男友告訴我覺得近日和我的關係好像返回熱戀期那階段,逗得我大喜。是日難得他休息,我也拿了半日假和他一起吃喝玩樂,好好放鬆一下,投入那閒日約會的好時光。為慶祝拍拖週月紀念,我倆決定晚飯時段來到沙田帝都酒店的1+1吧吃頓豐富的;由地鐵站走過來才不過是五至十分鐘的路程,多年前已由天橋接駁,不怕日灑雨淋;酒吧入口位於酒店大堂的左手邊,地方挺大,檯與檯之間的距離很足,要談心說悄悄話都不怕別人聽見。Aloha $78來到酒吧就是要喝一杯,一般來說我是不會選雞尾酒,怕會調得不對口味會中伏,但是日的心情想喝點甜甜的,且試一試這兒bartender的手藝。檯面有一份單張介紹夏日新品,見這杯名字歡樂有趣,反正沒其他心水,希望有意外驚喜。成品來到帶橙橙黃黃,點綴在上的龍珠果也屬同一色調,感覺合襯有心思;用飲管稍稍攪拌後啜一口,味道以菠蘿味為主,酒味剛好,隱隱約約之中好像也嚐到點玉桂味,複雜有層次,個人挺喜歡。Lychee Mojito $78男友就隱打隠紮一點,選了杯荔枝口味的Mojito;上桌時見半杯都是新鮮的薄荷葉和青檸已覺得開懷,呷一口酸酸甜甜的,帶有淡淡的荔枝味和薑味,清新好喝;我略嫌甜了一些,待冰溶

Aloha $78
[Dark Rum, Gin, Fresh Lime Juice, Pineapple Juice, Cinnamon Syrup, Passion fruit Syrup, Absinthe]
Lychee Mojito $78
[Light Rum, Lychee Puree, Fresh Lime Juice, Ginger Ale, Fresh Mint Leaves]
男友就隱打隠紮一點,選了杯荔枝口味的Mojito;上桌時見半杯都是新鮮的薄荷葉和青檸已覺得開懷,呷一口酸酸甜甜的,帶有淡淡的荔枝味和薑味,清新好喝;我略嫌甜了一些,待冰溶得七七八八更對胃口。
美國水牛城雞翼 $98
一客六件的雞翼一字排開在碟上,外層輕輕的裹上薄薄的醬汁,吃下仍然香脆、醃得入味;其實我也不知正宗的水牛城雞翼是什麼味道,吃過太多的版本,不同的地方有十分不一樣的演繹,這兒的酸酸甜甜有點像京都骨的味道,挺好吃就是了。
墨西哥香辣粟米片 $108
除了薯條以外,我另一樣很喜歡用來下酒的就是Nachos,卜卜脆的非常滋味;成品送來碟邊還很燙手,佐上三款沾醬:蕃茄莎莎、酸忌廉和牛油果醬,份量挺多;粟米片經焗製後香脆可口,加上大量的半融芝士、橄欖和偶爾吃到的墨西哥辣椒,不論蘸醬或光吃,都讓人忍不住一件一件往嘴裡送。
香草檸檬焗豪華海鮮 $488
[Oysters, Lobster, Shrimps, Jade Whelks, Clams, Green Mussels, Blue Mussels]
之前在宣傳單張上見到這賣相吸引的焗海鮮,過來這邊的其中一個目的就是想一試這本月推介;用窩原窩端過來已異常吸睛,侍應在我們面前打開蓋時我克制地輕輕「嘩」了一聲,感覺好像打開了一個寶盒,而入面每樣東西都閃閃發亮:一大隻波士頓龍蝦放在中間,圍著它的是四隻蠔、六隻翡翠螺、六隻青口、六隻藍青口、六隻大蜆和六隻蝦,望著它們已未吃先興奮。
先拆解那如前臂般長的波士頓龍蝦,王子體貼的讓了有膏的一邊給我,滿懷期待吃一口覺得欠缺了少許鮮味,有點乾乾的,吃蟹蚶到才嚐到點龍蝦香;蠔有來自法國、蘇格蘭、荷蘭太平洋和南非四款,說實話熟吃的話味道分別不是太大,煮得剛熟不韌,一點腥味也沒有,非常新鮮;眾多選擇中以鮮蝦最得王子的歡心,肉質爽口彈牙;我則較喜歡那些青口,擠些檸檬在上感覺清新又鮮味;而墊在底下毫不起眼的洋蔥盡吸了海鮮的精華,也非常鮮甜美味。
豪吃了那海鮮拼盤的關係,是晚平均消費近五百,偶一為之還何;如不點那拼盤的話價錢其實也和街外的相差無幾,但人少好多坐得又舒適好多,和男友笑笑說說談得興起,由七時坐到九時半,盡興極了!
2015-07-20
2015-07-19 787 浏览
夏天,就是海鮮的盛宴。魚、蝦、蟹、貝殼類等等,多不勝數,同時能夠和好友在舒適的環境下,邊聽音樂,一邊偽貴婦,不錯喔!幸而得知,帝都酒店推出了海鮮拼盤,可自由選擇凍食或熱食,為放工後帶來一點色彩。等待的其間還有小食,花生和爆谷來配白酒~ 非常貼心呢!由紅色LC煲放上海鮮而登場,不小心又被吸引走!豐盛的海鮮拼盤,生蠔、青口、藍青口、海螺、海蝦和龍蝦。生蠔烹調後,還是頗大的,鮮甜可口。藍青口海味較甚,而青口配上焦糖檸檬,味道還可。海螺已清理乾淨,彈牙爽口。碰巧是星期四晚上,遇到Flair Iron 的首席調酒師Ken Lam,為炎炎夏日帶來不同的雞尾酒!每杯為 $78。
等待的其間還有小食,花生和爆谷來配白酒~ 非常貼心呢!
2015-07-16
2015-06-01 1329 浏览
今日約左個好耐無見嘅姊妹食lunch,想揀間坐得舒服,又可以靜靜地傾下心事嘅地方,帝都酒店又近沙田火車站,所以最後就揀左呢到喇!我地食嘅係半自助餐,本身係抱住"志在傾計"嘅心態,所以野食都無話抱太大嘅期望,酒店應該唔會太差嘅。入到餐廳,見到張大大既buffet枱,有湯、麵包、沙律、甜品,都係一般基本buffet野食。主菜方面,5選1,我地兩個都揀左燒春雞。主菜好快就送到,送上枱嗰刻,個心唔小心嘩咗一聲,因為俾佢個靚仔賣相吸引咗,味道方面唔錯,香草味剛剛好,肉質唔會"唉烚烚",真係幾好食,加上環境坐得好舒服,下次可以再黎過!!
主菜-燒春雞
沙律吧
2015-05-29
主菜-燒春雞
沙律吧
2015-03-03 2981 浏览
年初四和親戚朋友聚餐,好多食肆都未開爐,咁岩親戚有張帝都酒店1+1 75折coupon,所以一於去試下酒店ga high tea  一入到門口就俾個display吸引住,三層式ga甜品架,賣相實在太精緻la ,未食已經流哂口水,因為我BOOK台既時候話有一位BB,服務員好細心,已經為我們安排好BB倚和BB餐具,值得加分,因為我地同親戚太耐冇見,同埋互相向大家拜年,都忘記點餐了,酒店的餐廳實在太先進la,係用i pad嫁 我bb係咁玩遊戲都忘形了 最後我們點了4個兩位套餐,套餐包左coffe or tea,呢度ga tea set同一般ga tea set唔同既係佢有甜品亦有點心,中西合璧,好特別,岩哂貪心又為食ga我 我好中意個點心籠仔,好得意,好精緻呀,12款甜品裹面我最中意食個好味,唔會太甜,點心我最中意食鮮蝦芋絲春卷春卷,唔會太油膩,涵料十足,甜品細細件,岩哂食完午餐想和親戚朋友聚埋一齊閒聊ga好地方,環境方面,又唔會太嘈,又有音樂好舒適,服務方面,服務好細心,遲遲未落單又會主動過黎幫我落單,唔係坐抵左就唔理個種 價錢方面好合理,酒店黎講算平,折完平均100一位,抵食
bb係咁玩遊戲都忘形了
價錢方面好合理,酒店黎講算平,折完平均100一位,抵食

我地離開ga時間5點幾,原來係happy hour, woo...環境相當唔錯,同朋友飲下野傾下計一流,而且5:00-9:00仲有買一送一
會再黎幫親
2015-02-22
庆祝纪念
团年饭
優惠券
2015-01-14 2973 浏览
是日約左姊妹們去沙田shopping,經過一田時,見到有人係度派傳單,諗住拎完就閃,點知俾侍應游說到我地去食!無妨,反正都要食lunch!!😃😃講返野食先,佢地做緊半自助午餐,價錢以酒店黎講平啊~最緊要佢有折扣!P.S.本小姐係貪心,呵呵😉😉😉出面有六款沙律,六款甜品,有湯有糖水,主菜自己揀,我地有四個人,基本上係試哂當日d主菜咁滯,哈哈!!當日係蕃茄忌廉湯,本小姐不嬲都唔飲,所以冇飲到,但姊妹們都話唔錯!!!沙律方面,有菜有蕃茄仔有生果沙律,一般既沙律,至於甜品~~有我至愛既燉蛋啊,我二話不說即係食左兩杯先,好好味啊!!!👍👍👍👍食到咁上下,我地d主菜就到喇,我地係share 黎食,有印尼炒飯,千層面,日式牛肉飯同埋燒春雞,份量唔細,good!!!!講返主菜,印尼炒飯有隻大蝦,蛋啊,串燒,味道不錯,串燒多汁,大蝦爽口!千層面係素黎既,以為冇肉既面會唔好食(姊妹堅持要試!!!),點知唔係喎,幾好味啊,入面有菇啊瓜啊,估唔到味道好夾,呢個有驚喜!😆😆至於春雞,個汁好好味,好開胃,配埋隻春雞,好食!牛肉飯就normal ,唔算特別,但係用珍珠米,誠意一流,最起碼唔會話日式但俾普通米!整體黎
講返主菜,印尼炒飯有隻大蝦,蛋啊,串燒,味道不錯,串燒多汁,大蝦爽口!千層面係素黎既,以為冇肉既面會唔好食(姊妹堅持要試!!!),點知唔係喎,幾好味啊,入面有菇啊瓜啊,估唔到味道好夾,呢個有驚喜!😆😆至於春雞,個汁好好味,好開胃,配埋隻春雞,好食!牛肉飯就normal ,唔算特別,但係用珍珠米,誠意一流,最起碼唔會話日式但俾普通米!整體黎講,好食,份量足夠,因為出面既沙律同甜品係任食,有問過侍應,佢地話主菜牌會輪流換,當日每人價錢都係120左右,抵啊,有梳化坐,服務又好,我地坐到成3點幾先走人呢,因為撐住個肚,真係要抖下先可以去shopping呢!!!
十分滿足既一餐!!!!😄😄😄😄
燒春雞
日式牛肉飯
千層面,意外驚喜!!
印尼炒飯
题外话/补充资料: 會再黎試下其他餐牌!!!
優惠券
  • 燉蛋,千層面
2014-12-08 3328 浏览
就來聖誕,又係時候放鬆下.朋友說唔想洗咁多錢又想食自助餐,所以就簡左帝都酒店1+1 Bar食個半自助餐,價錢比起2+2 Cafe便宜,自助部份有沙律和甜品.欣賞既係個Main Course.今次我簡左既係香煎大蝦配印尼沙飯.首先佢無呃我,隻蝦真係大大地,而且好爽彈!其次係隻蛋,煎得好靚!最後要讚既係個沙爹汁,係比較香辛和咸的口味,完全唔似出便o個類帶甜口味既風格,好惹味呢!炒飯都算粒粒分明,不太油膩!合格埋單$148加1!雖然無正式自助餐咁豐盛,但係食多幾碟沙律起馬可以扮下健康先!半自助餐既享受就是如此,既輕便,又滿足!

炒飯都算粒粒分明,不太油膩!合格
香煎大蝦配印尼炒飯
2014-12-08
$162.8 (午餐)
香煎大蝦配印尼炒飯
2014-09-19 4306 浏览
上星期5收工同左屋企人去試下沙田帝都酒店既1+1吧,間bar環境幾好,有室內同室內位,入面有live band即場唱歌同d位舒服d,所以揀左室內位叫左杯cocktail聽住歌慢慢嘆,cocktail內含鮮果汁同酒精,配合環境,感覺好relax好enjoyableBBQ action counter燒物味道唔錯 加上有好多醬料揀 岩曬中意BBQ既朋友 食左帶子 蝦 蟹 牛扒 魷魚 雞脾 粟米,上曬引^o^其中牛扒最值得推介,燒牛扒既有燒烤味,又保留到牛的肉味;既彈牙又唔韌,加幾滴烤汁味道更突出,唔錯~其他燒物就無咩特別,不過不失。但系refill食物速度可以快d 因為食物種類已經唔算豐富Overall 滿意同會再食多次!

Overall 滿意同會再食多次!
2014-09-05
2014-09-18 3500 浏览
平日要搵間價錢中等又係任食既下午茶真心有d難好耐之前同朋友去過食呢間係帝都酒店既1+1 buffet雖然唔係有咩名貴食材吸引我,卻是消磨時間加食野醫肚既好地方因此其後都不時去大食一番牛肉沙律醬汁甜酸清新,仲有點辣味幾開胃牛肉肉質稔軟,唔多脂肪,筋位稔身帶嚼勁卻未會過韌加上蔬菜粒爽脆清新,整體唔會俾人易膩滯既印象炸魷魚鬚或者係放凍左,炸粉互相黏結,好難分得開,要一抽抽咁拎調味得宜,唔會太鹹,可惜炸皮淋左仲有少少出油/__魷魚鬚煙韌香口,冇雪藏味,大大條不吝嗇泰式魚餅外層韌身微油,有少少辣椒,辣得夠香又唔會好過份加上醬汁食反而係幫到解膩雞翼夠香口夠入味,肉質鬆軟香稔帶點肉汁,不會過乾雖則表面係油光亮亮,但勝在佢熱,唔會太膩口紅豆糕紅豆味道清香,感覺偏自然,唔係太人工味糕身爽口不黏,尤如大菜糕,令到整體好清新藍莓蛋糕面頭有一層藍莓果醬,仲帶有果蓉,甜中帶酸,感覺清新不膩蛋糕乾身,食落黏口有點難嚥,又有大氣泡不夠細密啫喱奶凍啫喱韌身爽口,夠凝固唔會一下子溶爛奶凍香滑細緻,但奶味既甜香有點膩口老婆餅外層酥皮不脆口,層層相疊卻有點乾硬掉中間餡料既份量不多,甜香不膩Tiramisu芝士部分細滑綿密,
平日要搵間價錢中等又係任食既下午茶真心有d難
好耐之前同朋友去過食呢間係帝都酒店既1+1 buffet
雖然唔係有咩名貴食材吸引我,卻是消磨時間加食野醫肚既好地方
因此其後都不時去大食一番
牛肉沙律

醬汁甜酸清新,仲有點辣味幾開胃
牛肉肉質稔軟,唔多脂肪,筋位稔身帶嚼勁卻未會過韌
加上蔬菜粒爽脆清新,整體唔會俾人易膩滯既印象
炸魷魚鬚
或者係放凍左,炸粉互相黏結,好難分得開,要一抽抽咁拎
調味得宜,唔會太鹹,可惜炸皮淋左仲有少少出油/__
魷魚鬚煙韌香口,冇雪藏味,大大條不吝嗇
泰式魚餅
外層韌身微油,有少少辣椒,辣得夠香又唔會好過份
加上醬汁食反而係幫到解膩
雞翼
夠香口夠入味,肉質鬆軟香稔
帶點肉汁,不會過乾
雖則表面係油光亮亮,但勝在佢熱,唔會太膩口
紅豆糕

紅豆味道清香,感覺偏自然,唔係太人工味
糕身爽口不黏,尤如大菜糕,令到整體好清新
藍莓蛋糕
面頭有一層藍莓果醬,仲帶有果蓉,甜中帶酸,感覺清新不膩
蛋糕乾身,食落黏口有點難嚥,又有大氣泡不夠細密
啫喱奶凍
啫喱韌身爽口,夠凝固唔會一下子溶爛
奶凍香滑細緻,但奶味既甜香有點膩口
老婆餅
外層酥皮不脆口,層層相疊卻有點乾硬掉
中間餡料既份量不多,甜香不膩
Tiramisu
芝士部分細滑綿密,芝士香濃郁,味道甜得不過分
中間有手指餅層但佔量不多,可算稍稍解膩
朱古力慕絲蛋糕
外表幾hea咁,但朱古力味幾香濃
甜香得黎帶點苦味,解下膩唔會咁易滯
慕絲滑身,泡泡都算細既
最底有蛋糕層,都係朱古力味配合整體,鬆軟可口又係解膩
下午茶
2014-07-16 6675 浏览
在免費報紙中看到1+1吧的清新健康自助午餐的廣告,內文提及到"以綠葉為主題,誠意為您獻上一個滿載清新氣息的午膳時段",我估計會是多菜小肉,三少之選,對現在的自己來說,這些健康為題的菜餚的確是有一定的吸引力。再者價錢方面絕對便宜,星期六日及假期,成人$168,小童$78,憑報紙優惠卷更會有八折及多一杯汽水飲。為了安全還是先打電話去餐廳問問,完全明白後就訂枱去試試看﹗自助午餐時間是中午12點吃到下午兩點半,我們在11點55分到達,原來已經有不少食客早早來到了,不過餐廳職員都是準時在12點鐘出來開始招呼。看看環境及格局,有吧枱有小舞台有幾部電視機有幾個放滿紅酒樽的酒櫃,正身是一間酒吧,現在加幾張長枱就可以做埋自助餐了。在場內行了一圈,基本上算是有足夠的食物提供,消費百幾元點都會明白及知道不會出現什麼名貴或重質的食材,對我來說最緊要吃得夠飽﹗原先我們被安排坐甜品枱後面,但我背後正是班戟機及窩夫機的存放點,當兩者食物在製作時,機器後會發放熱氣(噴正我條頸),另外窩夫的計時鐘又會不斷bibi響,非常擾民,我主動向服務員要求調位,幾過幾位服務員(一級匯報上一級)之後,等了十分鐘終於可調走了。安頓好後

安頓好後便出動,我喜歡熱食的當然先向熱盤區進發。

估不到百幾元的自助餐都有蟹食,香蔥欖菜炒蟹,蟹是大大隻的,絕非瘦弱品種,用上新鮮蟹,肉質十分彈牙外,也可以輕易地吃得出其鮮甜味,欖菜醬汁香而不膩,蟹肉吸汁後更加美味,沒有漿糊獻汁之類包著蟹身而影響入口感。我主攻蟹脾貪其啖啖肉夠過癮。
香蔥欖菜炒蟹
蒸煮蝦肉豆腐球配蟹籽菠菜忌廉汁,豆腐為主而蝦肉不太吃得出,味道淡淡的,就好似吃老少平安,老人細路也容易吃到。
蜆肉雜菜紅粗米炒飯,很受國內遊客歡迎的食物,幾乎幾分鐘被掃清一盤了。因為我喜歡吃飯,所以都吃了一點,炒飯炒得太乾了而且完全沒味道,內有雜豆粒﹑蜆肉,還下了少少紅米,算是帶點健康。
扒澳洲牛扒配孜然蘑菇蕃茄燒肉汁,牛扒是否由澳洲出品就不得而知了,牛扒好薄,肉質好腍,如同快餐店出產的貨色,反而醬汁就好好味,因為我好鐘意食蘑菇和蕃茄。另一款燒豬仔骨配綠茶咖啡忌廉汁就沒興趣試了。
香煎龍脷柳配白酒芝士濃汁,龍脷柳上下兩層都煎得夠金黃,白酒芝士濃汁原來是不錯呢,雖然是芝士汁但不會覺得有任何油膩感,味道和魚肉都蠻配合。
期間燒豬仔骨沽清了就換來一盤燴雞,味道似蠔油炆雞,每塊雞肉又厚又滑。
中西湯各有一款,蕃茄薯仔排骨湯,雖是中湯不過並不是老火湯而是簡單的滾湯,湯內餘下大量蕃茄肉,並不見有薯仔和排骨呢,沒有下太多鹽,所以輕易地飲到濃郁的蕃茄味,認真不錯。甘筍甜粟米忌廉湯,甘筍和粟米的本身的甜味盡出,湯質並不會是傑他他,是較為流質,感覺不會飽膩,我忍不住飲了兩大碗﹗
甘筍甜粟米忌廉湯
沙律方面,有沙律菜車里茄豆角小豆芽,額外附有千島醬﹑沙律醬﹑油醋汁及幾款配料,我對沙律醬無什麼興趣所以只吃了油醋汁,但竟然味帶辣,非常奇怪啊,還是淨食蔬菜就好了。
已撈好的沙律有煙三文魚紅腰豆雜菌沙律(看到有幾位貪心食客是一人取走全部煙三文魚...)﹑薯仔沙律雜菜粟米沙律雜果沙律菠蘿豆角沙律,全部都有沙律醬的關係,我全部都無吃。

始終喜歡用澱粉質塞飽自己,前後食了兩碗湯粉,油麵及米粉都有試,湯底有辣湯雲吞湯上湯,友人形容辣湯只是上湯加辣椒醬入去煮而已...而我兩次都要雲吞湯,和平時在粉麵店食雲吞麵的湯底差不多味道,而這個飲得到有少少蝦籽味,不錯。
配料有牛丸豬肉丸墨魚仔肥牛芽菜雜菌以及雜菜,說多不多,說少不少,當中有幾款是自己喜歡的就足夠了,之不過牛丸有陣騷味,吃不慣。

這裡的甜品款式不花巧,個人反而喜歡就是這些簡單甜品,所以今餐都吃了不少呢。
脆脆朱古力慕絲蛋糕,朱古力味道極濃郁,蛋糕內有脆米,口感加倍。
脆脆朱古力慕絲蛋糕
綠茶蛋糕紅豆卷白朱古力紅豆卷,無論外型和味道幾乎是一樣,不過以綠茶蛋糕的綠茶味較為突出,當中的紅豆粒都好吃,不太甜,有咬口。
蜜瓜朱古力慕絲餅士多啤梨慕絲朱古力蛋糕蜜瓜慕絲朱古力蛋糕,三款蛋糕的製作也是差不多,味道方面也是,士多啤梨慕絲和蜜瓜慕絲十分香滑,酸酸的又夠開胃,吃多多都不成問題,至少沒有忌廉那麼油膩﹑飽濟。
士多啤梨慕絲朱古力蛋糕
黑森林蛋糕的牛奶朱古力味道十分香濃,忌廉用量非常少,蛋糕也鬆軟。
酥皮開心果撻很是特別,因為我第一次食咋,將開心果磨成蓉但有少部份仍保留為粒狀,開心果的味道確實吸引,配以酥皮,外鬆內軟,令人吃得停不到口。
酥皮開心果撻
萄撻內的蛋液有蛋味,酥皮不油不膩,而且相當鬆化。
現今很多自助餐都會有窩夫機,而這裡更有班戟機,兩樣都是我超愛的哦。窩夫要自己弄,先將蛋漿倒入模具內,將蓋關好後再將機械反轉,計時器即時開動,等三分鐘就有完成品了;班戟機就最簡單,只需要襟一個製,等一分鐘就會在機內跌出一片平滑圓形班戟出來。
窩夫除了可以塗花生醬或果醬外,也可以配上雀巢杯裝雪糕,有芝麻味﹑朱古力味及芒果味。
因為我們有優惠劵所以會有一杯汽水,不過場內都提供了熱茶/熱水/熱咖啡,也有凍全脂牛奶,可以沖檸茶﹑奶茶來喝。
場內的服務員的服務都很到位,收碟都算快,而且都會通知你一聲才收取,因為正值世界杯的期間,有幾位服務員不是穿制服,是穿波衫和波褲,我們不為意以為他們是食客來的啦。

百五元可以吃足兩個半小時,又可以嘆冷氣,很是超值。
题外话/补充资料: 1+1內附設洗手間,不過出面是酒店大堂,所有有不少(國內)遊客在等待CHECK IN /OUT 時都會入來使用此廁所。餐後我去一轉洗手間,發現入面污濁不堪,我唯有上多兩層去2+2的洗手間。希望酒店方面對於人流極高的洗手間的清潔要加強處理。
2014-07-06
$151.2
脆脆朱古力慕絲蛋糕
酥皮開心果撻
香蔥欖菜炒蟹
甘筍甜粟米忌廉湯
士多啤梨慕絲朱古力蛋糕
2014-07-12 4222 浏览
見到個樣好似唔錯,買左groupon去食,用左呢個優惠每日250元。首先食物方面選擇絕對唔多,食完第一round 已經諗唔到食咩,然後見到有海鮮係燒烤果面出eg蠔 正打算拎,就有好多人爭住去搶,場面都幾混亂,好快就無哂亦唔知幾時再有,不過試左隻都唔再拎,又細又無鮮味得啲調味料果,扇貝苦苦地添,啲湯或者suppose係熱既糖水,竟然係涷既 侍應又一直要叫先同你加水或汁抬,所以真係唔會再泥,真係要講一件好既食物,就真係自己dIy waffles and 蘋果金寶,但我情願出糖水鋪食
2014-07-11
團購
  • 蘋果金寶
2014-06-23 3593 浏览
近排韓風咁hit, 咁岩見到1+1 bar又以韓式bbq buffet為主題,即興同fd去左試下...揀左個露天位坐,夠曬情調!以bar黎講,食物種類算幾多,我先後拎左蟹、粟米、雞翅、蠔、羊架、螺、魷魚鬚同沙律食(見圖)。始終鐘情於燒雞翅,味道幾好,另外粟米夠甜,羊架唔會太un,唔錯,其他就不過不失啦。可能食左太多燒物,好口渴,叫左兩杯cocktail 飲,又幾好飲bo~ 值得推介!總括黎講都滿意~~
揀左個露天位坐,夠曬情調!

總括黎講都滿意~~
2014-06-12
  • 燒雞翅
  • 燒蠔
  • 羊架
2014-06-16 3650 浏览
韓式燒烤主題自助晚餐,以酒店嚟講,呢個價錢相當吸引,一於試試先冷盤有凍蝦、青口、壽司卷等個人比較推介凍蝦,鮮甜好味,Size亦不俗即做燒烤有蝦、蟹、漢堡扒、魚、生蠔等,全部即燒當然會有啲燒左放喺度等客人攞,但大部份都仲係好新鮮熱辣朋友勁掃蠔,我個人就唔食蠔嘅我就最鍾意個蟹,細細隻啱晒我口味漢堡扒同乳鴿味道都唔錯熱盤同一般自助餐分別唔大要飽肚可考慮有湯有炒飯有魚有蟹,款式唔算特別多都值得一試熱石燒呢個幾特別,又係即制嘅試咗個牛扒同三文魚好似一個餐咁上,有飯有菜有肉可以要求走飯,冇咁飽肚,可以試多幾樣牛扒可以要生啲,都幾好味!甜品賣相都幾靚,難得猜比人剷到爛晒味道都OK,未見有特別突出嘅款式個crumble就好搞笑,入面用咗蜜桃,唔係蘋果味度都OK嘅呢間以bar為主題,有歌手獻唱傾偈嘅話會略為嘈左少少有室外位,如果唔怕熱嘅都係一個唔錯選擇飲品要另外order,話晒係間bar,飲品選擇都好多,仲好好味添
冷盤
有凍蝦、青口、壽司卷等
個人比較推介凍蝦,鮮甜好味,Size亦不俗
即做燒烤
有蝦、蟹、漢堡扒、魚、生蠔等,全部即燒
當然會有啲燒左放喺度等客人攞,但大部份都仲係好新鮮熱辣
朋友勁掃蠔,我個人就唔食蠔嘅
我就最鍾意個蟹,細細隻啱晒我口味
漢堡扒同乳鴿味道都唔錯
熱盤
同一般自助餐分別唔大
要飽肚可考慮
有湯有炒飯有魚有蟹,款式唔算特別多
都值得一試
熱石燒
呢個幾特別,又係即制嘅
試咗個牛扒同三文魚
好似一個餐咁上,有飯有菜有肉
可以要求走飯,冇咁飽肚,可以試多幾樣
牛扒可以要生啲,都幾好味!
甜品
賣相都幾靚,難得猜比人剷到爛晒
味道都OK,未見有特別突出嘅款式
個crumble就好搞笑,入面用咗蜜桃,唔係蘋果
味度都OK嘅
呢間以bar為主題,有歌手獻唱
傾偈嘅話會略為嘈左少少
有室外位,如果唔怕熱嘅都係一個唔錯選擇
2014-05-23 4364 浏览
今日約左班好紙美一年一到相會吹吹水小聚~有紙咪提議去呢到開心下~3點鐘下午茶時段開始~諗住早少少坐住等,去到門外面已經企左好多黎食野的客人服務員小姐話要夠鐘先可以入坐~~好快夠鐘了~可以入去坐~服務員就帶我地去左一個好舒服的梳化位哈~這個舒服的梳化位坐下了便唔想郁~第一次黎下午茶~款式意外地多~有中有西~有蒸點有炸物,有好多重口味的款式,生炒骨, 清湯腩,炸豬扒,蝦餅魚條付皮卷都有~仲有炒飯!!食落真係好有茶記FEEL~ 夠熱氣~!!沙律區的款式唔算好多~沙律菜段OK~冇黃邊,簡單的款式都有,最重要係新鮮~!漿汁方面就比較少~只有千島漿,凱撒汁同法式漿甜品款式都唔少,除一般的蛋糕款(士多卑利同朱古力)外,仲有窩夫有蛋撻,日式八爪魚,中華沙律~生果(有波蘿同西瓜)同自製薄餅~小朋友就超開心~!生果我覺得唔係咁新鮮,好似切起左好耐!!總括黎講..簡簡單單價廉物美~坐得又舒服!唔錯的KILL TIME 好地方~!
服務員小姐話要夠鐘先可以入坐~~
哈~這個舒服的梳化位坐下了便唔想郁~
生炒骨, 清湯腩,炸豬扒,蝦餅魚條付皮卷都有~仲有炒飯!!
食落真係好有茶記FEEL~ 夠熱氣~!!

题外话/补充资料: 洗手間設備緊係要有啦~話晒都係酒店喎~雖然咁講,但水準強差人意~清潔度唔係好高~地下好濕,空間比較細~~勉強可用~但唔似係酒店出品~!
2014-02-22
2014-05-14 4599 浏览
哈哈~幫左朋友一個大忙~有餐晚飯仔食~友人約我去沙田帝都酒店1+1 bar 到食BBQ自助晚餐。一來可以食buttet, 二來又可以慢慢飲下野~吹下水!好LA~6點半去到~開餐LA喂~~第一轉當然去熱食到睇下有咩野食先LA~E~有海鮮WO~有東風螺~炒蜆~薯蓉炒蝦仁~仲有烤肉等......都係飲左個湯先LA~不過咸左D~東風螺配辣酒煮~個辣味剛剛好!好惹味~我都忍唔住食左2轉~炒蜆配白酒炒~一個字“香”!那種酒香留在你口內~好唔願意捨得佢去咁~HAHA~好似誇張左D呀可?烤肉都OK~不過夾多左D蔬菜~食落去無咁“流”~廚師諗得幾周到~一讚!薯蓉炒蝦仁~蝦仁好彈牙~薯蓉都香~不過我覺得油左DD~少D就更好LA~到主菜LA~~等我數下先~海中蝦~鮮蟹~扇貝~䱽魚~魷魚~石斑塊~辣肉腸~雞槌~牛扒~豬扒~最最最特別係有乳鴿R!!!海鮮款式都幾多~份量又足~加上真係新鮮~燒出到黎效果幾香口幾正~聽廚師講~佢地日日朝早新鮮係街市拿貨~保證係靚貨~!肉類不過不失LA~~唔好咁燶就好DD~~有D苦~到我覺得最最最最最特別出場LA~~燒乳鴿R!~乳鴿香氣撲鼻!即刻拿返一隻來試下LA~果然正R~~皮燒好
海鮮款式都幾多~份量又足~加上真係新鮮~燒出到黎效果幾香口幾正~聽廚師講~佢地日日朝早新鮮係街市拿貨~保證係靚貨~!肉類不過不失LA~~唔好咁燶就好DD~~有D苦~到我覺得最最最最最特別出場LA~~燒乳鴿R!~乳鴿香氣撲鼻!即刻拿返一隻來試下LA~果然正R~~皮燒好脆~油份剛剛好~一手撕開~肉汁已經急不及待流出來了~咬一口~肉質相當嫩滑~真正做到皮香肉滑!真心一讚!食到呢到~都飽左9成LA~不過當然係呢個時候會發揮小宇宙力量LA~衝出去甜品區~有2款中式甜水~不過小宇宙力量不是發揮係呢道LA~目標好清晰~Cakes!!!!!有4-5款cakes ~ 細細件~可以拿多幾款試下~
試左檸檬tart ~ 熱情果蛋糕~芝士蛋糕同埋夾餅~所有Cake 都OK~幾香和鬆軟~不過檸檬tart我本人覺得酸左D~夾餅~hand made by myself ~~HAHA~~不嬲自己都like ~食左2個多奶多花生醬~好滿足~好LA~~11成飽了~~再叫左餐cocktail 飲下嘆下~爽R~

正係個時候~望一下友人食緊咩LA~一望~O 左咀~佢食緊煲仔飯R~=。='''''''
O 咀意思係~一來真係無想過呢到有煲仔飯~二來係佢同我講無飯落肚係唔得R~都值得一提~友人的煲仔飯幾香GA WO~問佢原來有幾款揀~BBQ有煲仔飯食~大膽~創新~!一食食到9點~同友人都好滿足~呢度係一個不錯的食飯同傾計的好地方!
2014-03-03 5639 浏览
今日和朋友黎到呢度食自助餐,而唔係2+2 CAFE,原因只有一個,就係有BBQ食,當然唔係自己燒O個D,我的最愛喔,再加上平2+2 CAFE一點入去前係酒店搵到leaflet,重點係底有COUPON寫住9折.$268,有9折,姐係實價268,做緊咩地中海主題場內環境就是一間有室外和室內位既酒吧,亦有姐姐和哥哥LIVE BAND自助餐唔包野飲,好在飲品買1送1,所以叫左杯LOVELY FANNY$72既COCKTAIL送上黎既時候發現係要自己溝,一嚐bartender既樂趣,將所有野搖幾搖後變成咁既樣,咁既成品夠唔夠霸氣?飲落去酸酸地,帶點荔枝香,幾似飲荔枝汽水場內食物大致如下燒烤類有約12款,蝦,蟹,羊架,牛扒,豬扒,倉魚,扇貝,青口,魷魚,雞翼,雞等等,師傳自己會燒,不用ORDER,燒好自己拎食肉獸既我很心動呢條係深海咩班,勁大條,勁多肉,最慘係超搶手,我未拎到已經食哂三點蟹可以ORDER師傳整煲仔飯熟食選擇不算多,但係黎依度我先唔食咁多呢樣,緊係BBQ有湯有碗仔翅冷盤無試到格仔餅一開波就拎左7-8成重點要食既野,燒得最好食既係三點蟹,肉嫩鮮甜,有少少膏牛扒燒到約4成熟,肉質軟滑,表

我的最愛喔,再加上平2+2 CAFE一點

場內食物大致如下
食肉獸既我很心動
三點蟹
可以ORDER師傳整煲仔飯
熟食選擇不算多,但係黎依度我先唔食咁多呢樣,緊係BBQ
有湯有碗仔翅
冷盤無試到
格仔餅
三點蟹,牛扒

牛扒燒到約4成熟,肉質軟滑,表面勁有焦香,BBQ就係要呢種香氣,無OVERCOOKED

雞翼當然好味,皮脆肉嫩,魷魚亦很稔滑,面頭帶點少少辛辣既味道

乳鴿反而普通,唔夠滑,係都有肉汁
碗仔翅很足料,味道不太咸,口感豐富
扇貝亦係好好,燒得剛剛好,十分新鮮,亦係搶手貨.羊架亦係TENDER AND JUICY只係肥了一點

燒蝦燒到個殼很脆,蝦肉很RICH,正

倉魚就一般,調味單調魚味也不足,栗米也不夠甜喔.
燒雞麻麻,肉雖不鞋,但味道欠缺.其實我發現好多地方做燒雞都麻麻,唔通真係好難煮
甜品無食,只係影朋友的
雪糕都無食

整體來講呢個價錢食到有水準既燒烤真係唔錯,建議加番一點燒腸仔呀燒波羅,咁就更佳

2014-02-27
三點蟹,牛扒