2025-03-17 283 浏览
餐廳是吃福建菜的,還加入了不少新的元素,令食物更添上不同的活力~海蠣抱蛋~海蠣跟蛋煎香後,再捲起來,頂部再加上了甜辣醬,很開胃~海蠣燴勝瓜~勝瓜把湯汁精華盡吸,味道很入味,而中間的海蠣很肥美,每隻均是脹卜卜,很吸引~臘味雞卷~凍盤來的,雞卷內夾上臘腸,令臘腸的油份滲入雞肉內更油潤~鹹香酥炸黃花魚~炸得很香脆,小食一流~高湯燜炒純米粉~米粉炒得乾身而帶點濕潤,配料也超多,帶子、大蝦、豬肉條、豆卜、蜆及花生等~廈門沙茶麵~味道帶點微辣的,吃起來很開胃,配料也有大蝦、豬腩肉、流心蛋及蜆得,很豐富~椰奶銀耳燉桃膠~超愛喝這個,椰奶香十足,銀耳及桃膠也層次豐富~抹茶慕絲蛋糕及朱古力蛋糕~味道也香濃,能為飯後畫上完美的句號~

鹹香酥炸黃花魚~炸得很香脆,小食一流~

Four Bites餐廳以福建風味為主打,傳統新式搭配時令食材,不定期推出季節限定菜式,位於大型商場內,環境寬敞舒適,裝潢以典雅日式木系為主,環境柔和雅緻🪄姬松茸排骨湯燉湯好夠火候,好多湯料,真係真材實料,家的味道🪄海蠣抱蛋平時多數食蠔餅多,呢種福建做法比較少,雞蛋之內再放入滿滿嘅蠔肉,咬落啖啖都係肉,酸甜醬汁令到整個味道再升昇華🪄海蠣燴泗燴泗粉由於季節性菜單,好多菜式都主打蠔肉,新鮮湯底都非常之清甜香濃,有啲似撈麵嘅感覺,亦帶點菇菌香🪄 海蠣豆腐煲新鮮嘅蠔肉真係配咩都好食,好簡單配豆腐淋上一個芡汁,豆腐亦好香滑,啱晒送飯🪄高湯燜炒純米粉呢道福建特色米粉相當正宗,用大雜燴形式,米粉炒得乾爽不油,配上鮮美海鮮,爽口彈牙蝦仁,蜆肉鮮甜無腥味,搭配花生、紫菜增添口感,炒到微微超香好吸引🚩 4口 (中環) @fourbites_hk 中環金融街8號國際金融中心商場2樓2012號舖#addifoodie #addifoodie中環#中環美食 #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkig#hkg #foodie #香港餐廳推介 #香港餐廳 #foodstagram #香港美食

🪄姬松茸排骨湯
燉湯好夠火候,好多湯料,真係真材實料,家的味道

🪄海蠣抱蛋

🪄海蠣燴泗燴泗粉

🪄 海蠣豆腐煲

🪄高湯燜炒純米粉

🚩 4口 (中環) @fourbites_hk
中環金融街8號國際金融中心商場2樓2012號舖
#addifoodie #addifoodie中環
#中環美食 #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkig#hkg #foodie #香港餐廳推介 #香港餐廳 #foodstagram #香港美食#吃貨 #香港美食指南 #中環美食推介 #打卡熱點 #福建菜 #四口 #中環ifc
2025-02-24
2025-03-07 177 浏览
海蠣抱蛋,🥚金黃鬆軟嘅蛋捲裏面裹滿肥美海蠣,一咬開就爆出海蠣鮮甜的汁水,鑊氣十足!白切黑山羊,🐑皮脆肉嫩,羊肉香嫩,肉質緊實,有淡淡嘅羊肉的香味,正!高湯燜炒純米粉絲就最有鑊氣,🔥米粉彈牙有嚼勁,鮮蝦、花甲、紫菜混著濃湯一齊落鑊,好鮮味。琵琶凍,🍐透明嘅啫喱狀凍品入口即化,帶點淡淡琵琶香,冰涼清甜好適合夏天。椰奶銀耳燉桃膠,銀耳膠質多到黏嘴,桃膠燉到透明Q彈,🥥椰奶香四溢,飲完喉嚨潤潤嘅,係女仔最愛嘅滋養甜品。

難得放假,陪左媽媽去食福建菜好耐無食了餐廳唔同一般福建菜館,菜式夠創新但又帶有傳統味道木系裝潢俾人好光亮之感,座位坐得好舒服夠寬敝食物選擇多元化我特別喜歡其小菜及甜品,精緻及賣相一流,味道亦好好已經約埋屋企人下次再去,多人家庭聚會都十分適合餐廳有2款甜品我十分喜愛平時食菇都係白/啡,紅色菇加入甜品你食過未?Roselle Tea Jelly(Like Mushroom with red colour pudding)紅菇桃膠布丁:口感奶滑清甜但唔會過份甜,入口啖啖桃膠同紅菇粒家鄉土筍凍Hometown Jelly Worms:一提到蟲,大家未必食,我就好鍾意食,酸酸辣辣,滑滑又爽爽,好有口感,又唔會膩椰奶銀耳桃膠Coconut Milk Snow Fungus with Peach Resin: 香甜椰奶,口感滑溜香甜,仲有啖啖桃膠,飯後甜品一流4口每季都有特定季節菜,今季其中有款好吸引我海蠣抱蛋Oysters with Eggs:用上新鮮鮮甜海蠣,混入花菇及蛋漿,再捲成蛋卷,入口食到啖啖海蠣,加上蛋香,當主食不膩,當小食又好滿足紫菜海蠣燜飯Seaweed and Oyster Bra
難得放假,陪左媽媽去食福建菜
好耐無食了

餐廳唔同一般福建菜館,菜式夠創新但又帶有傳統味道
木系裝潢俾人好光亮之感,座位坐得好舒服夠寬敝

食物選擇多元化

我特別喜歡其小菜及甜品,精緻及賣相一流,味道亦好好
已經約埋屋企人下次再去,多人家庭聚會都十分適合

餐廳有2款甜品我十分喜愛

平時食菇都係白/啡,紅色菇加入甜品你食過未?

4口每季都有特定季節菜,今季其中有款好吸引我

紫菜海蠣燜飯Seaweed and Oyster Braised Rice: 海蠣加入紫菜,再燜飯,飯唔會好乾身,有咬感,鮮味好吃

蓮子牛蒡素湯Burdock Soup with Lotus Seed:入口好舒服,無使用肉作配料,依然好鮮甜,好適合食素人士
又有益

抹茶慕絲蛋糕Matcha Mousse Cake:無諗過有蛋糕食,岩曬我呢類嗜甜之人
細滑蛋糕,有濃濃回甘抹茶味,唔會死甜

下次約齊屋企人飯聚,相信佢哋一定滿意,期待……
  • 海蠣抱蛋
  • 椰奶銀耳燉桃膠
  • 蓮子牛蒡素湯
2025-03-05 299 浏览
睇完戲搵飯食,見咁多好評,又話高級又話精緻,咁即管去試吓,結果晚餐兩個人找數$420,真係寧願去食吉列豬扒。頭盤尚算可以: 叫咗萵筍同炸黃花魚。唔怪得知人地話精緻,因為份量好少 $48 一碟差唔多啦。黃花魚夠脆,萵筍夠爽,算係成餐飯最好食呢兩樣。主菜叫咗一碗海鮮麵和紅燒肉,簡直冇眼睇。 海鮮麵除咗蝦之外,其他海鮮 (eg蜆) 細細粒兼且好腥。 個湯底味精味濃厚,完全沒有誠意嘅製作。 酸菜紅燒肉更加慘不忍睹。見到上菜嘅顏色已經知道唔對路,一啲都唔入味,肉質亦都非常之嚡。就算肥肉連皮嗰部份都係煙煙韌韌一啲都唔淋。 好失望,都係夾硬為咗醫肚而食。真心唔知道點解呢間有咁多好評, 我一定唔會推薦朋友再去。

真心唔知道點解呢間有咁多好評, 我一定唔會推薦朋友再去。
2025-03-05 153 浏览
位於IFC嘅四口係以福建菜為主題嘅新派中菜餐廳餐廳環境簡潔優雅仲有吧枱位、單人位適合附近中環上班族速食餐牌有唔少套餐主食加小食同飲品或湯品一人晚餐剛剛好仲有矜貴嘅佛跳牆套餐想寵下自己就係咁簡單先食小食小食份量唔太多啱啱好過下口癮萵荀清爽蒜泥白肉醬香第一次試佛跳牆果然不負盛名!湯色金黃揭蓋瞬間香氣四溢湯底濃郁醇厚滿滿的膠質感入口鮮甜不油膩筷子夾起豐富配料有軟糯海蔘、彈牙鮑魚、香滑竹苼每一口都係層次感爆棚嘅享受暖心又暖胃!高湯燜炒純米粉呢道福建特色米粉相當正宗大雜燴形式嘅米粉炒得乾爽不油配上鮮美海鮮爽口彈牙蝦仁蛤蜊鮮甜無腥味搭配花生、紫菜增添口感咬下去有微妙嘅焦香感整體味道好有層次!海蠣抱蛋用左當造嘅海蠣造成蛋卷完全感受到福建人靠海吃海嘅特性同台式蚵仔煎唔同呢款用煎蛋皮捲起鮮嫩海蠣層層分明口感特別!蛋香與海蠣嘅鮮味完美融合配上微微辣的醬汁令人忍唔一口接一口四口餐廳嘅福建菜地道正宗令到福建人男朋友相當回味👍
位於IFC嘅四口係以福建菜為主題嘅新派中菜餐廳
餐廳環境簡潔優雅
仲有吧枱位、單人位適合附近中環上班族速食

餐牌有唔少套餐

湯底濃郁醇厚
滿滿的膠質感
入口鮮甜不油膩
筷子夾起豐富配料
有軟糯海蔘、彈牙鮑魚、香滑竹苼
每一口都係層次感爆棚嘅享受
暖心又暖胃!

高湯燜炒純米粉
呢道福建特色米粉相當正宗
大雜燴形式嘅米粉炒得乾爽不油
配上鮮美海鮮
爽口彈牙蝦仁
蛤蜊鮮甜無腥味
搭配花生、紫菜增添口感
咬下去有微妙嘅焦香感
整體味道好有層次!

用左當造嘅海蠣造成蛋卷

四口餐廳嘅福建菜地道正宗
令到福建人男朋友相當回味👍
2025-02-17
2025-03-04 97 浏览
我去了這間福建菜三次。吃了上次點過的套餐:廈門沙茶麵。今次額外點了福建酸湯黃花魚,海蠣抱蛋,都很惹味。 水準保持得很好。下次會再來。這𥚃店員都很有善,服務周到。
  • 高湯燜炒純米粉
  • 海蠣抱蛋
2025-03-04 117 浏览
上次晚餐試過四口家佛跳牆金湯,估吾到午餐都有得食,佛跳牆金湯依舊份量10足,依舊有海參鮑魚花膠江瑤柱,湯底夠哂清甜,再配上黑羊切片,羊味口感够重,再配上福建麵線,配上辣醬汁口感開胃。午餐set都有桂圓紅茶,粒粒桂圓有咬口又夠清甜。剛巧碰上海蠣節,必食海蠣卷蛋,配上特製的醬汁,10分醒胃。香煎黃立䱽外脆內嫩,魚身够滑,一點也不鞋口,而且件數也多多,吃落也不肥膩甜品有椰奶桃膠,够凍又够滋潤,最驚喜抹茶蛋糕口味勁濃郁💚

剛巧碰上海蠣節,必食海蠣卷蛋,配上特製的醬汁,10分醒胃。
香煎黃立䱽

甜品有椰奶桃膠,够凍又够滋潤,最驚喜抹茶蛋糕口味勁濃郁💚
2025-02-03 2054 浏览
🇭🇰4口·大家新年快樂呀 祝大家新一年事事順利 心想事成 萬事勝意🧧呢間IFC福建菜既晚市套餐$188起 有主菜 燉湯 小菜 好豐富 而且嘢食質素都唔錯😌·高湯燜炒純米粉套餐$188 l 福建金湯佛跳牆配薑油拌麵套餐$298我自己就鍾意佢個高湯燉米粉多啲 佢呢個米粉係潮州嗰個做法 偏淋身少少嘅 但係好多配料 而且炒得好香🍜另外佛跳牆嗰個套餐都勁足料 佢個佛跳牆入邊真係有好多花膠 螺頭 海參嗰啲 勁濃🍲之後個薑油拌麵我自己以為會係有啲豉油底撈嘅 但係佢係俾你用佛跳牆淋落去嘅 都幾特別😌😌之後跟餐嘅燉湯都好有誠意 佢勁滋補 而且入邊都有啲螺頭😈小食我哋就揀咗個白羊肉同埋蕃茄仔 佢個蕃茄仔每粒都超多汁 好甜 而且話梅味好出🍅白羊肉都煮到好淋 而且唔騷🐑·海蠣抱蛋$138 l 鹹香酥炸黃花魚$48 l 松子薑蓉菠菜$38另外我哋再自己嗌咗個海蠣抱蛋 呢個我覺得好好食🤤佢個蛋係煎到好香 之後入邊勁多蠔仔 每一啖口感都好好🦪另外個酥炸黃花魚都好脆 好惹味🐟最後個菠菜簡簡單單加埋松子都好好食🌰·#rbyeat#rby中菜#rby中環·📍中環金融街8號國際金融中心商場2樓2012號舖
🇭🇰4口
高湯燜炒純米粉套餐
姬松茸竹蓀排骨湯
冰梅番茄仔
2025-01-30 481 浏览
今日咁啱去開金鐘聽講座,夜晚同個經紀去咗IFC搵嘢食,天氣勁凍,最適合就係食羊腩煲,真係咁啱得咁蹺,見到佢有羊腩煲嘅時令菜單,諗都冇諗就坐低咗,羊腩嘅質地都幾腍身,不過整體比較酸,有碗飯就比較合適啦福建酸湯黃花魚成條黃花魚擺喺個鍋度都幾有氣勢,黃花魚亦都唔會話好細條,都食到啖啖肉,比較鍾意個湯底,非常開胃金湯佛跳牆配蔥油拌麵(套餐)配姬松茸竹笙排骨湯,臘味雞肉卷見到佢有晚市套餐,價錢都幾高性價比,包括咗燉湯同埋前菜。姬松茸竹笙排骨湯好多湯料,味道好香濃,就算單點都唔貴✅至於個臘味雞肉卷就有啲驚喜,有啲創意又唔會太難令人接受

福建酸湯黃花魚

金湯佛跳牆配蔥油拌麵(套餐)配姬松茸竹笙排骨湯,臘味雞肉卷
見到佢有晚市套餐,價錢都幾高性價比,包括咗燉湯同埋前菜。

2025-01-28 396 浏览
呢間中菜主打新式福建菜,價格相宜而且係正ifc2樓,最近又做緊海蠣節,決定黎試下佢。吉品溏心鮑配薑油拌麵溏心鮑中心呈半流心狀態,口感有韌度得黎柔軟,味道香濃。薑油拌麵既薑味非常濃,好味到停唔到口。姬松茸竹笙排骨湯飲得出好有火候,姬松茸既香味帶哂入去湯入面,再加埋排骨既鮮味,非常好味。爽拌萵筍絲清新爽口,十分開胃,作為前菜一流。金湯佛跳牆佛跳牆既湯頭無需多講,一定鮮香味俱全,入面仲好足料,cp值十分高。臘味雞肉卷雞肉嫩滑,同包住既臘味夾埋一齊食十分之夾,用黎拌麵一流。勝瓜燴海蠣海蠣隻隻都好飽滿,勝瓜索哂海蠣既鮮味,每啖都係湯汁既精華。桂圓檸檬烏龍茶酸酸甜甜,又唔會落左好多糖,解渴又養生。

吉品溏心鮑配薑油拌麵

姬松茸竹笙排骨湯

爽拌萵筍絲
清新爽口,十分開胃,作為前菜一流。

金湯佛跳牆

臘味雞肉卷
雞肉嫩滑,同包住既臘味夾埋一齊食十分之夾,用黎拌麵一流。

勝瓜燴海蠣
海蠣隻隻都好飽滿,勝瓜索哂海蠣既鮮味,每啖都係湯汁既精華。

桂圓檸檬烏龍茶
酸酸甜甜,又唔會落左好多糖,解渴又養生。
2025-01-28 493 浏览
在中環IFC的「4口」餐廳,環境優雅,設計現代,提供一系列精緻的閩菜。海蠣燴泗粉福建招牌菜,必食推薦!用咗純番薯粉製作的泗粉,口感滑爽彈牙,能夠完美吸附湯汁。海蠣肉質飽滿,鮮甜可口,湯底亦十分鮮香。菌菇牛腩麵手工麵底彈牙爽口,牛腩經過慢火燉煮,肉質軟嫩,好入味,菌菇湯鮮不油膩。姬松茸竹笙排骨湯足料!開蓋已經聞到香味!湯底濃郁,有姬松茸竹苼好滋養!咸香酥炸黃花魚外酥內嫩,鹹香味道恰到好處,口感香脆。廈門沙茶麵賣相幾好,濃厚的沙茶湯底配上彈牙的麵條系福建的特色。桂圓檸檬烏龍茶清新解膩,充滿大紅袍茶香,十分解渴。

海蠣燴泗粉
福建招牌菜,必食推薦!
香。

菌菇牛腩麵

姬松茸竹笙排骨湯
足料!開蓋已經聞到香味!湯底濃郁,有姬松茸竹苼好滋養!

咸香酥炸黃花魚
外酥內嫩,鹹香味道恰到好處,口感香脆。

廈門沙茶麵
賣相幾好,濃厚的沙茶湯底配上彈牙的麵條系福建的特色。

桂圓檸檬烏龍茶
清新解膩,充滿大紅袍茶香,十分解渴。

2025-01-27 525 浏览
中環IFC精緻福建菜🙌🏻店內餐牌種類多 有小食,燉湯,小菜,湯麵,甜品等仲有啲時令菜式 每款都好吸引👍🏻🌟福建酸湯黃花魚黃花魚魚肉軟嫩鮮甜骨少肉多 香氣四溢加上開胃既酸湯 兩者味道好夾😋🌟蒜泥白肉鮮甜既白肉片沾上蒜味濃郁既醬油簡單又好味🌟菌菇牛肉麵湯底好濃郁 配上軟嫩既牛肉同菇以麵線亦都索哂湯底嘅精華💯🌟准山蟲草花排骨湯燉湯都好出色 滋潤又足料🌟廈門沙茶麵香辣惹味既湯底搭配魚片,蜆肉,鮮蝦,腩肉同溏心蛋等十分豐富!
中環IFC精緻福建菜🙌🏻
店內餐牌種類多
有小食,燉湯,小菜,湯麵,甜品
仲有啲時令菜式 每款都好吸引👍🏻

燉湯都好出色
滋潤又足料

🌟廈門沙茶麵
香辣惹味既湯底
搭配魚片,蜆肉,鮮蝦,腩肉同溏心蛋等
十分豐富!
2025-01-26 378 浏览
同朋友去IFC睇戲,睇戲前當然搵吓有咩食,發現有間新派福建菜唔錯,性價比高,而且而家仲做緊海蠣餐牌,所以決定試吓~餐廳走輕新派輕食路線,所以餐廳從裝修到餐牌,都表現出年輕活力的感覺,食到地道的福健美食,餐廳有不同的套餐組合,價錢吸引。但因為我想食的羊腩煲不包括在內🤣,所以就直接放棄套餐了。🌟鹹香酥炸黃花魚小食酥炸黃花魚,夠入味,鹹香香脆,連魚骨都可以食埋,正👍🏻🌟海蠣抱蛋現時做緊海蠣餐牌,當然要叫嚟食。海蠣是牡蠣的一種,與生蠔屬同科,但體形較小,味道濃縮,是福建人傳統的美食,煎蠔餅,坷仔煎等等用的就是牡蠣。海蠣抱蛋,加入大量海蠣,再煎成卷蛋,蛋香濃,再加上味道濃郁的海蠣,好吃😋🌟福健金湯佛跳牆呢度有多款燉湯可以選擇,見到有珍貴佛跳牆當然要飲。用上多款名貴材料,包括海參,竹笙、乾瑤柱,雞肉、花膠等等,湯頭濃郁鮮甜,啖啖精華。🌟紅燒蘿蔔羊腩煲凍凍地就想食羊腩煲,這裏的羊腩煲是以紅燒的方法去烹。羊腩煲份量充足,上枱時熱辣辣,羊腩都好多,皮帶煙韌有口感,而且夠入味,最鍾意佢保留羊特有的羶味,鍾意食羊嘅朋友唔好錯過!🌟高湯燜炒純米粉食福建菜當然要食佢地嘅米粉,純手工製的米粉富有彈性,即使高湯燜炒

🌟鹹香酥炸黃花魚
小食酥炸黃花魚,夠入味,鹹香香脆,連魚骨都可以食埋,正👍🏻

🌟海蠣抱蛋
現時做緊海蠣餐牌,當然要叫嚟食。

🌟福健金湯佛跳牆

🌟紅燒蘿蔔羊腩煲

🌟高湯燜炒純米粉
食福建菜當然要食佢地嘅米粉,純手工製的米粉富有彈性,即使高湯燜炒後依然保持彈性,而且入味,再加上富豐的配料如大蝦、蜆、紫菜、花生等,每一啖口感滿滿
2025-01-24 400 浏览
👧🏻😋👅🍽✨IFC中菜多元之選🌷-🥢 4口係新派福建菜概念店, 有個bar飲啡飲酒, 就算一個人都可以食得精緻有儀式感🥢 而基本菜式已經好吸引我地, 仲周不時有季節更有新鮮感▪️季節菜單期間限定🦪 海蠣燴勝瓜 $138 海蠣飽滿圓潤, 勝瓜juicy爽口, 清清地更突出鮮甜🐑 紅燒蘿蔔羊腩煲 $188 羊腩唔算好腍但非常入味, 大蔥同蘿蔔提升個煲既層次, 唔會太鹹就咁食唔使送白飯都OK▫️主食🍄 野生紅菇海鮮麵 $148 紅菇大大粒補血滋潤, 湯麵吸晒紅菇同海鮮營養同鮮味都冇變腍晒▪️小菜🐠 鹹香酥炸黃花魚 $48 新鮮炸起唔油膩, 最正係魚邊魚皮全部都脆卜卜好香口▫️湯🍲 姬松茸竹笙排骨湯 $58 靚料燉湯勁清甜, 大大條竹笙配軟腍排骨好正▪️甜品🥛 椰奶銀耳燉桃膠 $58 以為係熱食但凍食都勁正, 桃膠大大塊軟滑香甜, 椰奶質地厚身, 口感更豐滿🍮 潤肺枇杷凍 $48 枇杷甘香, 果凍水潤軟滑🍡 白茶流心丸 $48 熱辣辣勁好味, 脆皮同奶黃中間多左層芋蓉, 層次更豐富, 香甜流心質地沙沙地食落冇咁油
👧🏻😋👅🍽✨
IFC中菜多元之選🌷
🥢 而基本菜式已經好吸引我地, 仲周不時有季節更有新鮮感

▪️季節菜單期間限定
海蠣燴勝瓜