2015-04-26 725 浏览
到底佢仲可以開啲乜?連雲吞面都撈埋。咁啱係東京街轉小巴就黎試下。腩河叫價三十都唔算平。即管睇下有冇料到。要等近十分鐘先上枱好似耐左啲。好彩有杯大話七飲住先。咸桔醬比得慷慨。滿滿細個果時食九製陳皮既味道。碗面終於都黎到。真係好大碗下。切腩有成六七塊。又夠大塊都算係咁。纖維粗左少少不過都唔硬。肉味濃郁。個湯都火候十足。口感厚身令淡淡既河粉更有食趣。蘿白大大舊。煲得透又吸滿肉湯。正!河粉絕對係大埋頭。食極都仲有。細食者叫扣底可以有衣食啲。

2015-04-05 867 浏览
I love 759 Store. Ever since they opened up one just two shops down from my building, I always go in to see what's new. They have everything. Then they startedto expand from their stores that sell food to a venture that is completely new. The restaurant buisiness.759 Wonton is the first of their restaurant ventures. Since opening this one, they have expanded into a bakery, a cafe and a cart noodle shop. And more seems to be on it's way. Boyfriend and I decided to visit their first restaurant.Loc

Located in Cheung Sha Wan, it's easy to find. It's right across the street from exit A3, Cheung Sha Wan MTR station.

Menu is all in Chinese. There is no English.
The interior had a wall of various versions of their 759 discount card. I think most everybody in Hong Kong has one. Sadly, you can't use their discount card at their restaurants.
Ja Jiang Mein ($30). Boyfriend ordered this and I ate a bit. The noodles were so chewy it was hard to bite into. I kind of liked it that way. The meat sauce was ok and tasted a bit sweet.
Rice noodles with soysauce marinaded chicken leg ($32). This was bigger than I thought. The rice noodles were chewy. There was a lot of vegetables given to me. I think I eat in Causeway Bay too much because there I only get one choy sum. Here I got at least 5 pieces!
The chicken leg was huge. Though moist and tender, it was sadly bland. I have no idea why. I guess not marinaded enough?
I also ordered an ice lemon tea for $8. It was pretty decent ice lemon tea.

A lot of the reviews said it wasn't good, service was poor and prices too expensive. When I was there, service was ok. Portion size was quite decent. Prices not expensive. But maybe I eat my noodles on Hong Kong island more so $30 for noodles were pretty cheap! However, when I walked around the area afterwards, I found that a bowl of noodles cost $20! So, I guess for people in this area, $30 for noodles is expensive.
2015-04-02
2K
店名:759雲吞麵地址:長沙灣長沙灣邨服務設施大樓地下1號舖好味指數:7.5/10價錢:$35 雲吞拼豬手撈麵$8凍檸茶價錢 一點也不便宜,比茶餐大心但勝在份量足夠。今次點的雙拼麵,雲吞有兩粒,豬手有三小件。湯底不太濃味,但可以接受,麵質爽滑彈牙。雲吞鮮蝦味道鮮甜,豬肉鮮味。豬手腍滑入味,但味道亦是偏淡一點,仍有改落善空間。另外,看見其他人點的雲吞麵都灑上蝦子,而雙拼的就偏偏沒有了,實在需要改善一下。
店名:759雲吞麵
地址:長沙灣長沙灣邨服務設施大樓地下1號舖
好味指數:7.5/10
價錢:
$35 雲吞拼豬手撈麵
$8凍檸茶
湯底不太濃味,但可以接受,麵質爽滑彈牙。
雲吞拼豬手撈麵
2014-10-20
7點幾既時間同朋友行完山泥到同地鐵站相當近,過兩條馬路就會去到7點幾時間唔算多人都幾多位剩 所以一入去都不用找位置叫左兩樣食物1.雲吞面黎到點可以唔食招牌野呢?$30一碗價格真係唔算平重要無包到野飲嗚嗚嗚雲吞大大粒,有好大隻蝦但係肉碎個類真係少左D面底都係正常一個彈牙2.炸醬面有兩種食法一種係普通整埋一齊一種係落湯炸醬味道好好,其實都係蕃茄味但係係用肉條,同平時出面食既好不同都有少少少少SPICY但係可以接受既另外落湯都係將面個味化淡一般總結就係一般般價格可以再平多少少
7點幾既時間同朋友行完山泥到
同地鐵站相當近,過兩條馬路就會去到
7點幾時間唔算多人
都幾多位剩 所以一入去都不用找位置
叫左兩樣食物

1.雲吞面
黎到點可以唔食招牌野呢?
$30一碗價格真係唔算平
重要無包到野飲嗚嗚嗚

雲吞大大粒,有好大隻蝦
但係肉碎個類真係少左D

面底都係正常一個
彈牙

2.炸醬面
有兩種食法
一種係普通整埋一齊
一種係落湯

炸醬味道好好,其實都係蕃茄味
但係係用肉條,同平時出面食既好不同
都有少少少少SPICY
但係可以接受既

另外落湯都係將面個味化淡
一般
總結就係一般般
價格可以再平多少少
2015-01-17
2015-02-03 1108 浏览
今日放工8點幾先到屋企,唔知食咩好,老公話不如去食759雲吞麵,於是出發。記得早前開業時,人頭湧湧,所以等好耐先食到。而家熱潮過後,終於可以唔洗排隊入去食了。地點位置都唔錯,在港鐵出口對面,尚算方便。其實裡面既裝潢都唔錯,幾舒適。仲有好多畫點綴。我本人唔太喜歡餐牌有太多款式,759雲吞麵正好只有一張雙面餐牌,十分容易選擇到自己的心水食物。我上次有飲過,即係話梅柑桔七喜,味道都幾出,唔錯!今次我老公叫了,D雲吞好大粒,D蝦仲好大粒,值得一讚;而我這個飯筒,就試了,個咖喱唔算辣,但好香。參考資料: http://www.openrice.com/restaurant/sr2.htm?shopid=179969地址: 長沙灣長沙灣邨服務設施大樓地下1號舖營業時間:星期一至日: 11:00-22:00免責聲明: 本文章之全部內容均屬個人意見及感受。

地點位置都唔錯,在港鐵出口對面,尚算方便。
其實裡面既裝潢都唔錯,幾舒適。仲有好多畫點綴。
我上次有飲過[大話7],即係話梅柑桔七喜,味道都幾出,唔錯!
今次我老公叫了[招牌雲吞麵],D雲吞好大粒,D蝦仲好大粒,值得一讚;而我這個飯筒,就試了[星級巴基斯坦咖喱飯],個咖喱唔算辣,但好香。

地址: 長沙灣長沙灣邨服務設施大樓地下1號舖

營業時間:星期一至日: 11:00-22:00

免責聲明: 本文章之全部內容均屬個人意見及感受。

2014-11-08
  • 招牌雲吞麵
  • 星級巴基斯坦咖喱飯
2015-01-30 716 浏览
今日呢就黎到開業冇幾耐嘅759阿信屋食下午茶。 下午茶呢就冇雲吞麵揀, 咁就揀咗牛丸麵加油菜+可樂。 牛丸麵嘅麵鹼水唔係太重而且都幾彈牙, 湯底就普普通通。 牛丸都幾香又牛肉味。 $30.1個下午茶餐來講都唔算OK啦。 但如果就咁叫一個面嚟食都唔係太平。
2014-11-04
2015-01-22 712 浏览
說真的,我不太喜歡食雲吞麵,之不過一向支持759的我,得知759開雲吞麵店當然要SUPPORT下!其實已經係好幾個月前既事,但也和大家分享一下開幕當天我已經去SUPPORT,人山人海,原來咁多人和我一樣支持759食物款式不多,而且新開之時很多東西已經沽清師傅在包雲吞麵,眼見料新鮮,蝦的份量很多點了套餐,凍檸茶,沒有什麼特別牛肚麵,金錢肚十分不錯,很軟,不沾牙,感覺很有鮮味至於麵質爽口又彈牙,份量也剛剛好牛丸麵,一般啦,牛丸是街市一般貨色,唔香,食唔出係一粒牛丸油菜,有多款菜任意選擇,份量很多說真的價錢是偏貴,但服務員很有禮貌,坐位也坐的舒服,清潔乾淨即使貴,也是值得,有時支持小店不是計較食物味道,而是香港有這些小店才能多元化,我不想香港只有連鎖式的食物(759現在也不小了,但一直以來都是良心服務香港,我真心支持)
食物款式不多,而且新開之時很多東西已經沽清
師傅在包雲吞麵,眼見料新鮮,蝦的份量很多
點了套餐,凍檸茶,沒有什麼特別
牛肚麵,金錢肚十分不錯,很軟,不沾牙,感覺很有鮮味
至於麵質爽口又彈牙,份量也剛剛好
牛丸麵,一般啦,牛丸是街市一般貨色,唔香,食唔出係一粒牛丸
油菜,有多款菜任意選擇,份量很多

2014-06-02
2015-01-20 724 浏览
759的集團不斷Expand,由零食擴展至不同行業…同朋友到長沙灣做義工,所以就想去759試一次麵食,作一次嘗試。作為一間茶餐廳,特別是一家食中式麵食的餐廳,對於不同的食物都會有要求,特別是咖啡奶茶。在前天不夠睡的情況之下,飲了一杯凍咖啡(明明叫了少冰,但都十分充足的冰塊,噢,令人失望)點了一個牛雜麵,不知道為什麼有蘿蔔出現,哈哈…不過都十分入味,不錯近睇,金錢肚十分不錯,所以都十分讚。而且牛肉味都充足,而牛腩味都夠,值得讚。
759的集團不斷Expand,由零食擴展至不同行業…

(明明叫了少冰,但都十分充足的冰塊,噢,令人失望)

2015-01-11 770 浏览
一向都鍾意去759阿信屋掃零食,又平又多選擇係主要原因。所以一知道有759雲呑麵已經不斷約朋友去試。呢度繼承759零食平靚正既selling point,一碗單併$30,可以揀返759粉麵 - 烏冬,米粉同芝士辣麵。叫左碗牛腩芝士辣麵用返阿信屋有得賣既芝士麵,自己平時係同屋企都好鍾意整,但唔知點解餐廳好似好食啲咁,都幾濃芝士味,但亦都偏咸,食完好渴。牛腩都唔算少,而且肥肉唔多,亦都無咩筋,切出黎既大細啱啱好,食落去啖啖肉,值得一讚。因為碗麵略嫌有啲咸,所以叫左杯凍奶茶少冰。都幾大杯,可惜奶味過重,連極愛乳類製品既我都頂唔順。飲完喉嚨感覺唔太良好,而且偏甜,唔單止解唔到渴,反而好想搵杯水清一清。所以凍杯茶只飲了兩口就放棄左。

叫左碗牛腩芝士辣麵

因為碗麵略嫌有啲咸,所以叫左杯凍奶茶少冰。

2015-01-10
2014-10-14 4179 浏览
759不嬲都只係做零食鋪, 但今年佢竟然開埋雲吞麵鋪, 咁就不妨來試下啦! 叫左一碗雲吞麵加底同一碗魚片魚蛋麵. 睇圖就可以知加底同唔加底嘅分別 都有成一半嘅增多. 首先講D麵, 都幾彈身, 唔係煮到林哂果種, 都係乾身爽口嘅! 至於魚蛋就相對唔係特別彈身, 食落都冇咩特別鮮味, 味道就係普通啦, 不過不失. 至於雲吞係朋友叫嘅, 佢話都幾好味, 唔會話太淡, 或者皮太厚, 餡太淡果D. 仲有個餡係得蝦無豬肉,所以食落好似係特別爽口, 朋友comment就話唔錯, 下次經過都可以再試嘅!
2014-10-11 3700 浏览
兩個人的午餐其實餐廳位置唔係好就腳,我都係專程行咗幾個街口去到餐廳。去到大約十二點剛好唔使等位餐廳都已坐滿人。坦白講佢個雲吞麵真係比起其他老字號有得比,雲吞細細但蝦肉大,雲吞麵麵質有口感,值得推介。但係牛腩就非常失望,牛腩完全唔入味好似一啲"新"牛腩,味道好淡。同好食完全沒有任何關係。凍飲加$8,但比一般餐廳大杯。整體都偏貴可能不合759一般低嘅風格。
兩個人的午餐

凍飲加$8,但比一般餐廳大杯。

整體都偏貴可能不合759一般低嘅風格。
雲吞麵
2014-09-20
2014-10-08 3207 浏览
暑假時想同朋友們去759雲吞麵店到食Lunch,可惜等過馬路時已經見到好多人係門口等候中,所以無去到食,可能大家都係羊群心理底下要試759雲吞麵。Yeh ... 終於今次成功可以進攻去759雲吞麵喇,重好好彩,話咁快就有位,只等大約 8分鐘,he ... he ... 點解咁快有位!?係因為原先張4人卡位已有2位小姐坐緊的,店員見我地 4位,所以店員都好有禮貌地叫2位小姐換位,她們都好好肯換位。店內裝修冇乜花巧,有卡位及圓台,不過筆者最欣賞係那牆上貼滿了不同放大版的限量版會員卡,好有心思。講番食乜先,呢度出名係牛雜及雲吞,筆者當然係點了碗牛雜米線,而朋友們就分別點了牛雜麵及牛坑腩麵,跟住再叫多碗淨雲吞大家 Share!!唔使等好耐麵到啦,眼見碗米線既碗唔知點解比起其它既碗係特別唔同,碗高身咗及連湯匙都大d,而其它麵碗就係扁身及普通湯匙,其實分量係一樣的。講番碗牛雜入面有牛肚、牛肺、牛膀及牛腸,全部牛雜都炆得好腍,加入五香粉好入味完全冇內臟羶味。朋友們食既牛坑腩麵,一碗牛坑腩好瘦一碗就好肥,佢地唯有交換一半瘦一半肥嚟食,好彩佢地都話ok好食,個麵就剛剛好一人份量,不過大食既人就會唔夠飽
淨雲吞
牛坑腩麵
牛雜米線
講番碗牛雜入面有牛肚、牛肺、牛膀及牛腸,全部牛雜都炆得好腍,加入五香粉好入味完全冇內臟羶味。朋友們食既牛坑腩麵,一碗牛坑腩好瘦一碗就好肥,佢地唯有交換一半瘦一半肥嚟食,好彩佢地都話ok好食,個麵就剛剛好一人份量,不過大食既人就會唔夠飽。之於雲吞,皮簿、包有鲜蝦及豬肉,湯面重灑上蝦子‘正’,直得一試。
店舖除咗有飯及麵食之外,還有三文治選擇,不過筆者覺得一碟飯要投成$50-$55好貴吓。
2014-09-22
淨雲吞
  • 雲吞
第一次寫食評!食完令到我要開個ac 打文章,廢話不說,因平時經常光顧759 store ,本身有好印象,所以想來試,為免中大伏,我只係叫左碗招牌雲吞麵,3-4分鐘整好,唔算耐(餐廳唔多人),一黎到我心諗,我叫錯左下午茶餐咩?點解細碗到咁?但事實上係冇!食完整體感覺是這樣的,份量太小,跟本正常你之前未食過野情況下唔會飽(基本上係出面嘅小一半份量)。生麵嘅質料太奇怪,雖然唔講得上難食,但求其去一間茶餐廳都好食過佢,湯底一般般,冇咩特別好講,真心評論只係一碗超級普通嘅雲吞麵,我唔明點解夠膽死可以開$30蚊一碗嘅價錢,的確起雲吞方面係好似落足料咁,大大粒,算幾好入口,但都難以彌補以上嘅嚴重缺點,如果真係要讚,職員嘅態度我覺得係唔錯(希望唯一嘅優點佢可以keep住)btw!我諗唔到仲會返轉頭食759餐廳嘅任何原因。完
2014-09-28 2597 浏览
同友人去完深水埗, 深水埗咁多好野食都唔食, 偏偏貪新鮮要去幫襯下於長沙灣新開的759雲吞麵, openrice寫開到10pm, 9點半先去到, 都仲係好多人, 但原來派籌派到10點先截人。裝修有別於港式老舖, 感覺似茶餐廳, so far 都算企理。店內用阿信屋不同款式卡當牆紙, 不錯既idea, 你手上面又係邊款呢?檯面的調味料都很齊備!睇睇menu...價格還可接受...睇睇食乜先...話明雲吞麵, 看來都是招牌菜吧! 點知夜左賣曬...那就叫了牛筋魚皮餃麵 HK$35...um, 睇落好清, 蔥花都無...先說湯, 清得黎都有味, 但還是要自己再落d調味料加工一下, 麵質比想像中好, 軟硬度適中, 牛筋夾起軟身, 睇落比坊間淺色, 好似無乜味咁, 但食落又有味, 不過不算濃...可以更好, 最好是魚皮餃, 皮香肉夠味還有些魚油香!友人本想叫牛腩, 同雲吞同一樣, 太夜售罄, 迫住叫牛筋牛肚米, 看來友人不太滿意, 三個字"無乜味"!食食下先睇到原來係用公雞碗, 幾欣賞!因為兩碗粉搭條菜都無...叫左個油菜 HK$12...感覺好求其, 菜既質素亦唔OK, 我諗我煮可能更好...
檯面的調味料都很齊備!
食食下先睇到原來係用公雞碗, 幾欣賞!
老實講, 各方面都未做到好到位, 雖然看到店員都好努力, 售罄亦會講唔好意思等等, 但同時見到都有D單有混亂情況出現, 至於食物就如所述的, 要不是魚皮餃及麵尚可, 我諗我會俾個喊...anyway, 繼續努力吧!
2014-08-18
2014-09-24 2064 浏览
今日終於去左食759雲吞麵,之前已經聽過759既雲吞麵幾好味,再加上759一直都係零售業,所以759一出雲吞麵,就好想去食。我叫左一個招牌雲吞麵,粒雲吞入面啲蝦好大隻,肉碎就較小,味道入到口,吾可以以“很好味”黎形容。

题外话/补充资料: $30吾包野飲
外卖自取