2019-09-20 359 浏览
喺日本漢堡來嘅,第一次來試點咗個spinach-green-smoothie同埋牛油果和牛漢堡,冇錯喺和牛!!真嘅喺第一次食和牛漢堡,漢堡超大個,好高,有和牛扒,牛油果生菜蕃茄沙律醬,和牛好好食,有汁唔會幹,整個一齊食好爽口一D都不油膩。仲有飲品spinach-green-smoothie,呢個真喺好對我胃口,有菠菜香蕉味,整體口感好smooth,口感喺有thick嘅,似milkshake但系又比milkshake更加濃郁,健康又好飲。超級推介!
2019-09-19 301 浏览
食禁多BURGER,都未食過日式burger, 但由於今日想食D比較清新同LIGHT D 既野, 就叫左個牛油果漢堡沙律($100), 加左$15叫左個SMOOTHIE 湯(Free)- 一黎就黎左個湯先,見到禁細杯,都無咩期望,點知係好鮮甜,仲有D洋蔥真加口感。牛油果漢堡沙律 (100)- 既然LEE 到主打既係和牛漢堡,當然要試一試,和牛夠香得黎又唔騷,又好多汁~ 個沙律個汁好好食,酸酸甜甜禁,好清新,間唔中又會食到芝士粒粒~提升左個味道~~ 要得一提既係佢個蛋,係超滑煮得岩岩好!!Spinach Green Smoothie(+15)- 望住個MEUN 見到個好特別既沙冰,竟然係菠菜沙冰,掙扎左好耐都決定一試,估唔到佢飲落幾FRESH, 菠菜味唔係話好出,但飲得出佢有好清新既青草味,真係好難形容,但陣味係好飲好清新好舒服好健康既感覺!!!如果唔怕青草味既朋友真係可以一試~~ 我諗係好難係第二度揾返同一陣味~

2019-09-19
  • Spinach Green Smoothie
2019-09-15 2725 浏览
這間漢堡店是之前在對面日本餐廳吃午飯時留意到。上網找了一下資料發現這家的漢堡和三文治都很吸引就決定要吃吃看!!而且這家是吃日式漢堡,和平時常見的美式漢堡不一樣~老闆好像還是日本人來呢除主餐牌上的餐點外,客人還可以依據自己的口味來選擇製作怎樣的漢堡!Teppanyaki Egg & Cheese with Mentaiko ($68) -蛋漿和明太子是分開上,還會提供一個塗滿了油且很熱的小鐵鍋店員會幫忙製作,但如果想要自己動手也是可以的喇!先倒蛋漿攪拌再加明太子拌勻便行~味道來說單吃會覺得很鹹,若配多士吃應該更好。Tapas Plate ($180) - 看起來很簡單的小食拼盤。但原來風乾火腿加了黑松露油,淋了黑醋的雞翼亦更為惹味還有三款芝士配梳打餅,藍芝士濃味得來比想像中好吃中間的沙律很清新~醃制的橄欖酸度剛剛好!Custom Made Burger ($100)Size-up 180g patty +$30 ~ Salad & Fry Set +$30漢堡的配料點了Cheese & Pickle、Grilled Onion烤過的洋蔥吃起來頗甜,與和牛濃郁的肉味極為相襯~口感來說肉質比
這間漢堡店是之前在對面日本餐廳吃午飯時留意到。

蛋漿和明太子是分開上,還會提供一個塗滿了油且很熱的小鐵鍋
店員會幫忙製作,但如果想要自己動手也是可以的喇!
但原來風乾火腿加了黑松露油,淋了黑醋的雞翼亦更為惹味
還有三款芝士配梳打餅,藍芝士濃味得來比想像中好吃
中間的沙律很清新~醃制的橄欖酸度剛剛好!
Tapas Plate

Custom Made Burger ($100)
烤過的洋蔥吃起來頗甜,與和牛濃郁的肉味極為相襯~
口感來說肉質比較實~但不會很乾,肉汁還是有的嘛 ... 再加上芝士和酸瓜的組合很不錯
如果自己想不到怎樣組合可參考店的推薦組合囉
薯條是長身那種,吃落脆身 ~應該是現炸的吧?

Custom Made Burger :Size-up 180g patty + Salad & Fry Set

Wagyu Minced Beef Cutlet Sandwich ($78) + Salad & Fry Set ($30)
烘過的麵包塗上了番茄和芥末醬,吃起來~味道會更為豐富
中間的免治肉餅亦都厚厚的,整個很Juicy!
比起前者漢堡的牛~肉汁更多喔!

Wagyu Minced Beef Cutlet Sandwich + Salad & Fry Set
2019-08-24
$141.9 (午餐)
2019-08-30 338 浏览
食物的味道很主觀,這裡也是質量很好的漢堡,吃完之後我個人的感覺和牛很嫩,但牛味不足。如果是要吃漢堡的話,我個人更偏更喜歡吃美式安格斯那種牛肉做的。跟牛肉所配的沙拉很新鮮,啊,薯條中規中矩熱,既熱既脆,但沒有什麼土豆味兒。要想吃薯條的話就要去5個小夥儿那種店了。
招牌和牛BLT漢堡
2019-08-30
招牌和牛BLT漢堡
美式漢堡食得多,日式的好像非常少見。這邊勝在星期六小路之間的中環食肆,一般都不會像平時塞滿人。餐廳有Bar檯同卡位,剛好坐在窗邊,陽光充沛下食野心情都特別好。因為跟朋友一齊分享,我們除了主角和牛漢堡,還叫了兩個小食。Tapas Plate ♥♥♥♥ 淋了黑醋、熱辣辣的雞翼; 淋了黑松露油的風乾火腿; 營養豐富的醃製黑橄欖; 中間有紫椰菜和西生菜的沙拉; Cheddar, Blue Cheese還有不知是Brie還是Camembert(?),配芝麻梳打餅。雖然味道香濃,但如果只集中吃這個就會顯得比較重口味。Teppanyaki Egg & Cheese(Mentailko) ♥♥♥ 鐵板滑蛋、芝士,再右上明太子,這是餐牌裡令人最興奮的一道。上菜的時候就能看到塗了層油、燒熱了的小鐵鍋,原本應該是美女服務員即場料理的,但我們貪新鮮在她的指導下自己動手。一邊倒蛋液一邊攪動,防止都黏在鍋上,期間再添入芝士和明太子,可惜我們手腳慢令到明太子沒拌好,令到局部太咸,但拉絲、滑蛋即做即食果然一流。Wagyu Minced Beef Cutlet Sandwich ♥♥♥♥ Salad & Fry Set
美式漢堡食得多,日式的好像非常少見。
這邊勝在星期六小路之間的中環食肆,一般都不會像平時塞滿人。
因為跟朋友一齊分享,我們除了主角和牛漢堡,還叫了兩個小食。
Tapas Plate ♥♥♥♥
淋了黑醋、熱辣辣的雞翼; 淋了黑松露油的風乾火腿;
營養豐富的醃製黑橄欖; 中間有紫椰菜和西生菜的沙拉;
雖然味道香濃,但如果只集中吃這個就會顯得比較重口味。
鐵板滑蛋、芝士,再右上明太子,這是餐牌裡令人最興奮的一道。
上菜的時候就能看到塗了層油、燒熱了的小鐵鍋,
可惜我們手腳慢令到明太子沒拌好,令到局部太咸,
但拉絲、滑蛋即做即食果然一流。
Salad & Fry Set (+$30)

跟之前一樣的沙拉沒什麼特別,主要是新鮮炸的幼身薯條夠脆好食。
漢堡的切面能看到很Juicy,咬落充滿肉汁,絕對不是一般免治牛可以媲美。
麵包都兩邊烘過,塗了蕃茄和芥末醬,
我反而覺得更少或走醬可能更好,總感覺肉的甜味被蓋過了。
Custom Made Burger
Custom Made Burger ♥♥♥
Size-up 180g patty (+$30); Salad & Fry Set (+$30)
基本120g和牛+蕃茄+生菜,可以+$64食Honey Toast,
跟2或3個配料的價錢差$15,而我們沒跟據它的推薦組合的來,
而挑了芝士配酸瓜+烤洋蔥,再+沙拉薯菜同升級漢堡。
沒想過洋蔥烤過可以那麼香甜,與和牛濃濃的肉香配搭一級棒。
可惜對比三文治那塊肉剁碎過,這款顯對比較肉質偏實,很難鎖著更多肉汁。
2019-08-24
$141.9 (午餐)
2019-08-24 322 浏览
環境好chill,有個小bar檯,位置唔算多,岩曬weekend同朋友chill下,靜靜地,傾下計。另外,好鍾意作選擇多,有tapas, rice, burger,salad,主打和牛肉。Burger可以自由選擇配料,完全可以實現我想健康地食burger既願望。Parma ham salad好大兜沙律😳,面頭鋪滿parma ham同芝士碎,下面係大量既沙律菜🥰,欣賞佢地沙律醬係另上,好細心,完全可以為準備食邪惡burger既胃打番少少底。和牛牛油果煎蛋漢堡第一次食咁健康既burger,打破一向burger就係邪惡食物既形象,好fresh,好健康,一d都無溜既感覺,食完都唔會有罪惡感。和牛漢堡排煎到5成熟,一d都唔油膩,無太多sauce,亦都無cheese,雖然味道無平時既burger咁濃郁咁cheesy,但fresh healthy又可以食burger既感覺很正。唯一係和牛漢堡排既味道唔夠濃郁。Double cheese burger想食番重回味burger既人,呢個就岩曬。見到朋友食,d sauce同cheese多到漏曬出來,味道好夠,juicy and rich👏🏻。要食好野,價錢

Parma ham salad

Parma  ham  salad

Double cheese burger

Double  cheese  burger

要食好野,價錢自然貴少少。但食物再加環境都reasonable既。

Parma  ham  salad
Double  cheese  burger
  • 牛油果和牛漢堡
哩間餐廳menu有嘅選擇有好多,同朋友可以各取所好🤣所以今次我左食poke bowl🥣朋友就食漢堡🍔lunchtime每人大約$100到🍽〰️👉🏻牛油果牛肉漢堡 $95🥑👉🏻三文魚牛油果Poke Bowl $110🥙👉🏻凍檸茶 x2 (跟餐) 🍋佢地除左食物種類都有好多,食物質素都好💁🏻‍♀️Burger set好大份,除左薯條🍟仲有沙律🥗餐湯🍲同餐飲🍹所以都幾飽🤰🏻小編最欣賞係佢個Poke bowl好足料,有大量三文魚同牛油果,加埋wasabi同鼓油送飯一流👍🏻總結係好多選擇嘅餐廳,不過位唔算多,大家記得book位~
〰️
👉🏻牛油果牛肉漢堡 $95🥑

👉🏻三文魚牛油果Poke Bowl $110🥙

👉🏻凍檸茶 x2 (跟餐) 🍋

2019-08-10 269 浏览
中環平民價格吃到和牛三文治這家「5019 Premium Factory」的免治和牛三文治。 每一份在保溫櫃裡拿出來的三文治,都能保持住微暖的溫度。 炸過的免治和牛肉餅裡面搭配有洋蔥粒,讓和牛肉餅增加了洋蔥的甜味之餘還增添了肉餅裡的水分,吃起來更加清爽! 夾著麵包吃起來簡直是非凡味道!佢唔似出邊嘅和牛三文治 出邊好多dry 或者唔夠入味 但呢一間完全做到另一個境界由於係附近返工 幾乎每一日都會買來做lunch或者tea🤤
由於係附近返工 幾乎每一日都會買來做lunch或者tea🤤

2019-07-30
下午茶
  • Spinach green smoothie
  • Nachos
  • 牛油果和牛漢堡
喺朋友嘅介紹下,先知道原來中環蘇豪有間專食和牛🐮漢堡嘅漢堡包店🍔。嚟自日本高知縣嘅佢來頭都唔少,睇番啲傳媒報導,佢喺日本Tabelog、Google同埋TripAdvisor都有好高嘅評分。😍.阿叔忍咗好耐終於早前去咗食,叫咗其中一款嘅廚師推介 #5019BLTburger (單叫:$128,跟沙律同埋薯條:另加$30),以漢堡包🍔嚟講,佢嘅價錢屬於中上😅,但阿叔則覺得好抵食👍🏼,首先100%和牛就已經夠晒吸引,漢堡扒喺用咗九州宮崎同埋鹿兒島嘅和牛肉整成,肉味特別濃,而且肉汁豐富。第二,加入大量新鮮蔬菜🥗,感覺清新,亦中和咗漢堡扒嘅油膩感。第三,特製嘅醬汁🥫,酸酸甜甜,令漢堡包更加好味。最後,薯條即叫即炸,熱辣🔥兼邪惡😈。成個餐夠晒飽,飽到反艇添!🤤以後去開中環,唔一定shake shake嘅! 😏😏😏😏
2019-07-08 383 浏览
唔講都唔知,原來中環係有日式洋食嘅。今日就從公司行到老遠嚟到呢間位於中環接近上環嘅蘇豪區,試吓依間漢堡包餐廳。雖然佢主打漢堡包,但係我就試咗雞扒飯。佢上枱個樣係似碟頭飯,但係隻雞蛋又煎得好靚喎。食落真係好有水準,價錢都係$100左右一個餐,有埋嘢飲送,結論係下次會再嚟食

Burger junkies like us will not miss any good burger restaurants in HK. We have heard about this one for quite awhile and finally being able to come and pay a visit.Avocado burger.The avocado is very soft and creamy. Yummy. The bum is fresh and the flour smell good too. Wagyu Beef Burger set.The french fries were freshly made by order. And the wagyu beef was just very juicy. It was very yummy. i would recommend this burger shop for a lunch but not for romantic event.

Avocado burger.
Avocado burger

Wagyu Beef Burger set.
Wagyu Beef burger set

2019-06-01
Avocado burger
Wagyu Beef burger set
2019-06-18 2289 浏览
我們今天來試試日式burger。幸好我們8時已到餐廳,過了一會兒已滿座。餐廳地方不算大,設有Bar檯French Fry對這個有一點點失望。本以為是即叫即炸的,但上菜時卻覺得不夠熱,而且不是脆口的,有點像被翻熱的感覺Chicken Wing (Half & Half)有兩種口味:甜&辣。這個令人有點失望。雞翼好像被冷藏了很久,肉質較實,不夠幼嫩。甜味雞翼像我們平常會吃的豉油雞翼的淡味版,而辣味雞翼的醬料過濃。Teppanyaki Egg & Cheese with Mentaiko這是即叫即整的,店員會在一個已預熱的鐵板煎pan上倒出芝士蛋漿,然後拌勻,最後再加入明太子拌勻。這個要趁熱吃,要不然會過老。這個芝士蛋配明太子的配搭不錯!但建議芝士的比例可以再多一點點Ryoma Burger其實不知道什麼叫龍馬,但見到很多人點這個菜式,所以就試一試。果然沒有令我失望!牛肉十分香口,肉質鮮嫩,十分juicy,而且有芝士、蕃茄、青椒等餡料,口感一流!5019 BLT Burger朋友說這個材料及口感十分豐富,值得一讚的是和牛的肉質鮮嫩,牛味十足!Avocado Yogurt Smoothie這個
餐廳地方不算大,設有Bar檯
French  Fry

French Fry

Chicken  Wing  (  Half  &  Half  )

Chicken Wing (Half & Half)

Smoothies

Avocado Yogurt Smoothie

這個沒有什麼特別,牛油果味偏淡,反而薄荷味更突出

Spinach Green Smoothie

這個有驚喜!本以為會有強烈的草青味,但這個沒有!質感又厚又滑,容易入口!

Mango Smoothie

這個跟印度餐廳喝的類似,有濃郁的芒果味,口感厚滑

整體來說,burger 的整體質素不錯,但小食的質素有代提升。
2019-06-16
Smoothies
  • 龍馬漢堡
  • Spinach green smoothie
2019-06-08 253 浏览
係高知試過嘅超正漢堡,例牌番到香港都搵下有冇得係香港再食,今次又搵到啦,香港真係美食天堂由於上次係外賣,無咁熱但都覺得好正,呢次新鮮滾熱辣咁食,無論薯條定漢堡包都係超級正嘅!!當然有啲貴,但值得

2019-05-31 214 浏览
繼上次係過鐵板和牛同漢堡,今次試下其他新野French Fry (Truffie)先黎個店員推介嘅小食,黑松露薯條成日都食,每次都係附上醬點,呢個比較特別,係用碎粉去調味,主張食番薯仔原味,咁樣食無咁漏,可以繼續食之後嘅主菜Wagyu Steak with Rice, Salad & Soup今次嘅牛好重肉味,比較美式,好厚身,配香草牛油檸檬,底下有醬汁洋蔥,調味唔重,唔搶味Neapolitan Pasta上次朋友食完之後極力推介,又真係好好食,醬汁甜酸剛好,夠杰身,每一啖都好夠味,加上牛油同炒蛋底加左一份滑滑地嘅口感House Red Wine & Orange Rose Ball野飲都唔錯,都有質素
繼上次係過鐵板和牛同漢堡,今次試下其他新野

French Fry (Truffie)

Neapolitan Pasta

野飲都唔錯,都有質素
2019-05-09 284 浏览
5019在香港已開設一段相當時間,而且又在各大日本超市開舖,看來是挺受歡迎了。聽說最近有新菜單,也就到店一試。到達第一間香港店,即中環店,才發現原來新的食品主要在午餐才供應,也沒關係,反正一場到訪。餐廳的環境好寫意,是有點美式的日本居酒屋/漢堡店。又有一點classy。已渴望吃5019很久了,又有點餓,決定點一個自選雙層漢堡🍔,放了牛油果🥑、芝士🧀,又加了薯條🍟和沙律🥗。然後配燒酒🥃。酒先到,是加冰的。第一口是清,再一口有點甘甜,好想吃漢堡🍔,好想要薯條🍟。就想就有。好大的一個🍔,還有粗粗的薯條🍟。Juciy很過份的漢堡扒,一邊咬肉汁一邊流出來,令我吃很有點不好意思,是我太笨拙了。本是要切開來方面享用,但一切肉汁就全跑出來了,把下半個包弄得全濕,但也因把肉汁全吸掉也就更香!牛油果有點生,想不到卻令漢堡口感更複雜!很特別呢!醬汁也有兩款,一款在牛油果肉上,是配蔬菜的那種,肉的是有點像吃扒的燒汁,如加入蘑菇會很合適呢!薯條應是即炸的,好好吃呢!熱的,脆的,鮮金黃色的!而且不油膩呢!只是沙律太香(加了橄欖油),份量不夠過癮,於是加了另一份沙律。沙律有三文魚和牛油果,令人又想要多點酒,於是要了

餐廳的環境好寫意,是有點美式的日本居酒屋/漢堡店。

又有一點classy。

酒先到,是加冰的。

第一口是清,再一口有點甘甜,好想吃漢堡🍔,好想要薯條🍟。

就想就有。
好大的一個🍔,還有粗粗的薯條🍟。

沙律有三文魚和牛油果,令人又想要多點酒,於是要了甜甜的Sangria🍷。

果真好配!是完美的句號!

這晚肚子十分飽足,心裏也是充實的滿足。