2022-05-27 242 浏览
晏晝只有最下果層有餐廳開,價錢唔平係意料之中,2點黎都排左幾個字先入應該一段時間就會轉餐牌,同之前openrice見到既已經不一樣,有中式同西式set lunch西式好似無之前果個咁吸引見到有牛油果醬,牛油果痴既我,諗都唔諗即刻點呢個,果然冇令我失望,成餐最好味就係呢個沙律又係我最中意食嘅羊架,炸既,有保持到騷味,不過不失呢個見OpenRice d人推薦,略嫌腸粉太霖,不過都入味既見d人話服務好差,可能train過😅我遇到幾個,服務都好好,不過講咗好多次走冰都係俾杯多冰😆

西式好似無之前果個咁吸引

又係我最中意食嘅羊架,炸既,有保持到騷味,不過不失

2022-05-25 292 浏览
Totally not live up to expectation. The only good thing is the view. Other than that, food wise, only two lunch sets (Chinese or western) with poor food choices and priced at 200+HKD; service wise, the waiters take away dishes without asking; interior design/experience wise, open plan with canteen-like flooring and the same music beat repeated over and over again. Not recommended at all.
2022-05-25
果日去完M+藝術館之後去咗呢間新餐廳食dinner!地方超大!!有好多座位!望到西九個靚景😍Menu上有好多選擇,服務態度好👍🏻菜式好多都係fusion野!櫻花蝦蟹籽燒賣 $88蜂蜜柚子蟹肉蝦餃 $88麻香叉燒酥 $68竹笙帶子腸粉 $88點心方面都唔錯!個腸粉有驚喜!又薄又滑🤤好想追加一碟haha香炒鵝油叉燒意大利粉 $138幾得意😆大份,味道可以更邪惡🤣烤美國牛肉眼扒 $368好大塊,牛味幾濃,肉質同味道都幾好,薯條炸得好👍🏻桃香果茶 $38店員推介的,好飲🍑曲奇奶昔 $88用咗忌廉去打,口感更厚身、creamy🤤烤焗蘋果撻配冧酒提子雪糕 $108正常,雪糕正!
果日去完M+藝術館之後去咗呢間新餐廳食dinner!
地方超大!!有好多座位!
望到西九個靚景😍

櫻花蝦蟹籽燒賣 $88

蜂蜜柚子蟹肉蝦餃 $88

麻香叉燒酥 $68

竹笙帶子腸粉 $88

香炒鵝油叉燒意大利粉 $138

幾得意😆大份,味道可以更邪惡🤣
烤美國牛肉眼扒 $368

好大塊,牛味幾濃,肉質同味道都幾好,薯條炸得好👍🏻
桃香果茶 $38
店員推介的,好飲🍑
曲奇奶昔 $88

用咗忌廉去打,口感更厚身、creamy🤤
烤焗蘋果撻配冧酒提子雪糕 $108

正常,雪糕正!
2022-05-19 366 浏览
新餐廳所以打算一試,預訂要大約等半個月才有位。原來這間餐廳有中式,西式,港式,還有一點東南亞風味。食物選擇多,預料之內的有點貴。中午的話有Lunch set, 有一份餐單是188+ 一位,但落單時被告知當天不能用,但上面寫著Mon-Fri都適用(?)要我們跟$218+這個餐牌但其實食物選擇都是一樣。頭盤我選了鴨胸紅菜頭,味道可以但沒特別。朋友點了柚子沙律,和外面越南餐廳的味道差不多。主菜煙肉卷大蝦,蝦不夠新鮮,旁邊的薯仔芝士反而挺好吃。朋友的烤豬腩配飯+菜心,看起來就像燒腩飯一樣....餐飲千萬不要點凍桃香茶,就像沒甜味的吹波膠味道一樣。甜品的芒果糯米飯被換成了芒果配雪糕....試過就好了,沒下次。

2022-05-19 311 浏览
同朋友行M+,見呢間餐廳都幾靚,就入去食個lunch。冇book位,但都唔洗等,可能係平日,唔算太多人。帶位嘅侍應小姐喺我同朋友都未坐低嘅時候就指住個menu話 「呢3個餐都冇,同埋xx, xx都冇」,我同朋友真係啱啱坐低,冇望住佢個menu, 朋友問「係邊幾個餐呀話?」然後佢係完全唔耐煩嘅語氣重覆「呢3個餐冇,即係冇早餐呀」 其實你直接講冇早餐咪得囉🙄已經俾佢嘅態度嚇親,環境係靚㗎,不過地下有時有啲紙巾喺度係冇人執㗎。唔叫唔俾水飲😑叫咗2份餐,fish and chips同angus beef cheese burger ,諗緊飲咩時搵唔到個drink menu, 侍應全程唔出聲唔幫手拎個menu出嚟,由得我地搵,直到我話「冇drink menu唔飲囉」,佢先幫忙搵個drink menu出嚟,之後唔嘥佢10秒已order咗2杯飲品,自問冇俾啲咩麻煩你,冇嘥你幾多時間,咩態度呢?之後有另一位侍應俾2隻碟我哋,一隻係完全唔夠手長但又唔肯行多步放喺我個位到,完全係圖中嘅位置,全程冇講過野,唔講我以為去咗茶餐廳食飯!上咗2份餐之後冇幾耐,有侍應行嚟收走剛才果2隻碟,然後自言自語「哦原來唔係s
唔叫唔俾水飲😑

上咗2份餐之後冇幾耐,有侍應行嚟收走剛才果2隻碟,然後自言自語「哦原來唔係share」,我地從來冇講過share唔share, 你唔肯定咪問囉!完全同我哋冇溝通。🙄
食物係ok好食,都未算好有驚喜,份份餐都過百,有相對嘅質素好應該。
走時係另一位紮馬尾侍應收錢,終於正常返啲,有笑容有禮貌,但整個lunch都唔多愉快,坐得幾舒服都冇用,唔會再試!

2022-05-18
2022-05-18 242 浏览
將維港景致同美食體驗融入M+ 博物館體驗中😉西九開設休閒全日餐飲概念餐廳!餐廳超大超舒服,總面積超過一萬平方呎,🏙每個角落都可以眺望西九藝術公園廣闊景觀,飽覽迷人維港天際線💫 菜單雲集多國菜美饌,🇭🇰從香港經典小食、中式點心、到滋味創新嘅全球料理🍽, 結合「全日餐飲」主概念,帶來意想不到美食驚喜🥢🐷二十四個月西班牙風乾火腿配意式多士$168🥪公司三文治$168🐥紅燒bb乳鴿配蝦片$128🐑烤羊扒配印度薄餅$298🍮香芒凍布甸$59🍉新鮮水果碟$98🧊冰茶 凍桃香茶$48🍫朱古力奶昔$78 一定唔可以錯過佢地招牌公司三文治🤩18層餡料同醬料超豐富!🥑翠綠色高纖牛油果topping,多款酸種麵包,鬆軟之餘有口感🍞爽脆生菜、洋葱碎添清新,🐤滋味雞肉、火腿、牛肉片、煙肉脆片,絕對滿足食肉獸,更有🥚流心蛋、紅菜頭葉,帶出獨特口感,芥末、蜜糖蛋黃醬、🍅番茄、酸瓜、黑松露醬,多重調味,驚爆味蕾。傳統茶餐廳元素同西式crossover,📷震撼打卡able,美味滿足之餘,打卡亦夠震撼! 經典中式烤乳鴿皮脆柔嫩,🔥肉質緊實熱辣辣。濃厚西班牙火腿,同清甜哈密瓜係絕配😙均匀油脂,食落非常鹹香!足料大份烤羊架,

🐷二十四個月西班牙風乾火腿配意式多士$168
🥪公司三文治$168
🐥紅燒bb乳鴿配蝦片$128
🐑烤羊扒配印度薄餅$298

🍮香芒凍布甸$59
🍉新鮮水果碟$98
🧊冰茶 凍桃香茶$48
🍫朱古力奶昔$78

經典中式烤乳鴿皮脆柔嫩,🔥肉質緊實熱辣辣。
足料大份烤羊架,🧂面頭香噴噴香料,配上特色印度薄餅,洋蔥甘筍椰菜青瓜乳酪醬🧅帶出獨特風情。

夜晚食住嘆海景,環境食物都非常寫意😎更設有外賣區🫔趕時間去睇展覽or野餐食都唔會錯過!
作為M+新餐廳,第五波前去就未開張,一鬆綁見啲報道話有靚景咁就去試吓啦。睇OpenRice大家對佢哋嘅服務有不滿,相信佢哋有睇到評語,然後服務感覺上大為改善,覺得算係呢個博物館餐廳嚟講,服務態度幾好,已經好主動提供公叉啦、又識拉埋凳(真心算超越呢個lv嘅服務🤣),又話黑口黑面我今次就感受唔到喇。星期六去都要排一排隊先入到去,過程等得唔耐嘅。咁就好彩地到我地果陣就坐到靠近窗口位置(拿講真呢啲位置係可遇不可求,除非訂位),張枱個設計都幾打卡able,夢幻漸變藍色咁。食物嚟講算合格啦,可能你會覺得同樣食物喺其他餐廳嚟講偏貴,但我會認為你不如當佢係同迪士尼、海洋公園入面嘅餐廳差唔多,而且係食環境多啲嘅。個menu其實有齊西式d pizza意粉呀,點心、生滾粥都有,咁之但係嚟之前有睇過吓啲報導嘅,就叫咗啲media有highlight嘅海南雞飯,雞嫩口唔痴牙,三款醬我比較鍾意酸辣,湯無油,不過飯唔夠香。再叫左港式咖喱牛腩飯,牛腩幾好食wor,咬落去食到牛嘅油脂。兩個飯同樣係餸多過飯,一舊肉送一啖飯係唔work,會想要多兩啖飯送下汁🤣再叫多個乳鴿BB連蝦片,個味同平時食嘅就冇咩分別嘅,肉就比較瘦,

Add+海南雞飯

再叫多個乳鴿BB連蝦片,個味同平時食嘅就冇咩分別嘅,肉就比較瘦,蝦片擺左一陣都脆。

另外叫杯lemonade特飲,有成大支薄荷喺入面,通常只係一片葉,呢個幾surprised。

2022-05-14
2022-05-16 180 浏览
可能是平曰又下雨的曰子, 人不多, 不用等位。我們吃了沙嗲牛肉炒腸粉, 牛油果沙律, 印度羊架薄餅,  3樣都好吃。牛肉和羊架都嫩滑, 腸粉也很滑。服務也不錯, 我哋4人各點了果茶, 上茶時是每人一壺, 大家都飲完一壼想再添多些熱水, 侍應每一壺都幫我哋加。 餐廳環境也很舒服, 無敵海景。
可能是平曰又下雨的曰子, 人不多, 不用等位。

餐廳環境也很舒服, 無敵海景。
2022-05-11
2022-05-15 222 浏览
星期日12點零去到要排walk in, 雖然入面勁多吉枱但因為要留比有booking客,所以都要等10零張枱大約30分鐘度。出面落緊雨又唔熟路所以都可以接受。野食好ㅡ般,男朋友叫左個 fish and chips,啲油好明顯唔夠熱炸得非常唔好食。我個炸雞waffle一樣。可能中式野或者非炸物會好啲,但相信下次再去M+都唔會再試。
2022-05-15 4634 浏览
最近各大網上媒體都介紹呢間餐廳,裝修環境的確好吸引,於是順便book埋M+, 同埋阿爸阿媽參觀完M+之後,一家四口,試一試呢間海景新餐廳! 知道餐廳初開業,一定好多人,於是一組訂位,確保唔使阿爸阿媽一齊等!ADD+ =All Day Dinning 🚄交通: 港鐵九龍站,出圓方商場,沿住商場指示,出西九文化區,步行約十分鐘到M+! 餐廳位於M+ B1層,十分當眼!👀餐廳環境十分大,門前一張好長嘅吧枱,打卡位之選!⏱️訂了下午六點,原本打算可以睇埋日落🌅,可惜天氣麻麻🌫️! 留待下次好天氣再來!餐廳主打中西fusion菜,中式點心🫔,意粉🍝,pizza🍕,中式飯🍛,西式牛扒🥩,🐟炸魚🍟薯條等等任君選擇!脆炸深海魚柳🐟及薯條🍟$228魚柳高質,可惜只有一塊,配上青豆蓉,茄汁,沙律汁,田園沙律🥗! 青豆蓉配上炸魚柳味道的確好夾! 煲仔沙爹牛肉炒腸粉$138呢個菜係餐廳住打,的確不得了,好香沙嗲味,配埋腸粉,呢個推介,必食! 好味嘅食物,都係邪惡,係比較油膩!香炒鵝油叉燒意大利粉🍝$138呢個意粉,係用袋包住上枱,喺你面前剪開個袋, 味道有啲似,火鴨絲叉燒炒麵,店員簡介製法,意粉加入鵝油後,用袋袋
ADD+ =All Day Dinning

餐廳環境十分大,門前一張好長嘅吧枱,打卡位之選!

脆炸深海魚柳🐟及薯條🍟$228

煲仔沙爹牛肉炒腸粉$138

香炒鵝油叉燒意大利粉🍝$138
呢個意粉,係用袋包住上枱,喺你面前剪開個袋, 味道有啲似,火鴨絲叉燒炒麵,店員簡介製法,意粉加入鵝油後,用袋袋起放入焗爐焗!
呢個都係招牌菜之一!

熱普洱$38🫖
一壺上,一般,飲完後可添加熱水!

熱鮮奶咖啡$48☕
全晚最好就係呢杯咖啡,雖然拉花麻麻地,但一套上餐,賣相吸引,跟配m&m朱古力🍫,清水,咖啡尚算沖得夠滑,輕輕咖啡味! 嘆住咖啡☕望住個海🏝️,認真夠chill!

⭐⭐溫馨提示⭐⭐: M+博物館營業時間去到下午六點!走時己經無法截的士! 因為已經無的士入M+, 閉館後人潮稀少!
所以晚飯人暫時流唔算多! 想試嘅朋友可碰碰運氣! ⭐
2022-05-14
2022-05-06 624 浏览
從來都唔寫食評,但今次真係好想寫!晚上行完M+ 一心想試呢間新開既餐廳 因為有靚景 但無諗過服務咁麻麻😣我哋早到早等位卻被安排最差既位置- 距離落地玻璃最遠的;而且當時是有玻璃旁的二人吉枱😡因為太肚餓掛住點餐都無要求換枱⋯但排我後面的兩pair都可以坐到最靚嘅位 係咩道理日😤我哋張枱旁邊仲要有人成日捧住碗碟大盤行過;因為個盤太大 侍應手踭好似要片落我個頭度咁😖 食咗個炸雲吞,叉燒蛋飯,再加碗菜膽湯 埋單成3百幾4百蚊!除左叉燒蛋飯幾好味 其他都麻麻地!總之食物偏貴 味道中等 服務差就唔值

錦鹵雲吞
蜂蜜叉燒蛋飯
2022-05-06
蜂蜜叉燒蛋飯
趁着去M+參觀前去食early lunch, 11:20去到門口帶位侍應話要等一陣,大概20分鐘後就可以入了。其實仲有好多吉枱,但因為新開張關係,只開放了部份座位。座位好闊落,落地玻璃風景亦都好靚,但服務真心麻麻。大部份侍應都黑口黑面,講嘢語氣亦都好掘。落單時我哋想點Parma Ham Pizza,落單個短髮女士應回應一句「賣晒」,我仲以為自己去咗茶餐廳,叫斟水都埋嚟斟完即刻走開。希望佢哋日後嘅服務可以改善。
2022-04-30
2022-04-29 440 浏览
叫了乳鴿還可以海南雞飯沒特別點心拼盤唔掂但最差的是服務,有個短頭髮女侍應不斷在‘教’下屬,語氣態度惡劣,還在客人面前掉東西黑面,令人見到她都不想食!另外一星期前訂位都話滿,但即日訂就有位,食了一小時也座不到一半但出要要人排咩玩法!這裡只食環境,食物及服務與環境不符
叫了乳鴿還可以
海南雞飯沒特別
點心拼盤唔掂
這裡只食環境,食物及服務與環境不符

2022-04-29
庆祝纪念
生日
2022-04-28 601 浏览
新開幕又有咁多報道,即管去試試。唔知猶自可,一讀就出事。午餐同一班同事去食,訂咗位,係唔洗等位就可以直接入去。帶位個位,有闊落地方唔行,偏偏要帶人行滿有人嘅行仔。坐低都諗左好一陣,終於諗好嗌乜嘢,諗住叫附近個侍應落單,舉極手叫佢都好似望唔到咁,好啦終於望到,終於落咗單。等左一陣,有個黑口黑面嗰個侍應放兩碟前菜上枱,「Parma ham、沙律」,但我哋只係叫左一個set,冇理由咁筍有兩個前菜,好心同黑口黑面嗰個侍應反映只得一個set,係咪有晒兩個前菜,佢反問返我哋叫咗啲咩,我地真係冇記低,個黑口黑面嘅侍應用好不情願嘅面口喺個袋度攞出iPad check下訂單,之後即攞走左個沙律。我哋都呆咗一呆,冇諗過喺呢個level嘅餐廳食嘢都會俾人凶。Pizza上面自動加🦟不在話下。Main course都係食完Pizza30分鐘後,催單仲要等多陣先上菜。好在Main course牛面係好味嘅,配上creamy嘅白汁。餐飲檸檬特飲落重料,酸到咁嘅樣😣。甜品芒果布甸不過不失。食完所有嘢之後,叫左埋單。又係黑口黑面嗰個侍應出現,俾左張單我。憶述坐我對面嗰位同事講,黑口黑面嗰個侍應係hea加冇望住我有冇接到
新開幕又有咁多報道,即管去試試。唔知猶自可,一讀就出事。

Pizza上面自動加🦟不在話下。

餐飲檸檬特飲落重料,酸到咁嘅樣😣。甜品芒果布甸不過不失。

食完所有嘢之後,叫左埋單。又係黑口黑面嗰個侍應出現,俾左張單我。憶述坐我對面嗰位同事講,黑口黑面嗰個侍應係hea加冇望住我有冇接到張單咁俾我。收左張咭去埋單返嚟,直接俾晒咁多張單(我地一共三枱),話「三張都係你哋嘅。」咁就想走啦。
咁嘅服務態度,我諗起澳牛啲侍應
2022-04-25
趁着疫情減退咗少少,好多場所都開放返,馬上預約了去M+博物館參觀一下,中午12時已經來到,在一些不用預約的地方先逛逛及拍拍照再前往2樓的展館參觀。M+ 四周的地方都很寬敞,所以不覺擠擁, 一邊慢慢欣賞藝術作品,非常舒適。只是越看越覺得自己不懂得藝術,我發現藝術家的思想真是非一般普通人能理解, 天才與白痴真是一線之差,邊參觀邊感到自己去了金宵大廈😅,唉😮‍💨!藝術呢樣野,真是識條鐵咩😜🤔🤣! 幸好免費,當作一個消閑節目也不錯哦!行到兩點幾,攰攰地同有啲肚餓,於是馬上前往這裏的一間有全日餐飲的餐廳「ADD+」叉吓電,發現這家餐廳不時有人在門外排隊等候, 部份原因應該是要嘟安心出行及打針認證,我和老公等了15分鐘左右被安排入座。這間餐廳地方闊大,近入口有一張超長的吧枱,後面是分開一格格的酒櫃,非常摩登。餐廳樓底也很高,全部落地大玻璃面向維港,採光度充足,環境非常開陽,所有用餐的枱面 均採用了淺彩綠色的玻璃鏡面,能夠輕易把室外的陽光🌞與白雲⛅帶進去你的食桌,令餐廳與室外天空融為一體,桌上的食物就擺放在白雲之上,份外醒神。很幸運的被安排在落地大玻璃傍的一張單邊座位, 相信這個位置應該是全餐廳人流

很幸運的被安排在落地大玻璃傍的一張單邊座位, 相信這個位置應該是全餐廳人流最小而且是私穩度最高的一張枱。
本來在等候的時候已在餐牌選定了當天的午市套餐,但可惜餐廳職員告訴我們所有套餐已賣完,因此我們只可以A La Carte。
「ADD+」 這裏的餐牌很多元化,中式有多款點心、粥品、炒粉麵飯和海南雞飯🐓;西式有風乾火腿、沙律🍲、意粉🍜、薄餅🍕、漢堡包🍔、三文治、炸雞🍗及牛扒🥩等; 甜品有紅豆沙湯圓、芒果布甸、焗蘋果撻雪糕🍨和水果🍉等等。飲品有各色汽水🥤、果汁🍹、礦泉水、咖啡☕、花茶🫖、凍茶🍹、中國茶🫖和奶昔沙冰🧋等等。真係照顧到唔同人嘅需要,梗有一款啱你。 哈哈!

餐牌價錢中上,若帶着旅遊的心情和這裏的舒適度,這個價格也算合理。

我們點了一個闊條麵,一個炸魚薯條和兩杯飲品。
~牛仔肉野磨菇忌廉汁闊條麵 $156
餐牌顯示這個闊條麵用了洋蔥、乾蔥、雞蛋🥚、忌廉、巴馬臣芝士及蕃西製作而成。 不過我們吃的時候肉眼看不見有洋蔥🧅、乾蔥和巴馬臣芝士,這個可能是已經打碎混進了醬汁中🤔。牛仔肉也算夠淋容易咬,野磨菇份量非常多,闊條麵份量也不少,整碟味道濃厚,闊條麵軟硬適中有一點咬口,二人share也不會覺得不夠。
~脆炸深海魚柳及薯條 $228
深海魚柳算是非常大的一件,主角用了Toothfish🐟 (小鱗犬牙南極魚),又名法國白鱈魚,美加叫Chilean Seabass(智利海鱸魚) ,星加坡,馬來西亞叫牙魚/白鱈魚。
脆炸深海魚柳及薯條
*這件白鱈魚肉厚味鮮, 魚肉顏色雪白,有魚油香,差一點誤以為是銀鱈魚;炸漿脆口帶一點咸味而且不太油,沾上塔塔醬或青豆醬同吃,好滿意。Like!😍👍
*薯條🍿一般正常,但個人認為未夠脆口,另提供了蕃茄汁。
*這一道菜伴有一小碗沙律菜,蔬菜新鮮並加入黑醋汁,感覺不俗!
~美式咖啡 ☕$48
正常味道OK👌
凍美式咖啡
~可樂 $28
Coke
我們在這裏慢慢享受,也拍了很多照片,叉完電又再繼續我們餘下的參觀行程了。😁
2022-04-26
Coke