2024-05-22 34 浏览
呢間餐廳係主打正宗🇸🇬新加坡菜,有好多款地道風味嘅粉麵同飯🍚,佢嘅咖椰爆醬多士🍞都好多人打卡!🍤🦐大蝦喇沙喇沙嘅🥥椰奶味好突出,🍤🦐大蝦已經剝了殼,食起來好方便,蝦肉非常彈牙新鮮,除左蝦都有魚蛋、魚丸、豆卜等配料。🌕月光河粉🍜呢個係海鮮炒河粉,中間加上🍳生蛋黃代表著🌝月光。河粉炒得入味,粉比較細碎,每條都均勻上色,醬汁味道係甜鹹味而偏甜。河粉拌入生蛋,食起來口感更加滑!飲品叫左杯🍊柑桔水同呢度嘅特色飲品~美祿爆炸💥🦖,好大杯而且美祿味好濃,仲有啖啖美祿🍪朱古力脆脆!

🍤🦐大蝦喇沙

🌕月光河粉🍜

今天要介紹呢間餐廳位於銅鑼灣,是一家主打新加坡菜同由新加坡人主理既餐廳。如此同時都有提供馬來西亞及泰國的菜式。餐廳的裝修非常較為簡單,整體設計主要以青綠色和白宮為主色調,沒有過多既裝飾物。餐廳叫餐模式似快餐店,出去叫餐然後等食物送到面前。Chilli Seafood $296呢個就好似海鮮大雜熾咁,有極多海鮮同辣汁,非常惹味。海鮮有虎蝦、普通蝦仁、魷魚、蜆、青口、魚蛋、釀蓮藕、粟米、年糕等。而醬汁味道點係小辣,但係味道都頗辣。呢個海鮮包埋4件炸饅頭,炸饅頭炸到好脆,原來沾辣椒醬都幾好食,非常夾。Cornflakes Chicken $108栗米片雞都係第一次食,其實係個炸粉有唔同左,但都保持到雞肉外層脆卜,內裡嫩滑。美祿恐龍 $48味道係相對甜係因為面頭有大量美祿粉,美祿波波同美祿Oreo,非常邪惡!ATAS銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣地下C2號舖港鐵銅鑼灣站 F1 出口, 步行約4分鐘

Chilli Seafood $296

Cornflakes Chicken $108

美祿恐龍 $48

ATAS
港鐵銅鑼灣站 F1 出口, 步行約4分鐘
2024-05-20 49 浏览
這家星馬餐廳的表現只能算是一般,沒有特別突出的地方。主菜沙嗲撈面味道淡而無味,沒有沙嗲應有的濃郁香氣,讓人失望。雞翼則中規中矩,既沒有驚喜也沒有太大問題。飲品也未見特色,缺乏吸引力。每位約100多元的價格,雖然相對合理,但食物的質量並不特別突出,性價比略低。餐廳唯一值得一提的是環境較為舒適,午餐時段人不多,可以享受一個安靜的用餐氛圍。整體而言,這家餐廳的菜色和飲品需要更多改進,才能提升顧客的滿意度和回頭率。希望在未來可以看到更多創新和提升,使其成為一個更具吸引力的用餐選擇。

2024-05-20 40 浏览
得閑同朋友去銅鑼灣探店,今次選左間吃新加坡菜噶店鋪,聽聞個老闆都系新加坡噶,唔知系唔系真噶。店噶環境極好噶,以木材裝修風格為主,簡約大氣,空間都幾闊落,坐得都幾舒服,整體來講就餐都幾愉快。點贊一下個海南雞飯,雞肉分量足,夠曬大碟,雞肉嫩滑唔鞋,米飯系用雞湯煮噶,特別有雞味,好香好好吃。
2024-05-20 27 浏览
很久沒有跟同事出去食lunch了,今次來到這間食新加坡菜的餐廳,餐廳以白色為主色,環境寬敞!午市時間去到有Lunch set亦可以散叫!Chilli Seafood,這款辣海鮮入面有蝦、魷魚、蜆、青口、魚蛋、蓮藕、粟米、年糕仔等,醬汁味道點了小辣,但係味道都頗辣,蝦有虎蝦和普通蝦仁,虎蝦都幾大隻,而且蝦肉彈牙,蝦頭還有蝦膏!蔬菜吸收了醬汁既味道,食的時候辣得過癮!再加配了炸饅頭,點上醬汁一齊食特別惹味!Cornflakes Chicken ,栗米片雞第一次食,平時都係食蝦多,雞肉外層脆卜卜,內裡雞肉嫩滑Juicy,幾特別!美祿恐龍,味道不會好甜,飲品面頭有大量美祿粉和美祿波波,大人小朋友都岩有!美祿玫瑰露,有淡淡的玫瑰清香,又有美祿的甜味,味道好特別!
美祿玫瑰露,有淡淡的玫瑰清香,又有美祿的甜味,味道好特別!
2024-04-17
午餐
2024-05-19 29 浏览
A.T.A.S⭐️Chilli Seafood Medley⭐️Cornflakes Chicken⭐️Fried Mantou⭐️Milo Martini一直都好鍾意食東南亞野,最近朋友推介一間喺銅鑼灣嘅餐廳,話佢嘅辣椒醬超惹味,作為一個食辣愛好者,今個星期就去咗試一試。 主菜方面揀咗兩款,一個係辣椒醬海鮮拼盤,另一個係粟米片炸雞。兩個嘅Size 都超乎想像般嘅驚人,雖然海鮮拼盤揀咗細份,但係我覺得佢應該係三至四人食嘅份量。首先講個海鮮拼盤,入面有五至六隻大蝦、魷魚、蜆丶青口同粟米,每一樣嘢都吸滿辣椒醬,食落嘅第一啖就有種好似去咗東南亞嘅感覺。我特登再叫咗碟炸饅頭,香脆嘅炸饅頭配上辣椒蟹醬汁,真係食幾多次都唔會厭。而粟米片炸雞就係偏厚身,因為佢揀咗用粟米片去做佢嘅外皮,所以食落去係會格外香脆,而且仲有微微粟米香味,幾推薦鍾意食炸雞嘅朋友可以試下。
A.T.A.S
⭐️Chilli Seafood Medley
⭐️Cornflakes Chicken
⭐️Fried Mantou
⭐️Milo Martini

2024-05-17 38 浏览
跟朋友來銅鑼灣吃新加坡菜,門口雖然有點隱蔽,但上到樓上很寬敞,裝修簡約清新,是一個很適合跟朋友相聚的餐廳。❇️海鮮盛宴海鮮種類很豐富,有老虎蝦,蝦仁,花甲,青口,蓮藕,粟米,秋葵,年糕,魚蛋和魚片。一個鍋就可以試到這麼多海鮮😍😍,虎蝦很大隻。海鮮鍋是微辣,很野味,送白飯肯定一流,可惜我們没有叫白飯。去到必定要試吓👍👍❇️叄岜炒飯炒飯中有蝦和魷魚,微辣的叄岜醬可以帶出海鮮的味道,有濃郁的東南亞風味❇️玫瑰露恐龍,斑斕薏米水玫瑰露恐龍呈現淡淡的玫瑰紅,很有新鮮感的飲品,上面雖然有朱古力粉,但飲品甜度剛剛好👍👍

❇️海鮮盛宴

❇️叄岜炒飯

❇️玫瑰露恐龍,斑斕薏米水

2024-05-17 242 浏览
✧ 鹹蛋骨($128)一擺上枱已經聞到好香濃既咸蛋黃味賣相好靚 每一件排骨都掛上好多蛋黃排骨好多肉汁調味適中而炸漿薄而脆配上咸香既蛋黃岩岩好超鐘意鹹蛋黃嗰種沙感呢碟估計起碼5隻鹹蛋黃!✧ 大蝦叻沙($138)大大碗而且好足料湯底有好香既椰汁同參巴醬既味道味道偏辣勁惹味👌🏻🔥配菜有兩隻大蝦、青口、魚蛋、魚片同豆卜海鮮好新鮮肉質爽彈鮮甜麵底係摻摻兩款麵mix埋油麵好彈牙、米粉吸晒d湯汁好入味✧ 咖椰爆醬($68)極邪惡😈kaya overloadddddd!一份有三塊麵包好足料🍞兩層分別夾住鮮牛油、咖咉同朱古力醬而啲嘢醬好特別係有香橙味麵包烘得好脆 配上軟滑既牛油同濃濃嘅美祿粉入口滿足感爆棚!✧ 美祿爆炸($58)知唔知點解叫爆炸😂睇到片尾有彩蛋係升級版嘅美祿恐龍,有好多美祿粉之外,仲有埋夾心餅同埋波波✧ 玫瑰露恐龍($48)好濃郁嘅玫瑰香味Topping有好多美祿粉底就有啲花奶第一次飲到呢個combination 幾有創意
✧ 鹹蛋骨($128)
一擺上枱已經聞到好香濃既咸蛋黃味
賣相好靚 每一件排骨都掛上好多蛋黃
排骨好多肉汁調味適中
而炸漿薄而脆
配上咸香既蛋黃岩岩好
超鐘意鹹蛋黃嗰種沙感
呢碟估計起碼5隻鹹蛋黃!
鹹蛋骨
✧ 大蝦叻沙($138)
大大碗而且好足料
湯底有好香既椰汁同參巴醬既味道
味道偏辣勁惹味👌🏻🔥
配菜有兩隻大蝦、青口、魚蛋、魚片同豆卜
海鮮好新鮮肉質爽彈鮮甜
麵底係摻摻兩款麵mix埋
油麵好彈牙、米粉吸晒d湯汁好入味
大蝦叻沙
✧ 咖椰爆醬($68)
極邪惡😈kaya overloadddddd!
一份有三塊麵包好足料🍞
兩層分別夾住鮮牛油、咖咉同朱古力醬
而啲嘢醬好特別係有香橙味
麵包烘得好脆 配上軟滑既牛油同濃濃嘅美祿粉
入口滿足感爆棚!
咖椰爆醬
✧ 美祿爆炸($58)
知唔知點解叫爆炸😂
睇到片尾有彩蛋
係升級版嘅美祿恐龍,有好多美
祿粉之外,仲有埋夾心餅同埋波波
美祿爆炸
✧ 玫瑰露恐龍($48)
好濃郁嘅玫瑰香味
大蝦叻沙
咖椰爆醬
玫瑰露恐龍
2024-05-13 55 浏览
月亮河粉,全黑色,哈哈哈哈見到第一眼有的嚇親,真係好黑,一起煮既海鮮好多,河粉煮得好彈牙,比較煙韌,黑色醬油味偏甜味,食到尾會有d食唔落;必叫脆皮鹹蛋排骨,出面好脆,而且鹹蛋黃味好香,會有d似蒜香骨加鹹蛋黃,中意鹹蛋黃既朋友會中意這道餸應該;蠔烙唔推薦呢度食,唔抵。
回頭度🍪7.5/10|人均消費💰~$100-150-白色為主嘅裝修 已經比人一種舒服嘅感覺🤍今次就叫咗$88平日午市套餐😋包一款主食🍴同飲品☕️-🤍板麵 $88麵質闊得嚟有啲煙韌🍜個湯有啲奶奶哋嘅感覺配上半熟蛋🍳口感豐富仲有冬菇肉丸🐽菜心🥬魚乾🐟清淡健康又特別🥰味道🌕🌕🌕🌗🌑-✨咖椰吐司(+$38)多士烤得好脆🍞有黑糖味裡面嘅咖椰同鮮牛油熱辣辣🧈好邪惡 好好食🤤味道🌕🌕🌕🌕🌑-🤍喇沙 $88佢有米線同米粉油麵可供選擇咁今次就揀咗米粉油麵🤩湯底偏辣🌶️配料都有唔少有魚蛋魚片豆卜等等😍由於當日肚痛 所以食得一啖🥲所以評分都係根據朋友形容味道🌕🌕🌕🌕🌑-整體味道🌕🌕🌕🌕🌑抵食🌕🌕🌕🌗🌑
回頭度🍪7.5/10|人均消費💰~$100-150
配上半熟蛋🍳口感豐富
仲有冬菇肉丸🐽菜心🥬魚乾🐟
清淡健康又特別🥰
味道🌕🌕🌕🌗🌑
✨咖椰吐司(+$38)
多士烤得好脆🍞有黑糖味
喇沙
板麵
咖椰吐司
喇沙
這間新加坡菜餐廳都開了好一陣子,一直未有特意光顧,但今餐以後應該會再encore,因為菜式都幾特別,雖然好像是新加坡的地道家常菜式,但卻添加了變化,有點估你唔到的感覺。玉米片雞 $108雞件用的炸粉是炸到好薄個種,所以外層脆皮不太厚,咬落極酥脆,雞肉嫩滑,配上特製沙律醬更美味。辣椒海鮮盛宴 $296已經叫了small size,但份量都幾大,有大蝦、青口、魷魚、蜆肉等海鮮材料,大大隻蝦肉質彈牙,青口亦不錯,估唔到的竟然仲有魚蛋、魚片,還有蓮藕及甜粟米。隨餐配送饅頭,以前一直覺得炸饅頭應該要沾煉奶,但原來沾辣椒醬都幾好食,重點是此醬顏色雖深但其實並不太辣,仲好惹味,如果用來拌飯食絕對一流。柑桔水 $28、斑斕薏米水 $28柑桔水不會很酸,甜甜的夠解渴。想不到斑斕及薏米出奇地夾,令原本應該平淡無味的薏米多了點香甜味道。

玉米片雞 $108

辣椒海鮮盛宴 $296

柑桔水 $28、斑斕薏米水 $28
2024-05-09
2024-05-11 23 浏览
銅鑼灣特色新加坡菜🇸🇬推薦海鮮拼盤🦐即將與家人去新加坡旅行🇸🇬,在做research的時候就已經很想吃新加坡菜!想起之前吃過銅鑼灣這家新加坡菜餐廳A.T.A.S,印象中不錯,所以決定二訪止一止口癮。😆A.T.A.S主打麵食,也供應港人喜愛的傳統新加坡料理。店內以白色做主調、木材及綠植圖案等元素🌿,打造簡約休閒風格的用餐環境。整體而言,食品份量大,味道不錯,個人特別喜歡海鮮拼盤惹味的醬汁。😋①海鮮拼盤(辣椒蟹醬) Chilli Seafood Extravagance Small Seafood Medley 🦐 $295🔹海鮮拼盤裏面包括年糕、蓮藕餅、魚蛋、魚片、蝦仁、大蝦、蜆、粟米及秋葵。我最喜歡它的醬汁,非常惹味,令我聯想起推車仔街頭咖哩魚旦醬汁🥘,辣辣的🌶,配碗白飯撈飯一流②玉米片雞Cornflake Chicken 🍗$108🔹比起普通炸雞,炸得特別脆口和比較硬少少,仍然保留到肉汁,不會乾柴③炸饅頭 Fried Mantou (4 PCs) $38🔹炸饅頭的外皮炸得好脆④美祿爆炸Milo Explosion $58🔹加左很多美綠粉,果然如其名,美祿味爆炸🤣😆⑤班蘭薏米水Pand
銅鑼灣特色新加坡菜🇸🇬
推薦海鮮拼盤🦐

②玉米片雞Cornflake Chicken 🍗$108
🔹比起普通炸雞,炸得特別脆口和比較硬少少,
仍然保留到肉汁,不會乾柴

③炸饅頭 Fried Mantou (4 PCs) $38
🔹炸饅頭的外皮炸得好脆

④美祿爆炸Milo Explosion $58
🔹加左很多美綠粉,果然如其名,美祿味爆炸🤣😆

⑤班蘭薏米水Pandan Barley $28
🔹班蘭味突出💚

📍A.T.A.S
銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣地下C2號舖
呢間喺港島嘅新加坡🇸🇬菜,餐廳喺自助形式比較簡約,野食款式都幾多😙🌟🍞咖椰爆醬 $68超邪惡😈 多士面搽咗榛子醬🌰同灑滿左美祿粉😍 中間夾左咖椰醬同一舊牛油🧈好似菠蘿油咁🤩 仲有啲花生🥜醬😛 有咁多醬加埋一齊出乎意料咁夾,美祿同花生醬甜甜哋,加埋咖椰醬獨得嘅香味,多士烘到脆身,仲有凍牛油嘅口感同鹹味,真係幾正😋😋 不過建議最少兩個人share因為食得多都會愈食愈甜同膩🫣 呢個係我會想encore,出面食唔到嘅☺️🍜喇沙 $88/ 大蝦喇沙 $138喇沙幾香濃椰漿味,帶啲海鮮鮮味同辣味嗰湯唔錯😉 麵方面係摻摻有粗麵同米粉幾索湯但又食到後面會好易冇哂啲湯🥲 配料普通🧐🍝板麵/ 麵粉粿乾 $88呢個有啲似炒河有啲甜豉油味都幾香唔錯!😉📍A.T.A.S 銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣地下C2號舖🍽️ 7.6/10

🌟🍞咖椰爆醬 $68

🍜喇沙 $88/ 大蝦喇沙 $138

🍝板麵/ 麵粉粿乾 $88
呢個有啲似炒河有啲甜豉油味都幾香唔錯!😉

📍A.T.A.S
🍽️ 7.6/10
店名/Shop Name:ATAS地址/ Adresss: 銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣地下C2號舖種類/Type:星加坡菜推介/Recommend:海鮮盛宴,美祿爆炸,班蘭奶茶。麥皮爆雞人均價錢:$250店舖環境::簡約清新風格裝修 交通: 港鐵銅鑼灣站F1 出口,步行約4分鐘,上菜速度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️食物口味:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️海鮮盛宴嘩,呢個海鮮盛宴真係精彩到爆炸,有螃蟹老虎蝦蝦仁,花甲青口蘇冬,蓮藕粟米,秋葵年糕魚蛋魚片,一鍋嘢咩都有齊晒,最正係嗰個汁,講唔出咁好味,小小微辣有啲似超香濃嘅沙嗲醬,愛嚟點嗰個炸饅頭,超正美祿爆炸鍾意美祿嘅一定唔能夠錯過,香濃嘅美祿底,加上好多美祿粉,仲有美祿口味嘅脆卜卜,一杯美祿嘅精華我覺得最欣賞嘅係杯嘢唔會好甜,雖然好香濃班蘭奶茶第一次試班蘭加奶茶,兩種口味出奇地配搭麥皮爆雞口感脆卜卜熱辣辣,非常香口
店名/Shop Name:ATAS
上菜速度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
食物口味:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

班蘭奶茶
第一次試班蘭加奶茶,兩種口味出奇地配搭

麥皮爆雞
口感脆卜卜熱辣辣,非常香口
2024-05-06
  • 美祿爆炸
2024-05-11 70 浏览
A.T.A.S. 🇸🇬 銅鑼灣新加坡菜,高檔cafe裝修,舒服,餐牌選擇好多,地道茶特多😎海鮮、粉麵、特色菜等都好多,服務好好仲會推介唔同既菜式同配搭🤞🏻💛海鮮盛宴💛今日既主主主菜,完全無得輸既配搭,賣相⼀流之餘仲超!級!香!🤩醬汁係新加坡胡椒蟹式,超濃好好味🤤送飯都好正,拌飯完美之選💡蝦仁加醬汁正到爆❣️跟住到魚蛋魚皮,醬汁配飯真係唔好好味🫠食幾多都得,仲有花甲青口呢啲海鮮,好爽😊鍋底見有蓮藕,超掛汁好食到嚇親😲老虎蝦煎香左,蝦頭有膏,超香好好味👍🏻飲啖美祿馬丁尼,點估到美祿個朱古力味同馬天尼夾到咁🫣嚇親,馬天尼令美祿無咁甜而更有風味🩵玉米片雞,脆到⼀個點😎玉米外皮又脆又無咁油,肉嫩配埋個醬係正既,推介😋相當高質既新加坡菜🇸🇬坦白講,個海鮮盛宴既汁係無得唔食,完全係胡椒蟹神還原汁,就係超掛住🥰大家要試下!🙌🏻

青口
粟米