉汁唔夠豐富,但以$58嘅餐黎講,應該唔能夠有太高要求拉麵或飯麵揀左紅燒牛肉麵作為主食,牛肉同麵嘅份量都非常多,作為點綴嘅菜都有六七塊,自問大食嘅我,最後食剩幾啖麵,盡力了牛肉有牛香,但有幾舊偏瘦,有少少柴皮感覺,不過都係嗰句,以$58嘅餐黎講,已經係超值最後要讚一讚當日嘅員工,大家都好主動,帶位、安排入座、揀茶、落單等都分工合作,亦好有效率。入座時無乜人,但後來慢慢多人,員工都應付得好好。另外,隔離枱有位女士帶年紀老邁嘅媽媽食野,由於媽媽係食素,女士就問員工有邊啲食物合適。員工好有耐性解答,亦建議某啲菜式可以叫廚房走肉,成件事好人性化加埋一先$64,食到飽一飽,又有愛,喺高通脹嘅環境底下,都算係一個好綠洲
下午茶時間,食是日第一餐

私房涼菜2款+手工點心1款+拉麵或飯麵1款 = $58

私房涼菜揀左
涼拌茄子塔
蔥油拌萵筍
茄子塔係鎮江醋味,酸酸地幾開胃

蔥油拌萵筍,萵筍切絲,食落爽口,帶點蔥油香,幾惹味

涼拌茄子塔、蔥油拌萵筍

手工點心揀左

拉麵或飯麵揀左
紅燒牛肉麵

紅燒牛肉麵

2022-11-10
涼拌茄子塔、蔥油拌萵筍
2022-11-08 263 浏览
⍥ 自選組合4款 ❙ $138雞絲水晶粉皮 - 😚好耐無食,麻醬好夠撈,發揮正常。四喜烤麩 - 鍾意食烤麩,暖暖地索晒汁!🥰涼拌茄子塔 - 本身都幾鍾意食茄子💓加上酸酸咪咪既醬汁幾開胃!麻醬腐皮卷 - 腐皮卷口感豐富,估唔到加上麻醬又幾夾🤩⍥ 香葉肉碎配鍋巴 ❙ $65呢個有驚喜!香葉肉碎份量多,濃濃既泰式風味,辣辣地惹味到極,而且唔多肥膏😍配上脆卜卜既鍋巴真係perfect match🤤🤤🤤⍥ 魔鬼天使小籠包 ❙ $58比個樣呃左😒黑魔鬼既外皮用左墨魚汁,略嫌又厚又乾,包住黑蒜同豬肉,好彩肉汁相當豐富,面頭仲有少少海膽點綴。至於白天使內餡有帶子同豬肉,外皮都係乾爭爭硬刮刮☹️所有皮都丟晒,係我食過最難食既小籠包~皮😤⍥ 迷你胡椒餅 ❙ $38煎pan上熱焫焫,外表滿佈芝麻,可愛又香口,真係食到胡椒香,當然再突出啲會更好😌雖然有丁丁油,但我也愛💓

⍥ 自選組合4款 ❙ $138
雞絲水晶粉皮 - 😚好耐無食,麻醬好夠撈,發揮正常。
四喜烤麩 - 鍾意食烤麩,暖暖地索晒汁!🥰
麻醬腐皮卷 - 腐皮卷口感豐富,估唔到加上麻醬又幾夾🤩

⍥ 香葉肉碎配鍋巴 ❙ $65

⍥ 魔鬼天使小籠包 ❙ $58

⍥ 迷你胡椒餅 ❙ $38

• 香葉肉碎配鍋巴
  • 迷你胡椒餅
今日想食上海菜,選了屯門這間。地點方便,就在市中心 M記下一層。晚市時段,不算很多客人,餐廳裝修簡約 ,但餐廳沒有裝假天花,喉管全部外露,有點奇怪不整齊。茶有幾款供客人選擇,人蔘烏龍、鐵觀音、菊花、普洱和茉莉。每人一款,挑自己喜好,自己照顧自己,好不有趣。試了四款,各有特色👍❤️外婆咸肉菜飯,夠大碗,菜又多,好味。蟲草花雲吞雞,大煲抵食,配一碟雲吞,湯面較油膩,湯的味道很濃郁,蟲草花香氣橫溢。👍四川擔擔面,大碗,入口花生味香濃,面麵質都順滑👍洋蔥牛柳絲,將牛柳絲 釀入 炸包食,醬汁味道偏甜,新穎。👍👍酸菜花甲鍋,很足料,用薯粉鋪底,吸收日月精華,不算太辣,美味。上海炒年糕,味道一般。魔鬼天使小籠包,外貌很可愛,黑色是墨魚汁黑蒜小籠包,白色是帶子豬肉魚籽小籠包。白天使小籠包其實跟一般小龍包分別不大,只是小帶子帶點煙韌口感。魔鬼小籠包外皮沒有吃出墨魚汁味道,只有微微黑蒜味。蒸籠應該需要更換,感覺有點污糟。魚躍龍門,記得 這道菜是 ,魚是冰涼的,好特別,加上檸檬味道,夏天吃很清新高力心太軟 配雪糕,超好味,朱古力心太軟熱辣辣,沾上棉花糖曲奇雪糕,涼冰冰好好味。必點必點因為菜式款式太多,整體食物
今日想食上海菜,選了屯門這間[龍門一番]。
地點方便,就在市中心 M記下一層。
晚市時段,不算很多客人,餐廳裝修簡約 ,
但餐廳沒有裝假天花,喉管全部外露,有點奇怪不整齊

外婆咸肉菜飯,夠大碗,菜又多,好味。

四川擔擔面,大碗,入口花生味香濃,面麵質都順滑👍

酸菜花甲鍋,很足料,用薯粉鋪底,吸收日月精華,
不算太辣,美味

上海炒年糕,味道一般。

蒸籠應該需要更換,感覺有點污糟。

魚躍龍門,記得 這道菜是 [冷食前菜],魚是冰涼的,好特別,加上檸檬味道,夏天吃很清新

必點必點

因為菜式款式太多,整體食物味道都不錯,下次會再試試。
2022-07-17
2022-06-26 1025 浏览
魚躍龍門 $88Cold dish of mixed Garlic, Parsley with Sabah Giant Grouper fillet好味指數 4/5 🍭🍭🍭🍭{這道菜是凍盤 有紅蘿白絲 洋蔥絲 芫荽 龍躉片 等等......魚肉冇骨 味道新鮮 有很多片 每片都係厚切 魚沒有腥味 整道菜很開胃} 砂鍋津白黃魚雲吞湯 $188Clay Pot Wonton Chicken Soup with Yellow Croaker好味指數 4.5/5 🍭🍭🍭🍭🍬{湯帶點乳白色 味道香濃 不會太鹹或者太油 雲吞有6粒 皮很薄 餡料既肉吸收了湯既味 令整粒雲吞更好味 黃魚有一整條 整條都有香煎過 肉很厚很新鮮 不過細骨較多 食既時候要多加留意}
魚躍龍門 $88
好味指數 4/5 🍭🍭🍭🍭

砂鍋津白黃魚雲吞湯 $188
好味指數 4.5/5 🍭🍭🍭🍭🍬

2022-06-05 822 浏览
呢間上海菜幾特別,每人一個細細個嘅茶盅,坐低之後每人可以揀一款茶葉,自己幫自己沖茶☕️⋯⋯醬燒茄子🍆($75) 普普通通上湯小籠包 ($38),皮薄多湯👍🏼炸菜肉末配叉子 ($62)咸咗少少😳麻醬腐皮卷 ($58) 呢個都好味😋芝士粟米🌽肉鬆手卷 ($48) 普普通通古法烤羊腩🐏($168) 我覺得似炸多過烤,幾香口,味道唔錯👍🏼草捆牛骨🐮($178) 好羶,仲羶過個羊腩栗子🌰鵪鶉蛋🥚火文紅燒肉 ($108) 紅燒肉肥瘦適中,個汁甜甜哋,好味道👍🏼回鍋肉炒年糕 ($78) 普普通通松子黃魚🐟($198) 條魚都幾大條,炸得香口酸菜花甲鍋 ($108) 普普通通韭黃肉絲炒麵 ($78) 個麵炒得好香脆,上面個韭黃肉絲好味👍🏼整體來講,食物味道OK,服務都幾好😊

醬燒茄子🍆($75) 普普通通

松子黃魚

酸菜花甲鍋 ($108) 普普通通
酸菜花甲鍋

韭黃肉絲炒麵

整體來講,食物味道OK,服務都幾好😊
2022-05-14 794 浏览
之前都經常黎食呢間,餐廳都幾多野食可以選擇一入去到就會比我地自己揀要咩茶,每人一小包,但其實都可以沖到好耐,坐左個幾鐘都仲好濃味,野食都唔洗等好耐就上台,所以都算唔錯,之後都可以再黎試下其他野。- 帶子粒粒炒飯味道不錯,原來係有臘腸,好惹味,都有頗多帶子- 酸辣湯拉麵有少少辣,但D麵好似變成一堆,要自己整開D麵,個湯幾好味,又有足夠既配料- 厚切川汁醬蹄原來係冷盤黎,個汁味道非常足夠,有D青瓜係到可以平衡到個味道
之前都經常黎食呢間,餐廳都幾多野食可以選擇

- 帶子粒粒炒飯
味道不錯,原來係有臘腸,好惹味,都有頗多帶子

- 酸辣湯拉麵

- 厚切川汁醬蹄
2022-05-14
$120.5 (午餐)
2022-05-09 507 浏览
適逢母親節👩‍👦周圍都要等位 而冇book位嘅我哋唯有周圍行吓睇吓有咩餐廳好食 見到呢度可以排候補第一位即刻攞咗位先~~等咗大概半個鐘終於入得😛------------------------------火腿津白 HKD75雞絲水晶粉皮 HKD60無骨燻魚 HKD68蟹粉炒飯 HKD109四川擔擔面 HKD56魔鬼天使小籠包 HKD 58 for 2-----------------------------睇到張圖天使魔鬼小籠包 好似好特別咁 就各自點左兩籠一試👼🏻天使小籠包有魚子醬同帶子😈 魔鬼小籠包外層用墨魚汁包 加上海膽及黑蒜肉天使小籠包食落其實同普通小小籠包無咩分別 魔鬼小籠包明顯食得出甜甜地嘅黑蒜味~兩款小籠包食落都幾多汁 不過價錢就相對貴 個人覺得唔太抵 一粒都要30蚊😩🍜其他食物質素相對還好 普普通通冇咩太特別暫時黎講 應該唔會再回訪啦~
見到呢度可以排候補第一位即刻攞咗位先~~
等咗大概半個鐘終於入得😛
好似好特別咁 就各自點左兩籠一試
👼🏻天使小籠包有魚子醬同帶子
😈 魔鬼小籠包外層用墨魚汁包 加上海膽及黑蒜肉
🍜其他食物質素相對還好 普普通通冇咩太特別
暫時黎講 應該唔會再回訪啦~
蟹粉炒飯
無骨熏魚
四川擔擔麵
火腿津白
雞絲粉皮
聲明:職員過錯與食物質素無關,食物水準唔錯,家人都喜歡甜品作補償。 18:30 終於上了炒飯, 其他食品亦陸續上枱。當上菜了,即大概入座後1小時,職員A😠與本人有眼神接觸後,才過來問候。由於爸爸本來要18:50離座上班,所以特意預留時間食飯。豈料因 公司👉非基層員工的疏忽過錯,並得知犯錯後,事隔一段時間沒有道歉,令本人年長的爸爸,只能用15分鐘去食飯,完全享受不到節日快樂及 貴公司的食物水準,又令母親節慶祝變成無奈飯局,本人作為子女覺得很愧疚。一間餐廳,要生意好, 客似雲來,除了食物質素,員工亦要負責任稱職。 我們體諒職員忙碌,但並非推卸責任的藉口, 即使有過錯,如能主動誠心道歉,積極跟進,亦會得到顧客原諒。然而, 是次因員工(重要係管理層員工錯失)要掉失顧客信任,所以唔會再幫襯屯門店。
聲明:職員過錯與食物質素無關,食物水準唔錯,家人都喜歡

[因職員疏忽, 以致慶祝母
親節飯變成趕急無奈之飯局]

首先,本人一家光顧 龍門一番的荃灣分店幾次,體驗不錯。今次預祝母親節,第一次光顧屯門站店即換來失望、不快及憤怒。
主要人物:
疏忽,負責落單的女職員A:黑色風褸,紮馬尾,左手紅繩金吊墜手鍊(附圖)
作出補救安排的職員B:白色恤衫,黑西褲男經理(估計)
補要求追單的女職員C:無眼鏡,瘦身形,紮馬尾,年約50歲,T~恤圍裙主要負責送餐

事件經過:
於2022年5月1日,我們一家人晚上於17:30入座,當時全店大約有5枱客,4個職員,招呼入座後,大約17:45,職員A負責落單。直至18:15仍未上菜,包括雞絲粉皮及蟲草花醉雞等簡單冷盤。 然而,旁邊的食客,與我們落單時間相隔幾分鐘,餸菜已放滿桌上。 此時,我們極度質疑職員沒有入單,於是向職員C反映, 請佢幫忙追單,佢答應後,沒有交待結果,不了了之。

我們嘗試等,入座起計,等了共40分鐘,18:23 依然未見任何食品的蹤影,於是向另一穿著白色恤衫的男職員B(估計是經理)反映,職員B追查後如實稟報事實,指出是同事漏了入單,並表示即時幫我們重新落單,會盡快上菜。職員B 亦有送甜品作補償。 18:30 終於上了炒飯, 其他食品亦陸續上枱。當上菜了,即大概入座後1小時,職員A😠與本人有眼神接觸後,才過來問候。

2022-05-01
庆祝纪念
母亲节
  • 魔鬼天使小籠包
2022-04-28 173 浏览
放寬咗限聚令之後終於可以一家人去食嘢唔使兩個兩個分開食🥹🥹🥹今日去食上海嘢為咗佢嘅鍋巴而來👏🏻👏🏻👏🏻鍋巴係必食嘅選擇呢間飲茶好乾淨自己斟自己飲仲可以飲唔同嘅茶款我就叫咗菊花黎飲水煮牛肉麵係我阿爸食嘅小辣都好入味小籠包不過不失美中不足嘅係店員冇比到午餐選項紙我哋,要我哋單叫但之後聽到其他枱客人可以食set lunch之後問佢做咩唔俾set lunch Menu我哋一句唔好意思就算呢餐就食貴左😕😕😕😕感覺唔良好🥲🥲🥲🥲
放寬咗限聚令之後終於可以一家人去食嘢
我就叫咗菊花黎飲
水煮牛肉麵係我阿爸食嘅
小辣都好入味
小籠包不過不失
美中不足嘅係店員冇比到午餐選項紙我哋,要我哋單叫
但之後聽到其他枱客人可以食set lunch[懵逼][懵逼][懵逼]
之後問佢做咩唔俾set lunch Menu我哋
一句唔好意思就算
呢餐就食貴左😕😕😕😕
感覺唔良好🥲🥲🥲🥲
2022-03-09 267 浏览
前排係屯門想搵間茶飲下嚟咗呢間,原來呢間就主要唔係飲茶而係食上海菜嘅入到去問我地飲咩茶一輪嘴勁快講咗幾款我都聽唔切,條友仲要唔耐煩原來佢地呢度係一個茶包再自己沖咁去到食野啦,點心種類真係冇乜,叫咗個小籠包同灌湯餃小籠包算多湯汁不過個灌湯餃皮超厚好似食緊菜肉包D包皮咁湯嘅話都算足料暖胃另外小菜叫咗個豬手同蟹粉豆苗豬手都算OK,但個蟹粉豆苗真係唔得,D豆苗好似滾水淥完上碟就算,上面鋪咗D蟹粉同豆苗完全唔夾冇入過味,蟹粉本身都唔係濃味講返個環境食食下隔離牆壁無啦啦有小強爬緊,嚇到我彈起身同個店員講,點知個點員仲要話返我冇咩咁出奇,佢地時不時都有然後就走咗去當完全冇事發生

原來佢地呢度係一個茶包再自己沖

咁去到食野啦,點心種類真係冇乜,叫咗個小籠包同灌湯餃
小籠包算多湯汁
不過個灌湯餃皮超厚好似食緊菜肉包D包皮咁