6天前 137 浏览
呢度既餐牌都幾多選擇, 多款Tapas都有, 當然唔少得酒精啦😌菠菜薯仔奄列🍳($88)菠菜佈滿曬係奄列既每一部分, 不過奄列偏多水左啲, 應該係菠菜冇做好瀝乾水既步驟🥲烤加尼西亞章魚腿🐙($168)烤到好香同軟綿既章魚腳配上Rioja 辣椒醬同綠色香芹醬, 辣辣地幾惹味😌摩爾香料腌制慢煮羊架🐑($118)羊架烤到夠腍身可以輕易地同骨分離, 香料整到入曬味, 有啲中東既風味, 配埋加左辣醬既沙律菜更加惹味🤗1862招牌西班牙海鮮飯 🥘($288)醬汁完美地包裹住每粒飯, 再煮到有少少飯焦, 配上鮮甜既青口同蜆, 呢個飯本身話要等30分鐘, 但係最尾好快就上到菜, 值得一試😎傳統焦糖雞蛋布丁配忌廉烤杏仁🍮($68)雞蛋布丁好堅挺, 蛋香味好濃郁, 配上原粒杏仁, 個人覺得兩者唔太合埋到一齊, 不過個布丁好好食😉Truffle Sour 🍸($120)加入左Gin同Brandy再加入黑松露同一層蛋白泡沫, 冇諗過黑松露加入酒精會係咁夾, 黑松露愛好者會鐘意😍呢度既食物質素未到好驚艷, 但係個西班牙海鮮飯同Truffle Sour 我個人幾鐘意😌

菠菜薯仔奄列🍳($88)

烤加尼西亞章魚腿🐙($168)

摩爾香料腌制慢煮羊架🐑($118)

1862招牌西班牙海鮮飯 🥘($288)

傳統焦糖雞蛋布丁配忌廉烤杏仁🍮($68)

Truffle Sour 🍸($120)

2024-12-22
  • 1862招牌西班牙海鮮飯
📍 1862 BAR DE TAPAS Y VINO📍 中環 𝗖𝗲𝗻𝘁𝗿𝗮𝗹 • 大館D座地下G01-14號舖〔 Follow me! ♥︎ 〕-中環大館近日迎來新餐廳《1862 BAR DE TAPAS Y VINO》看名字就知道是一家西班牙餐廳🇪🇸座落於大館「D倉」,一座具19世紀維多利亞風格的建築物地下保留圓拱門、磚石等,配合霓虹燈、開放式廚房,別具特色-這天從單點餐牌中嚐了數道菜式,味道都十分好,也很有驚喜✨可以在舒適的環境中邊享受美食、邊與朋友暢談,實在太好~十分推薦!-// 📍地理位置 //如果是特地來訪這間餐廳的話,其實有點難找餐廳不是位於大館的「檢閱操場」旁的那些餐廳或酒吧群,而是需要走進「營房大樓」,往上走一層,穿過「大館里」,前往「賽馬會藝方」那邊~再向左看,看到白色拱門的建築就是這裡了!=// Drink //.Red sangria ($50/HH)首先來杯經典西班牙飲品【Sangria】!🍹Happy Hour期間,特選cocktail、sangria和啤酒都只售$50一杯,好抵!•// Tortilla - Spanish omelette //.✿ Clás
📍 1862 BAR DE TAPAS Y VINO
📍 中環 𝗖𝗲𝗻𝘁𝗿𝗮𝗹 • 大館D座地下G01-14號舖
〔 Follow me! ♥︎ 〕
看名字就知道是一家西班牙餐廳🇪🇸
座落於大館「D倉」,一座具19世紀維多利亞風格的建築物地下
保留圓拱門、磚石等,配合霓虹燈、開放式廚房,別具特色
這天從單點餐牌中嚐了數道菜式,味道都十分好,也很有驚喜✨
// 📍地理位置 //
如果是特地來訪這間餐廳的話,其實有點難找
再向左看,看到白色拱門的建築就是這裡了!
=
// Drink //
Red sangria ($50/HH)
首先來杯經典西班牙飲品【Sangria】!🍹
Red sangria

✿ Clásico 西班牙地道薯仔奄列 ($88)
打頭陣的有本人最愛的西班牙小食 - 【Tortilla】!
經典原味】在蛋漿內混合薯仔及洋蔥
奄列口感鬆軟,吃到層層的薯仔片,更有少許流心效果
店員提醒進食前可先把表面的蛋黃醬塗抹均勻,令整道菜式更添層次✨
(朋友更評論這是他吃過的西班牙蛋餅中的最好吃之一!😆)

// Mariano - Seafood //
✿ Pulpo 烤加利西亞章魚腿 ($168)
好多人都推薦這道【烤原條加利西亞章魚腿】,那當然要一試!
其實上桌時覺得分量有點小,但吃起來是剛剛好的兩人分量~
章魚先慢煮烹調,肉質仍然彈牙爽口
與不同調味料一同烤製後,配合Rioja辣椒醬Mojo青醬享用,香料味道很重,非常惹味!
伴碟有同樣惹味的薯仔~
烤加利西亞章魚腿

// Arroz Y Fideos - Rice & Pasta //
✿ Fideuá de langosta y gambas ($288)
✿ 原隻海蝦 焗龍蝦湯煮 No.0 碎意粉
餐廳的「飯」或「麵」都以26cm大鐵鑊盛載🥘,包括PaellaFideuá
Paella 西班牙海鮮燉飯】很常見,這次就初嚐較少見的【Fideuá 西班牙海鮮燉麵
Fideuá跟Paella很像,也是西班牙的經典家常料理,就是把Paella中的米粒換了成碎意粉
與焗龍蝦湯同煮,煮至收乾水,盡吸鮮味精華(龍蝦味不算很濃,但也鮮味滿滿)
吃起來像煎脆了的米粉,口感絕佳😍
表面還放上三隻新鮮彈牙的原隻海蝦🦐
強力推薦沒嚐過這款菜式的朋友試試看✨

// Postre - Dessert //
✿ Sandwich helado con churros ($48/pc)
✿ Churros雪糕三文治
最後的甜品同樣有驚喜!!
吃西班牙菜必吃churros甜點,但這裡竟然把churros以雪糕三文治形式呈現!
Churro麵漿唧成圓圈炸起,成為三文治的兩片麵包,中間夾上雲呢拿雪糕,冰火交融,相當吸引✨,也可以蘸上黑朱古力醬!
Churro味道不錯,肉桂味很香,只是炸得久了一點,變得較硬脆,如果中間可以再軟一點就perfect!
Churros雪糕三文治
〔 Follow me! ♥︎ 〕
Red sangria
烤加利西亞章魚腿
Churros雪糕三文治
2024-11-01 2614 浏览
今次到訪中環著名嘅大館📍 試下依間正宗高質西班牙餐廳🥰 裡面保留了大館嘅古色古香建築,再融入了歐陸風嘅設計特色,感覺好chill😆 啱曬鐘意打卡嘅朋友🥳 先點了1862 牛肉他他✅ 牛肉他他新鮮嫩口,與芥末、紅蔥頭、小黃瓜等攪拌而成,食落口感層次極豐富😆 再融入頂端嘅鵪鶉蛋黃一齊食,更滑溜更濃香❤️ 可以配埋多士片一齊食😘 滋味一流👍 再選了墨汁薯仔奄列✅ 奄列上堆滿脆香嘅炸魷魚同埋惹味嘅辣味蛋黃醬🤤 超級邪惡😈 食落味道既濃且香🌟 奄列口感扎實有飽足感,食曬成個超級滿足❤️ 另選了兩道地道甜品🤩 雪糕三文治由兩層花型嘅Churros 夾著冰涼嘅雪糕製成😚 冰火交融嘅滋味非常刺激😋 再沾上香醇嘅朱古力醬🥰 甜美滿分推薦👍 傳統焦糖雞蛋布丁好特別✅ 香滑細嫩嘅布丁中心,有甜美甘香嘅流心餡料🤩 超級特別🌟 食落焦糖與蛋味都非常出眾👍 令人回味無窮😆 試了佢哋嘅Virgin Sangria❤️ 由蔓越莓、蘋果汁、橙汁加上梳打水製作而成🤗 入口充滿清新嘅果香,酸酸甜甜極級開胃😋 好高質📍

下午茶
2024-10-28 2683 浏览
每次去大館,總會覺得淨係只有地面果幾間餐廳,原來再上去監獄嗰邊,有間tapa house🍹我哋坐正喺吧枱area ,見證住大廚嘅出品過程,聞着香噴噴嘅料理味道‼️越聞越肚餓~~「Fuet」Salami配法包,淋左啲橄欖油令salami入口一啲都唔乾,又唔硬呢個tapa作opening很不錯,可以即時充一充飢「Pulpo」章魚腿好厚肉,入口非常爽軟,味道辣辣哋,有印度香料果種辣味嘅層次,勁好味❤️「Ojo Bife」食肉眼扒最緊要係火候拿捏得好,我哋要medium,真係做到medium俾我哋,肉質好tender,用青胡椒做左醬汁已經好足夠根本唔需要任何花巧嘅調味!配料炸洋蔥好好食「1862 Arroz de Mariscos」食西班牙菜一定要食呢個海鮮燉飯呢個Paella係我食過最好食的大蜆 & 青口都勁鮮甜,海鮮飯由面到底都做到焦香,味道仲好豐富,除咗有海鮮嘅味道之外,仲有唔同嘅調味香料,真係好好食❤️
每次去大館,總會覺得淨係只有地面果幾間餐廳,
原來再上去監獄嗰邊,有間tapa house🍹

我哋坐正喺吧枱area ,
見證住大廚嘅出品過程,聞着香噴噴嘅料理味道‼️
越聞越肚餓~~

「Fuet」
Salami配法包,
淋左啲橄欖油令salami入口一啲都唔乾,又唔硬

呢個tapa作opening很不錯,可以即時充一充飢

「Pulpo」
章魚腿好厚肉,入口非常爽軟,
味道辣辣哋,有印度香料果種辣味嘅層次,勁好味❤️

「Ojo Bife」
食肉眼扒最緊要係火候拿捏得好,
我哋要medium,真係做到medium俾我哋,
肉質好tender,用青胡椒做左醬汁已經好足夠

根本唔需要任何花巧嘅調味!
配料炸洋蔥好好食

「1862 Arroz de Mariscos」
食西班牙菜一定要食呢個海鮮燉飯

呢個Paella係我食過最好食的

大蜆 & 青口都勁鮮甜,
海鮮飯由面到底都做到焦香,味道仲好豐富,
除咗有海鮮嘅味道之外,仲有唔同嘅調味香料,
真係好好食❤️
2024-10-24
2024-10-27 2364 浏览
今日去中環感受一下萬聖節濃厚既氣氛嚟左大館1862飲Cocktail 聚餐Cocktails $981862~左邊飲落檸檬味突出~Rebujito~叢林氣息~大自然feelMocktails $88AfterGlow~呢杯係咁多杯之中最Fruity~火橙味濃Tailandia~好似飲緊薑啤咁頭盤:西班牙黑毛豬火腿$288/60g油潤有光澤~咸香味濃郁6個月熟成曼切戈芝士配蜂蜜$68🧀多士墊住大大塊奶香奶香既芝士~🍯估唔到加左d蜂蜜都幾夾海鮮:🦐蒜蓉油浸蝦(原隻海蝦) $138/3隻 我地加錢要多隻非常大隻厚肉,蝦頭好多膏,微辣幾惹味🍄‍🟫蒜香奶油炒小蘑菇$88好精緻~食落十分creamy,蘑菇味濃厚1/4隻西班牙乳豬配燒菠蘿$388最期待既菜式到啦~造型好別緻刀仔勁似萬聖節造型放上頭果款~店員好貼心比我地影晒相再我地切好每一件乳豬上面都有件菠蘿乳豬皮燒到脆卜卜肉質嫰滑唔會太肥燒菠蘿酸酸甜甜好多汁正好中和乳豬既膩👍係環境優美既地方~食住野飲酒傾下計可以暫時忘卻日常既煩擾~推介👍
今日去中環感受一下萬聖節濃厚既氣氛
嚟左大館1862飲Cocktail 聚餐

Cocktails $98
1862~左邊飲落檸檬味突出~
Rebujito~叢林氣息~大自然feel

Mocktails $88
Tailandia~好似飲緊薑啤咁

頭盤:
西班牙黑毛豬火腿$288/60g
油潤有光澤~咸香味濃郁

6個月熟成曼切戈芝士配蜂蜜$68
🧀多士墊住大大塊奶香奶香既芝士~
🍯估唔到加左d蜂蜜都幾夾

海鮮:
🦐蒜蓉油浸蝦(原隻海蝦) $138/3隻 我地加錢要多隻

非常大隻厚肉,蝦頭好多膏,微辣幾惹味

🍄‍🟫蒜香奶油炒小蘑菇$88
好精緻~食落十分creamy,蘑菇味濃厚

1/4隻西班牙乳豬配燒菠蘿$388
最期待既菜式到啦~造型好別緻
刀仔勁似萬聖節造型放上頭果款~

店員好貼心比我地影晒相再我地切好

2024-10-27
  • 西班牙黑毛豬火腿
  • 1/4西班牙乳豬配燒菠蘿
2024-12-16 0 浏览
很久沒有放假,今日趁放假和老公去中環逛逛,順便慶祝生日,同事介紹中環大管這間新餐廳,食物有水準,裝修精緻華麗是慶祝生好選擇。過了午飯時間,人流比較少,店員親切有禮,打開餐牌食物還多選擇先點了一個小吃、火腿些利酒炒蜆、帶點鹹香的火腿加上香草再配上蛋拿的蜆肉,非常美味吃西班牙菜,必點傳統的西班牙海鮮飯,海鮮飯粒粒飽滿,吸入龍蝦湯的精華,每一啖也濃郁美美,海鮮有青口大蜆和蝦、全部都新鮮美味,上枱時還熱辣辣,一盤份量也不少,足夠四人吃原隻海蝦焗龍蝦湯煮 No.0 碎意粉、原來0號的意粉很幼、有點像炒米粉,但係落有口感,用同蝦湯煮食,吃落更加惹味,而且大蝦大大隻,食落新鮮彈牙,值得一試

2024-12-11 0 浏览
餐廳由舊時監獄改裝,保留了歷史韻味,又兼具現代裝修元素,雖然不是大館內最core的location,但有種鬧中取靜的悠閒。綜合其他食客的評論及店家推薦,試咗黑毛豬火腿球、燻魚多士、牛肉他他、海鮮飯,三明治雪糕,每樣菜品都很有心思,食材新鮮,出品有水準,兩個人份量剛剛好。餐廳亦提供午市套餐,選擇多,性價比較高,下次有機會都想嘗試。不足之處:落單時已經講左主食遲啲先上,但appetizer一半都未食完,熱菜已經擺上桌,本來想慢慢享受的午餐,感覺好倉促,影響整體用餐體驗。

2024-12-09 318 浏览
中環大館「1862」:歎精緻Tapas,Happy Hour 一流之選!中環大館新開咗間西班牙餐廳「1862 BAR DE TAPAS Y VINO」,-環境真係 **超讚**!餐廳裝修設計高雅又帶點悠閒,室外室內都坐得舒服無論同屋企人食飯或者同朋友 Happy Hour 都好啱!-餐廳主打各式各樣嘅西班牙 tapas,我哋叫咗幾款都好高質Omelette of Baby Spinach, Eggs and Garlic 菠菜蛋餅真係精緻得嚟又好味!蛋餅煎得好香,入面嘅菠菜同蒜蓉份量啱啱好,唔會太 overpowering。Clams with Jamon in a Sherry Sauce 蜆肉好新鮮,配上西班牙火腿同雪莉酒汁,味道 超正!雪莉酒汁嘅香味好濃郁,同蜆肉嘅鮮味好夾,令人忍唔住一啖接一啖!Cordorniz ( Grilled Quaill Legs with Roasted New Potatoes Romesco Sauce & Rocket Mancego Salad)**鵪鶉腿烤得啱啱好,外皮香脆,肉質鮮嫩。配菜嘅薯仔同沙律都好出色,十分欣賞廚師嘅配搭,令成個菜式

環境真係 **超讚**!餐廳裝修設計高雅又帶點悠閒,

室外室內都坐得舒服
無論同屋企人食飯或者同朋友 Happy Hour 都好啱!
餐廳主打各式各樣嘅西班牙 tapas,我哋叫咗幾款都好高質

菠菜蛋餅真係精緻得嚟又好味!

蛋餅煎得好香,

蜆肉好新鮮,配上西班牙火腿同雪莉酒汁,味道 超正!

Cordorniz

鵪鶉腿烤得啱啱好,外皮香脆,肉質鮮嫩。

配菜嘅薯仔同沙律都好出色,

十分欣賞廚師嘅配搭,令成個菜式嘅味道同口感都好豐富!

Martini
Martini 調得好好,classic!

Pina Punch (Brandy Pineapple juice ornage juice, lemon juice soda water)
呢杯 Pina Punch 好 refreshing,酸酸甜甜咁好開胃,啱晒 Happy Hour 飲!

1862 BAR DE TAPAS Y VINO
中環荷李活道10號大館D座地下G01-14號舖

2024-12-09 212 浏览
1862 BAR DE TAPAS Y VINO 位於中環大館內,而1862的名字是紀念域多利監獄D倉興建的年份餐廳設計以磚石及拱門的英式元素配搭搶眼的霓虹燈招牌加上現代化歐式的裝修風格,甚俱特色,而菜式方面主打西班牙fusion菜Mondariz Sparkling配搭青檸檬片非常清新墨汁薯仔奄列墨汁薯仔奄列口感綿滑搭配酥脆的魷魚及辣味蛋黃醬,非常滋味1862牛肉他他牛肉他他選用肉質軟腍的菲力牛排切粒混和芥末、紅洋蔥碎及酸黃瓜粒配搭鵪鶉蛋黃拌勻而食,亦可搭配多士同食,口感及味道層次豐富烤鵪鶉腿羅曼斯可醬配羊奶芝士火箭菜沙律烤鵪鶉腿肉質緊緻嫩滑加上甜辣帶果仁香氣的羅曼斯可醬味道就更添層次,配搭羊奶芝士火箭菜沙律感覺清爽唔油膩肉眼扒配青胡椒汁及炸洋蔥肉眼扒肉質軟腍肉味濃郁,簡單配搭青胡椒汁已夠惹味,加上炸洋蔥絲都非常好味可解牛扒油脂的膩1862招牌西班牙海鮮飯海鮮飯選用大蜆、青口、魷魚及貝柱味道鮮美,飯粒軟硬適中,吸收了海鮮的精華,入口鮮味濃郁

Mondariz Sparkling配搭青檸檬片非常清新

墨汁薯仔奄列

墨汁薯仔奄列口感綿滑搭配酥脆的魷魚及辣味蛋黃醬,非常滋味

1862牛肉他他

烤鵪鶉腿羅曼斯可醬配羊奶芝士火箭菜沙律

肉眼扒配青胡椒汁及炸洋蔥

1862招牌西班牙海鮮飯

2024-11-06
  • 烤鵪鶉腿羅曼可斯醬配羊奶芝士火箭菜沙律
  • 1862牛肉他他
2024-12-09 170 浏览
1862位於中環大館域多利監獄主打西班牙菜紅色霓紅燈招牌搭配十九世紀維多利亞式建築風格以及後現代西班牙中北部設計1862牛肉他他牛肉他他選用菲力切粒肉質軟滑混合芥末以及紅蔥頭碎同埋酸黃瓜粒醃搭鵪鶉蛋黃層次豐富墨汁薯仔奄列配炸魷魚和辣味蛋黃醬墨汁薯仔奄列鬆軟綿密搭同時炸魷魚金黃酥脆配搭辣味蛋黃醬惹味刺激烤鵪鶉腿佐曼可斯醬配羊奶芝士火箭菜沙律烤鵪鶉腿肉緊緻鮮嫩配搭曼可斯醬酸甜醒胃搭配羊奶芝士火箭菜沙律清爽輕盈肉眼扒配青胡椒汁及炸洋蔥六安士肉眼扒約五成熟肉質粉嫩柔軟同時油花豐腴細密簡單配搭青胡椒汁以及炸洋蔥絲溫和解膩1862招牌西班牙海鮮飯西班牙經典海鮮飯齊集蛤蜊以及青口同時飯粒軟糯焦脆配搭魷魚同埋貝柱濃郁鮮甜
1862位於中環大館域多利監獄主打西班牙菜

• 墨汁薯仔奄列配炸魷魚和辣味蛋黃醬
  • 烤鵪鶉腿佐曼可斯醬配羊奶芝士火箭菜沙律
  • 肉眼扒配青胡椒汁及炸洋蔥
2024-12-08 192 浏览
聖誕節將近,又是時候出動影聖誕燈飾,今次同為食姊妹揀了中環大館、除了聖誕燈飾,這裏還有很多打卡地點,影完有點肚餓,揀了這間在3樓的西餐廳,這裏原先是監倉改建成的,所以外牆的建築很特別,一進門口拱形的石屎牆跟內裏的摩登設計有很大的對比感西班牙海鮮炒飯、店員捧上大大的鐵鍋、上面鋪上海鮮、青口大蜆鮮甜、飯粒粒分明、飯底煮至微焦、食落口感更豐富、灑上檸檬汁,味道帶點酸,更開胃原隻海蝦焗龍蝦湯煮 No.0 碎意粉、同樣都是用龍蝦湯煮成的,但就換上切碎了的幼身意粉,吃落有點像米粉, 面層舖上幾只大蝦、咬落彈牙吃西班牙菜又怎少得西班牙特飲,香濃的紅酒配上新鮮的生果,紅酒果味香濃,不苦澀,用來做西班牙,特飲就最好不過

2024-12-03 270 浏览
第一次在大館用餐,去的途中才知道大館原來還挺大的,1862所在的館要再上去一點位置後一點的館。餐廳環境有點昏暗,是比較有氣氛的餐廳,每張餐枱上有個磨菇小黃燈,拍拍它就會亮燈很可愛呢。Set Lunch有三款,Business Lunch有兩款,我們2人就點了後者的兩款。是日餐湯是洋蔥湯,味道很有層次,非常好喝。1862沙律的沙律菜很新鮮,誇張點說真的有點像剛摘下來,哈哈。主菜之一龍蝦忌廉湯煮青口(400G)配西班牙炸薯仔及俄羅斯沙律吐司,青口大大碗,每隻青口都掛了一點龍蝦忌廉湯,最後剩下的湯還可以沾脆多士吃,超好吃。西班牙炸薯仔內的菜很有咬口,俄羅斯沙吐司上酸酸甜甜的蕃茄很開胃。另一份主菜阿根廷肉眼扒(6安士)配西班牙炸薯仔蕃茄吐司及俄羅斯沙律,肉眼扒三成熟恰到好處,已經切好奉上,肉味香濃四散。跟餐甜品是香脆玉桂條配朱古力醬,這個甜品充滿驚喜。玉桂條卷著做上下兩層,中間夾著雲尼拿味雪糕,再自己沾朱古力醬。玉桂味很香,玉桂條很脆口,帶點微溫配以冰凍的雪糕,很有冰火交融的感覺。這裡中午很適合朋友靜靜聊天,晚上的話再點些酒相信是另一番風味。

2024-11-20
2024-12-01 219 浏览
今晚來到大館,一直往上走到D座地下,被一間以多個拱門設計,白色外牆的餐廳吸引,紅色的燈光充滿神秘感,現場都幾多客人,到處彌漫著一種節日的氣氛。餐廳供應的是西班牙菜式,前菜先嘗一客<牛肉他他>, 廚師將新鮮的牛肉拌入碎洋蔥及橄欖油,最後加上新鮮的生蛋黃而成,鮮牛肉混和蛋黃後,入口香滑細嫩,帶有洋蔥香味,配上薄脆麭片,完全能夠享受到牛肉的原汁原味。<菠菜薯仔奄列>菠菜奄列做得非常厚身,入口非常綿密,而且仲包含住大量菠菜及薯蓉,質地鬆軟,非常好食。<墨汁薯仔奄列配炸魷魚及辣味蛋黃醬>一片片薯仔塊混合墨魚汁及蛋香,入口感覺creamy,再配合酥炸脆香魷魚,以及濃郁蛋黃香味,夠曬惹味好食。<啤酒漿炸鱈魚配他他醬及炸刺山柑>鱈魚肉質豐厚而帶有質感,外面嘅啤酒原漿炸得非常香脆,咬落去鬆脆可口。配上檸檬汁及他他醬,更能帶出微微酸甜味道。以中環這個地區來講,呢間餐廳的西班牙菜非常有質素水準,幾個菜都非常好食,價格合理。個人亦非常欣賞呢度嘅優質服務,上菜非常快,環境亦相當優美,值得再來。
一種節日的氣氛。

<菠菜薯仔奄列>

<墨汁薯仔奄列配炸魷魚及辣味蛋黃醬>

<啤酒漿炸鱈魚配他他醬及炸刺山柑>

• 牛肉他他
2024-11-29 201 浏览
每次去大館除左打卡,就係搵特色餐廳我,今次去左間西班牙餐廳,環境好chill,好適合坐低食下野傾下偈🍻🔸黑毛豬火腿球外層金黃色超香脆,入面creamy咸香🔸西班牙地道薯仔奄列奄列唔會好乾,入面有洋蔥同薯仔粒🥔口感豐富,略嫌淡左少少🤏🏻🔸1862招牌西班牙海鮮飯食西班牙野點少得海鮮飯,配料都好足,有青口、蜆同帶子仔,西班牙米索左海鮮既鮮味,鮮味十足😍海鮮飯微微焗過,面頭帶有少少脆,飯焦既口感🔸Virgin Sangria味道有啲似Fruit Punch,唔會太甜🍹

🔸黑毛豬火腿球
外層金黃色超香脆,入面creamy咸香

🔸西班牙地道薯仔奄列

🔸1862招牌西班牙海鮮飯

🔸Virgin Sangria
味道有啲似Fruit Punch,唔會太甜🍹

2024-11-27 339 浏览
聖誕節就到 見到大館有聖誕樹今日約左幾個朋友去中環大館打卡影相我地入左呢間西班牙餐廳 有驚喜喎有異地風情嘅感覺裝飾幾有特色又浪漫一入門口就見呢個bar枱 夜晚全係度飲下酒傾下計不錯叫左杯紅酒🍷 加左冰同檸檬 要快d 飲 唔係D冰溶左紅酒會淡呢個意粉好似米粉咁 配埋個沙律醬好好味 👍我地清晒呢盆野 🤭🤭呢個西班牙海鮮焗飯👍👍👍蜆多肉好新鮮~ 重料 都幾多海鮮🦞最後呢個蜆肉鹹咗少少 🤏🏻可能佢用左堂肉同埋個醬都偏咸~
聖誕節就到 見到大館有聖誕樹

呢個西班牙海鮮焗飯👍👍👍
蜆多肉好新鮮~ 重料 都幾多海鮮🦞

酒蜆

最後呢個蜆肉鹹咗少少 🤏🏻
可能佢用左堂肉同埋個醬都偏咸~

意粉