觀塘工廈一向都有好多隱世美食,呢間叫Add Some Thai Restaurant嘅泰國餐廳就有好多觀塘之友之前推介過。餐廳門口已經好有泰國風情,大大隻招牌寫住Add Some Thai Restaurant,一眼就可以見到!✨我同朋友叫左個二人餐✨食物都算好豐富,有頭盤、主菜、蔬菜、甜品,都只係$388 (2人份量),真係勁優惠!<頭盤>🥗泰式鮮蝦青木瓜沙律- 沙律份量好足蔬菜好多🥘椰皇椰青雞湯- 椰青雞湯好甜,湯入邊有好多雞肉同香-茹,出奇地好飲🍢小食香燒菠蘿串,沙爹雞肉串,沙爹豬肉串,泰式素春卷- 串燒小食好豐富,配合埋泰式醬一齊食,非常滋味<主菜>⭐泰式炒金邊粉配鹹蛋黃酥炸海蝦- 最愛食金邊粉,但第一次配鹹蛋黃酥炸海蝦,都算幾有特色。⭐新酥炸軟殼蟹炒黃咖喱配手抓餅(追加$80可多一個主菜)- 炸軟殼蟹好入味,黃咖哩配手抓餅就更加係最佳組合,忍吾食晒🤗<蔬菜>⭐馬拉盞 椰菜苗<甜品>✨🍮可加$48升級至芒果糯米飯配是日雪糕(2人份)成個餐咁多食物,而且份量足夠又好食,真係性價比超級高,唔怪之得咁多朋友推介😋

✨我同朋友叫左個二人餐✨

<頭盤>
🥗泰式鮮蝦青木瓜沙律
- 沙律份量好足蔬菜好多
🥘椰皇椰青雞湯
- 椰青雞湯好甜,湯入邊有好多雞肉同香-茹,出奇地好飲
🍢小食香燒菠蘿串,沙爹雞肉串,沙爹豬肉串,泰式素春卷
- 串燒小食好豐富,配合埋泰式醬一齊食,非常滋味

<主菜>
⭐泰式炒金邊粉配鹹蛋黃酥炸海蝦
- 最愛食金邊粉,但第一次配鹹蛋黃酥炸海蝦,都算幾有特色。
⭐新酥炸軟殼蟹炒黃咖喱配手抓餅(追加$80可多一個主菜)

<蔬菜>
⭐馬拉盞 椰菜苗

<甜品>
✨🍮可加$48升級至芒果糯米飯配是日雪糕(2人份)

2023-11-02
  • 椰青雞湯
  • 酥炸軟殼蟹配金邊粉
  • 泰國小食拼盤
2023-11-05 43 浏览
之前和家人吃過這一間泰國餐廳,味道不錯,一於與朋友再回訪。餐廳的空間非常大,環境座位舒適。今天叫了以下食物。二人套餐非常抵食,前菜選二,小食選四,主菜選一,蔬菜選一。大食的我們還叫了不同的小食,及飲品。二人套餐( $388)1.鮮蜆海鮮冬蔭功湯足料的冬陰功湯,味道偏酸,帶點辣,開胃。2.泰式鮮蝦青木瓜沙律非常多的沙律菜,配上爽口的木瓜,及大隻爽口的鮮蝦。是一道不錯的開胃小吃。3.沙爹雞肉:串雞肉串,配上沙嗲醬,惹味。4.汁燒菇串:食落非常Juicy的菇串燒。5.泰式素春卷:外脆內軟的春卷,新鮮熱辣炸氣。6.招牌手打蝦餅:爽口的蝦餅,配上泰式辣醬,正7.泰式炒金邊粉配鹹蛋黃酥炸海蝦份量非常大份的金邊粉,配上野味的鹹蛋黃炸蝦。8.馬拉盞炒豆苗日式的豆苗,份量非常多,馬拉盞味道濃郁。惹味。追加小食1.芒果糯米飯配是日雪糕(2人份)(+$48)泰國必吃的芒果糯米飯,配上是日雪糕,畫上完美的。2.芝士焗扇貝(2粒)(+$35)非常多的芝士配上爽口彈牙的扇貝,邪惡!3.香燒菠蘿串(2串)(+$22)非常Juicy的菠蘿。4.巨峰提子益力多沙冰(+$25)賣相非常泰國風味,消暑解渴。5.泰式芝士奶蓋
之前和家人吃過這一間泰國餐廳,味道不錯,一於與朋友再回訪。
餐廳的空間非常大,環境座位舒適。
今天叫了以下食物。

二人套餐( $388)
1.鮮蜆海鮮冬蔭功湯
足料的冬陰功湯,味道偏酸,帶點辣,開胃。
2.泰式鮮蝦青木瓜沙律
3.沙爹雞肉:串雞肉串,配上沙嗲醬,惹味。
4.汁燒菇串:食落非常Juicy的菇串燒。
5.泰式素春卷:外脆內軟的春卷,新鮮熱辣炸氣。
6.招牌手打蝦餅:爽口的蝦餅,配上泰式辣醬,正
7.泰式炒金邊粉配鹹蛋黃酥炸海蝦
份量非常大份的金邊粉,配上野味的鹹蛋黃炸蝦。
8.馬拉盞炒豆苗
日式的豆苗,份量非常多,馬拉盞味道濃郁。惹味。
追加小食
1.芒果糯米飯配是日雪糕(2人份)(+$48)
泰國必吃的芒果糯米飯,配上是日雪糕,畫上完美的。
2.芝士焗扇貝(2粒)(+$35)
非常多的芝士配上爽口彈牙的扇貝,邪惡!
3.香燒菠蘿串(2串)(+$22)
非常Juicy的菠蘿。
4.巨峰提子益力多沙冰(+$25)
賣相非常泰國風味,消暑解渴。
5.泰式芝士奶蓋奶綠(凍)(+$ 25)
2023-10-26
2023-11-04 34 浏览
約咗個朋友食飯…就佢觀塘放工…一於又潛入工廈搵吓有乜好食啦😁😬見到網上食評介紹呢間有fusion菜幾特別咁就試試啦!上到去見到有彩燈波波+流水位🤩🤩食飯之餘打埋卡亦得!. 坐低叫咗 ✨二人套餐 $388. ✨椰皇椰青雞湯非常清甜🥥椰味十足!!雞件軟滑無骨啖啖肉!. ✨泰式鮮蝦青木瓜沙律 鮮蝦肉有彈性+微微酸青木瓜絲!清新開胃👍🏻. ✨自選小食拼盤:🔸招牌手打蝦餅🔸沙爹雞肉串🔸紐西蘭牛柳粒串🔸一支骨雞翼(4支) 可揀四款✌🏻✌🏻叫拼盤可以每樣都試吓幾好!記得要連伴碟嘅蝦片都食埋🦐🦐. ✨蒜蓉炒豆苗翠綠青脆嘅爽口感🌱食落好fresh!!. ✨酥炸軟殼蟹炒黃咖哩配手抓餅惹味咖喱唔辣+入口酥脆嘅軟殼蟹+熱辣辣手抓餅!當然要落埋手食至夠滋味😛. ✨招牌海鮮菠蘿炒飯 +$80差唔多每次食泰菜都會叫嘅菠蘿炒飯🍍呢度同樣以菠蘿外殼盛載炒飯!色水幾夠且材料又豐富!有鮮蝦, 青囗, 肉鬆, 菠蘿肉, 魷魚……而且味道都幾唔錯😉. ✨ 芒果糯米飯配是日雪糕(二人份) +$48甜蜜蜜經典泰式甜品造型精美🥭打卡必備!. ✨泰式奶茶 +$15✨咸檸配雪碧 +$15.✨加一服務費
坐低叫咗 ✨二人套餐 $388
✨椰皇椰青雞湯
非常清甜🥥椰味十足!!雞件軟滑無骨啖啖肉!
✨泰式鮮蝦青木瓜沙律
鮮蝦肉有彈性+微微酸青木瓜絲!清新開胃👍🏻
✨自選小食拼盤:
🔸招牌手打蝦餅
🔸沙爹雞肉串
🔸紐西蘭牛柳粒串
🔸一支骨雞翼(4支)
✨蒜蓉炒豆苗
翠綠青脆嘅爽口感🌱食落好fresh!!
✨酥炸軟殼蟹炒黃咖哩配手抓餅
✨招牌海鮮菠蘿炒飯 +$80
✨ 芒果糯米飯配是日雪糕(二人份) +$48
甜蜜蜜經典泰式甜品造型精美🥭打卡必備!
✨泰式奶茶 +$15
✨咸檸配雪碧 +$15
✨加一服務費

2023-11-02 34 浏览
🍽泰西融合菜餐廳➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰4人套餐✨泰皇椰青雞湯椰青雞湯清新鮮味,椰子同雞融合一體,仲有好多菇菌一齊燉,滋補養顏。✨酸辣鳳爪沙律清香爽脆,同沙律一齊食口感豐富,佢哋嘅酸辣汁做得好美味。✨泰式小食拼盤小食拼盤里面有蝦餅、春卷、豬頸肉、酸辣鳳爪、雞翼。蝦餅好新鮮爽口彈牙、香脆可口,大大件。春卷酥脆,豬頸肉燒得肉汁夠嫩唔韌、香口。雞翼外脆內軟。加埋啲酸辣鳳爪清爽彈牙,甜甜地酸酸地辣辣地好嘢味,好正👍✨泰式燒豬肋骨燒豬肋骨好厚肉,原汁原味✨泰式雜菌炒金邊粉雜菌炒金邊粉,炒出泰式風味,加埋啲雜菌更加美味。黃咖喱鹹蛋軟殼蟹 咖喱煮得好出色,軟殼蟹香脆好嫩,咖喱香昧令人回味無窮,非常吸引。蒜蓉炒豆苗豆苗炒得好嫩、好有鑊氣。芒果糯米飯配是日雪糕 (+$88)我食咗好多間芒果糯米飯,呢間特別好食,芒果香甜多汁,糯米飯軟糯,飯有椰香,配上椰子雪糕,夾住一齊食,啖啖香甜,無得頂👍招牌海鮮菠蘿炒飯 (+$80)菠蘿炒飯有大蝦,青口、肉鬆,炒飯粒粒金香,恨不得一口將佢食曬。自家製手打蝦餅 (2件) (+$45)自家手工蝦餅,新鮮爽口彈牙,香脆可口,肉質鮮嫩,仲係大大件添。招牌椰汁千層糕 $42椰汁千
🍽泰西融合菜餐廳
➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰

4人套餐
✨泰皇椰青雞湯
✨酸辣鳳爪沙律
清香爽脆,同沙律一齊食口感豐富,佢哋嘅酸辣汁做得好美味。
✨泰式小食拼盤

✨泰式燒豬肋骨
燒豬肋骨好厚肉,原汁原味
✨泰式雜菌炒金邊粉
雜菌炒金邊粉,炒出泰式風味,加埋啲雜菌更加美味。
黃咖喱鹹蛋軟殼蟹
蒜蓉炒豆苗
豆苗炒得好嫩、好有鑊氣。
芒果糯米飯配是日雪糕 (+$88)
招牌海鮮菠蘿炒飯 (+$80)
自家製手打蝦餅 (2件) (+$45)
招牌椰汁千層糕 $42
椰汁千層糕,超濃椰汁,軟糯而彈牙,飯後一定要試吓呢個甜品
➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰
🌎:
#hkfoodie #香港美食 #打卡餐廳 #美食 #香港好去處 #美食推薦 #慶祝 #香港餐廳 #餐廳推薦 #紀念日 #香港 #節日慶祝 #香港探店
2023-11-01 27 浏览
Add Some Thai Add Some Thai 位於觀塘工廠大廈,非常方便易搵。店入佈置充滿泰國風情同特色,係同朋友聚會嘅好地方。泰國金柚海蝦雜菜沙律泰國金柚海蝦雜菜沙律放上新鮮海蝦同多種蔬菜搭配金柚,俾人一種清新嘅口感。海蝦鮮嫩,金柚酸甜,蔬菜清脆,口感微辣。泰式雜錦海鮮炒金邊粉泰式雜錦海鮮炒金邊粉搭配各種海鮮,包括蝦、魷魚、魚片等。金邊粉口感彈牙。調味料如花生,青檸帶出氹各種香料嘅香氣,更加上香脆蝦片,令人回味。蒜蓉炒椰菜苗蒜蓉炒椰菜苗簡單而美味。椰菜苗嫩葉由爆香嘅蒜蓉帶出香味,而且保持咗椰菜苗嘅爽脆口感。這道菜出奇地夠鑊氣, 十分風味。多重香草煎羊架上次嚟Add Some Thai 已經想試嘅香草煎羊架,羊架肉質嫩滑,經過多種香草調味,散發出濃郁嘅香氣。煎得酥脆嘅外皮,脂肪部份肉汁四溢,配上醬料更加美味。西貢少女西貢少女俾一杯用熱情果,薄荷葉,青檸製成嘅冰涷飲品,充滿東南亞風味。檸檬柚子蜜熱檸檬柚子蜜以新鮮檸檬、柚子同蜂蜜製成,溫暖滋潤,口感舒服。芒果糯米飯配雲呢拿雪糕芒果糯米飯配雲呢拿雪糕,展現泰國獨特風味。糯米飯口感綿密,搭配新鮮芒果片,帶來甜蜜滋味。配上濃郁香甜嘅雲
Add Some Thai

泰國金柚海蝦雜菜沙律

泰式雜錦海鮮炒金邊粉

蒜蓉炒椰菜苗

多重香草煎羊架

西貢少女

檸檬柚子蜜

芒果糯米飯配雲呢拿雪糕

芒果糯米飯配雲呢拿雪糕,展現泰國獨特風味。糯米飯口感綿密,搭配新鮮芒果片,帶來甜蜜滋味。配上濃郁香甜嘅雲呢拿雪糕,令人滿足。
  • 芒果糯米飯
  • 泰式雜錦海鮮炒金邊粉
  • 蒜蓉炒椰菜苗
2023-11-01 34 浏览
Add Some Thai Restaurant黎到帶啊姨搵食第二站,佢地話美國好少泰國菜食,所以就帶左佢地黎駱駝漆食泰國大餐😎餐廳用嘅係黃黃地嘅燈,用嘅係木台同埋裝修有好多木&樹嘅元素,所以東南亞風味十足🌴〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈4人套餐 $788✨泰皇椰青雞湯唔想飲冬蔭公咁濃可以簡依款飲落好清好濃雞味入面仲有好多爽脆嘅菇菇✨酸辣鳳爪沙律鳳爪份量都幾慷慨味道酸味較出,唔太食到辣味沙律菜切得細細地,掛滿曬汁✨泰式小食拼盤我稱之為大滿足‼️蝦餅一開二,開完二先係出面一粒嘅size,超誇張豬頸肉大片,肉裡面夾帶油同汁,好好食春卷炸得酥脆唔油膩好推薦大家叫一盤share😎✨泰式燒豬肋骨超厚肉,但肉質偏柴,有待進步✨泰式雜菌炒金邊粉金邊粉好有筋道,麵條都幾彈牙味道調中,唔算濃味,重口味人士可能會覺得差緊啲✨黃咖喱鹹蛋軟殼蟹 上台好可愛,每人一碗仔唔洗爭軟殼蟹炸得幾好,油感唔重我仲留左啲咖喱撈飯食🤭✨蒜蓉炒豆苗此豆苗不同彼豆苗‼️我未食之前仲覺得會好有草青味但食落完全唔覺😌好爽脆,下次都會叫✨芒果糯米飯配是日雪糕 (+$88)泰國菜無論點飽都要食糯米飯🥭又係分左4份唔洗爭椰子雪糕濃郁但一啲都唔
Add Some Thai Restaurant

飲落好清好濃雞味
入面仲有好多爽脆嘅菇菇

✨酸辣鳳爪沙律
鳳爪份量都幾慷慨
味道酸味較出,唔太食到辣味
沙律菜切得細細地,掛滿曬汁

✨泰式小食拼盤
我稱之為大滿足‼️
蝦餅一開二,開完二先係出面一粒嘅size,超誇張
豬頸肉大片,肉裡面夾帶油同汁,好好食
春卷炸得酥脆唔油膩
好推薦大家叫一盤share😎

✨泰式燒豬肋骨
超厚肉,但肉質偏柴,有待進步

✨泰式雜菌炒金邊粉
金邊粉好有筋道,麵條都幾彈牙
味道調中,唔算濃味,重口味人士可能會覺得差緊啲

✨黃咖喱鹹蛋軟殼蟹
上台好可愛,每人一碗仔唔洗爭
軟殼蟹炸得幾好,油感唔重
我仲留左啲咖喱撈飯食🤭

✨蒜蓉炒豆苗
此豆苗不同彼豆苗‼️
我未食之前仲覺得會好有草青味
但食落完全唔覺😌好爽脆,下次都會叫

✨芒果糯米飯配是日雪糕 (+$88)
泰國菜無論點飽都要食糯米飯🥭
又係分左4份唔洗爭
椰子雪糕濃郁但一啲都唔會過甜
一定要一羮有齊雪糕,飯,芒果,好吃到升天

✨招牌海鮮菠蘿炒飯 (+$80)
一個飯塞左墨魚仔,鮮蝦同埋青口,非常良心
份量夠分6-7碗,抵食得好緊要

✨自家製手打蝦餅 (2件) (+$45)

🌈招牌椰汁千層糕 $42
入口仲暖暖地,非常煙韌🥥
2023-10-20 39 浏览
今日經過觀塘apm購物,意外發現一個半隱世的泰西融合菜餐廳 - Add Some Thai Restaurant。Add Some Thai Restaurant 餐廳環境很有特色,有類似孔明燈的燈飾,一面具藝術特色餐碟牆,很合情侶或朋友聚餐。我和朋友叫了一個二人餐。椰皇椰青雞湯雞湯味道清甜,內有菇片和雞肉,份量意外多,有三至四碗份量。泰式鮮蝦青木瓜沙律鮮蝦新鮮彈牙,青木瓜沙律整體感覺清新,酸酸甜甜,令人更有胃口。酥炸軟殼蟹炒黃咖喱配手抓餅令人驚喜的是足足有兩隻完整的酥炸軟殼蟹,黃咖哩配有薯仔和蔬菜,手抓餅本身亦有香料調味。泰式椰青海鮮炒飯上面有一層厚厚的芝士覆蓋,內裏有豐富的海鮮配炒飯,有青口、八爪魚、魷魚等。汁燒菇串 香燒菠蘿串 紐西蘭牛柳粒串 沙嗲豬肉串可選四種串燒,並有蝦餅附送。有幾種串燒選擇,不論是食肉獸還是素食主義者都可大飽口福。蒜蓉炒芥蘭芥蘭爽口,有香香的蒜蓉味。芒果糯米飯配是日雪糕糯米飯煙靭可口,芒果香甜軟熟,再配以甜甜的雪糕,層次感滿分。
我和朋友叫了一個二人餐。

椰皇椰青雞湯
雞湯味道清甜,內有菇片和雞肉,份量意外多,有三至四碗份量。
泰式鮮蝦青木瓜沙律
酥炸軟殼蟹炒黃咖喱配手抓餅
泰式椰青海鮮炒飯
汁燒菇串 香燒菠蘿串 紐西蘭牛柳粒串 沙嗲豬肉串
蒜蓉炒芥蘭
芥蘭爽口,有香香的蒜蓉味。
芒果糯米飯配是日雪糕
2023-10-19
2023-10-13 44 浏览
觀塘多嘢食,今晚黎到駱駝漆大廈第一座9樓嘅Add Some Thai Restaurant,位置好好搵,入到去環境相當舒適闊落。點了個二人套餐$388,➕48升級了個甜品,再追加了一份芝士焗扇貝和兩杯飲品。🌸酸辣鳳爪沙律,酸酸辣辣,無骨容易食,好開胃,又夠味,yummy!🌸西貢少女,味道清新自然,桑格妮亞,多種水果混合,果味濃郁,個人比較喜愛西貢少女多啲。🌸鮮硯海鮮冬蔭功湯,用料不少,大概有4碗左右的份量,兩個人食夠晒。🌸酥炸軟殼蟹炒黃咖喱配手抓餅,軟殼蟹外脆內軟,都唔係細隻,配埋黃咖喱好惹味,手抓餅熱辣辣,香脆可口,好好味,我鍾意就咁食,唔點咖喱汁。🌸馬拉盞通菜,好入味,但係又唔會覺得咸。🌸小食,我們點了一支骨雞翼,紐西蘭牛柳粒串,泰式素春卷,招牌手打蝦餅,小食份量足,春卷脆,但不油膩,手打蝦餅好大件,彈牙。🌸芝士焗扇貝,扇貝好大一粒,配上濃濃的芝士,再加上沙律醬,味道不錯。🌸最後的甜品,芒果糯米飯配是日雪糕,芒果香甜多汁配埋糯米飯,煙煙韌韌,有水果的清新又唔會太甜,雪糕係椰香味,香濃椰子味,我鍾意❤️對於鍾意食泰國菜嘅我黎講,下次會再黎Add Some Thai Restaurant

🌸馬拉盞通菜,好入味,但係又唔會覺得咸。

對於鍾意食泰國菜嘅我黎講,下次會再黎Add Some Thai Restaurant !
放工跟朋友來觀塘試<Add Some Thai Restaurant>﹐是一間在駱駝漆內的泰國菜。食物選擇挺多,串燒、咖哩、泰式小食、炒粉麵等都有,晚市2人套餐很划算,但我們想試多點食物所以單點了。首先最推介的是這個看起來平平無奇的泰式椰青雞湯煮娃娃菜,內裏有一些蘑菇跟椰子肉,跟平日那種米色的泰式椰汁雞湯有點不一樣,口味清淡一點,但真的能吃到椰青味,配合娃娃菜的甜味,非常好吃!點了兩個串燒,是豬肉跟雞肉,雞肉肉質挺嫩滑,而且旁邊可以沾的沙嗲醬非常濃郁!另外點了的燒豬頸肉份量很多!還有一個泰式炸蝦餅,雖然一碟只有兩件(每件一開二)﹐但是每件都很厚生,食下去啖啖肉,很滿足!咖哩都可以自選紅咖哩或黃咖哩,我們想辣一點所以選了紅咖哩牛柳。它真的是牛柳,不是中式那種牛腩,而且也有很多肉在內裡。菜單上寫配了兩塊手抓餅,原來是指圓形一大塊那種為一塊,所以小籃子中其實配了很多塊。咖哩汁不算很濃稠的,偏液體一點,所以吃起來沒有那麼容易感到膩!主食還點了一個泰式炒金邊粉,沒有叫普通配炒海鮮而選了炸軟殼蟹的,因為有咖哩所以將炸軟殼蟹沾點咖哩來吃非常不錯!整體這間Add Some Thai R

整體這間Add Some Thai Restaurant地理位置方便,餐廳內環境也不錯,而且沒有限時, 我們坐了很久都沒有趕我們走,所以很適合一班朋友來了吃飯聊聊天聚會!

2023-10-13 56 浏览
1. 海鮮菠蘿炒飯 $118《⭐️⭐️⭐️》炒飯唔會太乾身,而且配上好多海鮮,例如鮮蝦、魷魚、青口等,非常足料,炒飯面又加左份量不少既肉鬆,加上酸酸甜甜既菠蘿,非常惹味,可惜係蝦肉有啲淋,唔新鮮而且唔入味扣了分。2. 馬拉盞炒豆苗 $68《⭐️⭐️⭐️》馬拉盞惹味,唔會太辣,豆苗爽口,不過有比較多油,整體算係正常發揮。3. A.S.T 串燒拼盤 $178《⭐️⭐️⭐️⭐️》串燒拼盤有驚喜,2串豬、2串雞、2串牛、2串菠蘿,仲有炸蝦片、白菌菇同埋沙律菜,好豐富,而家串燒燒到恰到好處,好香,唔會燒到乾炆炆同埋無肉汁,食到膩既時候可以食下生菜解膩,仲要讚既係蝦餅!好香口好好味!4. A.S.T 小食拼盤 $148《⭐️⭐️⭐️⭐️》小食拼盤有蝦餅、春卷、炸蝦片、一支骨雞翼、炭燒豬頸肉,鳳爪沙律,整體佢既炸物同埋燒物都好好食,非常之脆,好香口,唔會太乾,比較遜色既係個鳳爪,唔夠入味。餐廳仲有2人餐$388/2人用都好抵食,而且環境空間都好大,仲有party 房,可以唱k、打牌同卓球等,非常適合家庭/朋友聚會👍📍 觀塘開源道62號駱駝漆大廈第1座9樓D室#foodiekaka #foodie #foodies #hkig

1. 海鮮菠蘿炒飯 $118

《⭐️⭐️⭐️⭐️》

4. A.S.T 小食拼盤 $148
《⭐️⭐️⭐️⭐️》

📍 觀塘開源道62號駱駝漆大廈第1座9樓D室

#foodiekaka #foodie #foodies #hkig #hkfoodie #hkcouple #kwuntong #kowloon #Thaifood #Hongkong #food #hkeat #foodhk #hkfoodblogger #觀塘美食 #泰式美食 #泰菜 #九龍 #食評 #好西 #嘉嘉美食

朋友生日,係收工附近選左間工廈泰國菜,喜歡佢靜靜地又好有泰國風味既裝修,2人或者幾個朋友密密傾一流。二人套餐$388椰皇椰青雞湯(⭐⭐⭐⭐⭐)個湯非常清甜滋潤,用上椰皇肉、雞肉、草菇、芫荽等等真材實料,另外欣賞餐廳用上保溫煲,等我地食到中間食仲飲到熱湯。泰式鮮蝦青木瓜沙律(⭐⭐⭐⭐⭐)沙律由唔同新鮮蔬菜拼湊而成,每一條菜都清新爽口,配合已剝殼嘅鮮蝦同埋自家製醬汁,爽甜中帶少少辣味,真正的泰國田園風!拼盤(汁燒菇串/紐西蘭牛柳粒串/泰式素春卷/招牌手打蝦餅)(⭐⭐⭐⭐⭐)平時食串燒菇類通常都會燒到幹晒,但依度依然保留到菇裡面嘅水份,外層亦有光澤,相信師傅細心抹過一層油保存水份。欣賞餐廳醃得牛肉好入味,大大粒鎖住肉汁,咬開淺粉紅色真係perfect!春卷外脆內軟,金黃色嘅外表,雖然望落唔算大條,但裡面菜量十足,十分推薦!蝦餅不錯,同樣炸至金黃色,淡淡鮮蝦味,軟糯口感好飽肚!泰式香烤豬手(⭐⭐⭐⭐⭐)大推依個主菜!餐廳非常細心,上盤時已切好一片片,每一片顏色均勻,皮脆肉滑,豬手油脂分佈平均,油香十足,必食!蒜蓉炒通菜(⭐⭐⭐⭐⭐)依碟有少少大排檔風味,通菜炒至青綠色,完全保留到菜的營養,炸蒜
二人套餐$388

椰皇椰青雞湯(⭐⭐⭐⭐⭐)

泰式鮮蝦青木瓜沙律(⭐⭐⭐⭐⭐)

泰式香烤豬手(⭐⭐⭐⭐⭐)

蒜蓉炒通菜(⭐⭐⭐⭐⭐)
依碟有少少大排檔風味,通菜炒至青綠色,完全保留到菜的營養,炸蒜亦完全襯托菜嘅鮮味,必食!

海鮮菠蘿炒飯(⭐⭐⭐⭐⭐)
作為經典泰國菜,餐廳都好有水準,原個菠蘿裝住好有feel!欣賞餐廳炒底入味,菠蘿肉新鮮爽甜,鮮蝦睇得食得,青口亦新鮮,必食!

菠蘿冰(⭐⭐⭐⭐⭐)
大推!果汁好鮮甜,夠晒凍啱晒天氣熱飲番杯!

桑格妮亞(⭐⭐⭐⭐⭐)
第一次飲,適合嗜甜嘅人,少少梅味好啱傾計飲番杯。

斑蘭椰奶千層糕(⭐⭐⭐⭐💢)
斑蘭味重,夠滑之餘見到師傅嘅功夫,每片厚薄均一,不錯吖!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Add Some Thai Restaurant 觀塘開源道62號駱駝漆大廈第1座9樓D室

👍歡聚一流
👍性優比高
👍打卡之選
2023-09-06
  • 椰皇椰青雞湯
  • 泰式鮮蝦青木瓜沙律、泰式香烤豬手
2023-10-12 38 浏览
朋友推介觀塘有間泰國菜,價錢經濟,位於駱駝漆大廈的Add Some Thai,位置近地鐵站夠方便。踏入餐廳如置身泰國一樣2人套餐 $388 已有頭盤、小食、主菜、小炒、甜品。還有優惠價追加小食、飲品另加$25 的泰式特飲 椰林風光用新鮮菠蘿、椰奶打成,椰子味香濃,甜度適中。酸辣鳳爪沙律調味剛好,酸酸的夠開胃鮮蜆海鮮冬蔭功湯冬蔭功湯辣中帶酸,有蝦、蜆、魷魚、草菇等,材料豐富又新鮮,美味。小食有香脆惹味的一支骨雞翼(4支)、彈牙可口的招牌手打蝦餅、沙爹雞肉串及紐西蘭牛柳粒串。碟邊還伴上香脆蝦片,滿足。泰式炒金邊粉配鹹蛋黃酥炸海蝦鹹蛋黃酥炸海蝦,外層乾身又充滿鹹蛋黃香味,好正,內裡蝦肉仍是嫩滑,金邊粉帶點酸夠開胃。馬拉盞通菜,炒得鮮嫩又惹味。最後加$48 芒果糯米飯配是日雪糕甜美的芒果配上煙韌糯米飯,還有泰國風情的椰子味雪糕,為這頓晚餐畫上完美的句號。下次要約朋友、同事們再去Add Some Thai 食泰菜。

踏入餐廳如置身泰國一樣

2人套餐 $388 已有頭盤、小食、主菜、小炒、甜品
還有優惠價追加小食、飲品

另加$25 的泰式特飲 椰林風光
用新鮮菠蘿、椰奶打成,椰子味香濃,甜度適中。

酸辣鳳爪沙律
調味剛好,酸酸的夠開胃

鮮蜆海鮮冬蔭功湯

泰式炒金邊粉配鹹蛋黃酥炸海蝦

馬拉盞通菜,炒得鮮嫩又惹味。

最後加$48 芒果糯米飯配是日雪糕
2023-10-04 113 浏览
觀塘區內美食店林立,大家都會想起有大量選擇的駱駝漆大廈,今日就跑到「Add Some Thai」來試下泰國菜。睇睇餐牌菜式甚豐富,散叫或套餐都齊全。今次點了二人套餐,套餐包括有前荣,湯,小食併盤,炒菜,還可加$100將主菜轉為咖哩炒蟹, 加多$48有芒果糯米飯甜品。青木瓜沙律 大量爽脆青木瓜絲紅蘿蔔絲生菜絲,配上酸酸甜甜的魚露醬汁,還有鮮蝦做配搭,清新又醒胃。椰青雞湯 雞湯肉味又帶點棷青清香,配搭起其他泰國菜式真係剛剛好。小食拼盤 併盤有八款小食中任揀四款,我就選了香口惹味單骨雞翼,香甜燒菠蘿,沙爹雞肉串燒,彈牙爽口手打蝦餅,款款都十分美味,碟旁還配有脆脆蝦片。咖哩炒蟹 這碟咖哩炒蟹,蟹身都大有肉,咖哩醬汁味道温和,用蒜蓉包配食,夾到絕。馬拉盞通菜 通蔡炒到翠綠爽脆,馬拉戔咸香味適中。芒果糯米飯大大片香濃芒果舖在較糯米飯上,店主還配上椰子雪糕,清香甜美。凍檸檬茶飯後來一杯凍檸檬茶,茶味濃郁檸檬味香散, 解膩消暑。總括來講,這個二人套餐cp值高,選擇又多,下次會再來試過其他菜式,相信一定有驚喜。

椰青雞湯
雞湯肉味又帶點棷青清香,配搭起其他泰國菜式真係剛剛好。

馬拉盞通菜
通蔡炒到翠綠爽脆,馬拉戔咸香味適中。

凍檸檬茶
飯後來一杯凍檸檬茶,茶味濃郁檸檬味香散, 解膩消暑。
凍檸檬茶

2023-10-04 38 浏览
今日有朋友生日,佢話想食泰國菜,所以就黎左呢間Add Some Thai Restaurant幫佢慶祝生日黃金鹹蛋鮮海蝦海蝦鮮嫩多汁,搭配著外層酥脆的黃金鹹蛋炸製,每一口都帶來濃郁的蛋香和鮮甜的海鮮味。曼谷經典手打蝦餅帶來了正宗的泰式風味!餅皮炸得酥脆,內裡則是鮮嫩多汁的蝦肉,搭配沙律醬,口感鮮美。香燒沙爹雞肉串烤得金黃酥脆,外層帶有香氣十足的沙爹醬汁,口感豐富。每一口都帶來濃厚的香料味道和嫩滑的雞肉口感,絕對是肉食愛好者的最愛。香滑雞肉黃咖喱配手抓餅嫩滑的雞肉與香濃的黃咖喱完美融合,搭配著軟綿的手抓餅,這道菜結合了咖喱的香料風味和雞肉的鮮嫩口感椰汁千層糕層層分明,入口軟綿,搭著椰汁的香甜,口感絕佳。這道甜點帶來清新的椰香和綿密的口感,絕對是一道完美的甜品選擇。Add Some Thai Restaurant的菜式真是美味多樣,係適合同朋友慶祝生日嘅好地方

黃金鹹蛋鮮海蝦

香滑雞肉黃咖喱配手抓餅

2023-10-04 42 浏览
奄尖朋友稀有的介紹一間位於觀塘駱駝漆大廈的泰國菜Add Some Thai, 話食物都相當地道好味, 而且價錢都合理氣氛又唔錯。裝修以至擺設都充滿濃厚泰國餐廳氣氛, 燈飾昏黃但充滿色彩繽紛的擺設, 座位亦都闊落舒適。 就叫餐廳其中推介的二人餐。鮮蜆海鮮冬陰功湯 第一款上枱的已經帶給我們驚喜, 不是出面普遍喝到酸辣鮮明的, 反而這類酸辣中還帶一點點藥材的香氣, 繼而就是蜆帶來的鮮味, 綜合了一種易入口而醒胃味道。 泰式鮮蝦青木瓜沙律有四大隻非常新鮮而且有蝦膏的大蝦放在面已經加了100分, 味道非常鮮甜爽口, 配合酸酸甜甜的青木瓜及沙律醬汁, 食完更加肚餓。小食拼盤自選包括了非常香甜的燒菠蘿, 非常軟淋但同時點了自家製沙爹醬後更加惹味的豬肉串燒, 絕對對得住名字超彈口的招牌手打蝦餅, 但當中重點推介是紐西蘭牛柳粒串, 充滿爆棚肉質和牛肉味, 肉絲一咬即斷, 而且有烤過的香氣, 味道一流。酥炸軟殼蟹炒黃咖哩配手抓餅以為得一隻但係估唔到 有兩大隻手板般大細,炸得非常酥脆的高質軟殼蟹, 內裏的蟹肉和 蟹膏依然非常嫩滑, 配搭帶有椰香微辣的黃咖哩相互平衡。 手抓餅麥味香濃再加上夠脆口, 配搭一流。

鮮蜆海鮮冬陰功湯

泰式鮮蝦青木瓜沙律

酥炸軟殼蟹炒黃咖哩配手抓餅

蒜蓉炒椰菜苗
香口,熱辣辣,椰菜苗新鮮。

芒果糯米飯配是日雪糕
飽還飽,但係見呢度啲熟食咁高質所以都忍唔住upgrade 甜品做芒果糯米飯, 當年亦都冇令我哋失望尤其喜歡糯米軟糯而且椰香十足, 配上芒果的酸甜和雲呢拿雪糕的香滑, 非常完美。
用餐完畢後店員還虛心 有禮問是否滿意食物質素?Add Some Thai 絕對值得推介。
2023-09-13