2024-12-24 427 浏览
這間中菜館位於中環的國際金融中心商場,主打結合傳統及創意的新派福建菜,店內環境寬敞舒適,裝潢採用簡潔的木系為主,適合約會或多人聚會。因應季節選用當造食材,推出一系列期間限定菜式,以海蠣、黃花魚、羊腩及鰻魚,令人大飽口福。設有晚市套餐包括主食、小菜、飲品或燉湯。廈門沙茶麵(套餐) - $178傳統福建小食,自家製湯底由沙茶醬及高湯熬成,配料非常豐富,包括鮮蝦、蜆肉、魚肉、五花腩、豆卜及溏心蛋等,油麵煙韌彈牙,既有海鮮的鹹鮮,又有沙茶醬的香辣,味道層次非常豐富。白切羊肉保留羊肉的原始香味,鮮嫩的羊肉不腥不羶,還可蘸上辣醬。姬松茸竹笙排骨湯老火湯長時間熬製,脆嫩的姬松茸味鮮香醇,帶有杏仁味,菇味清香,竹笙獨特爽脆,排骨增添陣陣肉香。海蠣抱蛋 - $138紮實豐厚的炒蛋有著濃厚的蛋香,包裹著多粒飽滿的海蠣,滋味鮮甜不腥無沙。紅燒蘿蔔羊腩煲 - $188多塊厚度十足的羊腩帶皮帶骨,肥瘦兼備嫩滑多汁不羶,蘿蔔燉煮得柔軟且鮮甜無渣。黑蒜香煎帶子 - $178多隻雪白肉厚的帶子爽滑彈牙,山藥細緻綿密,吸滿香甜的黑蒜味,帶有微微的蒜香味。白茶流心丸 - $48金黃酥脆毫不油膩,黏滿香脆的白茶脆片,咬開有

設有晚市套餐包括主食、小菜、飲品或燉湯。
廈門沙茶麵(套餐)
廈門沙茶麵

廈門沙茶麵(套餐) - $178
白切羊肉

白切羊肉
保留羊肉的原始香味,鮮嫩的羊肉不腥不羶,還可蘸上辣醬。

海蠣抱蛋 - $138

紅燒蘿蔔羊腩煲 - $188
黑蒜香煎帶子
黑蒜香煎帶子

黑蒜香煎帶子 - $178

白茶流心丸 - $48
金黃酥脆毫不油膩,黏滿香脆的白茶脆片,咬開有綿密的芋蓉好香甜,又有鹹香的流沙奶黃,層次非常豐富。
2024-12-23
2024-12-17 558 浏览
中環IFC出色精緻嘅福建菜在中環開完會,喺IFC s商場內經過呢間名叫四口的小店,因為個名好得意,見到價錢又好相宜,就入咗去食埋個晚餐紅燒蘿蔔羊腩煲紅燒蘿蔔羊腩煲,不論是蘿蔔或羊肉都非常入味,羊肉炆得好腍蒜泥白肉個蒜泥白肉做得好精緻,切得好薄,個醬汁調味得啱啱好,好難得個白肉做得清爽而唔肥膩咸香酥炸黃花魚炸黃魚做到連骨都脆卜卜,非常香口海蠣燜泗粉海蠣燜泗粉,鮮香滑嫩,海味濃郁,粉條吸收湯汁,口感彈牙椰奶銀耳燉桃膠椰奶銀耳燉桃膠,清甜滑膩,香氣四溢,銀耳嫩滑,桃膠彈Q,椰奶醇厚,滋補養顏,口感層次豐富,這個甜品是冷的,如果在冬日可以變成暖的,將會更加精彩,但未知是否冷凍可以令到桃膠更加爽滑拌萵筍絲個涼拌萵筍絲,非常清新爽口,主要係一啲都唔油膩酸菜紅燒肉酸菜紅燒肉,肥而不膩,肉質軟嫩,酸菜爽口,湯汁濃郁,香氣四溢,覺得最特別就係佢舊豬肉上面嗰個綠色秘製醬汁,有啲似口味獨特的辣椒醬,加埋酸菜同埋個醬成舊豬肉變得層次,非常豐富
中環IFC出色精緻嘅福建菜

紅燒蘿蔔羊腩煲
紅燒蘿蔔羊腩煲,不論是蘿蔔或羊肉都非常入味,羊肉炆得好腍

蒜泥白肉

咸香酥炸黃花魚
炸黃魚做到連骨都脆卜卜,非常香口

海蠣燜泗粉
海蠣燜泗粉,鮮香滑嫩,海味濃郁,粉條吸收湯汁,口感彈牙

椰奶銀耳燉桃膠

拌萵筍絲
個涼拌萵筍絲,非常清新爽口,主要係一啲都唔油膩

• 咸香酥炸黃花魚
  • 椰奶銀耳燉桃膠
2024-11-19 1302 浏览
4口 IFC 中環店, 以新派閩菜為主題 ,佈置簡約優雅,比一般中菜館寧靜, 帶給客人舒適的感覺 , 與朋友聚餐一個好地方。 正直鰻魚當造季節 , 肉質肥美嫩滑,口感一流, 菜館以鰻魚推出一系列期間限定菜式, 令人大飽口福。黑蒜鰻魚 $168鰻魚經過黑蒜醃製,散發著獨特的蒜香 , 鰻魚肉質嫩滑,搭配黑蒜的微微焦糖味,黑蒜的甜令到鰻魚的鮮味提升 , 別有一番風味。福建金湯佛跳牆配麵線 $268金湯佛跳牆,湯頭鮮味濃郁,融合了鮑魚的鮮味與肉味,讓人感受到福建菜式 的傳統風味 , 柔軟的麵線完美吸收了湯汁的精華,口感滑順美味。 跟配的臘味雞卷,鹹香可口,珍珠椰汁, 淡淡的椰香 ,帶來清爽的甜香。高麗菜五花肉燜飯 $158五花肉燜得恰到好處,肥而不膩,高麗菜的清脆可口, 每口米飯吸收了肉汁的香氣,吃起來香濃又飽肚 , 搭配的炸黃花魚,外酥內嫩,鹹香十足, 姬松茸竹笙排骨湯 ,湯頭淡淡姬松茸的清香,竹笙滑口,排骨好鮮嫩 , 味道豐富,讓人回味。椰奶銀耳燉桃膠 $58椰奶香氣十足,銀耳的滑嫩與Q彈桃膠, 完美搭配 , 自然的甘甜 , 椰奶帶有淡淡的 椰子香甜, 甜度適中 , 甜品既清新又不膩

黑蒜鰻魚 $168

福建金湯佛跳牆配麵線 $268

高麗菜五花肉燜飯 $158

椰奶銀耳燉桃膠 $58
椰奶香氣十足,銀耳的滑嫩與Q彈桃膠, 完美搭配 , 自然的甘甜 , 椰奶帶有淡淡的 椰子香甜, 甜度適中 , 甜品既清新又不膩口 , 滋補又養顏。

白茶流心丸 $48
外皮上的白茶脆片既清香又香脆 , 中間香甜的芋蓉,加上流心奶黃 , 更加惹味香口,讓人喜歡。

工作忙碌好少有機會可以自己煲湯水飲,之前就發現咗呢間喺ifc嘅閩菜餐廳,除咗有特色福建菜,仲有燉湯飲。冰梅小番茄 $38先叫咗個前菜,用冰梅汁浸住去皮番茄仔,入口爆汁,味道酸酸甜甜,非常開胃。鐵板焗鰻魚 $168依家呢個季節最啱就係食鰻魚,呢味鐵板鰻魚上枱嘅時候仲係咋咋聲熱辣辣。鰻魚肉超厚身,肉質爽口彈牙而且好嫩滑,加埋醬汁配料一齊食非常惹味。蒲燒鰻魚飯 $138另外再叫咗個鰻魚飯,鰻魚以日式嘅蒲燒做法,鋪喺蛋絲同飯上面,再淋上鰻魚汁。鰻魚口感軟嫩,亦都燒得好香。姬松茸竹笙排骨湯 $58嚟得呢度當然要飲燉湯,呢款姬松茸竹笙排骨湯,味道清甜仲有好香濃嘅菇菌味,飲落非常舒服。福建金湯佛跳牆套餐 $268至於呢個佛跳牆套餐除咗有一盅佛跳牆,仲跟麵線、自選小菜(我哋揀咗松子薑蓉菠菜)同一杯桂圓檸檬鳥龍茶。佛跳牆非常足料,除咗有鮑魚,仲有花膠、海參、元貝等靚料,燉出嚟嘅湯充滿膠質,骨膠原十足,味道都好濃郁。連杯桂圓檸檬鳥龍茶都意外地好飲,入邊仲有粒粒桂圓肉。椰奶銀耳燉桃膠 $58最後當然唔少得甜品,我哋叫咗個燉桃膠,椰奶味好香之餘,加埋足料嘅銀耳同桃膠,非常有口感。。。4口 (中環)中環金融街8

冰梅小番茄 $38

椰奶銀耳燉桃膠 $58

4口 (中環)
中環金融街8號國際金融中心商場2樓2012號舖

2024-10-12 1653 浏览
好耐無食中餐,今日去咗IFC一間精緻餐廳食福建菜😋-👉🏻小菜篇✨臘味雞肉捲 :細細份剛剛好,我們兩個人吃,可以每樣小菜也嘗一下!適合眼闊肚窄的我們!這小菜雞肉非常鮮嫰,臘味香濃,味道特別。✨拌萵筍絲 :萵筍絲很爽口,調味剛好,非常開胃。✨咸香酥炸黃花魚擺盤很精緻,黃花魚外酥內嫩,鹹香味跟魚肉鮮味很夾。✨姬松茸竹笙排骨湯性格比也太高了吧!才$58,但非常足料的燉湯,食材有誠意,湯頭味道好濃郁又鮮甜,記得一定要湯渣吃完,非常養生呢!👉🏻主菜篇✨鐵板焗鰻魚這個非常出色!必點!上枱時Jar Jar聲,非常夠鑊氣。鰻魚肉質很厚身,超級彈牙又鮮甜,焗過後口感更加Juicy,醬料也調得剛好。而且伴碟的香蒜也非常香口,忍不住全部吃完!✨黑蒜香煎帶子黑蒜配上帶子,味道非常夾又不會太鹹,淮山更是吸了黑蒜香味和帶子的鮮味,值得一試!✨沙茶牛腩煲沙茶味很香濃,也是很有鑊氣,牛腩煮得腍而有嚼勁,份量也蠻多,薯仔也是有炸過的,非常適合送飯!👉🏻甜品篇✨白茶流心丸一份有三件,外型吸晴賣相幾特別!咬下去外脆内軟,軟糯的口感,茶味清香,流心醬非常香濃,兩者非常match!-吃了八道菜,兩個人吃才$400左右,CP值也太
好耐無食中餐,
今日去咗IFC一間精緻餐廳食福建菜😋
👉🏻小菜篇
✨臘味雞肉捲 :
這小菜雞肉非常鮮嫰,臘味香濃,味道特別。

✨拌萵筍絲 :
萵筍絲很爽口,調味剛好,非常開胃。

✨咸香酥炸黃花魚
擺盤很精緻,黃花魚外酥內嫩,鹹香味跟魚肉鮮味很夾。

✨姬松茸竹笙排骨湯

👉🏻主菜篇
✨鐵板焗鰻魚
這個非常出色!必點!上枱時Jar Jar聲,非常夠鑊氣。

✨黑蒜香煎帶子

✨沙茶牛腩煲

👉🏻甜品
✨白茶流心丸

吃了八道菜,兩個人吃才$400左右,CP值也太高了吧,在IFC的環境下更是一種享受呢!
  • 黑蒜香煎帶子
  • 白茶流心丸
  • 咸香酥炸黃花魚
  • 臘味雞肉捲
1K
2天前 0 浏览
中環ifc 的一間新派閩菜 :四口, 一直好吸引我, 上次聖誕節假期去都一樣有套餐, 我覺得性價比在中環來講都好高! 食物水準合格有突, 值得支持!除了近期的海蠣🦪套餐, 我哋都點了還有養生湯, 其中有姬松茸竹笙排骨湯都好味😋飲得出的老火湯熬製,姬松茸香醇帶清新菇味清香,竹笙爽脆清甜!福建金湯佛跳牆配麵線金湯佛跳牆都係皇牌產品, 鮮味濃郁湯飲配了鮑魚的鮮味與,養生的傳統風味,麵線都吸收了湯的精華,口感使我回味無窮!

福建金湯佛跳牆配麵線

#MC帶你去中環.依間新派中菜餐廳雖然位於中環IFC內,但價錢唔貴!➖✨ 4口 Four Bites.餐廳以福建風味為主打,結合傳統閩菜(福建菜)及新派口味,搭配時令食材,不定期推出季節限定菜式。➖✨ 環境.餐廳位於IFC商場內,用餐環境寬敞舒適,店內裝潢以典雅日式木系為主,環境柔和雅緻。➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🥢 晚市套餐(福建金湯佛跳牆 配 薑油拌麵)|$298. ┌──────────────┐🔹🔸 主食 + 小菜 + 飲品或燉湯 🔸🔹 └──────────────┘.1️⃣ 福建金湯佛跳牆 配 薑油拌麵.佛跳牆湯頭鮮味濃郁,而且湯料澎湃豐富,有鮑魚、瑤柱、花膠、竹笙、鵪鶉蛋等等,超級足料,骨膠原十足!.2️⃣ 冰梅番茄仔.小番茄剝皮後,加入梅子汁冷藏醃漬;梅味突出而且去油解膩,非常開胃。.3️⃣ 姬松茸竹笙排骨湯.燉湯清澈鮮甜,姬松茸香味濃厚,大大條竹笙口感爽脆,排骨經過細火慢燉,肉質十分軟腍;燉湯火候十足,滋潤足料!➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🥢 海蠣燴勝瓜|$138 ✨季節限定✨.海蠣肥美飽滿又無沙,勝瓜幼嫩口感爽脆,味道清淡鮮甜,簡簡單單,無多餘調味!➖🥢 海蠣豆腐煲|$1

#MC帶你去中環
依間新派中菜餐廳雖然位於中環IFC內,但價錢唔貴!

✨ 4口 Four Bites

海蠣燴勝瓜

🥢 海蠣燴勝瓜|$138 ✨季節限定✨

海蠣豆腐煲

🥢 海蠣豆腐煲|$118 ✨季節限定✨
天氣轉涼,熱辣辣嘅煲仔菜就最啱啦!海蠣味濃又突出,豆腐吸收曬海蠣嘅鮮味,鮮味十足。

涼拌萵筍絲

🥢 涼拌萵筍絲|$38
萵筍絲口感清新爽口,而且幼嫩無渣,加上完全唔油膩,十分推薦!

櫻花龍眼果氣泡酒

🥢 櫻花龍眼果氣泡酒|$88
一瓣一瓣櫻花鋪滿杯面,散發淡雅氣息!入口舒服愜意,果味好輕柔,好推薦!
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
#Ming_Course #中西區美食 #中環美食 #中環餐廳 #中環好去處 #香港美食 #香港探店 #中環 #4口 #FourBites #福建菜 #閩菜 #福建閩菜
晚市套餐
涼拌萵筍絲
櫻花龍眼果氣泡酒
晚市套餐
3天前 0 浏览
今日夜晚我去咗位於中環嘅4口食飯,4口位於中環國際金融中心,位置好方便,最近佢哋就做緊海蠣菜式,都幾有特色㗎。海蠣抱蛋呢個蛋捲非常之有風味,蠔肉好鮮甜,配上濃烈嘅蛋香同埋茄汁,別有一番風味。椰汁冰椰汁冰非常之足料,有唔少珍珠同埋涼粉,夠晒大杯,真係好滿足呀。廈門沙茶麵呢個湯底有濃烈嘅花生香味,沙茶面嘅麵條好彈牙,加上又唔少材料,包括腩肉,蝦仁,蜆等等,一邊食麵一邊沾上湯底一齊食,真係一種享受。排骨湯排骨煮得好入味,加上肉質軟腍腍,所以我忍唔住食完一嚿又一嚿。整體嚟講,我覺得今餐嘅食物唔錯,特別係佢哋最近轉咗新嘅餐牌,有新嘅菜式可以嘗試,我好期待佢哋之後再出嘅新菜式。

椰汁冰

廈門沙茶麵

排骨湯

5天前 0 浏览
餐廳在中環的IFC商場內,地點位置方便,香港站出口便已是商場!冰浸蘆筍很幼嫩,吃起來脆卜卜,很好吃!臘味雞卷很有特式,外層用雞肉包著臘腸,令臘味的精華滲入雞肉內,特別美味!松子薑蓉菠菜,加入了松子,令菠菜吃起來更有口感!溏心鮑魚,比想像中腍軟,中心處還很有吸啜感,很入味!海蠣燴泗粉,泗粉非常入味,質感很Q彈,蠔肉脹卜卜,配料還有、唐芹、冬菇及豬肉等,味道很香很讚!野生紅菇海鮮麵,材料豐富,有蜆、菜、帶子、豆卜、豬肉、紅菇及蟶子等,份量足,麵質腍軟很吸汁!姬松茸竹笙排骨湯及淮山蟲草花排骨湯也很好喝,排骨的軟骨也燉至腍軟,味道香濃!

冰浸蘆筍很幼嫩,吃起來脆卜卜,很好吃!

松子薑蓉菠菜,加入了松子,令菠菜吃起來更有口感!

溏心鮑魚,比想像中腍軟,中心處還很有吸啜感,很入味!

2025-01-02 0 浏览
家人聖誕去了福建旅行,奈何因為聖誕要上班,所以未能一齊去~所以就去IFC嘅呢間福建菜食個下午茶,當自己去咗福建咁。.🍜廈門沙茶麵:佢哋嘅沙茶麵非常之足料,入邊有魚片、豆腐卜、糖心蛋、滷肉蝦、蜆、等等,湯底濃郁,而且有芫荽同蒜提味,非常不錯。.高湯燜炒純米粉:同樣係材料非常豐富,裡面有蝦、豆腐乾、紫菜、花生、蜆肉、肉碎、芽菜、芹蒜等等,炒得非常香口,唔會太過濕潤,又唔會太過乾身,恰到好處,加上佢哋自家製嘅辣椒汁就更惹味。.松子薑蓉菠菜:菠菜質感細嫩,淡淡薑味,感覺清新健康。.福建佛跳牆:佛跳牆湯底非常濃郁,裡面有彈牙鮑魚、絲絲瑤柱、花膠、海參、雞肉等等,好滋補,好適合冬天飲。.海蠣豆腐煲:海蠣鮮甜鮮甜的,豆腐滑滑嫩嫩的,整個配搭都很不錯,海蠣令豆腐更顯鮮味。.☕️手沖雲南咖啡 :雖是福建菜餐廳,他們卻有手沖咖啡飲,一抹傳統菜系給人一貫的老土感,成件事變得好chill,無諗過福建菜餐廳都可以飲到咁高質嘅咖啡,中度嘅烘焙度正合我心意,香但不會太熱氣,飲落帶少許小麥及楓糖甜味,最後會有點白蘭地酒香回甘。

松子薑蓉菠菜:菠菜質感細嫩,淡淡薑味,感覺清新健康。

2025-01-02 0 浏览
📍4口 🔍中環金融街8號國際金融中心商場2樓2012號舖-----餐廳最近更新咗餐牌,雖然無咗d以前好中意嘅菜式,但係又多咗d新菜式望落幾吸引可以試下。仲推出咗幾款晚市套餐,有飲品(可以選湯、酒或茶)、小食同主菜,IFC黎講,價錢都算合理。比對過價錢,套餐CP值幾高,如果套餐嘅主食啱食嘅話,一律建議叫套餐,抵過單點,仲可以叫清酒🍶。🥗 香醋拌蝦苗蝦苗係福建菜常見嘅食材,配搭香醋汁,酸酸甜甜中帶微微海產鹹香,幾開胃。🍜吉品溏心鮑配薑油拌麵鮑魚鮮味十足,咬下去帶有少許如同年糕一樣的微微柔韌感,係幾高質嘅溏心鮑,薑油拌麵嘅薑油亦幾香口,不過要加少少湯黎拌麵,如果唔係會黏成一坨坨。🍲 姬松茸竹笙排骨湯湯底菇菌香濃郁,排骨燉得好淋,暖胃滋潤。🐏白切羊肉羊肉無羶味,肉質緊實濕潤,皮層帶點Q勁,配埋特製嘅辣汁,鹹香中帶少少辣勁。 🧄 蒜泥白肉蒜泥蒜香十足,肉片薄而通透,配埋清爽青瓜,令整個調味都不會太膩。🥒 勝瓜燴海蠣勝瓜嫩滑無渣,海蠣鮮甜無沙,好家常嘅菜式,味道清甜清甜的。🍲 淮山蟲草花排骨湯湯底濃郁唔油膩,蟲草花富咬口加上淮山嘅粉糯口感,不錯。
📍4口
🔍中環金融街8號國際金融中心商場2樓2012號舖
-----

🥗 香醋拌蝦苗

🍜吉品溏心鮑配薑油拌麵

🍲 姬松茸竹笙排骨湯
湯底菇菌香濃郁,排骨燉得好淋,暖胃滋潤。

🐏白切羊肉

🧄 蒜泥白肉

🥒 勝瓜燴海蠣
勝瓜嫩滑無渣,海蠣鮮甜無沙,好家常嘅菜式,味道清甜清甜的。

🍲 淮山蟲草花排骨湯
湯底濃郁唔油膩,蟲草花富咬口加上淮山嘅粉糯口感,不錯。
2025-01-01 0 浏览
今日去咗4口試吓🤤好唔好食姬松茸竹辣排骨湯黎到4口一定要叫湯飲🤪😃😃好正咸香酥炸黃花魚臘味雞肉捲非常多小食,小菜選擇!!!桂圓檸檬烏龍茶呢個檸檬茶真心好好飲,我本身叫左一杯,即刻叫多杯,太好飲!!!大大碗海燜四粉!!2個人完全食唔晒!!黑赫香煎帶子椰奶銀耳燉桃膠甜品真心好食,即叫2個自私食,中意食中式糖水一定要叫,推推👍🏻👍🏻酸菜紅燒肉服務態度非常好,乾淨,快上菜,而且仲無加一,很贊
今日去咗4口試吓🤤好唔好食
姬松茸竹辣排骨湯

黎到4口一定要叫湯飲🤪😃😃好正
咸香酥炸黃花魚

臘味雞肉捲

非常多小食,小菜選擇!!!
桂圓檸檬烏龍茶
大大碗海燜四粉!!

2個人完全食唔晒!!
黑赫香煎帶子

椰奶銀耳燉桃膠

酸菜紅燒肉
服務態度非常好,乾淨,快上菜,而且仲無加一,很贊
2025-01-01 0 浏览
好朋友從外國來港旅遊,帶咗佢遊香港,最後去到中環國際金融中心,揀咗中心內一間餐廳食晚飯,4口主打精緻新派福建菜,環境寬敞,招呼週到。幾款套餐都好抵食,包主食、小食和飲品或湯。福建金湯佛跳牆配薑油蔥麵:佛跳牆內有鮑魚、瑤柱、海參、竹笙等名貴食材,金黃色的湯頭味道香濃,每一啖都鮮味十足,伴麵條食口感爽滑又鮮甜。臘味雞卷:用雞肉包住臘腸,雞肉嫩滑,臘腸油香,味道及口感都好豐富。廈門沙茶麵套餐:廈門沙茶麵材料豐富,有魷魚,蝦,豬腩肉,蜆、魚肉等,湯底沙茶湯汁濃稠,麵條掛汁後味道微辣鮮甜又彈牙。姬松茸竹蓀排骨湯:上枱熱辣辣火喉十足湯頭清甜,姬松茸味濃厚,加埋竹蓀和排骨,材料豐富,滋補養生又健康。小食有多款選擇,臘味雞卷味道不錯,係好多食客嘅首選。海蠣豆腐煲:海蠣係今個季節嘅時令菜,肉質特別肥美,有多種煑法,用豆腐煮係其中一種,香滑豆腐粒配肥美珍珠蠔,用特製醬汁烹調,豆腐超滑, 入口即化, 海蠣每粒都飽滿爆汁,十分美味!鹹香酥炸黃花魚:黃花魚在經過香煎後,金黃香脆同時保持魚肉細滑柔嫩,佐酒一流!椰奶銀耳燉桃膠:桃膠口感爽滑煙韌,加入椰奶、雪耳燉煮,味道甜而不膩,滋潤養生。

幾款套餐都好抵食,包主食、小食和飲品或湯。

廈門沙茶麵套餐:

小食有多款選擇,臘味雞卷味道不錯,係好多食客嘅首選。

2024-12-31 0 浏览
以為係IFC食飯一定好貴?唔一定嘅![四口]係新派福建菜,環境以木系為主,座位寬敞。餐廳會因為季節推出時令菜式,今期食材包括海蠣和羊腩等。晚市套餐由$178起,包括:主食、小菜、飲品或燉湯。❤️糖心吉品鮑配薑油拌麵(套餐)$298❤️廈門沙茶麵(套餐)$178麵條掛汁,湯底濃郁的沙茶醬味道。配料包括鮮蝦、蜆肉、五花腩、豆卜和溏心蛋等。✨白切羊肉鮮嫩的羊肉,肥厚適中,可沾上辣醬享用。✨姬松茸竹笙排骨湯姬松茸菇味濃郁,竹笙口感爽脆,在冬日十分滋潤。❤️海蠣豆腐煲$118天氣降溫,真的很適合食熱氣騰騰的菜,鲜美嫩滑的豆腐,配上鮮味海蠣🦪。
以為係IFC食飯一定好貴?唔一定嘅!

晚市套餐由$178起,包括:主食、小菜、飲品或燉湯。

❤️糖心吉品鮑配薑油拌麵(套餐)$298

❤️廈門沙茶麵(套餐)$178

✨白切羊肉
鮮嫩的羊肉,肥厚適中,可沾上辣醬享用。

✨姬松茸竹笙排骨湯
姬松茸菇味濃郁,竹笙口感爽脆,在冬日十分滋潤。

❤️海蠣豆腐煲$118

• 姬松茸竹笙排骨湯
  • 廈門沙茶麵
  • 白切羊肉
2024-12-27 67 浏览
阿姨喺外國返嚟媽咪話要同佢去食中菜所以我收工之後就去咗公司附近食聽同事講話依家啲福建菜都唔錯之後我哋就開始叫嘢食見佢有個鰻魚限定餐牌就叫黎食下先鐵板焗鰻魚 個鰻魚焗到好香外層焗到好香脆入面啲肉質好軟滑福建金湯佛跳牆套餐 有湯有小食佢個麵連佛跳牆個湯一齊食個湯好濃郁而且入面仲有鮑魚, 用料十足小食係鹹香酥炸黃花魚黃花魚啖啖肉, 唔算好多骨 另外見到呢度有我以前食過既一個小食 - 家鄉土筍凍呢個真係唔係度度食到因為佢係用星蟲製造口感好似果凍咁酸菜紅燒肉另外叫左呢個黎餸飯紅燒肉脂肪同肉既分佈平均一層一層咁, 咬落好有口感白茶流心丸 $48食到飽飽梗係食甜品啦白茶流心丸佢以白茶為主要材料,加入流心餡料白茶清香和淡雅既花香入口好refresh 一咬開,入面柔軟流心餡料紅菇桃膠布丁顏色粉粉的好靚, 影相好靚味道清清地, 仲要清清個口腔作一個結尾都幾好
阿姨喺外國返嚟

福建金湯佛跳牆套餐
有湯有小食
佢個麵連佛跳牆個湯一齊食
個湯好濃郁
而且入面仲有鮑魚, 用料十足
小食係鹹香酥炸黃花魚
黃花魚啖啖肉, 唔算好多骨

另外見到呢度有我以前食過既一個小食 - 家鄉土筍凍
呢個真係唔係度度食到
因為佢係用星蟲製造
口感好似果凍咁

另外叫左呢個黎餸飯
紅燒肉脂肪同肉既分佈平均
一層一層咁, 咬落好有口感
白茶流心丸 $48

食到飽飽梗係食甜品
白茶流心丸
佢以白茶為主要材料,加入流心餡料
白茶清香和淡雅既花香
入口好refresh
一咬開,入面柔軟流心餡料

紅菇桃膠布丁
顏色粉粉的好靚, 影相好靚
味道清清地, 仲要清清個口腔作一個結尾都幾好
2024-11-26